Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A népszerűsítés a cél az Európa élvonalába tartozó magyar footgolfban

Minél több magyar játékost szeretnének kijuttatni a 2023-as orlandói világbajnokságra, itthon pedig az amatőröket és a fiatalokat szeretné bevonzani a Magyar Footgolf Szövetség – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatának a szervezet elnöke. Vörös Dávid egyszerre rekreációs és versenysportként jellemezte a footgolfot, amelynek egy magyar játékos volt az első világbajnoka, és több korábbi klasszis labdarúgó is előszeretettel űzi.

„Sztenderd mondásunk, hogy a footgolf olyan elegáns és elit, mint a golf, és olyan egyszerű, mint a foci. A footgolf ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán 4 fős csapatok játsszák. és egy 5-ös méretű focilabdát kell bejuttatni a lyukba. Közben betartandó a golf etikettje, a galléros ("piké") pólótól kezdve az övvel ellátott nadrágon át a hosszú zokniig minden kötelező, mindenki saját labdával játszik. Sokan dobálóznak azzal, hogy valamit kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függetlenül lehet játszani, de ez a footgolfban tényleg így van!" – mesélte Vörös Dávid.

A sportág közel másfél évtizede Hollandiából indult útjára, a magyarok pedig már a megjelenéstől kezdve ott voltak a nemzetközi színtéren. Hazánk az alapító országok közé tartozik, 2012-ben mi rendeztük az első világbajnokságot, és Lengyel Béla személyében magyar versenyző a sportág első világbajnoka.

A nemzetközi szervezet, a FIFG jövőre, az egyesült államokbeli Orlandóban rendezi a soron következő világbajnokságot, ahol nem kevesebb, mint 1200(!) játékos mutathatja meg tudását.

A 2021-es Európa-bajnokságot Magyarország rendezte meg, és az MFGSZ tavaly óta számít hivatalosan a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei közé. A sportági szövetséghez 12 egyesület és mintegy 150 leigazolt versenyző tartozik, de hobbiszinten ennél jóval többen űzik a footgolfot.

A sportágban a múlt hétvégén rajtolt el a nyílt magyar bajnokság: a 12 fordulós HUN Footgolf Trophy Tour sorozat első állomásának Kisoroszi adott otthont.

„Hat helyszínen, footgolfra átalakított golfpályákon bonyolítjuk le a sorozatot, amelyekre a nemzetközi játékosokat is várunk. Emellett az idei évben indítottunk egy „open” kategóriát is, ahol a résztvevőknek nem kell leigazolva lenniük, így amatőrként is kipróbálhatják a sportágat. Kisorosziban 120 indulónk volt, remélhetőleg ezt a létszámot fenn tudjuk tartani az év további versenyein is.”

Az elnök kifejtette: a bajnoki sorozat mellett idén bonyolítanak le csapatbajnokságot, lesz kieséses rendszerű egyéni és páros Match Play bajnokság, a legjobbaknak pedig egy Match Play Masters viadal, valamint három tornát rendeznek a junior korosztálynak is.

„Komoly mérföldkő az idei év, hiszen ez az első olyan esztendő, amikor a footgolf hivatalosan is NVESZ által elfogadott sportág. Igyekszünk minél inkább a professzionalizmus irányába elindulni. Elsődleges, hogy minél több játékost kvalifikáljunk Orlandóra, de emellett szeretnénk minél több amatőr versenyzőt bevonzani, és megkedveltetni velük a footgolfot.

Továbbá nagyon fontosnak tartjuk, hogy a junior korosztályban is minél többen találkozzanak a sportággal. Kihívás az is, hogy az eddigiek mellé egy újabb helyszínt találjunk az idén, valamint népszerűsítő kampányt is folytatunk, hogy minél több emberhez jusson el a footgolf” – sorolta Vörös Dávid.

A sportvezető arról is beszámolt, hogy számos korábbi profi és félprofi futballista találta meg a footgolfban az új szerelmét. Az ismert nevek közé tartozik a korábbi klasszis labdarúgó Lisztes Krisztián, Juhár Tamás vagy Hrutka János, akárcsak a nőknél az Exatlonból is ismert válogatott footgolfos, Ujvári Izabella. Ugyanakkor sok amatőr is található a soraikban, sőt, vannak olyanok is, akik soha nem voltak futballisták: köztük jellemzően több hölgy is, akik a párjuk példáját követve csöppentek bele a sportágba. Emellett pedig jelenleg is aktív, profi labdarúgók is előszeretettel választják kikapcsolódásként.

0 Tovább

Magyar golfozó a junior világranglista élén

Jól kezdődik az újesztendő a magyar golfban, Rózsa Csilla sikereitől visszhangzik a sportág. A magyar játékos, aki az Év Junior Golfozója 2012 díj győztese, tavaly év végén második lett a World Junior Golf Series amerikai állomásán, feltéve ezzel a koronát egész éves teljesítményére.

Rózsa így első helyen végzett a juniorok világranglistáján (World Junior Golf Ranking), továbbá elnyert egy egyhónapos golf ösztöndíjat Tom Burnett világhírű golfedző akadémiájára, amely a floridai Jacksonville-ben található. A fiatal versenyző, aki a napokban még csak a tizenhatodik születésnapját ünnepli lelkesen nyilatkozott a decemberi győzelméről. „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a dobogó második fokára állnom a World Junior Golf Series utolsó, évzáró állomásán. A bajnokság évről évre erősebb mezőnyt vonultat fel, a világ minden tájáról érkeznek jobbnál jobb, 12-19 év közötti versenyzők. A tavalyi 14-hez képest idén már 19 ország 81 játékosa mérte össze a tudását a tengerentúlon. Mind a fiúk, mind a lányok pluszos hendikeppel rendelkeznek, tehát igencsak meg kell dolgozni a jó helyezésekért.” Azzal kapcsolatban, hogy milyen célokkal vágott neki Csilla az erőfelmérőnek, a következőket idézte fel. „A versenyre úgy érkeztem, hogy már néhány hét téli felkészülés állt mögöttem, az amerikai edzőm, Tom Burnett vezetésével. Az előző idényhez hasonlóan 2012-ben is áttekintettük a teljes évet, értékeltük az eredményeket, a fejlődésemet, továbbá kitűztük az újesztendőre szóló célokat. A bajnokság előtt az járt a fejemben, hogy a pályán jól érezzem magam. A jó hangulathoz hozzásegítettek az amerikai golfozó barátaim is, akik caddie-ként kísértek végig a versenyen. Amellett, hogy sikerült a szó legnemesebb értelmében „játszanom”, és ennek köszönhetően a második helyen végezni, úgy érzem, még maradt bennem néhány ütés. Azért így is elégedett lehetek, hiszen a junior világranglista élén állok, ráadásul a “World Junior Golf Series Player of the Year” titulust is elnyertem, azaz a én lettem az év játékosa a bajnokság sorozaton.” Rózsa Csilla tehetségével, szorgalmával és az egyre jobb, nemzetközi porodon is elismerést kiváltó eredményeivel a magyar golf utánpótlás ikonjává kezd válni. Reméljük, hogy néhány éven belül személyén keresztül a hazai színek is képviselve lesznek az ötkarikás játékokon, és azt is, hogy példáját követve sok fiatal ragad ütőt és csatlakozik a golfozók lelkes táborához.

Rózsa Csilla eredményei 2012-ben:

Nemzetközi eredmények

A World Junior Golf Ranking, azaz a junior golf világranglista vezetője

World Junior Golf Series (WJGS) Player of the Year, azaz az Év Játékosa a WJGS versenysorozaton

WJGS, American Junior, St Augustine, Florida 2. hely

European Young Masters 7. hely World Junior

Golf Series, German Harder Masters 3. hely

International Match Play Trophy, Németország 3. hely

Duke of York Young Champions Trophy 7. hely

World Junior Golf Series, Polish Junior Open 8. hely

French International Ladies Championship – Rotschild Trophy 18. hely

Hazai eredmények

Az Év Junior Golfozója 2012-ben

Az Év Golferedménye díj nyertese 2012-ben

Magyar Amatőr Golfbajnokság 1. hely

Magyar Amatőr Nyílt Golfbajnokság 3. hely

Magyar és Nyílt Junior Amatőr Golfbajnokság 1. hely

0 Tovább

Hajdu Steve vs Tiger Woods

Az [origo] Hajdu Steve-vel próbálta ki a legújabb golfjátékot, a Tiger Woods PGA Tour 13-at. Az ismert műsorvezető ugyanis igazi golfőrült, viszont ki nem állhatja az erőszakos videojátékokat, ezért űzi évek óta virtuális változatban is kedvenc sportját.


szólj hozzá: Hajdu Steve vs. Tiger Woods

0 Tovább

Az év golfklubja

A Budapest Highland Golf & Academy először lett az Év Golfklubja. A klubok közti versenyben az nyer, melynek igazolt golfozói a legtöbb országos ranglistapontot gyűjtik be az adott évben. A Highland a 2010-es évet 226 igazolt versenyzővel zárta, így nem csoda, hogy a legtöbb pontot zsebelte be.


Révész Tamás klubigazgató szerint a sikerük abban rejlik, hogy a golfon kívül további programokat szerveznek a tagoknak. „A sportolásra fordítható szabadidő felértékelődött. Az emberek oda mennek sportolni, ahol a pénzükért maximális kiszolgálást kapnak. Mi igyekszünk jógával, zumbával és egyéb kiegészítő sporttal bővíteni a nálunk végezhető szabadidős tevékenységek listáját” – mondta a klubigazgató.

Révész hozzátette: a riói olimpia után remélhetőleg nagyobb lesz az érdeklődés a golf iránt, de az igazi nagydurranás az lenne, ha magyar golfozó kvalifikációt szerezne 2016-os nyári olimpiára.

0 Tovább

Profi szemléletű játékosokra van szükség a magyar golf-válogatottban

Lezárult a magyar golf-válogatott idei harmadik összetartása. A tízfős csapatból kilencen vettek részt a közös edzésen, amelyet Damian MacPherson szövetségi kapitány tartott. Az angol szakember januárban vette át dr. Hegedűs Gábortól a válogatott irányítását és a célja az, hogy a lehető legjobb szintre hozza a magyar fiatalokat.

- Tavaly a szerb válogatott felkészítésével foglalkoztam, és a szerződésem lejárta után örömmel mondtam igent a Magyar Golf Szövetség elnökének, Sugár András kérésére – mondta MacPherson.

- Kulcskérdés volt, hogy minél hamarabb összeálljon egy szakmai stáb, amely segíti a válogatottat. Elmondható, hogy mostanra egy orvos, egy táplálkozási- és egy fitneszszakember, valamint egy gyógytornász foglalkozik a versenyzőkkel” – számolt be a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta: nem kell messze menni a pozitív példákért.

- Ausztriában és Németországban is felépítettek egy olyan rendszert, amely nemzetközileg is eredményes golfozókat nevel. Nekünk is ezt kell tennünk. Bár amatőr golfról van szó, én szeretném, ha ebben a válogatottban csupa profi gondolkodású sportoló lenne, akik büszkék arra, hogy ők a nemzeti csapatban kaptak helyet. Élvezik a magyar szövetség bizalmát, de tudják azt is, hogy nekik is vannak kötelezettségeik, melyeknek eleget is tesznek – mondta Damian MacPherson.

0 Tovább

Mozgalmas golfos év - Centenárium és Eb-rendezés

 

A hétvégén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Golf Bált, amelyen átadták az Év játékosa díjakat, és bemutatták 100 éves a Magyar Golf című kiadványt.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében magtartott bálon Kővári Dániel és Szurovszky Zsófia vehette át az Év játékosa díjat. A senior korosztályban Vattay Antal és Szűcs Gabriella, míg a junioroknál Herr Tamás érdemelte ki az Év Golfozója címet.

A centenáriumát ünneplő szövetség bemutatta a 100 éves a Magyar Golf című kiadványát is, továbbá átadták a Best of Golf díjakat.

Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának elmondta: a tavalyi jól sikerült hazai Eb után idén újabb nagy feladat előtt állnak. „Júliusban ismét Európa-bajnokságot rendez Magyarország a junior korosztályban, amelynek Balatonudvari ad otthont. Bízom benne, hogy a tavalyihoz hasonló színvonalon bonyolítjuk le az Eb-t” – mondta a sportvezető.

A kontinensviadalt július 21-23 között rendezik meg.

A bálon kiosztott „Best of” díjak:

Az év GOLF FELFEDEZETTJE – Zavaczki Bálint
Az év GOLF EREDMÉNYE –Palanszki Benjamin
Az év GOLF ESEMÉNYE – European Young Masters (Junior Golf Európa Bajnokság)
Az év GOLF PROJECTJE – Academy Golf Club
Az év KLUB MANAGERE – Révész Tamás
Az év GOLF EDZŐJE – Szigeti Csaba
Az év GOLF PÁLYÁJA – Royal Balaton Golf & Yacht Club
Az év GREENKEEPERE – Őri Zsolt

 

 

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum