A férfi vízilabda-válogatott a címvédésben bízik az Universiadén. Az „egyetemisták olimpiáját” idén Tajvanon (Kínai Köztársaság) rendezik meg augusztus 19. és 30. között, ahol a magyarok 14 sportágban indulnak.

Kovács Gergő szerint a férfi vízilabdázók éhesek a sikerre. „Kétszeres címvédőként utazunk Tajpejbe, így nem is kérdés, hogy a végső sikerre hajtunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehetünk az egyetemi játékokon, és nem utolsó sorban nagy kihívás is egyben” – mondta az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója. A magyar férfi vízilabdázókat Szerbiával, Kanadával, és Dél-Afrikával sorsolták egy csoportba az Universiadén, ahol a női válogatott Új-Zélanddal, Oroszországgal, és Kanadával került össze.

A férfi és női pólósokon kívül úszásban, atlétikában, férfi és női kosárlabdában, judóban, tornában, görkorcsolyában, teniszben, ritmikus gimnasztikában, taekwondóban, golfban, vívásban, íjászatban és asztaliteniszben lesz magyar induló. Az Universiade rangját mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Tajpejben induló úszók és a vízilabdázók egy része a budapesti vizes világbajnokságon is szerepel, illetve a két pólócsapatot, amely elutazik Tajvanra, a felnőtt válogatottak szövetségi kapitányai, Bíró Attila és Märcz Tamás irányítja.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke elmondta, az Universiadén népes magyar küldöttség vesz majd részt. „A csapatunk elég nagy lesz. Az utóbbi 40 év legnagyobb magyar csapata mintegy 210 főből fog állni, ebből 140 sportoló indul az Universiaden. Most a magyar csapatban helyet kaptak a különböző sikersportágaink kiválóságai is, így több érmet várok” – nyilatkozta prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.  

A nyári Universiade az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak. A korábbi években a sportágak számának és a rendezvény helyszínének függvényében, Magyarország 100-150 fő versenyzővel tudott részt venni az Universiadékon.

Az egyetemi világbajnokságok és Universiadék történetét végigtekintve a magyar bajnokok között számos olyan sportolót találunk, akik később világbajnoki és olimpiai bajnoki címeket hoztak hazánknak, valamint vezetőként is sokat tettek és tesznek a magyar sportéletért.

A teljesség igénye nélkül Universiade aranyérmeseink: Gyulai István atléta (1963), Schmitt Pál (1965), Magyar Zoltán tornász (1977), Szekeres Pál vívó (1985), Borkai Zsolt tornász (1987), Szabó Bence vívó (1987, 1989), Kulcsár Krisztián vívó (1995), Kiss Balázs atléta (1995, 1997), Nagy Tímea vívó (1989, 1993, 1995, 1997), Steinmetz Ádám és Székely Bulcsú vízilabdázók (2003).