Jövőre Magyarország rendezi meg a Víz Alatti Hoki Világbajnokságot. A sportág legnagyobb versenyét 18. alkalommal bonyolítják le, a helyszín pedig Eger lesz.


„A Magyarországon kevésbé ismert sportág számára kiváló lehetőséget jelent a vb a népszerűsítésre, Eger számára pedig a város megismertetésére"– nyilatkozta Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

Miklós Adrienn főtitkár szerint népes mezőnyre számíthatunk a 2013 augusztus 23-án kezdődő világbajnokságon. „Várhatóan 1000-1200 versenyző érkezik Egerbe, ahol két 50 méteres medencében (4 pályán) zajlanak majd a mérkőzések. A helyszíneket most járta be a Búvár Világszövetség Víz Alatti Hoki Bizottságának elnöke és a vb versenyigazgatója, akik mindent megfelelőnek tartottak egy sikeres VB rendezéshez.” – mondta a sportvezető. A vb-n az Elit kategórián kívül U19, U23 és Masters korosztályban is külön versenyt rendeznek a férfiaknak és a nőknek, természetesen magyar részvétellel.


A víz alatti hoki minden korosztály és mindkét nem számára fizikai adottságtól függetlenül egy nagyszerű sport. A sport jellegéből adódóan sérülést nem lehet elszenvedni, megmozgatja egész testünket, de nem terheli meg azt. A játékosoknak nem csak az ellenféllel kell megküzdeniük, hanem a levegő visszatartása miatt saját testük teljesítőképességével is. A játék maga igazi csapatmunkát, komoly taktikázást és folyamatos kommunikációt igényel. A medence szélén elhelyezett kivetítők segítségével pedig a nézők is részesei lehet ennek a különleges, egyedi és extrém sportélménynek. Egy valódi háromdimenziós játék, aminek csak a képzelet szab határt.
A víz alatti hokit egy 25 x 15 méteres, legalább 2 méter mély medence alján játsszák. Egy csapat 10 főből áll. Ebből hat az aktív játékos és négy a csere. A mérkőzés alatt a játékosok folyamatosan váltják egymást. Egy mérkőzés kétszer 15 perces félidőből áll. A játékosok uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel vannak felszerelve.
A játék lényege, hogy egy másfél kilós műanyaggal bevont ólomkorongot a játékos az ütőjével az ellenfél 3 méteres kapujába juttassa.
Három bíró vezeti a mérkőzést. Ebből kettő a vízben, egy - a főbíró - a partról irányítja a játékot. A bírók kézjelekkel kommunikálnak. A főbíró egy víz alatt is hallható hangjelzéssel állítja le, vagy indítja el a játékot. A játék szabályai megengedik a kemény és energikus játékot, de határozottan fellépnek a durva, sportszerűtlen és passzív játék ellen. A szankció szabadlövés, büntető, vagy kiállítás is lehet.