Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világklasszisok rock ’n’ roll bajnoksága Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban

November 30-án, szombaton 12 órától a Lauber Dezső Sportcsarnokban megrendezik az I. Teletál Akrobatikus Rock ’n’ Roll Magyar Bajnokságot, amely a Magyar TáncSport Szakszövetség 2019. évi versenyidényének legrangosabb megmérettetése lesz.

A rendezési jogot pályázat útján a Pécsi Fordan Sportegyesület nyerte el, 2012-2017. között mind a hat évben hasonló bajnokságuk „Az Év Táncversenye címet” nyerte el az országos szakszövetségnél. Ezúttal is közös bajnoksága lesz a felnőtt és junior párosoknak, valamint a gyermek és serdülő leányformációknak. A rangos eseményre 21 hazai klub 520 táncosa küldte el nevezését. A bajnokság főrendezője, Papp Viktor elmondta, hogy ezúttal is lesz „A” kategóriás verseny, amelyben ő maga is versenyzett a ’80-as és ’90-es években. „Legújabb nevén a Main Class Free Style kategória a sportág Forma 1-ének számít, hiszen nem ritkán 4-5 méter magas dobásokat hajtanak végre tánc közben a sportolók.” – hangsúlyozta a rendező.

A szervezők ismét szimpátiaszavazásra invitálják a nézőket, hiszen belépőjegyükkel szavazhatnak az általuk vélt legszimpatikusabb csapatra  vagy párosra. A szavazás győztese egy gyönyörű serleggel és természetesen a verseny „Legszimpatikusabb Csapata” címmel lesz gazdagabb.

0 Tovább

Bárki használhatja a kondiparkot!

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) területén tízmillió forintból kialakított szabadtéri fitneszparkot adtak át.

Az ünnepi eseményen Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke elmondta, a kondipark építési költségeit Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól pályázat útján nyerték el. A szervezet elnöke, Hatala József úgy fogalmazott, a sport a bűnmegelőzés egyik fontos formája, ezért támogatnak hasonló projekteket. Hozzátette, hogy a most átadott területet nem csupán a birkózók használhatják majd, hanem bárki eltöltheti ott hasznosan a szabadidejét.

Németh Szilárd a park átadását a majdani sportcsarnokavató "előszobájának" nevezte. Hangsúlyozta, az új aréna már szinte készen van, így hamarosan annak az átadására is sor kerülhet. Ez várhatóan márciusban fog megtörténni. Az átadást jelképező szalagátvágást Németh Szilárd és Hatala József mellett az idei nur-szultani világbajnokságon aranyérmes Lőrincz Tamás végezte el. A londoni olimpián ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok sportoló a jövő héten kezdi meg a felkészülést a kötöttfogású válogatottal a tokiói olimpiára, a kvalifikációt már a vb-arannyal megszerezte.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a szövetség vezetői, a magyar válogatott tagjai és szakvezetői, a korábbi legendák közül Klinga lászló és Csatári József, illetve a helyi birkózóklubok fiatal versenyzői. A Pénzügyőr birkózói rövid bemutatóedzést is végeztek az új fitneszparkban.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Teqball – Egyéniben a magyarok mindhárom érmet elhozták a varsói Challenger Kupáról

Challenger Kupa győzelemmel hangolódott a budapesti világbajnokságra Blázsovics Ádám. A Phoenix Teqball Academy világklasszisa a Varsóban győzött.

A lengyelországi Challenger Kupán elitmezőny indult, hiszen többek között a világranglista 2., 3., és 4. teqballosa is indult. A magyar siker elsöprő volt Varsóban, hiszen a második helyen Bányik Csaba végzett, megelőzve Sipos Árpádot.

„Remek felkészülés volt ez a világbajnokságra, amely az év versenye lesz számomra, számunkra. Ez a sportág még nagyon fiatal, de világbajnokságról világbajnokságra mindig kiderül, hogy mennyit fejlődött. Azt hiszem a budapesti közönség világszínvonalú versenyt, és mindemellett óriási show-t láthat majd” – mondta Blázsovics Ádám, aki rendelkezik már egyéni vb-aranyéremmel.

A budapesti teqball-világbajnokságot december 6. és 8. között rendezik meg a Hungexpón.

0 Tovább

Érdi Mária idén is a legjobb lett!

Érdi Mária zsinórban hetedszer lett az év legjobb női vitorlázója. A tokiói olimpiára készülő vitorlásversenyző a hétfő esti díjátadón nem vehetett személyesen részt, hiszen jelenleg Ausztráliában edzőtáborozik. A díjat Fluck Benedek, az MVM SE elnöke vette át.

A laser radial hajóosztályban versenyző magyar klasszis a Magyar Vitorlás Szövetség díjkiosztó ünnepsége után elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy 2019-ben is ő kaphatta a legjobb női versenyzőnek járó díjat.

Annak ellenére, hogy zsinórban hetedszer lettem az év legjobbja, mindössze kétszer tudtam személyesen átvenni a díjat. Jelenleg is Melbourne-ben vagyok, és edzőtáborozom. Minden évben nagyon fontos számomra ez a díj, de úgy gondolom, hogy az elmúlt években és idén is sokat tettem, tettünk azért, hogy nemzetközi vizeken is odafigyeljenek a teljesítményemre” – nyilatkozta Érdi Mária, aki a 2. olimpiájára készül.

„Idén már csak edzőtáborok lesznek Ausztráliában. A tervek szerint december 14-én megyek haza, aztán 28-án ismét visszajövök Melbourne-be, ahol egészen a február végi világbajnokságig kint leszek” – mondta az idei tervekről Érdi Mária.

0 Tovább

Király István a kick-box világszövetség alelnöke lett

Történelmi sportdiplomáciai siker született a törökországi Antalyában keddtől szombatig tartó kick-box világbajnokságon, ahol két magyar is bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert WAKO világszövetség elnökségébe. A vb-t megelőző közgyűlésen a megjelentek Király Istvánt és Mórádi Zsoltot is beszavazták az elnökségbe, amelynek első ülésén Királyt alelnöknek választották  – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A csepeli sportvezetőnek az év során ez már a második hatalmas sportdiplomáciai előrelépése, hiszen a májusi budapesti kick-box világkupa alkalmával ő lett az európai kick-box szövetség, a WAKO Europe elnöke. A világszövetség alelnöke volt előzőleg a pár évvel ezelőtt elhunyt Dr. Leyrer Richárd is, ezt a tisztséget nyerte el most négy évre Király István – olyan pedig még soha nem fordult elő, hogy két magyar tagja legyen a sportág legfelső vezetésének.

A WAKO történetének legeredményesebb versenyzőjét, Mórádi Zsoltot tavaly nyáron választották a világszövetség sportolói bizottságának elnökévé. A tízszeres világbajnok Antalyában ennek a testületnek a képviselőjeként lett – korábbi edzőjével együtt – az elnökség tagja.

Óriási erő ez Magyarország számára, amely immár nemcsak a tatamin és a ringben nagyon erős, hanem a sportdiplomáciában is – jelentette ki Király István. Az újdonsült WAKO alelnök – aki egyúttal a hazai szövetség alelnöke – szerint a NOB elismerést követően a sportág számára egyértelmű végcél az olimpia, ezért fognak világszinten dolgozni, itthon pedig azt szeretnék, hogy az elért sikerekhez méltó figyelmet, elismertséget és támogatást kapjon a sportág.

"Szeretnénk a kiemelt sportágak közé kerülni. Azt gondolom, jelenleg alulreprezentált a sportágunk, mind az eredményeink, mind a létszámunk, mind a jövőnk, mind pedig a sportdiplomáciánk tekintetében. Természetesen nagyon sokan szeretnek otthon és rengeteg támogatást is kapunk, csak éppen állami garanciára is szükség lenne ahhoz, hogy fel tudjunk készülni a remélt olimpiai részvételre, és el tudjuk látni azokat a feladatokat, amelyek az eddigi eredményességünk és immár a sportdiplomáciai képességeink miatt is elvártak tőlünk. Húsz éve ott vagyunk a világversenyeken az első háromban a nemzetek között, a sportolóink és mi, sportvezetők is mindent megteszünk a sikerek érdekében, de a jelenlegi feltételekkel ezek a hatalmas eredmények nem tarthatóak."

Király István kifejtette: szeretnék, ha az anyagi megbecsülésnek köszönhetően egyebek mellett a hazai szövetség tudná finanszírozni a sportolók világversenyekre utaztatását, valamint lenne egy önálló bázisuk központi edzőteremmel, ahol a szakmai és sportdiplomáciai munkát, illetve a válogatottak felkészítését is el tudnák látni.

0 Tovább

Három-négy aranyérem a cél a kick-box vb-n

Harmincöt magyar versenyző lép tatamira és száll ringbe a törökországi Antalyában keddtől szombatig tartó kick-box világbajnokságon, amelyen nem kevesebb, mint 66 ország legjobbjai indulnak. A válogatott tagja többek között a napokban profi világbajnoki címét megvédő Rákóczi Renáta, akárcsak az októberi szarajevói vb-n diadalmaskodó Busa Andrea. A szakvezetés legalább 3-4 aranyérmet vár a magyaroktól – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A NOB által is elismert WAKO világszervezet hét szakága közül egy hónapja Szarajevóban bonyolították le a light-contact, a low-kick és a K1 szabályrendszerek vb-jét, amelyen hazánk – elsősorban a Busa nővérek, az azóta visszavonult Gabriella, illetve Andrea győzelmének köszönhetően – az éremtáblázat harmadik helyén végzett. Antalyában a pointfighting, a kick-light, a full-contact és a zenés formagyakorlat elitje méretteti meg magát.

Három-négy győzelmet vár a felnőtt válogatott tagjaitól a hazai szövetség elnöke. Galambos Péter szerint kis szerencsével még több is összejöhet, hiszen a jónéhány újonc mellett számos világklasszissal vág neki a magyar csapat a vb-nek.


"Roppant erős a küldöttség női pointfightingos része, hiszen ott kizárólag korábbi világ- és Európa-bajnokokat vonultatunk fel, a férfiaknál pedig Veres Richárd és Alex, valamint Rohonczi Jenő sok szép sikert megélt már. Ebben a szakágban azt várjuk a mieinktől, hogy megőrizzék helyüket a világ két legeredményesebb nemzete között, a csapatversenyben pedig kimondva-kimondatlanul mindig a győzelem a cél. Kick-lightban a Szarajevóban is indult Busa Andrea, Szmolek Emánuel és Zsarkó Péter Dániel éremesélyes, illetve Andreától még komolyabb eredményt remélünk. A full-contactosok között Rákóczi Renáta feladata az, hogy profi címvédése után fejben átálljon egy teljesen másfajta küzdelemre, hiszen itt tizenkettő helyett három menetes küzdelmek lesznek. Brunner Boglárka tavaly Európa-bajnok lett, ezúttal is esélyesnek számít, az Eb-bronzérmes Puravecz Péter pedig négy kategóriában is megmutathatja tudását formagyakorlatban" – ismertette várakozásait Galambos Péter.

A válogatott nagy része Dunavarsányban bő egyhetes edzőtáborban készült fel a világbajnokságra, ahol a felnőttek mellett a legjobb hazai veteránok is szerencsét próbálnak majd.

Kick-box világbajnokság, Antalya, a magyar indulók:

Felnőttek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: Hidvégi Nándor
63 kg: Bálint Martin
69 kg: Veres Richárd
74 kg: Korpádi Tamás
79 kg: Veres Alex
84 kg: Juhász Ábel
89 kg: Vörös Attila
94 kg: Rohonczi Jenő
Nők:
50 kg: Murvai Lívia
60 kg: Szabó Dorina
65 kg: Busa Andrea
70 kg: Nagy Henrietta
+70 kg: Kondár Anna
Pointfighting csapat

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: Didenko Alexander
63 kg: Fésű Lajos
74 kg: Zsarkó Péter Dániel
79 kg: Bálint Zoltán
84 kg: Szmolek Emánuel
89 kg: Sleisz Attila
94 kg: Vígváry Viktor
+94 kg: Vida Balázs
Nők:
55 kg: Csorba Zsanett
60 kg: Nagy Rita Katalin
65 kg: Busa Andrea
70 kg: Boros Kata

Full-contact:
Nők:
56 kg: Rákóczi Renáta
+70 kg: Brunner Boglárka

Zenés formagyakorlat:
Férfiak:
Puravecz Péter          

Veteránok:

Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: Hammer Lajos
74 kg: Bíró Lajos
84 kg: Mészáros Márk
94 kg: Csikós Péter

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: Hammer Lajos
74 kg: Csernák Sándor
84 kg: Kovács Imre
94 kg: Tóth István
+94 kg: Döme Balázs  

0 Tovább

Újabb rangos squash versenyen döntőzött Farkas Balázs

A második helyen végzett a profi fallabdázók szervezete, a PSA versenysorozatának norvégiai állomásán Farkas Balázs. Az egy héttel korábban a kolozsvári PSA-viadalon diadalmaskodó tatabányai játékos az Oslo melletti Lysakerben megrendezett tornán is bejutott a döntőbe, és csak ott maradt alul.


Norvégiában a második helyen rangsorolt Farkas Balázs a selejtezők során magabiztosan, egyaránt 3-0-ra nyert a pakisztáni Shah, az izraeli Avraham és az angol Peach ellen, ezzel bejutott a döntőbe. A fináléban aztán a 2017-es Világjátékok-résztvevő magyar klasszis 3-1-re kikapott a torna első kiemeltje, a világranglistán 83-dik spanyol Jaumétól.

„Másfél hét alatt sikerült két 5000 dollár összdíjazású rangos torna döntőjébe bejutnom, amelyek közül az egyiken győzni is tudtam. Jelenleg a 113-dik vagyok a világranglistán, a célom pedig az, hogy bekerüljek a Top 100-ba, amihez nagyon jók ezek a sikerek” – bizakodott Farkas Balázs.

0 Tovább

Négy érem és számos pontszerző hely a junior testépítő és fitness világbajnokságon!

Három ezüstöt és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a junior testépítő és fitness világbajnokságon Budapesten.

fitnesz

A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség tájékoztatása szerint Frauenberger Panni a fitness mezőnyben ezüstérmes lett, akárcsak Szalai Evelin a fitmodelleseknél és Nyircsák József a testépítők Games Classic kategóriájában. A negyedik érmet Ágoston Dorottya szerezte, aki a fitness világbajnoki mezőnyben felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség elnöke szerint a magyar válogatott kitett magáért, és beérni látszik a szövetség utánpótlás programja.

„Ha azt nézzük, hogy minden harmadik magyar válogatott versenyző döntőbe jutott a budapesti világbajnokságon, akkor kijelenthető: eredményes felkészülésen vagyunk túl. Az érmesek teljesítménye magáért beszél, igaz, a hab a tortán az lett volna, ha legalább egy aranyérmet begyűjtünk, de nem szabad telhetetlennek lenni. A négy érmen kívül sok pontszerző helyezéssel gazdagodtak a mieink azon a vb-n, amelyről az összes nemzetközi delegáció csak felsőfokon beszélt” – nyilatkozta Huber István.

A Testnevelési Egyetemen megrendezett junior testépítő és fitness világbajnokságon 40 ország 300 versenyzője indult. 

0 Tovább

SZEOSZ – Teltházas és sikeres konferencia a szabadidősport rendezvényekről

Rangos konferenciát rendezett a SZEOSZ, azaz a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége.

A budapesti eseményen – amely teltházas volt – előadást tartott többek között Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Kocsis Árpád a Budapest Sportiroda vezérigazgatója és Zelcsényi Miklós az NN Ultrabalaton főszervezője.

A MOM Sportban lebonyolított az érdeklődők választ kaphattak arra, hogy mitől lesz sikeres egy sportesemény marketingje, szó esett a sportrendezvényekre köthető egészségügyi biztosításról, felmerült több felelősségi kérdés is, valamint feledhetetlen élménybeszámolót tartott Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős és kenus.

A SZEOSZ idén alakult és ez az első konferenciája. A szövetség 27 alapító tagja 2018-ban több mint 80 sportrendezvényt szervezett, és közel 240 ezer szabadidősportolót mozgatott meg. Az alapítók szervezőként mindennapi munkájuk során felismerték, hogy nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, legyen szó akár egy Ultrabalaton-szintű óriásrendezvényről vagy egy kisvárosban rendezett húsvéti nyuszifutásról. 

Bővebb információk a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségéről a www.szeosz.hu oldalon olvashatók.

Az előadók névsora:

 

-          Révész Máriusz (aktív Magyarországért felelős kormánybiztos - nyitóbeszéd)

-          Kocsis Árpád (Budapest Sportiroda Kft. - alapgondolatok 400 teljesített és 500+ megszervezett szabadidősport esemény után)

-          Zelcsényi Miklós (Balatonman Kft. - egy szabadidősport-esemény felépítése A-tól Z-ig)

-          Slett Tamás (ERGO-Ambulance Kft. - egészségügyi biztosítás a sportrendezvényeken)

-          Csányi László „Csanya” (Körtés Egyesület - Mitől lesz sikeres egy sportesemény marketingje?)

-          Szemán Róbert (Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft - Felelősségi kérdések egy sportrendezvény lebonyolítása kapcsán)

-          Rakonczay Gábor (többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős és kenus – élménybeszámoló)

0 Tovább

Bajnokok Ligája – Két magyar csapat került lépéselőnybe a nyolcaddöntők során

A férfiaknál a Szeged és a Zalaegerszeg megnyerte első nyolcaddöntős meccsét a tekézők Bajnokok Ligájában.

A Tisza-partiak a legrangosabb európai kupasorozat nyolcaddöntőjében a horvát KK Beográddal találkoztak és hazai pályán 5-3-ra győztek. A Zalaegerszegi TE idegenben kezdett, és 7-1-re nyerni tudott a román CS CFR Cluj otthonában. Nem sikerült a Répcelaknak. A magyar csapat 8-0-s vereséget szenvedett a horvát KK Zapresic vendégeként.

A nőknél a Rákoshegyi VSE nyolcaddöntőzik, és az első meccsen 7-1-re kikapott a szlovák Podbrezova otthonában.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek visszavágóit december 7-én rendezik meg.

0 Tovább

Kiütések emlékezetes estéjét hozta a TEK Gála

Mi pedig élménybeszámolót a főhősöktől

Több mint 4 ezren látogattak ki a hétvégi TEK Gálára, amelyen 600 ezer forintnyi adomány gyűlt össze a Bethesda Gyermekkórháznak (így a célul kitűzött, félmillió forintos orvosi műszer megvásárlása is megvalósulhat). A budapesti BOK Csarnokban tartott rendezvény különösen népszerű volt a családok körében, a gyerekek élvezettel ismerkedtek a helyszínen a rendészeti munka rejtelmeivel. A napközben lezajlott küzdősport-versenyekre több mint 300 amatőr sportoló nevezett. Nagy sikert arattak a harcművészeti bemutatók Soke Kelemen István 10. danos Ju Jitsu mester, a Kelemen Ryu stílus alapítója, a Terrorelhárítási Központ közelharc-oktató kiképzője vezetésével. A gála sztárvendége, a 3-szoros K1-világbajnok Peter Aerts elárulta: szeretné, ha a hazájában, Hollandiában is meghonosodna a jövőben egy hasonló jellegű esemény. Most pedig jöjjenek az esti szuperfight küzdelmek magyar győzteseinek élménybeszámolói!

– Már délután láttam, hogy sokan vannak, de a teltház csak akkor tudatosult bennem, amikor bevonultam a meccsemre – idézi fel kick-box világbajnoki címvédése perceit Rákóczi Renáta, aki ukrán ellenfelét a 10. menetben technikai KO-val múlta felül. – A tíz évvel ezelőtti énemre talán terhet pakolt volna ez a tömeg, de ennyi rutinnal, 32 évesen már doppingolt. Nagyobb élmény volt itthon címet védeni, mint tavaly megszerezni Norvégiában! Láttam, hogy az ellenfelemnek dagad fel a szeme, de nem kímélhettem, amíg a bíró le nem léptette. A meccs után elnézést kértem tőle, s ő biztosított róla, hogy fordított helyzetben ugyanígy cselekedett volna. A végén sírtam, igen, így jött ki a felkészülés tíz hete alatt összegyűlt stressz. Ráadásul előzetesen nem mondtam, de sérülésekkel küzdve álltam ki, és amikor az adrenalin visszaugrott a normál szintre, egyből jöttek a fájdalmak.  

– Pont egy keresztütést akart csinálni és lejjebb vitte a súlypontját, amikor nyitottam egy hátsó térdest, és abba bizony belenézett – ezekkel a szavakkal már Fábián Kristóf muay thai magyar bajnok, K-1 világkupa-győztes összegzi mérkőzése utolsó pillanatait, miután látványosan kiütötte ukrán ellenfelét. Akit sajnos kórházba is kellett szállítani, de az aggódók kedvéért megerősítjük: már jól van, nem szenvedett maradandó sérülést, ezt ő maga is megüzente az otthonából.

Ígéretéhez híven Kálucz Martin MMA-harcos is kiütéssel, konkrétan fojtással győzött. – Mindig is a bakancslistámon szerepelt a TEK Gála, elképesztő élmény volt itt küzdeni – mondja utólag is lelkesen. – Szerettem volna még látványosabb küzdelmet, de nem akartam, hogy a nagy parádéban esetleg visszaüssön a karma, inkább lezártam a meccset, amikor adódott rá alkalom. Idén minden mérkőzésemet nyertem, óriási megtiszteltetés, hogy a hatodikat ezen a gálán vívhattam!  

A K-1-es Góman Renátó szintén KO-val nyert, neki a tavalyi fellépéséhez hasonló élményt jelentett a népes hazai közönség előtt aratott siker. – Tudtam, hogy óriási show lesz, az volt a kulcs, hogy a sérülés és betegség által nehezített felkészülésem során fejben végig erős maradtam, és a helyszínen is sikerült kizárnom a negatív dolgokat – osztja meg. Az ugyancsak K-1-es – és elképesztően népszerű Exatlon Hungary-s – Jóni Máté is magabiztosan, technikai KO-val őrölte fel ellenfelét, ő így summáz: – Ezen az estén a szervezők és a szurkolók is maximálisan kitettek magukért, hálásan köszönöm nekik!

Az estének egy felszakadt szemöldökkel és nagy tapssal szakadt vége: Mihajlov Dávid 3-szoros amatőr muay thai, illetve WKN K-1 magyar bajnok szívós olasz ellenfelét találta el úgy egy térdrúgással, hogy a bírónak be kellett szüntetnie a meccset. – Az egyik szemem mosolyog, a másik sír – mondja Dávid –, hiszen ha végigmegy a csata, még közönségszórakoztatóbb lehetett volna, így viszont még én jeleztem a bírónak, hogy baj van a sráccal, mert ijesztőnek tűnt a sérülése. Úgy szétnyílt a szemöldöke, hogy egyből rálógott a szemére, nem is látott tőle. Tudtam, hogy őt is várják haza, nem akartam még nagyobb sérülést okozni. Viszont boldog is vagyok, hiszen Magyarországon csúcsminőséget képvisel a TEK Gála, és szívszorongató érzés volt ennyi ismerős, barát előtt nyerni!

0 Tovább

Bothúzó magyar sikerek a VK-döntőn

Sikerrel zárták a magyar bothúzók a lengyelországi Világkupa-döntőt. A Pabianicében megrendezett világversenyen a nemzeti csapat tagjai két aranyérmet és két ezüstöt nyertek.

Varga Fanni Rebeka és Véró Alex állhatott a dobogó legfelső fokára! Fanni a 65 kilogrammos lányoknál küzdött, és legyőzte a rutinos jakut vetélytársát 2-0-ra a fináléban, Alex pedig sporttörténelmet írt, a mindig legjobban várt + 125 kilogrammosok kategóriában nyert. Ezenkívül Csordás Cintia (55 kg) és Dávid Vanessza (85 kg) szerzett ezüstérmet – tudtuk meg Deli Tamástól, a Deli Team vezetőjétől.

 

Deli egyébként csapatvezetőként és versenyzőként is részt vett Lengyelországban; a 105 kilósok között favoritokat is legyőzve végül ötödik lett.

Fotók: Borbély Henriette

0 Tovább

Szkander vb, Eb – Egymást segíti a magyar és georgiai szervező bizottság

Együttműködés a magyar és a georgiai világversenyek szervezői között. Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke megbeszélést folytatott Bakar Makaridzével, aki a georgiai magyar nagykövet főtanácsadója, a 2020-as két nagy világversennyel kapcsolatosan.

Csabai Attila, aki a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke is egyben, szervező bizottsági elnökként többször alkotott maradandót. A világ egyik legnagyobb Világkupáját rendszerint megrendezi Magyarország, és otthont adott 2017-ben minden idők legjobb világbajnokságának is.

„A 2020-as világbajnokságot Georgia rendezi meg, míg az év Európa-bajnokságát mi bonyolítjuk le Balatonfüreden. A diplomáciai megkeresés részükről történt meg, tanácsadó úrral abban állapodtunk meg, hogy szervezéssel kapcsolatos szakmai információt kölcsönösen megadunk egymásnak, hiszen ezzel a sportág, valamint az országok hírnevét öregbítjük.” – nyilatkozta Csabai Attila. 

0 Tovább

Az Év Egyetemi Sportolói 2019. – a legkiválóbb hallgatókat ünnepelte az egyetemi sportközösség 

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 21-én rendezte meg az „Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó gála ünnepséget.

A díjazottak között olyan sportolók voltak, mint Csipes Tamara kajakozó (EDUTUS), Rasovszky Kristóf (PE), Kapás Boglárka (ELTE) úszók, az Universiade-győztes női vízilabda csapat, valamint az egyetemisták olimpiáján judóban bronzérmet nyert Tóth Krisztián (TE) és a férfi vízilabda válogatott.

A rendezvényen beszédet mondott dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára. „A kormányzat teljes mértékben egyetért a MEFS értékrendszerével. A díjazott bajnokok példaképek, hiszen nem csupán a tanulásban, hanem sport világában is maradandót alkottak. Ezek a példaképek sokat segítenek abban, hogy hitet adjanak mindannyiunknak a mindennapok során.” – mondta Szabó Tünde.   

Dr. Szabó Tündén kívül a rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át Schanda Tamás az ITM tudás- és innováció-menedzsmentért felelős miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, prof. dr. Józsa János az MRK elnöke, Murai László a HÖOK elnöke.

Schanda Tamás kiemelte: azok az egyetemisták és főiskolások, akik díjat vehettek át, felismerték azt az örök igazságot, miszerint ahhoz, hogy lélekkel alkotni lehessen, ahhoz ép test is kell. „Köszönet illeti meg a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget, amiért teret ad a sportnak a felsőoktatásban” – hangsúlyozta az államtitkár.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke szerint az évente megrendezendő gálán mindenképp szót kell ejteni az egyes intézményekben kiváló munkát végző szakemberekről. „Ha szabad így fogalmazni, ezek a kiváló szakemberek, tanárok, intézményvezetők a ’havat elsöprik a bajnokok elől’. A MEFS nagy tisztelettel gratulál ezeknek a pedagógusoknak, és szakembereknek” – emelte ki beszédében a MEFS elnöke. 

Az eseményen dr. habil András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora és prof. dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora Hajós Alfréd Aranyplakett kitüntetésben részesült. Karger Kocsis László az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság nyugalmazott protokollfőnöke pedig a MEFS Életműdíját vehette át.

A MEFS tájékoztatása szerint az „Év Egyetemi Sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2019-ben az Universiadéról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik az Egyetemi Európa-bajnokságon érmet, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek. 

Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat, melyeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eötvös József Főiskola (Baja) képviselői vehették át.

Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

A gálát megtisztelte jelenlétével többek között az EMMI képviseletében Szekeres Pál Universiade-bajnok, Nagy Tímea olimpiai és Universiade-bajnok, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, olimpiai bajnok, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, valamint Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, olimpiai bajnok és Steinmetz Ádám olimpiai és Universiade-bajnok, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és Universiade-bajnok, Balogh Gábor a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke, világbajnok öttusázó. 

0 Tovább

Mocsai: rekordnagyságú testépítő és fitness junior vb lesz a Testnevelési Egyetemen

Péntektől vasárnapig hazánkban rendezik a junior testépítő és fitness világbajnokságot. A Testnevelési Egyetemen sorra kerülő világverseny fővédnöke Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos. A rektor büszkén jelentette ki: a budapesti lesz a sportág eddigi legnagyobb világbajnoksága ebben a korosztályban, az egyetem pedig a rendezésből is kiveszi a részét.

A Testnevelési Egyetem tradíciót szeretne kialakítani a 16 és 23 év közötti korosztály világbajnokságának megrendezéséből – jelentette ki Mocsai Lajos.

„Az egyetem testépítéssel és fitnesszel kapcsolatos szakmai munkát is folytat a mindennapokban. Fiataljaink emellett kiemelten részt vesznek a rendezésben és a lebonyolításban is, így a sportmenedzser képzés hallgatói az önkéntesekkel együtt aktív gyakorlatot is szerezhetnek a vb-n.”

A rektor arról is beszámolt, hogy óriási az érdeklődés a budapesti esemény iránt: a sportolói létszám jelentősen meghaladja a sportág eddigi hasonló világversenyein tapasztaltakat, jóval többen indulnak például, mint a mostanit megelőző, az ecuadori Quitóban megrendezett vb-n.

"A magyarok is minden korábbinál nagyobb csapattal mutatják meg magukat a világbajnokságon. A Testnevelési Egyetem filozófiája, hogy a testkultúrát támogassa, így azt is feladatul vállaltuk, hogy a rendezéssel segítsük a rekordlétszámú magyar részvételt, egyúttal népszerűsítsük a sportágat" - mondta a rektor.

Mocsai Lajos hozzátette: fontosnak tartja, hogy az egyetem a lehető legnagyobb mértékben kapcsolódjon a vb-hez, ezért belső fórumaikon is propagálták azt, és bízik benne, hogy az intézmény tanári közösségéből és a hallgatók is közül is sokan megjelennek majd az eseményen.

0 Tovább

Szumó - Kerstner Róbert megnyerte az open versenyt a Zsigmond Kupán

A Zsigmond Kupával zártak a szumósok. Érden megrendezték az utolsó idei nagy szumóversenyt, amelyen több korosztályban léptek küzdőtérre az indulók.

A vb-bronzérmes Kerstner Róbert megnyerte a királykategóriának is beillő opent, egyébként minden válogatott versenyző hozta azt a formát, amelyet a szakvezetés elvárt tőle, tudtuk meg Ancsin Lászlótól, a Magyar Szumó Szakszövetség elnökétől.

„Ilyenkor jó egy kicsit elemezgetni, nézni az eredményeket, és az látható, hogy mindegyik korosztály alaposan odatette magát a Zsigmond Kupán. Ebben az évben itthon főleg az utánpótlás korosztályok kerültek középpontba, hiszen számukra Európa-bajnokságot rendeztünk, de a felnőttek is folyamatosan versenyeztek. Több Európa-kupán indultak szumósaink, és eredményesen gyűjtögették a világranglista pontokat. Ezek nagyon fontosak lesznek a Világjátékok kvóták szétosztásánál” – összegzett Ancsin László.

Az érdi Zsigmond Kupa az U21-es és az U-23-as korosztálynak országos bajnokság is volt egyben. 

Fotó: Kerstner Róbert és edzője, Ilyés Gyula

0 Tovább

Cardiffból jelentjük - Csillagos ötös magyar szurkolás Cardiffban, de az Eb egyelőre csak álom

Nem túlzás azt állítani, hogy Cardiff kedden piros-fehér-zöldbe öltözött. Ez persze önmagában nem lenne akkora szenzáció, tekintve, hogy a walesi nemzeti lobogó is ezekből a színekből áll, de a hangulatos kikötővárosban nem a fehér-zöld alapú, vörös sárkányt ábrázoló zászlókat, hanem a magyar trikolórt lehetett lépten-nyomon felfedezni.

A sorsdöntő Eb-selejtezőre már hétvégén rengeteg honfitársunk útra kelt, méghozzá a lehető legkalandosabb módokon: valaki Bécsen, mások Londonon át, buszos vagy vonatos „kiegészítéssel” érkeztek meg a helyszínre, és olyanok is akadtak, akik autóval vágtak neki a mintegy 2000 kilométeres, nagyjából 21-22 óra hosszú túrának.

Délelőtt 11 órakor már drukkerek tucatjai várták a nyitást a mieink gyülekezőhelyén, a belvárosi Walkabout bárnál, hogy aztán megkezdhessék maratoni sörfogyasztásukat – a helyzet az, hogy választékból nem volt hiány, már ami a folyékonykenyér-kínálatot illeti…

Délutánra már komoly tömeg gyűlt össze a 600 fő (!) befogadására alkalmas vendéglátóhelyen, persze nemcsak magyar, hanem hazai felhozatallal. Jelentem: igencsak baráti hangulatban, a balhé legkisebb jele nélkül.

A 2016-os Eb óta megszokott vonulás ezúttal sem maradhatott el, 17 óra után nem sokkal indult el a magyar szurkolóhad a Cardiff City stadionja felé. Sajnos hivatalosan csak 1600 fanatikus juthatott belépőhöz a vendégszektorba, ehhez képest legalább két-háromszor annyian próbáltak volna bejutni – fájdalom, jegy híján erre nem sok sanszuk volt.

A mérkőzésen a tartalékos magyar csapat – hiányzott többek között Willi Orban, Kádár Tamás és Korhut Mihály is – összeállítása nem okozott meglepetést, a leginkább aggódásra okot adó balhátvéd posztján Marco Rossi szövetségi kapitány a felcsúti Nagy Zsoltnak szavazott bizalmat.

A stadionban a walesi drukkerek, bár természetesen telt ház volt, egyáltalán nem teremtettek félelmetes hangulatot, a Magyarország minden szegletéből, sőt a határon túlról és persze Nagy-Britannia több pontjáról érkező vendég hívek viszont annál inkább.

Gareth Bale pazar beadása és Aaron Ramsey hajszálpontos fejese után aztán rövid időre csend támadt a magyar színekért szorítók szektorában, kár, hogy pár perccel később Szoboszlai és Sallai ziccerénél nem volt okuk a hangorkánra, mivel a lehetőségek kimaradtak.

Fordulás után sajnos elmaradtak a magyar rohamok, a hazaiak viszont fokozták a nyomást, aminek rögtön meg is lett az eredménye Ramsey góljánál.

A magyar játékosokon látszott az akarás, de átütőerő és különösebb elképzelés nélkül támadgatott, lényegében semmi veszély nem volt a támadásainkban.

A 2-0-s vereség azt jelentette, hogy a magyar válogatott csoportjában csak a negyedik helyen végzett, így egyenes ágon nem jutott ki az Európa-bajnokságra. A remény viszont még él, hogy jövőre mégis láthatjuk Budapesten, a kontinensviadalon Szalaiékat, ehhez tavasszal sikerrel kellene abszolválni a Nemzetek Ligája-playoffot.

Európa-bajnoki selejtező, E-csoport:

Wales – Magyarország 2-0 (1-0)

Gólszerző: Ramsey (2)

Ambrus Tamás/Cardiff

0 Tovább

PSA-versenyeket nyertek a magyarok

Magyar fallabdás sikerek Kolozsváron! A nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál Farkas Balázs nyerte meg az erdélyi városban megrendezett PSA-versenyt.

Chukwu Hannah ráadásul két fronton is érdekelt volt, a PSA-viadallal párhuzamosan nyílt román nemzetközi versenyt is rendeztek. A tehetséges magyar játékos mindkét döntőbe bejutott, végül az open fináléjában vezető pozícióból feladta a versenyt egy kisebb sérülés miatt azért, hogy némi orvosi kezelés után pályára léphessen a PSA-döntőben.

Farkas Balázs ugyancsak Kolozsváron indult. A Világjátékok-résztvevő magyar klasszis imponáló magabiztossággal, a verseny 3. kiemeltjeként jutott egészen a döntőig, ahol 2-1-es hátrányból felállva, döntő szett rövidítésben (egy 73 perces küzdelem végén) legyőzte az egyiptomi Yahya Elnawsany-t 3-2-re. 

0 Tovább

Bogdán Ádám ismét a Hibernian játékosa lesz!

Bogdán Ádám minden a futballistákkal kapcsolatos előítéletet lebontott az "Amiről még nem meséltem..." című sorozat 28. estjén, ahol a hússzoros válogatott labdarúgó dr. Elbert Gábor vendége volt a Pesti Magyar Színházban! Kiderült: a kapus ismét Edinburgh-ba megy…

Egy rendkívül intelligens, vér profi szemlélettel bíró, őszinte sportembert ismerhettek meg benne a nézők. Bogdán elmondta többek között, hogy Edinburgh-ba utazik, mert ismét a Hibernian játékosa lesz, bár szerződését még nem írta alá. Szó esett arról is, hogy sokat tanult Liverpoolban, bár elsősorban nem azt, amire eredetileg gondolt. Elhangzott: gyerekkorában tudta, egyszer a Premier League-ben játszik majd és azzal, hogy ez bekövetkezett, teljesült legfőbb álma.

A 32 éves játékos egy Liverpool-mezt ajánlott föl az Elbert Gábor által indított "Kapusok egy kapusért" jótékonysági akcióra, amelyben a kapusok mezüket ajánlják föl licitre az autóbalesetben szüleit elvesztő 21 esztendős nyíregyházi kapus, Ascsillán Anett és két kiskorú testvére javára.

0 Tovább

Megvédte világbajnoki címét a kick-boxos Rákóczi Renáta

Sikerrel védte meg profi kick-box világbajnoki címét Rákóczi Renáta. A magyar klasszis a budapesti TEK Gálán a WAKO világszervezet profi full-contact világbajnoki övéért rendezett mérkőzésen legyőzte az ukrán Antonina Oszeckát – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A 32 éves kick-boxos hölgy 2018 szeptemberében, Norvégiában sporttörténelmi világbajnoki címet nyert el, amikor legyőzte a hazaiak kiválóságát, Kristin Vollstadtot. A WAKO égisze alatt ugyanis az volt az első profi összecsapás, amikor nők 12 menetes mérkőzést vívtak.

Azóta a TV2 extrémsport reality-jét, az Exatlon Hungary-t is megjárta Rákóczi Renáta, aki a televíziós kitérőt követően az elmúlt hónapokban gőzerővel készült a mostani csatára.

A szombaton a BOK Sportcsarnokban megrendezett TEK Gála keretein belül – több más szuper fight mérkőzéssel együtt – lebonyolított női 55 kg-os világbajnoki döntőben a Titán SE sportolója gyakorlatilag minden menetben felülmúlta az ukrán Oszeckát, akinek az ütések következtében annyira feldagadt az arccsontja, hogy a tizedik menetben az orvos nem engedélyezte a folytatást – ezzel Juhász Gábor tanítványa megőrizte világbajnoki övét.

„Nagyon boldog vagyok. Rengeteget készültem, az elmúlt tíz hetem erre ment rá, minden nap kettőt edzettem. Ma egész nap feszült voltam, de amikor már bent voltam a ringben, alig vártam, hogy elkezdjük. A mérkőzésen, úgy fogalmaznék, hogy a fej döntött, mentálisan sokkal erősebbnek éreztem magam, mint az ellenfelem. Menetenként folyamatosan őröltem fel az ukrán lányt, azt éreztem, hogy be tudom fejezni a meccset idő előtt. Így aztán még igazából rá sem kapcsoltunk, a végén lett volna ugyanis még egy ritmusváltás, de nem ment végig a mérkőzés, aminek végül is nagyon örülök. Borzasztóan szeretek sok menetet bunyózni, nekem sokkal jobban fekszik ez, mint a rövid összecsapások, úgyhogy lesz még majd folytatás” – nyilatkozta Rákóczi Renáta. 

0 Tovább

Megvédheti világbajnoki címét szombaton a kick-boxos Rákóczi Renáta

Nagyszabású budapesti gálán küzd meg újra a WAKO kick-box világszervezet profi vb-övéért az év elején tévésztárrá vált Rákóczi Renáta. A ringben szinte verhetetlen sportoló november 16-án az ukrán Antonina Osetska ellen bizonyíthatja, hogy még mindig ő a legjobb. Kettejük találkozója a BOK Sportcsarnokban megrendezett TEK Gála címmérkőzése lesz, ezzel pedig a kirobbanó formában lévő magyar klasszis régi vágya teljesül –  adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A tavaly szeptemberben Norvégiában megszerzett sporttörténelmi bajnoki címét igyekszik megvédeni szombaton a TV2 extrémsport reality-jét, az Exatlon Hungary-t is megjárt Rákóczi Renáta. A full-contact szabályrendszerű meccs a hazai közönség számára is kuriózum lesz, hiszen Magyarország most először rendez 12 menetes női kick-box világbajnoki döntőt, ami több szempontból is emlékezetes lehet a Titán SE versenyzőjének.

„Örülök, hogy végre hazai közönség előtt szerepelhetek, ráadásul a TEK Gála keretein belül, ami nagy álmom volt, de mivel nem vagyok rendőr, soha nem tudtam rajta elindulni. Viszont most ott leszek, és egy látványos, talán még a tavalyinál is jobb címmeccset szeretnék vívni. Úgy akarok odamenni szombaton, hogy ha kell, még a vasat is megrágom” – fogalmazott Rákóczi Renáta.

Juhász Gábor tanítványa 2018-ban a norvégok klasszisa, Kristin Vollstadt elől hozta el az övet, a budapesti BOK Sportcsarnokban pedig az ukrán Antonina Osetska lesz a kihívója, aki ellen a korábbi tervek szerint már szeptemberben ringbe lépett volna. Emiatt a 32 éves sportoló gyakorlatilag hónapok óta száz százalékon teljesít az edzéseken.

„Július közepén már ugyanúgy be voltam zsongva, mint most. Szerencsére az akkor megszerzett formát sikeresen át tudtuk menteni, remekül összegyúrtuk az én elszántságomat és az edzőm szakmai tudását. Talán most még jobb erőben vagyok, mint akkor és úgy érzem, nem nagyon tud majd meglepni az ellenfelem. Bár nem kétlem, hogy ő is alaposan felkészült belőlem."

Rákóczi Renáta számára előnyt jelenthet a tapasztalat, hiszen ő volt a sportág történetében az első nő, aki 12x2 perces csatában szerezte meg a WAKO profi világbajnoki övét. Ennek ellenére nagyon igazságos mérkőzésre számít, hiszen szigorú bírói csapat fogja értékelni az összecsapást, és a hazai pálya sem feltétlenül jelent majd előnyt a számára.

„A mai napig elő tud jönni a meccs előtti parám, de remélem, hogy a közönség szeretete gyorsan átlendít ezen. A norvégiai címszerzésnél nagyon jól lettek felépítve a menetek, idén nyilván ugyanez a cél. Jó meccset szeretnék, mert ennyivel tartozom azoknak az embereknek, akik kimondottan azért jönnek el, hogy nekem szurkoljanak” – mondta a profi világbajnok magyar kick-boxos.

0 Tovább

Testépítő-vb: Tehetséges magyar jutott be a TOP10-be!

Nyircsák József bravúrt végrehajtva a TOP10-ben végzett a testépítő-világbajnokságon. Az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett vb-n a még junior korú magyar versenyző a felnőtteknél végzett az elitmezőnyben a Games Classic BodyBuilding +175 centis kategóriában. A másik magyar versenyző, Szabó Roland (Men's Physique, 179 cm) a TOP10-en kívül zárt. Szabó és Nyircsák is ott lesz a budapesti junior világbajnokságon.

Fujairah adott otthont az IFBB Testépítő és Fitness világbajnokságnak, amelyen a magyarok szerepeltetése azért volt fontos, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek.

„Nagy megiszteltetés volt egy színpadon szerepelni a legnagyobbakkal. Végül azzal, hogy bejutottam a legjobb 10 közé, nagy álmom teljesült. Most már a budapesti világbajnokságra készülök. Bízom benne, hogy a Testnevelési Egyetemen megrendezendő világversenyen a 10. helynél jobb pozícióban sikerül majd zárni” –mondta hazatérése után Nyircsák József.

A november 22. és 24 között megrendezendő világbajnokságot a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szövetség (IFBB) égisze alatt bonyolítják le. A világverseny helyszíne pedig a Testnevelési Egyetem lesz.

0 Tovább

Élete első rali-Eb-jén dobogós lett Vogel Adrienn

Az FIA ERC Ladies Cup történetének első magyar pontszerzőjeként zárta a hétvégi Rallye Hungary-t Vogel Adrienn és navigátora, Notheisz Ivett. A Roger Racing Team női párosa egy R2-es Ford Fiestával vett részt a 2019-es rali-Eb évadzáró nyíregyházi fordulóján, és az extrém időjárási körülmények közepette végig koncentráltan haladva úgy teljesítette az összesen 13 gyorsaságit, hogy a végén dobogóra állhatott. Vogel Adrienn az Európa-bajnokság női értékelésében elért második helyezését megköszönte a mentősöknek is, akik kitolták autóját az árokból.

Vogel Adrienn és Notheisz Ivett megfontolt autózással szerezte meg a rali-Eb női értékelésének második helyét a Rally Hungary-n. A már-már tereprali viszonyok, a tengelyig érő víz és sár, valamint a szakadó eső miatt a hétvége utolsó, tizennegyedik gyorsaságiját a szervezők végül etappá minősítették. A Mád-Disznókő szakasz nélkül is bőven volt része kalandban a női párosnak: második helyüket annak is köszönhetik, hogy mentősök tolták ki autójukat a sárból a hegyen.

“Nagyon kemény volt az egész hétvége, főleg itt a vége. Az utolsó gyorsaságin fent a hegyen életveszélyes körülmények voltak. Az egyik egysávos szakaszon nem is láttuk, merre kell menni, akkora volt a köd. Egy picit a szélére mentünk, a sár behúzott az árokba, a navigátorom nem tudott kiszállni a sár miatt. Dudáltunk, az ott lévő mentősök toltak ki minket, úgyhogy a második helyünk őket is illeti, nagyon köszönjük nekik a segítséget! Elégedett vagyok azzal, hogy célba értünk, és elnézve az útviszonyokat, nem is a helyezéseket kell nézni, hanem azt, hogy ki tudta végigcsinálni azután, hogy az első napon a száz autóból 42 kiesett” - foglalta össze élete első rali-Eb-s élményeit Vogel Adrienn.

Vogelék teljesítménye nemcsak a női értékelésben, hanem az R2-esek között is számít az Eb-n. Ebben a kategóriában 19 induló közül hetedik lett Notheisz Ivettel.

0 Tovább

Évet zárni, visszatérni, debütálni – győzelemmel!

Újabb három hazai harcost kerestünk fel a november 16-i TEK Gála előtt, hogy megtudjuk: az este leendő főszereplői hol tartanak a ráhangolódásban, milyen gondolatokkal készülnek a BOK Csarnok forrónak ígérkező légkörére. Van, aki a saját remek esztendejére tenné fel a koronát egy látványos meccsel, más minden nehézséget leküzdve a tavalyi formáját ismételné meg, megint más először indul a gálán, de máris felőrölné azt, aki ott a kezei közé kerül. Nagy ütközetekre van kilátás az esti szuperfight küzdelmek során éppúgy, ahogy már a délutáni amatőr program is szórakoztató lesz!    

– A TEK Gála az év egyik meghatározó eseménye, amelyre közönségszórakoztató bunyóval készülök – mondja Kálucz Martin, aki a boksztól kezdve a K-1-en, a kick-boxon és a thai bokszon át az MMA-ig egy rakás küzdősportos műfajban otthonosan mozog. Tervei szerint a BOK Csarnok ringjében is otthon érzi majd magát, ahol a UFC szabályrendszere szerint fog 3x5 perces MMA-csatában egy tapasztalt tunéziai harcossal megküzdeni. – Inkább kapjak ki látványos ütközetben, mint hogy unalmas meccsen nyerjek, de nem fogok kikapni, mert jó évem van, sőt! Idén eddig öt mérkőzést húztam be komoly riválisokkal szemben, a hatodikkal szeretném feltenni a koronát 2019-re. Nem szoktam ígérgetni, de mivel sokat nőtt az ütőerőm, csalódott lennék, ha végigmenne a mérkőzés… 

Nem kevésbé elszánt Góman Renátó sem, aki egy ugyancsak rutinos lengyel versenyzővel kerül szembe 3x3 percben a K-1 szabályai szerint, és akinek tavalyról már igen ütős emlékei vannak a TEK Gáláról. – Életem legnagyobb győzelmét arattam itt egy kétszeres holland bajnok marokkóival szemben, ami örök élmény – mosolyog a hazai thai boksz élvonalából érkező harcos. Sőt, igazából annál jóval mélyebbről jön, hiszen mint mondja, rossz környéken nőtt fel, ahol meg kellett védenie magát, ezért kezdett el küzdősportolni. – Most csuklósérülés nehezíti a dolgomat, így inkább futok és rugdalózom, de a meccsen nem lesz ebből probléma, mert tavaly sem volt ideális a felkészülésem, mégis mi lett a vége… Ugyanazt a körítést és ünneplést akarom átélni most is! Ha a saját bunyómat tudom erőltetni, Európában senkitől sem kell tartanom, márpedig ez mindig – most is – fejben dől el.

Sok nemzetközi mérkőzésen szerepelt már igen imponáló, 20-2-0-s mérlegével Fábián Kristóf, aki TEK Gálán azonban idén meccsel először. Nagyon várta már az alkalmat, amely egy rendkívül gyors és szívós ugandai versenyző ellen jön most el muay thai magyar bajnokunknak, K-1 világkupa-győztesünknek. – A saját stílusomat fogom itt is hozni, azaz mindenfajta pattogás nélkül megyek és dolgozom majd előre megállás nélkül, amíg fel nem őrölöm az ellenfelet – fogadkozik, azaz inkább tervez. – Mivel a versenyzés mellett edzősködöm, edzőként már többször jártam a TEK Gála délutáni programjában a tanítványaimmal, ám most harcosként, főműsoridőben is bemutatkozom – mondja, hozzátéve, hogy ez is jó állomás lehet neki egy Eb- vagy vb-cím felé vezető úton, ami még nagy célja.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy a TEK Gála november 16-án 10 és 18 óra között sorra kerülő amatőr küzdelmeinek résztvevői is komoly – győzelmi – tervekkel lépnek fel a rendezvényen. Lesz WAKO K-1 Amatőr Full-contact verseny, WKF Karate Kata és Kumite verseny, Knock Down Kyokushin Karate Kata és Kumite verseny, Gi Grappling földharc verseny, Combat és NoGi Cage Grappling földharc verseny és Judo verseny is. Mindezek legjobbjai 14 órától döntőznek, 18 órától pedig jönnek az este profi főszereplői: Kálucz, Góman, Fábián, az Exatlon Hungary-s Rákóczi Renáta és Jóni Máté, az „óriásölő” Mihajlov Dávid, a sztárvendég Peter Aerts és még sokan mások – köztük a lelkes magyar közönség!

0 Tovább

Junior testépítő és fitness világbajnokság: Érmeket vár a magyar versenyzőktől a hazai szövetség elnöke

A magyar versenyzők 15-20 százalékát döntőbe várja a Magyar Testépítő és Fitness szövetség elnöke a hazai rendezésű junior világbajnokságon. Huber István szerint a vb-n minden idők legnagyobb magyar válogatottja mutatkozhat be.

„A 16-23 éveseknél korábban még soha nem indult olyan nagy nemzeti csapat világbajnokságon, mint most. Összesen 40 sportolónk áll színpadra. A magyar indulók 15-20 százalékát döntőbe várom, és főleg fitnesz vonalon több érmet is remélek. Nagyon örülnék annak, ha a nemzetek versenyében a 6. hely körül zárnánk” – nyilatkozta Huber István a magyar esélyekről.

A november 22. és 24 között megrendezendő világbajnokságot a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szövetség (IFBB) égisze alatt bonyolítják le. A világverseny helyszíne pedig a Testnevelési Egyetem lesz.

„Az elmúlt években komoly utánpótlás programot indítottunk, ennek részben hozadéka a vb-n induló nemzeti csapat, amellyel az az elsődleges célunk, hogy példaképek legyenek a még fiatalabbak számára” – tette hozzá az elnök.

0 Tovább

Kutyafogathajtó Eb – 19 magyar érem a hazai rendezésű kontinensbajnokságon

Összesen 19 éremmel zárta a magyar válogatott a Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Európa-bajnokságot. Az egyes kategóriákban hat aranyérmet gyűjtöttek a magyarok.

Felnőtt korosztályban kutyás futásban (canicross) Koris Edina lett Európa-bajnok, Varga Zoltánné kutyafogathajtásban, Paku Dénes pedig dogscooterben szerzett aranyérmet.

A junioroknál Varga Alma (fogathajtás) és Koncz Réka (kutyás futás), veterán korosztályban pedig Hummel Zoltán (kutyás futás) győzött.

Dér Andrea, a hazai szövetség elnöke elmondta: várakozáson felüli volt a magyar szereplés. „Az idő nem volt túl kegyes hozzánk, éppen ezért a legnagyobb siker – az eredmények mellett – hogy mindenki lehozta ezt a kontinensbajnokságot sérülés nélkül. Úgy gondolom, hogy ezúttal is sikerült egy rangos Európa-bajnoksággal öregbítenünk a hazai sportrendezvények sorát” – összegzett Dér Andrea.

A Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Eb-n 17 ország legjobbjai vettek részt. A gazdik a kontinensbajnokságon szibériai husky-val, alaszkai malamuttal, samoyeddel és grönlandi kutyákkal álltak rajthoz.

0 Tovább

Szentes Open - Hidi Balázs és Kis Violetta itthon tartotta az aranyat

Magyar sikerek a Szentes Openen. A nemzetközi táncsportos eseményen több kategóriában is magyar versenyzők álltak a dobogó legmagasabb fokára. A kiemelt kategóriát is hazai páros nyerte, ugyanis a felnőtt mezőnyben, az International Latin Openen Hidi Balázs, Kis Violetta győzött, megelőzve Miha Zerjavot és Karcagi Laurát.

László Csaba szervezőként vett részt a Szentes Openen. „Először rendeztünk ilyen rangos nemzetközi versenyt, amely nagyon jól sikerült. Több utánpótlás kategóriában is hazai siker született, és a külföldi delegációktól is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk” – összegzett a több Világjátékokat megjárt magyar versenytáncos.

A Szentes Openen 18 ország táncosai vettek részt.

Fotó: https://www.facebook.com/balazs.hidi.56

0 Tovább

Visszavonul a kick-box világbajnok nyomozó

A csúcson hagyja abba Dr. Busa Gabriella, aki a light-contact, low-kick és K1 kick-box vb-n nyert aranyérmét követően úgy döntött: befejezi aktív sportolói pályafutását. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozójaként dolgozó 31 éves hölgy azután jutott az elhatározásra, hogy első ízben állhatott fel húgával, Andreával együtt a dobogó legfelső fokára egyazon világversenyen – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


Busa Gabriella 2017-ben, a nagy sikerrel megrendezett budapesti világbajnokságon nyert először vb-aranyat, és mindjárt kettőt is: a light-contact és a kick-light szakágak női 50 kg-os küzdelmei során is ő diadalmaskodott. A szegedi klasszis címvédőként érkezett az október végi, szarajevói vb-re, ahol light-contactban megvédte világbajnoki címét. Testvére, a háromszoros Európa-bajnok, 26 esztendős Busa Andrea pedig a 60 kilós súlycsoportban bizonyult a legjobbnak, ezzel a Busa-nővérek nevéhez fűződött a magyar válogatott két győzelme a felnőtteknél.

November végén a törökországi Antalyában bonyolítják le a pointfighting, kick-light, full-contact és zenés formagyakorlat vb-t. Eredetileg Gabi is indult volna kick-lightban, a boszniai siker után azonban úgy döntött: nincs tovább.

"Minden adott arra, hogy befejezzem" – jelentette ki Busa Gabriella. – "Ugyebár, azt mondják, hogy a csúcson kell abbahagyni, és én most azt érzem, hogy elértem, amit kellett, amit szerettem volna, amiről gyerekként álmodoztam. Sikerült megvédeni a címem, emellett olyan még soha nem fordult elő, hogy Andreával mindketten nyertünk egy világversenyen. Fantasztikus ez is, plusz engem választottak a legjobb női versenyzőnek, azt hiszem, hogy ennél nincsen feljebb. Ráadásul már nem is leszek fiatalabb, és nagyon-nagyon megviseli a szervezetemet a fogyasztás. Tavaly volt egy sérülésem az Eb-n, az elődöntőben elszakadt a vádlim, amiben valószínűleg a fogyasztás is közrejátszott, és eltört az orrom is. Nem szeretnék egy ugyanilyet kockáztatni azzal, hogy most elindulok Antalyában, és ha ott nem sikerülne nyernem, akkor két évet kellene megint várni, hogy tényleg a csúcson hagyjam abba. Úgyhogy ez a tökéletes pillanat."

Az immár háromszoros világbajnok 22 éve ismerkedett meg a sportággal testnevelő tanár szülei hatására. A kick-boxot csak egyszer szakította meg, két és fél évre. Amikor végzett a rendőrtiszti főiskolán, elkezdett dolgozni és mellette nekifogott a jogi egyetemnek, akkor úgy érezte, nem fér bele a sport. Később viszont annyira hiányzott a kick-box, hogy újrakezdte és 2013 óta folyamatosan a felnőtt válogatott tagja.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán nyomozóként dolgozó Busa Gabriella imádja a munkáját. Szereti benne, hogy nehéz szakterület, ahol összetett ügyekkel találkozik, és sokat kell gondolkodni, mindazonáltal a rendőrnő nem akarja otthagyni a kick-box világát sem.

"Semmiféleképpen nem fordulhat elő, hogy ne sportoljak és szeretnék benne maradni a kick-box körforgásában is. Szerintem edzőként próbálkozok majd, de ezek egyelőre még távolabbi tervek."  

0 Tovább

Kutyafogathajtó Eb: Több magyar is dobogóra állhat itthon

Több magyar dobogós helyezésben bízik a szakvezetés a hazai rendezésű kutyafogathajtó Európa-bajnokságon. A kontinensbajnokságnak a Veszprém megyei Magyarpolány ad otthont a hétvégén.

Dér Andrea, a hazai szövetség elnöke elmondta, 17 ország legjobbjai érkeznek Magyarországra. „Több kategóriában avatunk Európa-bajnokokat. Az indulók kutyafogathajtásban, kutyás futásban, kutyás kerékpározásban és dogscooterezésben állnak rajthoz. Az elmúlt három Európa-bajnokság mindegyikén volt magyar dobogós helyezés, így szinte borítékolható, hogy a hazai Eb-n is lesz éremszerző válogatott versenyző.” – mondta az elnök, aki a világverseny főszervezője is egyben.

Dér Andrea hangsúlyozta: mivel terepversenyről van szó, az Eb esős időben is meg lesz tartva.

Az Európa-bajnokság november 8-án kezdődik és 10-ig tart.

A magyar csapat

- kutyafogathajtás:

Balla Péter, Köffer Lajos, Lipcsei Péter, Varga Alma (junior) - 2018. évi Eb-aranyérmes, Varga Zoltánné - Eb-arany és ezüstérmes, Zsédely Máté

- 1 vagy 2 kutyás bikejöring, azaz kerékpáros:

Bense Renáta, Both Sebestyén (2018. évi Eb-ezüstérmes), Forgóné Bihari Tímea, Frigyer Szilvia, Gyurovics Roberta Gréta, Hallai-Rácz Adrienn, Mészárosné Berta Erika (2018. évi Eb-aranyérmes)

- 1 vagy 2 kutyás dogscooter (terep roller):

dr. Szakács Andrásné, Paku Dénes, Rosner Gábor (2018. évi Eb-bronzérmes), Sipiczki György, Vlasta Lipcsei Sisaková, Zsédely Bálint

- 1 vagy 2 kutyás canicross, azaz kutyás terepfutás:

Hummel Zoltán (2017. évi Eb-aranyérmes), Kiss-Tóth Anna (2018. évi Eb-aranyérmes), Kiss-Tóth Balázs (junior, többszörös Eb-aranyérmes), Koncz Réka, Koris Edina (többszörös Eb-aranyérmes), Kovács Lóránd Zoltán, Mészáros Katalin Éva, Tokai Anett, Tóth Csenge Zoé

0 Tovább

Herczigék teszttel és jótékonykodással készültek a Nyíregyháza Rallye-ra

A hétvégén rendezik meg az Rallye Európa-bajnokság zárófutamát, a Nyíregyháza Rallye-t, ahol autóba ül az Eb-n teljes szezont teljesítő Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős is. 

A Mol Racing Team duója Cered és Zagyvaróna között gyakorolt kedden. „Nagyon hasznos teszten vagyunk túl. Utoljára augusztusban tudtunk aszfalton versenyezni, így jól jött a mai napi lehetőség. Ráadásul az időjárás igazi extrém körülményeket produkált. Autóztunk szemerkélő esőben, záporban és zivatarban, vezettem ködben majd a végén sötétben is. Több beállítást sikerült kipróbálni.” – összegzett Herczig Norbert a teszt után. Az idei Rallye Európa-bajnokság zárófutamát, a Nyíregyháza Rallye-t november 8. és 10 között rendezik meg.

A Herczig Norbert a Volkswagen Polo GTI R5-tel megvalósította egy kisfiú álmát!

A Ments Életet Alapítványon keresztül sikerült örömet szerezni Sipos Tamásnak és családjának. Tamás 10 éves, és egy daganatos betegség nehezítette meg korábban az életét, az álma pedig az volt, hogy szeretett volna testközelből látni egy versenyautót. Herczig Norbert a Volkswagen Polo GTI R5-tel természetesen rendelkezésre állt, és egy kör erejéig Tamás a navigátorülésben tesztelhette az autót. „Tamás nagyon élvezte az autózást, sőt a testvére is kipróbálhatta a versenyautót, így biztos vagyok abban, hogy szereztünk két új rali rajongót…” – nyilatkozott a négyszeres abszolút magyar bajnok.

0 Tovább

Öttusázó a színházban - Kasza Róbert érmet akar nyerni Tokióban

Kasza Róbert világ- és Európa-bajnok öttusázó volt Elbert Gábor vendége az "Amiről még nem meséltem..." sorozat 27. estjén a Pesti Magyar Színházban. Kasza, aki a budapesti világbajnokság előtt még abba akarta hagyni a sportolást, az ott elért ötödik hely után már minden nap Tokióra készül. Célként egyértelműen az éremszerzést jelölte meg a jövő évi olimpián.

 

A sportoló életét egy székhez hasonlította, amelynek négy lába a család, a sporttársak, az elvégzett munka és a szellemiség. A színpadi beszélgetés – mint mindig – közönségtalálkozóval zárult, ahol az est vendégével többek között fotózkodni is lehetett.

Az " Amiről még nem meséltem..." 28. vendége a válogatott labdarúgó Bogdán Ádám lesz, november 15-én, pénteken 18 órától a Pesti Magyar Színház Sinkovits Színpadán.

Kasza Róbert volt az új színházi idény első vendége. A sorozat rendszerint olimpiai világ- és Európa-bajnokokat lát vendégül. Korábban ’színpadra lépett’ itt többek között Kammerer Zoltán, Balzsay Károly, Igaly Diána, Balczó András, Szuper Levente és Imre Géza.

A fotón Balzsay Jázmin, a KSI fiatal öttusázója pózol példaképével, Kasza Róberttel. 

0 Tovább

Chukwu Hannah nemzetközi tornát nyert Budapesten

Chukwu Hannah megnyerte a fallabda PSA World Tour budapesti versenyének női kategóriáját.

A még mindig utánpótláskorú fallabdás a felnőttek között szerezte meg az első helyet a Griff Squash Clubban megrendezett viadalon, ahol két 3-2-es győzelemmel zárult meccset is jegyzett. A magyar tehetség a döntőben a cseh Tereza Svobodovát győzte le 3-2-re. A harmadik helyen a felnőtt válogatott Kiss-Máté Csenge zárt.

A magyar szakvezetés szerint Chukwu Hannah szakmai fejlődése ezúttal is tetten érhető volt, hiszen az U17-es korosztályba tartozó játékos magabiztos teljesítményt nyújtva végzett a PSA-VÁV Union Griff Open 2019. torna első helyén.

Chukwu Hannah következő versenye az Egerben megrendezendő junior körverseny lesz, amellyel párhuzamosan megtartják a korosztályos junior válogatottak első edzőtáborát, ez már a Európa-bajnokságra való felkészülés állomása.

(Fotó: Griff Squash & Fitness Club)

0 Tovább

1 este, 3 harcos, 101 százalék

Már számoljuk vissza a napokat a TEK Gáláig, amely november 16-án – a sztárvendég Peter Aerts mellett – elképesztően elszánt magyar harcosokat hoz a budapesti BOK Csarnokba! Megvédeni egy világbajnoki címet mindig nehezebb, mint megszerezni azt, ezt a tévésztár kick-boxer Rákóczi Renáta is tudja. A kíméletlen K-1-es Mihajlov Dávidtól egy látványos K.O. is bármikor kitelhet. A másik Exatlon Hungary-hős Jóni Máté – ugyancsak a K-1 világ titánjaként – hatalmas showra készül. Alig várják, hogy találkozzanak a hazai közönséggel, ezért extra erőbedobással edzenek.   

– Még izgatottabban készülök, mint a tavaly őszi, norvégiai címmeccsemre, és még tapasztaltabban, mert már tudom, milyen 12 meneten át a ringben lenni – mondja Rákóczi Renáta, a tízhetes kemény felkészülés vége felé. – Videókból elemezzük előzetesen az ukrán ellenfelet, ahogy ő is engem. Rajta nincs nyomás, ahogy rajtam sem volt az öv megszerzésekor. Norvégiába én utaztam ki a címért, most ő szeretné elvinni, de én itthon tartanám! Így nézve most nagyobb a tét, de bunyóztam már teltházas gálán, és doppingol, ha bevonuláskor mindenki nekem tapsol. Bizonyítani fogom, hogy rászolgálok!

– Harcias hangulatban, napi két-három taktikai, illetve erőnléti edzéssel készülök – ezek az „óriásölő” Mihajlov Dávid szavai. – A koreai monstrum elleni meccsem előtt is 101 százalékos erőbedobással tréningeztem, de most még komplexebb a munka, mert egy rutinos, pörgős, ügyes srác ellen kell helyt állnom. Minden infót begyűjtöttünk róla, ismerjük a gyenge pontjait, amiknél fogva akár egy K.O. értékű kombinációval is meglephetem. Alig várom, mert megtiszteltetés a TEK Gálán fellépni, és plusz motivációt ad, hogy budapesti vagyok, így nagyon sok barátom, ismerősöm a helyszínen lesz.

– Mondhatni kuriózum számomra ez az este – csatlakozik Jóni Máté, aki a TV2-s szereplései után már komplett rajongótáborral bír. – Hatalmas feeling lesz magyar szurkolók előtt bevonulni, biztosan kitesznek majd magukért! Persze minden mérkőzésemre ugyanolyan hideg fejjel állok oda, most sem lesz ez másként. Lengyel származású az ellenfelem, de nem rá hegyeztem ki a felkészülést – neki is csak két keze van, és két lába. Hatalmas show-val, igazi profi meccsel szolgálnám ki az embereket, bízom benne, hogy nyertes csata után szaladhatok be közéjük, hogy megöleljem a szeretteimet!

Motivációból és izzadságcseppekből tehát nincs hiány. Bő két hét múlva a BOK Csarnokban drámai pofonokból és rúgásokból sem lesz! Az immár hetedik, egésznapos TEK küzdősportgála – családi programokkal, vásárral, nagy meccsekkel és adományozási lehetőséggel – ingyenesen látogatható.

További információ: https://www.facebook.com/budoeskuzdosportgala

www.k-1.hu

0 Tovább

Szkander-vb: Két ezüst a felnőtt kategóriában, összesen hét érem Romániában

Kőváriné Ivánfi Brigitta lett a legeredményesebb magyar a vasárnap zárult szkander világbajnokságon. A világklasszis szkanderos a felnőtt mezőnyben jobb kézzel és ballal is ezüstérmet szerzett Romániában a női 70 kilogrammosok között. 

A konstancai világversenyen Kőváriné Ivánfi Brigitta a masters korosztályban is asztalhoz állt, ott mindkét kézzel világbajnok lett, így összesen négy éremmel fejezte be ezt a vb-t. A zárónapon Barzsó Henrietta (60 kg, jobb kéz) a nagyon előkelő 5. helyet szerezte meg, míg Kovács Caroline (80 kg, jobb kéz) hetedik lett. Az összes korosztályt és kategóriát beleszámítva a magyar küldöttség három aranyérmet, két ezüstöt és két bronzot szerzett. Kőváriné Ivánfi Brigittán kívül Józsa Mihály (seniorgrand masters) lett világbajnok. A látássérülteknél a 70 kilogrammos mezőnyben Budai Miklós lett éremtulajdonos, miután világbajnoki bronzéremmel gazdagította medáliagyűjteményét, míg a junior mezőnyben is volt magyar érmes, miután Verbóczki Luca harmadik lett. Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke a világbajnokság után elmondta: a szakmai stáb kiértékeli a konstancai világbajnokságot, és megkezdik a felkészülést a következő világversenyre, amelyet Magyarország rendez. „Tudtuk, hogy nagyon erős a mezőny. Itt a pontszerző helyekért is nagyon meg kell küzdeni. Több negyedik helyezettünk is volt ezen a vb-n. Jövőre Európa-bajnokságot rendez Magyarország, amelyre gyakorlatilag már a következő héttől elkezdjük a felkészülést”- mondta a sportvezető. 

A romániai világbajnokságon 54 ország 1210 versenyzője indult.

0 Tovább

Szkander-vb: Kőváriné Ivánfi Brigitta a felnőtt kategóriában is dobogóra állt

Kőváriné Ivánfi Brigitta megszerezte a harmadik érmét a 2019-es konstancai szkander-világbajnokságon. A magyar klasszis ezúttal a felnőtt kategóriában a 70 kilogrammos mezőnyben ezüstérmes lett bal kézzel.

Kőváriné Ivánfi Brigitta korábban a masters kategóriában szerzett két világbajnoki címet, miután jobbal és ballal is vb-aranyérmes lett. Szombaton fantasztikus versenyzéssel bejutott súlycsoportja döntőjébe, ahol végül az orosz Jekatyerina Nyikisevától kikapott. A vb zárónapján – ugyancsak a felnőtt mezőnyben – ismét asztalhoz áll jobb kézzel.

A szombati nap krónikájához hozzátartozik még, hogy Barzsó Henrietta a 6. helyen végzett a 60 kilogrammosoknál, és ugyancsak vb-pontszerző 6. lett Frum István a 100 kilósok között.

0 Tovább

Szkander-vb: Újabb két magyar világbajnoki cím

Kőváriné Ivánfi Brigitta jobb kézzel is világbajnok lett! A magyar szkanderos a Romániában zajló szkander és paraszkander vb-n a női masters 70 kilogrammos kategóriában a bal kézzel megszerzett világbajnoki arany után ezúttal jobb kézzel küzdötte be magát a döntőbe, ahol legyőzte az egyiptomi Fatmah Husseint. Kőváriné Ivánfi Brigitta a hétvégén a felnőtt kategóriában is asztalhoz áll. A 2019-es világbajnokságnak Konstanca ad otthont, a világversenyen 54 ország 1210 versenyzője indult.

Ugyancsak pénteken lett világbajnok Józsa Mihály is, aki a senior grand masters kategóriában állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Józsa a fináléban az olasz Ermanno Marangont győzte le.

A látássérülteknél a 70 kilogrammos mezőnyben Budai Miklós lett éremtulajdonos, miután világbajnoki bronzéremmel gazdagította medáliagyűjteményét.

A konstancai vb-n korábban a junior mezőnyben is volt magyar érmes, miután Verbóczki Luca harmadik.

0 Tovább

Szumós díjátadás a birkózó világbajnokságon

Ancsin László díjat adott át a Budapesten zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A Magyar Szumó Szakszövetség elnökétől egyáltalán nem áll távol ez a közeg, hiszen ő is ebben a sportágban versenyzett.

„Ha valaki egyszer bekerül a birkózók közé, és ne adj’ isten több évet is eltölt versenyzőként, örök életre birkózó marad, így természetesen örömmel fogadtam el a felkérést, hogy díjat adjak át. Külön öröm számomra, hogy Gyurta Dániel olimpiai bajnokunkkal egy napon tehettem eleget ennek a protokoll kötelezettségnek” – mondta Ancsin László, aki a vb több napján is szurkolt a magyaroknak a Ludovika Arénában.

A szumósok jó része a birkózás világából érkezik, így nem csoda, hogy a két sportág között jelentős átfedés van.

Érdekesség, hogy ezen a vb-n Végh Artúr személyében indult olyan birkózó, aki pár héttel korábban a Japánban megrendezett szumó-világbajnokságon is küzdőtérre lépett.

Fotók: Magyar Birkózó Szövetség

0 Tovább

Rizst rizzsel eszik a szumóbajnok

Kilencen utaztak a közelmúltban Japánba, hogy ott a nem olimpiai sportágak egyikében, szumózásban, a világbajnokságon megpróbáljanak jó eredményeket elérni. Ez a felnőtteknél csak Kerstner Róbertnek sikerült: ugyanúgy bronzérmet szerzett nehézsúlyban, mint az U-tizennyolcasoknál a 80 kilós Szilágyi Erik. Az eredetileg judós Kerstner Róbertet két edzés között értük el.

- Közel húsz esztendeje judózik, hogyan tévedt át ebbe a másik küzdősportba?

- A Veresi Küzdősport SE-ben edzőm, Ilyés Gyula és a szumózók elnöke, Ancsin László régi, jó barátok. Ők találták ki, hogy ezt is meg kellene próbálnom. 2017-ben beszéltek rá erre a kalandra, s az Érd Kupát követen a grúziai Eb-n már a nemzetközi bemutatkozásomra is sor került, ahol mindjárt elcsíptem egy harmadik helyet.

- A gyorsan jött nemzetközi siker nem ingatta meg? Nem gondolt a teljes átállásra?

- Még véletlenül sem, hiszen a judóban már majdnem két évtizedes munkám fekszik. Náluk idén a hazai bajnokságon harmadik lettem, de még magasabbra törő vágyaim vannak. Kezdek beleerősödni, már Bor Barna sem tud eljátszadozni velem.

A TELJES INTERJÚ ELOLVASHATÓ A JOCHAPRESS-EN!

0 Tovább

Kangyal Tibor: első magyar lehettem volna az amerikai drafton

Hol vannak azok a régi, szép idők? Ha ezt a kérdést a kosárlabdázással kapcsolatosan tesszük el, akkor a legtöbb válasz a Honvéd - MAFC férfi kosárlabda vetélkedést, a két rivális bajnoki csatározását említené. S nem is indokolatlanul, hiszen a hatvanas-hetvenes évek ennek a bajnoki mezőnyből kiemelkedő, két klubnak a vetélkedése jelentette az igazi csemegét. Annál is inkább, mivel a Honvéd a hatalom reprezentánsának számított, a MAFC pedig az ellenzéké. Éppen olyan volt a MAFC általános megítélése, mint a Ferencváros labdarúgó csapatáé.

A JochaPress ez alkalommal Kangyal Tibort szólította meg, akit mindmáig mindenki csak Kangyal „Öcsiként” emleget. A 77 éves Öcsi immár négy esztendeje visszavonult a felesége nagyszülei felújított nyaralójába. Oda, ahol felesége a gyermekévei jelentős részét is eltöltötte.

- Budapestet először északnyugati irányban hagytuk el, amikor húsz éve Piliscsabára költöztünk, hogy azután négy éve Balatonszárszó következzen - említette Kangyal. - Minden, korábbi kötődésünket felszámoltuk, a hátralévő éveinket meggyőződésem szerint a legjobb helyen, a Balaton mellett szeretnénk eltölteni...

A TELJES INTERJÚ ELOLVASHATÓ A JOCHAPRESS-EN!

0 Tovább

Szentes Open először!

A szentesi Szilver TSE versenyrendezőként kilép a nemzetközi porondra. November 9-én ugyanis International Opent rendeznek Szentesen. A Csongrád megyei város évtizedek óta a magyar táncsport fellegvárának számít, ám ez az első alkalom, amikor rangos nemzetközi eseménynek ad otthont.

László Csaba az egyik legeredményesebb magyar versenytáncos többszörös magyar bajnok, világ- és Európa-bajnoki érmes, többszörös Világjátékok-résztvevő. Jelenleg a Szilver TSE igazgatójaként dolgozik, most többek között azon, hogy minél jobban sikerüljön a Szentes Open. „Számtalan versenyt rendeztünk már, úgy gondoltuk, hogy eljött az idő arra, hogy nemzetközi mezőnyt lássunk vendégül. Az International Open a World Open után a második legrangosabb világranglista pontszerző versenynek számít, és bízunk abban, hogy mindenki elégedetten fog távozni Szentesről. A magyar párosokon kívül elsősorban a környező országokból érkeznek táncosok, de érkezett nevezés például Dániából és Ázsiából is.” – mondta László Csaba.

A Szentes Open előrendezvényeként, november 8-án hobbitáncosoknak szerveznek versenyt, amelyre ugyancsak népes mezőny érkezik.

0 Tovább

Szkander-vb: Kőváriné Ivánfi Brigitta világbajnok!

Kőváriné Ivánfi Brigitta világbajnok lett! A világklasszis magyar szkanderos a Romániában zajló szkander és paraszkander vb-n a női masters 70 kilogrammos kategóriában nem talált legyőzőre. Kőváriné Ivánfi Brigitta csütörtökön bal kézzel volt veretlen, pénteken pedig indul a jobbkezes versenyen, sőt a hétvégén a felnőtt kategóriában is asztalhoz áll.

szkander

A 2019-es világbajnokságnak Konstanca ad otthont, a világversenyen 54 ország 1210 versenyzője indult.

Kőváriné Ivánfi Brigitta egész nap ellenállhatatlanul küzdött, eljutott egészen a döntőig, ahol a brazil Rose Santost győzte le.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke adta át a súlycsoport érmeit az eredményhirdetésnél, majd így értékelt:

„Brigiről tudjuk, hogy nagy küzdő. Ma ráadásul olyan szériát fogott ki, hogy nem nagyon akadt ellenfele. Fantasztikus dolog, hogy megvan a magyar küldöttség második érme, és az ráadásul arany. Brigi jobb kézzel is indul, sőt láthatjuk majd a felnőtt kategóriában is” – összegzett az elnök.

A konstancai vb-n korábban Verbóczki Luca állhatott dobogóra, miután a juniorok között jobb kézzel a harmadik helyen zárt.

A csütörtöki versenynapon a para szakágban több éremesélyes is volt, de végül négy 4. helyezéssel zártak a magyarok: Budai Miklós, Farkas István, Simon Dániel és Hernyák Imre vb-pontszerzőként végzett.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum