Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hazai közönség előtt nyomhatja le a világot a szkanderes anyuka

Fejben már játssza a meccseket, és még a nagyszabású budapesti világbajnokság előtti utolsó napokban is új technikákat tanul Magyarország szkander világklasszisa, Kőváriné Ivánfi Brigitta. Az éremesélyes sportoló gőzerővel készül a szeptember 5. és 10. között rendezendő vb-re, amely a sportág történetének valaha volt legjelentősebb eseménye lehet.

 

A MOM Sportban helyet kapó megmérettetésen 60 ország közel 1500 versenyzője áll asztalhoz, köztük 70 magyar. A csapat kiemelkedő tagja a versenykerékpárosból lett szkanderbajnok, Kőváriné Ivánfi Brigitta.

A májusi Európa-bajnokságon jobb és bal kézzel is aranyat nyert szkanderes úgy érzi, duplán kell bizonyítania Budapesten, hiszen amellett, hogy világbajnokságról van szó, először vesz részt hazai közönség előtt ilyen színvonalú versenyen.

„Mindenképpen dobogós helyre várom magam, de az aranyérem is benne van a pakliban. Úgy érzem, az erőnlétem rendben van, az Európa-bajnokságon fejben nagyon ott tudtam lenni, remélem, a vébén is így lesz, és akkor nem lesz gond.”

A 39 éves szolnoki sportoló szerint mindenki verhető, hiszen a látszattal ellentétben közel sem csak a fizikai erő számít, hanem az is, ki hogyan taktikázik.

„A laikusok azt láthatják, hogy szkanderezni bárki tud, de ez nem így van. A tiszta erőn túl kell hozzá dinamika, gyorsaság és komoly technikai tudás is. Ezeket kell összegyúrni, ami nagyon változatos és összetett edzést igényel. Én éppen ezt szeretem a szkanderben.”

 

A 70 kg-os súlycsoportban induló Brigitta – akit időnként nyolc és fél éves kislánya is elkísér a tréningekre – kizárólag férfiakkal edz. Emellett súlyokat magára aggatva néha „92 kilós nőt” csinál magából.

 

„A saját súlyos és a nehezékes edzések jól hozzák az erőt, ilyen például a létrázás és a kötélmászás. Emellett technikailag is rengeteget tanultam idén, így a nagy ellenfelemnek számító brazil lányt is foghatónak látom. Már tavaly is éreztem, hogy van ellene esélyem, de akkor csináltam egy bődületes hibát, amit idén nem szeretnék elkövetni”.

0 Tovább

Óriási magyar csapat megy a kick-box Eb-re

Magyarországot 105(!) versenyző képviseli az idei korosztályos kick-box Európa-bajnokságon, amelynek szeptember 5. és 9. között Szkopje ad otthont. A macedón fővárosban megrendezendő eseményen 37 ország közel 1500 kadet és junior sportolója vesz részt. Fiataljainktól több tucatnyi érmet remél a Magyar Kick-Box Szakszövetség vezetése.

 

 

A hatalmas csapatlétszámot az indokolja, hogy az Eb-n a sportág mind a hat küzdelmi szakágában – és valamennyiben a fiúknál és a lányoknál is több súlycsoportban – avatnak bajnokokat, és egy nemzetből kategóriánként két versenyző indulhat. A félerős ütéseket és rúgásokat engedélyező pointfighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak, míg a kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le.

 

A 10 és 18 év közötti, bő százfős válogatottban akadnak, akik már kiemelkedő nemzetközi eredményekkel rendelkeznek, de nagy számban vannak újoncok is, akik az idei eredményeikkel harcolták ki a tagságot. A legnagyobb név a 2016-ban az Év Sportolójának választott Veres Roland. A még mindig juniorkorú, tavaly három felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett sportoló most egy negyedik szabályrendszerben, a ringben, full-contactban méretteti meg magát.

 

A magyar indulók többhetes felkészülésen vannak túl. Az MKBSZ valamennyi szakágnak központi edzőtábort biztosított: Csongrádon a pointfighting, míg Vépen a light-contact, a kick-light és a ringes versenyzők készültek az Eb-re.


A legtöbb sportolót, 29-et a Békéscsabai Lakótelepi SE adja, utána a Halker-Király Team Kick-box Akadémia következik 21 fővel.

 

A sportág hazai szövetségének vezetése több tucatnyi éremben bízik, és azt reméli, hogy Magyarország az első háromban végez a nemzetek versenyében.

0 Tovább

Magyar ló és magyar lovas a top 50-ben Európában

Hatalmas sikert ért el Krucsó Szabolcs Chacco Blue II nyergében a hétvégén véget ért díjugrató Európa-bajnokságon azzal, hogy egyetlen magyar párosként bekerültek a legjobb 50 közé, ahol a 43. helyet szerezték meg.

 

„Nagyon büszke vagyok Szabolcsra és Chacco Blue II-re is, hiszen ez volt az első világversenyük és a magyar válogatottból egyedül ők kerültek be a legjobb 50-be. Ezzel a teljesítménnyel letettük a névjegyünket Európában, több neves tenyésztő is felfigyelt a lóra.” – mondta Kórusz Attila a ló tulajdonosa.

„Hatalmas élmény volt Göteborgban lovagolni, Chacco Blue II szenzációsan ment. Az első fordulóban vadászugratásban hibátlanul, aztán a csapatverseny első fordulójában egy pici hibával és végül a második fordulóban, ami a legnehezebb volt, önmaghoz képest nagyon jó teljesítményt nyújtott.” – mondta Krucsó Szabolcs, aki hozzátette:

„Azért azt látni kell, hogy Chacco Blue II a maga 10 évével ebben a mezőnyben fiatalnak számít, ő a következő években még biztosan erősödni fog és nagyobb rutinja lesz hasonló versenyeken.”

„A lovat csak 2 éve kezdtük versenyeztetni, ilyen színvonalú megmérettetésen most először indult, így még rengeteg potenciál van benne, ráadásul talán az idő is nekünk dolgozik, hiszen jövőre világbajnokság lesz az Egyesült Államokban, amin – hacsak nem jön közbe valami –, a VB minősítést megszerző Krucsó Szabolccsal a nyergében ott lesz Chacco Blue II is, és aztán jön majd az olimpia.” – tette hozzá a ló tulajdonosa.

„A magyar nézők legközelebb Kiskunhalason a szeptember 7. és 10. között megrendezésre kerülő Országos bajnokságon láthatják Chacco Blue II-t, ahol a reális cél a dobogós szereplés.” – fejezte be Krucsó Szabolcs.

0 Tovább

Bekeményít a kick-boxos szupertehetség

Veres Roland a ringben is kipróbálja magát. A csepeli Halker-Király Team kick-boxosa a macedóniai korosztályos Európa-bajnokságon ezúttal a full-contact szabályrendszerben versenyez a juniorok között.

 

Mivel az eddig a tatamin remeklő Veres Roland már a felnőtteknél is bemutatkozott világversenyen - sőt, tavaly három Európa-bajnoki címet is bezsebelt! -, a korosztályában így már csak a ringesek között indulhat. Jelentős a váltás, hiszen a tatamis szakágak félerejű technikáival szemben a ringben kiütésre megy a küzdelem.

 „Alaposan kilépek a komfortzónámból, de elszánt vagyok. Egy négyhetes edzőtáboron vagyok túl, és bízom benne, hogy maradandót tudok alkotni a ringben is” – nyilatkozta a tavaly az év férfi kick-boxosának választott fiatal szupertehetség.

Veres Rolandnak a macedóniai korosztályos Eb-n kívül a novemberi budapesti világbajnokság különösen fontos, hiszen a hazai közönség előtt nemcsak megvédeni szeretné a pointfighting szabályrendszerben két éve megszerzett világbajnoki címét, hanem a light-contact és a kick-light szakágban is az aranyéremre tör súlycsoportjában.

A korosztályos kick-box Európa-bajnokságot Szkopjéban rendezik meg szeptember 2. és 10. között.

0 Tovább

Díjugrató Eb – Krucsó jól ment Chacco Blue II-vel!

Zajlik a díjugrató Eb, ahol a második versenynapon egy magyar jutott tovább. A döntőbe jutásért pénteken versenyzik a kontinensbajnokság mezőnye.

Krucsó Szabolcs továbbra is versenyben van a díjugrató Európa-bajnokságon. A göteborgi kontinensbajnokság középdöntőjének első fordulójában Krucsó kiválóan teljesített Chacco Blue II nyergében, a középdöntő második, pénteki fordulójában pedig kialakul a finálé 25-ös mezőnye.

„Jól sikerült a felkészülésünk, örülök, hogy tudtunk némi meglepetést okozni Chacco Blue II-vel. A pénteki napon kemény verseny várható” – összegzett Krucsó Szabolcs.

Kórusz Attila, Chacco Blue II tulajdonosa elmondta, mind a ló, mind a lovasa kimagasló formában van. „Bízom benne, hogy a jó formájukat pénteken is megmutatják ebben az erős mezőnyben. Gyakorlatilag Európa legjobb indulói vannak itt, így nem lehet hibázni” – tette hozzá Kórusz Attila.

0 Tovább

Magyar éremesélyek a budapesti szkander vb-n

Tucatnyi magyar éremre lehet számítani a szeptember 5. és 10. között Budapesten sorra kerülő szkander világbajnokságon. Az eseményen, amelynek a MOM Sport ad otthont, 60 ország közel 1500 versenyzője áll asztalhoz, köztük 70 magyar. A vb ezzel nemcsak kiemelkedően a legnagyobb magyarországi szkander verseny lesz, de jó eséllyel pályázik arra, hogy a sportág történetének valaha volt legjelentősebb eseménye legyen.

A világbajnokságon nyolc asztalon folynak majd a küzdelmek. A junioroktól a felnőtteken és a szeniorokon keresztül a paraszkanderesekig számos kategóriát rendeznek meg, ráadásul az indulók külön összemérik az erejüket jobb és bal kézzel is.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta: számos éremesélyes versenyzővel vágunk neki a vb-nek. Kiemelte a felnőtteknél Ivánfi Brigittát, aki Európa-bajnoki címvédőként most a világelsőségre tör.

„Mindenképpen érmet várunk tőle, de küzdünk azon is, hogy ez arany legyen. Nem lesz könnyű, mert egy brazil lány hat éve uralja a súlycsoportot, Brigi viszont nagyon elszánt, és reméljük, hogy most sikerül legyőznie. Kitaláltuk azt is, hogy mivel próbálkozunk meg ellene. Ezt kobra technikának hívják, és a híres Stallone-filmben is lehetett látni. Nagy csuklóerő kell hozzá, szerintünk ez Briginek megvan.”

Az elnök szerint képes lehet még az éremszerzésre a még juniorkorú Barzsó Henrietta, a Svédországban élő, de magyar színekben induló Horváth Rebeka, a férfiaknál pedig a 85 kg-os létére az időnként a 140 kilósokat is legyőző Kovács Péter, de jó helyezést érhet el a szövetségi kapitányi teendőket is ellátó Somogyi Dávid és Barzsó Alex is.

Csabai Attila szerint jók az esélyeink a parasportolóknál is, ami azért különösen fontos, mert a 2020-as tokiói paralimpián valószínűleg ott lesz a szkander is.

„A mozgássérült Farkas István a junioroknál Eb-címvédőként indul, azt szeretnénk, ha most a világbajnokságon is nyerni tudna, de Simon Dániel is a favoritok közé tartozik kategóriájában. A hallássérült Fenyvesi József is dobogós helyre esélyes, akárcsak Rojkó Zoltán, a látássérült Budai Miklós pedig címvédőként bármire képes lehet.”

Világszínvonalú csapattal állunk ki a különböző junior és szenior korosztályokban – büszkélkedett a sportvezető.

A fiataloknál Barzsó Henrietta mellett éremesélyes Verboczki Luca, Kulcs Dzsenifer, Németh Levente és Halász Edmund. A 40, 50, illetve 60 felettiek számára kiírt masters kategóriákban Kőrösi Tibor, Szabó Sándor, Dobrocsi János, Kónya Lajos, Mészáros Attila, Macz István, Dobos Attila, Simon Ferenc, Józsa Mihály, Hollandi Pál és Fazekas Andrea egyaránt érmes reményekkel állnak szkanderasztalhoz.

„A legidősebbek között van olyan versenyzőnk, aki már kétszer legyőzte a rákot, most pedig műtétek előtt áll, de a világbajnokság miatt azokat elcsúsztatta és Budapesten éremmel szeretne búcsúzni a versenyzéstől. És Kovács Péter „Pepe” személyében lesz olyan indulónk, aki 73 évesen vesz részt a küzdelmekben.” – mondta Csabai Attila.

Magyarország 1999-ben és 2006-ban rendezett már szkander Európa-bajnokságot, ez lesz az első világbajnokság hazánkban, amelyre az esemény honlapján, a 2017.armwrestling.hu oldalon is lehet jegyeket venni.

0 Tovább

Baji Balázs sárkányhajós lesz!

Baji Balázs sárkányhajóba ül! A vb-bronzérmes gátfutó az Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén vesz részt, ahol a sárkányhajón kívül a fogathajtást is kipróbálja.

Néztem a programot, ugyan lesznek atlétikai számok, de most tudatosan olyan sportágakat választok, amelyekben nincs túl sok támpontom. Ilyen a sárkányhajó, és a fogathajtás” – mondta Baji Balázs, aki az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Tanszékén dolgozik.

A gátfutó a szeptember 23-i esemény előtt a tajvani Universiadén indul. „Az ’egyetemisták olimpiájával’ elsősorban az volt a célom, hogy versenyezzek egy jót, és felállhassak a dobogóra. A világbajnokság nagyon jól sikerült számomra, így mindenféle teher nélkül állok rajthoz majd az Universiadén” – mondta Baji Balázs.

A IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén együtt sportolnak állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok, akik nap mint nap dolgoznak az agráriumban, egy minisztérium irányítása alatt.

Bővebb infók az eseménnyel kapcsolatban az http://oaas.hu oldalon olvashatók

Az esemény fővédnöke:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

A rendezvény nagykövete:

Dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos

Fotó: Igaz Bálint - Magyar Atlétikai Szövetség 

0 Tovább

Tekesport – Pályázunk a 2023-as világbajnokság megrendezésére

Magyarország hivatalosan is jelezte szándékát a 2023-as tekecsapat-világbajnokság megrendezésére! Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke, és Karsai Ferenc, a szövetség alelnöke Szerbiában találkozott Klaus Barth-tal, a nemzetközi szövetség első emberével.

A verbászi egyeztetésen a felek továbbá megállapodtak abban, hogy a magyar szövetség Karsai Ferenc alelnök mellett egy főt delegál a nemzetközi szövetség utánpótlás bizottságába, amely nem csak kihívás, hanem elismerés is a magyar tekesport számára.

„Felkérést kaptunk a közép-európai országok összefogására valamint a nemzetközi versenyrendezések felülvizsgálatára is. Az egyeztetés során megállapodtunk abban, hogy közösen megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy 2018-ban Magyarország nemzetközi ifjúsági tábort rendezzen. Elnök úr kiemelte, hogy a magyar szövetség hozzáállása, szolgálatkészsége példaértékű a nemzetek között, még ha ez itthon nem is mindig tűnik úgy…”- összegzett Pintyőke Marcell.

0 Tovább

Érdi Mária jó rajtja a vb-n

Jól kezdett Érdi Mária a világbajnokságon! A Laser Radial hajóosztályban versenyző magyar vitorlázó a hollandiai Medemblikben szállt vízre a világ legjobbjait felvonultató mezőnyben és az első nap után az 5. helyről várja a folytatást.

 

A nemrég az U21-es világbajnokságon diadalmaskodó Érdi az első futamon a 9. helyen ért célba, majd a következőben harmadikként zárt, így összetettben jelenleg az ötödik. 

„A szél nagyon trükkös, változó volt, nagy türelmet és koncentrációt igényelt. Nagyon kemény verseny, amelyen népes mezőny indult, összesen százan vagyunk ebben a hajóosztályban” – mondta Érdi Mária az első nap után.

 Jól jellemzi a verseny nehézségét az, hogy a riói olimpiai bajnok, a holland Marit Bouwmeester jelenleg a 60., míg a tavalyi világbajnok angol Alison Young a 27. helyen áll. 

0 Tovább

Béres Alexandra: Egy kis önbizalom kell, és bárki elindulhat a BUG-on

Továbbra is lehet nevezni a szeptember 2-án megrendezésre kerülő Budapest Urban Games (BUG) több versenyszámára.

 

„A Duna-átúszás regisztrációját már lezárták, de például a street workout egy olyan terep, ahol bárki kipróbálhatja magát.” – mondta Béres Alexandra fitnesz-világbajnok, a street workout zsűrijének tagja.

„Két kategória lesz street workout-ban: egy profi szint, az itt indulók egy kötelező gyakorlatsort mutatnak be, valamint egy olyan kategória, amelyben bárki elindulhat. Utóbbi szint gyakorlatai nem nehezek. Ez nem más, mint egy 5 feladatból álló szintfelmérés. Egy kis önbizalom kell hozzá. Nemrég volt egy fotózás, ahol kisfilmeket is forgattunk az esemény felvezetéseként, ott minden gyakorlatot végigcsináltam, tényleg nem olyan nehéz az amatőr szint…” – mondta Béres Alexandra.

A Budapest Urban Games-en a street workout versenyeket és bemutatókat a Szabadság szobornál, a Citadella-sétányon rendezik meg és ez lesz a futás helyszíne is.

A Duna-átúszás startja a Szabadság híd pesti hídfője lesz, célja a Műegyetem rakpart, ahol a 3+1 fős grundfoci-bajnokság mérkőzései is zajlanak majd a II. Budapest Urban Games-en, amelyen a részvétel a sportolók és a nézők számára is ingyenes.

 

Mi is az a street workout?

A StreetWorkout egy saját testsúlyos edzésforma, valójában a szertorna utcai változata. A sportág Amerikában és Oroszországban terjedt el leginkább, ahol a szegényebb társadalmi rétegek kedvelt sportjává vált annak köszönhetően, hogy semmilyen költségvonzata nincs a használók részéről. Mára Magyarország is felkerült a street workout térképre, versenyzőink számos dobogós helyezést értek el a világkupákon és világbajnokságokon. Nagy szerepe van ebben a magyar start-up-nak, a HardBodyHang-nek, akik az egyik első európai, streetworkout pályák építésére szakosodott vállalkozás; a HBH egyik legnépszerűbb mobil pályáját, a CUBE-ot ajánlja fel a II. BUG street workout profi verseny nyertesének. 

 

BUG időpont:

  • 2017. szeptember 2. szombat, 8:00 és 20:00 óra között

BUG nevezés:

 

Helyszínek:

  • Műegyetem Rakpart
  • Citadella

Sportágak:

  • Duna-átúszás
  • Grundfoci
  • Futás
  • Street workout

További információk:

Együttműködő partner:

  • BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

 

A Budapest Urban Games a Budapest Főváros Önkormányzata jóvoltából valósul meg.

0 Tovább

Felvonták a magyar zászlót a tajpeji Universiade faluban

Nyertek a magyar pólócsapatok!

A magyar csapat nagyobb része már megérkezett a tajpeji Universiade faluba, ahol népzenével és tánccal egybekötött ünnepélyes keretek között, öt másik ország zászlajával együtt felvonták a magyar lobogót.

 

Prof. Dr. Kiss Ádám, a magyar csapat delegációvezetője az Universiade falu polgármesterével adta át egymásnak az ilyenkor szokásos ajándékokat az Universiade kabalaállata, a formózai fekete medve jelenlétében. Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a MEFS elnökségi tagja, aki tegnap érkezett Tajpejbe, a Magyar Universiade Csapat nagyköveteként köszöntötte a sportolókat:

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek veletek, a magyar csapattal Tajpeiben, és szurkolhatok mind a 140 sportolónak, közöttük a testvéremnek, Gyurta Gergelynek is. Fontosnak tartom, hogy az egyetemi tanulmányok, az elme kiválóságának és a világszínvonalú sporteredményeknek együttes ünnepén, az Universiadén meg tudjuk mutatni, hogy nem véletlenül van Magyarország a nyári Universiadék ranglistáján a 11. helyen! Nagyon erős a mezőny, így nagyon oda kell tennetek magatokat! Sok sikert kívánok mindenkinek!”

A mai nulladik napon egyébként már megkezdődtek a vízilabda csoportmérkőzések. A női válogatott helyi idő szerint 10.20-kor Japán ellen kezdett, ahol a magyar válogatott 17:6-ra fölényesen győzedelmeskedett. Bíró Attila szövetségi kapitány kiemelte Szilágyi Dorka teljesítményét, aki öt góllal járult hozzá a győzelemhez. További góllövők: Kövesdi Lilián és Parkes Rebeka 3, Gurisatti Gréta és Horváth Brigitta 2, Garda Krisztina, Leimeter Dóra 1.

Délután a férfi vízilabda válogatott is vízbe ugrott, és ugyancsak kiváló teljesítménnyel, 17:3-ra verte Kanadát. Marcz Tamás szövetségi kapitány kiemelte Jansik Szilárd teljesítményét, aki a legtöbb gólt, szám szerint négyet szerzett. Vasárnap a férfiak rangadót játszanak Szerbiával, a nők Nagy-Britannia ellen folytathatják a küzdelmeket.

Az Universiade hivatalos megnyitóját holnap este tartják meg.

0 Tovább

Dr. Hargitay András ismét megragadja a gyeplőt!

Dr. Hargitay András ismét fogatot hajt majd az Országos Állatorvos-Agrár Sportnapon.

 

A világ- és Európa-bajnok úszó megkedvelte a fogathajtást, és minden évben elindul ebben a számban Tatán. Az Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot és Családi Hétvégét immár negyedik alkalommal rendezik meg. Az esemény célja, hogy állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok, akik nap mint nap együtt dolgoznak az agráriumban, egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportoljanak.

„Mindig szívesen veszek részt ezen az eseményen, és örömmel ragadok gyeplőt. Fontosnak tartom ezt a rendezvényt, és egyértelmű volt az is, hogy idén is elvállalom a felkérést, hogy egyben legyek a IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot és Családi Hétvége nagykövete” – mondta dr. Hargitay András.

Az esemény fővédnöke:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

A rendezvény nagykövete:

Dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos

0 Tovább

MVSz Nagyhajós Országos Bajnokság - GeneralCom Nagydíj

Vasárnapig tart az MVSz Nagyhajós Országos Bajnokság I. – GeneralCom Nagydíj első futama. A versenyen 6 hajóosztályban összesen 62 csapat méri össze tudását.

 

 

Fotó: Szántó Áron

A verseny névadó támogatója a több balatoni verseny megrendezését is segítő GeneralCom Mérnöki Kft., amely két évtizede meghatározó szereplője a hazai mobil távközlési kivitelezési piacnak.

 

Az első fordulón, amely vasárnapig tart, két pályán krajc-hátszeles pályákon versenyeznek a hajók. A Tihanyhoz közelebb eső pályán a Scholtz 22-esek, 15-ös és 25-ös Jollék, míg az A-jelű, Csopak előtti pályákon a 11M OD, a 8M OD, az Elliott 770 és a J24 osztályok. Utóbbiak nem a bajnokságukat futják, csak ranglistaversenyt teljesítenek, és csak a harmadik napon, szombaton csatlakoznak a többiekhez.

0 Tovább

Biztonságos lesz az első budapesti Duna-átúszás

Szeptember 2-án második alkalommal rendezik meg a Budapest Urban Games (BUG) elnevezésű sporteseményt, melynek keretein belül először lesz Budapesten Duna-átúszás, a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem között.

 

„Körülbelül bő két héttel az esemény előtt ismét kikértük azon hatóságok véleményét, akiknek hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy több száz ember számára hatalmas élményt jelentsen a Duna átúszása Budapesten.” – mondta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete.

“A Balaton átúszáshoz hasonlóan komoly mentőcsapat lesz, úgynevezett úszó folyosót fogunk kialakítani. 25 méterenként kapaszkodó hajók, 40 méterenként nagyobb hajók lesznek, így én azt gondolom, hogy teljes egészében biztonságos lesz az úszás, ráadásul az általunk javasolt szakaszon nyugodtabb a Duna.” – mondta Dr. Fülöp Tibor a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság alezredese.

A biztosítást a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat végzi, Balázs László elnök ezzel kapcsolatban elmondta: „Szeptember 2-án közel 10 mentőhajó lesz, amelyek mindegyike legalább 10-10 embert tud a fedélzetére venni baj esetén. A rajtnál és a célnál olyan vízimentő kollégák fognak dolgozni, akik szükség esetén azonnal a vízbe tudnak ugrani. Úgy tervezzük, hogy közel 40 fővel leszünk jelen a Duna azon szakaszán, ahol az átúszás zajlik, így minden indulónak garantálni tudjuk a biztonságát.”

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon elég tiszta e a Duna Budapestnél. Ezzel kapcsolatban a szervezők Dr. Szentes Tamás, helyettes államtitkár, Országos tisztifőorvos véleményét kérték ki.

"A természetes vizeknek a minősítését egy kormányrendelet előírásai szerint végezzük, ennek alapján "kiváló", "jó", "tűrhető" és "kifogásolható" kategóriákba soroljuk őket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. akkreditált laborja által végzett vizsgálatok az adott szakaszon “megfelelő” és "jó" eredményt hoztak, ezek alapján kijelenthetjük, hogy amennyiben ilyen vízminőségben történik a Duna átúszása, az fertőzési kockázattal nem jár, tehát a verseny biztonságban teljesíthető!"

„Örülök neki, hogy a hatóságok ismét mindent rendben találtak. Én is azt tervezem, hogy átúszom a Dunát és remélem, sokan kilátogatnak majd drukkolni, nem csak az úszásra, hanem a többi sporteseményünkre is, hiszen az egész rendezvény ingyenes. Célunk, hogy Budapest különleges helyein tudjunk közösen sportolni.” – tette hozzá Kiss Gergely.

A Budapest Főváros Önkormányzata jóvoltából megvalósuló esemény 2017-ben két helyszínen zajlik. A már említett Műegyetem előtti terület lesz a Duna-átúszás célja és egyben a focitorna helyszíne is. Utóbbiban amatőr 3 fős kispályás csapatok mérik össze tudásukat.  A Citadellánál rendezik a street workout versenyt és a futást.

A szakértőkkel készült interjú az alábbi linken tekintő meg:
https://www.youtube.com/watch?v=-eLB1syUb4Q

BUG időpont:

  • 2017. szeptember 2. szombat, 8:00 és 20:00 óra között

BUG nevezés:

  • www.budapesturbangames.hu

Helyszínek:

  • Műegyetem Rakpart
  • Citadella

Sportágak:

  • Duna-átúszás
  • Grundfoci
  • Futás
  • Street workout

További információk:

Együttműködő partner:

  • BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.
0 Tovább

Felnőtt vb-re készül Érdi Mária

Érdi Mária pár napja megszerezte első U21-es világbajnoki címét Belgiumban. A magyar vitorlázó most Hollandiában edzőtáborozik és az augusztus végi felnőtt világbajnokságra készül.

„Egész végig nagyon koncentráltam, de voltak rossz futamaim. Elsőre egy 31. helyet szereztem, ez volt a legrosszabb eredményem. Ezután viszont sikerült nyugodtnak maradnom, aminek nagyon örültem, mert így az első rossz futam után, amikor a 31. lettem, ugyan azon a napon sikerült megnyernem a 2. és a 3. futamot, és ez megmutatja, hogy fejben nagyon sokat fejlődtem. Medemblikben lesz a felnőtt világbajnokság augusztus végén, ahol a célkitűzés az első 10-be kerülés.” – nyilatkozta Érdi Mária.

A magyar vitorlázó így már ötszörös korosztályos világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, továbbá van egy világ- és két kontinensbajnoki ezüstje, valamint egy-egy bronza is.

0 Tovább

Ma indul a gyorsasági görkorcsolya csapat az Universiadera

Gyorsasági görkorcsolyában és ritmikus gimnasztikában is lesznek magyar sportolók a 29. nyári Universiadén augusztus 19. és 30. között, melyre az utóbbi 40 év legnagyobb magyar csapata készül 141 sportolóval.

 

 "Sajnos mi még nem vagyunk olimpiai sportág, de örülünk, hogy bekerültünk az Uiversiade programjába. Ez egy nagyon összetett sportág, kell hozzá koordináció, gyorsaság, mozgékonyság és bátorság, hiszen néha esések is előfordulnak. Vannak rövid távok, hosszú távok, iramjátékok, verekedések.” – monda Török Réka a görkorcsolya csapat tagja, aki a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.

„4-5 évesen kezdtük ezt a sportot, minket már beszippantott, el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle.” – tette hozzá Sántha Blanka (Budapesti Corvinus Egyetem), a görkorcsolya csapat másik tagja.

 „A mezőny első harmadában, az első 10-ben szeretnénk végezni. Reméljük tudásunk legjavát nyújtjuk majd Taipei-en” – fejezte be Kopilovic Eleonóra (Szegedi Tudományegyetem).

 A görkorcsolyázók mellett az RG-s lányok is jó szereplésben reménykednek.

Ludányi Laura Dóra (Budapesti Metropolitan Egyetemen) az együttes kéziszer csapat tagja mesélt az utazás előtt: "Az Universiadéra alakultunk, nagyon jól halad a felkészülésünk, ha sikerül kevés hibával lehoznunk a gyakorlatokat, akkor akár éremre is esélyesek is lehetünk. Az RG egy olyan sportág, ahol bárki hibázhat, reméljük nem mi fogunk.” – mondta Laura.

 Az Universiadén 14 sportágban (asztalitenisz, atlétika, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, judo, kosárlabda női és férfi csapat, ritmikus gimnasztika, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda női és férfi csapat), 47 felsőoktatási intézmény 141 versenyzője indul. A 141 hallgató közül 124 jár hazai egyetemre, a többiek 6 ország intézményeit látogatják, a legtöbben 12-en az Egyesült Államokban tanulnak. A magyar intézmények közül a legtöbben a Testnevelési Egyetem hallgatói (21 fő), az ELTE 18 fővel követi.

0 Tovább

Berecz Zsombor ezüstérmes lett Dániában!

Az éremfutamokkal véget ért Dániában az Aarhus Sailing Week, a 2018-as olimpiai kvalifikációs világbajnokság tesztversenye.

 

 

Az eseményen Berecz Zsombor a Finn osztályban a 2. helyen végzett a holland Nicholas Heiner mögött – írja a hunsail.hu. A mezőny erősségére jellemző, hogy az Éremfutam tízes mezőnyébe tíz különböző nemzet finnesei jutottak be.

 

Berecz Zsombor remek évet produkál. 2017-ben minden nemzetközi versenyén érem- vagy döntő futamba jutott. A Balatoni Yacht Club versenyzője a világranglistán jelenleg a 10. helyen áll úgy, hogy a Miamiban megrendezett Világkupán nem vett részt.

 

Berecz következő nagy megmérettetése a Balatonon lesz, a jubileumi Opel Finn Gold Cup, vagyis az olimpiai hajóosztály 50. világbajnoksága Balatonföldváron, szeptember elején.

0 Tovább

Együtt messzebb gurítunk - Megalakult a Magyar Teke Szövetség Játékos Bizottsága

Új bizottság kezdte meg munkáját a magyar teke sportban – tudtuk meg Pintyőke Marcelltől, a Magyar Teke Szövetség elnökétől.

„Már a bizottság neve is magáért beszél, célunk, hogy a teke sport legaktívabb résztvevői, a játékosok tapasztalataikkal, meglátásaikkal és szakmai véleményükkel segítsék a magyar teke sport fenntartható és eredményes jövőépítését” – mondta az elnök.

A Játékos Bizottság élére az elnökség a Répcelaki SE játékosát, a válogatott oszlopos tagját, Zalpetán Zsombort kérte fel, aki azon túl, hogy a világ egyik legjobb tekézője, meglátásaival és transzparens gondolkodásmódjával képes új értéket teremteni a sportág vezetése és a játékosok között.

A Játékos Bizottság tagjai:

  • Szabó Mónika (FTC, női Szuperliga)
  • Farkas Imre (Sárvári Kinizsi SE-Kékgolyó, NB II)
  • Molnár László (Vilati Eger SE, NB I)

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Táncos bronz Stuttgartban!

A Világjátékok után a German Openen is remekelnek a magyar versenytáncosok.

 

Stuttgartban zajlik a világ egyik legnagyobb táncsportos eseménye, a German Open, ahol Balogh Csongor és Szabó Anita a senior I. standard mezőnyben bronzérmet szerzett. Az eseményen – ebben a kategóriában – 113 páros indult.

A standard versenyeken a párosok öt táncban, angolkeringőben, bécsi keringőben, tangóban, slowfoxban és quickstepben mérik össze tudásukat. A Balogh-Szabó páros a nagyon előkelő, 2. helyet foglalja el senior I. standard világranglistán.

A German Openen egyébként több magyar páros is parkettre lép, többek között a Világjátékok-résztvevő Andrea Silvestri, Váradi Martina duó. A többszörös magyar bajnok páros tavaly döntőt táncolt Stuttgartban.

A Silvestri-Váradi kettős tagja volt a wroclawi Világjátékokon indult magyar táncos delegációnak, amelynek mindegyik párosa pontszerző helyen végzett. Korábban ilyen nem fordult elő a multisport-esemény 36 éves történetében. 

0 Tovább

Aerobikos, uszonyosúszó, szumós strandkézis és vitorlázó műrepülő a Szigeten!

A Világjátékokon indult magyar sportolókkal a Szigeten is lehet találkozni. A júliusban megrendezett wroclawi játékok magyar érmesei, pontszerzői a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) és a MOM Sport közös sátrában várja a szigetlakókat.

 

Az NVESZ tájékoztatása szerint – többek között – a vitorlázó műrepülő Tóth Ferenc és Szilágyi János, a ju-jitsus Szűcs Kristóf, az uszonyosúszó Senánszky Petra, és Varga Krisztina, az aerobikos Hegyi Dóra és Bali Dániel, a szumós Makai Erika, és a férfi strandkézilabda-válogatott több tagja is kilátogat a 25. Szigetre.

A Nemzeti Versenysport Szövetség és a MOM Sport közös sátránál ki is lehet próbálni a Világjátékok-sportágakat, de ezen kívül bemutatkoznak a dartsosok, a footgolfosok és a golyósportosok is.

A július 30-án zárult Világjátékokon Magyarország a 11. helyen végzett az éremtáblázaton. Összesen hat arannyal-, négy ezüsttel- és négy bronzéremmel zárt a magyar delegáció, így ez volt a legeredményesebb magyar szereplés a multisport-esemény 36 éves történetében.

0 Tovább

Dumaszínház az Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén

Idén 4. alkalommal rendezik meg az agrárszektor családi hétvégéjét Tatán. A szeptember 23-i eseményen többek között Dumaszínházasok szórakoztatják a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. Fellép Badár Sándor és Kertész Ricsi.

„Az alapszándék természetesen változatlan: az állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek, borászok,kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok nap mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt.

Innen jött az ötlet, hogy legyen egy olyan rendezvény, ahol ezen szakemberek együtt sportolnak, pihennek, szórakoznak, családtagjaikkal közös élményekkel gazdagodnak.

Kitűnő helyszínül szolgál erre az eseményre Tata, a vizek és a virágok városa, a gyönyörű olimpiai edzőtáborral, Öreg-tóval és Angolparkkal.” – mondta el Bándy Pál, az esemény szervezője.

0 Tovább

Melges 24 világbajnokság – Pontszerzés Helsinkiben

Magyar futamgyőzelemmel ért véget a 20. Melges 24 világbajnokság. A világ egyik legnépszerűbb sporthajó osztályának jubieumi világbajnokságán 15 nemzet 59 hajója versenyzett.

 

 

Finnországban világbajnoki 6. helyet szerzett a balatonföldvári FGF Sailing Team Bakóczy Róbert kormányzásával és a Rozsnyay Domonkos, Takàcsy Kristóf, Takàcsy Levente, Buza Bence legénységgel. A Spartacus VE versenyzői futamgyőzelemmel zárták a világbajnokságot! A másik magyar egység a Csoltó Ákos vezette Seven Five Nine Tomai Balázzsal, Weöres Botonddal és Pesti Gáborral a 24. helyen végzett – tudósít a hunsail.hu.

 

Bakóczy Robiék nagyszerűen versenyeztek a nagyon változatos időjárási körülmények között rendezett 11 futamos versenyen. Kilenc futamban is az élmezőnyben végeztek, de a másodikban feketezászlós rajtnál kizárták őket, illetve a hetedik futamban egy nagy, akár a futam megszakítására is okot adó nagy szélforduló miatt kerültek vert helyzetbe, és végeztek 46. helyen.

0 Tovább

Baji: Nyerni akarok az Universiadén!

Baji Balázs a dobogó tetejére állna az Universiadén. A londoni atlétikai világbajnokságon bronzérmet szerző gátfutó következő versenye az „egyetemisták olimpiája” lesz, amelyet Tajpejben rendeznek meg augusztus 19. és 30. között.  

 

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Tanszékén dolgozó élsportoló, azzal, hogy bronzérmes lett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni vb-n, berobbant a köztudatba, nem győzi fogadni a gratulációkat, de már Tajpejre koncentrál.

Az Universiadéval elsősorban az volt a célom, hogy versenyezzek egy jót, és egyszer felállhassak - a kontinensbajnokságnál nagyobb világversenyen - a dobogóra. A vb-n ez teljesült, így teher nélkül állok rajthoz majd az Universiadén. A tajpeji cél mostantól a dobogó teteje” – mondta Baji Balázs, aki még mindig nem hiszi el azt, hogy dobogósként zárt a londoni vb-n. „Ízlelgetem az egészet, még mindig hihetetlen számomra ez az egész világbajnokság” – tette hozzá Baji.

Az Universiadén 14 sportágban, 47 felsőoktatási intézmény 141 sportolója képviseli Magyarországot. Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló Tajpejben: asztalitenisz, atlétika, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, judo, kosárlabda női és férfi csapat, ritmikus gimnasztika, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda női és férfi csapat. Az Unibersiadékon Magyarország eddig 115 aranyérmet, 90 ezüst és 108 bronzérmet szerzett, ezzel az országok közötti ranglista 11. helyén áll.

A nyári Universiade egyébként az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpia, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

0 Tovább

Szkander-vb: A válogatott kerettagok győztek az ob-n

Augusztus végéig kedvezményes jegyek a vb-re

 

A budapesti szkander-világbajnokságon induló válogatott versenyzők győzni tudtak a Sárváron megrendezett országos bajnokságon.

 

Az ob-n a válogatott versenyzők közül Barzsó Henrietta, Frum István, Somogyi Dávid, Kónya Lajos és Németh Albert is elindult, mindannyian aranyérmesek lettek.

„Külön figyelemre méltó Simon Dániel teljesítménye, aki mozgáskorlátozott versenyzőnk, és az épek kategóriájában is elindult, ahol egy bronzérmet gyűjtött be. Az országos bajnokságon szlovák és osztrák szkanderesek is indultak” – mondta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

Idén Budapest rendezheti meg a sportág világbajnokságát. A világversenynek a MOM Sportközpontban megrendezendő világversenyen 70 fős lesz a magyar csapat.

Közben a szervező bizottság bejelentette, hogy zajlik már a jegyértékesítés a vb-re. „Augusztus 31-ig kedvezményesen lehet megvásárolni a belépőket. A vb hivatalos honlapján, ahol további érdekességeket olvashatnak az érdeklődők” – tette hozzá az elnök.

Bővebbi információk a világbajnoksággal kapcsolatban a http://2017.armwrestling.hu/ honlapon olvashatók.

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-vb: Hat magyar világbajnoki cím!

Hat aranyérmet szereztek a magyarok az oroszországi junior uszonyosúszó világbajnokságon!

 

A Tomszkban megrendezett világversenyen Hamlin Dorothy duplázott, miután megnyerte a 400 méteres uszonyos gyorsúszást, majd 200 méteren sem talált legyőzőre. Nem érte be egy aranyéremmel Szabó Anita és Mozsár Alex sem. Szabó az 50 és a 100 méteres uszonyos gyors döntőjében, Mozsár pedig a 400 méteres búvárúszás, és a 400 méteres felszíni úszás fináléjában nyert – tudtuk meg Miklós Adrienntől, a Magyar Búvár Szakszövetség főtitkárától.

Az aranyakon túl további négy ezüstérmet gyűjtött be a magyar küldöttség: Hamlin Dorothy (100 m. uszonyos gyors), Stadler Bence (400 m. uszonyos gyors), Stadler Csenge (200 m. uszonyos gyors) állhatott fel a dobogó második fokára, akárcsak a Hamlin Dorothy, Szabó Anita, Kocsis Marcell, Fazekas András a 4x100 méteres vegyesváltó.

Az oroszországi junior uszonyosúszó világbajnokságon is kiderült, hogy Magyarországon az utánpótlás biztos kezekben van ebben a sportágban, és többen vannak, akik Senánszky Petra, vagy éppen Kanyó Dénes nyomdokaiba léphetnek. Az uszonyosok – minden korosztályban – rendre jól szerepelnek a világversenyeken. Legutóbb a wroclawi Világjátékokon a magyar sportolók ebben a sportágban három aranyat, két ezüstöt, és egy bronzot nyertek.

0 Tovább

Vitorlázó műrepülés – Tóth Ferenc világbajnok!

Sporttörténelmet írt az újdonsült Világjátékok-győztes! Tóth Ferenc ugyanis megnyerte a vitorlázó műrepülő-világbajnokságot is.

 

Tóth Ferenc megszerezte a hetedik egyéni világbajnoki aranyérmét. A vitorlázó műrepülő pilóta a júliusi Világjátékok-győzelme után, Wroclawból egyenesen Torunba utazott, ahol megnyerte a vb-t. Az ugyancsak Világjátékok-résztvevő Szilágyi János ezüstérmes lett, míg a harmadik magyar induló, Sonkoly János, a 10. helyen zárt.

Tóth Ferenc ezzel a sikerével sporttörténelmet írt, ugyanis ez volt a hetedik vb-aranya, egyben zsinórban a harmadik világbajnoki győzelme.

„A Világjátékokon elért siker után azt nyilatkoztam, hogy az volt életem legnehezebb versenye, ezt továbbra is tartom, bár a világbajnokság is rendesen próbára tett. A Wroclawban megrendezett világverseny technikailag volt embertpróbáló, a toruni vb viszont mentálisan viselte meg a mezőnyt. A hektikus időjárás miatt a 12 nap alatt csak négy versenyszámot teljesítettünk. A vb ideje alatt gyakorlatilag egyfolytában toppon kellett lenni, mert bármikor megkaphattuk a felszállási engedélyt” – mondta Tóth Ferenc.

0 Tovább

A vb jegyében versenyeznek az ob-n

Az előttünk álló hétvégén országos bajnokságot rendeznek a szkanderosoknál. A hazai rendezésű világbajnokságra készülő válogatott versenyzőknek ez az országos bajnokság fontos felkészülési állomás – tudtuk meg Csabai Attilától, a Magyar Szkander Szövetség elnökétől.

 

Az országos bajnokság helyszíne a Sárvári Gyógyfürdő lesz, ahol több felnőtt és utánpótlás kategóriában avatnak bajnokot.

A sportág világbajnokságának idén Budapest ad otthont. Ez lesz a 39. Szkander-Világbajnokság. A MOM Sportközpontban megrendezendő világversenyen 70 fős lesz a magyar csapat.

Vannak olyan nemzetek, amelyek népes delegációval utaznak Budapestre, ilyenek például az oroszok, akik 170 versenyzővel indulnak a budapesti vb-n. Összességében elmondható, hogy 1500 sportolót várunk a szeptemberi világbajnokságra”- hangsúlyozta Csabai Attila.

Bővebbi információk a világbajnoksággal kapcsolatban a http://2017.armwrestling.hu/ honlapon olvashatók.

0 Tovább

Elindult a regisztráció a budapesti Duna-átúszásra

Augusztus 1-jén megkezdődött az ingyenes regisztráció a szeptember 2-án második alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Urban Games-re (BUG), melynek keretein belül először rendeznek Duna-átúszást a magyar fővárosban a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart között.

„18 év feletti tapasztalt úszók nevezését várjuk, akik 1 hónapnál nem régebbi háziorvosi vagy érvényes sportorvosi igazolással rendelkeznek. Azt javaslom mindenkinek, aki szeretne úszni, hogy minél hamarabb jelentkezzen, mert biztonsági okokból csak 300 fő úszhatja át a Dunát. A versenyt csak megfelelő vízállás és megfelelő időjárási körülmények között rendezzük meg. A verseny biztosítását a Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat látja el a Dunai Vízirendészet által meghatározott feltételek szerint.” – mondta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete, aki másik három sportágban is próbára teszi majd tudását.

 

Street workout-ban amatőr és profi kategóriában lehet nevezni és a zsűritagok között ott lesz Béres Alexandra Világ- és Európa-bajnok fitnesz versenyző is, aki nagyon örült a felkérésnek. „A fitnesz is és street workout is a torna alapjaira épülnek, ugyanakkor a mi sportágunk valamiértnagyon beltéri lett és a street workout-ban pont az tetszik, hogy a városi köztereket használja. Fontosnak tartom továbbá, hogy az egyes sportágak között legyen párbeszéd, mert saját tapasztalatból tudom, hogy versenyzőként hamar kialakul a csőlátás, amit egy másik területről érkező atléta
könnyebben feloldhat." – mondta Béres Alexandra.

A 3+1 fős grundfoci bajnokság helyszíne a Műegyetem rakpart parkolója. A futók a város legtöbb látnivalóját tartalmazó futókörén teljesíthetik a 4 vagy 8 km-es távot a Citadella sétányon, valamint a
Gellért-hegy ősfái árnyékában.
A nevezés minden sportágban ingyenes.

BUG időpont:
 2017. szeptember 2. szombat, 8:00 és 20:00 óra között

BUG nevezés:
 www.budapesturbangames.hu

Helyszínek:
 Műegyetem Rakpart
 Citadella

Sportágak:
 Duna-átúszás
 Grundfoci
 Futás
 Street workout

0 Tovább

Fogadalmat tett az Universiade-csapat

Letették az esküt a 29. nyári Universiadéra utazó magyar sportolók. A fogadalom szövegét Rózsa Dávid (IBS) golfozó, kétszeres magyar felnőtt bajnok, a csapat egyik legifjabb (19 éves) újonca mondta el. Az augusztus 19. és 30. között Tajpejben megrendezendő „egyetemisták olimpiáján” a magyarok 14 sportágban indulnak.

Az utóbbi 40 év legnagyobb magyar csapata készül az Universiadéra, a játékokon 210 fős delegációból 140 sportoló képviseli a magyar színeket – hangzott el a budapesti ünnepségen, amelynek a Magyar Sport Háza adott otthont. A magyar csapatban olyan élsportolók is helyet kaptak, akiket a 17. FINA Világbajnokságon láthattunk, de – többek között – szurkolhatunk az újdonsült vívó világbajnoknak, Szatmári Andrásnak (BGE) is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte az Universiadére induló sportolókat. „Egy olyan mérföldkőhöz érkeztetek az Universiadén való részvétellel, mely méltóvá tesz Benneteket arra, hogy példaképekké váljatok az egész nemzet számára, és ehhez a munkához fontos, hogy tudjátok, nem
vagytok egyedül. Szentgyörgyi Albert szavaival élve: „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” és Rátok pillantva bátran mondhatjuk, sikerekben bővelkedő jövő elé nézünk.  Köszönettel tartozunk azért, amiért Magyarország sikeres jövőjéért, velünk együtt dolgozva, vállaljátok a kihívásokat. Bizonyosságot adtok afelől, hogy a Magyar Kormány jó úton jár, amikor a fiatalok támogatásában, a sportban gazdag egészséges életmód elterjesztésében látja a jövő kulcsát”. – mondta Szabó Tünde.

Az Universiadén 14 sportágban (asztalitenisz, atlétika, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, judo, kosárlabda női és férfi csapat, ritmikus gimnasztika, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda női és férfi csapat), 47 felsőoktatási intézmény 141 versenyzője indul. A 141 hallgató közül 124 jár hazai egyetemre, a többiek 6 ország intézményeit látogatják, a legtöbben 12-en az Egyesült Államokban tanulnak. A magyar intézmények közül a legtöbben a Testnevelési Egyetem hallgatói (21 fő), az ELTE 18 fővel követi.

Prof. Dr. Kiss Ádám delegációvezető, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében elmondta, hogy Magyarország eddig 115 aranyérmet, 90 ezüst és 108 bronzérmet
szerzett, ezzel az országok közötti ranglista 11. helyén áll. Elnök úr kiemelte, bízik abban, hogy Universiade-csapatunk hagyományainkhoz híven jól fog szerepelni és reméli, majd a játékok után mindannyian büszkén tekinthetünk vissza mindazokra, akik Magyarországot képviselték.
Hatalmas megtiszteltetésnek tartotta Rózsa Dávid (IBS), hogy ő mondhatta a fogadalomtétel szövegét, mint ahogy azt is, hogy Magyarországot képviselheti az Universiadén, ahol tisztes helytállásban bízik.
A fogadalomtételen Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár átadta a delegáció vezetőjének Prof Dr. Kiss Ádámnak, a MEFS elnökének a csapatzászlót.

A fogadalomtétel után Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára vezetésével csapatgyűlést tartottak a kiutazók számára, melyen számos hasznos tudnivaló és technikai információ hangzott el. A magyar csapat egészségére 3 orvos, 1 pszichológus és 5 gyúró vigyáz, a 6 fős csapatiroda, kiegészülve 10 tajvani önkéntessel, akik háttérmunkájukkal segítik a sportolókat. Továbbá egy médiastáb felel a kommunikációért annak érdekében, hogy minden magyar érintettségű sportág eredményeiről értesülhessen a hazai közönség.
A fogadalomtételen a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviseletében részt vett Fábián László MOB főtitkár, olimpiai bajnok, dr. Kovács Antal MOB és MEFS elnökségi tag, olimpiai bajnok, Imre Géza MOB elnökségi tag, olimpiai ezüstérmes, Universiade bajnok, Gulyás Tibor a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöké és dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia korábbi társelnöke.

0 Tovább

Vitorlázás - Érdi Mária U21-es világbajnok

Vadnai Jonatán vb-ezüstérmes Belgiumban

 

Érdi Mária győzött, Vadnai Jonatán pedig ezüstérmes lett az olimpiai Laser hajóosztályok, azaz a női Laser Radial és a férfi Standard U21-es világbajnokságán Belgiumban.

 

 

A Nieuwpoort vizein megrendezett világversenyen Érdi Mária tisztes előnnyel várhatta a döntős napot, amelyen egy újabb futamgyőzelemmel az aranyéremre vonatkozó minden nyitott kérdést lezárt. Az utolsó futamon – mivel egy második kieső számítása is életbe lépett – a versenyen hat futamot nyerő Érdinek már nem kellett ahhoz versenyeznie, hogy megszerezze az olimpiai hajóosztály U21-es világbajnoki címét.

Érdi Mária immár ötszörös korosztályos világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, továbbá van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki ezüstérme, valamint egy-egy vb-, és Eb-bronzérme is.

 

Vadnai Jonatán szerdán három pont hátránnyal kezdte a küzdelmet az aranyért örök ellenfelével, a spanyol Joel Perez Rodriguezzel szemben, végül pontazonossággal ezüstérmet szerzett – tudósít a hunsail.hu.

 

Ez az U21-es világbajnoki ezüst Vadnai Jonatán 19. korosztályos vb-n, Eb-n, vagy ifjúsági olimpián megszerzett érme.

0 Tovább

Szatmári András újdonsült kardvívó világbajnokunk is indul az Universiadén

A Lipcsében egyéni kard világbajnoki címet szerzett Szatmári András a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója is ott lesz az augusztus 19. és 30. között megrendezésre kerülő Universiadén Taipeiben.

„Az egyik nagy álmom válik valóra, hogy végre részt vehetek az Universiadén, ez egyfajta elő olimpia. Együtt utazik a csapat, együtt lakunk és jó lesz megtapasztalni, hogy milyen egy olimpiához hasonló légkör. Ezzel a versennyel ér véget a szezonom, utána lesz majd egy 3 hetes pihenésem.” – kezdte a Vasas SC versenyzője, aki komolyan készül erre a versenyre is.

„Az indulás előtt 5 napig Tatán edzőtáborozunk, ahol a szokásos fizikai és technikai felkészülést csináljuk végig. Úgy tervezem, hogy Tajvanon is szép eredményt érek el, bár erre nem akarok rástresszelni.” - folytatta Szatmári, aki az élsport mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelmi és marketing szakának harmadéves hallgatója.

„Nem egyszerű összeegyeztetni az élsportot a tanulással, de igyekszem azért a vizsgáimon is a maximumot nyújtani és folyamatosan haladni a tárgyaimmal. A nehézséget az okozza, hogy mondjuk volt olyan 1,5 hónapos vizsgaidőszak, amikor 4 hétig nem voltam itthon. De egyéni tanrendem van és a tanárok is nagyon rugalmasak.” – fejezte be a 24 éves sportoló, aki később akár sportmarketing szakemberként is el tudja képzelni magát.

Szentkirályi-Szász Krisztina, a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) ügyvezető igazgatója nem csak Szatmári Andrástól vár érmet.

„Teljes csapattal indulunk, ami azt jelenti, hogy férfi-női kard, tőr és párbajtőr csapat is versenyez az Universiadén Taipeiben. Szatmári mellett érmet várunk Márton Annától (ELTE), akinek ez a VB nem sikerült valami fényesen, de az előző VB-n bronzérmes volt. A női tőr csapatunkban két lány is ott volt a lipcsei VB-n, Kreiss Fanni (University of Antwerpen) és Lupkovics Dóra (BCE), párbajtőrben pedig Bányai Zsombort (SZIE) emelném ki, aki a 4. helyen végzett a VB-n a csapattal, épphogy lemaradva a dobogóról, és most olyan társai lesznek, akikkel junior VB-t nyertek már. A csapatot erősíti Berta Dániel (PTE), aki a Gwangjui 2015-ös Universiadén már szerzett egy bronzérmet. A lányoknál Budai Dorina (SZIE) szerepelhet jól, aki EB bronzérmes, társai pedig magyar és junior EB bajnokok. Szóval még felsorolni is nehéz, milyen fantasztikus csapattal indulunk, reményeink szerint több egyéni és csapat éremmel térünk majd haza.”

0 Tovább

Tizenhét magyar sárkányhajós vb- és Eb-érem

Négy arany-, hat ezüst- és hét bronzérem született a Franciaországban lebonyolított sárkányhajós világversenyen: Divonne-Les-Bains-ban együtt rendezték meg a 17. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságot és a 13. IDBF Ifjúsági Világbajnokságot. Az eredmények igencsak biztatóak a jövő évi hazai rendezésű sárkányhajós klub legénység világbajnokság előtt.

 

 

Az Eb-n Magyarországot öt klub képviselte: a Kőrös Dragon SE, a Dragon Steel, a Dunai Sárkányok Vác, a Fekete Gyöngy és a Dragonmasters.

 

A világbajnokságon a magyar ifjúsági válogatottak ültek hajóba.

 

A magyar eredmények:

 

Klub legénység Európa-bajnokság:

 

200 m: 

Senior A open: 1. Körös Dragon SE
Senior A női: 3. Dunai Sárkányok Vác

 

500 m:

Senior A open: 1. Körös Dragon SE, 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A női: 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A vegyes: 2. Dunai Sárkányok Vác, 3. Dragon Steel

 

2000 m:

Senior A vegyes: 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A női: 2. Dunai Sárkányok Vác

Senior A open: 1. Dunai Sárkányok Vác, 3. Körös Dragon SE

 

Ifjúsági világbajnokság:

 

200 m: 

Junior A vegyes: 2. Magyarország

Junior A open: 1. Magyarország

Junior A női: 3. Magyarország

 

500 m:

Junior A vegyes: 2. Magyarország

 

2000 m:

Junior A vegyes 2. Magyarország

Junior A open: 2. Magyarország

0 Tovább

Zajlik az U21-es vb

Remekelnek a magyarok az U21 korosztályos világbajnokságon! A Laser Radial hajóosztályban Érdia Mária az összetett első helyen áll, míg a Laser Standard kategóriában Vadnai Jonatán a második helyről várja a folytatást Belgiumban – tudósít a hunsail.hu.

 

 

A Nieuwpoort vízein zajló vb-n a fiúknál negyvennégy országból 191 versenyzője, míg a lányoknál huszonhét ország 66 indulója vesz részt.

 

Érdi Mária 2015-ben Kingstonban az U19 korosztály világbajnoka volt, sőt, abban az évben az ISAF ifjúsági vb-t is megnyerte Malajziában. Tavaly az olimpiára kvalifikálva és készülve, a felnőtt versenyekre fókuszált. Ezért inkább nem vett részt korosztályos eseményeken, csak egészen az év végén, amikor is egy hosszú ausztráliai felkészülés után indult ismét az ifjúsági vébén és negyedik lett. Időközben azonban futamot nyerve végzett 14. helyen az olimpián, sorra hozta a jobbnál jobb Világkupa-eredményeket (13., 8., 8., 4.), és idén februárra 19 évesen már bekerült a világranglistán az első tízbe is.

 

Vadnai Jonatán Belgiumban címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat majd. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnak varázsolni a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum