Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Járosi Pétert újabb négy évre megválasztották a sárkányhajósok elnökének​​​​​​​

Továbbra is Járosi Péter irányítja a Magyar Sárkányhajó Szövetséget. A Baján megtartott küldöttgyűlésen a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) alelnökeként is tevékenykedő sportvezető újabb négy évre kapott bizalmat. Járosi Péter így immár 20 éve tölt be vezető pozíciót az egyre dinamikusabban fejlődő sárkányhajó sport hazai irányító szervezetében.

Az általános elnökhelyettes Schnaider-Báthory Csenge, a szakmai elnökhelyettes pedig Sziklenka László lett. A régi-új elnökség tagjai: Búza László, Szabó Miklós és Ozsváth Zoltán.  A felügyelő bizottság elnöke: dr. Eörssy-Farkas Dominika. A bizottság tagjai Bíró Andrea és Bocsor Balázs.

Járosi Péter, aki az európai szövetség  alelnöke is egyben elmondta, továbbra is sok fontos feladat előtt áll a Magyar Sárkányhajó Szövetség. „A következő négy év a fiatalítás jegyében, a szövetség további megerősítéséről fog szólni„ – hangsúlyozta az elnök.

0 Tovább

Sárkányhajó – Medencés bajnoksággal indult a szezon 

Elindult a sárkányhajó szezon! Nyolcadik alkalommal bonyolították le a Medencés Sárkányhajó Nyílt Magyar Bajnokságot és Magyar Kupát, amely egyben a hatodik Szarvasi Medencés Sárkányhajó Verseny volt. A rendezvényt a Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős Sport Egyesület, valamint a Magyar Sárkányhajó Szövetség közösen szervezte meg. 

A versenyen csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők versenyezhettek. Örömteli, hogy a járvány ellenére a tagszervezetek jelentős része képviseltette magát, és a szabadidős, valamint az egyetemi kategóriában is indultak csapatok. 

A bajnokságon kiválóan szerepeltek a PTE-PEAC legénységei, hiszen a nyílt vegyes és az egyetemi kategóriát megnyerték, a női kategóriában pedig harmadikok lettek.  A BRSE Főnix Dragon SE sportolói a nyílt női kategóriában szerezték meg a bajnoki címet, a nyílt és szabadidős vegyesben pedig második helyezést szereztek. A szervező Körös Dragon SE két harmadik helyezést ért el, míg a Dunai Sárkányok Vác legénységei két második helyezéssel büszkélkedhetnek. A nyílt open kategóriát a KSI Dragons formáció nyerte meg, míg a szabadidős vegyesben a VASárkányok Szeged A és B csapata is a dobogóra állhatott. 

A versenyen hat fős csapatok ülnek a húsz személyes hajókban egymással szemben, majd a rajt vezényszóra kezdenek evezni. Az a csapat győz, amelyik el tudja tolni a hajót az ellenkező irányba két és fél méterrel. Ez maximum egy percig tarthat, majd kihirdetik a győztest. A csapatok jelentős része egy percen belül el tudja tolni a másik hajóját, de a nap során több egy perces, látványos, és roppant fárasztó ütközet is lezajlott. Bővebb infók: www.sarkanyhajozas.hu

0 Tovább

Már kapható a Sárkányhajósport 1+21 éve című könyv!

Megjelent a magyar sárkányhajósport történetét bemutató, a "Sárkányhajósport 1+21 éve" című könyv.

A kiadvány bemutatóján Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a sárkányhajózás jó kikapcsolódás, a szabadidősport olyan ága, amely sok embert be tud vonzani, s a családok együtt űzhetik. Hozzátette, tavaly saját maga is kipróbálta, a szegedi világbajnokság pedig nagy élmény volt neki és a családjának is.

"Bízom benne, hogy a könyv hatására mások is kedvet kapnak ehhez a sportághoz" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

"Nagyon kevés sportszövetség képes arra, hogy egy ilyen könyvet, értékes művet létrehozzon" - mondta dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, majd hozzátette: ez a sportág képes arra, hogy olyanokat is egy hajóba ültessen, akik korábban nem találkoztak egymással. "Példás a sárkányhajózás közösségépítő ereje" - jelentette ki a sportvezető, aki a folytatásban megemlítette, a könyv nemcsak a sportág történetét, hazai és nemzetközi versenyeit, magyarországi egyesületeit mutatja be, hanem kortörténeti dokumentum is.

A könyv szerzője - egyben a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke -, Járosi Péter a kiadvány születéséről elmondta: egy éve jelent meg a "Sárkányhajósport 1+20 éve című" kötet, amely azonban nem került kereskedelmi forgalomba, a sportágon belül maradt.

"A nagy érdeklődésre való tekintettel készült el az eltelt esztendő eseményeivel kibővített kiadvány, amely már mindenki számára elérhető. Minden fejezet frissítve lett, nem csak az azóta eltelt időszak eseményeivel és eredményeivel bővült a könyv" - mondta Járosi Péter, aki szerint a könyvet a népszerűsítés eszközének is szánják.

"Remélem, hogy akik még nem ismerik a látványos sportágat, a sok fotó hatására kedvet kapnak hozzá" - tette hozzá a sportvezető a Líra Fókusz Könyváruházban tartott rendezvényen.

0 Tovább

Sikeres magyar kezdés a sárkányhajó világbajnokságon

A lenyűgöző megnyitó ünnepséget követően a 2000 méteres távok küzdelmeivel lezajlott az első versenynap a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságon, amelynek augusztus 20. és 25. között Pattaya ad otthont. A magyarok rögtön két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal indítottak.

A thaiföldi világbajnokság legelején máris érdekeltek voltak a magyarok. A Senior B mix hajó ráadásul szoros küzdelemben olyannyira eredményesen teljesítette a 2000 métert, hogy már az első futamban érmet is nyert Magyarországnak. Legénységünk az előkelő harmadik helyet szerezte meg, maga mögé szorítva a sárkányhajó sportban nagyhatalomnak számító országokat, mint az Egyesült Államok és Kína.

Az éremátadás után pár órával a Senior B open hajó szállt vízre, és a hatodik helyre sikerült belapátolnia magát, Hongkongot, Svédországot és Szingapúrt megelőzve.

Délután az U18-as open és a Premier open legénységek következtek. A juniorok között remekül helytálltak a magyar evezősök és a dobos lányok, a kormányosok pedig a lehető legpontosabban vették a fordulókat. A fiatalok ennek köszönhetően ezüstérmesek lettek.

A premier, vagyis a felnőtt mezőnyben a magyarok 19 hajó közül a negyedik legjobb idővel értek célba, csupán Tajvan, Kína és Thaiföld egységei tudták megelőzni őket.

“Sok örömmel, egy kevés fájdalommal, de összességében sikeresen zárta a válogatott az első versenynapot” – összegezte a nyitányt Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke.

A magyarok számára az 500 m-es versenyszámokkal folytatódik majd a sárkányhajó vb.

14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokság, 1. nap, 2000 m:

Junior A open kishajó: 2. hely
Senior B mix kishajó: 3. hely
Premier open kishajó: 4. hely
Senior B open kishajó: 6. hely

0 Tovább

Ötven magyar sárkányhajós a thaiföldi vb-n

Augusztus 20. és 25. között Pattaya ad otthont a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságnak, amelyen a nagy távolság és a költséges utazás ellenére három korosztályban mintegy ötven magyar indul. A várhatóan ázsiai dominanciát hozó thaiföldi vb-n a jó helyezések mellett éremben is bízik Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, aki a nemzetközi szövetség alelnökeként azon is dolgozik, hogy legyen elegendő víz a verseny megrendezéséhez.

Hatalmas létszám lesz a világbajnokságon – jelezte Járosi Péter, akinek az IDBF alelnökeként egyik feladata a verseny előkészítése. A már több napja a helyszínen tartózkodó sportvezető elárulta: az időjárási körülmények nem kedveztek a vb-nek, hiszen az esős évszak a szokásosnál kevesebb vizet hozott. A rendezőknek emiatt számos nehézséggel kellett megküzdeniük, de biztos benne, hogy végül kiváló lesz a pálya és nagyszerű világversenynek néz elébe a sárkányhajós társadalom.

Ázsiai eredetű sportág lévén a vb-n legnagyobb létszámban a keleti kontinens képviselői vesznek részt, de rajtuk kívül Európából, valamint Egyesült Államokból és Kanadából is erős legénységek állnak rajthoz. A magyar sárkányhajósokat ötven fős küldöttség alkotja, akik junior (18 éven aluli), premier (felnőtt) és szenior B (50 éven felüliek) korosztályokban indulnak.

"Már az is nagy dolog, hogy egyáltalán el tudunk a thaiföldi vb-re jutni, mert ebben a sportágban sokszor a sportolóknak is ki kell venniük a részüket a költségekből. Most annyiban kedvező a helyzet, hogy a hazai szövetség az ifjúsági és a premier legénység részvételében is tudott segíteni" – mondta Járosi Péter.

Biztos, hogy nagyon meg kell küzdeni a jó helyezésekért, hiszen gyakorlatilag jelen lesz minden olyan ázsiai ország, ahol a sárkányhajózást több száz, vagy akár több ezer éve űzik – jegyezte meg a hazai szövetség vezetője.

"A szövetségi kapitányunk azt mondta, azzal elégedettek lehetünk, ha a magyarok a különböző kategóriákban be tudnak kerülni az első hatba. Egyetértek vele, de azért nagyon örülnék, ha összejönne az éremszerzés is. Biztos vagyok benne, hogy sportolóink mindent meg fognak tenni ezért. Tegyük hozzá, óriási teljesítmény lenne, hiszen például a premier férfiaknak 18 másik legénységgel kell majd megküzdeniük, hogy odaérhessenek a mezőny elejére."

A sárkányhajósok az idei esztendeje ugyanakkor már így is sikeres, hiszen a júliusi sevillai klub legénység Európa-bajnokságon tíz érmet – hat aranyat, három ezüstöt és egy bronzot – szereztek a magyar egységek.

0 Tovább

Tíz érmet nyertek sárkányhajósaink az Eb-n

Hat arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zártak a magyar sárkányhajósok a 18. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságon, míg Járosi Pétert, a hazai szövetség elnökét újraválasztották az európai szervezet alelnökének. A spanyolországi Sevillában megrendezett Eb-n részt vett három magyar klub – a Dragon Steel SE, a Dunai Sárkányok Vác és a Dragon Aqua SE – közül a váciak voltak a legeredményesebbek: valamennyi első és második helyezést ők érték el.

Az Európa-bajnokságon a nagyhajós versenyszámokban 31, míg kishajóban 60 klub legénység mérte össze az erejét. A tavalyi szegedi világbajnokág legsikeresebb európai egyesületének bizonyult Dunai Sárkányok sevillai szereplése egyedülálló a magyar sárkányhajósport nemzetközi történetében: a váciak mind a kilenc versenyszámban, amelyben elindultak, érmet szereztek. A magyarok tizedik dobogós helyezése, egy bronzérem a Dragon Aqua SE sárkányhajósainak nevéhez fűződik.

Elégedettségének adott hangot a Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

"Biztató az egy hónap múlva sorra kerülő thaiföldi, nemzetek közötti világbajnokság előtt, hogy egy ilyen kis ország itt tíz érmet tudott összelapátolni. Habár nem teljesen ugyanaz a versenyzői kör, mint a válogatottaknál, de vannak olyan sportolóink, akik Thaiföldön is ott lesznek majd. Összességében elmondható, hogy egy nagyon erős mezőnyben szépen szerepeltünk, a váciak pedig gyakorlatilag nem hibáztak, hiszen mindig dobogós helyen végeztek, ráadásul világszinten is komoly erőnek számító orosz és német legénységeket előztek meg."

Sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett az Eb-n a magyar sárkányhajózás: Járosi Pétert, aki 2010 óta az európai szövetség (EDBF) alelnöke, Sevillában újabb négy évre megerősítették pozíciójában. A magyar sportvezető emellett alelnöke a sportág világszövetségének, az IDBF-nek is. 


18. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokság, a magyar érmesek:


200 m:
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác
500 m:
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác
2000 m:
Senior A vegyes: 3. Dragon Aqua SE
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác

0 Tovább

Újabb négy magyar érem a sárkányhajó Eb-n

A Dunai Sárkányok Vác 500 m-es diadalát követően a 2000 méteres versenyszámok során négy magyar egység állhatott dobogóra a 18. EDBF Klub legénység Európa-bajnokságon. A spanyolországi Sevillában zajló viadalon hazánkat a Magyar Sárkányhajó Szövetség három egyesülete képviseli: a Dragon Steel SE, a Dunai Sárkányok Vác, és a Dragon Aqua SE.

 

A két kilométeres táv köztudottan a magyar csapatok erőssége, pénteken azonban olyan nagyszerű csapatok ellen kellett bizonyítani, mint például a német Neckadrachen vagy a világbajnok ukrán Otaman. A Dunai Sárkányok Vác azonban mind a három kategóriában, ahol elindult, érmet szerzett, és a Dragon Aqua SE sportolói is felküzdötték magukat a dobogóra.

A sevillai nagy hőségben először a váci hölgyek kezdtek kora reggel, és a női kategóriában végül ezüstérmet szereztek.

Őket követték az open hajók futamai, ahol a váci senior férfi csapat szoros versenyben harcolta ki az aranyérmet. Különösen értékes diadalt arattak, hiszen az izgalmas hajrában az első három legénység három másodpercen belül, egy-egy másodperccel elmaradva egymástól ért célba.

A senior vegyes versenyszámokban – A és B kategória – két magyar érem született. A váci vegyes csapat megszerezte a második aranyérmét, a Dragon Aqua legénysége pedig komoly küzdelem után a dobogó harmadik fokára állhatott fel a senior A kategóriában.

Ezzel a magyarok öt éremmel várhatják a 200 méteres távok versenyszámait.

18. EDBF Klub legénység Európa-bajnokság, 2 nap, a magyarok eredménye: 
Aranyérem: Senior B Open és Vegyes (Dunai Sárkányok Vác)
Ezüstérem: Senior B Női (Dunai Sárkányok Vác)
Bronzérem: Senior A Vegyes (Dragon Aqua SE)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum