Május 18-án együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése érdekében a V4-es egyetemek Rektori Konferencia ülésén a Corvinus Egyetemen. 

 

A Magyar Rektori Konferencia 30. jubileumi ülésén, melynek a Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont, Prof. Dr. Bódis József az MRK elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám a 111 éves MEFS elnöke együttműködési megállapodást írt alá, mely dokumentum tartalmazza az egyetemi sporttal kapcsolatos stratégiai és szakmai program legfontosabb kiindulási pontjait és alapköveit. 

Mind az MRK, mind a MEFS egyaránt magukénak érzik a sport, a minőségi testnevelés és a rendszeres testmozgás ügyének fontosságát, melyet legmagasabb szinten az ENSZ, az UNESCO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos határozatában, útmutatójában és ajánlásában hangsúlyoz. A tudományosan alátámasztott javaslataik megjelennek mind a hazai jogszabályokban, a fontos hazai stratégiai dokumentumban is, valamint az Olimpiai Kartában és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) küldetésnyilatkozatában is. Mindkét fél továbbra is együttműködik a hazai felsőoktatási intézményekkel és sportszövetségekkel egyeztetett Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott célok megvalósítás érdekében, a felsőoktatási sport fejlesztésében és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az egyetemi-főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést, a hallgatói fizikai aktivitás növelését. A Felek célként tűzik ki, hogy 2020-ig legalább a felsőoktatási hallgatók 50%-a mozogjon életvitelszerűen a WHO által előírt minimális mértékben, azaz hetente legalább 150 percet. 

A Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 11. §-ában kötelező egyetemi alapfeladatok között írja elő a hallgatók sporttevékenységének és — az egészségfejlesztést is beleértve — rendszeres testmozgásának biztosítását és megszervezését. Az állami ösztöndíjas hallgatók számára a törvény 81. §-a a sport- és szabadidős létesítmények ingyenes használatába adását írja elő. A jelen megállapodás az MRK és a MEFS azon közös törekvését tükrözi, hogy a jogszabályi előírások, és egyben az universitas évszázados eszmeisége érvényesülhessen a mindennapos gyakorlatban. 

Az együttműködési megállapodás kitért arra, hogy az egyetemi versenysport szerves és fontos része a hazai sportéletnek, az Universiadén, az egyetemi világbajnokságokon, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságokon (MEFOB-okon) való minél szélesebb körű és eredményesebb részvétel növeli a hallgatói sport elismertségét. Ehhez hozzájárul a felsőoktatásban tanuló olimpikonok, világszínvonalú versenysportolók mentorrendszere is, amelynek támogatását és minél hathatósabb működését fontosnak tartják. 

A Felek fontosnak tartják a felsőoktatási sportinfrastruktúra fejlesztését és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely ennek bővítésére, korszerűsítésére törekszik, tekintettel arra, hogy jelenleg átlagosan 30-40%-os az infrastruktúra ellátottság a felsőoktatásban, különösen alacsony ez Budapesten. 

A megállapodás egyik fontos pontja, hogy mindkét fél az UNESCO által szeptember 20-ára kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (International Day of University Sports (IDUS)) magyarországi meghonosítása érdekében támogatja a hazai felsőoktatási intézményekben szervezendő intézményi sportnapok megtartását és ösztönzik tagjaikat arra, hogy a rektorok biztosítsák hallgatóiknak a részvétel lehetőségét. Az IDUS-t idén immár harmadik alkalommal rendezik meg országszerte az egyetemek a MEFS koordinálásával, melyre idén a budapesti központi helyszínre több tízezer hallgatót várnak sportolni és szórakozni. 

Az MRK 30. Jubileumi ülésén közel 170 rektor és kancellár vett részt, köztük lengyel, cseh, szlovén egyetemek rektorai, és tartottak előadásokat a felsőoktatás sajátosságairól országuk viszonylatában.