Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Utánpótlás Eb – A fiatal magyar szumósok meghódították Észtországot

Jó kezekben van az utánpótlás a szumósoknál. Az észtországi Rakverében megrendezték az utánpótlás Európa-bajnokságot, ahol Magyarország fiatal szumósai két aranyat, hat ezüstöt és tíz bronzérmet szereztek.

 

A kontinensviadalon az U 18-as korosztályban Végh Richárd és a fiú csapat lett első. A csapatban Végh Richárdon kívül Szilágyi Erik, Tamás Patrik és Berta Mike kapott helyet. Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, fontos volt az, hogy ezen a kontinensviadalon jól szerepeljenek a magyarok, hiszen a következő Eb-t Magyarország rendezi meg.

 „Az U14-es korosztálytól az U16-osokon át az U18-ig szép eredmények születtek. Bízom benne, hogy egy megerősített válogatottal jövőre még jobb eredményeknek örülhetünk majd. Arra kérem országszerte azokat a klubokat, ahol küzdősportot oktatnak, hogy a 2019-es Eb-re mint kiugrási lehetőségre tekintsenek, és segítség azokat a szumósokat, akik odaérhetnek a válogatott közelébe” – mondta Ancsin László.

Az észtországi érmesek:

Aranyérem

U18 - Végh Richárd (90 kg)

U18 fiúcsapat: Végh Richárd, Szilágyi Erik, Tamás Patrik, Berta Mike

Ezüstérem

U18 - Szilágyi Erik (100 kg)

U18 - Délceg Eduárd (80 kg)

U14 - Kállai Gergely (70 kg)

U 18 - Berta Mike (70 kg)

U16 - Borsos Viktória (50 kg)

U16 - Pintér Zoltán (85 kg)

Bronzérem

U16 - Takács Alexandra (55 kg)

U18 - Szilágyi Erik open kategória

U18 - lány csapat: Berregi Bernadett, Rekedt Nagy Réka, Ferencz Brigitta, Sipos Boglárka

U18 - Laczkó Benedek (90 kg)

U18 - Berregi Bernadett (+75 kg )

U18 - Ferencz Brigitta (70 kg)

U16 - Nagy Gergely  (50 kg)

U14 - Borsos Viktória (50 kg)

U16 - Laczkó Márk (95)

U14 - Takács Alexandra (55kg)

0 Tovább

Elhunyt a kick-box világszövetség elnöke

Hosszan tartó súlyos betegség után belgrádi otthonában elhunyt Boriszlav Pelevics, a WAKO kick-box világszövetség első embere. A 61 éves sportvezető 2015 óta töltötte be az elnöki tisztséget.

Komoly előrelépéseket könyvelhetett el a kick-box Boriszlav Pelevics vezetésével. Ez idő alatt mutatkozhatott be a sportág a 2017-es Világjátékok programjában, a küzdősport képviselői pedig most arra várnak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei felvegyék a kick-boxot a NOB által elismert olimpiai sportágak közé is.

A szerb sportdiplomata – aki jelen volt a tavaly őszi budapesti világbajnokságon és az idei világkupán is – megalapítója és elnöke volt hazája kick-box szövetségének, korábban tagja volt a szerb parlamentnek és múlt csütörtökön bekövetkezett haláláig professzorként dolgozott a Belgrádi Egyetemen.

Hétfői temetésén a Magyar Kick-box Szakszövetséget Király István, az európai szervezet, a WAKO Europe első alelnöke képviselte.

0 Tovább

Lovasfogatot is legyőzött a motokrosszos Szvoboda Bence

A legjobb magyar krosszmotoros a Kupon megrendezett versenyen szokatlan kihívót kapott. Varga Imre kettes fogatjával szállt harcba a motokrossz vasemberével.

Szvoboda Bencét (26) megpróbálták letaszítani a trónjáról. Két amerikai vérvonalú ügető pej ló mérte össze sebességét a magyar krosszbajnokkal a Pápa mellett, Kupon megrendezett meghívásos motokrosszverseny szünetében.

A szokatlan kihívásnak örömmel mondott igent a HTS Team kiváló versenyzője.

„Voltak már különös felkéréseim az évek során, de lovas fogattal még nem versenyeztem, így örömmel mondtam igent a felkérésre” – mondta Bence. – „Az egyetlen dolog, ami aggasztott, hogy az öblös motorhangtól ki ne törjenek a lovak, de a lovak tulajdonosa megnyugtatott, hogy kézben tartja majd a ménest.”

A motor és a lovas fogat gördülő rajtból indulva gyorsultak 100 métert, háromszor egymás után. Bár a fogathajtó mindent megtett, hogy legyőzze a legjobb motokrosszost, mint oly sokaknak ebben az évben, ez neki sem sikerült, mindháromszor a motort intette le elsőként a kockás zászló.

„Mindent megpróbáltam, de Bence és a vasparipájával nem tudtam felvenni a versenyt. Nem hiába ő a legjobb krosszos az országban” – ismerte el ellenfele teljesítményét a lovasfogat tulajdonosa.

Ezután a két sportember eszközt cserélt. Szvoboda Bence a fogatra ült, míg Varga Imre a vasparipát sarkantyúzta meg: a visszavágó feladat szlalomozás volt. Itt ugyan elvérzett a motokrosszbajnok, de ellenfele szerint a lovakhoz is van érzéke, és ha komolyan foglalkozna vele, ebben a műfajban is szép sikereket érhetne el.

Szvoboda nemcsak a gyorsulási versenyen bizonyult a legjobbnak Kupon, az I. osztályú kategória futamain is nagy fölénnyel diadalmaskodott, amivel elnyerte az idén megalapított Kupi Motocross Vándorserleget. Ha a következő két évben is ő bizonyul a leggyorsabbnak Kupon, örökre övé lesz a díszes trófea.

0 Tovább

Thomas Bach: Budapest mindig kitesz magáért!

Thomas Bach jól érezte magát Magyarországon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a birkózó-világbajnokságra érkezett a fővárosba, eredetileg egy napot tervezett a Papp László Budapest Sportarénában, végül kettő lett belőle. Az idei legnagyobb hazai sporteseményen NOB 9. elnöke készséggel adott interjút a vb sajtócsapatának. 

 

A világ első számú sportvezetője nem szereti a távolságtartást; kapcsolatát a sportolókkal, sportvezetőkkel személyesen akarja ápolni. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai bizottság elnöke a budapesti birkózó-vb-n is tiszteletét tette, s hamar bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszél, ugyanis pénteken, német honfitársa győzelme után, azonnal lement a vegyes-zónába és Frank Stäbler mellett, gratulált az ezüstérmes Korpási Bálintnak is. A német sportdiplomata  - többek között - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Schmitt Pál olimpiai bajnok, volt köztársasági elnök és Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a NOB sportolói bizottságának tagja társaságában – a helyszínen nézte végig a birkózó-világbajnokság helyosztóit, majd részt vett az éremátadási ceremónián is. A NOB első embere nem először jár Magyarországon, és mindig örömmel látogat fővárosunkba.

-Ismerem a várost, többször jártam már itt, és mindig rácsodálkozom a szépségére. Budapestet a világ egyik sportfővárosának is nevezhetjük, hiszen rengeteg világbajnokságnak adott otthont az utóbbi időben, és ad a jövőben is. Budapest mindig kitesz magáért, pompás, nagyszerű környezettel várta és várja az ide érkezőket, s ez most sem történt másként.

- Megosztaná velünk véleményét a birkózó-világbajnokságról?

-Természetesen. Modern világ fogadja a sportolókat és nézőket egyaránt. A lebonyolítás dinamikus, pörgős, ami átragad a szurkolókra is, felfokozott és remek a hangulat a nézőtéren. Nagyon tetszett a finálék előtti show is; a ritmikus gimnasztika és a tradicionális birkózó bemutató összehozta a múltat és jelent egy remek előadás keretein belül, szóval látványos volt, és én remekül éreztem magam. Úgy tűnik, gördülékenyen mennek a dolgok és a szervezőbizottság könnyen veszi az akadályokat, már ha akadnak számottevők.

-A megérkezése után rögtön egy német aranynak lehetett szemtanúja.

-Igen, ennek nagyon örültem. Az újdonsült bajnokot személyesen is köszöntöttem és gratuláltam neki, ami azt gondolom nem csak egy szép gesztus, de fontos is a sportoló szempontjából, hisz számára, számukra a személyes elismerés nagy motivációt adhat a továbbiakban.

-Gondolom, ez nem csak a német versenyzőre igaz.

-Valóban. Rendszeresen ápolom a személyes kapcsolatokat, mivel a bizalmasabb kapcsolat sosem hátrány az életben. Igyekszem azt sugározni a versenyzők felé, hogy sose adják fel, menjenek tovább, folytassák a sportot, hiszen mindig újabb és újabb lehetőségbe botlanak majd, amire koncentrálhatnak, és majdhogynem elfelejthetik a múltat.

-Kevesebb, mint két év múlva ismét olimpia. A figyelmük már egy sportkedvelő szigetország felé irányul…

-Az biztos, hogy japán barátaink nagyon örülnek, és büszkék, hogy Tokióban ők rendezhetik meg a világ legnagyobb és egyik legizgalmasabb sporteseményét. Már zajlanak az előkészületek és hiszem, hogy magas színvonalú rendezésnek leszünk majd tanúi.

0 Tovább

Misét celebráltak a budapesti birkózó-vb tiszteletére

Lelki feltöltődéssel kezdődött a 2018-as birkózó-világbajnokság utolsó versenynapja, hiszen a Szent István Bazilikában szentmisét celebráltak az esemény tiszteletére. Aztán az altemplomban a 2010-ben elhunyt olimpiai bajnok birkózó, Polyák Imrére emlékeztek.

A misén jelen volt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál olimpiai bajnok, volt köztársasági elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, továbbá Varga János olimpiai bajnok birkózó, Komáromi Tibor, háromszoros világbajnok birkózó és Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára is.

Németh Szilárd beszédében hangsúlyozta: Polyák Imrét nemcsak az eredményei, hanem az a mérhetetlen kitartás, mély elhivatottság emelte ki a többiek közül. Az elnök távollétében is köszöntötte az olimpiai bajnok özvegyét és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehetett ott személyesen.

Polyák Imre az egyetemes és a magyar birkózás feledhetetlen alakja. Az olimpiai bajnoki címen kívül háromszor volt világbajnok.  Alapító tagja volt a Hírességek Csarnokának, halála óta az ő nevét viseli a hagyományos kötöttfogású Magyar Nagydíj. A sportágon túlnövő legenda számos hazai és nemzetközi elismerés, díj birtokosa volt, valamint a Nemzet Sportolója haláláig.

0 Tovább

Birkózó-vb: Lesz érem a zárónapon is!

A birkózó-világbajnokság zárónapján is lesz magyar érem. A kötöttfogásúak 77 kilósok kategóriájában Lőrincz Tamás bejutott a döntőbe. A kötöttfogásúak 97 kilogrammos mezőnyben Kiss Balázs a vigaszágon kezdi meg a küzdelmeket a vb utolsó napján.

 

 Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás román, litván, üzbég ellenfeleket legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol Kim Hjeon Vu-n is túljutott.

“ A londoni olimpiai döntőben életem egyik legfájóbb vereségét szenvedtem el a mostani ellenfelem ellen. Mindössze háromszor nyertem ellene. Az utolsó egy percben csaknem az életemért küzdöttem, de láttam, hogy ő is megfáradt. Nagyon örülök neki, hogy az utolsó 3 támadását ki tudtam védeni, jól sikerült a felkészülés.” – értékelt a vb honlapjának Lőrincz. 

 

Kiss Balázs kapott még egy esélyt, miután az őt legyőző bolgár Kiril Milov finalista lett.

A budapesti világbajnokság számos kísérőprogramja egyikeként a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) az 1968-as mexikóvárosi olimpia 50. és az 1988-as szöuli játékok 30. évfordulója alkalmából díszvacsorát rendezett, amelyre természetesen meghívta az egykori érmeseket, helyezetteket, csapatvezetőket is.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke megnyitójában méltatta az öt és három évtizeddel ezelőtti hősöket, majd Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel emlékplakettet adott át nekik.

Többek mellett a mexikói résztvevők közül Varga János (aranyérmes), Csatári József (bronzérmes), Alker Imre (negyedik), Steer Antal (nyolcadik), valamint Rusznyák József és Erdős Márton, a szöuli kötöttfogásúaktól Sike András (arany), Komáromi Tibor (ezüst), Bódi Jenő 62 (negyedik), Takács János (negyedik), a későbbi olimpiai bajnok Repka Attila (nyolcadik), Gáspár Tamás (nyolcadik), valamint Faragó József, Vadász Csaba és Major Sándor, a szabadfogású csapat tagjai közül Bíró László (negyedik), Podolszki Attila, Nagy János és Dvorák László kapott elismerést.

0 Tovább

Birkózó-vb: Egy arany, egy ezüst, egy bronz eddig

Bácsi Péter aranyérmes lett a birkózó-világbajnokságon. A Papp László Budapest Sportarénában zajló világversenyen a Ferencváros klasszisa a 82 kilogrammosok fináléjában a török Emrah Kussal csapott össze és 3-0-s hátrányt ledolgozva végül 4-3-ra győzött.

 

„Ennél nagyobb álma nem is lehet az embernek; ez sportolói karrierem csúcsa!” – kezdte az értékelést Bácsi Péter az eredményhirdetés után. „Nagyon nehéz mérkőzés volt, de ilyen közönség előtt nem is lehetett volna veszíteni. Kicsit engem is meglepett, hogy mennyire jól ment ma a birkózás. Az előző meccseimen alig bírtam akciót csinálni, de amikor legjobban kellett, sikerült. Elfáradtam. Az utóbbi hónapokban a felkészülés miatt kevesebbet voltam együtt a családommal, örülök, hogy most egy olyan időszak következik, amikor pihenhetek, és újra együtt lehetünk” – mondta Bácsi Péter.

 

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában Korpási Bálint ezüstérmes lett. A magyar birkózó-válogatott erőssége úgy gondolja, hogy kimaxolta az elmúlt három évet.

„Mindössze egy kicsi hiányzott, de az nagyon. Azt gondolom, hogy nagyon sokat beletettem a felkészülésbe. Huszonnyolc évesen szereztem az első érmemet felnőtt világversenyen. Azóta sok szép érmet gyűjtöttem, ez is beleillik ebbe a sorba. Most nyilván szomorú vagyok, de jön egy kis pihenő, és aztán eldöntöm, hogy hogyan tovább” – összegzett Korpási Bálint, aki a magyar válogatott második érmét szerezte a budapesti világbajnokságon.

A világbajnokság hetedik versenynapja után a magyarok egy aranyérem mellett egy ezüsttel és egy bronzzal büszkélkedhetnek.

0 Tovább

Bácsi Péter: Akinek ilyen szurkolói vannak, annak bármi sikerülhet

Bácsi Péter a fiaival is szokott birkózni, akik természetesen szorítanak édesapjuk sikeréért a vb-n. A világ- és Európa-bajnok birkózónak jól sikerült a formaidőzítése, a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában döntőbe jutott. Bácsi az elődöntő után a nagyobbik fia társaságában válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

A Fradi kiválósága az edzések után rendszeresen beengedi a szőnyegre a gyerekeit. „Főleg a nagyobbik fiam, Petike szeret összecsapni velem, Benedek, a kisebbik még csak kóstolgatja ezt a fajta mozgást, de hát ő még picike” – kezdte Bácsi Péter, aki a Papp László Budapest Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság döntőjében a török Emrah Kussal csap össze a mai fináléban.

 

„A nagyobbik fiam már a csütörtök esti elődöntő után kérdezte, hogy mikor birkózunk. A felkészülés és a világbajnokság miatt egy picit kevesebbet voltunk együtt, és nyilván hiányolt” – mondta Bácsi Péter, aki a döntőig tartó menetelésével kapcsolatban kiemelte, mindig jól sikerült megválasztania az iramot.

„Úgy gondolom, hogy az ellenfeleimet az általam diktált irammal őröltem fel. Sokszor elképzeltem, hogy a hazai vb-n meg sem állok a döntőig, de azt nem gondoltam, hogy mindezt így valósítom meg. Az elődöntőben komoly hátrányból kellett fordítanom, de hát akinek ilyen szurkolói vannak, annak bármi sikerülhet”

Bácsi Péter az elődöntőben 4-0-s hátrányból fordított, és végül 12-4-re győzött technikai tussal a kirgiz Atabek Azisbekov ellen.

0 Tovább

Amatőr dartsos is játszhat világsztárral! - Visszatér Budapestre a sportág elitje

Jubileumi huszadik alkalommal rendezik meg november 2-4-én a darts Hungarian Open Weekendet – adta hírül a Magyar Darts Szövetség. A háromnapos rangos esemény szombati és vasárnapi napján két világranglista pontszerző versenyre kerül sor. A viadalonként 200-300 fős induló mezőnyben gyakorlatilag a teljes hazai élmezőny nyilat fog a kezébe, és több, a világranglista közvetlen élvonalába tartozó külföldi versenyző is jön.

Bő egy hónappal a nagy sikerrel megrendezett felnőtt steel darts Európa-bajnokság után ismét Budapestre látogat a WDF világszövetség elitjének egy része. A Hotel Hungaria City Center ad otthont a hagyományos eseménynek, amelynek szombati napján a Hungarian Classic, vasárnap pedig a Hungarian Darts Masters versenyt bonyolítják le. Mindkét viadalon világranglista pontokért zajlanak a mérkőzések, továbbá a közel 10 ezer eurós összedíjazásért, amelyet a férfi és női, illetve az ifjúsági fiú és lány egyéni számok dobogósai között osztanak szét.

A felnőtt győztesek ezenkívül elnyerik a jogot a jövő évi Winmau World Masters szupertornán indulásra. Utóbbi a sportág egyik legrégebbi – 1974 óta tartó – és legnagyobb presztízsű bajnoksága, amelynek korábbi bajnokai között volt többek között Phil Taylor, Raymond van Barneveld és Michael van Gerwen.

A Hungarian Open Weekendre a nevezés már javában zajlik: az már biztos, hogy jön a női világranglistán második holland Aileen de Graaf. Hazai részről ott lesznek a weekenden az Eb-n nagyszerűen szerepelt, ötödik helyezést elért – Petrács Gábor, Rucska József, Székely Pál és Takács Gábor összeállítású – férfi válogatott tagjai, akárcsak a hétvégén befejeződött magyar bajnoki sorozat két győztese, a zsinórban negyedszer bajnoki címet szerző Székely Pálon kívül a nőknél Erdei Nóra is.

A háromnapos darts ünnep különlegessége a pénteki, úgynevezett bemelegítő verseny, ahol bárki érdeklődő elindulhat: így még az is előfordulhat, hogy a sorsolás folytán egy darts versenyen soha meg nem fordult, "utcáról beeső civil" is igazi világsztárral játszhat!

0 Tovább

Cseh László kiszabadult

Október 26-án ismét megrendezik a Szabadulószobák Éjszakáját! Az országos rendezvényen több tucat szabadulószoba várja a nyomozni vágyókat egy fergeteges csapatépítő játékra. Cseh László, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó szeret játszani, a szabadulószobákban is rendszeresen megfordul. A bajnok egy „szabadulással” hangolt az eseményre.

 

„Hihetetlen, hogy milyen jól leköti az embert az efféle játék. Barátaimmal szoktam játszani, és nagyon élvezem” – kezdte Cseh László.

„Nem csoda, hogy a szabadulós játék a furfangos szobákkal belopta magát a magyarok szívébe” – mondta Cseh, aki a szabadulószobákon kívül több játékban is rendre kipróbálja magát. „Köztudott rólam, hogy rajongok az E-sportért is. Meggyőződésem, hogy minden játéknak – egészséges keretek között – fejlesztő hatása van.

Tavaly Budapesten nem csak Szabadulószobák Éjszakáját, hanem szabadulószoba-világbajnokságot rendeztek, de a legújabb trend, hogy a játék beivódik az oktatásba, mint kulturális és fejlesztő program. Az elmúlt évben több szabadulószoba is nyílt múzeumban, vagy épp könyvtárban” – áll a szervezők közleményében.

„A játékot pszichológusok kifejezetten ajánlják például tinédzser korú gyerekeknek, és mára már egyre több cég szervez szabadulószobás csapatépítéseket, hogy a kollégák még jobban összekovácsolódjanak, amellett, hogy a játék során garantáltan feltöltődnek.” – mondta Pattantyús Ádám, a Szabadulószobák Éjszakájának főszervezője.

Idén, aki még nem próbálta, vagy aki már ismeri, és szívesen kipróbálna egy új szabadulószobát, remek alkalmat nyújt a 2018. október 26.-án immáron az ötödik alkalommal megrendezendő Szabadulószobák Éjszakája!

„Gyerekektől a nagymamákig ajánlott mindenkinek, aki szeretne egy órára teljes mértékben kikapcsolódni, feltöltődni és egy időre teljesen elfelejteni a hétköznapok gondját, baját! A játék az első pillanattól magába szív, és remekül összekovácsolja a csapattagokat!” – összegzett Pattantyús Ádám.

A csatlakozott szabadulószobák listája: www.szabaduloszobak.hu

0 Tovább

Taroltak a magyarok a junior formációs rock and roll vb-n!

Kettős magyar győzelem a junior formációs rock and roll vb-n!  A grazi világversenyen a junior lányformációs és junior páros formációs kategóriában is magyar siker született.

 

Junior lányformációknál az újbudai Rock and Magic SE csapata, a Party Team aratott győzelmet, így a pár hete elnyert Európa-bajnoki győzelem után immár ők a világbajnoki cím újdonsült birtokosai is. Az ezüstérmet ebben a kategóriában a szintén magyar Xpress csapata szerezte meg. Junior páros formációban is két magyar egység nyert: a Vis Amoris állhatott a dobogó legmagasabb fokára, az idei junior Európa-bajnok Back to the future nevű formáció lett a második – tudta meg a Sportágválasztó Magazin.

 

A magyar akrobatikus rock and roll minden idők legeredményesebb évét zárja az idén, és toronymagasan vezet az éremszerzésben a Rock and Magic SE, amely idén 6 formációs világversenyen 3 különböző kategóriában három Európa-bajnoki címet és két világbajnoki címet, valamit egy világbajnoki ezüstöt szerzett. Külön sportági világszenzáció, hogy lányformációk közt a Rock and Magic SE "The Szupergirls" nevű felnőtt női nagyformációja és a most győztes Party Team is Európa- és világbajnok lett 2018-ban, így egy egyesület uralja a teljes lányformációs kategóriát.  Az egyesület vezetője az immár tizenháromszoros világbajnok edző, Lengyel Veronika.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Észtországba utazik a válogatott

Észtországba mennek a legjobb fiatal szumósok. Október 25-én Rakverében megkezdődik a sportág utánpótlás kontinensbajnoksága. A magyar válogatott 25 fővel képviselteti magát az Európa-bajnokságon – tudtuk meg Ancsin Lászlótól, a Magyar Szumó Szövetség elnökétől.

 

„Ebben a 25 fős keretben az összes korosztály versenyzői benne vannak. Reményeink szerint több versenyzőnk éremmel tér majd haza” – kezdte az elnök.

„Az elmúlt időszakban Tajpejben volt a világbajnokság, ott Végh Richárd U18-ban világbajnok lett, tőle most is jó szereplést várok, de ide sorolnám Szilágyi Eriket is. Szilágyi ráadásul open kategóriában is küzdőtérre lép majd” – fejtette ki Ancsin László, aki hozzátette: egy dinamikusan fejlődő sportágról van szó.      

A szumó Európa-bajnokság küzdelmei október 25. és 28. között zajlanak Észtországban.

0 Tovább

Szkander-vb: 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz

Véget ért a szkander-világbajnokság Törökországban. A magyar küldöttség 5 éremmel – 3 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal – zárta a világversenyt.

 

A felnőtteknél Kőváriné Ivánfi Brigitta kétszer is dobogóra állt. A női 70 kilogrammos kategóriában előbb bal kézzel bronzérmes lett, majd jobbal a második helyen végzett.

A magyar klasszis masters kategóriában is elindult, ott mindkét kézzel szerzett egy-egy világbajnoki aranyérmet. Az ötödik magyar érmet Józsa Mihály szerezte, miután a grandmasters kategóriában, a 75 kilogrammosoknál világbajnok lett.

A 40. szkander- és paraszkander-világbajnokságnak a törökországi Antalya adott otthont. A világversenyen 50 ország 1160 indulója állt asztalhoz.

0 Tovább

Páder Zsófia nevét megjegyezték a terepakadályfutóknál

Azt mondja, hogy a terepakadályfutás felszabadítja. Egyszerűen élvezi, hogy a versenyeken a körülmények – ahogy ő fogalmaz – nem optimálisak. Páder Zsófia idén gondoskodott arról, hogy megjegyezzék a nevét. A terepakadályfutó a Sportágválasztó Magazinnak értékelte a szezonját.

 

„Mindig is jobban szerettem a természetben futni, mint betonon vagy körbe-körben az atlétikapályán. Terepakadályfutó-versenyen először 2016-ban vettem részt, és nagyon tetszett. Egyetlen hibával teljesítettem a pályát. Futottam a felfelé cipelős feladatoknál, vigyorogva, fél kézzel integettem a kötél tetejéről. Szerelem volt, ’első versenyre’" – emlékszik vissza az első megmérettetésére Páder Zsófia, aki kifejtette: az tetszett meg neki a terepakadályfutásban, hogy ott nem optimálisak a körülmények. „Szabálykövető, jó kislány voltam gyerekként, itt most végre sárban kúszhatok, felmászhatok mindennek a tetejére, imádom, hogy ’rosszalkodhatok’. Hasznát vehetem az erőmnek, a gerelyhajító múltam pedig a célbadobós feladatoknál (dárda, csatacsillag, íj, csúzli, hógolyó) jelent előnyt."

A teljes anyag elolvasható a Sportágválasztó Magazin oldalán.

0 Tovább

Veres és Busa aranyérmes a kick-box Eb-n

Két arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárt a magyar kick-box válogatott a Pozsonyban megrendezett kick-light, low-kick és K1 Európa-bajnokságon. Az első helyen végzett a WAKO világszervezet idei világkupa sorozatát nemrég megnyerő Veres Roland és a májusi budapesti vk legeredményesebb magyarja, Busa Andrea. Az Eb-n a masters korosztálynak is rendeztek küzdelmeket, amelyeken öt éremnek örülhettek a magyarok.  

 

Az egész Eb-mezőny egyik legkiemelkedőbb teljesítményét Veres Roland nyújtotta. A tavalyi budapesti vb-n négy aranyérmet nyert csepeli fiatalember, nem túlzás, leiskolázta összes ellenfelét: okos, taktikus harccal és tiszta találatokkal toronymagasan nyerte a súlycsoportját.

 

Busa Andrea aranyérmének értékét növeli, hogy nem a kick-light szabályrendszerben mozog a legotthonosabban, mégis a tanárként dolgozó magyar kick-boxos három rendkívül nehéz ellenfelet is legyőzött a végső sikerig vezető úton.

Testvére, a jogi doktor végzettségű Busa Gabriella a döntőben egy sajnálatos orrtörés miatt nem tudott budapesti vb-címe után Eb-elsőséget is szerezni. Szintén ezüstérmes lett Gremen Petra, aki a fináléban nem boldogult egy fejjel magasabb bolgár riválisával.

Bronzéremmel térhet haza Pozsonyból Zsarkó Dániel Péter, Bálint Zoltán, Vida Ádám és Osváth Dóra. Valamennyi érmesünk a kick-light szabályrendszerből került ki, low-kickben és K1-ben ezúttal nem sikerült magyar versenyzőnek dobogóra állnia.

Vegyes érzelmekkel értékelte a szereplést Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke:

"Nem lehet azt állítani, hogy ez volt a legszerencsésebb világversenyünk, mert többen sérülés miatt nem értek el jobb eredményt. Busa Gabriella és Zsarkó Dániel Péter esetében pedig ez duplán fájó, mert mindketten aranyesélyesek voltak, ráadásul a novemberi Eb-n is indultak volna. Senki nem keltett csalódást, és mindenki teljes mértékben odatette magát." 

Büszkén nyilatkozott a kick-lightosok eredményéről Dancsó Zoltán, a szakágat Olasz Attilával közösen vezető, korábbi hatszoros világbajnok:

"Örömteli, hogy a szakági összesítésben a második helyen végeztünk, de ha a sok sérülés elkerül, akkor elsők is lehettünk volna. Aranyérmeseink közül Veres Roland minden mérkőzését fölényesen, legalább tíz pontos különbséggel nyerte, emellett bemutatta a kick-box sportág minden szépségét. Egyeduralkodója volt a súlycsoportnak, nem volt kérdés, hogy ő nyeri az Európa-bajnoki címet. Busa Andrea inkább pointfightingos versenyző, de az idei évben nagyon érdeklődő volt a kick-light rejtelmei iránt, és már az edzőtáborban is látszott, hogy gyorsaságával és robbanékonyságával lehet esélye, úgyhogy nem lepett meg bennünket a győzelme. De az összes sportolónkra nagyon büszkék vagyunk, beleértve a masters versenyzőket is, akik ugyanolyan komolyan vették felkészülést és a versenyt, mint a felnőttek."

A sportágban a hét szabályrendszer kezelhetősége végett két Európa-bajnokságot rendeznek egy évben. A pointfighting, light-contact, full-contact és zenés formagyakorlat szakágakban november 17. és 25. között a szlovéniai Mariborban avatnak kontinensbajnokokat.

Kick-light, low-kick és K1 Európa-bajnokság, Pozsony, a magyar érmesek:

Kick-light: 

Felnőttek: 
Férfiak: 
57 kg: 1. Veres Roland
74 kg: 3. Zsarkó Dániel Péter
79 kg: 3. Bálint Zoltán
+94 kg: 3. Vida Ádám
Nők: 
50 kg: 2. Busa Gabriella
55 kg: 2. Gremen Petra
70 kg: 1. Busa Andrea
+70 kg: 3. Osváth Dóra

Masters: 
Férfiak: 
63 kg: 2. Bertalan Gábor
74 kg: 3. Bárdosi Sándor Ferenc
84 kg: 1. Kovács Imre
+94 kg: 2. Vass Csaba
Nők: 
55 kg: 2. Gazdagné Pintér Anett

0 Tovább

Szkander-vb: Ivánfi Brigitta felnőtt kategóriában is nyert érmet

Kőváriné Ivánfi Brigitta tovább folytatta menetelését a szkander-világbajnokságon. A magyar versenyző ezúttal a női 70 kilósok felnőtt kategóriájában is dobogóra tudott állni.

 

Ivánfi Brigitta bronzéremmel folytatta szereplését a törökországi szkander- és paraszkander-világbajnokságon. A nők 70 kilogrammos kategóriájában versenyző szkanderos korábban – ezen a vb-n – már szerzett két világbajnoki aranyat, akkor a masters korosztályban győzött. Bár a világbajnokságnak nincs még vége, kijelenthető: Ivánfi Brigitta lesz a magyar válogatott legeredményesebbje ezen a vb-n.

„Eddig négy érmet gyűjtöttünk itt Antalyában, de abból három arany, ebből a szempontból jók az érzéseim, viszont voltak olyan válogatottak, akik sajnos nem tudták azt hozni, ami bennük volt, vagy amit vártunk tőlük” – összegzett Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

0 Tovább

Birkózó-vb: Növényi és Bárdosi már kipróbálta a vb szőnyegét

A birkózók elfoglalták a Papp László Sportarénát. Az idei világbajnokság szombaton kezdődik, de a beépített arénában pénteken már láthattak küzdelmet az újságírók. Növényi Norbert, Moszkva olimpiai bajnoka és Bárdosi Sándor, Sydney olimpiai ezüstérmese válogatott szerelésben, jelképes összecsapáson kipróbálta a szőnyeget.

 

„Egy-két dobás erejéig mi is kipróbálhattuk a szőnyeget, és fantasztikus érzés volt, egyben. Ez a vb nem csupán a magyar birkózásnak, hanem az egyetemes sportnak is kimagasló rendezvénye lesz. Ez minden idők legnagyobb világbajnoksága…” – mondta Növényi Norbert.

„Nagyon irigy vagyok azokra a srácokra, akik bejöhetnek a LED-fal kapun a küzdőtérre, és dicsőséget szerezhetnek. Mit nem adnék érte, ha én is küzdhetnék most. Óriási élmény azt látni, hogy az elmúlt hónapok munkája összeállt és itt vagyunk ilyen környezetben a vb rajtjánál. Szőnyeget láttunk már sokat, de ez egy különleges szőnyeg, ez a budapesti-vb szőnyege” – értékelt Bárdosi Sándor.

A birkózó-világbajnokság szombaton kezdődik, összesen 114 ország képviselteti magát Budapesten.

0 Tovább

Együttműködési keretmegállapodást kötött a MEFS és az OTDT

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke Prof. Dr. Szendrő Péter a fiatal tudósok fizikai aktivitásának fejlesztésével kapcsolatos együttműködésük legfontosabb alapelveit fektette le a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az V. Országos TDK fórum keretében megtartott OTDT ülés első napirendi pontja keretében aláírt keretmegállapodásban. Az együttműködés fókuszában a tudományos kutatással foglalkozók fizikai aktivitásának növelése és az egyetemi sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységek támogatása és elismerése állnak.

A MEFS és az OTDT a felsőoktatási sport fejlesztése, a testkultúra területén tehetséges hallgatók támogatása és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése mellett egyaránt elkötelezettek, és egyaránt magukénak érzik a rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás ügyének fontosságát, melyet a legmagasabb szinten az ENSZ, az UNESCO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos határozatában, ajánlásában hangsúlyoz.

A két szervezet az együttműködési megállapodás értelmében közösen lépnek fel az egyetemi sport szakmai programját jelentő Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. A felsőoktatási sport fejlesztésében támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az egyetemi-főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést, a hallgatói fizikai aktivitás növelését, a kiemelten tehetséges hallgatók testkulturális fejlesztését és az egyetemi sporttal kapcsolatos tudományos tevékenységeket is.

A MEFS a megállapodás értelmében különdíjat alapít az egyetemi sport témájában készülő OTDK pályamunkák elismerésére, továbbá az OTDK rendezvényein a fiatal tudósok fizikai aktivitásának megszervezésével támogatja a jövő tudósainak egészséges életmódra törekvését.

Az OTDT támogatja a MEFS azon törekvését, hogy a legmagasabb szintű hazai egyetemi bajnokságokat (MEFOB – Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság) a diákolimpiához hasonlóan a tehetséggondozás részeként tekintsék.

Prof. Dr. Kiss Ádám az aláírás után elmondott beszédében bejelentette, hogy a 2019-es év MEFS különdíja a 2019. nyarán Nápolyban, a XXX. Nyári Universiade keretében megrendezett FISU Konferencián való részvétel lesz, melynek minden költségét a MEFS állja.

0 Tovább

Ivánfi Brigitta újabb világbajnoki címe

Újabb magyar sikerekkel folytatódott a szkander-világbajnokság. A nemzeti csapat eddig három aranyérmet szerzett Törökországban.

 

Megvan a magyar küldöttség második és harmadik aranyérme! A törökországi Antalyában zajló szkander- és paraszkander-világbajnokságon Kőváriné Ivánfi Brigitta a masters 70 kilogrammos kategóriában a bal kézzel megszerzett vb-arany után jobb kézzel sem talált legyőzőre, ezzel megszerezte a második vb-címét Törökországban. A folytatásban a grand masters 75 kilogrammos kategória eredményhirdetésekor is szólt a magyar himnusz ugyanis Józsa Mihály világbajnok lett. A 21 fős magyar válogatott eddig három aranyéremmel büszkélkedhet a 40. szkander- és paraszkander-világbajnokságon, amelynek küzdelmei vasárnapig tartanak.

 

A világbajnokság versenyei a Sport1-en és a Sport2-n is láthatóak.

0 Tovább

Döntősök a Busa nővérek a kick-box Eb-n

Nyolc magyar versenyző már biztosan érmes a felnőttek mezőnyében a Pozsonyban zajló kick-box Európa-bajnokságon, közülük négyen aranyért harcolhatnak. A masters kategóriában szintén négy sportolónk lett döntős.

 

A 35 ország részvételével zajló viadalon a sportág hét szabályrendszere közül kick-lightban, low-kickben és K1-ben avatnak kontinensbajnokokat. A húszfős magyar csapat túlnyomó részét a – tatamin versenyző és félerejű technikákkal küzdő – kick-lightosok alkották, és valamennyi magyar érmes az ő soraikból került ki.

A szlovákiai Eb-n a férfiaknál a magyar reményeknek megfelelően a fináléba jutott a sportág egyik legnagyobb tehetsége, a négy aranyával a 2017-es budapesti világbajnokság legjobbja, a még mindig csak 19 éves Veres Roland (57 kg).

A nőknél rendíthetetlenül menetelt a döntőig a Busa testvérpár. A jogi doktor Gabriella (50 kg) a tavalyi vb két elsősége után próbálja meg újabb arannyal gazdagítani éremgyűjteményét. A tanárként dolgozó Andrea (70 kg) pedig már a tavaszi budapesti világkupán is bizonyította, hogy remek szezonja van, hiszen ott háromszor is a dobogó tetejére állhatott, és lett ezzel a vk legeredményesebb versenyzője. Rajtuk kívül Gremen Petrának (55 kg) sikerült kivívnia a finálés szereplést.

Másik négy magyar versenyző tudott bejutni a legjobb négy közé, de Zsarkó Dániel Péter (74 kg), Bálint Zoltán (79 kg), Vida Ádám (+94 kg) és Osváth Dóra (+70 kg) számára az elődöntő volt a végállomás, így ők bronzéremmel jöhetnek haza Pozsonyból.

A masters versenyzők között ugyancsak négy magyar került a döntőbe. Bertalan Gábor, Kovács Imre, Vass Csaba és Gazdagné Pintér Anett küzdhet pénteken az Európa-bajnoki címért.

0 Tovább

Kőváriné Ivánfi Brigitta masters világbajnok!

Kőváriné Ivánfi Brigitta bombaformában van. A világklasszis szkanderos világbajnok lett Antalyában.

 

Törökországban zajlik a szkander- és paraszkander-vb, ahol Kőváriné Ivánfi Brigitta megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét. A magyar versenyző a masters kategóriában a női 70 kilósok között bal kézzel nem talált legyőzőre.

Korábban a válogatott több junior és paraversenyzője is pontszerző lett – tudtuk meg a Magyar Szkander Szövetségtől. A magyar válogatottban ezúttal 21 versenyző kapott helyet.

Eddigi magyar eredmények:

-          Verbóczki Luca, jobb kéz, junior lány 60 kg, 5. hely

-          Verbóczki Luca, bal kéz, junior lány 60 kg, 9. hely

-          Farkas István, bal kéz, 5. hely, mozgássérült junior +55kg

-          Simon Dániel, bal kéz, 6. hely, mozgássérült junior +55kg 

-          Rojkó Zoltán, bal kéz, 6. hely, mozgássérült felnőtt 90kg

-          Fenyvesi József, bal kéz, 7. hely, mozgássérült felnőtt 60kg

0 Tovább

Bemutatkozott a karate az olimpián!

Több évtizede vár a világ – több tízmillió főt számláló – karatés társadalma arra, hogy a sportág bemutatkozzon egy olimpián. Szerdán a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián valóra vált az álom, ráadásul Baranyi Zsófia személyében magyar versenyző is tatamira lépett. Fiatal tehetségünk egy győzelemmel és két vereséggel csoportjából nem jutott a legjobb négy közé, ezzel a sporttörténelmi ötödik helyet szerezte meg önmaga és a magyar karate számára.

 

(fotó: mtk.hu)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége 2016 nyarán döntött úgy, hogy támogatja a tokiói szervezők javaslatát, amely szerint a karate – másik négy sportággal együtt – ott lehet a japán fővárosban sorra kerülő, 2020-as ötkarikás játékok programjában. Néhány hónappal később pedig az is kiderült, hogy a küzdősport ott lehet a – tokiói játékokat két évvel megelőző – Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is.

A karate hazai képviselői számára duplán ünnep volt a tegnapi nap, hiszen Baranyi Zsófia korábban kivívta a részvételt az 59 kg-os súlycsoportban, és próbálta még emlékezetesebbé tenni, hogy magyar karatés ott lehet a sportág első, százszázalékosan olimpiai eseményén.

Első csoportmérkőzésén kifejezetten biztatóan kezdett az MTK sportolója, kis szerencsével nyerhetett volna, ám végül 2-0-ra a szerb Prekovics győzött. Hasonló mondható el a kategória későbbi olimpiai bajnoka, a japán Sakadzsi elleni küzdelemről, amelyen Baranyi Zsófia 1-0-ra kapott ki. Az észt Osszipovával szemben már ellenállhatatlan volt a 17 esztendős magyar, aki az 5-0-ás győzelem ellenére a csoport harmadik helyén végzett, és nem került az elődöntőbe.

"Persze, némileg csalódott vagyok, mert sikerülhetett volna jobban, de tudom, hogy az is óriási dolog, hogy itt lehettem" – számolt be Baranyi Zsófia. – "Nagyon sokat edzettünk az itt töltött közel három hétben, olyan volt, mintha edzőtáborban lennék. Jól éreztem magam, nem is izgultam, úgy álltam oda, hogy meg akarom mutatni, hogy mit tudok és igazából élveztem is a küzdelmeket. Összességében pedig felemelő érzés volt itt lenni az ifjúsági olimpián, látni más sportágak versenyeit, együtt megélni aranyérmeket a többi magyarral, és úgy tatamira lépni, hogy az én versenyemen is többen ott szurkoltak a küldöttségből."

"Nem kérdés, reálisan ott lett volna a helye az éremszerzők között" – nyilatkozta edzője, Fischerné Miklós Nikolett, aki végig tanítványa mellett volt az ifjúsági olimpián. – "Minden jól alakult a verseny előtt, Zsófi is mindent megcsinált, amit kellett. Aztán a mérkőzések hajszálakon mentek el, és éppen emiatt rossz érzés, hogy nem sikerült a továbbjutás, mert nagyon közel álltunk hozzá. De Zsófi előtt még komoly jövő állhat, mert nagyon alázatos, tudatos és fegyelmezett. Felejthetetlen élmény volt itt lenni mindkettőnknek, ő pedig elmondhatja magáról, hogy olimpikon volt."

0 Tovább

Birkózó-vb: Utolsó simítások

Már több külföldi delegáció megérkezett a budapesti birkózó-világbajnokságra. A szervező bizottság az utolsó simításokat végzi, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovic pedig kedden érkezik Budapestre.

 

 

Lassan minden a helyére kerül, célegyenesbe fordulnak a 2018-as birkózó-világbajnokságot előkészítő munkálatok. Minden idők legnagyobb birkózó-világbajnoksága hamarosan kezdetét veszi. „Több delegáció már napok óta Budapesten, illetve Tatán tartózkodik, százan vesznek részt abban a felzárkóztató programban, amelyet a nemzetközi szövetség azért indított el, hogy a sportág szempontjából fejlődő országokban minél népszerűbbé tegye a birkózást” – mondta Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke.

A sportvezető hozzátette: 114 országból érkeznek Budapestre versenyzők és sportdiplomaták. „Kedden érkezik a nemzetközi szövetség elnöke, Nenad Lalovic, 19-én pedig Budapest ad otthont az UWW Kongresszusnak” – sorolta a szervező bizottság ügyvezetője.

Minden idők legnagyobb birkózó-világbajnoksága október 20-án kezdődik és 28-ig tart. A Papp László Sportarénában megrendezendő vb a szabadfogásúakkal kezdődik, majd a nők következnek, végül a kötöttfogásúakkal zárul a program.

0 Tovább

Magyarország 2020-ban darts Európa-bajnokságot rendezhet

A szeptemberben Budapesten lebonyolított felnőtt steel darts Európa-bajnokságot követően máris újabb kontinensviadal megrendezésére készülhet a Magyar Darts Szövetség. A WDF világszervezet vezetőségének köszönhetően ugyanis hazánk nyerte el a 2020-as steel ifjúsági Eb rendezési jogát-tudtuk meg a Magyar Darts Szövetségtől.



Magyarország előzőleg két alkalommal adott otthont a 18 éven aluliak Eb-jének: 2013-ban Keszthely, 2016-ban pedig Budapest volt a házigazda.

Bereczki Béla, az MDSZ szakmai igazgatója elmondta: azért pályázták meg az újabb hazai rendezésű korosztályos világversenyt, mert az fontos az utánpótlás-nevelés miatt. A korábbi két Eb is jótékony hatással volt a hazai dartséletre, érzékelhetően megnövekedett a fiatal versenyzők létszáma. Ezenkívül nagyszerű magyar sikereket hoztak a versenyek: az eredmények közül kiemelkedik Czipó Vivien és Neumajer Kitti párosban elért Európa-bajnoki címe.

Az újabb magyarországi ifjúsági Eb-re 2020 nyarán kerül sor.

A nemzetközi élmezőnyt ugyanakkor rövidesen ismét vendégül látja a hazai szövetség: november 3-4-én lesz a Hungarian Darts Open Weekend, amelyen több száz külföldi és hazai felnőtt, illetve ifjúsági versenyző harcol majd a világranglista pontokért.

0 Tovább

Szatmárinak a felkészülésébe egy roadshow is belefér

Vidéki helyszíneken népszerűsíti a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kampányát Szatmári András. A világ-, Universiade- és Európa-bajnok magyar kardvívó elsősorban felsőoktatásban tanulóknak hívja fel a figyelmét a sportolás fontosságára. „A kampány lényege, hogy elhitessük mindenkivel: heti 3X45 perc mozgás mindenkinek az életébe belefér” – kezdte Szatmári András.

 

Az országban egyre többen sportolnak, de sokak életének nem része a rendszeres sportolás. Ezt a statisztikát javítaná a MEFS a legújabb kampányával.

„Azért vállaltam, mert hiszek a programban és abban is, hogy ha valaki hetente legalább három alkalommal sportol, jobb lesz az élete. Élsportolóként, egyetemistaként én is rendszerint szakítok időt arra, hogy csak kikapcsolódásként sportoljak, és ezáltal feltöltődjek. Főleg a fiatalok körében nincsenek jó mutatók ezen a téren. Bízom benne, hogy sok egyetemistának és főiskolásnak sikerül felnyitni a szemét” – mondta Szatmári András, aki a MEFS-sel karöltve vidéki road show-n vesz részt és fiataloknak mesél a sportolás, a szabadidősport fontosságáról.

A világbajnok vívó számára novemberben megkezdődik a Világkupa-sorozat, de előtte lesz egy hazai válogatója is. „Jelenleg a fizikai felkészülést végezzük, ezzel párhuzamosan zajlik a szakmai alapozás is. Jövő szombaton lesz egy válogató itthon, amit novemberben egy Algírban megrendezendő Világkupa követ, az izgalmak pedig 2019 áprilisától kezdődnek, onnantól ugyanis olimpiai kvalifikációs versenyeken indulok” – mondta Szatmári.

A roadshow következő állomása ma Győrben, a Széchenyi István Egyetemen folytatódik.

0 Tovább

Három magyar karatés bronz az olimpia helyszínén

A hazai karate történetének egyik legjelentősebb eredményét érte el Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel, hiszen dobogóra állhattak egy olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó versenyen. A három magyar küzdő ráadásul a sportág 2020-as ötkarikás debütálásának helyszínén, a Tokióban megrendezett - 70 ország 664 sportolóját felvonultató - Karate1 Premier League viadalon szerzett bronzérmet. Eredményük komoly reményekre jogosít a novemberi világbajnokság előtt.

 

A "Három a magyar igazság" mondás illik leginkább válogatottaink teljesítményére, hiszen hárman állhattak fel a dobogó harmadik fokára, és ezt immár harmadszor tették meg így együtt az idei Premier League-ben - ám először olimpiai pontszerző viadalon! A sorozat tavasszal lebonyolított dubaji és a marokkói állomásán Tadissi, Hárspataki és Molnár szintén egyaránt bronzérmet nyertek, ami jelzi, hogy nem egyszeri, "kicsúszott" eredményről van szó, hanem mindhárman a világ jelenlegi közvetlen élvonalába tartoznak.

A tokiói versenyen, amelyen rajthoz állt a teljes világelit, a 67 kg-ban Tadissi Martial három fölényes győzelemmel jutott az elődöntőbe, ott viszont már nem boldogult japán ellenfelével. A harmadik helyért UTE vb-ezüstérmese újra magabiztosan, a mérkőzést végig uralva, 3-0-ra verte a brazil Figueirát.


Tadissi Martial eredményei:
A 16 közé jutásért: -Sabiecki (lengyel) 4-0
Nyolcaddöntő: -Kszenosz (görög) 6-2
Negyeddöntő: -Thomas (angol) 3-0
Elődöntő: -Sinohara (japán) 0-1
A harmadik helyért: -Figueira (brazil) 3-0

Hárspataki Gábor immár második érmet gyűjtötte be a nyáron rajtolt olimpiai pontszerző sorozatban, hiszen szeptemberben Chilében is bronzérmet akasztottak a nyakába. A 75 kg idei Eb-ezüstérmese a selejtezők során csak a hazai pályán tatamira lépő Moritól kapott ki, a bronzmeccsen pedig fordulatos mérkőzésen verte a világ talán legvirtuózabb küzdőjét, az ukrán Horunát. Az összecsapáson az ellenfél tett szert 3-0-ás előnyre, de az MTK kiválósága egy ütéssel 3-1-re szépített, majd egy hárompontos fejrúgással fordított.

Hárspataki Gábor eredményei:

A 16 közé jutásért: -Zaborski (macedón) 8-2

Nyolcaddöntő: -Alnajjar (jordániai) 3-1

Negyeddöntő: -Mori (japán) 0-5

Vigaszág: -Ajnazarov (kazah) 1-0

A harmadik helyért: -Horuna (ukrán) 4-3

Molnár Dániel bronzérmének különlegessége, hogy az UTE nehézsúlyúja nyári kézsérülését követően Tokióban tért vissza és mindjárt dobogóra is állhatott. A +84 kg-os sportoló négy diadallal került a legjobb négy közé, ahol kiderült, hogy legjobbjainkat ezúttal csak a japán versenyzők tudják legyőzni: szoros mérkőzésen vereséget szenvedett Kagavától. A bronzéremért a súlycsoportban rendkívül gyorsnak számító és sok pontot szerző Gurbanli volt az ellenfél, de Molnár taktikus küzdéssel féken tartotta az azerit és 1-0-ra nyert.

Molnár Dániel eredményei:

A 32 közé jutásért: -Rojas (chilei) 4-3

A 16 közé jutásért: -Vizuete (spanyol) 4-0

Nyolcaddöntő: -Filali (francia) 3-2

Negyeddöntő: -Mina (ecuadori) 5-0

Elődöntő: -Kagava (japán) 2-3

A harmadik helyért: -Gurbanli (azeri) 1-0

0 Tovább

40. Szkander-vb – Huszonegy fős magyar válogatott utazik Törökországba

Világbajnokságra készülnek a szkanderosok. A válogatott pénteken utazik el a törökországi Antalyába, ahol megrendezik a 2018-as világbajnokságot.

 

A magyar válogatottban ezúttal 21 versenyző kapott helyet, a szakvezetés pedig 10-12 éremre számít Törökországban.

A magyarok eredményes felkészülés után kezdik meg a vb-küzdelmeket. A nemzeti csapatnak egy hónappal ezelőtt volt az utolsó nemzetközi versenye, ahol kiválóan teljesítettek a magyarok. A nemzetek versenyét ugyanis akkor Magyarország nyerte meg 559 ponttal, megelőzve Horvátországot (129 pont) és Olaszországot (67 pont).

A legutóbbi világbajnokságot egyébként Magyarország rendezte meg ebben a sportágban. Az egy évvel ezelőtti vb-t minden idők legjobb világbajnokságaként emlegették. A magyar csapat tagjai akkor összesen tizenhat érmet szereztek.

A 40. szkander- és paraszkander-világbajnokság küzdelmei október 13-án kezdődnek meg Antalyában és október 21-ig tartanak.

0 Tovább

Meghódította Amerikát a fiatal magyar kick-box klasszis

Egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta élete első amerikai versenyét a négyszeres világbajnok Veres Roland. A 19 éves magyar sportoló a kick-box őshazájának számító Egyesült Államok egyik legrangosabb viadalán bizonyított, méghozzá a hollywoodi szuperprodukciókba is rendszeresen bedolgozó küzdősport csapat, a Paul Mitchell Team színeiben.

 

A tavalyi budapesti vb legeredményesebb versenyzője a Diamond Nationals elnevezésű viadalon debütált a tengerentúlon, ahol a sportág ottani legnagyobb nevei indultak. A pointfighting csapatküzdelmek során Veres Roland társa volt a szintén magyar Imre Tamás, akivel a nagyhírű Paul Mitchell Team tagjaiként egészen a második helyig meneteltek.

A hatalmas mezőnnyel rajtoló open, vagyis nyílt kategóriában a csepeli bunyós öt nyertes meccs után a négy közé jutásért esett ki. Diadalmaskodni tudott viszont saját súlycsoportjában, a 63 kg alattiak között, ahol négyszer hirdették ki győztesként a szigorú amerikai bírók.

„Az USA a sportág egyik nagyhatalma, és kint úgy tartják, hogy az európaiak kevésbé jó kick-boxosok, nem is jellemző, hogy európaiak megnyerik az első amerikai versenyüket. Ezért is nagy siker, hogy győztem a súlycsoportban, és ezért volt rám különösen büszke a kinti csapat, amely a tagjává fogadott” – büszkélkedett még mindig tizenéves tehetség.

A magyar klasszis kiemelkedő eredményt ért el a minneapolisi viadal Grand Champion versenyében is, ahol a súlycsoportok legjobbjai mérkőztek meg egymással. Ebben a küzdelemben Veres Roland a 69 kg-osok bajnokával, a későbbi tornagyőztessel szemben maradt alul és zárt a harmadik helyen.

„Úgy érzem, a verseny végére sikerült kivívnom a hazai sportolók és a bírók tiszteletét is. Több olyan ellenfelet is le tudtam győzni, akik kint nagy sztárnak számítanak. Szóval gyűjtöttem pár skalpot, és a visszajelzések is nagyon jók voltak, még a rivális amerikai csapatok tagjai is gratuláltak. Az pedig különösen nagy öröm számomra, hogy az én sikerem kapcsán sokan tettek említést a kick-box európai fejlődéséről” – fogalmazott Veres Roland.

A Halker-Király Team kick-boxosa jövő héten a szlovákiai Európa-bajnokságon szerepel, Amerikában pedig jövő áprilisban tervez ismét bizonyítani.

0 Tovább

Fejlődik a félszemű magyar csodaló

Sokat fejlődött Chacco Blue II! A pej mén már a tavalyi göteborgi Eb-n már bemutatkozott világversenyen, akkor Krucsó Szabolccsal a nyergében a legjobb magyarként végeztek, bejutottak a TOP 50-be és végül a 43. helyen zártak. Idén az Egyesült Államokban, Tryonban rendezték meg a világbajnokságot, Krucsó Szabolcs Chacco Blue II-vel a középdöntőben fejezte be a versenyt.

 

Kurucsó elmondta, nagyon nehéz pályát építettek az amerikaiak. „Közel harminc éve lovagolok, és ez volt életem legnehezebb versenye, de úgy gondolom, hogy felnőttünk a feladathoz. Sokkal nehezebb volt, mint az Eb, magasabbak voltak az akadályok, és az ugrásszámot is növelték” – nyilatkozta a Sportágválasztó Magazinnak Krucsó Szabolcs.

Kórusz Attila, Chacco Blue II tulajdonosa elmondta, hogy most a ló a pihenőjét tölti. „Chacco Blue II jelenleg Németországban pihen, és örülök, hogy nem vallottunk szégyent Amerikában. Azon leszünk, hogy a ló tovább fejlődjön az előttünk álló időszakban” – bizakodott Kórusz.  

Chacco Blue II bal szemére vak, ezért Németországban, ahol tenyésztették, gyakorlatilag „leselejtezték” , szinte a vágóhídról vásárolták meg, végül Kórusz Attila tulajdonába került és azóta sikert sikerre halmoz. Tavaly megnyerte, idén, pedig bronzérmet szerzett Krucsó Szabolcs Chacco Blue II nyergében a díjugrató magyar bajnokságon.

0 Tovább

Világbajnok az első magyar egyetemi cheerleading-válogatott

A lengyelországi Lodzban rendezték meg az első Cheerleading Egyetemi Világbajnokságot, ahol Magyarország Small Coed Elite divízióban világbajnok lett, Pom Dance Double-ben pedig a 7. helyen végzett.

 

Fantasztikus magyar siker Lengyelországban! A magyar válogatott világbajnoki aranyérmet nyert Small Coed Elite divízióban, azaz a 20 fős vegyescsapat kategóriában, a Pom Dance Double-ben induló Rózsás Patrícia, Balogh Patrícia kettős pedig hetedik lett.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) beszámolója szerint egy intenzív szeptemberi felkészülést követően, október 3-án utazott a csapat a lengyelországi Lodz városába. Első körben, a nulladik napon, szabadedzések sora várt a csapatra.

Az első versenynapon a Double Dance magyar párosért (Rózsás Patrícia (ELTE) – Balogh Patrícia (BCE)) szoríthattak a magyar szurkolók. A színpadra lépés előtti izgatott pillanatokat követően egy fergeteges koreográfia következett, amivel a lányok lenyűgözték mind a közönséget, mind pedig a pontozókat. Egy igen népes mezőnyből az előkelő hetedik helyre rangsorolták őket az elődöntőben. Az első három helyen jelenlegi világbajnokok és címvédő országok foglaltak helyet, azaz sorrendben: Egyesült Államok, Japán és Oroszország.

A 20 fős vegyescsapat hihetetlen energiákat szabadított fel, és bár apróbb hibákkal, de kiváló gyakorlattal robbantak be a mezőnybe, melyet rendkívül előkelő pontszámmal jutalmazott a bírói panel. A fináléban aztán a csapat megmutatta igazi erejét, hiszen a bemelegítést következtében az egyik versenyző kézsérülést szenvedett, mely nehezítette ugyan versenyüket, de szerencsére mindez nem látszódott, hiszen egy szinte hibátlan versenygyakorlatot mutattak be, mellyel világbajnokok lettek kategóriájukban.

A Cheerleading EVB-n két egyetemi sportegyesületből, összesen öt felsőoktatási intézmény sportolói alkották a huszonöt fős delegációt. A delegáció vezetője Dr. Székely Mózes a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, és megfigyelő státuszban a küldöttség tagja Szentkirályi-Szász Krisztina a MEFS ügyvezető igazgatója érkezett a vb helyszínére, tapasztalatokat gyűjtve a 2024-ben Debrecen-Miskolc vonatkozásában megrendezendő Európai Egyetemi Játékok rendezéséhez. A küldöttség szakmai vezetője Kovácsik Rita és Miklós Mátyás volt.

A válogatott keret tagjai:

Freestyle Double: Rózsás Patrícia – Eötvös Loránd TudományegyetemBalogh Patrícia – Budapesti Corvinus Egyetem

Coed Team L5:

Andicsku Ivett – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Balogh Patrícia – Budapesti Corvinus Egyetem

Busai András – Semmelweis Egyetem

Fáki Eszter – Semmelweis Egyetem

Gerlei Anna – Budapesti Műszaki Egyetem

Hock Gergő – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Hoffmann Noémi – Budapesti Corvinus Egyetem

Kancsár Enikő – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Lőrinczy-Nagy Emerencia – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Maurer Kata – Semmelweis Egyetem

Márton István – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem

Molnár Szilvia – Budapesti Corvinus Egyetem

Ripszám Emese – Semmelweis Egyetem

Selmeczi Franciska – Semmelweis Egyetem

Sipos Réka – Semmelweis Egyetem

Skornyák Dóra – Óbudai Egyetem

Springer Csenge – Semmelweis Egyetem

Szabó Hanna Mária – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Szabó Kristóf – Budapesti Corvinus Egyetem

Szolnay Ádám Hunor – Semmelweis Egyetem

Szurovcsák Cintia – Budapesti Corvinus Egyetem

Szűcs Zsófia – Eötvös Loránd Tudományegyetem

0 Tovább

Egy ezüst, két bronz a nemzetközi kupákban

A tekesportban megrendezték a hagyományos őszi nagy nemzetközi kupákat, a magyarok összesen egy ezüstöt és két bronzérmet szereztek.

 

Ezüstérmet nyert a Rákoshegyi VSE női tekecsapata az Európa-kupában! Az EK-nak idén Szarajevó adott otthont, ahol a férfi mezőnyben az Alabárdos Szegedi TE is dobogóra állt: a Tisza-partiak bronzérmesek lettek.

Az NBC Kupát a szerbiai Apatinban rendezték meg, itt a férfiak között a Répcelak SE-tekesop.hu együttese bejutott a négyes döntőbe, ahol végül harmadik lett.

A Világkupa küzdelmeit a horvátországi Zapresics csarnokában láthatta a közönség, ott a két zalaegerszegi csapat indult, a nőknél a ZTE-ZÁÉV TK Zalaegerszeg a negyedik lett, míg a férfiaknál a Zalaegerszegi TK egyetlen fával maradt le a négyes döntőről, és végül az ötödik helyen végzett.

További magyar eredmények: 

NBC kupa

Nők:

-          A Tatabányai SC 3110 ütött fával nem jutott a négyes döntőbe és 15. lett.

-          Az Ipartechnika Győr SE csapata 3250 ütött fával a 6. helyen zárt

Férfiak:

-          A Győr-SZOL TC 3387 ütött fával a 14. helyen végzett.

0 Tovább

Európa-bajnok a Party Team!

Európa-bajnok lett junior lány nagyformációs kategóriában az újbudai Rock and Magic akrobatikus rock and roll egyesület csapata, a Party Team – tudósít a sportagvalaszto.hu. Ez a magyar táncsport második junior lányformációs aranyérme, és az egyesület harmadik idei formációs Európa-bajnoki címe, amely önmagában szenzáció, hiszen soha nem fordult még elő olyan, hogy egy évben egy klub adja a 4 nemzetközi formációs rock and roll kategóriából háromban az Európa-bajnokot.

A Rock and Magic csapatért immár egy hónapon belül kétszer szólt a magyar himnusz, hiszen a „The Szupergirls” pár hete lett világbajnok a felnőtteknél. Az egyesület junior formációja, a korábban háromszoros világbajnok és abszolút világrekorder Party Girls junior lányformáció 2015-ben került le a nemzetközi trónról, és sorozatos tag-, és névváltozásokat követően „Party Team” néven most sikerült újra világversenyt nyerni. A Prágában a 16 formációt felvonultató mezőnyben végig vezetve, kimagasló pontszámmal győztek a lányok a rendkívül bonyolult és újító Transformers koreográfiájukkal két orosz csapat, a Nitty Gritty és a Beauties előtt.

A lányok következő nagy megmérettetése a pár hét múlva esedékes grazi világbajnokság lesz. A csapat edzői: Lengyel Veronika, Mészáros Vivien és Steiner Szandra.

0 Tovább

Bácsi: Most minden részletre figyelek

Bácsi Péter semmit sem bíz a véletlenre. A Ferencváros világ- és Európa-bajnoka a legutóbbi budapesti vb-n egy sérülés miatt nem tudott küzdőtérre lépni. Most különösen figyel minden részletre, valamint a formaidőzítésre és minden vágya, hogy a legjobb formában kezdje meg az október 20-án kezdődő világbajnokságot.

 „Nem engedhetem meg magamnak azt, hogy még egyszer megtörténjen ez velem. Próbálom az edzéseimet utólag is elemezni, a cél, hogy a felkészülés során a leghatékonyabb munkát tudjam végezni” – mondta a világbajnok.

„Az olimpia után a világbajnokság a legrangosabb világverseny. Ráadásul erről a vb-ről már tudjuk, hogy a legnagyobb lesz. Gigamezőny érkezik Budapestre, a legjobbak lesznek itt. És természetesen mi is ott leszünk” – tette hozzá Bácsi Péter.

Minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságát október 20. és 28. között rendezik meg a Papp László Sportarénában. A vb-n 114 ország 910 versenyzője indul. A világverseny nyolcadik napján egyébként Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekinti meg a döntőket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak a társaságában.

0 Tovább

Világbajnoki döntőt táncolhatott a magyar bajnok

Újabb magyar táncos siker! Világbajnoki döntőt táncolt ugyanis a magyar bajnok. Ostravában rendezték meg a latintáncok világbajnokságát, ahol az Andrea Silvestri, Váradi Martina duó a 88 párost felvonultató mezőnyben bejutott a fináléba, és végül a hatodik helyen zárt. A világbajnoki aranyérmet az orosz Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno kettős szerezte meg. A táncsportban legutóbb az újbudai Rock and Magic Sportegyesület „The Szupergirls” csapata vb-aranyat szerzett a felnőtt női nagyformációs világbajnokságon.

 

Az Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős eredményes évet zár, hiszen a világbajnokságon kívül az idei Európa-bajnokságon is a döntőig jutott. A Debrecenben megrendezett kontinensbajnokságon májusban az ötödik helyen végeztek, a több ezer párost nyilvántartó világranglistán pedig a 6. helyet foglalják el.

A vb-mezőnyben volt még egy magyar páros: Hidi Balázs és Kis Violetta a 30. helyen zárt.

Latintáncok világbajnoksága, Ostrava:

1. Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno (Oroszország)

2. Marius-Andrei Balan, Khrystyna Moshenska (Németország)

3. Timur Imametdinov, Nina Bezzubova (Németország)

4. Andrey Gusev, Vera Bondareva (Oroszország)

5. Charles-Guillaume Schmitt, Elena Salikhova (Franciaország)

6. Andrea Silvestri, Váradi Martina (Magyarország)

..30. Hidi Balázs és Kis Violetta (Magyarország)

0 Tovább

Öt magyar arany a belgiumi kickbox világkupán

Veres Roland három, Nagy Henrietta két aranyérmet nyert a Beverenben megrendezett kick-box világkupán. A magyar klasszisok az eredménynek köszönhetően 2018-ban súlycsoportjukban egyaránt az élen végeztek a sportág világszervezete, a WAKO legrangosabb sorozatában.

 

A tavalyi budapesti vb-n négy aranyérmet nyert Veres Roland az év utolsó világkupáján a pointfighting szabályrendszerben a saját súlycsoportja mellett győzött az eggyel nagyobbak között is. A Halker-Király Team versenyzője ráadásul a light-contact szabályrendszerben is diadalmaskodott.

A csepeli fiatalember kategóriájában tavaly is elnyerte a WAKO World Series elnevezésű világkupa-sorozat legeredményesebb versenyzőjének díját, és idén is ő lett a nyolc állomásból álló széria legjobbja az 57 és 63 kg-os súlycsoportokban.

„Nagyon örülük, mert hatalmas presztízs ez a mi sportágunkban, hiszen nyolc versenyen kell a legjobbnak lenni. Mindenki, aki a World Series-ben elindul, arra pályázik, hogy az év végén ő kapja meg ezt az elismerést. Szerencsére nálunk tavaly után ez az idén is nekem sikerült” – mondta a csepeli kick-boxos.

Klubtársa, Nagy Henrietta szintén elsőnek bizonyult a világkupa-sorozatban, miután Belgiumban két súlycsoportban, a 70 kilogramm alattiak, illetve felettiek mezőnyében is legyőzhetetlen volt. Emellett dobogóra állhatott a csúcsversenyszámnak számító Grand Champion viadalt követően is, ahol bronzérmet akasztottak a nyakába, míg a női kétfős pointfighting csapatok versenyében szerzett egy ezüstérmet.

A két magyar klasszis Beverenben is bizonyította, hogy jó formában van az idei Európa-bajnokságok előtt.

Kick-boxban a hét szakág miatt – a versenyek kezelhetősége érdekében – két Európa-bajnokságot rendeznek. A sportág idei első kontinensviadalát október közepén rendezik Pozsonyban, ahol a kick-light, a low-kick és a K1 szabályrendszerek legjobb európai kick-boxosai mérik össze tudásukat. A novemberi maribori Eb-n pedig a pointfighting, a light-contact, a full-contact és a zenés formagyakorlat szakágakban avatnak majd Európa-bajnokokat.

Kick-box világkupa, Belgium, a magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland
63 kg: 1. Veres Roland
Nők:
70 kg: 1. Nagy Henrietta
+70 kg: 1. Nagy Henrietta
Grand Champion: 3. Nagy Henrietta
Kétfős csapat: 2. Halker-Király Team

Light-contact:

Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland

0 Tovább

Magyar lány nyert világkupát ju-jitsuban

Aranyérmet nyert Tóth Alexa a Nemzetközi Ju-jitsu Szövetség, a JJIF Athénban megrendezett U15-ös világkupáján. A háromnapos rendezvényen 30 nemzet közel 1100 versenyzője vett részt.

 

A sportolók az úgynevezett fighting system, duo system és ne-waza versenyszámokban mérték össze tudásukat. A 15 éven aluli lányok 48 kg-os földharc (ne-waza) kategóriájában Tóth Alexáé lett az aranyérem. A magyar tehetség a tizennégy fős mezőnyben előbb a döntőbe került, majd ott karfeszítéssel diadalmaskodott.

A kyokushin karate alapokkal rendelkező Tóth Alexa tehetségét jelzi, hogy mindössze három éve kezdte a ju-jitsu földharc változatát gyakorolni a Bocfölde Küzdősport Szakosztály keretein belül. A hazai szakvezetés szerint képes lehet arra, hogy hazánk egyik nemzetközi földharc klasszisává váljon, és nyomdokaiba lépjen példaképének, a tavalyi Világjátékokon aranyérmet nyert Szűcs Kristófnak.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum