Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fesztiválhangulat és 10 000 nevező a SPAR Budapest Maraton első napján

A rövidebb futótávok napjával elkezdődött a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál. A legnépszerűbb haza futófesztiválra az első napon 10 000 nevező látogatott ki.

A futók és mozogni vágyók 2 nap alatt 15 távon állhatnak rajthoz, a Pázmány Péter sétányon kialakított eseményhelyszínen a hétvégén összesen 10-szer szólal meg a rajtduda.

A szombat hagyományosan a rövidebb távoké - már a vasárnaphoz képest, amikor a maratoni és a 30 kilométeres távot teljesítik a futók. Az első nap programját a klasszikus 10 kilométeres táv vezette fel. A rövidebb távok kedvelői rajthoz állhattak még a minimaraton 5 kilométerén, a kezdő futókat pedig a 2,3 kilométeres maratonkára várták a szervezők. Utóbbi távon gyaloglószám is várta a jellemzően idősebb vagy alkalmi sportoló résztvevőket. Az esemény „legaranyosabb” futama a családi futás, ahol a legkisebbek is kedvükre és biztonsággal tipeghetnek az 1 kilométeres útvonalon.

A maratonka iskoláknak hirdetett futamában több mint 2000 diák futott együtt. Az Österreichische Schule Budapest 240 diákjából 226-an rajthoz álltak az eseményen.

 

Az eseményen hagyományosan minden évben megrendezik a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot, melynek beszédes szlogenje: „A mozgás öröm. Mindenkinek.” A FODISZ és a BSI közös futama a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott, illetve a szolidaritásukat kifejezni vágyó fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A cél az, hogy azok a fogyatékossággal élő gyerekek is átélhessék a versenyzés örömét és izgalmait, akiknek az aktív sportolás nem feltétlenül a mindennapok része. A futamon azok is rajthoz állhatnak, akik együttérzésüket, szolidaritásukat szeretnék kifejezni speciális igényű embertársaik felé.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivál a meghirdetett futamokon kívül számos különversenynek is terepe. Az egyik ilyen a Diplomata Kupa, mely a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak barátságos „összecsapása” a 4*2 km-es HERVIS Váltó keretében. Idén 16 ország nagykövetsége és az ENSZ szervezetei összesen 34 váltóval vettek részt a szombati Diplomata Kupa megmérettetésén.

A versenyen rajthoz állt Baji Balázs VB bronzérmes gátfutó, a Budapest 2023 Atlétikai VB nagykövete is.

A SPAR Budapest Maraton Fesztiválon a futás szerelmesei között közéleti szereplők, művészek is rendre rajthoz állnak. A minimaraton 5 kilométeres távján indult Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese, Tankó Erika színésznő pedig egy klasszikus 10-est teljesített. A BSI Fut a Színház programjában pedig váltóban indult az Újszínház, az Örkény Színház és a Jurányiház csapata.

A SPAR Budapest Maratonon a nagy nemzetközi maratonok mintájára a futamok mellett igazi fesztiválhangulat várja a mozogni vágyó résztvevőket és a családokat, az ELTE Lágymányosi Campusa mellett kialakított futóexpon 40 kiállító különböző programjai, sporttal és egészséggel kapcsolatos tanácsadás, kóstolási lehetőség, nyereményjátékok és gyerekeknek szóló aktivitások várták a látogatókat.

A 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál vasárnap a királytávval, a maratonnal folytatódik. A sok ezer fős nemzetközi mezőny panorámás budapesti útvonalon teszi majd meg a 42,195 kilométeres, klasszikus távot.

Az esemény miatti forgalmi változásokról bővebb info itt:

www.forgalmivaltozasok.hu

0 Tovább

Mintegy 20 ezer indulót várnak a futófesztiválra

Mintegy 20 ezer indulót - köztük mintegy kétezer külföldi vendéget - várnak az október második hétvégéjén sorra kerülő 37. Spar Budapest Maraton Futófesztiválra.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta: egy felmérés szerint a magyar lakosság 59 százaléka soha nem mozog, további 15 százaléka is csak ritkán, és az elmúlt négy évben ezen a területen nem sikerült előre lépni. Hozzátette: a Covid is rossz hatással volt a folyamatokra és a szabadidősport-eseményeken most még mindig csak a járvány előtti létszám kétharmada vesz részt. Révész Máriusz szerint ezért is fontos, hogy rávegyék az embereket a mozgásra és ebben nagy szükség van a Budapest Sportiroda (BSI) rendezvényeire.
    

Kocsis Árpád, a szervező BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a két napon összesen 15 féle távot teljesíthetnek a résztvevők, az első rajt október 8-án szombaton 9 órakor lesz, a maraton vasárnap 9-kor kezdődik, a rajt és a cél ezúttal az ELTE Lágymányosi Campusánál lesz, az útvonal pedig a két rakparton halad majd.
    

A versenyigazgató közölte, hogy a járvány elmúltával a külföldiek is kezdenek visszatérni, ezúttal 83 országból érkeznek résztvevők, újra nagy számban jönnek az angol és francia futók, a legidősebb nevező egy 82 éves francia sportember. Kiemelte, hogy itthonról mintegy 800 településről érkeztek nevezések. Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Diplomata Kupa 4x2 kilométeres távjára 30 követség csapata, a Fut a színház elnevezésűre pedig több mint 10 színház nevezett.
    

Bősz Anett, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, hogy a maraton teljesítése önmagunk komolyan vételét jelenteni és hogy a sportesemények a társadalomban a közösségszervezésen keresztül a kultúra szerepét is betöltik, és ez teljesedik ki a Spar Budapest Maratonon.
    

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a cég már 15. alkalommal támogatja az eseményt, az életmód standjukon pedig tanácsokat adnak a minőségi táplálkozáshoz, bemutatják azokat a termékeiket, amelyekkel az egészséges életmódot támogatják.
    

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke kiemelte: a fogyatékkal élők számára a rendezvényen már tizedszer rendezik meg az esélyegyenlőségi futamot. Ezzel is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a társadalom tagjai még inkább szolidárisak legyenek a fogyatékkal élők iránt.
    

Az eseményen a szervezők igyekeznek ápolni a tavaly tavasszal elhunyt Monspart Sarolta, a nemzet sportolója emlékét, aki kitartó szurkolója és szervezője volt a futóversenyeknek. Bejelentették, hogy ezért a Budapest Sportiroda egymillió forinttal támogatja a szellemi és tárgyi hagyatékát ápoló Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány tevékenységét.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum