Enahoro Asein összetett Európa-bajnok lett az észtországi Tartuban zajló kontinensbajnokságon. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint a nigériai születésű magyar színekben versenyző erőemelő óriási, 380 kilogrammos (!) világcsúccsal egyrészt megnyerte a fogásnemi aranyérmet felhúzásban, majd 812.5 kilós teljesítménnyel összetett Eb-aranyat szerzett.

Erre legutóbb 19 évvel ezelőtt volt példa, akkor Árvai István a csehországi Nymburkban győzött. Enahoro Asein saját világcsúcsát javította meg. A korábbi rekordját (370.5 kg) az idei máltai világbajnokságon állította fel, amire most csaknem 10 kilót tett rá. A klasszis a 380 kilogrammos felhúzása mellett 277.5 kilóval guggolt és 155 kilogrammal zárta a fekvenyomást.

„Összesen 45 kg hátránnyal fordultunk a felhúzásra, ahol sosem mehetünk biztosra, mivel a 355 kg kezdőfogás után már a másodiknál is világcsúcs fölött kellett a súlyt bekérni ahhoz, hogy őrizzük vagy visszavegyük az összetett aranyérmes pozíciót. Ena pedig elrontotta a második fogását 373 kg-on (világcsúcs kísérlet). Végül a harmadikra meglett az új világcsúcs, ezzel Magyarország 19 év után ismét erőemelő európa-bajnoki címet tudhat magáénak” – összegzett Fekete Miklós szövetségi kapitány, akit Póta László, Sipos Dávid  és Viski Ferenc segít a helyszínen.

„Régóta várunk erre a győzelemre. Ez fantasztikus, hogy ebben az évben a fekvenyomó világbajnoki cím mellé az év végére megérkezett az Eb-arany is. Enahoro Asein kivételes tehetség, és nagyon eltökélt. Fantasztikus mennyiségű edzésmunkát tud végezni. Tartuban is nagyot versenyzett, ezzel ismét bizonyította, hogy megkérdőjelezhetetlenül ő a világ legjobbja felhúzásban. Sikersorozata az egész sportágnak erőt adhat itthon” – összegzett Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.