Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Czene Attila: Nordic walking közben az egész család együtt sportolhat

Tájékozódási Nowathlon néven rendhagyó szabadidősportos eseményt rendeznek az Országos Nordic Walking Program keretén belül. Az április 12-én, a Normafánál tartandó túrán a kijelölt útvonalon a térképen jelzett pontokat érintve kell teljesíteniük az indulóknak a távot, egyéniben és csapatban is lehet nevezni (egy csapat legfeljebb hét főből állhat). Összesen tíz pontot kell érinteni, ezek közül öt állomáson feladatokat is kell teljesíteni, melyekre pecsétet kapnak a résztvevők. A versenyen csak nordic walking bot használatával lehet elindulni, de akinek nincs ilyen felszerelése, annak a szervezők korlátozott számban biztosítanak a helyszínen.

 

„Mivel a Nordic Walking egy 100%ban állóképesség-sport, testünk izomzatának 90%-át igénybe és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres Nordic Walking a súlyproblémák egyik legjobb orvossága” – meséli Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

„A sima gyalogláshoz képest az Nordic Walking 20%-kal több kalóriaégetéssel jár, így ez a sport az egyik legjobb ’öregedésgátló’ szer a világon. Az Nordic Walking nagy sikerének egyik kulcsa valószínűleg az, hogy egyre többen keresnek természetben végezhető mozgásformákat.  Egyik legnagyobb előnye, hogy férfi, nő, idős és gyermek is űzheti, így tényleg az egész család együtt sportolhat.  Ezen felül pedig a diagonál mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és ezzel együtt az egyensúlyozó képességet is, mely nemcsak idős korban fontos, hanem a mozgásszegény életmód miatt a fiatalok körében is egyre fontosabbá válik” – mondta a korábbi úszó olimpiai bajnok.

„2000-ben a Nordic Walking már az év sportja lett Finnországban. Kívánom, hogy ez az esemény is hozzájáruljon ahhoz, hogy Magyarországon is - ha nem is a finn rokonainkhoz mérten, ahol állítólag 500.000 ember űzi napi rendszerességgel eme sportot - egyre többen kapjanak kedvet e nagyszerű sportág és mozgásforma elsajátítására és egész éven át tartó művelésére” – tette hozzá a sportvezető.

 

A nordic walking, magyarul síjárás Finnországból indult, ma már Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, de hódít már az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is. Olyannyira népszerű lett, hogy már számos változata van világszerte, mindegyik lényege, hogy jelentősen javítja az állóképességet.

 

0 Tovább

Országos Nordic Walking Program – Tájékozódási verseny az Anna réten

Egyéniben és csapatban is lehet nevezni az Országos Nordic Walking Program keretén belül megrendezendő Nowathlon tájékozódási versenyre.

 

A Normafától, az Anna rétről rajtoló versenyen egyéniben és csapatban is lehet indulni, utóbbit minimum kettő, maximum hét fő alkothatja. Bárki részt vehet a programban, a kiírásban egyetlen kitétel szerepel, hogy minden kategóriában legalább egy főnek nordic walking botot használva kell megtenni a távot. Akinek nincs botja, annak a helyszínen biztosítanak a szervezők. 

 

A nordic walking lényege, hogy egyesíti a gyaloglás, a futás és a sífutás előnyeit. A botok használata révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, az edzések pedig intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.

 

Géczi Anikó az egyik legnevesebb magyar nordic oktató. Szerinte mára már a kezdőlépésekből egy új mozgásforma (sportág) alakult ki, amely ezreket mozgat meg az országban. „Mindenki tudja vagy hallott a nordic walking sokoldalú pozitív hatásáról. Nagyon sokan kipróbálták és még a mai napig is rendszeresen csinálják. Nagy köszönet jár a kitartó instruktoroknak, akik mindent megtesznek azért, hogy még többen megszeressék, beiktassák napi életükbe ezt a mozgást. A nordic walking nem az egészséges versenysportolók mozgásformája, hanem azoké, akik a versenysportot figyelemmel kísérik – azaz a tömegsportolóké – illetve ahogyan mi nevezzük: a nordic walking mindenki sportja!” – mondta Géczi Anikó.

A nevezéssel kapcsolatos infók megtalálhatók a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján, a következő link mögött: http://www.masport.hu/aktualitasok+1/elo+a+botokkal+nordic+walking+nap+a+normafanal+1.html

 

0 Tovább

Elő a botokkal! Nordic walking nap a Normafánál

Április 12-én, szombaton a Normafánál, az Anna réten rendezik meg az Nowathlon túrát, amelyet nordic walking bot használatával kell teljesíteni.

A helyszínen 14 órától lehet nevezni a tájékozódási túrára, a rajt folyamatosan történik. A kijelölt útvonalon egyéni és csapatverseny is lesz, melyet a térképen jelzett pontokat érintve kell teljesíteni, összesen tíz pont érintésével. Ezek közül öt állomáson feladatokat is várják a résztvevőket. Akinek nincs nordic walking botja, azoknak letét fejében, korlátozott számban a szervezők tudnak biztosítani ilyen eszközt.

A nordic walking magyarul északi (skandináv) gyaloglást, síjárást jelent. A hazánkban is egyre népszerűbb sportág lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges, de könnyen elsajátítható gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció.

Horváth Rita nordic oktató szerint ez a szabadban űzhető mozgásforma a testre és a lélekre jótékony hatással van. Stressz- és feszültségoldó, jót tesz a szívnek, szerepet játszik a testsúly szabályozásában és az izomtónus kialakításában. Immunerősítő, megelőzi a csontritkulást, jót tesz a vérnyomásnak, vérkeringés fokozásával frissen tartja a szellemet.

„A jótékony hatások közül mégis a stressz-levezetés és a depressziószabályozás emelhető ki. A rendszeres edzéslátogatóknak egy lehetőség az egész életre kiható, egészséges életmódra motiváló rekreációs mozgás kialakítására, a társas életre és önfegyelem kialakulására (rendszeres edzéslátogatás, társakhoz kapcsolódás, fontosság sorrend felállítása). A boldogság hormonok (endorfinok) kiválasztása következtében a nordicosok javuló közérzetről számolnak be és arról, hogy sokkal inkább képesek a napi feladatok és teendők ellátására. Könnyebben és frissebben végzik el feladataikat, miközben közérzetük is jobbá válik” – mondja Horváth Rita.

Az esemény további információi, valamint a nevezéssel kapcsolatos tudnivalók a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján megtalálhatók

0 Tovább

Nordic walking edzőképző

Nordic walking instruktor képzés tartanak a Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében április 6-án és 7-én. A Magyar Sport Házában rendezendő szemináriumot Géczi Anikó, a Testnevelési Főiskolán végzett, jelenleg Brémában élő testnevelő tanár, gyógytestnevelő tartja, aki nordic walking okleveles tréner is egyben.A Magyar Szabadidősport Szövetség az Országos Nordic Walking Programot a szakminisztériummal kötött megállapodását követően 2009-ben indította. A program indítása óta több mint 200 instruktort és trénert képeztek ki, valamint folyamatos továbbképzéseket is biztosítottak a már végzett edzőknek, akik eddig több mint 4000 túrát bonyolítottak le az ország egész területén.

A nordic walking magyarul skandináv gyaloglást, síjárást jelent, a Magyarországon is egyre népszerűbb sportág lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció.

Bővebb információk itt: http://www.masport.hu/aktualitasok+1/nordic+walking+instruktor+kepzes-+2014+aprilis+6-7+1.html

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum