Baji Balázs a dobogó tetejére állna az Universiadén. A londoni atlétikai világbajnokságon bronzérmet szerző gátfutó következő versenye az „egyetemisták olimpiája” lesz, amelyet Tajpejben rendeznek meg augusztus 19. és 30. között.  

 

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Tanszékén dolgozó élsportoló, azzal, hogy bronzérmes lett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni vb-n, berobbant a köztudatba, nem győzi fogadni a gratulációkat, de már Tajpejre koncentrál.

Az Universiadéval elsősorban az volt a célom, hogy versenyezzek egy jót, és egyszer felállhassak - a kontinensbajnokságnál nagyobb világversenyen - a dobogóra. A vb-n ez teljesült, így teher nélkül állok rajthoz majd az Universiadén. A tajpeji cél mostantól a dobogó teteje” – mondta Baji Balázs, aki még mindig nem hiszi el azt, hogy dobogósként zárt a londoni vb-n. „Ízlelgetem az egészet, még mindig hihetetlen számomra ez az egész világbajnokság” – tette hozzá Baji.

Az Universiadén 14 sportágban, 47 felsőoktatási intézmény 141 sportolója képviseli Magyarországot. Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló Tajpejben: asztalitenisz, atlétika, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, judo, kosárlabda női és férfi csapat, ritmikus gimnasztika, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda női és férfi csapat. Az Unibersiadékon Magyarország eddig 115 aranyérmet, 90 ezüst és 108 bronzérmet szerzett, ezzel az országok közötti ranglista 11. helyén áll.

A nyári Universiade egyébként az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpia, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.