Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Debreceni sikerrel zárult a Medikus Kupa

Három nap alatt több mint háromezer, orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgató mérte össze tudását öt sportágban a Medikus Kupán, melynek idén a Debreceni Egyetem volt a rendezője. A Medikus Kupát a legtöbb pontot összegyűjtő Debreceni Egyetem vihette haza.

 

Március 31-én zárult a 47. Medikus Kupa Debrecenben, a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, ahol három napon át magyar orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgatók versengtek egymással. Több mint háromezer hallgató érkezett az ország minden szegletéből, hogy részt vegyenek a népszerű sporteseményen március 29-31. között. A házigazda idén a Debreceni Egyetem volt.

A Debreceni Egyetem mellett a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem diákjai mérték össze erejüket és ügyességüket öt népszerű sportágban: kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda és kispályás labdarúgás.

 

Az óriási létszámra való tekintettel, a mérkőzéseket különböző helyszíneken tartották. A kézilabdázók a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, a kosárlabdázók az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, a röplabdázók a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában, a kispályás labdarúgók a Klinikai campus műfüves pályáján, míg a vízilabdázók a hajdúszoboszlói Árpád uszodában és a Debreceni Sportuszodában szálltak versenybe a pontokért.

A Debreceni Egyetem négy év után hódította el ismét a kupát. Az összesített pontversenyben a hazaiak 28 ponttal végeztek az élen, a Semmelweis Egyetem 24, a Pécsi Tudományegyetem pedig 23 ponttal követte őket. 

A Hódos Imre Rendezvénycsarnokban tartott ünnepélyes díjátadón jó hangulat uralkodott a lelátókon, a város utcáit pedig az egyetemisták hangja töltötte be. A záróeseményen dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntötte és biztatta a lelkes fiatalokat: „Nagyszerű dolognak tartom, hogy a sport képes ilyen módon összehozni az embereket. A sport összekötő erejét soha ne felejtsétek el. Mindenki élményekkel gazdagodva térhet haza.”. A rendezvény prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke is részt vett, mint egyik fő támogató és díjakat is adott át.

Háttér:

A Medikus Kupát 1972 óta minden évben más egyetemi városban rendezik. Négy orvosi egyetem hallgatói egy hétvégén át küzdenek a Kupáért. Közel 400 sportoló és több ezer szurkoló négy sportágban közel 40 mérkőzés keretében, hatalmas küzdelemben mérkőznek meg egymással, miután a feszültséget az esti fergeteges bulikon vezetik le.

(forrás:mozduljra.hu)

0 Tovább

Véget ért a 29. Téli Universiade

Az ünnepélyes záróünnepséggel befejeződött a 2019-es Téli Universiade. A szibériai Krasznojarszkban megrendezett „egyetemisták olimpiája” magyar szempontból sporttörténelmi volt, hiszen 53 év óta először szerepelt a játékokon az egyetemi jégkorong-válogatott, amely győzelemmel mutatkozott be a multisport eseményen. Vass Márton, a 2008-as sapporói győztes csapat tagja, most szövetségi kapitányként hallgatóinkat a 9. helyre hozta fel. 

 

Jégtáncban Emily Monaghan (Fairfield University, USA) és Ilias Fourati (Purchase Collage State University of New York) képviselte a magyar színeket, a páros végül a 10. helyet szerezte meg. Ezen kívül biatlonban, sítájfutásban és rövidpályás gyorskorcsolyában indult magyar Krasznojarszkban. Utóbbi sportágban Tiborcz Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója 1500-on 33., 500-on 24., míg 1000 méteren szintén 24. lett.

Büki Ádám (Budapesti Corvinus Egyetem) biatlonban egy 29., egy 32. és egy 33. helyezést gyűjtött be a 12,5 kilométeres üldözéses, a 10 kilométeres, illetve a 20 kilométeres versenyben.

A téli Universiadék történetében először szerepelt a sítájfutás, ebben a sportágban Szász Botondért szurkolhattunk. A Soproni Egyetem hallgatója végül az üldözéses versenyben 41., míg 10 kilométeren 42. lett.

A 9. helyen végzett és egyben a Téli Universiadén a legjobb eredményt elért magyar jégkorong csapat összeállítása: Kapusok: Ágoston Olivér (Testnevelési Egyetem), Dobos Kristóf Dániel (University of Nevada Las Vegas, USA), Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Védők: Bálint Tamás (Óbudai Egyetem), Bernáth Milán Kristóf (Budapesti Gazdasági Egyetem), Bukor Rajmund (Budapesti Gazdasági Egyetem), Darabos Krisztofer (Debreceni Egyetem), Herner Olivér (University of Maine, USA), Inglis Ákos (Testnevelési Egyetem), Lakatos Levente (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Oroszi Álmos Gábor (Semmelweis Egyetem) Támadók: Czakó Barna (Testnevelési Egyetem), Csiki Attila (Budapesti Gazdasági Egyetem), Erőss Zoltán (Curry College, USA), Könczei Áron (Állatorvostudományi Egyetem), Lőczi Árpád (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Németh Árpád (Testnevelési Egyetem), Rózsa István (Budapesti Corvinus Egyetem), Schmál Kristóf (Budapesti Metropolitan Egyetem), Szlama Dániel (Testnevelési Egyetem), Tóth Renátó (Babes Bolyai Tudományegyetem), Turbucz Martin Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Varga Tamás (Budapesti Gazdasági Egyetem)

A 29. Téli Universiadén hatvan ország 3000 sportolója vett részt, Magyarország pedig minden eddiginél nagyobb delegációval, 40 fővel képviseltette magát.

Az eseményen részt vett dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségének tagja, aki a MEFS főtitkárával, dr. Székely Mózessel közösen átadta a magyar küldöttség ajándékát Pavel Kolobkovnak, aki az Universiade Szervező Bizottságának elnöke, Oroszország Sportminisztere, olimpiai bajnok párbajtőröző.

0 Tovább

Bravúros 3-2-es győzelmet aratott a magyar Universiade jégkorong-válogatott

Az idei Téli Universiade nyitó napja előtti első csoportmérkőzésen a magyar egyetemi jégkorong válogatott bravúros 3-2-es győzelmet aratott a japán egyetemi csapat felett.

 

Az egyetemisták olimpiájának számító Téli Universiadén 1966 óta először szerepel magyar jégkorong válogatott. A jégkorongtornán tizenkét csapat vesz részt, ezeket két csoportba sorolták. A magyar egyetemisták az A-csoportba kerültek. Ellenfeleink sorrendben a következők: Japán, Egyesült Államok, Csehország, Oroszország, Szlovákia. Mindenki játszik mindenkivel, ennek alapján kerül be az első két helyezett az elődöntőbe. 

Helyi idő szerint 12:30-kor rendezték meg a magyar-japán találkozót, amely végül 3-2-es magyar sikerrel zárult. Az első harmad 0-0-s döntetlent hozott, a második játékrészben 3-0-val ért véget, miután Könczei Áron az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) hallgatója kétszer, míg Lőczi Árpád (ELTE) egyszer talált be. A záró harmadban a japánok ugyan két gólt is lőttek, de egyetemistáink újra megerősödő védekezésével, 3-2-es magyar győzelemmel zárult az Universiade első magyar vonatkozású mérkőzése.

A japánok egyébként a tőlük megszokott stílusban játszottak: jól korcsolyázva, ám nem fizikális hokit nyújtva. A csapat edzője az az Okita Teruhiko, aki a decemberi, U20-as Divízió I/B vb-n szerepelt együttest is irányította. Vasárnap az amerikai válogatott lesz a következő ellenfél.

 

Nyilatkozatok:

Könczei Áron (ÁTE): „Fantasztikus érzés volt, az egész csapat nagyon jól küzdött. Szorossá tettük a végét, mert elhittük, hogy megvan a meccs, több lövést és teret hagytunk nekik. Kibírtuk a végéig, nagyot küzdöttünk és győztünk. Nagy megtiszteltetés, hogy a nyitóünnepségen én vihetem a zászlót, és én képviselhetem a magyar hokit és az országot.”

Lőczi Árpád (ELTE): „Nyerni mindig jó, de ilyen kemény munkával pedig különösen. Jól küzdöttünk, odatettük magunkat és magyaros módra nyertünk. Az elején kicsit izgultunk, hiszen sok néző volt, nagy hangulatot teremtettek, de utána ezt le tudtuk vetkőzni, és felszabadultan játszottunk. A sorunkban megvolt a kémia, hiszen a klubcsapatban is együtt szerepelünk, ez kellett a jó játékhoz.”

(Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség)

0 Tovább

Magyar jégkorong-válogatott a Téli Universiádén!

Először szerepel magyar jégkorong válogatott a Téli Universiadén, amelyet az oroszországi Krasznojarkszban rendeznek március 2-től 12-ig.  A téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar csapat, melynek közel felét jégkorongozók alkotják. Az eskü szövegét is Csiki Attila, a jégkorong válogatott támadója, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta, még Budapesten február 19-én.

 

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség információi szerint a válogatott keretet Végh Benedek csapatvezető hirdette ki, az együttes hétfőn utazott el Szibériába. A 29. Téli Universiadén a jégkorongon kívül a következő sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégtánc, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya és sítájfutás.

Az utazó magyar csapat tagjai 18 egyetemről érkeztek, hogy képviseljék hazánkat a legrangosabb multisport egyetemi versenyen.

 

Kapusok:

Ágoston Olivér (Testnevelési Egyetem)

Dobos Kristóf Dániel (University of Nevada Las Vegas, USA)

Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

 

Védők:

Bálint Tamás (Óbudai Egyetem)

Bernáth Milán Kristóf (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Bukor Rajmund (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Darabos Krisztofer (Debreceni Egyetem)

Herner Olivér (University of Maine, USA)

Inglis Ákos (Testnevelési Egyetem)

Lakatos Levente (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Oroszi Álmos Gábor (Semmelweis Egyetem)

 

Támadók:

Czakó Barna (Testnevelési Egyetem)

Csiki Attila (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Erőss Zoltán (Curry College, USA)

Könczei Áron (Állatorvostudományi Egyetem)

Lőczi Árpád (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Németh Árpád (Testnevelési Egyetem)

Rózsa István (Budapesti Corvinus Egyetem)

Schmál Kristóf (Budapesti Metropolitan Egyetem)

Szlama Dániel (Testnevelési Egyetem)

Tóth Renátó (Babes Bolyai Tudományegyetem)

Turbucz Martin Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Varga Tamás (Budapesti Gazdasági Egyetem)

 

A program (GMT+1)
Március 1.: Magyarország-Japán 06:30
Március 3: Egyesült Államok-Magyarország 06:30
Március 5.: Csehország-Magyarország 06:30
Március 7.: Magyarország-Oroszország 10:00
Március 8.: Szlovákia-Magyarország 03:00
Március 11.: Elődöntők
Március 12.: Döntő és bronzmeccs

Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

0 Tovább

Esküt tett a 29. Téli Universiadéra utazó magyar csapat

Negyven fős sportolói magyar csapat vesz részt a 29. Téli Universiadén – hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten. A multisport-eseménynek a szibériai Krasznojarszk városa ad otthont, ahova a téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar egyetemi csapat. Az eskü szövegét Csiki Attila a jégkorongozó csapat támadó játékosa, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta.

 

Prof. Dr. Kiss Ádám – a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében kiemelte egyre nagyobb presztízse van az Universiadéknak.

„Az olimpia után az Universiade, vagy ahogy mi hívjuk az egyetemisták olimpiája a legnagyobb multisport esemény a világon. A magyar csapat közel 60 ország 3 000 válogatott élsportolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. A Téli Universiadékon a magyar csapat eddig összesen 11 érmet szerzett, ezen belül is a téli játékok történetében a 2013-as évben Trentinóban a legtöbbet, ahol Knoch Viktor és Burján Csaba is a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjaiként váltak Universiade-bajnokokká. Egyetemistaként alapozták meg ezzel a sportkarrierjüket, majd nyertek olimpiát 2018-ban” – mondta az elnök.

Krasznojarszkban az alábbi sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya és sítájfutás. Az eskütételen bejelentették: 2019-ben tizennyolc egyetemről indulnak egyetemisták a legrangosabb multisport egyetemi versenyen.

 

Az eseményen felszólalt Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Vlagyimir Szergejev magyarországi orosz nagykövet, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, az Unviersiadéra utazó csapat vezetője.

Az orosz nagykövet kiemelte: Krasznojarszk mögött a teljes orosz föderáció ott áll a 29. Téli Universiade megszervezésekor és lebonyolításakor. Sárfalvi Péter beszédében kitért arra, hogy a nyári sportágak mellett a téli sportok is egyre népszerűbbek Magyarországon.

A Testnevelési Egyetem rektora szerint a TE a jövőben az Universiade-válogatottak központjává válhat. „Mindannyiunk reménye, hogy Magyarországon a felsőoktatásban rang legyen egyetemi sportolónak lenni. Sportolónak, aki fémjelzi az adott sportágat, egyben képviseli az egyetemet, főiskolát” – mondta Mocsai Lajos.  

A Téli Universiade versenyei március 2-án kezdődnek és 12-éig tartanak.

0 Tovább

Együttműködés a HS és a MEFS között

A Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség együttműködési megállapodást kötött, amelynek egyik kiemelt célja, hogy 2024-ig a felsőoktatási hallgatók legalább negyede megismerkedjen a honvédelmi sportokkal. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.

 

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke, dr. Simicskó István és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára (MEFS), dr. Székely Mózes január 15-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) prof. dr. Józsa János rektor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, dr. Nébald György, a HS általános alelnöke és prof. dr. Borbély Attila, a HS alelnöke jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá. Ennek értelmében a két szervezet közösen támogat minden olyan kezdeményezést a felsőoktatási szabadidősport honvédelmi neveléssel összefüggő területeivel kapcsolatban, amelyek elősegítik az egyetemi és főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést és a hallgatók fizikai aktivitásának növelését.

„A Honvédelmi Sportszövetség köztestületként végzi a munkáját, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk a közös célt, amellyel segíthetjük a magyar fiatalok honvédelemhez, a hazához való erősebb kötődését, az egészséges nemzettudat kialakulását. A fiatalok jelentik a jövőt, az egyetemisták, főiskolások a közeljövőt. Rájuk kell majd bízni az ország irányítását, ha vezetőkké lesznek, a tárgyi tudásukon túl az általuk képviselt szellemiség is fontos.” -mondta dr. Simicskó István és hangsúlyozta azt is, hogy ez az együttműködés jövőnk biztonságát szellemi és fizikai értelemben is szolgálja.

Kiemelte, a megállapodás jelentős célokat fogalmaz meg, amelyek közül talán a legmarkánsabb, hogy 2024-ig a felsőoktatási hallgatók legalább 25 százaléka megismerkedjen a honvédelmi sportokkal, sőt lehetőséget biztosítson azok folyamatos gyakorlására.

Prof. dr. Józsa János rektor a rendezvényen elmondta: nagy örömmel szerzett hírt a kezdeményezésről, ami jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek” szemléletet.

Dr. Székely Mózes kiemelte, hogy a HS és a MEFS kapcsolata eddig is szoros volt, több esetben sikerült közösen megmozgatni a fiatalokat. A tudás, a tanulás és a sport sokféleképpen kapcsolódik. A Honvédelmi Sportszövetséggel kötött megállapodás által a honvédelemhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolható sportok közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. Ennek pedig kiváló helyszínei lehetnek az oktatási intézmények közelében felépülő Honvédelmi Sportközpontok, valamint szövetségük egyik zászlóshajója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

„Fontos cél, hogy a fiatalok szabadon dönthessenek arról, milyen sportot űznek, és elérjük, hogy belülről jövő igényként jelentkezzen bennünk a fizikai aktivitás. Ehhez kell a feltételrendszert megteremteni, amiben a Honvédelmi Sportszövetség támogatását bírjuk” – tette hozzá Dr. Székely Mózes.

A MEFS kezdeményezi, hogy az UNESCO által szeptember 20-ra kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében, illetve az egyéb felsőoktatási sportnapokon kiemeltként kezeljék a honvédelmi sportok és a HS bemutatását.

0 Tovább

Egyetemi sport - Megvannak az év legjobbjai!

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 22-én rendezte meg az „Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó ünnepséget.

 

A díjazottak között olyan nagy nevek is vannak, mint Burján Csaba (ELTE), Knoch Viktor (METU, gyorskorcsolyázók), Kovács Sarolta (TE, öttusázó) Lucz Anna (BCE, kajak-kenu), valamint Juhász Adrián és Simon Béla (SZE, evezés).

A MEFS tájékoztatása szerint az „Év Egyetemi Sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2018-ban egyetemi világ- és Európa-bajnokságokról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik a téli olimpián, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek. 

Az eseményen elismerésben részesültek továbbá a hazai kajak-kenu és öttusa egyetemi-világbajnokságok szervezői. Öttusa EVB: prof. dr. Patyi András, az NKE volt rektora, Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke, Kármán Sándor, a MÖSZ-versenyigazgatója, dr. Horváth József, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára. Kajak-kenu EVB: Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, dr. Ailer Piroska, az Neumann János Egyetem rektora, Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere, Berényi Péter, az MKKSZ szervezési igazgatója, Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója.

Ugyancsak kitüntetésben részesült dr. Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. 

Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat, melyeket a Pécsi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eötvös József Főiskola (Baja) képviselői vehették át.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Kaposvári Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

 

A rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke, és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, és Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

0 Tovább

Neves sportolókkal teszik ismertebbé a doktori képzést: együttműködési keretmegállapodást kötött a MEFS és a DOSZ

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám és a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke Szabó Péter együttműködési keretmegállapodást írt alá. A megállapodás a XXI. Nemzeti Sportstratégiában megfogalmazott elveket, a „Sport és Sportoló Nemzet” ideálképét helyezi fókuszba. Eszerint „A sport és tudástársadalom olyan új típusú együttműködésére van szükség, ahol az elméleti tudások, hagyományok közvetlenül kapcsolódhatnak a gyakorlathoz, hozzájárulhatnak a sportban részt vevők tanulási képességének és tudásának növekedéséhez”.

 

A MEFS és a DOSZ a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése iránt egyaránt elkötelezettek, egyaránt magukénak érzik a sport, a minőségi testnevelés és a rendszeres testmozgás ügyének fontosságát. A keretmegállapodás értelmében a két szervezet együttműködik a sportolói és tudományos kettős karrier modell kidolgozásában. Ez illeszkedik az „A sportolói kettős karriert támogató regionális központ” európai projekthez, melynek keretében a DOSZ jogsegélyszolgálatánál előforduló precedensek alkalmazásával segíteni lehet az élsportoló doktoranduszokat és gyakorlati segítséget nyújt a doktori képzésben való részvételhez. Mindkét Szövetség fontosnak tartja a doktori képzés népszerűsítését a sportolók körében, tekintettel arra, hogy nemzetgazdasági érdek a sportolók integrálása a munkaerőpiacra. A doktoranduszok körében pedig a sporttevékenységeket népszerűsítik, ösztönzik a doktoranduszok MEFOB (Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság) versenyeken, illetve nemzetközi egyetemi sportversenyeken (Egyetemi Világbajnokság, Egyetemi Európa Bajnokság, Európai Egyetemi Játékok, Universiade) való részvételét.

0 Tovább

Szatmári András: Jól sikerült kampányon vagyunk túl

Befejeződött a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség „MozduljRá! Belefér?! Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed!” szlogenű kampánya, melynek nagykövete Szatmári András, Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a BGE hallgatója volt, aki szerint az elmúlt hónapokban a fiatalok körében sikerült ráirányítani a figyelmet az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra.

A vívó számára a hétvégén elkezdődik a szezon, amely már a tokiói olimpiai kvalifikációs VK-sorozat felvezetése.

 

„Úgy gondolom, hogy sok fiatalhoz sikerült eljuttatni az alapinformációt a kampánnyal. Heti 3x45 perc mozgás mindenkinek az életébe belefér, és gyökeresen megváltozik az élete – jó irányba. Fittebb, egészségesebb lesz, ezek után pedig jobban megy a munka és a tanulás is” – mondta Szatmári András a kampányról.

„A magyar ember a kifogások bajnoka, mert mindig van egy logikusnak tűnő kifogása arra, hogy miért ne sportoljon. Szatmári András közreműködésével szeretnénk bebizonyítani, hogy az élsport, tanulás és magánélet mellett az ő életébe is belefér az a mozgásmennyiség, amit kikapcsolódásként a szabadidejében végez, hiszen nemcsak világklasszis élsportoló, hanem emellett a Budapesti Gazdasági Egyetem marketing szakos hallgatója is. Az elmúlt időszakban ugyan egyre többen sportolnak, de sok a teendő még azért, hogy a rendszeres mozgással kapcsolatos lehangoló statisztikai adatok javuljanak. Ezért is fontos a Belefér?! kampányunk, mert ha a jövő értelmiségével sikerül megértetni mindezt, akkor nyert ügyünk van” – olvasható a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség(MEFS) állásfoglalásában.

A szeptember 20-án indult kampányt a Magyar Vívó Szövetség is támogatta. A kampány a budapesti helyszíneken kívül roadshow keretében vidéki egyetemekre is eljutott, a programsorozat utolsó állomása a Budapesti Gazdasági Egyetem volt. A kampány során több mint 106,000 emberhez jutott el az üzenet, közel kétszázan fotózkodtak Andrással, vagyis a „Belefér” kaput választották és töltötték fel a képeket az egyetemisport facebook oldalára, melyet 185-ször osztottak meg és közel félezer reakciót váltott ki a poszt. Idén ez volt a legkomplexebb és legeredményesebb, a szabadidősportot és a rendszeres testmozgást népszerűsítő kampánya a MEFS-nek.

Szatmári András az előttünk álló hétvégén Algírban lép pástra. „Hosszú versenymentes időszak után indulok ismét Világkupán. A felkészülésem jól sikerült, és nagyon várom, hogy versenyezhessek. Az algíri állomás sokat el fog árulni az állapotomról, aztán keményen edzünk tovább, hiszen jövő tavasszal már olimpiai kvalifikációs Világkupák következnek” – nyilatkozta Szatmári.

0 Tovább

Együttműködési keretmegállapodást kötött a MEFS és az OTDT

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke Prof. Dr. Szendrő Péter a fiatal tudósok fizikai aktivitásának fejlesztésével kapcsolatos együttműködésük legfontosabb alapelveit fektette le a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az V. Országos TDK fórum keretében megtartott OTDT ülés első napirendi pontja keretében aláírt keretmegállapodásban. Az együttműködés fókuszában a tudományos kutatással foglalkozók fizikai aktivitásának növelése és az egyetemi sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységek támogatása és elismerése állnak.

A MEFS és az OTDT a felsőoktatási sport fejlesztése, a testkultúra területén tehetséges hallgatók támogatása és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése mellett egyaránt elkötelezettek, és egyaránt magukénak érzik a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás ügyének fontosságát, melyet a legmagasabb szinten az ENSZ, az UNESCO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos határozatában, ajánlásában hangsúlyoz.

A két szervezet az együttműködési megállapodás értelmében közösen lépnek fel az egyetemi sport szakmai programját jelentő Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. A felsőoktatási sport fejlesztésében támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az egyetemi-főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést, a hallgatói fizikai aktivitás növelését, a kiemelten tehetséges hallgatók testkulturális fejlesztését és az egyetemi sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységeket is.

A MEFS a megállapodás értelmében különdíjat alapít az egyetemi sport témájában készülő OTDK pályamunkák elismerésére, továbbá az OTDK rendezvényein a fiatal tudósok fizikai aktivitásának megszervezésével támogatja a jövő tudósainak egészséges életmódra törekvését.

Az OTDT támogatja a MEFS azon törekvését, hogy a legmagasabb szintű hazai egyetemi bajnokságokat (MEFOB – Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság) a diákolimpiához hasonlóan a tehetséggondozás részeként tekintsék.

Prof. Dr. Kiss Ádám az aláírás után elmondott beszédében bejelentette, hogy a 2019-es év MEFS különdíja a 2019. nyarán Nápolyban, a XXX. Nyári Universiade keretében megrendezett FISU Konferencián való részvétel lesz, melynek minden költségét a MEFS állja.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum