Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az Év Egyetemi Sportolói 2019. – a legkiválóbb hallgatókat ünnepelte az egyetemi sportközösség 

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 21-én rendezte meg az „Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó gála ünnepséget.

A díjazottak között olyan sportolók voltak, mint Csipes Tamara kajakozó (EDUTUS), Rasovszky Kristóf (PE), Kapás Boglárka (ELTE) úszók, az Universiade-győztes női vízilabda csapat, valamint az egyetemisták olimpiáján judóban bronzérmet nyert Tóth Krisztián (TE) és a férfi vízilabda válogatott.

A rendezvényen beszédet mondott dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára. „A kormányzat teljes mértékben egyetért a MEFS értékrendszerével. A díjazott bajnokok példaképek, hiszen nem csupán a tanulásban, hanem sport világában is maradandót alkottak. Ezek a példaképek sokat segítenek abban, hogy hitet adjanak mindannyiunknak a mindennapok során.” – mondta Szabó Tünde.   

Dr. Szabó Tündén kívül a rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át Schanda Tamás az ITM tudás- és innováció-menedzsmentért felelős miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, prof. dr. Józsa János az MRK elnöke, Murai László a HÖOK elnöke.

Schanda Tamás kiemelte: azok az egyetemisták és főiskolások, akik díjat vehettek át, felismerték azt az örök igazságot, miszerint ahhoz, hogy lélekkel alkotni lehessen, ahhoz ép test is kell. „Köszönet illeti meg a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget, amiért teret ad a sportnak a felsőoktatásban” – hangsúlyozta az államtitkár.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke szerint az évente megrendezendő gálán mindenképp szót kell ejteni az egyes intézményekben kiváló munkát végző szakemberekről. „Ha szabad így fogalmazni, ezek a kiváló szakemberek, tanárok, intézményvezetők a ’havat elsöprik a bajnokok elől’. A MEFS nagy tisztelettel gratulál ezeknek a pedagógusoknak, és szakembereknek” – emelte ki beszédében a MEFS elnöke. 

Az eseményen dr. habil András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora és prof. dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora Hajós Alfréd Aranyplakett kitüntetésben részesült. Karger Kocsis László az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság nyugalmazott protokollfőnöke pedig a MEFS Életműdíját vehette át.

A MEFS tájékoztatása szerint az „Év Egyetemi Sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2019-ben az Universiadéról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik az Egyetemi Európa-bajnokságon érmet, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek. 

Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat, melyeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eötvös József Főiskola (Baja) képviselői vehették át.

Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

A gálát megtisztelte jelenlétével többek között az EMMI képviseletében Szekeres Pál Universiade-bajnok, Nagy Tímea olimpiai és Universiade-bajnok, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, olimpiai bajnok, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, valamint Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, olimpiai bajnok és Steinmetz Ádám olimpiai és Universiade-bajnok, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade-bajnok, Balogh Gábor a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke, világbajnok öttusázó. 

0 Tovább

Minden idők legeredményesebb egyetemi világbajnoksága: a magyar egyetemi kajak-kenu válogatott 11, az evezősök 2 világbajnoki címet szereztek, összesen 22 érem a hétvége mérlege

20 éremmel (11 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a belorusz és a lengyel csapat előtt az éremtábla élén végzett a magyar csapat a Szolnokon rendezett gyorsasági Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon. 1986, az első magyar részvétellel lezajlott egyetemi VB óta a legtöbb aranyéremmel és a legtöbb éremmel zárt Magyarország. Feltehetőleg hosszú-hosszú évekre kihívás elé állítva a jövő hazai résztvevőit.

 

22 ország közel 250 versenyzője állt rajthoz, a hazaiak minden számban döntőbe jutottak. Már az első napon, az 1000 m-es távokon remekül kezdtek a fiúk, 6 futamon 5 érmes helyezést értek el. A verseny második napján a lányok is vízre szálltak, és egymás után szerezték a jobbnál jobb helyezéseket. A 11 aranyéremből 6-ot a fiúk, 5-öt a lányok szereztek.                                                                                           

A FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) részéről Adam Rocek, az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke) volt a kiküldött versenyfelügyelő, aki szerint kiváló volt a szervezés, amelyért köszönet illeti a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget, a Neumann János Egyetemet és Szolnok Városát.

 

A Shanghajban megrendezett Evezős Egyetemi Világbajnokságon 2 egységünk indult a BME női kormányos nélküli kettes csapata és a Széchenyi Egyetem férfi könnyűsúlyú négypárevezőse. A Coimbrai Európai Egyetemi Játékokon szerzett győzelem után megérdemelten, óriási küzdelemben mindkét egység világbajnoki címet szerzett.

Eredmények:

Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokság, Szolnok

Férfiak:

K1 1000m - Doba Alfréd (TE) ­ 2. hely

K2 1000m - Béke Kornél (TE), Gál Péter (KGRE) ­ 1. hely

K4 1000m - Varga Dominik (TE), Szekeres Zsolt (TE), Doba Alfréd (TE), Czompa Tibor (EKE) ­ 5. hely

 

C1 1000m - Dóri Bence (TE) ­ 1. hely

C2 1000m - Lelovics Dávid (PTE), Némedi Konrád (TE) ­ 1. hely (holtversenyben)

C4 1000m - Koleszár Zoltán (OE), Bakó Tamás (ELTE), Laczó Dániel (SZTE), Duró József (SZE) ­ 3. hely

K1 500 m - Noé Zsombor (OE) ­ 2. hely

K2 500 m - Gacsal Ákos (EDUTUS), Hérics Dávid (EKE) ­ 1. hely

K4 500 m - Szendy Márk Szilárd (SZTE), Noé Zsombor (OE), Gál Péter (KGRE), Gecse Márton (BME) ­ 2. hely

C1 500 m - Viola Viktor (EKE) ­ 1. hely

C2 500 m - Koleszár Zoltán (OE), Bakó Tamás (ELTE) ­ 4. hely

C4 500 m - Viola Viktor (EKE), Horváth Ákos (SZE), Koleszár Zoltán (OE), Kovács Máté András (DUE) ­ 4. hely

K1 200 m - Hérics Dávid (EKE) – 5. hely

K2 200 m - Kovács Márk (SZIE), Sikter János (SZIE) – 5. hely

K4 200 m - Havasi Gergő (TE), Kovács Márk (SZIE), Varga Márk (TE), Sikter János (SZIE) ­ 3. hely

C1 200 m - Némedi Konrád (TE) – 4. hely

C2 200 m - Sáling Áron (SZE), Horváth Ákos (SZE) – 3. hely

C4 200 m Viola Viktor (EKE), Sáling Áron (SZE), Némedi Konrád (TE), Horváth Ákos (SZE) – 3. hely

Nők:

K1 500 m - Szénási Zsófia (TE) ­ 1. hely

K2 500 m - Katrinecz Rita (OE), Malcsiner Eszter (BGE) ­ 1. hely

K4 500 m - Kovács Petra Sára (SZE), Szendy Lilla Katalin (BGE), Mihalik Sára Anna (SZIE), Somogyi Szilvia (TE) ­ 4. hely

C1 500 m - Kisbán Zsófia (BME) ­ 1. hely

C2 500 m - Sáling Laura (SZE), Kisbán Zsófia (BME) ­ 2. hely

 

K1 200 m - Lucz Anna (BCE) – 1. hely

K2 200 m - Katrinecz Rita (OE), Malcsiner Eszter (BGE) ­ 1. hely

K4 200m - Szénási Zsófia (TE), Sólyom Dóra (TE), Somogyi Szilvia (TE), Kiss Blanka (TE) – 1. hely

C1 200 m -  Kisbán Zsófia (BME) – 6. hely

C2 200 m - Sáling Laura (SZE), Kisbán Zsófia (BME) – 2. hely

 

Egyetemi Evezős Világbajnokság, Shanghaj

A Női kormányos nélküli kettes: Polivka Dóra, Krémer Eszter (BME) ­ 1.hely

Férfi könnyűsúlyú négypárevezős: Szlovák Rajmund, Szigeti Roland, Furkó Kálmán, Szabó Bence (SZE) ­ 1.hely

0 Tovább

Európai Egyetemi Játékok - Hat sportágban lesznek magyar indulók

Népes magyar csapat vesz részt a Coimbrában megrendezendő Európai Egyetemi Játékokon. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a július 15-én kezdődő portugáliai multisporteseményen Magyarországot nyolc egyetem versenyzői képviselik hat sportágban. Coimbrában többek között vízre szállnak olyan evezős kiválóságok is, mint a világ- Európa- és Universiade-bajnok Simon Béla és Juhász Adrián.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy az induló felsőoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedő eredményekkel itthon és Európában is növelje elismertségét ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához.

Magyarországról 78 sportoló egyetemista utazik Coimbrába, a teljes magyar delegáció létszáma pedig 114 fő.

A következő egyetemek képviseltetik magukat Coimbrában: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem és Testnevelési Egyetem.

Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló: kosárlabda, evezés, cselgáncs, kajak-kenu és tenisz. A játékok július 28-ig tartanak.

0 Tovább

Véget ért az egyetemi öttusa-vb

Taroltak az egyiptomiak a budapesti egyetemi öttusa világbajnokságon. A Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében lezajlott világversenyen a magyarok pontszerző helyezésekkel gazdagodtak.

A negyedik helyen végzett a Réti Kamilla (Eszterházy Károly Egyetem), Boros Alexandra (Eszterházy Károly Egyetem), Farkas Martin (Pannon Egyetem), Bruckmann Gergő (Testnevelési Egyetem) összeállítású magyar csapat a budapesti öttusa egyetemi világbajnokság zárónapján. Ez volt a Ludovika Egyetemi Campusán rendezett négynapos viadal legjobb magyar eredménye. A csapatverseny másik hazai kvartettje (Józan Beáta (Pécsi Tudományegyetem), Ormándi Rebeka (Szegedi Tudományegyetem), Brázda Gábor (Testnevelési Egyetem), Pataki Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem)) hetedik lett. Korábban női egyéniben Réti Kamilla (EKE) ötödik, míg Zs. Tóth Anna (TE) kilencedik, férfi egyéniben Horváth Norbert (OE) hatodik, Farkas Martin (PE) pedig tízedik volt. A mix-váltók küzdelmében az Ormándi Rebeka, Brázda Gábor duó hetedik, a Józan Beáta, Bruckmann Gergő kettős a kilencedik lett.

Budapesten az egyiptomiak voltak a legeredményesebbek. Az afrikai kontinens öttusázói egy aranyéremmel, egy ezüsttel és két bronzzal az éremtáblázat élén végeztek, megelőzve a lengyeleket és az olaszokat.

Kármán Sándor, a szervező bizottság vezetője elmondta, sporttörténelmi világbajnokságot rendezett Magyarország. „Ez volt az első egyetemi öttusa vb, és nagyon örülünk, hogy ennek a sporttörténelmi eseménynek Budapest adhatott otthont. Úgy gondolom, hogy rendezés szempontjából magasra tettük azt a bizonyos lécet…” – összegzett Kármán Sándor.

A következő hazai rendezésű egyetemi világbajnokság a kajak-kenu sportágban lesz, melyet a MEFS a Kajak-Kenu Szövetséggel és a Neumann János Egyetemmel együtt szervez augusztus 10. és 12. között Szolnokon.

Öttusában jövőre Budapest újabb világbajnokságnak ad otthont. 2019. szeptember 3. és 9. között kerül sor ugyanis az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságra.

0 Tovább

Megérkezett a hivatalos értesítés, megindul a 2024-es Debrecen-Miskolci Európai Egyetemi Játékok szervezése

Megérkezett az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságától a hivatalos értesítés a 2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezendő Európai Egyetemi Játékok rendezési jogának elnyeréséről. Kósa Lajos miniszter, a Pályázati Bizottság elnökeként óriási sikernek értékelte a MEFS április 19-én megtartott Közgyűlésén, hogy Debrecen és Miskolc rendezheti minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét, az Európai Egyetemi Játékokat.

A leköszönő Kormány egyik utolsó határozatával támogatta a pályázat benyújtását, a rendezési díj és az idei előkészítő költségek finanszírozását. A miniszter bejelentette, hogy a május 20-a körül megalakuló új Kormány várja a MEFS, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Debrecen és Miskolc városa, valamint az EMMI együttműködésében készülő előterjesztést az előttük álló feladatokról, az előkészítési és megvalósítási költségekről, hogy a Kormány a megfelelő támogatást meg tudja adni minden idők legsikeresebb európai egyetemi sportrendezvényének megszervezéséhez.

Április 19-én 11:00-kor megtartotta a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség éves rendes Közgyűlését a Magyar Sport Házában.

A MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS éves rendes Közgyűlését csütörtök délelőtt a Magyar Sport Házában. A megnyitó után következett a Magyarországon 2024-ben Debrecenben és Miskolcon megrendezendő legnagyobb sportesemény, az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) pályázati eredményének hivatalos bejelentése, megérkezett ugyanis az EUSA hivatalos értesítése a pályázat megnyeréséről.

A hivatalos bejelentés után Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Pályázati Bizottság elnöke, tájékoztatta a Közgyűlésen résztvevőket a Kormányzat elkötelezettségéről. Beszédében kiemelte, hogy a Kormány egyik legutolsó 1050/2018 számú határozatában támogatta a pályázat benyújtását, a pályázati licence díjra 250 000 eurót, illetve a pályázati feladatokra 18 M Ft támogatást határozott meg. A Kormány fontosnak tartja, hogy a szabadidő- és versenysport is a magyar felsőoktatás markáns része legyen. Kiemelte, hogy a felsőoktatás és a versenysport összekapcsolása közvetíti az „Ép testben, ép lélek” eszméjét is. Beszéde zárásaként gratulált a Miskolci és Debreceni Egyetemnek, Debrecen és Miskolc városoknak és a MEFS-nek a pályázat megnyeréséhez.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke megköszönte a pályázat előkészítését és a sikeres prezentációt minden résztvevőnek, hiszen 1965, a Budapesti Universiade megrendezése óta majd 60 évvel minden idők legnagyobb multisporteseményét fogja Magyarország megrendezni az egyetemi sport keretei között.

Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára a madridi delegáció vezetőjeként kiemelte, hogy az öt intézmény (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Debrecen Megyei Jogú Város, Miskolc Megyei Jogú Város és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség) szoros összefogásban hozta létre ezt a nyertes pályázatot, melynek eredményeképpen 2024-ben 40 ország, 20 sportág, 500 egyetem, 6000 résztvevője lesz várhatóan a Miskolcon és Debrecenben megrendezendő Európai Egyetemi Játékoknak. Kitűzendő célként emelte ki az elkövetkezendő hat évre, hogy az egyetemeknek úgy kell felkészülniük erre a multisportos eseményre, hogy a lehető legjobb egyetemi csapatok képviselhessék hazánkat a Játékokon. A magyar felsőoktatás számára a nemzetközi ismertség növelése tovább javítja az egyetemeink presztízsét, ami többek között növeli a külföldi hallgatók létszámát is.

Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta, hogy az együttműködés tartalommal telítődött meg az elmúlt időszakban. A Miskolci Egyetem készen áll az EEJ megrendezésére. Ennek előkészületeként 2016-ban sikeresen rendezte meg a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot (melyet a FISU az adott év legjobb rendezésű EVB-jéként díjazott) és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnokságát. Miskolc nemcsak szervezésben, de infrastruktúrában is nagyot fejlődött, hiszen 2016-ban megépítette az Atlétikai Centrumot, 2017-ben elnyerte Magyarország legszebb Campusa díjat, és tavaly pedig felújította a Sportcsarnokot, hogy méltó helyszínei legyenek az EEJ-nek. Kiemelte, hogy a multisportos esemény megrendezéséhez a Kormányra a kollégiumi férőhelyek bővítésében számítanak nagyon.

A MEFS Elnöksége Prof. Dr. Torma Andrásnak Elek Ilona Emlékérmet adományozott az egyetemi sport támogatásáért, az Európai Egyetemi Játékok 2024. pályázat előkészítésének és prezentációjának sikerre viteléért. A díjat a MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám adta át.

Dr. Vámosi Péter a HÖOK elnökhelyettese köszöntőjében kitért arra, hogy ezek a sportesemények mind megmutatják azt, hogy mekkora ereje van a sportnak. Formálják a közösséget, hiszen az egymást előtte nem ismerő emberek a sport révén új kapcsolatokat teremthetnek. „A rendszeres napi sportolás által hazánk jövendő értelmisége egészségesebbé válik.” – fejezte be beszédét az hallgatók képviseletében.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke hangsúlyozta, hogy kiemelkedően jó viszonyt ápol a MOB a MEFS-el és a nemzetközi szervezettel a FISU-val, melynek a legfontosabb oka, hogy a MOB kiemelten kezeli az egyetemi sportot, ami az elmúlt évszázadban szervesen integrálódott a magyar sportéletébe. Fontos az olimpiai eredményesség szempontjából, hogy a sportolóink tanuljanak tovább. Minél több egyetemista sportoljon, minél több sportoló képezze magát a felsőoktatásban. Ez a MEFS és a MOB közös célja a kettős karrierprogram, ami kézzel fogható hagyatékká válik majd. A MOB elnöke gratulált nemcsak az elnyert és 2024-ben megrendezésre kerülő EEJ pályázathoz, hanem az idei két Magyarországon rendezendő Egyetemi Világbajnoksághoz, melyet júliusban a Ludovikán Öttusában és augusztusban Szolnokon Kajak-kenuban rendeznek meg, mindezzel is jó hírét víve Magyarországnak és a magyar egyetemi sportnak.

A MEFS Közgyűlésén hagyományosan az egyetemi sportért kiemelkedő munkájuk elismeréseként a MEFS által alapított díjakat is kiosztották.

Frenkl Róbert díj

Dr. Kamuti Jenő – Nemzetközi Fair Play Bizottság

Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportért Életműdíj

Janecskó András – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Dr. Szekeres Tamás professor emeritus – Széchenyi István Egyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért

Domokos Mihály – Szegedi Tudományegyetem

Fodor Ákos – Semmelweis Egyetem 

Kovács Barnabás – Magyar Síszövetség (postumus díj)

Kulcsár Magdolna – Óbudai Egyetem

Szepesiné Kreisz Andrea – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Vas László - Nyíregyházi Egyetem

MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért

Prof. Dr. András István – Dunaújvárosi Egyetem

Bánfalvi István – BPW Hungária Kft (SZOESE szponzor)

Dr. Edvy László – Pannon Egyetem

Hári József  – Pécsi Tudományegyetem

Hajduné Dr. László Zita – Pécsi Tudományegyetem

Katona János  – Szegedi Tudományegyetem

Dr. Lőkös Dániel – Budapesti Gazdasági Egyetem

Papp Oszkár  – Széchenyi István Egyetem

Dr. Tóvári Ferenc  – Pécsi Tudományegyetem

Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme

Hurtik Péter János – Eötvös Loránd Tudományegyetem (SZOESE elnök)

Jordán Dániel– Eszterházy Károly Egyetem

Pöszmet Tibor – Debreceni Egyetem

Magyar Egyetemi - Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díj

Bíró Balázs – Eszterházy Károly Egyetem

Fábián Gábor – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Lappints Regős – SZOESE férfi torna edző

Simon Péter– Szegedi Tudományegyetem

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél az egyetemi sport szervezéséért

Bajusz Bernadett – HÖOK

Szentkirályi-Szász Krisztina - MEFS

0 Tovább
123
»

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum