Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gokart – Jól tartotta magát a magyar bajnok a Közép-Európa-bajnokságon

Végig dobogós helyekért küzdött Juráncsik Balázs a Közép-Európa-bajnokságon. A magyar bajnok végül kicsúszott a 3. futamban, és tizedikként zárt Kecskeméten.

Juráncsik az első futamban harmadikként zárt, a másodikban megismételte ugyanezt az eredményt, a zárófutamban pedig belekeveredett egy „lökdösődésbe”, ezért lett 10.

„Összességében elégedett vagyok, mert amit elterveztünk azt tudtam hozni. Az időmérőt is a 3. helyen zártam, és végig harcban voltam a dobogóért.” – összegzett a 18 éves versenyző, aki Kecskeméten átvehette a 2021-es országos bajnoki elsőségéért járó trófeát.

Juráncsik számára a következő verseny május közepén lesz. Az országos bajnokság 2. futamát ugyancsak Kecskeméten rendezik meg. 

0 Tovább

Gokart – Összetett ob-ezüsttel hangolt a Közép-európai futamra Juráncsik Balázs

Megkezdődött az országos bajnokság a gokartosoknál. A címvédő Juráncsik Balázs Kecskeméten az összetett második helyen végzett. A dobogós helyezés után nem sokat pihenhet a 18 éves versenyző, mivel az előttünk álló hétvégén ugyancsak Kecskeméten Közép-Európa-bajnoki futamot rendeznek.

„Összességében elégedett vagyok a 2. helyezéssel. Egy hetedik pozícióval nyitottam, ezt követte végül két harmadik. Ebből is látszik, a verseny elején nem éreztem annyira a körülményeket, de sikerült feljavulni a végére.” – összegzett a 2021-es bajnok, aki idén meg szeretné védeni címét.

A kecskeméti verseny előtt Juráncsik Balázs elmondta, a holtszezonban is sokat készült az új idényre. „Bízom benne, hogy a befektetett munka meglátszik majd az eredményeken is. Mindenesetre azt nagyon pozitívnak tartom, hogy dobogós helyezéssel sikerült zárnom. A nemzetközi verseny az más kávéház, sokkal erősebb mezőny várható. A célom, hogy ott a TOP 5-ben végezzek” – jegyezte meg Juráncsik Balázs.

A felnőtt kategóriában az elmúlt hétvégén Juráncsik előtt Kovács Zsombor végzett az élen, míg a dobogó harmadik fokára Dominkó Arnold állhatott fel.

 

0 Tovább

Gokart ob - Juráncsik Balázs felkészült a címvédésre

Címvédésre készül az országos bajnok! Juráncsik Balázs a hétvégén startoló országos gokart bajnokságon ismét versenybe száll az első helyért. A 18 éves gokartos 2021-ben a felnőtt kategóriában volt a leggyorsabb, ezt a teljesítményét szeretné idén is megismételné, emellett nemzetközi színtéren is maradandót alkotna.

„Igyekszem azt a formát nyújtani, amivel tavaly sikerült nyernem összetettben. A bajnoki szünetben sokat készültem, a vezetéstechnikai feladatokon túl erőnléti fejlesztéseken is részt vettem. Bízom benne, hogy idén a Közép-Európa-bajnokságon és az Eb-n is jól tudok szerepelni. Az egész csapat ezen dolgozik.” – nyilatkozta Juráncsik Balázs, aki elárulta: távolabbi céljai között a túraautózás szerepel.

Az országos gokart bajnokság kecskeméti nyitó futama vasárnap zárul. 

0 Tovább

Pisont István: A gombfoci kiváló közösségépítő, és népszerűsíti a labdarúgást is

Reneszánszát éli a gombfoci. A fővárosban az elmúlt időszakban több nagy tornán is részt vehettek a sportág szerelmesei. A hétvégi KÖKI Kupán indulók között a legfiatalabb 10 év alatti, a legidősebb játékos pedig 80 év fölötti.

Pisont István szerint ez egy igazi szabadidős tevékenység. „Ez egyben népszerűsíti a labdarúgást is, de a hangsúly a gombfocin van. Összetett az egész, mert közösséget épít, sporttörténeti ismereteket frissít, hiszen nem véletlen, hogy akik régen gombfociztak, a mai napig betéve tudnak kezdőcsapatokat egy-egy vb-n vagy Eb-n” – mondta a korábbi 31-szeres válogatott labdarúgó.

A KÖKI Kupát szombaton bonyolítják le a KÖKI Terminál, Terminál Snooker, Darts és Gombfoci Clubban. A szervezők információi szerint 16 pályán zajlanak majd a küzdelmek. 

 

0 Tovább

A népszerűsítés a cél az Európa élvonalába tartozó magyar footgolfban

Minél több magyar játékost szeretnének kijuttatni a 2023-as orlandói világbajnokságra, itthon pedig az amatőröket és a fiatalokat szeretné bevonzani a Magyar Footgolf Szövetség – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatának a szervezet elnöke. Vörös Dávid egyszerre rekreációs és versenysportként jellemezte a footgolfot, amelynek egy magyar játékos volt az első világbajnoka, és több korábbi klasszis labdarúgó is előszeretettel űzi.

„Sztenderd mondásunk, hogy a footgolf olyan elegáns és elit, mint a golf, és olyan egyszerű, mint a foci. A footgolf ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán 4 fős csapatok játsszák. és egy 5-ös méretű focilabdát kell bejuttatni a lyukba. Közben betartandó a golf etikettje, a galléros ("piké") pólótól kezdve az övvel ellátott nadrágon át a hosszú zokniig minden kötelező, mindenki saját labdával játszik. Sokan dobálóznak azzal, hogy valamit kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függetlenül lehet játszani, de ez a footgolfban tényleg így van!" – mesélte Vörös Dávid.

A sportág közel másfél évtizede Hollandiából indult útjára, a magyarok pedig már a megjelenéstől kezdve ott voltak a nemzetközi színtéren. Hazánk az alapító országok közé tartozik, 2012-ben mi rendeztük az első világbajnokságot, és Lengyel Béla személyében magyar versenyző a sportág első világbajnoka.

A nemzetközi szervezet, a FIFG jövőre, az egyesült államokbeli Orlandóban rendezi a soron következő világbajnokságot, ahol nem kevesebb, mint 1200(!) játékos mutathatja meg tudását.

A 2021-es Európa-bajnokságot Magyarország rendezte meg, és az MFGSZ tavaly óta számít hivatalosan a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei közé. A sportági szövetséghez 12 egyesület és mintegy 150 leigazolt versenyző tartozik, de hobbiszinten ennél jóval többen űzik a footgolfot.

A sportágban a múlt hétvégén rajtolt el a nyílt magyar bajnokság: a 12 fordulós HUN Footgolf Trophy Tour sorozat első állomásának Kisoroszi adott otthont.

„Hat helyszínen, footgolfra átalakított golfpályákon bonyolítjuk le a sorozatot, amelyekre a nemzetközi játékosokat is várunk. Emellett az idei évben indítottunk egy „open” kategóriát is, ahol a résztvevőknek nem kell leigazolva lenniük, így amatőrként is kipróbálhatják a sportágat. Kisorosziban 120 indulónk volt, remélhetőleg ezt a létszámot fenn tudjuk tartani az év további versenyein is.”

Az elnök kifejtette: a bajnoki sorozat mellett idén bonyolítanak le csapatbajnokságot, lesz kieséses rendszerű egyéni és páros Match Play bajnokság, a legjobbaknak pedig egy Match Play Masters viadal, valamint három tornát rendeznek a junior korosztálynak is.

„Komoly mérföldkő az idei év, hiszen ez az első olyan esztendő, amikor a footgolf hivatalosan is NVESZ által elfogadott sportág. Igyekszünk minél inkább a professzionalizmus irányába elindulni. Elsődleges, hogy minél több játékost kvalifikáljunk Orlandóra, de emellett szeretnénk minél több amatőr versenyzőt bevonzani, és megkedveltetni velük a footgolfot.

Továbbá nagyon fontosnak tartjuk, hogy a junior korosztályban is minél többen találkozzanak a sportággal. Kihívás az is, hogy az eddigiek mellé egy újabb helyszínt találjunk az idén, valamint népszerűsítő kampányt is folytatunk, hogy minél több emberhez jusson el a footgolf” – sorolta Vörös Dávid.

A sportvezető arról is beszámolt, hogy számos korábbi profi és félprofi futballista találta meg a footgolfban az új szerelmét. Az ismert nevek közé tartozik a korábbi klasszis labdarúgó Lisztes Krisztián, Juhár Tamás vagy Hrutka János, akárcsak a nőknél az Exatlonból is ismert válogatott footgolfos, Ujvári Izabella. Ugyanakkor sok amatőr is található a soraikban, sőt, vannak olyanok is, akik soha nem voltak futballisták: köztük jellemzően több hölgy is, akik a párjuk példáját követve csöppentek bele a sportágba. Emellett pedig jelenleg is aktív, profi labdarúgók is előszeretettel választják kikapcsolódásként.

0 Tovább

Gó – Magyar győzelem az U12-es Európa-bajnokságon

Sporttörténelmi győzelmet aratott Barcza Bende Prágában. A mindössze nyolc éves gó játékos megnyerte az Európa-bajnokságot az U12-eseknél, ezzel indulási jogot szerzett az ifjúsági világbajnokságra.

„Bende eredménye európai szinten egész rendkívülinek számít. Nyolc évesen lett ifjúsági Európa-bajnok U12 korosztályban, ezzel a valaha volt legfiatalabb és az első magyar aranyérmes ebben a kategóriában.” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának Balogh Ákos, az újdonsült Eb-aranyérmes edzője.

„Hozzá kell tenni, hogy a kontinensbajnokságnak elég nagy múltja van, hiszen a versenyt 1996 óta rendezik meg. Úgy gondolom, hogy Bendének jó esélye van még ifiként Európa egyik legerősebb játékosává válnia, a mesteri címet akár egy éven belül megszerezheti.” – jegyezte meg a sportvezető.

Az Európa-bajnok szülei beszámoltak arról, hogy fiukról hamar kiderült a szellemi sportok iránti vonzódása. Viszonylag kiskorában kezdett érdeklődni a logika és a matematika iránt. Imádta a stratégiai játékokat, megismerkedett a sakkal, a dámával, és később elkezdett versenyezni. Balogh Ákos irányításával egyre jobban haladt a gó sportágban, mígnem – mindössze nyolc évesen – megnyerte a prágai Eb-t.

A jelen állás szerint a nyári ifjúsági világbajnokságot online rendezik meg, ahol Bende is indul majd.

A góról

A gó története Kínában kezdődött, kb. 4000 éve. A történészek és régészek ebben az egyben értenek egyet a gó eredetével kapcsolatban – olvasható a Magyar Gószövetség honlapján. A gó egyszerre nagyon egyszerű és nagyon bonyolult. A szabályokat egy négyéves gyerek is gond nélkül meg tudja érteni,  azonban a játék rendkívül összetett és mély, a variációk száma jóval több, mint az atomok száma az univerzumban. A számítógépes gó programok egészen az AlphaGo 2016-s megjelenéséig nem tudták felvenni a versenyt az erősebb játékosokkal.

0 Tovább

Gokart – A Nagy Norbi Racing Team versenyzője Belgiumban készült a Világdöntőre

Lantos Balázs a Rotax Golden Trophy belga állomásán hangolódott a Világdöntőre. A fiatal gokartos Genkben egyenes ágon bejutott a döntőbe, és végül a 17. helyen végzett. A legjobb magyar helyezést Krepcsik Áron szerezte meg, miután a 13. helyen zárt.

Lantos Balázs annak a Lantos Szabolcsnak az öccse, aki ugyancsak a gokartból indulva már a túraautós mezőnyben versenyzik. Mindketten a Nagy Norbi Racing Team szakmai felügyelete alatt koptatják az aszfaltcsíkot. Lantos Balázs a magyar gokart bajnokság junior kategória 2. helyezettje lett 2021-ben. A Rotax Max Junior Világdöntőnek Bahrein ad otthont decemberben. 

0 Tovább

Nagyhajós versenyen indul Érdi Mária

Rangos és rendhagyó versenyen vesznek részt a legjobb magyar vitorlázók. Svájcban zajlik az SSL Gold CUP. A nagyhajós versenyen a magyar csapat egyetlen női versenyzője Érdi Mária kétszeres olimpikon és többszörös utánpótlás világbajnok.

Az MVM sportolója elmondta: izgalommal és várakozással vágott bele a nagyhajós versenybe, amelynek döntőjét vasárnap rendezik meg.

„A vízen természetesen jól érzem magam, de kishajóhoz vagyok szokva, mivel a Laser Radialban versenyzek. Örülök, hogy én is helyet kaptam a fedélzeten és kíváncsian várom. Ez teljesen más lesz. Csapatban kell gondolkodni, és ez egy jó kihívás…) – mondta Érdi Mária, akinek a tokiói olimpia volt a második ötkarikás versenye. A 2020-ról idénre halasztott olimpián a 13. helyet szerezte meg. Korábban a riói játékokon ült hajóban 2016-ban és akkor a 14. lett. 

0 Tovább

Lantos Szabolcs GTC-futamot nyert

Lantos Szabolcs aranyérmet szerzett a Gokart Talent Cup legutóbbi fordulóján. A kecskeméti versenyen a Nagy Norbi Racing Team (NNRT) tehetsége ráadásul mentorától, a WTCR-dobogós pilótájától, Nagy Norberttől vehette át a győztesnek járó serleget.  

„Túl a díjátadón, volt egy megtisztelő pillanat számomra: felkértek ugyanis GTC-nagykövetnek, amit természetesen elfogadtam. Fontosnak tartom ugyanis, hogy minél több tehetséget segítsünk hozzá ahhoz, hogy jó autóversenyzővé váljon” – nyilatkozta Nagy Norbert az NNRT Sajtócsapatának.

A Gokart Talent Cup Hungary az amatőr gokart-versenyzők számára szervezett sorozat. A rendezvényeik fő célja kiemelten a biztonságos versenyzési lehetőség biztosítása, másodsorban a tehetségkutatás, tehetséggondozás.

0 Tovább

Nagy Norbi Racing Team – Lantos Szabolcs bemutatkozott a Twingo Kupában

Több fronton is teljesítettek a Nagy Norbi Racing Team versenyzői a hétvégén! A gokarttól a Twingo-kupáig nyomták a gázt a fiatalok.

Lantos Szabolcs a gokart országos bajnokság első fordulójában jól teljesített. A fiatal versenyző a kecskeméti állomáson dobogóra állt, miután harmadik lett. Szabolcs testvére, Balázs is indult, ő a középmezőnyben zárt. Lantos Szabolcs a gokarton kívül bemutatkozott a Renault Twingo Kupában is. A Hungaroringen – nemzetközi környezetben – élete első pályaversenyén végül a középmezőnyben végzett - tudtuk meg a WTCR-dobogós Nagy Norberttől, a csapat névadó szakmai koordinátorától.

„Rendhagyó hétvégén vagyunk túl, örülök, hogy a fiatalok így helyt álltak. Szabinak nem volt túl nagy a lépcsőfok. A középmezőnyben megállta a helyét” – összegzett Nagy Norbert. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum