Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar sikerek és bajnokavatók Szigetszentmiklóson

Szigetszentmiklóson lebonyolították a TáncSport Magyar Bajnokságok első versenynapját. A szombat késő este befejeződött versenyeken a magyar bajnokságokon kívül a nemzetközi viadalokon több magyar páros is érmet szerzett. Ugyanezt tette egy magyar profi duó is Bassanóban.

WDSF Senior I Open Standard kategóriában Balogh Csongor és Szabó Anita arany-, Kemény Tamás és Princz Nóra pedig ezüstérmes lett. A WDSF Senior II Open Latin döntőjét is egy magyar páros nyerte: Kiss Mihály és Farkas Mónika volt a legjobb. Neagu Sorin Andrei és Elek Réka a WDSF Youth Open Standard mezőnyben lett dobogós. Ők bronzérmesként zártak.

Az utánpótlás korosztályokban szombaton a gyermek tíztánc és a junior II-es standard mezőnyben avattak magyar bajnokot, előbbiben Kohon Patrik és Kávási Éva, utóbbiban pedig Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra lett magyar bajnok. Vasárnap újabb rangos versenyekkel folytatódnak a TáncSport Magyar Bajnokságok, emellett több nemzetközi viadalt is láthat a közönség. További részletek a magyar bajnokságok hivatalos honlapján: www.tancsportmb.com

A szigetszentmiklósi versennyel párhuzamosan Bassanóban is zajlik egy több napos táncfesztivál. Olaszországban parkettre lépett Gellai Tamás és Vorobchenko Darya is. A magyar duó a profi latin kategóriában bronzérmesként zárt.

 

0 Tovább

TáncSport – A magyar bajnokságok következnek

A magyar táncsportban élők számára az év versenyei következnek, az előttünk álló hétvégén ugyanis megkezdődnek a magyar táncbajnokságok. A versenyeknek ezúttal a Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnok ad majd otthont.

 

Február 7-én és 8-án rendezik meg a bajnokságok első hétvégéjét, amely részeként a közönség láthatja a Hungarian Dance Open WDSF-verseny párosait is parkettre lépni. Húsz országból érkezett nevezés a WDSF-versenyre.
A nemzetközi versenyekkel párhuzamosan több kategóriában rendeznek magyar bajnokságot. A győztesek képviselhetik Magyarországot a világ- és Európa-bajnokságokon.
A táncsportos magyar bajnokságok második hétvégéjét február 21-én és 22-én bonyolítják le, ugyancsak Szigetszentmiklóson.
A bajnokságokkal kapcsolatos infók elolvashatók a http: www.tancsportmb.comoldalon.
0 Tovább

Miért menjünk el a technikai búvárok találkozójára?

Szombaton rendezik a II. Magyar Technikai Búvár Találkozót. Az eseményre érdemes kilátogatni mindazoknak, akiknek már van fogalmuk a búvárkodásról, hiszen a találkozón ők is sok hasznos dolgot hallhatnak, de még a laikusoknak is érdekes lehet, amennyiben, mondjuk, szeretnek a National Geographic tévécsatornán búvárkodást nézni.

A technikai búvárkodásba leegyszerűsítve a különleges merülések tartoznak, ilyenek például a barlangi vagy a roncsmerülések. A technikai búvárok, miközben vérbeli felfedezők, ugyanúgy szabadidős sportolónak tekinthetők, mint a búvárkodást hobbiból űzők, csak éppen sokkal kevesebben vannak, hiszen ez egy jóval nehezebb és költségesebb tevékenység. Létszámuk Magyarországon nem éri a száz főt sem.

"A rendezvénnyel életet szeretnénk lehelni a technikai búvárkodás hazai társadalmába" - mesélte Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségi tagja.

Az összejövetel fő motívuma a technikai búvárkodás oktatásban való szerepe lesz. Több olyan búvár oktatási szervezet létezik ugyanis, amelyik felvette palettájára a technikai búvárkodást, a találkozóra pedig olyan előadókat hívtak meg, akik ezzel foglalkoznak.

