Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pachl Benedek egyéni csúcsa és országos rekord

Díjlovaglásban a 75,430%-os teljesítmény már nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. Pachl Benedek ezzel az egyéni rekorddal megnyerte a zenés kűrt a pilisjászfalui FEI Grand Prix Freestyle (zenés kűr) versenyszámban, ami a CDIO3* verseny Nemzetek Kupájának egyéni döntője volt. Donna Friderika nevű magyar tenyésztésű lovával így új helyzetbe került– megcélozhatja az egyéni kvótaszerzést a párizsi olimpiára. Benedek a C-csoport egyéni ranglistáján feljött a harmadik helyre s mivel az első két helyezett versenyző ott lehet az olimpián, további jó forma esetén megvan az esély a bravúrra.

A magyar lovassport társadalom egészen eddig az eredményig a csapatkvóta megszerzésében bízott, de a Nemzetek Díja verseny Nagydíj számában a lengyel válogatott jobbnak bizonyult, így csapatszinten már kevés a remény a kvóta szerzésre. Ebbe a helyzetbe robbant be Pachl Benedek egyéni csúcsa, ami után újra kell terveznie a versenyprogramját. A Hollandiában élő és dolgozó 24 éves lovas jelenleg a Hexagon istállónál képez ki lovakat, és egy hatéves kancával magyar színekben indul majd az augusztusi Fiatal Lovak Világbajnokságán is. És az is lehet, hogy egy másik lóval a holland tenyész szövetséget is képviselheti ezen a vb-n, mivel jelenleg jól szerepel az ottani válogatóversenyeken. Nem véletlen a hollandok bizalma, hiszen Pachl már többször is döntős volt az U-25-ös Európa-bajnokságon és az elmúlt kėt évben szerepelt a Fiatal Lovak Világ- bajnokságán a holland csapatban. Az idei évben pedig a belgiumi Lierben CDI3*-os, a franciaországi Compiegne-ben pedig CDIO5*-os versenyben is döntőben lovagolt a zenés kűrben.

Az olimpiai kvótaszerzést viszont a családi tenyésztésű Donna Friderikával próbálja meg kivívni, ami a ló eddigi életútját tekintve is különleges eredmény volna.

Donna Friderikával ugyanis mindig történik valami. Az apró termetű 15 éves kanca négyéves korában kitört a karámból és komoly sérülést szenvedett. A junior Eb után hetekig magas lázzal bajlódott, majd a gyógyulás után egy lerepülő patkó megvágta az ínát és ez csak néhány dolog az életútjából.

Pachl Benedek a nehézségek ellenére kitartott mellette és a hosszú évek munkája most beérni látszik. Utoljára Dallos Gyula minősült olimpiára díjlovaglásban, de lovának betegsége miatt sem Barcelonában, sem Atlantában nem tudott rajthoz állni. Pachl lehet a következő, aki kivívhatja az indulási jogot.

-A jó eredmények mindig meglepnek egy kicsit, de a versenyeken nem a százalékokra koncentrálok, hanem arra, hogy minél jobban sikerüljön a program. Általában találok kivetnivalót, de a mostani eredménnyel nagyon boldog voltam. Ezt a lovat nagyon szeretem, fontos családtag nálunk. Az év elején mentem már vele 73 százalék fölött, de ez most még jobban sikerült. A felkészülést továbbra is folytatjuk, ki kell válogatnom azokat a versenyeket, amelyeken plusz pontokat szerezhetek. A december végéig tartó kvalifikációs időszakban még 17 ország lovasai küzdenek a kvótáért. Ha sikerül még egy ilyen jót mennem, feljöhetek a második helyre- persze mindenki ezért küzd, szóval nehéz lesz. De keményen dolgozom érte- mondja Pachl Benedek.

0 Tovább

Lovassport – A hazai szövetség bemutatta új programját​​​​​​​

Új programját ismertette a Magyar Lovassport Szövetség. A Nemzeti Lovardában megtartott szombati sajtótájékoztatón a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programon (NLSF) kívül rövid és hosszú távú célokról és a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupáról is szó esett.

Az olimpiai gondolat jegyében született meg a Magyar Lovassport Szövetség új programja, a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programja (NLSF), amelynek két fő célja, hogy a négy olimpiai szakágban (díjlovaglás, para-díjlovaglás, lovastusa, díjugratás) újra legyenek magyar lovasok az olimpián és segítse a ló- és lovas utánpótlást a későbbi olimpiai ciklusokban is.

Az olimpiai program siker esetén régi hiányt pótolhat, díjugratásban utoljára Göttler Vilmos szerepelt az 1992-es barcelonai olimpián, 1996-ban Atlantában pedig a lovastusa válogatott indulhatott (Herczegfalvy Tibor, Nemtin Anita, Schaller Gábor, Sós Attila, Tuska Pál).

A magyar kormány 2020-ban céltámogatásként 3 milliárd Ft-ot biztosított erre a programra. A helyzet felmérése után a szövetség a sokszor bizonyított és jó referenciákkal rendelkező német Schockemöhle Sportpferde GmbH-t bízta meg a lovak biztosításával és a sportmenedzseléssel. A német partner készítette fel többek között a dél-koreai és japán díjugrató válogatottat is az olimpiára, és közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a legmagasabb (olimpiai szintű) felkészítésben. A Program 10 fiatal lovat vásárolt (6 kanca, 2 mén és 2 herélt) – amelyek közül két ló akár a párizsi olimpiára is kikerülhet magyar lovasával. E lovak közül a kancák és a mének a tenyésztésben is szerepet kapnak. A Program alapvető célja, hogy 2028-ra készítse fel a magyar lovasokat és a lovakat, de van esély arra, hogy már a 2024-es olimpiára is sikerül kvótákat szerezni.

Díjugratásban erős nemzetközi 3 és 4 csillagos versenyeken kell bizonyítaniuk a lovaknak és a Németországban szoros szakmai felügyelet mellett készülő, a német partnerrel egyetértésben kiválasztott lovasoknak, akik idén több ilyen versenyen indultak már. A keret névsora: ifj. Lázár Zoltán, Jármy Vince, ifj. Kövy András, Szuhai Péter, ifj. Szabó Gábor, Szentirmai Ferenc. A rövidtávú cél a 2024-es csapatkvóta megszerzése, amelyre a július végi, prágai versenyen van lehetőség.

Díjlovaglásban is a csapatkvóta megszerzése a rövid távú cél. A kvótaszerző verseny a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) döntése alapján Pilisjászfalun lesz június 17-18.-án. Ennek a versenynek a megrendezését támogatja az olimpiai program. A magyar keret: Jom-Tov Jázmin, Komjáthy-Losonczy Anikó, Pachl Benedek, Szokola Csaba. Para-díjlovaglásban dr. Fonyódi Ildikó egyéni lovasként próbál meg olimpiai kvótát szerezni.

Lovastusában az egyéni vagy csapat kvótaszerzés a cél. Kaizinger Balázs két, a programban vásárolt lóval készül. Tóth Imre idén került be a programba, Doerfer Noémi szintén, aki külföldön, kiváló szakemberek segítségével több lóval készül, és a legjobb világranglista helyezéssel rendelkezik a magyarok közül. Sárközi Csaba fiatal lóval készül, vele hosszabb távon tervez a szövetség. Az egyéni célok mellett ezen a hétvégén Lengyelországban a csapatkvótáért is harcba száll a válogatott.

A szombati sajtóeseményen a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupával kapcsolatban elhangzott: népes mezőnyt lát vendégül Budapest. A számok szintjén ez úgy néz ki, hogy 22 nemzet lovasa vesz részt a viadalon. Százhetvennégy lovas érkezett, és 270 lovat láthat a közönség a helyszínen és a tévés közvetítésnek köszönhetően szerte a világban. Elsősorban a környező országokból és Közép-Európából érkeztek sokan. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum