Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban

A Küzdősportok Világjátéka utolsó előtti versenynapján a magyarok muaythai-ban és kendóban voltak érdekeltek.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok között a szombati vesztes meccse után, a vigaszági találkozón a francia Asia Devismes ellen lépett ringbe, ahol szoros meccsen kikapott. A Magyar Muaythai Szakszövetség ezt követően óvott. „Vitatható volt a francia sikere, ezért született az a döntés, hogy óvást nyújtunk be. A vigaszági meccset újranézve a bírók végül nem változtattak az eredetileg kihirdetett eredményen” – tájékoztatott Dudok Károly, a magyar szövetség elnöke.

„Nem így terveztem a rijádi versenyemet, de ez már a múlt. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, az első meccsen összesorsoltak a törökök világbajnokával, egy új technikát igyekeztünk alkalmazni, sajnos kevés sikerrel. A francia ellenfelem a második meccsen jobban kezdett ugyan, de végig jól tartottam magam. A második menetet úgy éreztük, hogy megnyertem, ám ezt az óvás végeredménye nem támasztotta alá. Dolgozunk tovább, hiszen jön az év végi Európa-bajnokság” – mondta Nardelotti Ajsa.

A kendósoknál Komjáti Tamás indult a szaúdi fővárosban. A Hara Kendo Klub versenyzője első meccsét megnyerte a legjobb 16 között a tajpeji Wu Meng-hsuan ellen, majd a negyeddöntőben kikapott a japán Kenshiro Matsuzakitól.

„Extra hosszú utazás után érkeztünk meg Rijádba, hiszen egy napot Törökországban vesztegeltünk, így gyakorlatilag a reptérről érkeztem a küzdőtérre. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel, a tajpeji ellen bemelegítettem, a japán ellenfelemmel pedig szorosnak mondható meccset vívtam.” – értékelt Komjáti Tamás.

A Küzdősportok Világjátékán vasárnap a magyaroknak szurkolt a helyszínen Selmeci Balázs, Magyarország szaúd-arábiai, jemeni és bahreini nagykövete.

„Ha magyar sportolók jönnek Rijádba, mindig szakítok időt rájuk. A helyiek nagyon készültek ennek a világversenynek a megrendezésére. Örülök, hogy a magyarok ilyen jól szerepeltek ezen a Combat Games-en. Szaúd-Arábia egyébként egyre jobban nyit a világ felé, ennek eredménye, hogy egyre több sporteseménynek ad otthont. Legutóbb például súlyemelő világbajnokság volt itt.” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség honlapjának a nagykövet, aki másodszor találkozott a magyar csapatvezetéssel, hiszen a multisport esemény elején egyszer már fogadta Vargáné Andrejkó Edina csapatvezetőt és Varga Istvánt, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagját.

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban, így Magyarország 6 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel fejezi be a III. Küzdősportok Világjátékát, ahol a zárónapon lesz még egy magyar, hiszen Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára egy iaido gyakorlatot mutat be a játékokon.

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Újabb két szkanderos érem a szaúdi fővárosban

A szkanderosok két ezüsttel fejezték be szereplésüket Rijádban. Kőváriné Ivánfi Brigitta a 65 kilósok között, míg Simon Dániel paraszkanderos az abszolút álló kategóriában lett második. Közben megkezdte a küzdelmeket a muaythai-os Nardelotti Ajsa is, míg a savate-os Forgó Zalán György egy vereséggel búcsúzott a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport versenytől.  

A szkanderosoknál szombaton a jobbkezes küzdelmeket bonyolították le. A legeredményesebb magyar szkanderos, Kőváriné Ivánfi Brigitta beverekedte magát a fináléba, ahol végül alulmaradt a szlovák Rebeka Martinkoviccsal szemben. A másik magyar döntőst egy kazah versenyző győzte le, ott az aranyérmet ugyanis Nyshanaly Sanim gyűjtötte be.

„Két érmet szereztem, összességében elégedett vagyok, de természetesen egy sportoló mindig a győzelemre hajt, így van némi hiányérzetem. Sajnos az egyik könyököm megsérült, így lehet, hogy hosszabb ideig pihentetnem kell.” – mondta Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki pénteken bronzérmes lett.

Simon Dániel a balkezes aranya mellé egy ezüstöt nyert. „A magyar csapat egyetlen paraversenyzőjeként utaztam ki a játékokra, és nagyon büszke vagyok arra, hogy egy arannyal és egy ezüsttel hozzájárulhattam a sikerekhez. Magamtól elsősorban ballal vártam a nagyobb eredményt, és ez bejött.” – összegzett Simon. Barzsó Henrietta jobb kézzel a hatodik helyen zárt.

Csabai Atilla, a hazai szövetség elnöke kiemelte, a sportág egy újabb multisportversenyen tette le a névjegyét. „Egy látványos, fogyasztható versenysorozatot mutattunk meg a nagyközönségnek, ez pozitívum. A magyar szereplésről csak annyit, hogy a négy várható éremről már nyilatkoztam előzetesen, és a válogatottjaink hozták az eredményt.” – mondta Csabai Atilla, aki a világ- és az európai szövetség alelnöke is egyben.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok mezőnyében mutatkozott be, ellenfele a török Kübra Kocakus volt, akitől kikapott. Vasárnap a francia Asia Devismes ellen folytatja.

Dudok Károly, a hazai szövetség elnöke szerint az új lebonyolítási rendszer alapján még nincs veszve semmi. „A vigaszágon megy tovább Ajsa, innen még akár a fináléba is bekerülhet, remélhetőleg a folytatásban jobban érvényesülni fog a taktikája.” – mondta Dudok Károly.

Savate-ban is volt magyar. Forgó Zalán György a 70 kilogrammos mezőnyben lépett ringbe. Az ellenfele a horvát Patrik Grdan volt, aki végül 3-0-ra győzött.

„Tizenkilenc évesen sikerült ide kijutnom, és ezt nagy dolognak tartom” – kezdte értékelését a meccs után a versenyző. „A ringben úgy éreztem, hogy szűken hoztam az első két menetet, a harmadikat elvesztettem, de ez csak az én érzésem volt. Összességében sokat tanultam, és megtiszteltetés volt, hogy a magyar színeket képviselhettem Rijádban” – hangsúlyozta Forgó.

A magyar delegáció versenyzői eddig 6 aranyat, 2 ezüstöt  és 4 bronzot szereztek Rijádban, ezzel az éremtáblázat nyolcadik helyét foglalják el. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Hat magyar érem született pénteken Rijádban  ​​​​​​​

Négy aranyat és két bronzot szereztek a magyarok pénteken a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxosoknál három, a szkanderosoknál pedig egy elsőség született, ezenkívül mindkét sportágban volt még egy-egy harmadik helyezés, így Magyarország jelenleg hat arannyal és négy bronzzal az éremtáblázat nyolcadik helyén áll Rijádban.

Kick-boxban – point fightingban – a nők 65 kilogrammos súlycsoportjában Busa Andrea, a férfiaknál Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ebben a sportágban már korábban eldőlt, hogy a negyedik érem az bronz lesz. Az a helyezés Kondár Anna (70 kg) nevéhez fűződik.

Az első kick-boxos finálét Zajácz Bence vívta a brit Jack Buckley ellen, és 7-6-ra nyert. Másodikként Fésű Lajos lépett küzdőtérre, őt a szlovénok klasszisa, Tilen Zajc várta, és egy szoros összecsapáson végül 8-7-re Fésű nyert. A harmadik aranyat kick-box-ban Busa Andrea szerezte, miután 10-9-re verte az olasz Elena Pantaleót.

„Mindent beletettem a felkészülésbe, és nagyon örülök, hogy kijött az eredmény. Itt volt a testvérem Busa Gabriella, mindenben segített, fontos támaszom volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan össze tudtam rakni magam, és most nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Busa Andrea.

Fésű Lajos elmondta, a legnehezebb meccse a fináléban volt. „Ahogy haladtunk előre az időben, egyre erősebbek voltak az ellenfelek. A döntőben hátrányból kellett fordítani, de sikerült. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és sok élményben volt részem, megszerettem ezt az országot...” – tette hozzá Fésű.

Zajácz Bence egy ilyen eredményhirdetést vizualizált, amely során őt szólítják utoljára a dobogóra. „Imádtam minden egyes percét ennek a küzdelemsorozatnak. És ezt már sokszor elképzeltem, hogy én állok a  dobogó legfelső fokán. Összetett volt ez az egész. Változatos meccseken győztem, mindig valami újat kellett előhúzni a kalapból.” – jegyezte meg az eredményhirdetés után  Zajácz Bence. A kick-boxos éremátadók között volt Király István, a sportág európai szövetségének elnöke is. 

Simon Dániel mindenkit meglepett. A paraszkanderos álló kategóriában aranyérmet szerzett Rijádban pénteken, ebben a sportágban dobogóra tudott még állni Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki harmadik lett a 65 kilósoknál, Barzsó Henrietta ugyanebben a súlycsoportban negyedikként zárt. A multisport verseny első szkanderos napján a balkezes küzdelmeket rendezték meg.

Simon Dániel a román Sergiu Tecu ellen döntőzött, akivel a nap folyamán már egyszer találkozott, és legyőzte. A fináléban sem adta alább a Szigetszkander SE versenyzője, így legkisebb súlyúként megnyerte az aranyérmet abszolútban.

„A versenykiírásnál a kategórialista az én nevemmel kezdődött. Meg is jegyeztem viccesen édesapámnak, aki az edzőm is egyben, hogy egy ilyen végeredménnyel kiegyeznék. Sikerült. Első lettem, nagyon boldog vagyok” – mondta az Európa-bajnok szkanderos, akinek éremkollekciója egy értékes arannyal gazdagodott. Az érmet Csabai Atillától, a hazai szövetség elnökétől vehette át Simon Dániel.

„Nemrég jöttem ki egy csúnya vállsérülésből. Még óvatosabban támadok, ez itt is meglátszott. Tudat alatt még ott van bennem egy kis félsz, hogy nehogy lesérüljek. A sportágunkban nagyon erős mezőny jött össze, hiszen a tavalyi világversenyeken lehetett kvalifikációt szerezni.” – értékelt Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki a legeredményesebb magyar szkanderos.

A női 65 kilogrammban egy magyar csata jött össze a 2. körben, hiszen Ivánfi Barzsóval küzdött, azt az összecsapást a hétszeres világbajnok, és tizennégyszeres Európa-bajnok Ivánfi nyerte.

Barzsó Henrietta így látta a pénteki napot. „Egy picit csalódott vagyok, mert a bal kezem az erősebb, így jobb eredményre számítottam. Egy szerencsésebb sorsolás után, ha később kerülök össze Brigivel, akkor én is érmet szerezhettem volna. Jobb kézzel folytatom szombaton.”

Rijádban a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen korábban Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Magyar kick-boxos bronzérem Rijádban​​​​​​​

Újabb magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxos Kondár Anna point fighting szabályrendszerben, a nők 70 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmes lett, miután az elődöntőben a mexikói Vanessa Monica Sanchez Trejótól 10-9-re kikapott. A szaúd-arábiai multisport versenyen ez volt a magyar küldöttség ötödik érme. Kick-boxban további három dobogós hely lesz, ugyanis Busa Andrea, Zajácz Bence és Fésű Lajos is bejutott a pénteki döntőbe.

A tízszeres világbajnok Kondár Anna szoros meccset vívott a mexikóiak pánamerikai bajnokával, de ezúttal Vanessa Monica Sanchez Trejo egy ponttal jobbnak bizonyult.

„Ennek a világjátékok-bronznak bizonyára később fogok tudni majd örülni. Most csalódottságot érzek. Az elődöntőbeli ellenfelemmel először találkoztam, felépítettünk egy taktikát, amit nem tudtam maradéktalanul végigcsinálni. Természetesen a pénteki döntős napon is itt leszek a csarnokban, szurkolok a többieknek, segítek bemelegíteni, és remélem három arannyal és egy bronzzal megyünk haza Szaúd-Arábiából” – nyilatkozta Kondár Anna.

Zajácz Bence az amerikai Blake Spence-szel elődöntőzött, és 8-7-re győzött. Busa Andrea technikai KO-val fejezte be a szlovén Larisa Zagar-Slemensek elleni meccset (11-1), Fésű Lajos pedig az ukrán Pavlo Zamyatint múlta felül 15-10-re a döntőbe jutásért vívott összecsapáson.

Rijádban a magyar delegáció öt éremnél tart, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Kondár Anna dobogós helyét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Kick-boxosaink továbbléptek, pankrátoraink befejezték a küzdelmeket​​​​​​​

Négyből négy továbbjutás a kick-boxosoknál Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán mind a négy magyar point fighting szabályrendszerben lépett küzdőtérre.

Elsőként Zajácz Bence az üzbég Szergej Kosolapov ellen meccselt a 69 kilósoknál, 13-2-es technikai KO lett a vége. Fésű Lajos a 79 kilogrammos súlycsoportban még ennél is magabiztosabb sikerrel nyerte negyeddöntőjét az ausztrál Jake Carlos Valdivia ellen (10-0). A magyar sikersorozatot Busa Andrea (65 kg) folytatta: az amerikai Alexi Jimenezzel nézett farkasszemet, taktikus küzdelmet diktált, és ez az összecsapás sem ment végig, Busa ugyanis 12-2-re győzött. Zárásként Kondár Anna (70 kg) a szlovén Tina Balohhal egy szoros meccsen 7-6-ra nyert.

Jároszkievicz Krisztián Küzdősportok Világjátékok specialista. Az elsőn, 2010-ben (Pekingben) aranyérmes lett, a következőn, Szentpéterváron (2013) edzőként segítette a csapatot Király István oldalán, ezúttal immár a négy magyar edzőjeként értékelte a negyeddöntőket.

„A sorsolás után azt nyilatkoztam, hogy három könnyebb meccs és egy küzdelmesebb összecsapás elé nézünk. Ez mind bejött. Fésű Lajos a tőle megszokott eleganciával hozta a meccsét, Zajácz Bence üzbég ellenfele a tekvondóból nyergelt át a kick-box-ra, nagyon képzett sportember, előző sportágában világkupát is nyert, de a magyar győzelem nem volt kérdéses. Busa Andrea taktikus összecsapáson hozta a sikert, Kondár Annával pedig egy picit megszenvedtünk a továbbjutásért.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.

Mindkét magyar pankrátor számára véget ért a Küzdősportok Világjátéka. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) egyik szakágaként volt jelen a sportág, ami az amatőr MMA-nak felel meg.

Először Muzsnay András lépett küzdőtérre a 66 kilogrammosok versenyében, és 14-6-ra kikapott az ukrán Igor Zhovnirtól. A folytatásban Kiss Lili Anna az 57 kilósoknál 15-3-as vereséget szenvedett az iráni Zeinab Kordestani Jametantól. Mindkettőjük edzője, Keresztesi Péter bíráskodik a játékokon, így Papp Valér, a Magyar MMA és Pankráció Szövetség alelnöke, vezetőedzőként segítette a magyar versenyzőket.

„Muzsnay András esetében az ukrán ellenfele nagyon robbanékony volt, földrevitel technikával támadt. András próbálta mindezt kivédekezni, sajnos pontozással elment az a meccs. Lili iráni ellenfele dinamikus és gyors volt, de voltak biztató jelek részünkről, ám végül annak a találkozónak is pontozásos vereség lett a vége.”- értékelt Papp Valér.

A magyarok négy éremnél tartanak, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik.

0 Tovább

Tereza Crisley Cordeiro De Souza: Örülök, hogy Magyarországnak érmet szerezhettem a Küzdősportok Világjátékán

Ju-jitsuban született meg a negyedik magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. Jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszámban, a nők +70 kilogrammos kategóriájában Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmes lett. A Rijádban zajló multisport eseményen így a korábbi két grapplinges arany és szumós bronz után újabb dobogós helyezéssel büszkélkedhet a magyar küldöttség.

A brazil származású magyar versenyző a szaúdi Dina Elias Ghassam ellen kezdett, és megfontolt taktikus küzdelmet diktálva továbbjutott. A következő körben a francia Laurynet Lage következett, akitől kikapott, így vigaszágas lett, és ott a svéd Amanda Vikingssonon túllépve mehetett a bronzért. A kisdöntőben az ellenfél a mexikói Marianne Gavino volt, aki ellen aranyponttal nyert – áll a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolójában.

„Régóta várok egy ilyen sikerre. Az utóbbi időben voltak sérüléseim, így nagyon büszke vagyok, hogy érmet tudtam szerezni a Küzdősportok Világjátékán. Aminek még jobban örülök, hogy ezt az érmet Magyarországnak szerezhettem. Nehéz nap van mögöttem, a második meccs viselt meg a legjobban. A francia ellenfelem jóval nehezebb volt, nagyot kellett küzdenem, de ott végül ő nyert.” – mondta Tereza Crisley Cordeiro De Souza.

Edzője és férje, Max Carvalho hangsúlyozta, több olyan sportág van, amelyekben nem lehet hibázni. „Ilyen a ju-jitsu is. Egy kisebb hiba eldönthet egy egész világversenyt. Szerencsére Tereza a második meccs után újrahúzta magát, és meg sem állt a bronzérem megszerzéséig” – mondta Max Carvalho.

Spalovszky Csaba, sportszakmai alelnök, aki egyben a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátja, így értékelt a díjátadó után: „Tereza sikere azért is nagy dolog, mert a mezőnyben ő az egyik legkönnyebb versenyző. Nagy siker ez számunkra, hiszen a Küzdősportok Világjátéka csúcseseménynek számít a sportágunkban is.”

A 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben szerzett egy-egy aranyat, szumóban pedig Buzás Patrik végzett harmadikként.

Küzdősportok Világjátéka, Rijád

Ju-jitsu sportág, jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszám

Női +70 kilogrammos kategória, dobogósok

1.       Valentina Laura Castillo (Kolumbia)

2.       Laurynet Lage (Franciaország)

3.       Tereza Crisley Cordeiro De Souza (Magyarország)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Két aranyérem grapplingben​​​​​​​

Kétszer szólt a magyar himnusz Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán a grapplinges Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta is aranyérmes lett. A magyar küldöttségnek így már három érme van a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport eseményen. Korábban a szumós Buzás Patrik állhatott fel a dobogó harmadik fokára – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Az 58 kilogrammos női no gi kategória egy megismételt vb-döntővel kezdődött. Tóth Alexa a tavalyi világbajnokságon az olasz Melissa Benedinit verte. A pontevedrai összecsapás „visszavágóján” sem történt másképp, a Szkíta SE versenyzője félelmetes tempót diktálva bedarálta az ellenfelét, és magabiztosan győzött (5-0). Ez a lendület egyébként egész nap jellemző volt Tóth Alexa versenyzésére, a német Laila Ava Félicie Ohlhoff sem járt sokkal jobban, újabb 5-0-ás magyar siker, és Tóth már a döntőben nézett farkasszemet az ukrán Victoria Syniavinával, akit végül 3-1-re felülmúlt, így megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért a sikerért jöttem Szaúd-Arábiába. Azt hiszem az egész mezőnyben nálam senki nem akarta jobban ezt a győzelmet. A vb-ezüstérmes ellen kezdtem, az a meccs sima volt, és éreztem, hogy maximálisan összejött a formaidőzítésem, meg is nyugodtam, és onnantól ’csak’ végig kellett azon a hőfokon versenyezni az egész napot” – nyilatkozta Tóth Alexa.

Szmolka Nikoletta a 90 kilósok között szintén no gi-ben indult Rijádban. Hihetetlenül megfontolt, taktikus versenyzéssel búcsúztatta az iráni Samaneh Khojasteh-t (5-0) és a német Darina Goldint (3-0). A fináléban az a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne várt rá, aki imponáló magabiztossággal „aprította” ellenfeleit. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző azonban az utolsó meccsen is elnyűhetetlen volt: hamar 2-0-ás előnybe került, és ezt meg tudta tartani, sőt egy ponttal még magabiztosabbá tette sikerét a végére. Az eredményhirdetés után egy meghatódott bajnok összegzett. „Csak úgy cikáznak a gondolataim. Sok dolog közrejátszik a meghatódottságomban, de természetesen örülök, hogy ezt így végigcsináltam. A játékok előtt voltak olyan pillanataim, amikor ha nem is kétségek, de kérdések merültek fel bennem, de ezeket mind elhessegettem, és mentem tovább. Ez így volt itt Rijádban is. Igyekeztem minden ellenfelemet kontroll alatt tartani, és araszolgattam a döntő felé. A finálé aztán maga volt az eksztázis...”.

Tóth Zoltán is közel volt az éremszerzéshez, a 71 kilogrammosok között gi-ben az ukrán Ivan Rasiukkal meccselt a kisdöntőben, de 3-1-re kikapott, így ötödikként zárt.

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Pap egy meccset nyert, Buzás visszalépett​​​​​​​

A nehézsúlyú Pap Arnold a legjobb 16 között fejezte be a küzdelmeket Rijádban, az open kategóriában. A Küzdősportok Világjátékán a Pécsi Sumo Club Sportegyesület Eb-érmes indulója a nyílt kategóriában, ahol súlycsoporttól függetlenül bárki összekerülhet bárkivel, első összecsapásán legyőzte a japán Oku Tomohisát, a 16 között azonban kikapott a lengyel Linka Mateusztól. A másik magyar, a szombaton 85 kilogrammban bronzérmet szerző Buzás Patrik sérülés miatt visszalépett – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

A magyar szumósok így egy bronzzal és egy hetedik helyezéssel zárták a szaúd-arábiai világversenyt. Pap Arnold csalódottan nyilatkozott: „Nem ezért jöttem Rijádba. A felkészülésem jól sikerült, úgy éreztem, hogy jó volt a ráhangolódás a mai napra. Az első meccs után a lengyel Linka Mateusz ellen beragadtam az indulásba, ő gyorsabb volt. Van azért pozitív hozadéka is ennek a Világjátékoknak: a szombati egyiptomi ellenfelemet le tudtam győzni, ő Világjátékok-ezüstérmes, illetve a brazilok világbajnoki dobogósával is sikerült szoros meccset vívnom” – mondta Pap.

Buzás Patrik jobb keze megsérült a bronzmeccs során, ezért döntött a magyar szumós delegációja visszaléptetése mellett. „Bedagadt a kezem, nem akartam egy komolyabb sérülést összehozni, ami miatt hosszabb kihagyás várna rám. Openben jóval nagyobb súlyú ellenfelekkel kellett volna küzdenem, jobb így, hogy nem kockáztattunk.” – számolt be visszalépésének okáról Buzás Patrik.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség Rijádban tartózkodó elnöke kiemelte: fontos volt számukra az éremszerzés, hiszen ez a siker, meg a közelmúltban az Elekes Enikő által begyűjtött női világbajnoki cím, ha úgy tetszik életben tartja a sportágat Magyarországon. „Sajnos a Világjátékokról, a nem olimpiai sportok négyévente megrendezendő világversenyének programjáról levették a szumót. Ezek a sikerek így duplán fontosak nekünk. Hitet adnak a versenyzőinknek, hogy van miért küzdeni” – tette hozzá az elnök.

Hétfőn a grapplingeseknek szurkolhatunk Szaúd-Arábiában, ahol  120 ország 1500 sportolója versenyzik.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Buzás Patrik bronzérmes lett Rijádban

Megvan az első magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A szaúd-arábiai Rijádban zajló multisport versenyen a szumós Buzás Patrik bronzérmes lett a 85 kilogrammosok között. Pap Arnold a nehézsúlyúaknál a hetedik helyet szerezte meg – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Szempontunkból jól indult a rijádi világverseny. Az első magyar érdekeltségű napon már volt éremszerzés Buzás Patrik jóvoltából. Az Érdi Spartacus SC szumósa nagyot küzdött, közel volt ahhoz, hogy még ennél is fényesebb érmet szerezzen, de végül felállhatott a dobogó harmadik fokára úgy, hogy a vert mezőnyben többek között ott volt a japán világbajnok Oku Tomohisa is.

„Sikerült a formaidőzítésem. Edzőmmel, Kovács Jánossal jó taktikát raktunk össze a Világjátékokra, amely a legtöbb esetben működött. A japán vb-aranyérmestől tartottam a legjobban, de az, hogy a második meccsen nyerni tudtam ellene, hatalmas önbizalmat adott. Kis túlzással gyakorlatilag a világbajnokságról érkeztem meg a Világjátékokra. Japánban ötödik lettem, és ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton járok.” – értékelte saját teljesítményét a 2023-as Küzdősportok Világjátékán az első magyar érem tulajdonosa.

Pap Arnold egy kicsit csalódottan nyilatkozott. „Többet vártam magamtól, azzal a nem titkolt céllal érkeztem ide, hogy érmet szerezzek. Ez most, a súlycsoportomban nem jött össze. Folytatás következik openben.” – mondta a Pécsi Sumo Club Sportegyesület versenyzője, aki a sportág történetének talán az egyik leghosszabb meccsét produkálta az amerikai Gilberto De La Torre ellen. Annak az összecsapásnak ugyanis háromszor ugrottak neki, csak harmadik újrakezdés után tudott nyerni végül Pap.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke az érem miatt elégedetten értékelt. „Soha rosszabb sorozatot. Nemrég a szumó-világbajnokságon két érmet szereztünk, megszületett az első női világbajnoki arany, Elekes Enikőnek köszönhetően, most pedig a World Combat Games-en is lett egy magyar érem. Mindez azt mutatja, hogy versenyzőink továbbra is tudnak maradandót alkotni a világ élvonalában. Patrik teljesítménye előtt le a kalappal, Arnold is nagyot küzdött, de ilyen ez a sportág nincsenek könnyű meccsek...” – mondta Ancsin László.

A Rijádban zajló Küzdősportok Világjátéka október 30-áig tart. Az eseményen a magyar színeket 9 sportágban 18 versenyző képviseli. Szaúd-Arábia fővárosába egyébként 120 ország 1500 sportolója érkezett. A hónap végéig összesen 16 sportágban avatnak bajnokot. Magyarországon a játékokra utazó csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálta/koordinálja, a magyar delegációt és a csapat utaztatását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka 2023 – Hamarosan küzdőtéren a szumósok!​​​​​​​

A magyar csapatiroda és a szumósok már megérkeztek  Rijádba. Egyes sportágakban zajlanak már a küzdelmek a szaúd-arábiai multisportos eseményen.

A magyar érdekeltségű sportágak közül először a szumósok lépnek küzdőtérre Szaúd-Arábia fővárosában. Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) sikeresen túl vannak a mérlegelésen, pénteken edzettek is, majd egy laza délutáni séta következett.

„Jól sikerült a felkészülés, izgatottan várjuk, hogy számunkra is megkezdődjön a Combat Games. Egy picit szokatlan a nagy meleg, de lassan hozzászokunk” – mondta Buzás Patrik.

Pap Arnold szerint mindkettőjük felkészülésében a legfontosabb az volt, hogy rangos világversenyeken vettek részt. „Európa-bajnokság és vb is volt a közelmúltban, így folyamatosan versenyben voltunk. Közben eldőlt az is, hogy a súlycsoport mellett az open kategóriában is indulunk, így vasárnap is küzdőtérre lépünk.” – tette hozzá a nehézsúlyú szumós.

Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető úgy látja, a kezdeti nehézségek fázisán túl van az egyelőre még maroknyi magyar csapat. „Mostantól folyamatosan érkeznek az egyes magyar sportági delegációk Rijádba, ahol kilenc sportágban összesen tizennyolc versenyzőnknek szurkolhatunk. A helyiek mindennel elkészültek a rajtra, remélhetőleg színvonalas multisport eseménynek nézünk elébe” – nyilatkozta a magyar csapatvezető, aki egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára. Magyarországon az NVESZ koordinálja a Világjátékokra utazó magyar csapatot.

0 Tovább
«
12

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum