Ahogy azt a Futás Napját szervező Budapest Sportiroda vezetői az előzetes nevezések alapján várták, valóban több rekord is megdőlt  a 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Bebizonyosodott, hogy a Forma-1 után ez a legnagyobb részvétel mellett zajló hazai sportesemény. Soha még ennyien nem neveztek magyarországi szabadidősport rendezvényre, idén 21930 futót regisztráltak. (Tavaly 19200 fővel született a most megdöntött rekord.) Köztük 4900 maratonista választotta magának a mai budapesti programot, szintén csúcs! A harmadik rekord pedig a 68 országból érkezett közel 3000 külföldi futó.

A 17 fokos időben rajtot Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere lőtte el, óriási üdvrivalgás közepette, 16 tv műsor kameráinak kereszttüzében. A versenyben végig vezetve megvédte tavalyi elsőségét Józsa Gábor, aki harmadszor gyűjtötte be az országos bajnoki elsőséget.

 Józsa Gábor :

 Nagyon boldog vagyok, ez a második győzelmem a SPAR Budapest Maratonon. Az útvonal nehezebb volt a tavalyinál, azonban a szurkolás mindenért kárpótolt. Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek, különösen a Bátor Tábor tagjai voltak lelkesek.  Egy hónapja a Nike Félmaratonon egy rendkívül erős mezőnyben szereztem meg a negyedik helyet, ráadásul a végéig az első bolyban futottam. Akkor nem sikerült a hajrá, most azonban végig magabiztosan és egyenletesen tudtam teljesíteni. 2:20 alatti időt szerettem volna futni, azonban már a hét elején „elengedtem” ezt a kihívást, mert túl meleg volt (21 fokban ért célba). Fontos megjegyezni azt is, hogy milyen sokan neveztek a versenyre. Csak összehasonlításképpen: olimpiai bajnokunk Paizs Krisztián magyar bajnokságon még soha nem versenyezhetett ennyire lelkes és nagyszámú közönség előtt.

 A nőknél hosszú időn keresztül a tavalyi olimpián szerepelt Erdélyi Zsófia haladt az élet, de 5 km-rel a vége előtt beérte a mogyoródi Juhász Staicu Simona, aki ettől kezdve meg is őrizte a vezetést ÉS 2004 és 2010 után újra magyar bajnok lett.

 Juhász Staicu Simona:

Nehéz verseny volt a mai, de akartam a győzelmet. Külön motivációt jelentett, hogy az országos bajnokságra szülés után tértem vissza. Nem könnyű egyszerre két kislányt nevelni, háziasszonyként és futóként is kihozni magamból a maximumot, de éreztem magam az erőt már a verseny előtt is. Visszafogottabban kezdtem, egyenletesen és okos versenyzéssel sikerült leküzdenem a hátrányomat Erdélyi Zsófival szemben. Több alkalommal is rá tudtam tapadni egy-egy férfi futóra, 37-nél pedig utolértem Zsófit, onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy a végéig bírom tartani a tempót. Alapesetben nem is érzi az ember mennyire fontos a közönség folyamatos buzdítása, 25-nél mikor egy pár száz méterig nem voltak szurkolók, akkor szó szerint „megzuhantam.” Kislányaim is eljöttek a Városligetbe, örülök, hogy ők is részesei lehettek ennek az aranyéremnek.

Volt szerencsém idén is belekóstolni a maratoni forgatagba, innen is nagy köszönet Kovács Eszternek, Nyíri Dórának és Kőrös Péternek, akikkel váltóban végigfutottuk a 28. Budapest Maratont. És külön köszönet a budapestieknek, akik a forgalmi nehézségek ellenére végig támogatták a sportolókat.

 

Eredmények:

 

Férfiak:

Józsa Gábor (MAC) 02:22:58

2. Nagy Tamás János (Békéscsaba) 02:26:44

3. Szabó Gábor (ELTE-ADSK) 02:32:56

 

 

Nők:

 

Juhász-Staicu Simona (Mogyoródi KSK)  02:42:26

2. Erdélyi Zsófia  (UTE)  02:47:41

3. Merényi Tímea (Bp. Honvéd SE) 02:51:43