A hobbi búvároknak is izgalmasak lehetnek az előadások, hiszen például a technikai búvárkodásban alkalmazott felszerelések vagy oktatási metódusok egy része idővel jellemzően átszivárog az ő területükre is. Annakidején többek között a víz alatt használt kommunikációs jeleket is a technikai búvároktól vették át.

A másik oldalról viszont senki nem technikai búvárként kezdte ezt a sportot, tehát a szervezők várnak minden búvárt, aki azon gondolkodik, hogy milyen fejlődési vagy továbblépési lehetőségek vannak a számára.

A II. Magyar Technikai Búvár Találkozót 2015. január 31-én, szombaton reggel 9 órától rendezik a budapesti Lion's Garden Hotelben (1146, Cházár András utca 4.) Bővebb információ: www.buvar.hu

0 Tovább

Berecz: Cél a folyamatos fejlődés és a 98 kiló

Berecz Zsombor kilókra hajt.  A 2014-es év férfi vitorlázójának megválasztott sportember az elmúlt másfél hónapban Valenciában edzőtáborozott, csak közvetlenül karácsony előtt érkezett haza – írja a Blikk. Szabó Dávid „Ott leszünk Rióban” című írásából az is kiderül, hogy a 2014-ben 92 és 94 kilós versenysúly között ingadozó Berecz 98 kilogrammosra szeretné feltornázni magát, amit elsősorban izomnöveléssel szeretné elérni.  Ez jelentősen megkönnyítené az erősebb szélviszonyok közötti versenyzését.

Berecz Zsombor  a második magyar sportoló, aki olimpiai kvótát szerzett a 2016-os riói nyári játékokra, előtte a sportlövő Tobai-Sike Renátának sikerült. Az MVM Sport Egyesület vitorlázójának a riói lesz a harmadik olimpiája.

„A kvóta megszerzése főként mentálisan segíti a munkámat, nyugodtabban és így bátrabban tesztelhetek hajókat. Célom a folyamatos fizikai és technikai fejlődés” – mondja Berecz, aki Finn-dingi hajóosztályban szerzett kvótát. 

0 Tovább

Majthényiék két sikerrel rajtoltak

Jól kezdte a repülőhollandi-világbajnokságot a Majthényi Szabolcs, Domokos András duó. A tízszeres világbajnok kettős a Sydneyben zajló világverseny első két futamát megnyerve az élről várhatja a folytatást. 

Majthényiék mögött a Kilian Koenig, Johannes Brack páros a második, míg az Enno Kramer, Ard Geelkerken egység a harmadik. 

A további magyar duók közül Ziegler János és Polgár Csaba 8., Gáborjáni-Szabó Gábor és Czeizel Balázs pedig a 9.

0 Tovább

Megvannak az év legjobb magyar vitorlázói!

A férfiaknál Berecz Zsombor, a nőknél pedig Érdi Mária lett az Év Vitorlázója 2014-ben.

 Berecz Zsombor valamennyi magyar sportoló közül - a sportlövő Tobai-Sike Renáta után - másodikként szerzett kvótát a riói olimpiára. A Magyar Villamos Művek SE vitorlázója a santanderi ISAF Világbajnokságon a Finn hajóosztályban elért 15., a nemzetek sorrendjében 11. helyével vívta ki az indulási jogot a 2016-os játékokra, amely a harmadik olimpiája lehet. A korábban a Laser hajóosztályban indult Berecz Zsombor az elmúlt két évben nyújtott teljesítményével immár megkérdőjelezhetetlen tagja a nemzetközi Finn mezőny elitjének. A 28 éves vitorlázó 2014 tavaszán az Andalúz Olimpiai Héten a második helyen végzett, a Palma de Mallorca-i Világkupán pedig 13. lett. A világbajnoki szintű, 101 hajót felvonultató Európa-bajnokságon az előkelő 9. helyet szerezte meg.

 

A mindössze 16 éves Érdi Mária fiatal korát meghazudtoló eredményeket produkál. Kétszeres ifjúsági világbajnok, minden eddigi korosztályos világversenyén érmet akasztottak a nyakába. Tavaly robbant be a hazai vitorlázás élvonalába. A Yacht Club Budapest Egyesület tehetsége idéntől már főként az olimpiai Laser Radialban versenyez. Élete első felnőtt Világkupa versenyén tavasszal nemcsak bekerült az Arany csoportba, de ott futamgyőzelmet is mondhatott a magáénak. Később a korosztályos Byte világbajnokságon bronz-, az Eb-n ezüstérmet nyert. A Laser Radial U17-es kontinensviadalán a harmadik lett, az augusztusi vb-t viszont megnyerte, ráadásul a két évvel idősebbek között is felállhatott a dobogó második fokára. A Nancsingban megrendezett ifjúsági olimpián 11. lett.

Berecz Zsombor harmadszor, míg Érdi Mária másodszor érdemelte ki az Év Vitorlázója címet.

  (Turák Péter)

0 Tovább

Elismerés a Juventusnak!

Sportos elismerésben részesült a 25 éves Juventus Rádió. A SportBánya ugyanis a Telesport szerkesztősége, Index és a Heves Megyei Hírlap mellett vehetett át médiadíjat a Magyar Paralimpiai Bizottságtól.

 

A Magyar Parlimpiai Bizottság a hagyományoknak megfelelően – mint minden páros évben – médiadíjakat adományozott az évzáró közgyűlésén. Rádiós kategóriában elismerésben részesült a Juventus 103.9-en hétfő esténként hallható SportBánya című műsora. A díjat a SportBánya szerkesztő-műsorvezetője, Bányász Árpád vette át.

Televíziós kategóriában az MTVA Telesport szerkesztőségét díjazták, míg internetes az internetes szerkesztőségek közül az Index kapott médiadíjat. A nyomtatott sajtó kategóriában a Heves Megyei Hírlap vehette át 2014-ben az elismerést.

http://www.juventus.hu/sportbanya/ 

0 Tovább

Vitorlázás - Fa Nándor ismét megkerüli a Földet

Tizenhét év elteltével ismét Föld-kerülő vitorlásversenyen próbál szerencsét Fa Nándor. A 61 esztendős legendás vitorlázó, hajótervező és hajóépítő – társával, Gál Józseffel – volt az első magyar, aki körbevitorlázta a Földet, később pedig többször megtette ugyanezt egyedül is. Fa Nándor a Barcelona World Race elnevezésű viadalon tér vissza.  

A Barcelona World Race a világ első és egyetlen kétfős legénységű vitorlások részére kiírt kikötés nélküli Föld-kerülő versenye. A kaland a katalán városból rajtol és ott lesz a befutó is. A 2014-15-ös verseny immár a harmadik BWR: az elsőt 2007-08-ban, a másodikat 2010-11-ben rendezték. Jelen kihívás az év utolsó napján veszi kezdetét, és várhatóan jövő márciusban fejeződik be. A hajóknak útjuk során 24 ezer tengeri mérföldet kell megtenniük, három óceánon és 12 éghajlati övön haladnak át, miközben délről megkerülik a Jóreménység fokát, Ausztráliát és a Horn-fokot. A Föld-kerülésre IMOCA 60-as vitorlásokkal kerül sor: itt a hajók hossza 60 láb, vagyis mintegy 18 méter.  Fa Nándor negyedszer vállalkozik világkörüli vitorlásversenyre. Társa ezúttal a 31 esztendős, új-zélandi Conrad Colman, a 2011-12-es Global Ocean Race győztese lesz. Eredetileg Goszleth Marcell ült volna be Fa Nándor mellé. Az elhúzódott javítási munkálatok miatt azonban a felkészülési időszak lerövidült, és végül a magyar vitorlázó olimpikon önzetlen döntést hozott: átadta a helyét egy óceánon nagyobb tapasztalattal bíró versenyzőnek. A visszalépést követően Fa Nándor egyetlen telefonhívással megtalálta új másodkormányosát a Franciaországban élő Colman személyében, aki rögtön igent mondott a felkérésre.

A Fa-Colman páros a Spirit of Hungary névre keresztelt hajóval vesz részt a versenyen, amelyet Fa Nándor tervezett és épített. A Spirit of Hungary-nek a Barcelona World Race lesz az első nagy megmérettetése, ám Fa Nándor később több, a 60 lábas versenysorozatba tartozó viadalt tervez. A nagy cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe, amely egyszemélyes, megállás és külső segítség nélküli Föld-kerülő verseny.  A Spirit of Hungary csapata az olaszországi Triesztben az elmúlt napokban tette vízre a hajót, és jelenleg napi 16-18 órát dolgozik az Adriai-tengeren azon, hogy a hajó megfelelő állapotban és tesztelést követően a december 12-diki határidőre Barcelonába érkezhessen. (Turák Péter)

0 Tovább

BBU 2014 - Már a 25. Bécs-Budapestre készülnek

A csütörtöki félmaratonnal befejeződött az idei Bécs-Budapest (BBU) ultrafutóverseny. A mezőny ezúttal rendhagyó módon Győr és Budapest között futott, az utolsó, csütörtöki etapon Budakesziről rajtoltak el a versenyzők. Budakeszin láthattuk többek között dr. Simicskó István sportért felelős államtitkárt, és a magyar kajak-kenu-válogatott több kiválóságát, élükön Storcz Botond szövetségi kapitánnyal, és Csabai Edvinnel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatójával, akik a Kolonics György Emlékfutáson vettek részt. Ez a táv ugyancsak egy félmaraton volt. 

Az idei BBU-t összetettben a harmadik szakaszon is diadalmaskodó Steib Péter nyerte meg Bogár János és Tresó Gábor előtt. Csapatban a Dover nyelviskola lett első, megelőzve a Sashegyi Gepárdokat és a Mavir-Kóbor áram együttesét.

Halgas Csaba, a BBU ügyvezető igazgatója elmondta, az idei verseny rendhagyó, átmeneti volt, de már most készülnek a 2015-ös Bécs-Budapest ultramaratonra, amely a 25. lesz. „Jövőre a Bécs-Budapest ultramaraton 25 éves lesz. Elindult a vasfüggönytől és eljutott egy modernebb világba. Meg szeretnénk méltóképp ünnepelni, és vissza szeretnénk vinni a futóinkat arra az útra, amit nagyon szerettek. Tervezett útvonalunk 2015-re: Bécs, Sopron, Győr, Tata, Budapest" – mondta a Sportime Magazinnak Halgas Csaba.

(Sportime Magazin)

0 Tovább

NOS BAJNOK NAGYKöVETEK A SPORTBáNYáBAN

A nem olimpiai sportolók (NOS) szavazásnak eddig két nagykövete van. A Sportolanemzet.hu korábban bejelentette, hogy Kanyó Dénes (búvárúszó) és Gyutai Adrián (gyorsasági motorversenyző) népszerűsíti egyelőre a sportolók körében és a médiában a kezdeményezést.

 A projekt során – a www.sportolanemzet.hu oldalon – a teljes magyar sporttársadalom szavazhat a 2014-es év legjobbjaira, az egyes kategóriák győztesei végül a Sportcsillagok Gáláján, az olimpiai sportolókkal együtt vehetik át a díjakat.

 A SportBánya megszólaltatta Gyutait és Kanyót is. Előbbi versenyző a hétvégén Olaszországban ült motorra.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum