Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok-résztvevő lett az Év Női Sportolója Csíkszeredában

Szász Kincső magára talált. A csíkszeredai fallabdázó jelenleg a 155. a világranglistán. A magyar színekben versenyző játékos Mexikóvárosban egy PSA Challenger tornán indult– adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

Szász Kincső a birminghami Világjátékokon a magyar csapatot erősítette, így a szabályoknak megfelelően most csak Magyarországot képviselve játszhat.

Közben Csíkszeredában idén is begyűjtötte az Év Női Sportolójának járó díjat. „Második alkalommal szervezték meg a gálát, itt díjazták a megyeszékhely legjobb sportolóit, edzőit és csapatait. Másodszor vehettem át a megtisztelő elismerést, és bízom benne, hogy ezek a pillanatok erőt adnak majd a szürke hétköznapokban” – mondta Szász Kincső, aki a negyeddöntőben fejezte be végül a mexikói PSA Challenger tornát, ahol a későbbi finalistától a kolumbiai Laura Tovartól kapott ki.

A magyar szövetség főtitkára szerint Kincső kezd magára találni, és ez biztató a jövőt illetően. „Volt egy elhúzódó sérülése, és a hosszú kihagyás meglátszott a világranglistás helyezésein. Most újra közelíti a TOP 100-at” – nyilatkozta Országh Péter, a  Magyar Fallabda (Squash) Szövetség főtitkára. 

0 Tovább

Teke – Marosvásárhelyről érkezett a női válogatott új szövetségi kapitánya

Orosz István irányítja a nemzeti csapatot! A szakember a válogatott mellett az erdélyi Electromures Romgaz együttesénél is folytatja a munkát. Korábban a tekelegenda, Csányi Béla töltötte be a nőknél is a szövetségi kapitányi posztot, akárcsak a férfi válogatottnál. Orosz érkezésével Csányi csak a férfiaknál dolgozik majd.

A tekéseknél egyik évben egyéni, a másikban pedig csapat-világbajnokságot rendeznek. Idén az utóbbi világversenyt bonyolítják le a horvátországi Varasdon.

„A cél, hogy a magyar női válogatott ismét az élmezőnyben legyen. Ezért természetesen mindent megteszünk a májusi világbajnokságon. Várhatóan nagy csatánk lesz a szerbekkel a csoportmeccsek során. Ezenkívül a négyesben ott lesznek még a szlovákok és a dánok is.” – mondta a szövetségi kapitány. Orosz Istvánt szövetségi edzőként Sáfrány Anita segíti majd.

Jobb visszavágók reményében…

A sportágban közben zajlanak a küzdelmek a legrangosabb európai kupasorozatban. A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében hátrányba kerültek a magyar csapatok. A férfiaknál a Zengő Alföld Szegedi TE az osztrák KSK Orth otthonában kapott ki 6-2-re, a Zalaegerszegi TK ugyancsak 6-2-es vereséget szenvedett a horvát KK Mertojaktól idegenben. A nőknél az Ipartechnika Győr SE is horvát ellenféltől kapott ki, miután a ZKK Istra 7-1-re nyert. Nem kezdett jól Méhész Anita és Sáfrány Anita csapata, a horvát KK Mlaka, miután 6-2-re alulmaradt a hazai pályán gurító német SV Pollwitz-cal szemben. A visszavágókat február 18-án rendezik meg. A párharcok győztesei bejutnak a BL Final Fourba, amelyet idén az ausztriai Graz rendez meg.

0 Tovább

Teqball – Taroltak a magyarok Szkopjében

Tizenegy magyar érem a European Teqball Tour szkopjei állomásán. A már hungarikumnak számító sportágban a hazai szövetség információi szerint  a magyar válogatott tagjai öt aranyat, két ezüstöt és négy bronzot szereztek.

Az Észak-Macedón fővárosban férfi egyéniben Blázsovics Ádám, férfi párosban a Bányik Csaba, Katz  Balázs duó, női egyéniben Janicsek Zsanett nyert, női párosban pedig Janicsek Vasas Leával győzött.  A vegyespárosok versenyében a Vasas Lea, Bakó Ádám páros gyűjtött be egy aranyat.

Kota Gabriella női egyéniben ezüstérmesként zárt, míg Ács Krisztinával kiegészülve női párosban ugyancsak második lett.

Bányik Csabának a férfi páros sikere mellett volt még egy dobogós helye: egyéniben harmadik lett, akárcsak Izsák Anna női egyéniben, a Blázsovics Ádám, Bakó Ádám férfi duó, valamint a Péchy Petra, Vicsek Nóra női kettős.

0 Tovább

Szumó - Elhunyt Tar Mihály​​​​​​​

Gyászol a Magyar Szumó Szakszövetség. Elhunyt Tar Mihály, a szövetség társelnöke.

Elévülhetetlen érdemei vannak a sportág hazai elterjedésében. Kiváló szakmai munkát végzett Érden, ahol február 9-étől az új birkózócsarnok az ő nevét viseli majd. Az Érdi Spartacus SC-t elnökként vezette. Mindent megtett azért, hogy két imádott sportága, a birkózás és a szumó, minél eredményesebb legyen.

Munkásságát az Európai Szumó Szövetség is elismerte, a szervezet egy különdíjat adományozott neki, ám ezt nem tudta már átvenni. Tar Mihály hosszan tartó betegség után 69 éves korában hunyt el.

Fotó: Pecsuvácz Péter

0 Tovább

Pénzdíjas lesz a birkózók rangsorverseny sorozata

Pénzdíjas lesz a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) által szervezett rangsorverseny-sorozat, melynek utolsó állomását Budapest rendezik júliusban - adta hírül az MTI.

A szervezet szerdán tette közzé a honlapján, hogy a február elsején, Zágrábban rajtoló sorozat során 390 ezer svájci frankot (155,8 millió forintot) oszt ki az állomások érmesei között. Az első helyezettek 1500, a másodikok 750, míg a harmadikok 500 svájci frankot kapnak kézhez, sőt a vezető testület azt is megszavazta, hogy az év birkózója - amelyet a három fogásnem mind a 30 súlycsoportjában kihirdetnek majd az év végén - 5000 svájci frankos (csaknem 2 millió forintos) jutalomban részesül.


Az UWW már korábban kihirdette a Ranking Series további állomásait is: február 23-tól Egyiptomban folytatódik a sorozat, majd egy hosszabb szünet után június elsejétől Kirgizisztánban, míg július 13-tól Budapesten gyűjthetnek pontokat a birkózók, akik ezeken a versenyeken minden súlycsoportban két kilogrammos engedményt kapnak a mérlegelésnél.
A rangsor- és a világversenyeken elért helyezésekért pontokat kapnak a birkózók, így alakul ki a világranglista, melynek legjobbja kapja majd az év birkózója elismerést, egyúttal a legjobb nyolc kiemelt lesz a 2023-as, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

0 Tovább

A tatamin harcos, a magánéletben visszafogott a világbajnok kick-boxos lány

Még csupán húszéves, de szülővárosában, Battonyán máris példaképnek számít a 2022 legjobb hazai női kick-boxosának választott Mezei Nikolett. A világ- és Európa-bajnok sportoló a kick-box mellett eredeti küzdősportjában, a taekwondóban is eredményes. Emellett egyetemre is jár, de úgy véli, hogy szorgalommal és odaadással minden összeegyeztethető. A csinos fiatal lány elmondása szerint csak a tatamin harcos, a magánéletben visszafogott. 

Mezei Nikolett még ötéves sem volt, amikor szülei – a kislány aktivitásának levezetése céljából – küzdősportra íratták be. A most húszéves sportoló azóta is ugyanazzal a lelkesedéssel jár edzésre, és négy éve a taekwondo mellett párhuzamosan a kick-boxot is űzi. Egyformán imádja mindkettőt – árulta el. 

"Szokták kérdezni, hogy egy fiatal lány miért ütteti szét magát. Én ilyenkor igyekszem elmagyarázni, hogy egyrészt nem üttetem szét magam, egy küzdelemben igyekszem én felülkerekedni, másrészt azért szeretem a küzdősportot, mert nagyon összetett, és mindig van hova fejlődni. Fejben, technikailag és fizikailag egyaránt fejleszteni kell magát annak, aki a versenyeken eredményes akar lenni. Nehéz mindhármat magas szinten művelni, de én pont ezt nagyon szeretem benne, hogy nem egyoldalú" – mesélte Mezei Niki. 

A kezdeteket követően a szőke kislány tehetsége hamar kiütközött, sok kisebb versenyt nyert az évek alatt, az pedig, hogy helye van a nemzetközi élmezőnyben is, 2017-ben mutatkozott meg először: a szófiai korosztályos ITF taekwondo Európa-bajnokságon nyerni tudott. Ezután a világbajnokságon is aranyérmes lett, majd belekóstolt a kick-boxba is, ahol érdekes módon a taekwondótól némileg eltérő kick-light szabályrendszerben bizonyult igazán eredményesnek. 

"Először izgultam, mert a kick-light másfajta küzdőstílus, hiszen például itt lehet combra is rúgni, és nem tudtam, hogy az újfajta kihívás hogy fog menni. De aztán nagyon megszerettem, és a 2018-as utánpótlás világbajnokságon sikerült is első helyezést elérnem."

És hogy a kick-light szabályrendszer mennyire bejött Mezei Nikinek, azt az bizonyítja, hogy 2021-ben már a felnőttek között is világbajnoki címet nyert, és a novemberi, antalyai kick-box Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott fel – ennek köszönhetően választotta meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a nőknél az Év Sportolójának.

Mezei Nikolettre büszke a román határ közelében fekvő, körülbelül 6000 lakosú Battonya városa is, ahol mindig megünneplik az ifjú klasszis kiemelkedő sikereit. 

"Összetartó kis város a miénk, odafigyelnek az emberre, és megbecsülik a jó eredményt. A polgármesterek például, ha elérek valamit egy világversenyen, mindig fogadást tartanak, ahol egy csokor virággal és szép szavakkal megemlékeznek a sikerről. De az ott élők is nagyon rendesek. Általában ismernek, és ha nyerek valahol, akkor egyből gratulálnak nekem vagy a szüleimnek. És mindig mondják is, hogy követik az interneten, hogy mit érek el, és ha jól sikerül egy verseny, akkor írnak nekem. Nagyon jólesik, hogy ott állnak mögöttem és szurkolnak, támogatnak."

Az edzésen a kisgyerekek számára pedig igazi példaképnek számít Mezei Niki, akiknek edzéseket is szokott tartani, ugyanis besegít az edzőinek, a Barátság SE egyesületet vezető testvérpárnak, Rádai Rolandnak és Rádai Imrének. A jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen kereskedelmet és marketinget tanuló sportoló a későbbiekben azt tervezi, hogy ő maga is megszerzi az edzői képesítést, mert mint mondja, a sport mindig az élete része lesz, legyen szó versenyzésről vagy tanításról.

Az egyetemi félévi vizsgákkal szeretne minél hamarabb végezni, hogy legyen ideje pihenésre is. Merthogy januárban már elkezdődik a felkészülés a versenyszezonra, amely igencsak sűrűnek ígérkezik, elvégre két sportágban is szeretne magas szinten teljesíteni. 

"Bevallom, nehéz összeegyeztetni a két sportágat és a tanulást, ugyanakkor úgy gondolom, hogy ha jól beosztom az időmet, és szorgalmas és odaadó vagyok, akkor lehet mindkettőben jó eredményeket elérni, sőt, még a tanulásban is. Emellett persze kell, hogy jusson idő a magánéletemre is. Van barátom, akivel teljesen más vagyok, mint a sportban. A tatamin küzdök és harcias vagyok, a magánéletben viszont átlagos, visszafogott lánynak tartom magam" – vallja Mezei Niki, aki azt is elárulta, hogy ha a kick-box 2028-ban bekerül a Los Angeles-i olimpia programjára, akkor mindenképpen szeretné megcélozni az azon való részvételt. 

0 Tovább

Teqball – Díjazták a legjobbakat

Ünnepeltek a teqballosok! A már hungarikumnak számító sportágban megtartották a sikeres tavalyi év díjátadóját. A budapesti eseményen köszöntötték a tavalyi vb-n részt vett válogatott tagjait.

Dr. Janó Márk, a Magyar Teqball Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, mozgalmas éven vannak túl, és új tervekkel vágnak neki a 2023-as esztendőnek. „A magyar játékosok a világ élvonalába tartoznak. A tavalyi vb-n öt éremmel a magyarok nyerték a nemzetek versenyét. Idén pedig elindítunk egy utánpótlás programot” – tette hozzá az elnök.

A vb-csapat tagjai: Izsák Anna, Janicsek Zsanett, Vasas Lea, Bakó Ádám, Blázsovics Ádám, Nagy Zoltán (szövetségi kapitány), Bajor Gábor (edző).

A MOL Országos Teqball Bajnokság díjazottjai:  

Férfi egyéni

1.      Blázsovics Ádám (Phoenix Teqball Academy)

2.      Bányik Csaba (Phoenix Teqball Academy)

3.      Szegedi Zalán (Phoenix Teqball Academy)

Férfi páros

1.      Szegedi Zalán, Dombai Gergő (Phoenix Teqball Academy)

2.      Tóth Benjamin Patrik, Bene Zsombor (Infinity Teqball SE)

3.      Odnoga Mátyás, Forgács Bence (Halmozo- Steqerz Teqball SE)

Vegyespáros

1.      Péchy Petra, Bakó Ádám (Halmozo- Steqerz Teqball SE)

2.      Vicsek Nóra, Odnoga Mátyás (Halmozo- Steqerz Teqball SE)

3.      Kota Gabriella, Katz Balázs (Phoenix Teqball Academy)

 

Klubranglista

1.      Phoenix Teqball Academy

2.      Infinity Teqball SE

 

3.      Halmozo- Steqerz Teqball SE

 

Junior egyéni bajnokság

Fiúk

1.      Tóth Benjámin Patrik (Be my sport Sportegyesület)

1.      Csábi Milán (Be my sport Sportegyesület)

2.      Varga Dániel Botond (Phoenix Teqball Academy)

3.      Vajthó Jenő (Bodrogkeresztúrért Sport Egyesület)

 

Lányok

1.      Dezsényi Zsófia Phoenix Teqball Academy)

2.      Péchy Petra (Halmozo- Steqerz)

3.      Nagy Barbara (MegismerTEQ)

A feltörekvő programban részt vevők közül díjat vehetett át az edzők közül Janicsek Zsanett, Csereklye Martin és Borbély Patrik, valamint Dezsényi Zsófia, Hercegfi Máté, Varga Dániel Botond, Vajthó Jenő, Csábi Milán, Tóth Benjamin Patrik játékosok.

 

A díjakat Janó Márk, a Magyar Teqball Szövetség elnöke és Pantl Péter, a MOL-csoport  kommunikációs igazgatója adta át.

Fotók: Freschli József

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – A szumós Pap és Buzás is kvótát szerzett

Két magyar szumós is kvótát szerzett az októberben megrendezendő Küzdősportok Világjátékára, azaz a Combat Games-re. Az Európai Sumo Szövetség nyilvánosságra hozta a multisport versenyre kvalifikált sportolók névsorát! E szerint nehézsúlyban Pap Arnold, a 85 kilósok mezőnyében pedig Buzás Patrik képviselheti a magyar színeket Szaúd-Arábiában.

Pap Arnold szerint a sors némileg igazságot szolgáltatott esetében. „Csaknem 10 éve szumózom versenyszerűen. Tavaly mindössze egy hajszállal maradtam le a birminghami Világjátékokról, de úgy gondolom, hogy ezzel a kvótával kárpótolt a sors. Túl vagyok egy komolyabb kézsérülésen, a műtét utáni első versenyem egy hónap múlva, az észtországi Európa Kupa lesz. Egyébként hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy részt vehetek a tornán” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának az Eb-érmes magyar szumós.

Buzás Patrik kvótáig vezető útja egy súlycsoportváltáson át vezetett. „Sokáig a 77 kilogrammosok között versenyeztem, de ez a súlycsoport nincs sem a Világjátékokon, sem pedig a Combat Games-en. Váltanom kellett. A 85 kilósoknál aztán jól sikerült a bemutatkozásom: a tavalyi Eb-n az U23-as korosztályban aranyérmes lettem, a felnőtteknél pedig felállhattam a dobogó harmadik fokára.” – mondta Buzás Patrik.

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont idén október 21. és 30. között. 

0 Tovább

Busa Gabriella profi világbajnoki címet szerzett!

Sikerrel mutatkozott be Magyarországon a 2028-as olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO PRO). Teltházas gálán Busa Gabriella személyében magyar világbajnokot avattak, emellett további izgalmas meccseket láthatott a közönség.

Busa Gabriella profi világbajnok lett Budapesten. A háromszoros amatőr világbajnoki aranyérmes a Kellner Ferenc Sportközpontban megrendezett Royal 01 Küzdősport Gálán megnyerte a vb-címmeccsét 55 kilogrammban, a lengyel Marta Pyra ellen. Az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka a főmérkőzésen 12 menet után pontozásos győzelmet aratott full contactban.

A gálán a Világjátékok-résztvevő Pálfi Viktória K1 szabályrendszerben pontozással nyert 55 kilogrammban Miklós Alexandra ellen, míg Papp Tünde ugyancsak pontozásos sikert ért el Törő Eszterrel szemben (55 kg, low kick szabályrendszer).

A férfiaknál Száraz Gergő a szerb Milos Bogdant legyőzve, KO-győzelmet aratott 64.2 kilogrammban. Ezt az összecsapást full contact szabályrendszerben bonyolították le.

Fotó: Dobrovszki Dániel

0 Tovább

Rögbi Gála – Könyvbemutató és díjazás

Nagyszabású gálával kezdték az évet a rögbisek! A Francia Intézet adott otthont az rögbiesi díjátadó ceremóniának, amely egy könyvbemutatóval egészült ki.

Kiss Antal a Magyar Rögbi Szövetség elnöke elmondta, hogy sok közös cél van a franciákkal való együttműködésben, főként, hogy a világ 3. legnagyobb sporteseményét, a közel 3 millió helyszíni  nézőt vonzó rögbi világbajnokságot (RWC) idén Franciaországban rendezik.

A mintegy 200 meghívott résztvevő a rögbis társadalom egészét képviselték. Dr. Dénes Tamás, Szepesi-díjjal kitüntetett író munkája, a magyar rögbi sport történetét bemutató mintegy 400 oldalas kötet és a rögbis szerkesztő bizottság és magyar rögbi társadalom közreműködésével született meg. Az egy éven át készült könyv létrehozását vitéz Bene Kálmán, a szövetség társadalmi alelnöke határozta el, aki a merész terv megvalósításában az alkotási folyamat végéig vezető szerepet játszott – hangzott el a Rögbi Gálán.

A szövetség egyébként kiemelkedő évet tudhat maga mögött. Többek között júniusban Magyarország rendezte meg az európai szövetség legnagyobb eseményét, a 7’s Trophy-t.  Emellett a magyar válogatottak a világ legjobb csapatai ellen küzdöttek meg a párizsi olimpiára vezető út első állomásán - többek között a tokiói  olimpián is indult Írország, Anglia és Wales ellen. A rendkívüli kihívás után Magyarországnak továbbra is van esélye az olimpiai  kvalifikációs döntőre való kijutásra,  a folytatás a World Series eredmények függvénye.

A díjazottak

 A legdinamikusabban fejlődő egyesület: Honfoglalók RC

Év játékosa 2022 - u16 fiú  7's:  Kade Zalán (Esztergomi Vitézek RAFC

Év játékosa 2022 - u16 lány  7's:  Szűcs Kinga (Nádasdladány RC

Év játékosa 2022 - u16 XV:  Mesterca Dávid (Nagykovácsi Dragons RC)

Év áttörő támadó játékosa: Kritzer Dorina (Esztergomi Vitézek RAFC)

Év játékosa 2022 - u18 fiú  7's: Kade Zsombor (Esztergomi Vitézek RAFC)

Év játékosa 2022 - u18 lány  7's: Jakubecz Lili (Fehérvár RC)

Év játékosa 2022 - u18 XV: Szűcs Máté (Fehérvár RC)

Év játékosa 2022 - férfi  7's: Gyurcsik Mózes (Battai Bulldogok SZVISE)

Év játékosa 2022 - női 7's: Oláh Dorottya (Fehérvár RC)

Év játékosa 2022 – XV: Márki Roland (Fit World SE Gorillák RC)

Év önkéntese: vitéz Bene Kálmán

Év játékvezetője: Dr. Mátrai Norbert

Év edzője: Regan Phillips (Fit World SE Gorillák RC)

 

Fotók: Lehotzky István

0 Tovább

Busa Gabriella profi kick-box világbajnoki címért küzd vasárnap Budapesten

A 2023-as évvel profi kick-box rendezvénysorozat veszi kezdetét hazánkban, amelynek első eseményére január 15-én, vasárnap kerül sor. Az újdonsült kezdeményezésről kedden állapodott meg a 2028-as az olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO PRO) és a Magyar Kick-box Szakszövetség. A nyitó rendezvény fő mérkőzésén az amatőrként háromszoros világbajnok – és sokak által az Exatlon Hungary extrémsport reality-jéből is ismert – Dr. Busa Gabriella ezúttal a profi világbajnoki cím reményében lép ringbe.

A NOB által is elismert kick-box világszövetség, a WAKO legfontosabb célja, hogy a sportág ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Erre eséllyel is pályázik, hiszen a kick-box egyike annak a kilenc sportágnak, amelyek közül néhány a szervezők jóvoltából felkerülhet a programra. A WAKO vezetése – amelynek a magyar Király István az egyik alelnöke – ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a sportágnak profi "lába" is legyen, amelyet a WAKO PRO koordinál.

Ennek lesz a része az az új profi kick-box rendezvénysorozat, amely 2023-ban rajtol el Magyarországon – jelentették be kedden a WAKO PRO képviseletében Király István, valamint a hazai szövetség elnöke, Galambos Péter. A magyarországi sorozatot szervező Royal Promotion az idén 4-5 eseménnyel kalkulál, de terveznek külföldi, illetve a kick-box mellett profibox gálákat is tető alá hozni.

A nyitó rendezvény mindjárt különleges csemegét ígér: az amatőr pályafutásnak háromszoros világbajnokként búcsút intett Dr. Busa Gabriella a profik között is csúcsra érhet. Az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka 2019-ben, harmadik vb-aranyát követően vonult vissza az amatőr kick-box karriertől, arról azonban nem tett le, hogy a profik között is bizonyítson.

A címmérkőzés pikantériája, hogy a full-contact szabályrendszer 55 kg-os súlycsoportjának világbajnoki címéért zajlik majd. Vagyis éppen azért a bajnoki övért, amelyet 2018-ban a szintén magyar Rákóczi Renáta szerzett meg, egy évvel később pedig sikerrel megvédett. A trón azonban mostanra megüresedett, hiszen az Exatlonban korábban szintén szerepelt bajnok időközben visszavonult. Reni azonban nem csak tétlen szemlélője lesz az utódjáról döntő csatának, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalatával Gabi felkészülését segítette.

 


A 12-szer 2 percesre tervezett ütközetben a lengyel Marta Pyra lesz Dr. Busa Gabriella ellenfele.

A gálán a fő mérkőzést öt másik profi kick-box összecsapás előzi meg, amelyeken a sportág hazai elitjéből többek között ringbe lép Góman Renátó, valamint a tavaly nyáron a birminghami Világjátékokat is megjárt Pálfi Viktória.

A Royal 01 elnevezésű rendezvény hivatalos mérlegelését szombat délután tartják a Westendben. A gála maga pedig vasárnap 17 órakor kezdődik Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban.

0 Tovább

III. Hungarian Darts Trophy – Várhatóan ősszel a világbajnok is  Budapestre látogat

Az angol Michael Smith győzelmével zárult a darts-világbajnokság Londonban. A sportág hazai rajongóinak jó hír, hogy a vb-n látott klasszisok ősszel Magyarországra látogatnak, így várhatóan az új világbajnok is tábla elé áll Budapesten.

A darts egyre népszerűbb. Évről évre egyre többen ülnek képernyők elé az év végi vb-n. Így volt ez most is. Korábban a PDC bejelentette: a világ legjobb dartsosai ismét ellátogatnak  Budapestre. A III. Hungarian Darts Trophy-t szeptember 22. és 24. között rendezik meg a BOK Csarnokban – adta hírül a Darts Event. Ez a verseny a European Tour állomása lesz, így a pro tour ranglista legjobb 16 játékosa várhatóan tábla elé áll. A magyar darts játékosoknak is kitűnő lehetőség a bizonyításra, négy hazai dartsos ugyanis elindulhat a világelitben, az később dől el, hogy kik kapnak lehetőséget.

A szervezők ismertették azt is, folyamatos a  jegyértékesítés a szeptemberi trophy-ra. Bővebb információk az esemény hivatalos honlapján.

Tavaly az angol Joe Cullen szerezte meg a végső győzelmet, miután soha nem látott csillaghullást hozott a verseny 2. napja. Többek között Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross és Raymond van Barneveld is kiesett. A meglepetéssorozatot pedig a zárónapon Michael Smith és Dirk van Duijvenbode búcsúja tette teljessé.

A Hungarian Darts Trophy-t összesen 14 ezren szurkolták végig a helyszínen, és minden bizonnyal hasonló érdeklődés övezi majd a European Tourt idén is.

0 Tovább

A gondolkodást szereti a kick-boxban az Év Sportolójának választott Fésű Lajos

Azért szereti a kick-boxot, mert gondolkodni is kell benne - vallja a Magyar Kick-box Szakszövetség által a férfiaknál az Év Sportolójának választott Fésű Lajos. A csepeli Halker-Király Team 23 éves versenyzője azzal vívta ki az elismerést, hogy a novemberi, Antalyában megrendezett Európa-bajnokságon két szabályrendszerben, pointfightingban és kick-lightban is aranyérmet nyert, és őt választották az Eb legjobb tatamis férfi versenyzőjének.

Már a nagyapja is küzdősportolt, negyven évig volt nemzetközi ökölvívó bíró, de édesapja is bokszolt és kick-boxolt, ezáltal kézenfekvő volt, hogy neki is valamilyen küzdősportot válasszanak.

"Ötévesen először a kick-boxot próbáltam ki, és egyből beleszerettem. Itt ragadtam, és azóta is ugyanazzal a kedvvel és szeretettel csinálom" - mesélte a sportágat immár 17 éve űző Fésű Lajos, aki az évek múlásával szépen fejlődött, így került Ráckevéről a csepeli Halker-Király Teamhez.

"Mostani egyesületem Király István vezette csapata gyakorlatilag a második családommá nőtte ki magát. Tudom, hogy mindig számíthatok rájuk, és s szeretek az edzésekre járni, mint ahogy más közös programokra is. És az sem mellékes, hogy a csapatban többen is vannak, akik igazi példaképek, gondolok itt Jároszkievicz Krisztiánra, Mórádi Zsoltra, vagy a fiatalabbak közül Veres Rolandra és Bálint Zoltánra. Ők mind világbajnokok, és arra is kiváló példák, hogy miként kell űzni ezt a sportot, és milyen magas szintre lehet eljutni benne."

Magát a sportágat Fésű Lajos főként azért szereti, mert - miként fogalmazott - "itt nem elég nagyot ütni, nem elég gyorsnak lenni, hanem gondolkodni is kell".

"Szerintem a küzdőstílusomon is látszik, hogy a taktikus bunyót szeretem. Abszolút megfogott a kick-boxban, hogy sokoldalúság szükséges hozzá, át kell tudni látni a küzdelmet, gondolkodni az ellenfél fejével, és arra felépíteni egy jobb taktikát. A fő erősségemnek is azt tartom, hogy a küzdelmek során higgadt tudok maradni, képes vagyok végig százszázalékosan koncentrálni, és taktikailag jól összerakni a meccseket."

Élete legjobb eredményének Fésű Lajos a 2019-es világbajnoki címét, illetve a mostani két Európa-bajnoki aranyát tartja, pályafutása legkülönlegesebb pillanatának pedig az idei első Eb-fináléját.

"A pointfighting döntőben esélytelenebbként léptem tatamira. Ennek ellenére sikerült nyernem, ráadásul úgy, hogy az utolsó menetben hárompontos hátrányból fordítottam. Elmondhatatlan érzés volt!" - emlékezett vissza.

Az aranyérmek mellett a törökországi kontinensviadalon Fésű Lajos kvótát szerzett az egyaránt 2023-ban sorra kerülő Európa Játékokra és Küzdősport Világjátékokra. Legfőbb céljai között elsősorban ez a két multisport-esemény szerepel.

"Szeretnék aranyérmet nyerni mindkettőn. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez kemény és alapos felkészülésre van szükség, de készen állok rá, és mindent meg fogok tenni a siker érdekében. Ezeken kívül pedig minél több világ- és Európa-bajnoki címet akarok bezsebelni. Még a fiatalabb versenyzők közé tartozom, úgyhogy bízom abban is, hogy a kick-box 2028-ban bekerül a Los Angeles-i olimpiára. Ha ez valóban megtörténik, akkor elgondolkodnék azon is, hogy hátha még egy olimpiai bajnoki címet is tudnék nyerni."

 

Addig is a fiatalember a TF-es félévi vizsgáira összpontosít, hiszen a Testnevelési Egyetem ötödéves hallgatója testnevelő, gyógytestnevelő és egészségfejlesztő szakon. Fésű Lajos elmondása szerint szeretne majd tanítani, foglalkozni edzősködéssel, de más lehetőségeket is lát a sport terén, ezért mindenképpen tovább akarja még képezni magát. 

0 Tovább

Fésű Lajos és Mezei Nikolett az év legjobb hazai kick-boxosai

Az idén is megválasztotta a Magyar Kick-box Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál Fésű Lajos, míg a nőknél Mezei Nikolett érdemelte ki a címet a 2028-as olimpiai részvételre pályázó sportágban. Mindketten első alkalommal lettek  az esztendő hazai legjobbjai.

2022-ben tovább folytatta sportdiplomácia sikersorozatát a WAKO világszövetség irányította kick-box, és a magyarok sokadjára bizonyították, hogy a világ élvonalába tartoznak.

Az amerikai eredetű, modern küzdősport első ízben szerepelt a Világjátékok hivatalos programjában. A nem olimpiai sportágak legnagyobb eseményére ráadásul Boros Petra és Pálfi Viktória révén két magyar is kivívta a részvétel jogot. Jövőre újabb multisport-rendezvények következnek úgy a kick-box, mint a magyarok életében, hiszen az olimpiai szervezetekhez tartozó, négyévenkénti Európa Játékokra - ahol szintén most mutatkozik be a sportág -, valamint a Küzdősport Világjátékokra is kvalifikáltak magyar harcosok. Ezeken felül pedig a kick-box azon kilenc sportág között van, amelyek még pályáznak a 2028-as, Los Angeles-i ötkarikás játékokon való részvételre.

Az idei nemzetközi kick-boxos versenyszezon első fele a koronavírus járvány hatásai miatt még hiányosra sikeredett, az első nagy világverseny éppen a júniusi budapesti, 27. Magyar Kick-box Világkupa volt. Az őszi idényben került sor az utánpótlás világbajnokságra, ahol Magyarország az éremtáblázaton a második helyen végzett. Az évet novemberben Antalyában a felnőtt Európa-bajnokság zárta, ahol hét magyar aranyérem is született.

A törökországi Eb legeredményesebb magyar versenyzőjének Fésű Lajos bizonyult, aki két szabályrendszerben, pointfightingban és kick-lightban is aranyérmet nyert, és őt választották az Eb legjobb tatamis versenyzőjének. A Halker-Király Team kick-boxosa emellett a nyáron a dobogó legfelső fokára állhatott fel az Európai Egyetemi Játékokon is.

A nőknél a fiatal Mezei Nikolett lett az Év Sportolója itthon a nőknél. A battonyai Barátság SE klasszisa bizonyította, hogy nem véletlenül szerzett tavaly kick-lightban világbajnoki aranyat: az idei kontinensviadalon ugyanis Európa-bajnoki címet nyert.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum