Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Búvárúszó-vb: Senánszky Petra világcsúccsal világbajnok lett Hódmezővásárhelyen

Senánszky Petra szenzációs világcsúccsal (1:45.29) világbajnoki címet szerzett a hódmezővásárhelyi 16. uszonyos és búvárúszó-vb második napján. Rajta kívül több érmet is begyűjtött a magyar csapat.


Senánszky és Stier (Kattints a képre a további fotókért)

Senánszky a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében azt a saját világrekordját javította meg, amelyet a miskolci junior Eb-n úszott két héttel ezelőtt. Ebben a számban Stier Lilla is döntőben volt és remek teljesítménnyel bronzérmes lett.

"Természetesen kőkeményen hajtottam az első helyért, de nem gondoltam volna, hogy világcsúcsot javítok. Az utolsó hosszra rendesen elfáradtam, de a fantasztikus világrekord hamar elfelejtette velem a kimerültséget" - mondta a világbajnok.
Abban mindenki biztos volt Hódmezővásárhelyen, hogy lesz magyar érem férfi 800 méteres búvárúszásban, és hogy ez be is következzen arról Kanyó Dénes és Vilhelm Szilárd gondoskodott. Némi meglepetésre Kanyó érte el a jobb helyezést: a Világjátékok-bronzérmes versenyzőnk ezüstérmes lett, a szám világcsúcstartója pedig harmadikként zárt. Kanyó a 400 méteres uszonyos úszásban is fináléba jutott, ahol végül negyedik lett.
A férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszásban is termett egy magyar érem: Szenes Mátyás bronzérmet szerzett. Az Egri BK versenyzője egy orosz és egy cseh versenyző mögött végzett harmadikként.
A férfi 1500 méteres uszonyos úszás fináléjában Dimák Dávid 4. helyen zárt, Németh Dávid pedig a szombaton úszott junior országos csúcsát megjavítva 5. lett.
A magyar válogatott vasárnap egy aranyéremmel, egy ezüsttel és három bronzéremmel zárta a világbajnokság 2. napját.

Eredmények

Férfi 50 méteres uszonyos úszás
1. Pavel Kabanov (Oroszország)
2. Mauricio Fernandez (Kolumbia)
3. Cesare Fumarola (Olaszország)
..25. Kövy Bence (Magyarország)
..31. Danyi Gábor (Magyarország)

Férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszás
1. Alekszandr Ivantes (Oroszország)
2. Ondrej Borda (Csehország)
3. Szenes Mátyás (Magyarország)
..7. Keresztes Mátyás (Magyarország)

Férfi 800 méteres búvárúszás
1. Csi Cseng (Kína)
2. Kanyó Dénes (Magyarország)
3. Vilhelm Szilárd (Magyarország)


200 méteres uszonyos úszás
1. Valeria Baranovszkaja (Oroszország)
2. Jeon Ahram (Korea)
3. Vasilisa Kravcsuk (Oroszország)
..11. Debreczeni Hajnalka (Magyarország)
..19. Senánszky Flóra (Magyarország)

Női 200 méteres uszonyos gyorsúszás
1. Senánszky Petra (Magyarország)
2. Medeja Dzavakisvili (Oroszország)
3. Stier Lilla (Magyarország)

Férfi 400 méteres uszonyos úszás
1. Max Lauschus (Németország)
2. Stefano Figini (Olaszország)
3. Evgeny Smirnov (Oroszország)
4. Kanyó Dénes (Magyarország)
..11. Németh Dávid (Magyarország)

Férfi 1500 méteres uszonyos úszás

1. Olekszandr Odynokov (Ukrajna)
2. Stefano Figini (Olaszország)
3. Alexey Shafigulin (Oroszország)
4. Dimák Dávid (Magyarország)
5. Németh Dávid (Magyarország)

Fotó: Vörös Nándor




0 Tovább

Schmitt Pál is támogatja a Világjátékok megrendezését

A köztársasági elnök is fogadta a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) szemlebizottságát. A delegáció azért érkezett Magyarországra, hogy személyes benyomásokat szerezzen, miután Budapest és Gödöllő közösen pályázott az olimpián kívüli sportágak közös versenyének 2017-es megrendezésére.



Dr. Schmitt Pál szerdán délelőtt fogadta Ron Froehlichet, az IWGA elnökét és Joachim Gossow-t, a szervezet ügyvezető igazgatóját, akiket Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke és Dr. Szeneczey Balázs, a főpolgármester kabinetfőnöke kísért el a Sándor-palotába. A megbeszélésen részt vett Dr. Aján Tamás, az IWGA alelnöke is. A köztársasági elnök támogatásáról biztosította a magyar pályázatot.

- Nagyon örülünk, hogy elnök úr melléállt a Világjátékok kandidálásának – mondta a találkozó után Dr. Gémesi György, a pályázatot összefogó Nemzeti Sportszövetség elnöke. – Ennek az az üzenete, hogy Magyarországon valóban teljes körű összefogás jött létre annak érdekében, hogy egy, hazánkban eddig még soha nem látott méretű sporteseménynek adjunk otthont.

- Nagy jelentőséget tulajdonítok a találkozónak, és örülök, hogy egy régi sportbaráttal cserélhettem eszmét – hangsúlyozta Ron Froehlich. – Örülök, mindenki támogatja a Világjátékok megrendezését. Az elkövetkezendő két napban ellátogatunk a sportlétesítményekbe, a szállodákba és számos prezentációt hallgatunk meg a magyar tervekről, ezeket is kíváncsian várom – tette hozzá az IWGA elnöke.



Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat
Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Világjátékok: Megérkezett a szemlebizottság

Megérkezett Magyarországra a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) szemlebizottsága. Budapest és Gödöllő közösen kandidál a nem olimpiai sportágak közös versenyének 2017-es megrendezésére.

A delegáció tagja Ron Froehlich, az IWGA elnöke és Joachim Gossow, a szervezet ügyvezető igazgatója. A rangos sportdiplomatákat Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A szemlebizottság az elkövetkezendő két napban végiglátogatja a tervezett versenyhelyszíneket, szállodakomplexumokat, tájékozódik az egészségügyi- és médialehetőségekről. A látogatás fő eseményeként dr. Schmitt Pál köztársasági elnök fogadja a küldöttséget szerdán délelőtt a Sándor-palotában.


- Nagyon várom régi ismerősömmel a találkozást, sokat dolgoztunk együtt a nemzetközi sportszervezetekben - nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Ron Froehlich a repülőtéren. - De összességében is nagy várakozással tekintek az elkövetkezendő két nap elé. Budapest és Gödöllő remek pályázatot adott be, biztos vagyok abban, hogy a magyarok felkészültségéről a személyesen is meggyőződhetünk.

Az IWGA elnöke elmondta: a pályázó városok közül eddig Wroclawban jártak, ahol kedvező tapasztalatokat szereztek, Budapest után pedig Fokvárosba is ellátogatnak.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Búvárúszó-vb: A rutinos versenyzőkön kívül a fiatalok között is vannak éremesélyesek

Fantasztikus formájuk megőrzésén dolgoznak a junior Európa-bajnokságon már bizonyított versenyzők, hiszen jó néhányan a felnőtt mezőnyben is megmérettetnek. Több kiválóságunk a július 30-án kezdődő uszonyos és búvárúszó-világbajnokságon (is) érmes reményekkel ugrik vízbe Hódmezővásárhelyen.

Kókai Dávid szerint a kontinensbajnokságon óriási világcsúcsot repesztő Senánszky Petra szeretné megismételni miskolci teljesítményét a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, ami akár a végső győzelem is lehet, de ott lesz mellette a még szintén junior Stier Lilla is, aki nem titkoltan éremért úszik majd.
„Az Eb-t megjárt fiatalokat képviseli Németh Dávid és Kosara Géza is, akik sok borsot törhetnek már a felnőtt mezőny orra alá. A felnőtteknél is célegyenesbe fordult a vb-re való felkészülés. Remek formában van Vilhelm Szilárd, a 400 és 800 méteres búvárúszás világ-, és Európa-bajnoka és világcsúcstartója. Kitűnőségünk saját bevallása szerint mindkét számában világrekord javításra készül. Mondhatjuk, hogy hazai közönség előtt szerepelhet majd a két világbajnok szegedi nagyágyú, Kanyó Dénes és Debreczeni Hajnalka, akiktől - mint a sportág korszakos egyéniségeitől - méltán várhatunk bravúros szereplést” – mondta Kókai Dávid, az uszonyosok szakbizottsági elnöke, a Debreceni Búvárklub edzője.

Az itthon évek óta egyeduralkodó sprinter hölgynek, az Európa-bajnok Székely Lillának nem lesz könnyű dolga a rendkívül erős mezőnyben, de egy sprint szám döntőjében bármi megtörténhet, a felkészülése minden esetre remekül alakult. Összességében a világklasszis, rutinos versenyzőkből és bombaformában lévő fiatalokból álló magyar válogatott erős csapattal képviselteti majd magát az előzetes nevezések alapján rendkívül kiélezett világbajnoki mezőnyben.

0 Tovább

Búvárúszó-vb előtt – Bemutatjuk az egyik legeredményesebb sportágunkat

A magyar közvélemény általában csak eredmények szintjén találkozik az uszonyos és búvárúszással. Ez az egyik olyan olimpián kívüli sikersportágunk, amelyben ott vagyunk a világ élvonalában. A sportág magába foglalja a felszíni (uszonyos) és a víz alatti (búvár) úszást, melynek versenykategóriáit Kókai Dávid, az uszonyosok szakbizottsági elnöke, a Debreceni Búvárklub edzője foglalta össze. 

 
- Ebben a sportágban négy versenykategória van. Az uszonyos vízfelszíni úszásban a versenyző a rajt és a forduló után legfeljebb 15 métert úszhat víz alatt, a táv többi részét a felszínén kell megtennie, azaz teste egy részének végig látszania kell. Ezt a versenyszámot 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méteres távon, valamint a váltók számára 4x100 és 4x200 méteres távon rendezik. A néhány éve bevezetett uszonyos gyorsúszás hasonló a klasszikus gyorsúszáshoz, azzal az eltéréssel, hogy a versenyzők uszonnyal ússzák az 50, 100 és 200 méteres távokat. A búvárúszásnak két kategóriája van: a légzésvisszatartással és a légzőkészülékkel végrehajtott úszás. Előbbiben a versenyzőnek végig víz alatt kell teljesítenie a távot, utóbbiban pedig – mint ahogy a nevében is benne van – búvár légzőkészüléket használnak a sportolók.
Az idén Magyarország központi szerepet játszik a sportágban. Egy hete fejeződött be Miskolcon a junior Európa-bajnokság, ahol négy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink, július 30-án pedig megkezdődik a felnőtt világbajnokság Hódmezővásárhelyen.



0 Tovább

Kikaptunk a vb-ezüstérmestől

Fantasztikus hangulatban, telt ház, csaknem ezer néző előtt csapott össze egymással a magyar és a svájci strandfoci-válogatott a siófoki Coke Beachen.


A strandfoci.hu beszámolója szerint mieink alaposan meglepték a vb-ezüstérmest, az első harmadban két góllal vezettek, ám a folytatásban Meierék rutinja egyre inkább megmutatkozott. Szerencsére, bár a rekkenő hőségben fogyott a szufla, a magyar csapatot vitte előre a szíve, így a harmadik felvonásban ismét át tudta venni a vezetést, ám Spacca hosszabbításra mentette a találkozót.

A háromperces ráadásban aztán egy buta szabálytalanság után megítélt szabadrúgást Meier értékesített, így nem tudtunk visszavágni a helvéteknek a tavalyi vb-selejtezőn elszenvedett vereségért, de Fekete Viktorék így is minden dicséretet megérdemelnek, hiszen végig partiban voltak a világ egyik legjobb együttesével. A két gárda pénteken 13 órától ugyanezen a helyszínen újra megmérkőzik.

 

Barátságos mérkőzés, Siófok

Magyarország – Svájc 5-6 (3-2,0-2,2-1,0-1 – hosszabbítás után)

 

Vezette: Mészáros (segítői: Forgács, Berta, Szabó, Antal)

 

Magyarország: Ficsor – Smeló, Fekete V., Hajlinger, Besenyei. Cs.: Ábel, Berkes, Badalik, Tóth T., Kácsor (cserekapus)

 

Svájc: V. Jaeggy – Ziegler, Spacca, Meier, Schirinzi. Cs.: Pichierri, Borer

 

Gólszerzők: Fekete V. (2. perc), Besenyei (9.), Badalik (10.), Smeló (28.), Berkes (31.), ill. Meier (6., 10., 38.), Borer (17., 18.), Spacca (32.)

(strandfoci.hu)

0 Tovább

Búvárúszó-vb: Kellően motivált a magyar válogatott

Sikerre éhes magyar válogatott indul a hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon. A nemzeti csapatban a férfiaktól tizenegy versenyző kapott helyet, míg a nőknél tizenhárman kvalifikálták magukat a vb-re.



A Magyar Búvár Szövetség Uszonyos Szakbizottságának elnöke szerint, egy magyar versenyzőnek általában csak egyszer adatik meg, hogy felnőtt világbajnokságon, hazai közönség előtt ússzon, így mindenki nagyon készül a július 30-án kezdődő világversenyre.
„Utoljára 1996-ban volt magyarországi vb. A legtöbb most induló válogatott versenyzőnk akkor még kisgyerek volt. Ebben a sportágban jó eredményeket tudunk felmutatni, világbajnokaink, világcsúcstartóink vannak, ezért hazai medencében is igyekszünk a lehető legjobb eredményekkel kiszolgálni a közönséget” – mondta Kókai Dávid.
„2010 szeptembere óta minden verseny a kvalifikáció jegyében zajlott le, a vb közeledtével pedig ezzel fekszünk és ezzel kelünk. Összefoglalva: egy rendkívül motivált, sikerre éhes válogatott várja a világbajnokságot” – tette hozzá a sportvezető.
A hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokság első versenynapja július 30-lesz, és augusztus 6-ig tart.

A 24 fős magyar válogatott:
Férfiak: Bacher Barnabás, Balog Gábor, Danyi Gábor, Dimák Dávid, Kanyó Dénes, Keresztes Mátyás, Kosara Géza, Kövy Bence, Németh Dávid, Szenes Mátyás, Vilhelm Szilárd.


Nők: Debreczeni Hajnalka, Gurisatti Lilla, Kanizsai Lilla Károlyi Csilla, Kovács Zsófia, Lábodi Laura, Nagy Dorottya, Ócsai Dorottya, Senánszky Flóra, Senánszky Petra, Stier Lilla, Szabó Lujza, Székely Lilla.


0 Tovább

Líbia is részt vesz a világbajnokságon

A politikai és katonai válsággal sújtott Líbia is indít versenyzőt az uszonyos búvárúszó világbajnokságon – ezzel harmincra nőtt a résztvevő országok száma.

A Magyar Búvár Szakszövetség úgy döntött, hogy a három afrikai sportoló minden itteni költségét állja – jelentette be dr. Nyíri Iván, a hazai szövetség elnöke, aki a Világszövetség alelnöke is egyben.

„Az még nem tiszta számunkra, hogy a líbiaiak milyen zászló alatt vonulnak fel a hódmezővásárhelyi világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott zöld zászló helyett az úszók trikolort hoznak, így további egyeztetések szükségesek ahhoz, hogy ezt a problémát kezeljük, de nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk az afrikaiakat” – mondta a sportvezető.

A hódmezővásárhelyi uszonyos és búvárúszó világbajnokságon Líbiával együtt harminc ország versenyzői vesznek részt, Magyarországot egy 24 fős magyar válogatott képviseli.
A vb július 28-tól augusztus 7-ig tart.

0 Tovább

Búvárúszó-vb - Kanyó Dénes az edzések minden percét élvezi

Négy számban indul a hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon Kanyó Dénes. A kétszeres Világjátékok-résztvevő, felszíni úszásban (200 m, 400 m) és búvárúszásban (400 m, 800 m) is megmérettetik a július 28-án kezdődő világversenyen.

 - Jó pár világverseny van mögöttem, de az idei vb-n való indulással nagy álmom válik valóra. Hazai medencében, olyan környezetben versenyezhetünk, ahol nagyon szeretik ezt a sportágat. Fantasztikus lesz - mondta a 35 éves sportember, akinek több tanítványa is indul a vb-n.
- A néhai edzőm, Gyémánt Imre bácsi is büszke lehetne a fiataljainkra. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a saját edzéseimen kívül a tanítványaim a legjobb képzést kapják. Egyesületünk, a szegedi Muréna Úszó és Búvárklub 1972 óta minden világbajnokságon indíthatott versenyzőt. Idén velem együtt öten leszünk - mondta büszkén Kanyó.
- A felkészülés hajrájában vagyunk, úgy érzem, hogy a lehető legjobb formámat tudom mutatni a vb-n. Az edzések minden percét élvezem, és stopper is egyre jobb időt mutat. Bízom benne, hogy a válogatott, és a szervezők is jelesre vizsgáznak a 16. uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon - tette hozzá a világbajnok.

A szegedi Muréna UBK kiválósága a 2009-es szentpétervári világbajnokságon 200 méteres felszíni úszásban lett aranyérmes, mindkét alkalommal, amikor kijutott a Világjátékokra, éremmel tért haza. 1997-ben a finnországi Lahtiban a 4X200-as váltó tagjaként ezüstöt, 2009-ben Kaohsiungban pedig 400 méteres felszíni úszásban bronzérmet nyert, az idei vb lesz a nyolcadik világbajnokság, amelyen elindul.
A hódmezővásárhelyi vb-n, 29 ország több mint 300 sportolója vesz részt, a magyar válogatottban pedig 24 versenyző kapott helyet.

0 Tovább

Egyelőre nincs kvóta a taekwondósoknál

Az első olimpiai kvalifikációs versenyen egyik magyarnak sem sikerült kvótát szereznie.

Az azerbajdzsáni Bakuban négy magyar indult az összevont súlycsoportos WTF-taekwondo vb-n. Tóth Balázs (+80 kg), Sikesdi Krisztina (49 kg) és Kotsis Edina (57 kg) egy-egy győztes meccs után vereséget szenvedett a súlycsoportjában, míg Juhász Attila (68 kg) az első körben kikapott.


Ebben a sportágban két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, így még a január végi európai kvalifikáción van esély a londoni kvótaszerzésre. Az európai kvalifikációs versenynek Kazany ad otthont.


0 Tovább

Megállíthatatlan a Goldwin

Pénteken még csak a viharos szél zavarta a csapatokat a Nemzeti Strandlabdarúgó Liga első fordulójában a siófoki Coke Beach-en, szombaton viszont többször is rázendített az égi áldás, a kora esti meccseket kellemetlen, hűvös időben, zuhogó esőben küzdötték végig a játékosok – tudósít a stradfoci.hu

A bajnokság második napján mutatkozott be a mostoha körülmények között is kitartó közönségnek a Football Factor és a Szász Therm együttese, méghozzá felemás sikerrel, hiszen mindkét gárda egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el.
A homokon újonc Siófok továbbra is pont nélkül áll, míg a címvédő, már most toronymagas favoritnak számító címvédő, a Goldwin Pluss folytatta menetelését és egyedüli veretlen együttesként vezeti a tabellát.

 NSL, 1. forduló, szombati eredmények:

Bonyhád BSC – BFC Siófok 5-2 (1-0,1-1,3-1)

Gólszerzők: Czinkon 2, Máté R. 2, Varga, ill. Gerván, Takács

 

Goldwin Pluss – Football Factor 8-5 (2-1,3-4,3-0)

Gólszerzők: Fekete V. 3, Fekete T. 2, Ughy 2, Biczi, ill. Zoufal 2, Csopaki 2, Molnári

 

Szász Therm - Siva Mont-Ugraiimre 2-1 (0-0,1-1,1-0)

Gólszerzők: Szente, Móra, ill. Frank T.

 

Football Factor – Bonyhád 4-3 (1-0,1-1,1-2 - büntetőkkel 1-0)

Gólszerzők (a rendes játékidőben): Piroska, Baranyai, Csopaki, ill. Dénes, Miklós, György


Siva Mont-Ugraiimre – BFC Siófok 4-2 (1-0,1-1,2-1)

Gólszerzők: Frank T. 2, Pázsit, Béres, ill. Krizbai, Takács


Goldwin Pluss – Szász Therm 8-2 (1-1,1-0,6-1)
Gólszerzők: Besenyei 2, Fekete T. 2, Ughy 2, Bódis, Somodi, ill. Szente, Móra

 

Az állás:

    Goldwin Pluss 9 pont

    Siva Mont 6

    Bonyhád 3 (11-10)

    Szász-Therm 3 (4-9)

    Football Factor 2

    Siófok 0



0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum