Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megasztár után, kötél nélkül - Vass Dóra új gyakorlatokkal kezdi az évet

A ritmikus gimnasztika jelenleg az egyetlen olyan sportág, amely az olimpia és a Világjátékok programján is szerepel. Vass Dóra az utóbbi világversenyen – 2009-ben, Tajvanon – részt vett, de legnagyobb álma az, hogy kijusson a 2012-es londoni olimpiára. Ezért gyakorlatilag mindent megtesz, karácsonyra is csak egy rövid pihenőt engedett meg magának.

 

- Nem lenne túl szerencsés hosszabb időt kihagyni, mert könnyen lemerevedek. Ráadásul új gyakorlataim vannak, úgyhogy sok munka áll előttem - mondta Vass, aki legutóbb a Megasztár finisében bukkant fel Kökény Attilával egy produkcióban.

- Tetszett ez a feladat nekem. Igaz, amit előre összeállítottam, abból nem sok dolgot tudtam megvalósítani. Tisztában voltam azzal, hogy sokkal kisebb a színpad, mint amekkorát a tv-n keresztül érzékelni lehet, de mégis meglepődtem, amikor először próbáltunk…

Új helyzet, új gyakorlatok

A sajtó és a televíziós társaságok javaslatára 2011-től átalakul a ritmikus gimnasztika. A kötelet törölték a szerek közül, így maradt a karika, a labda, a buzogány, és a szalag.

- Közvetítés szempontjából a kötél nem volt annyira látványos, ezért vették ki a programból. Nehezen lehetett szemmel követni magát a szert - fejtette ki a reformálás hátterét Vass, aki három teljesen új gyakorlattal vág neki a következő szezonnak. A buzogányon kívül, labdával és szalaggal is újat fog mutatni, koreográfiáit pedig az orosz Oksana Skaldina állította össze. Vass Dórát 2011-ben először a február 5-i válogatón láthatjuk, ahol vb-indulási jogot szerezhet.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Focival búcsúztatja az évet a magyar szumós házaspár

Ebben az évben minden várakozást felülmúlt a szereplésük. A családfő,  Líbor Dezső világbajnok lett, felesége, Makai Erika vb-ezüstöt szerzett. A két szolnoki sportember jövőre szeretné megismételni - vagy ha lehet - túlszárnyalni a 2010-es eredményeket, az óévet pedig a már hagyományos szumós focival búcsúztatják.

Mindketten válogatott szumósok, de Magyarországon nem lehet ebből megélni, így főállásban egy bevásárlóközpontban dolgoznak. Erika kereskedelmi asszisztens, míg Dezső áruátvételi ellenőr. Mindezek mellett a családi gazdaságban is kiveszik a részüket a munkából. Száz hektárnyi földet művelnek meg, és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Edzésen egymás ellen is küzdenek, de ez nem az...

Az ünnepek alatt egy picit tudtak lazítani. „Nálunk nem elkoptatott közhely, a szeretet ünnepe. Szeretjük a karácsonyt, és imádjuk a családi összejöveteleket” – mondta Makai Erika. „Szilveszterkor semmiképp se hagynánk ki a nagy focimeccset. Az edzőterem melletti salakpályát megszálljuk, és egy végeláthatatlan meccs kezdődik. Persze azért megadjuk a módját a pálya mellett is. Nem hiányozhat ilyenkor a hurka, kolbász és a pezsgő sem. Ez afféle szumós hagyomány.”

Dupláztak itthon és Lengyelországban is nyertek

Makai Erika és Líbor Dezső is két magyar bajnoki címet szerzett idén. A szumósok a saját súlycsoporton kívül a nyílt kategóriában is indulhatnak. Erika a +80 kilósok között, Dezső pedig a +115 kilósok között győzött, mindezt megfejelték egy-egy, az open mezőnyben szerzett magyar bajnoki arannyal. A világbajnokságot megelőzően mindketten nyertek a Lengyel Nagydíjon, és az aranyak mellé fejenként begyűjtöttek egy ezüstöt is.

Dobogón a magyar világbajnok

Magyar szempontból a sportág legsikeresebb világbajnoksága

Lengyelországban megtört a jég. Líbor Dezső amerikai, bolgár és egyiptomi ellenfelek legyőzése után került szembe az oroszok 190 kg súlyú versenyzőjével, akit eddig mindössze egyszer tudott legyőzni 2004-ben, a szolnoki Európa-bajnokságon, végül Alan Karajev behódolt a magyar őserőnek.

Makai Erika a dobogón

Makai Erika az elődöntőben találkozott mumusával, az ukrán Olga Davydkóval, akit addig soha nem tudott legyőzni, de Lengyelországban sikerült. Makai végül ezüstéremmel zárt. A harmadik érmet Kálló Gyöngyi szerezte. A magyar válogatott kiválósága harmadik lett az open kategóriában.

Kálló Gyöngyi és Makai Erika

Jövőre Egyiptomban lesz a szumó-vb, az Eb-t pedig Észtországban rendezik meg, remélhetőleg a szumós házaspár sikereivel.

Merész ünneplés - Líbort dobálták a magyarok Lengyelországban

0 Tovább

Lekéste a sörivó versenyt a világbajnok

Kanyó Dénes nem éppen átlagos fazon. A világbajnok és Világjátékok-érmes uszonyosúszó rendszerint szolgáltat érdekes információkat. A szegedi sportember ugyan nem zárt olyan évet, amilyet igazán szeretett volna, de összességében fejlődött.

2010-ben négy alkalommal javított országos csúcsot. Kétszer a 200 méteres uszonyos úszásban, két alkalommal pedig 100 méteres búvárúszásban. Bronzérmet szerzett a kazanyi Európa-bajnokságon, és nyert egy Világkupa-aranyat Hajdúszoboszlón. A már hagyományosnak mondható szegedi víz alatti sörivó versenyt azonban lekéste, így nem tudta megvédeni címét ebben a számban…

 

Kanyó Dénes örömmámora a Világjátékokon

 

- A Csongrád megyei sportolóknak rendezett díjátadóra voltam hivatalos, ahol az Év Sportembere díjat vettem át. Ezért nem tudtam én is csobbanni azon a versenyen, amelyet december végén tartunk vízilabdázók, úszók, triatlonosok és búvárúszók. A házi viadal helyszíne az újszegedi versenyuszoda, ahol víz alatti sörivásban mérjük össze a tudásunkat - foglalta össze a furcsa verseny lényegét a tavalyi győztes. Idén a volt triatlonos, Imre Zsolt szerzett első helyet ebben a számban.

A szegedi uszonyos- és búvárúszók nem sokat pihennek, már január 3-án megkezdik a felkészülést a szezonra. 2011-ben a legrangosabb esemény ebben a sportágban a kolumbiai rendezésű világbajnokság lesz.

Kanyó egyébként a versenyzésen kívül edzőként is tevékenykedik. Körülbelül 140 tanítványa van, ebből 70 igazolt versenyző. És hogy hogy végzi a munkáját, arról sok mindent elárul az, hogy tanítványát, Dimák Dávidot az év legjobb magyar junior búvárúszójának választották.

- Hihetetlenül büszke vagyok a tanítványaimra. Remélem jövőre is sikeresek lesznek, és nekem jönnek majd az eredmények 2011-ben. A világbajnokság ideje alatt fogom ünnepelni a szülinapomat, és ez egyszer már bejött. Szentpéterváron megleptem magam egy világbajnoki győzelemmel, erre hajtok most is – mondta Kanyó Dénes.

 

 

 


0 Tovább

Akrobatikus rock and rollban is jeleskedett a copfos Vastag Csaba - VIDEÓ



Korábban az X-Faktor győztese nem a hangjával, hanem tánccipőjével hódított. Vastag Csaba ugyanis a veszprémi Anakondarock’n’roll Clubban koptatta a parkettet, méghozzá nem is akárhogy.

„Országos szinten elismert páros volt a Vastag Csaba, Sümegi Petra páros” – emlékezett vissza Kis Katalin, a veszprémi klub egyik vezetője. „Egészen C-osztályig versenyeztek, később Csabi ugyan abbahagyta az akrobatikus rock and rollt, de a tánctól nem szakadt el. A Veszprémi Színházban táncolt” – mondta a háromszoros Világjátékok-résztvevő Kis Katalin.

A szívtipró énekes egy picit viccesen hathat - a mai rajongóknak - műselyem ruhában és copfosan, de akkor a menő versenyzők így léptek parkettre és talán Vastag Csabának már akkor is volt külön szurkolótábora…

fotó: Mudra László [origo]

 

0 Tovább

10 éve a legjobb

Tóth Balázs jubilált. A vb-bronzérmes WTF-taekwondóst indén is a sportág legjobbjává választotta a hazai szövetség. Tóth így immár 10. alkalommal kapta meg ezt az elismerést és 2001 óta megszakítás nélkül ő a legjobb magyar taekwondós.

 

A nőknél Kotsis Edina lett a legjobb.

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum