Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hegyi Eb - Nagy Norbert 2. lett Ascoliban!​​​​​​​

Ezüstérmet szerzett Nagy Norbert a hegyi Európa-bajnokságon. A Nagy Norbi Racing Team versenyzője ezúttal az olaszországi Ascoliban ült autóba, és végül az olasz Lucas Bicciato mögött zárt másodikként.

„Pokolian gyors volt az olasz, nem tudtam megcsípni, de összességében elégedett vagyok, mert folytattam azt a sorozatot, amely a szezon eleje óta tart. Sikerült itt is dobogóra állnom, és összetettben továbbra is vezetek a kategóriában” – értékelt Nagy Norbert, aki idén az összes futamán éremszerző volt.

„Úgy gondolom, hogy az elején tudtunk annyi pontot szerezni, hogy ne legyen gond a hajránál, de nem szeretnék semmit sem elkiabálni, hiszen ne feledjük: technikai sportról van szó” – tette hozzá a magyar autóversenyző.

A hegyi Európa-bajnokság két hét múlva Lengyelországban folytatódik, majd a nyári szünet következik a sorozatban.

Hegyi Eb, olaszországi állomás

Ascoli

Az 5-ös kategória dobogósai:

Lucas Bicciato (Olaszország, Renault Clio IV)

Nagy Norbert (Magyarország, BMW E46)

Chris-Andre Mayer (Ausztria, Honda Civic)

Forrás: Nagy Norbi Racing Team

0 Tovább

Pachl Benedek egyéni csúcsa és országos rekord

Díjlovaglásban a 75,430%-os teljesítmény már nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. Pachl Benedek ezzel az egyéni rekorddal megnyerte a zenés kűrt a pilisjászfalui FEI Grand Prix Freestyle (zenés kűr) versenyszámban, ami a CDIO3* verseny Nemzetek Kupájának egyéni döntője volt. Donna Friderika nevű magyar tenyésztésű lovával így új helyzetbe került– megcélozhatja az egyéni kvótaszerzést a párizsi olimpiára. Benedek a C-csoport egyéni ranglistáján feljött a harmadik helyre s mivel az első két helyezett versenyző ott lehet az olimpián, további jó forma esetén megvan az esély a bravúrra.

A magyar lovassport társadalom egészen eddig az eredményig a csapatkvóta megszerzésében bízott, de a Nemzetek Díja verseny Nagydíj számában a lengyel válogatott jobbnak bizonyult, így csapatszinten már kevés a remény a kvóta szerzésre. Ebbe a helyzetbe robbant be Pachl Benedek egyéni csúcsa, ami után újra kell terveznie a versenyprogramját. A Hollandiában élő és dolgozó 24 éves lovas jelenleg a Hexagon istállónál képez ki lovakat, és egy hatéves kancával magyar színekben indul majd az augusztusi Fiatal Lovak Világbajnokságán is. És az is lehet, hogy egy másik lóval a holland tenyész szövetséget is képviselheti ezen a vb-n, mivel jelenleg jól szerepel az ottani válogatóversenyeken. Nem véletlen a hollandok bizalma, hiszen Pachl már többször is döntős volt az U-25-ös Európa-bajnokságon és az elmúlt kėt évben szerepelt a Fiatal Lovak Világ- bajnokságán a holland csapatban. Az idei évben pedig a belgiumi Lierben CDI3*-os, a franciaországi Compiegne-ben pedig CDIO5*-os versenyben is döntőben lovagolt a zenés kűrben.

Az olimpiai kvótaszerzést viszont a családi tenyésztésű Donna Friderikával próbálja meg kivívni, ami a ló eddigi életútját tekintve is különleges eredmény volna.

Donna Friderikával ugyanis mindig történik valami. Az apró termetű 15 éves kanca négyéves korában kitört a karámból és komoly sérülést szenvedett. A junior Eb után hetekig magas lázzal bajlódott, majd a gyógyulás után egy lerepülő patkó megvágta az ínát és ez csak néhány dolog az életútjából.

Pachl Benedek a nehézségek ellenére kitartott mellette és a hosszú évek munkája most beérni látszik. Utoljára Dallos Gyula minősült olimpiára díjlovaglásban, de lovának betegsége miatt sem Barcelonában, sem Atlantában nem tudott rajthoz állni. Pachl lehet a következő, aki kivívhatja az indulási jogot.

-A jó eredmények mindig meglepnek egy kicsit, de a versenyeken nem a százalékokra koncentrálok, hanem arra, hogy minél jobban sikerüljön a program. Általában találok kivetnivalót, de a mostani eredménnyel nagyon boldog voltam. Ezt a lovat nagyon szeretem, fontos családtag nálunk. Az év elején mentem már vele 73 százalék fölött, de ez most még jobban sikerült. A felkészülést továbbra is folytatjuk, ki kell válogatnom azokat a versenyeket, amelyeken plusz pontokat szerezhetek. A december végéig tartó kvalifikációs időszakban még 17 ország lovasai küzdenek a kvótáért. Ha sikerül még egy ilyen jót mennem, feljöhetek a második helyre- persze mindenki ezért küzd, szóval nehéz lesz. De keményen dolgozom érte- mondja Pachl Benedek.

0 Tovább

Több, mint 22 ezren vettek részt a Budapesti Nagy Sportág- és Hangszerválasztón

Az egyik legsikeresebb Nagy Sportágválasztónak és Nagy Hangszerválasztónak lehettek szemtanúi mindazok, akik  kilátogattak a Merkapt Sportközpontba.

A két nap alatt (pénteken és szombaton) 22.500-an vettek részt az egyedülálló eseményen. Százöt sportágat és húsz hangszert lehetett ingyen kipróbálni olimpiai, világ- és Európa-bajnokok társaságában. A Nagy Sportágválasztó csapata ezzel ráfordult a következő nagy ingyenes sportfesztivál szervezésére, amely a június 16-i Mozgás Éjszakája lesz. Ezt az eseményt is a fővárosban rendezik meg a Hősök terén és a megújult Városligetben.

„Az egyik legsikeresebb Nagy Sportágválasztót és Nagy Hangszerválasztót a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd emlékének ajánljuk. Nagy köszönet mindenkinek! A szponzorainknak, a kiállítóinknak, a megjelenő bajnokainknak, a sportági képviselőknek, a zenei oktatóknak és a fellépőknek, az önkénteseknek, az óvodás és iskolás csoportoknak, az egyéni látogatóknak és családoknak” – áll a szervezők közösségi oldalára kiírt üzenetben, amelyben egyben jelzik, hogy az őszi Nagy Sport- és Hangszerválasztót szeptember 15-én és 16-án rendezik meg. 

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság: Nagy Norbert ezúttal Portugáliában nyert

Nagy Norbert folytatta remek idei sorozatát! A hegyi Európa-bajnokságon résztvevő magyar autóversenyző ezúttal a kontinensbajnoki sorozat portugáliai állomásán nyert az 5-ös kategóriában, így továbbra is magabiztosan vezet összetettben.

Korábban a Nagy Norbi Racing Team szakmai vezetőjeként is tevékenykedő autóversenyző Franciaországban nyerni tudott, ez volt az Eb-sorozat nyitó futama. Ezt követte az Ausztriában megszerzett ezüstérem, majd Spanyolországban győzött, a hétvégén pedig újra a dobogó legmagasabb fokára tudott állni.

 „Sikeres hétvégén vagyunk túl. Ezt logisztikailag úgy oldottuk meg, hogy a spanyol állomás után az autót nem is hoztuk haza, hiszen Braga közelebb van Subida al Fitóhoz, mint Budapest. Egy gyors pályán sikerült Portugáliában győzni, és bízom abban, hogy a jó formát sikerül továbbvinni Csehországba, hiszen két hét múlva ott folytatódik a hegyi Európa-bajnokság, azután pedig jön az olasz hétvége.” – mondta az eredményhirdetés után a korábban a WTCR-t is megjárt autóversenyző.

0 Tovább

Lovassport – A hazai szövetség bemutatta új programját​​​​​​​

Új programját ismertette a Magyar Lovassport Szövetség. A Nemzeti Lovardában megtartott szombati sajtótájékoztatón a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programon (NLSF) kívül rövid és hosszú távú célokról és a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupáról is szó esett.

Az olimpiai gondolat jegyében született meg a Magyar Lovassport Szövetség új programja, a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programja (NLSF), amelynek két fő célja, hogy a négy olimpiai szakágban (díjlovaglás, para-díjlovaglás, lovastusa, díjugratás) újra legyenek magyar lovasok az olimpián és segítse a ló- és lovas utánpótlást a későbbi olimpiai ciklusokban is.

Az olimpiai program siker esetén régi hiányt pótolhat, díjugratásban utoljára Göttler Vilmos szerepelt az 1992-es barcelonai olimpián, 1996-ban Atlantában pedig a lovastusa válogatott indulhatott (Herczegfalvy Tibor, Nemtin Anita, Schaller Gábor, Sós Attila, Tuska Pál).

A magyar kormány 2020-ban céltámogatásként 3 milliárd Ft-ot biztosított erre a programra. A helyzet felmérése után a szövetség a sokszor bizonyított és jó referenciákkal rendelkező német Schockemöhle Sportpferde GmbH-t bízta meg a lovak biztosításával és a sportmenedzseléssel. A német partner készítette fel többek között a dél-koreai és japán díjugrató válogatottat is az olimpiára, és közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a legmagasabb (olimpiai szintű) felkészítésben. A Program 10 fiatal lovat vásárolt (6 kanca, 2 mén és 2 herélt) – amelyek közül két ló akár a párizsi olimpiára is kikerülhet magyar lovasával. E lovak közül a kancák és a mének a tenyésztésben is szerepet kapnak. A Program alapvető célja, hogy 2028-ra készítse fel a magyar lovasokat és a lovakat, de van esély arra, hogy már a 2024-es olimpiára is sikerül kvótákat szerezni.

Díjugratásban erős nemzetközi 3 és 4 csillagos versenyeken kell bizonyítaniuk a lovaknak és a Németországban szoros szakmai felügyelet mellett készülő, a német partnerrel egyetértésben kiválasztott lovasoknak, akik idén több ilyen versenyen indultak már. A keret névsora: ifj. Lázár Zoltán, Jármy Vince, ifj. Kövy András, Szuhai Péter, ifj. Szabó Gábor, Szentirmai Ferenc. A rövidtávú cél a 2024-es csapatkvóta megszerzése, amelyre a július végi, prágai versenyen van lehetőség.

Díjlovaglásban is a csapatkvóta megszerzése a rövid távú cél. A kvótaszerző verseny a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) döntése alapján Pilisjászfalun lesz június 17-18.-án. Ennek a versenynek a megrendezését támogatja az olimpiai program. A magyar keret: Jom-Tov Jázmin, Komjáthy-Losonczy Anikó, Pachl Benedek, Szokola Csaba. Para-díjlovaglásban dr. Fonyódi Ildikó egyéni lovasként próbál meg olimpiai kvótát szerezni.

Lovastusában az egyéni vagy csapat kvótaszerzés a cél. Kaizinger Balázs két, a programban vásárolt lóval készül. Tóth Imre idén került be a programba, Doerfer Noémi szintén, aki külföldön, kiváló szakemberek segítségével több lóval készül, és a legjobb világranglista helyezéssel rendelkezik a magyarok közül. Sárközi Csaba fiatal lóval készül, vele hosszabb távon tervez a szövetség. Az egyéni célok mellett ezen a hétvégén Lengyelországban a csapatkvótáért is harcba száll a válogatott.

A szombati sajtóeseményen a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupával kapcsolatban elhangzott: népes mezőnyt lát vendégül Budapest. A számok szintjén ez úgy néz ki, hogy 22 nemzet lovasa vesz részt a viadalon. Százhetvennégy lovas érkezett, és 270 lovat láthat a közönség a helyszínen és a tévés közvetítésnek köszönhetően szerte a világban. Elsősorban a környező országokból és Közép-Európából érkeztek sokan. 

0 Tovább

Táncsport – Európa-bajnok a magyar páros​​​​​​​

Magyar aranyérem a  Standardtáncok Kűr Európa-bajnokságán. A Tiranában megrendezett kontinensbajnokságon Rónyai Zoltán és Busa Dóra állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A magyar duó az elődöntőből a második legmagasabb pontszámmal jutott be a fináléba, ahol aztán nem találtak legyőzőre. Az ezüstérmet az olasz színekben versenyző Matteo Del Gaone, Ekaterina Utkina kettős szerezte meg, a harmadik helyen pedig a cseh Vit Domorad, Simona Tejcova kettős végzett. Magyar versenyzők korábban soha nem szereztek aranyérmet standard kűrben.

Standardtáncok Kűr Európa-bajnoksága

A döntő végeredménye:

1. Rónyai Zoltán, Busa Dóra (Magyarország)

2. Matteo Del Gaone, Ekaterina Utkina (Olaszország)

3. Vit Domorad, Simona Tejcova (Csehország)

4. Lovro Perakovic, Adrianna Glowacka (Bosznia-Hercegovina)

5. Jaroslav Jesensky, Simona Pavlovicova (Szlovákia)

6. Matteo Mandolini, Giulia Bulku (Albánia) 

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság: Nagy Norbert Spanyolországban is győzni tudott​​​​​​​

Folytatódott Nagy Norbert remek sorozata. A hegyi Európa-bajnokságon résztvevő magyar autóversenyző Subida al Fitóban is a leggyorsabb volt az 5-ös kategóriában, így összetettben továbbra is élen áll.

Korábban a Nagy Norbi Racing Team szakmai vezetőjeként is tevékenykedő autóversenyző Franciaországban nyerni tudott, ez volt az Eb-sorozat nyitó futama. Ezt követte az Ausztriában megszerzett ezüstérem, ezúttal pedig újra a dobogó legmagasabb fokára tudott állni.

 

 „Sokan bele sem gondolnak: az egyik legnagyobb kihívást a logisztika jelenti számunkra, hiszen például az osztrák verseny után szinte azonnal mindent át kellett hoznunk Spanyolországba. De úgy látszik a végeredmény szempontjából minden zökkenőmentes volt. Az autó és az egyéb tartozékok itt maradnak, hiszen két hét múlva a portugáliai Braga mellett lesz az Európa-bajnoki sorozat negyedik állomása.” – mondta az eredményhirdetés után a korábban a WTCR-t is megjárt autóversenyző.

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság: Nagy Norbert 2. lett Ausztriában, összetettben pedig vezet

Nagy Norbert ismét dobogón! A hegyi Európa-bajnokság osztrák állomásán a magyar autóversenyző az 5-ös kategóriában ezüstérmes lett, így az összetett első helyéről várja a jövő heti spanyol futamot.

Nagy várakozás előzte meg a rechbergi versenyt, mivel az utóbbi években nem rendezték meg a legendás osztrák viadalt.

„Több, mint 20 ezer néző volt a pálya mellett és hatalmas mezőny jött össze. Fantasztikus hangulatban igazi hegyi versenynek lehettünk részesei. Örülök a második helyezésnek, mivel egy olyan vetélytársam végzett most az élen, aki gyakorlatilag ott lakik a verseny helyszínén. Nagyon ismeri a pályát. Nem akartam kizsigerelni teljesen az autót, hiszen ha innen hazamegyünk, másnap indulunk Spanyolországba, és nem ártana ép versenyautóval megérkezni oda.” – mondta a Nagy Norbi Racing Team szakmai igazgatójaként is tevékenykedő autóversenyző.

A rechbergi versenyt az osztrák Chris-Andre Mayer nyerte meg, Nagy Norbert és az ugyancsak osztrák Marcus Gasser előtt.

Az Európa-bajnokság egy hét múlva folytatódik a spanyolországi Subida al Fitoban

0 Tovább

Táncsport – A magyar bajnok ezüstérmes lett a vb-n

Ezüstérmet nyert a profi latintáncok világbajnokságán az Andrea Silvestri, Váradi Martina páros. A Kisinyovban megrendezett világversenyen a magyar duó a moldáv Gabriele Goffredo, Anna Matus kettős mögött végzett másodikként.

A sportágban közben megrendezték a magyar bajnokságokat. Az eseménynek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia adott otthont. A Magyar TáncSport Szakszövetség információi szerint 600 páros lépett parkettre az egyes kategóriákban.

A 2023-as magyar bajnokok:

Felnőtt latin: Miha Zerjav, Karcagi Laura

Senior I. latin: Tóth Árpád, Kelemen Erika

Senior I. standard: Váczi Márk Dr., Váczi Noémi Katalin

Senior II. latin: Kiss Mihály, Nagy Noémi

Senior III. latin: Sámson László dr., Kovács Beáta Gabriella dr.

Senior IV. latin: Savanya László, Savanyáné Árvai Margit

Ifjúsági standard: Kovács Ádám, Faludi Eliza Eszter

Profi standard: Gombkötő Balázs, Balogh-Laskovics Petra

Felnőtt standard: Szalai Dénes Ferenc, Balla Petra

Senior II. standard: Kemény Tamás, Princz Nóra

Senior III. standard: Kránicz József, Dobó Erika

Senior IV. standard: Bánfi Antal, Salgó Mariann Ágnes dr.

Junior II. latin: Bódis Botond, Balassa Bíbor

Junior II. standard: Farkas Bernát Jakab, Szekeres Lilla Sára

Junior I. latin: Halmóczki Márk, Tran Ngoc Quynh Anh

Junior I. standard: Pető Zoltán, Pintér Mónika Mária

Gyerek latin: Palotai Patrik, Illés Dorka

Gyerek standard: Oszlánczi Mihály Péter, László Léna

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság - Nagy Norbert megnyerte a szezonnyitót Franciaországban!​​​​​​​

Magyar győzelem a hegyi Európa-bajnokság nyitányán. Nagy Norbert a franciaországi Saint-Jean-du-Gard-ban ült autóba, és imponáló magabiztossággal megnyerte az 5-ös kategóriát. Ez volt a 2023-as szezon nyitó futama. Az Európa-bajnokság két hét múlva az ausztriai Rechbergben folytatódik. Nagy a győzelmét a múlt héten elhunyt Cserkuti József, 27-szeres magyar bajnok autóversenyző emlékének ajánlotta.

A franciák hangulatos versenyt rendeztek. Sok nézőt vonzott az Eb-állomás. „A régi idők hegyi futamainak hangulatát idézte ez a versenyhétvége. Természetesen szép emlékekkel utazom haza, és az hab a tortán, hogy győzni tudtam.” – mondta a Nagy Norbi Racing Team szakmai vezetőjeként dolgozó pilóta.

„Az elmúlt héten egy komoly szaktekintélyt veszítettünk el. Cserkuti József, aki ebben a szakágban is maradandót alkotott, itt hagyott minket. A győzelmemet az ő emlékének ajánlom” – nyilatkozta az eredményhirdetés után Nagy Norbert.

A csapat információi szerint zsúfolt idény következik. Kéthetente futam lesz a hegyi Európa-bajnokságon, és remélhetőleg Nagy végig versenyben lehet az összetett első helyért.

„Úgy néz ki, hogy sikerült egy jó autót összerakni, bízom benne, hogy eredményes szezont zárok” – összegzett a WTCR-t is megjárt autóversenyző. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum