Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden idők legeredményesebb magyar Világjátékok szereplése

Magyarország a 11. helyen végzett az éremtáblázaton a vasárnap véget ért wroclawi Világjátékokon. Az első helyet Oroszország szerezte meg Németország és Olaszország előtt. A szerzett hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérem a multisport-esemény 36 éves történetének legeredményesebb magyar szereplése.

 

Magyar szempontból kiemelkedőnek értékelte a lengyelországi Világjátékokat Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára. A magyar csapat vezetője kijelentette: az NVESZ vezetése büszke az eredményekre, és örülnek a tapasztalt csapategységnek is.

„Jellemző volt, hogy aki éppen Wroclawban tartózkodott, ha tudott, ott volt a többi magyar érdekeltségű sportág versenyén, és onnan drukkolt az éppen érintett sportolónknak.”

A Nemzeti Versenysport Szövetség kiemelt feladatának tekintette a Világjátékokon való minél sikeresebb szereplés elősegítését, és hatékonyan sikerült felhasználni a 99 millió forintos állami támogatást – hangsúlyozta Bóné Zoltán.

„Az eredmények köteleznek is. Mostantól az a feladat, hogy az egyesült államokbeli Birminghamben négy év múlva sorra kerülő Világjátékokon még több sportágban, még nagyobb csapattal vegyünk részt, és lehetőség szerint teljesítsük túl a mostani szereplést. Emellett nagyon fontos, hogy támogassuk az olimpiai részvételre esélyes sportágainkat, valamint, hogy növeljük a Világjátékokon részt nem vevő sportágaink ismertségét” – nyilatkozta a főtitkár.

A wroclawi eseményen 31 sportágban 112 ország 3500 sportolója vett részt. A magyar csapatot 118-an alkották, köztük 13 sportágban 60 versenyző.

0 Tovább

Soha nem szerepeltek ilyen jól magyar táncosok a Világjátékokon

 Két magyar páros is döntőt táncolt a Világjátékokon, a harmadik magyar duó pedig pontszerző helyen zárt Lengyelországban.

 

Mindhárom magyar páros pontszerző lett Wroclawban. A 10. Világjátékokon a latintáncos mezőnyben Andrea Silvestri és Váradi Martina a 4., a standardtáncosok között László Csaba és Páli Viktória a 6., a salsás Pék Máté és Nagy Edit Lilla pedig a 7. helyen végzett. Korábban sona nem volt példa arra, hogy magyar páros döntőt táncoljon a Világjátékokon, ezúttal latinban és standard kategóriában is sikerült.

Dr. Mészáros János szerint a Nemzeti Versenysport Szövetséghez tartozó sportágaknak óriási lökést adhat az idei Világjátékok-szereplés.

„Magyarország 2005 óta vesz részt egységes csapattal a Világjátékokon. A wroclawi esemény előtt sejteni lehetett, hogy sportolóink sikeresek lesznek a 10. Világjátékokon, ez annak a következménye, hogy a sport e területén komoly értékek kerültek felszínre. A Nemzeti Versenysport Szövetségnek az a feladata – többek között – hogy ezeket az értékeket kiemelje” – összegzett az NVESZ elnöke.

Magyarország 6 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzérmet szerzett a 10. Világjátékokon.

0 Tovább

Világjátékok - A ju-jitsus Szűcs Kristófé a hatodik arany

Pénteki ezüstje után szombaton aranyérmet nyert Szűcs Kristóf ju-jitsuban a Wroclawban zajló Világjátékokon. Ezzel a magyar sportolók már hat arany-, négy ezüst és négy bronzérmet szereztek a lengyelországi multisport-eseményen.

 

Visszavágott a ju-jitsu földharc szakágának 94 kg-os döntőjében – vitatható bíráskodás mellett – elszenvedett vereségért Szűcs Kristóf az egyesült arab emírségekbeli Alketbinek. A magyar küzdősportoló az abszolút kategóriában előbb fojtással verte a svéd Hederströmöt, majd 7-2-re nyert az orosz Szak ellen, a belga Deputter elleni karfeszítéses sikere pedig a finálét jelentette számára. A döntőben a Szűcs ezúttal nem bízott semmit a véletlenre, egyértelmű akciókat végrehajtva 2-0-ra győzött Alketbi ellen.

„A végére időzítettem az akciómat, hogy már ne tudjon fordítani, és utána még egy előnyponttal sikerült bebiztosítani a győzelmet. Be akartam bizonyítani, hogy jobb vagyok, mondtam is tegnap, hogy nem elég fényes az ezüst, és most elértem azt a célt, amit kitűztem, a Világjátékok győzelmet. Jelenleg ez a csúcsa annak, amit ebben a sportágban meg lehet nyerni.” – nyilatkozta a 2014-es világbajnok magyar versenyző.

Nem lett meg a remélt bronzérem a férfi strandkézilabda válogatottnak. Gulyás István szövetségi edző csapata a harmadik helyért 2-1-re maradt alul Katarral szemben. Az elején elhúztak az ázsiaiak, amit a magyarok már nem tudtak behozni, így 20-17-re az ellenfél nyerte az első félidőt. A második játékrészben jobban játszottak Gábori Mátéék, és 23-20-ra nyertek. A szétlövést is jobban kezdték a magyarok, végül azonban 7-6-ra Katar bizonyult jobbnak. Ezzel a férfi válogatott sorozatban negyedik világversenyén végzett a negyedikként.

„Kicsit szomorú, de itt a helyünk, még nem érett meg a társaság arra, hogy ezt az utolsó lépcsőfokot megmássza. A nálunk gyengébb csapatokat magabiztosan verjük, de ha megérkezünk az érem közelébe, akkor, férfiasan be kell vallanunk, hogy kevesek vagyunk. Ugyanakkor ez egy nagyon szép eredmény, ne felejtsük el, hogy számos erős csapat el sem jutott ide. Négyéves cikluson vagyunk túl, ahol a legfontosabb cél az volt, hogy kijussunk a Világjátékokra. Amiatt, hogy nem nyertünk érmet, persze, most keserű a szánk íze, de valamikor ez még egy értékes helyezés lesz.” – összegzett Gulyás István.

Befejezték szereplésüket a fallabdázók is. Az alsóházi küzdelmek zárultával a férfiaknál Farkas Balázs a 25., míg a nőknél Kiss-Máté Csenge a 28. lett.

0 Tovább

Íjász arany és ju-jitsus ezüst a Világjátékokon

Az íjász Kakas István szerezte az ötödik magyar aranyérmet a wroclawi Világjátékokon. Ju-jitsuban Szűcs Kristóf ezüstérmet nyert. A férfi strandkézilabda válogatott az elődöntőben alulmaradt Brazíliával szemben, így a bronzéremért játszhat.

A csupaszíj kategóriában már korábban a legjobb négy közé került Kakas István tovább folytatta hihetetlen menetelését. A döntőbe jutásért 46-43-ra verte a spanyol Garcia Fernandezt, majd a fináléban – amelyet egy tökéletes hatos lövéssel zárt – 54-51-re verte az amerikai Demmert.   

„A négyben lenni volt az előzetes célom, de itt sikerült teljesen kívül tenni magam a versenyen, semmire sem gondolni, még a pontokra sem. Rengeteget kell dolgozni ahhoz, hogy az ember a döntő pillanatokban is beletaláljon a célba. Külön örülök annak, hogy ilyen eredményre még nem volt példa a magyar terepíjászatban.” – mondta Kakas István.

 

Második lett a ju-jitsu 94 kg-os földharc kategóriájában Szűcs Kristóf. Az Amerikában élő és készülő fiatalember három győzelemmel jutott a döntőbe, ott viszont meglehetősen vitatott körülmények között kapott ki az – általa a csoportküzdelmek során legyőzött – egyesült arab emírségekbeli Alketbitől.

„Az ellenfelemnek, aki egy befolyásos sejk fogadott fia, volt némi bírói háttértámogatása. Nehéz úgy küzdeni, hogy nem csak egy ember az ellenfél. Úgyhogy nem érzem elég fényesnek az érmem, de majd az abszolút kategóriában megpróbálok javítani.” – nyilatkozta Szűcs Kristóf.

A csoportmérkőzések során veretlen magyar férfi strandkézilabda válogatott simán vette a negyeddöntőt is. John Andrásék 2-0-ra verték Uruguay-t. Az elődöntőben a brazilok azonban túl erősnek bizonyultak, és 2-0-ra felülmúlták a mieinket. A harmadik helyért Katar lesz a mieink ellenfele.

„Védekezésben nagyon jól teljesítettünk, a kapusteljesítmény is kiváló volt, elöl viszont borzasztóan bizonytalanok voltunk. Kívülről nekem úgy tűnt, mintha néhány játékos berezelt volna, de legalábbis nem bírta el a mérkőzés terhét. Sajnos már sorozatban történik az velünk, hogy elérkezünk az elődöntőhöz, és ott megtorpanunk. Lehet, hogy érni kell még, hiszen 22-23 éves játékosokról van szó. Bízom benne, hogy a bronzérmet meg tudjuk szerezni.” – értékelt Gulyás István szövetségi edző.

A magyar Világjátékok csapat öt arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel várja a két utolsó versenynapot Wroclawban.

0 Tovább

Hat érem a sárkányhajós világverseny rajtján

A franciaországi Divonne-Les-Bains-ban pénteken kezdetét vette az 17. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokság, illetve a 13. IDBF Ifjúsági Világbajnokság. Már az első nap hat éremmel gazdagodott a magyar küldöttség. Legénységeink egy aranyat, három ezüstöt és két bronzérmet szereztek.

 Magyarországot öt klub képviseli az Eb-n: a Kőrös Dragon SE, a Dragon Steel, a Dunai Sárkányok, a Fekete Gyöngy és a Dragonmasters. A vb-n az ifjúsági válogatott versenyez.

1. nap magyar eredményei:

2000 m:

Klub legénység Eb:

Senior A vegyes: 3. Dunai Sárkányok Vác

Senior A női: 2. Dunai Sárkányok Vác

Senior A open: 1. Dunai Sárkányok Vác, 3. Körös Dragon SE

 

Ifjúsági vb:

 

Junior A vegyes 2. Magyar ifjúsági válogatott

 

Junior A open: 2. Magyar ifjúsági válogatott

 

0 Tovább

Egyetemi Eb-t nyertek a magyar karatésok

Valamennyi színű éremből szereztek egyet a magyarok a portugáliai Coimbrában megrendezett egyetemi karate Európa-bajnokságon. Csapatküzdelemben a Höning Alexander, Kronstein Bálint, Szegedi Döme, Virág András, György Dániel és Höning Dávid összetételű magyar férfi együttes a dobogó legfelső fokára állhatott.

 

A csapatok versengésében a magyar egyetemisták három győzelemmel jutottak a döntőbe. A fináléban az együttes 1-1-es eredménnyel, pontkülönbséggel múlta felül montenegrói riválisát, így egyetemi Európa-bajnoki címet nyert. Ez az első magyar csapatarany az Európai Karate Szövetség hivatalosan jegyzett rendezvényén.

Egyéniben György Dániel a 84 kg-os súlycsoport döntőjében 2-0-ra alulmaradt a koszovói Karaqival szemben, de így is ezüstéremmel térhet haza.

Szintén érmes helyen végzett Höning Dávid, aki a 75 kg-osok küzdelmei során eljutott a bronzmérkőzésig, ahol 2-1-re győzött a fehérorosz Kiryievich ellen.

Egyetemi karate Európa-bajnokság, a magyarok eredményei:

Férfi csapat küzdelem, döntő: 

Magyarország-Montenegró 1-1 (pontkülönbséggel 4-3 a magyarok javára)


Férfi 84 kg, döntő:
György Dániel-Karaqi (koszovói) 0-2

Férfi 75 kg, a 3. helyért:
Höning Dávid-Kiryievich (fehérorosz) 2-1

0 Tovább

Magyarok tanítják kick-boxra a világot

Létezik olyan sportág, amelyben a világ elitje Magyarországra jön tanulni. Péntektől rendezik Csongrádon azt az immár hagyományos nemzetközi kick-box edzőtábort, amelybe 16 országból mintegy száz külföldi sportoló jön el, kifejezetten azért, hogy a magyar instruktorok edzésein fejlessze tovább magát.

 

 

Az egyhetes edzőtáborba Chilétől az Egyesült Államokon át Izraelig érkeznek kick-box versenyzők. Nem véletlen a hatalmas érdeklődés: a sportág pointfighting szakágában hosszú évek óta – elsősorban a csepeli Halker-Király Team klubja jóvoltából – a magyarok a legjobbak.

 

A táborban az összesen 150 hazai és külföldi résztvevő a csepeli világbajnokok irányítása alatt napi hét órányi edzést teljesít. A szervező egyesület vezetője, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, Király István szerint a magyarok talán még többet profitálnak a táborból, mint a tőlük tanulók.

 

A szakember hozzátette: a tábor másik célja a felkészülés mind a szeptember elején sorra kerülő utánpótlás Európa-bajnokságra, mind pedig a novemberben, éppen Budapesten megrendezendő nagyszabású kick-box világbajnokságra.

0 Tovább

Éremközelben íjászatban és strandkézilabdában

A magyar terepíjászat eddigi legnagyobb sikerét érte el Kakas István a wroclawi Világjátékok hetedik versenynapján azzal, hogy bejutott a legjobb négy közé. Remekel strandkézilabda válogatottunk is, a csapat százszázalékos teljesítménnyel megnyerte csoportját.

 

 

Már most sporttörténelmet írt Kakas István a csupaszíj kategóriában. A magyar íjász az egyenes kieséses szakaszban ausztrál és – kétszeres Világjátékok-győztes – svéd ellenfelét legyőzve bejutott az elődöntőbe, ahol pénteken már a fináléba kerülésért lőhet.

 

Ezelőtt sosem voltam a legjobb négy között világversenyen. Egyszerűen felfoghatatlan.” – örvendezett a négy évvel ezelőtti Világjátékokon ötödik helyezett sportoló.

 

Visszavágott a horvátoknak az egy hónappal ezelőtti Eb-bronzmeccsen elszenvedett vereségért a magyar férfi strandkézilabda válogatott. Gulyás István szövetségi edző együttese óriási csatában 2-1-re győzött. Az első játékrész a horvátoké lett, a második pedig aranygóllal dőlt el a mieink javára, akik ezután megnyerték a szétlövést is. A mieink így három győzelemmel jutottak a negyeddöntőbe, ahol a másik csoport negyedik helyezettjével, Uruguay-jal találkoznak.

 

„Hatalmas presztízscsata volt, hiszen a két válogatott jól ismeri egymást. De végig éreztük, hogy sikerülhet, és bízom benne, hogy a dél-amerikaiak ellen is nyerünk.” – mondta a válogatott egyik legtapasztaltabb játékosa, John András.

 

A wroclawi állatkertben rendezett sprint váltóval zárták a tájfutók a Világjátékokat. A Gyurkó Fanni, Baumholczer Máté, Bakó Áron és Weiler Virág alkotta magyar váltó a 11. helyen végzett.

 

Az ergométeres evezősöknél az 500 méteres számokat bonyolították le. Pétervári-Molnár Bendegúz a férfiaknál hatodik lett, akárcsak a női versenyben Fekete Beatrix.

0 Tovább

A Boszporusz után a Dunát is átúszná Kiss Gergely

Átúszott Ázsiából Európába Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, akinek a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül szeptember 2-án megrendezésre kerülő Duna-átúszás sem jelenthet gondot.

 

„15 évesen a Tungsram serdülő csapatával Isztambulban edzőtáboroztunk, ahol rengeteg helyen reklámozták, hogy lesz egy hatalmas úszóverseny, a Boszporusz-átúszás. Tízen a csapatból úgy döntöttünk, mi is benevezünk. Volt bennünk egy kis félelem, hiszen a rendszerváltás környékén nem igazán voltunk hozzászokva a tengerben úszkáláshoz, de mivel jó volt az állóképességünk, azt gondoltuk, a 6,3 km (átlósan kellett úsznunk) nem okozhat gondot. Ráadásul a helyiek is megnyugtattak minket, hogy csak kis macskacápák úsznak a vízben, amelyek nem veszélyesek ránk, így nem eshet bajunk. Végül a többszáz indulóból a 8-17. helyeken végeztünk, együtt úsztunk be a célba. Csak az igazán profi hosszútávúszók előztek meg minket.” – mesélte a BUG nagykövete, akinek a Duna-átúszásra nem kell külön készülnie.

„Heti 5 edzésem van a masters vízilabda válogatottal, szóval a kondimmal nincs gond, ráadásul gyerekként a Ráckevei Dunaágnál sokszor átúsztam a Kis-Dunát, de azért a nagy Duna átúszása az más tészta. Éppen ezért örülök, hogy biztonságos körülmények között lesz lehetőségem átszelni a folyót a főváros közepén, utána pedig futhatok a Gellért-hegyen, vagy akár grundfociban is kipróbálhatom magam.” – fejezte be mosolyogva Kiss Gergely.

A Budapest Urban Games 2017-ben két helyszínen zajlik. A Műegyetem előtti terület lesz a Duna-átúszás célja és egyben a focitorna helyszíne is. Utóbbiban amatőr kispályás csapatok mérik össze tudásukat.  A Citadellánál rendezik a street workout versenyt és a futást, ahol sportolás közben a magyar főváros semmivel össze nem hasonlítható panorámája tárulhat elénk.

 A nevezés minden sportágban ingyenes. Jelentkezni 2017. augusztus 1-től lehet.

BUG időpont:

  • 2017. szeptember 2. szombat, 8:00 és 20:00 óra között

BUG nevezés:

Helyszínek:

  • Műegyetem Rakpart
  • Citadella

 

Sportágak:

  • Duna-átúszás
  • Grundfoci
  • Futás

·         Street workout

0 Tovább

Strandkézis győzelmek és evezős negyedik hely a Világjátékokon

Hibátlanul kezdte meg szereplését a magyar férfi strandkézilabda válogatott a július 20. és 30. között zajló Világjátékokon. A wroclawi multisport-eseményen ergométereseink egy-egy negyedik, ötödik és hatodik helyet szereztek.

 

Jól mutatkozott be a strandkézis együttes. A magyar férfiak első találkozójukon 2-0-ra győztek a hazai közönség által támogatott lengyel válogatott ellen. Gulyás István szövetségi edző együttese 26-24-re és 17-16-ra nyerte a két játékrészt. Az esti összecsapáson Egyiptom ellen is mindkét félidőt hozták a mieink: 19-14-es és 23-12-es eredménnyel lett meg az újabb 2-0-ás diadal.

„Jól zártuk a napot. Éremért jöttünk a Világjátékokra és úgy gondolom, hogy ott is leszünk a végelszámolásnál. A szintén veretlen horvátok elleni meccsen dől majd el a csoportelsőség. Pár hete az Eb-n nem úgy sikerült ellenük, ahogy szerettük volna, most mindenképpen vissza akarunk vágni nekik.” – nyilatkozta a csapat játékosa, Kun Attila.

A Wroclawban meghívott sportágként szereplő ergométeres evezésben a 2000 méteres versenyszámokat bonyolították le szerdán. A férfiaknál a magyar Világjátékok csapat egyedüli, olimpiát is megjárt sportolója, Pétervári-Molnár Bendegúz remekül versenyzett: a futam során többször is állt érmes helyen, de végül negyedik lett.

„Abszolút elégedett vagyok, márcsak azért is, mert előzetesen a hatodik-hetedik helyre saccoltam magam. A jelenlegi tudásomhoz képest is jót húztam. Néztem a bronzérmes időt, arra most még nem vagyok képes, de majd a jövőben... Az igazság az, hogy azért az evezés közelebb áll hozzám, és a következő olimpiáról szeretnék érmet hozni haza.” – értékelt Pétervári-Molnár Bendegúz.

A könnyűsúlyú férfiak mezőnyében a szintén a tokiói olimpiai részvételt megcélzó Tamás Bence az ötödik helyen zárt. A nőknél Fekete Beatrix hatodik lett.

A magyar erőemelők egyetlen wroclawi képviselője, Szabó Ágnes 260 kg-os országos csúcsot ért el a guggolásban, összesítésben pedig a kilencedik helyen végzett a szupernehézsúlyú nők mezőnyében.

A tájékozódás futásban a középtávú versenyeket rendezték meg szerdán a Világjátékokon. A magyarok közül a nőknél Gyurkó Fanni 24., Weiler Virág 28. lett. A férfiaknál Baumholczer Máté a 31., Bakó Áron pedig a 34. idővel ért célba.

Biztatóan szerepel az íjász Kakas István. A csupaszíj kategóriában a méretlen táv versenyszáma után a dobogós harmadik helyen állt, majd a mért táv számának lebonyolítását követően az ötödik helyről várja a csütörtöki folytatást.

0 Tovább

Világjátékok – Karatés pontszerzés

A karatés Tadissi Martial hatodik lett Wroclawban! A 67 kilogrammban induló magyar versenyző közel állt az éremszerzéshez, de csoportjában végül harmadik lett, így nem jutott be az elődöntőbe.

 

A magyar vb-ezüstérmest az első csoportmérkőzésén az angol Thomas Jordan győzte le 3-2-re. A folytatásban Tadissi 4-4-re végzett az algériai Benkhaledet Abdelatif ellen, és mivel az afrikai szerezte az összecsapás első pontját, ő lett a győztes. Az utolsó küzdelmét már hiába hozta 1-0-ra ausztrál riválisával szemben a 25 éves magyar karatés, csoportharmadikként nem jutott tovább.

„Kimondhatatlanul csalódott vagyok. Az első két meccsemen vezettem, sajnos nem tudtam úgy befejezni, ahogy szerettem volna. Ráadásul mindkét meccsen megvolt az esély arra, hogy győztesen hagyjam el a küzdőteret” – összegzett Tadissi Martial.

A fallabdázó Farkas Balázs kisebb csodát tett, miután két szettet is megnyert a világranglista 21. helyezett Cesar Salazar ellen, végül a mexikói 3-2-re győzött. Kiss-Máté Csenge simán kikapott első mérkőzésén. A magyar fallabdázó ellenfele a világranglista 30. helyezett Coline Aumard volt, aki 3-0-s sikerrel ment tovább a második körbe. Mindkét fallabdázó szerdán az alsóházi küzdelmekkel folytatja szereplését a Világjátékokon. A magyar férfi strandkézilabda-válogatott a helyszínen szurkolt a fallabdázóknak. 

„A célom az volt, hogy hogy minimum egy szettet nyerni szeretnék a mexikói ellen, de így, hogy vezettem, és aztán a végén döntő szettben dőlt el minden, van némi hiányérzetem. Nagyon köszönöm többek között a magyar strandkézilabda-válogatottnak a szurkolást. Sok erőt kaptam tőlük” – mondta Farkas Balázs.

A tájfutóknál a női sprint számban Gyurkó Fanni a 19., míg Weiler Virág a 20. helyen zárt. A férfi mezőnyben Bakó Áron a 30., Baumholczer Máté pedig a 31. helyen ért célba.

0 Tovább

Sárkányhajó – Klub Legénység Eb-n és az Ifjúsági Vb-n indulnak a magyarok

Július 28. és 30. között rendezik meg a sárkányhajósok soron következő nagy világversenyeit, a 17. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságot és az IDBF Ifjúsági Világbajnokságot. A versenyeken – amelyeknek a franciaországi Divonne-Les-Bains ad otthont – népes magyar küldöttség vesz részt.

 

„A magyar legénységek jól felkészültek, szép reményekkel utazunk Franciaországba. Jövőre húszéves lesz a szövetségünk, a sportág pedig egyre népszerűbb. Magyarországon gyakorlatilag bárki kapcsolatba tud kerülni a sárkányhajózással” – mondta Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta: elégedettséggel tölti el, hogy egy világversenyen több magyar klub is képviselteti magát. „A szövetség az ifjúsági vonalat tudja elsősorban támogatni, így az Európa-bajnokság mezőnyében az indulással kapcsolatos költségek jelentős résztét maguk a csapatok állják, ezért már az is sikernek tekinthető, hogy ilyen nagy számban ott vagyunk a startnál. Bízom benne, hogy egy-egy érmet sikerül majd bezsebelni Franciaországban” – tette hozzá az elnök.

Magyarországon az első sárkányhajó egyesület, a Rába Sárkányhajó Club Győrben alakult 1997-ben. Egy évvel később létrejött a Magyar Sárkányhajó Szövetség. A magyar sárkányhajó bajnokságok sorozatát a szövetség indította útjára 2003-ban, Csepelen. 1990-ben alakult meg az Európai Sárkányhajó Szövetség, amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első, európai klub legénységek közötti Eb-t. Magyar Sárkányhajó Szövetség - több világverseny szervezését követően (2009, 2013) - 2018-ban Szegeden rendezi meg a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságot.

0 Tovább

Laser U21 Eb – Vadnai ezüstérmes

Vadnai Jonatán ezüstérmet szerzett a Douarnenez-ben megrendezett Laser Standard U21 Európa-bajnokságon.

 

 

A kontinensbajnokság rendkívül kiélezett eredménnyel zárult a dobogósok között, a kilenc futam után az első három helyezett pontazonossággal fejezte be a versenyt. Köztük második lett Vadnai Jonatán, aki a 2016-os versenyhez hasonlóan ismét ezüstérmesként zárt a spanyol Joel Rodriguez mögött. A bronzérmet a brit Daniel Whiteley érdemelte ki.

 

Mindhárman 18 pontot gyűjtöttek a kilenc futam alatt a 71 hajós Európa-bajnoki mezőnyben. Rodriguez azért lett a bajnok, mert ő három futamot nyert, míg Vadnai és Whiteley kettőt-kettőt. Utóbbiak között viszont nem dönthetett az, hogy kinek van több jobb futama, mert mindketten pontosan ugyanolyan eredményeket értek el (a kieső ebben nem számít), így az utolsó futam befutási sorrendje alapján Vadnai lett az ezüstérmes, és a brit vitorlázónak jutott a bronz – írja a hunsail.hu.

0 Tovább

Világjátékok - Készülődnek a strandkézisek, Buzás 10. lett

Buzás Károly számára véget ért a verseny a Világjátékokon, a másik magyar íjász szerdán mutatkozik be Wroclawban, akárcsak a magyar férfi strandkézilabda-válogatott. Kedden pedig a karatés Tadissi Martial lép küzdőtérre – többek között.

 

Buzás Károly a 10. helyen végzett a Világjátékokon. A magyar íjász az olimpiai kategóriában a méretlen táv után a 12., a mért távot követően pedig a 11. helyen állt. Az egyenes kieséses szakaszban előbb 86-75-re nyert a finn Juuso Huhtala ellen, majd a következő körben 82-78-ra kikapott a német Sebastian Rohbergtől, így összetettben a 10. helyen zárt. A sportágban lesz még egy magyar induló: Kakas István a csupaszíj (barebow) kategóriában szerdán mutatkozik be Wroclawban.

A magyar férfi strandkézilabda-válogatott szerdán kezdi meg a küzdelmeket a Világjátékokon. Gulyás István csapata július 26-án előbb a lengyelek, majd az egyiptomiak ellen lép pályára, csütörtökön pedig a horvátokkal csap össze.

„Célunk továbbra is az, hogy minél előrébb végezzünk a Világjátékokon. Érmet szeretnénk nyerni Wroclawban” – fogalmazott Gulyás István, a strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője.

A magyarok eddig 4 arany-, 3 ezüst-, és 4 bronzérmet szereztek a 10. Világjátékokon.

0 Tovább

Világjátékok – Tóth Ferenc szerezte az újabb magyar aranyat!

A vitorlázó műrepülő Tóth Ferenc megszerezte a magyar csapat negyedik aranyérmét Wroclawban. Ez a magyar küldöttség 11 érme a 10. Világjátékokon.

 

Tóth Ferenc esélyeshez méltón repült, és az utolsó szám előtt már-már behozhatatlan előnnyel vezetett összetettben. A főállásban utasszállító repülőgépet irányító pilóta, a zárószámban is megtartotta előnyét, így felállhatott a dobogó legfelső fokára. A mezőny másik magyarja, Szilágyi János, az ötödik helyen zárt.

Tóth meghatározó alakja a sportágának. Az egyéni és a csapatsikereket nézve, összesen hatszor győzött világbajnokságon, illetve ugyanennyi Eb-arannyal büszkélkedhet.

Nem sokat ünnepelhetek, mert hétfőtől már világbajnokság helyszínén van jelenésünk, amely szintén Lengyelországban lesz. Bízom benne, hogy Torunban is sikerül maradandót alkotnom. A Világjátékokon megrendezett verseny komoly technikai repertoárt vonultatott fel, színvonalas világverseny volt” – nyilatkozta Tóth Ferenc.

Szilágyi János elmondta, hogy dobogós helyezésben reménykedett, amelynek megszerzésére meg is volt az esélye. „Ennek a versenynek azonban vége, de a világbajnokságon újabb lehetőségem lesz arra, hogy bizonyítsak, és remélem, csapatban is harcban leszünk az első helyért” – összegzett a pilóta.

A vitorlázó műrepülésben megrendezett versenyek egy kötelező programból, és több ismeretlen kötelező gyakorlatból állnak. Előbbiben a kiírás szerinti kötelező elemeken kívül a pilóta is beletesz saját figurát, míg az ismeretlen kötelező programban a verseny előtt adják közre a figurák listáját, és azt a levegőben kell bemutatni.

A szumósok számára véget értek a küzdelmek a Világjátékokon. Vasárnap Forgó Fruzsina, Sárkány Vivien és Makai Erika is jól kezdett, majd a folytatásban mindhárman kiestek az open kategóriában. Az íjászoknál az olimpiai számban Buzás Károly megkezdte szereplését, és az összetettben a 11. helyen áll.

Sportvezetői tevékenységét méltatva, a Nemzetközi Fair Play Bizottság kitüntette Antonio Espinost, a Karate Világszövetség (WKF) elnökét Wroclawban. Az elismerést a bizottság magyar elnöke, Kamuti Jenő adta át. Az eseményen részt vett Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, és Bóné Zoltán, az NVESZ főtitkára is.

0 Tovább

Karatés sportvezetőnek adott Fair Play-díjat Kamuti Jenő

Munkássága elismeréseképpen kitüntetésben részesítette a Karate Világszövetség elnökét, Antonio Espinost a Nemzetközi Fair Play Bizottság. A díjat a wroclawi Világjátékokon adta át a szervezet magyar elnöke, a nemrég a Nemzet Sportolójának választott Kamuti Jenő.

 



„Ez egy hosszabb folyamat és vezetői tevékenység elismerése, amelyet látva kijelenthető, hogy jó úton halad a karate sportág” – tette hozzá a díj átadásakor a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A spanyol sportvezető annak a közel két évtizedes tevékenységnek az elismeréseként kapta meg a Fair Play díjat, amely során egységet teremtett a japán eredetű küzdősportban, és elősegítette, hogy a sportág története során először bekerült a 2020-as olimpiai programba.

 

"A karate fényes jövő előtt áll. Az olimpiai bemutatkozással soha nem látott lehetőségek nyíltak meg előttünk" - jelentette ki Antonio Espinos.

 

A Világjátékok keretében lebonyolított eseményen jelen volt Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke is.

0 Tovább

Világjátékok – Három arany, három ezüst és négy bronz az eddigi éremtermés

Senánszky Petra duplázott Wroclawban. A Debreceni Búvárklub világklasszisa megszerezte a második aranyérmét a 10. Világjátékokon és ráadásul ezúttal is világcsúccsal győzött. Varga Krisztina ezüstérmes lett, míg az aerobikosoknál két egység is bronzérmet szerzett.

 

Senánszky Petra a 100 méteres uszonyos gyorsúszás fináléját 45.16 másodperccel nyerte meg Varga Krisztina előtt, így utóbbi kiválóság is megszerezte a második érmét a Világjátékokon. Kosina Gergőnek nem sikerült érmet szereznie szombaton, az 50 uszonyos gyors döntőjében negyedik lett.

A debreceni „sellőlány”, azaz Senánszky Petra boldogan és meghatódva nyilatkozott az eredményhirdetés után.

„Nagyon kemény volt az elmúlt hat hónap, de ez volt a célom. Ezekért az eredményekért érkeztem ide Wroclawba. Biztos vagyok benne, hogy anyu is szurkolt fentről nekem, és büszke rám” – mondta Senánszky, aki a közelmúltban veszítette el édesanyját.

Az uszonyosoknál a Gruber Kornél, Kanyó Dénes, Dimák Dávid, Kosina Gergő kvartett negyedikként zárt a 4x100-as felszíni számban, míg Károlyi Csilla 100 m felszíni úszásban 8. lett.

Az aerobikosok is nagyot versenyeztek. A pénteki két érem után az Erdősi Dániel, Etényi Zsófia, Szabó Júlia, Szenes Boglárka, Szilvás Angéla, Táskai Anita, Varga Dorottya összetételű aerostep csapat harmadik lett, akárcsak a Hegyi Dóra, Szöllősi Panna, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Bali Dániel alkotta sportaerobik csoport. Ezzel a magyar aerobikosok elmondhatják magukról, hogy valamennyi versenyzőjük dobogóra állhatott a Világjátékokon.

A szumós küzdelmek első napján nem jutottak éremközelbe a magyarok. A könnyűsúlyú lányoknál Forgó Fruzsina pillanatok alatt végzett német ellenfelével, a következő két összecsapáson azonban nagy csatában kikapott, így lemaradt a helyosztókról. Hasonlóan jártak nehézsúlyú versenyzőink. Sárkány Vivien ugyan első meccsén nagy bravúrral földre küldte ukrán vetélytársát, utána azonban elmaradt a remélt folytatás. Makai Erikának ezúttal nem jött össze a győzelem. Három szumósunk vasárnap a nyílt kategóriában javíthat.

A magyar csapat két versenynap után három arannyal, három ezüsttel és négy bronzéremmel a hatodik helyen áll az éremtáblázaton.

0 Tovább

Először lesz Duna-átúszás Budapesten

Rendhagyó és egyben történelmi sporteseményre kerül sor 2017. szeptember 2-án, a második Budapest Urban Games (BUG) keretein belül, először rendeznek ugyanis a magyar fővárosban hivatalos Duna-átúszást.

 


„Csapjunk bele, változtassuk sportpályává a fővárost!” - hirdette az esemény mottóját Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete.

„A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett rendhagyó sportesemény. Célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. Idén Duna-átúszás, grundfoci-bajnokság, futás és street workout várja a városlakókat." –
tette hozzá Szalay-Bobrovinczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese.

Az úszás startja a tervek szerint a pesti alsó rakparton a Szabadság híd alatt lesz, a cél pedig a budai oldalon a Műegyetem előtt.
„Július 3-án a reggeli órákban a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság engedélyével négy szervező sikeresen végrehajtotta a fővárosi Duna-átúszás próbáját. Kevesebb mint 10 perc alatt átértek, a víz kellemes volt, 22 fokos és a sodrással egyáltalán nem volt gond a körülbelül 330 méteres távon.” –mondta Kiss Gergely.

„A próbaúszás bebizonyította, hogy a hidak közötti területeken örvény nem található, a sodrás a jelenlegi vízállás mellett minimális, így az úszók mindenféle nehézség nélkül teljesítették a távot. Hasonló körülmények közt úszhatnak majd azok is, akik a szeptemberi megmérettetésen indulnak.” – mondta Balázs László, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szolgálatvezetője. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az átúszás csak szervezett formában, engedélyek birtokában, a rendezvény keretein belül, megfelelő mentési kapacitással a háttérben kivitelezhető. Ezek nélkül szigorúan tilos és életveszélyes!

A vízminőség ellenőrzésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Vízminőségi Vizsgáló Laboratóriumát kérték fel a szervezők. A szakértők három helyen vettek vízmintát, a pesti oldalon és a sodor-vonalban a víz megfelelő, a budai oldalon pedig ajánlott besorolású, így úszásra alkalmas. A rendezvény előtti napokban az ellenőrzést megismétlik a szervezők, a Duna-átúszás teljes biztonságának érdekében.

A BUG 2017-ben két helyszínen zajlik. A már említett Műegyetem előtti terület lesz a Duna-átúszás célja és egyben a focitorna helyszíne is. Utóbbiban amatőr kispályás csapatok mérik össze tudásukat.
A Citadellánál rendezik a street workout versenyt és a futást, ahol úgy tudunk sportolni, hogy egész Budapest a lábaink előtt hever, de akár a Duna közepéről is szétnézhetünk úszás közben.

A nevezés minden sportágban ingyenes. Jelentkezni 2017. augusztus 1-től lehet.

0 Tovább

Két magyar arany a Világjátékok első napján

Minden várakozást felülmúlóan kezdődött magyar szempontból a wroclawi Világjátékok. Az uszonyosúszó Senánszky Petra és Kanyó Dénes révén mindjárt az első versenynapon két aranyérmünk született. Az uszonyosúszók mellett az aerobikosok is szereztek érmeket, ezzel a magyar küldöttség már a nyitónap után két-két arany-, ezüst- és bronzéremmel áll.

 

 

A világbajnok és világcsúcstartó Senánszky Petra esélyeshez méltón győzött a női 50 méteres uszonyos gyorsúszásban. A debreceni „sellőlány” ráadásul 20.52 másodperces eredményével megjavította saját korábbi, 20.98-as világrekordját.

 

„A világcsúcs volt a cél, és most, hogy sikerült, elképesztően boldog vagyok. Nehéz volt ez a fél év, de sikerült a formaidőzítés és kihoztam magamból a maximumot. Nagyon jó érzés, hogy ilyen sok magyar volt a lelátón, olyan volt, mintha otthon úsztam volna” – nyilatkozta könnyek között Senánszky Petra.

 

A nap meglepetését a medencében a sportág élő legendájának számító Kanyó Dénes szolgáltatta, aki 40 éves létére elsőként ért célba a férfi 400 méteres felszíni úszásban. A szegedi „delfinember” korábban három Világjátékokon is rajtkőre állt, de most először került aranyérem a nyakába.

 

„Már az is ajándék, hogy itt lehetek, hiszen 41 éves leszek augusztusban. Nincs titkom, legfeljebb az, hogy nagyon szeretem ezt csinálni. A Világjátékok előtti utolsó hetekben elég furcsa volt a felkészülés, mert bezárt a szegedi uszoda és gyakorlatilag a Maty-éri evezős pályán készültem. De annyira élveztem, hogy azt gondoltam, csak valami jó sülhet ki belőle.” – mesélte Kanyó Dénes.

 

További két magyar uszonyosúszó is dobogóra állhatott: férfi 100 uszonyos gyorson ezüstérmet nyert Kosina Gergő, míg Varga Krisztina éppen Senánszky mögött lett harmadik. Az immár negyedik Világjátékok eseményén induló Károlyi Csilla a női 200 m felszíni úszás során negyedik lett, míg a női 4x100-as váltó az ötödik helyen zárt

 

Az aerobikosoknál mindhárom pénteken érdekelt magyar egység döntőbe jutott. Közülük a Hegyi Dóra, Bali Dániel vegyespáros nagyszerű versenyzéssel a második helyen végzett. Dobogóra állhatott az aerodance csapat is: a Farkas Balázs, Hegyi Dóra, Szalóki Emese, Bökönyi Klaudia, Lőcsei Zoltán, Szöllősi Panna, Mazács Fanni és Deák Anna összetételű együttes a fináléban bronzérmes lett. Az aerostepesek döntőjét – akárcsak a csoport selejtezőjét – szombaton rendezik.

 

A vitorlázó repülők két versenyszámon vannak túl. Az elsőben Tóth Ferenc harmadik, Szilágyi János hetedik lett. A második feladatot Tóth teljesítette a legjobban, Szilágyi pedig a negyedik helyen végzett. Az összesítésben a Tóth Ferenc minimális hátránnyal a második, Szilágyi János pedig a harmadik helyről várja a szombati folytatást.

0 Tovább

Laser U21 Eb - Felemás napok

Első nap káoszban, a második a tavaly látott stílusú párviadalban - ez lehetne a franciaországi Douarnenez-ben zajló Laser Standard U21 Európa-bajnokság első két napjának egymondatos összefoglalója Vadnai Jonatán futamait jellemezve.

 

 

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes és U19-ben első helyezett Vadnai, szerdán gyengébben kezdett, de csütörtökön már tavalyi nagy riválisával a spanyol Joel Rodriguezzel vetélkedett az élen. 2016-ban az Eb-n Rodriguez győzött Vadnai előtt, a világbajnokságon viszont a magyar versenyzőé volt a dobogó teteje. Természetesen van ellenfelük bőven – tudósít a hunsail.hu.

Huszonkét nemzet 71 junior Laserese verseng a fiúknál. A lányoknál mindössze 17 induló van. A magyarázat egyszerű: a verseny végén egy nap alatt kellene átrohanni Nieuwpoortba, Belgiumba a világbajnokságra! Értelemszerűen a vb-re készülő Érdi Mária sincs ott köztük.

0 Tovább

Darts - Egy ezüst, egy bronz az ifi Eb-n!

Két érmet nyertek a magyarok a steel ifjúsági Európa-bajnokságon. A Malmőben megrendezett darts kontinensbajnokságon Czipó Vivien egyéniben ezüstérmet szerzett, majd párosban Neumajer Kittivel bronzérmes lett – értesítette a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) sajtószolgálatát Kovács Zoltán, a Magyar Darts Szövetség főtitkára.

Zsinórban ez a harmadik világverseny, amelyről a magyarok éremmel/érmekkel térnek haza.

A júniusi soft Európa-bajnokságon Ihász Veronika, Horváth Klaudia női páros megvédte kontinensbajnoki címét, ott Czipó Vivien az U18-as korosztályban aranyérmes lett. Az Eb után a WDF Steel Darts Világkupa-sorozat bécsi állomásán Czipó Vivien a felnőtt és az ifjúsági versenyben is aranyérmes lett egyéniben. Ausztriában a felnőtteknél Ihász Veronika párosban első lett Mészáros Nikolettel, és egyéniben a 3. helyen végzett.

A darts Magyarországon egyre népszerűbb, ezt az eredményeken túl mi sem bizonyítja jobban az, hogy 2018-ban Budapest rendezheti a steel Európa-bajnokságot.

0 Tovább

Aranyért mennek a női és férfi pólósok is az Universiadéra!

A férfi vízilabda-válogatott a címvédésben bízik az Universiadén. Az „egyetemisták olimpiáját” idén Tajvanon (Kínai Köztársaság) rendezik meg augusztus 19. és 30. között, ahol a magyarok 14 sportágban indulnak.

Kovács Gergő szerint a férfi vízilabdázók éhesek a sikerre. „Kétszeres címvédőként utazunk Tajpejbe, így nem is kérdés, hogy a végső sikerre hajtunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehetünk az egyetemi játékokon, és nem utolsó sorban nagy kihívás is egyben” – mondta az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója. A magyar férfi vízilabdázókat Szerbiával, Kanadával, és Dél-Afrikával sorsolták egy csoportba az Universiadén, ahol a női válogatott Új-Zélanddal, Oroszországgal, és Kanadával került össze.

A férfi és női pólósokon kívül úszásban, atlétikában, férfi és női kosárlabdában, judóban, tornában, görkorcsolyában, teniszben, ritmikus gimnasztikában, taekwondóban, golfban, vívásban, íjászatban és asztaliteniszben lesz magyar induló. Az Universiade rangját mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Tajpejben induló úszók és a vízilabdázók egy része a budapesti vizes világbajnokságon is szerepel, illetve a két pólócsapatot, amely elutazik Tajvanra, a felnőtt válogatottak szövetségi kapitányai, Bíró Attila és Märcz Tamás irányítja.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke elmondta, az Universiadén népes magyar küldöttség vesz majd részt. „A csapatunk elég nagy lesz. Az utóbbi 40 év legnagyobb magyar csapata mintegy 210 főből fog állni, ebből 140 sportoló indul az Universiaden. Most a magyar csapatban helyet kaptak a különböző sikersportágaink kiválóságai is, így több érmet várok” – nyilatkozta prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.  

A nyári Universiade az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak. A korábbi években a sportágak számának és a rendezvény helyszínének függvényében, Magyarország 100-150 fő versenyzővel tudott részt venni az Universiadékon.

Az egyetemi világbajnokságok és Universiadék történetét végigtekintve a magyar bajnokok között számos olyan sportolót találunk, akik később világbajnoki és olimpiai bajnoki címeket hoztak hazánknak, valamint vezetőként is sokat tettek és tesznek a magyar sportéletért.

A teljesség igénye nélkül Universiade aranyérmeseink: Gyulai István atléta (1963), Schmitt Pál (1965), Magyar Zoltán tornász (1977), Szekeres Pál vívó (1985), Borkai Zsolt tornász (1987), Szabó Bence vívó (1987, 1989), Kulcsár Krisztián vívó (1995), Kiss Balázs atléta (1995, 1997), Nagy Tímea vívó (1989, 1993, 1995, 1997), Steinmetz Ádám és Székely Bulcsú vízilabdázók (2003). 

 

0 Tovább

Világjátékok – Már az első napon lehet magyar arany

Akár már az első versenynapon születhet magyar győzelem a wroclawi Világjátékokon, hiszen pénteken versenyez a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó uszonyosúszó Senánszky Petra és klubtársa, Kosina Gergő. A debreceni különítmény a magyar versenyzők közül elsőként érkezett meg a július 20. és 30. között sorra kerülő multisport-esemény helyszínére és edzett is.

 

Senánszky Petra számára nem lesz ismeretlen az újonnan épített wroclawi uszoda, hiszen két hete itt rendezték a sportág Európa-bajnokságát is, amelyet a Világjátékokon induló magyarok kihagytak, a debreceni „sellőlány” viszont egy számban – 100 méteres uszonyos gyorsúszásban – elindult, és győzött is.

„Azért érkeztünk kicsit hamarabb, mert az Eb-n úgy éreztem, hogy hiányzott még egy nap, hogy kipihenjem a 8-10 órás autózást. Szerintem így másodjára még jobban tudok majd teljesíteni, és úgy érzem, hogy 50-en és 100-on is van esélyem az aranyéremre.” – mondta Senánszky Petra, aki a Világjátékok első versenynapján az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban áll rajtkőre. Előtte azonban még egy feladat vár a világklasszis sportolóra: ő viszi a magyar zászlót a csütörtöki megnyitó ünnepségen.

Kosina Gergő előzőleg felfüggesztette negyedik féléves építőmérnöki tanulmányait a Debreceni Egyetemen, hogy kizárólag a Világjátékokra tudjon koncentrálni.

„Bár a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban vagyok hat éve veretlen, a rövidebb távokon is indultam már nagy világversenyeken. Tavaly a világbajnokságon 100-on második, 50-en hatodik lettem, remélem, hogy most mindkettőben dobogós helyen végzek.” – bizakodott a világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó.

Senánszky Petra és Kosina Gergő mindketten indulnak a női, illetve a férfi 4x100 méteres felszíni úszás váltóban is, ahol szintén jó szereplésre számítanak.

0 Tovább

Világjátékok 2017 – Változás a strandkézis keretben

Kapust cserélt Gulyás István, a magyar strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője!

A Világjátékokon induló strandkézilabda-válogatottban Balogh Ádámot Nahaj László váltotta. A magyar férfi strandkézilabda-válogatott utolsó felkészülési tornáját megnyerte. Az együttes Münchenben egy 24 csapatos tornáról hozta el az elsőnek járó serleget.

„Tanulságos volt a németországi torna. Német csapatokon kívül többek között az ausztrál válogatott is pályára lépett. Közben eldőlt, hogy kapus poszton lesz egy csere. Balogh Ádám helyett Nahaj László utazik Wroclawba” – nyilatkozta Gulyás István, a magyar strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője.

A lengyelországi Wroclawban július 20. és 30. között rendezik meg a Világjátékokat, ahol a strandkéziseken kívül további 12 sportágban indulnak magyarok.

facebook.com/ofkse/photos

0 Tovább

Kontinensbajnoki címet szerzett Litkey

Európa-bajnoki aranyérmes lett Litkey Farkas Olaszországban! Másfél héttel tizenharmadik Kékszalag-győzelme után Litkey Farkas a gyors katamaránból lassabb, taktikus egytestűbe szállva Soling Európa-bajnoki aranyérmet szerzett az oldalán kétszeres világbajnok csapattársaival, Vezér Károllyal és Weinhardt Csabával.

 

A Fraglia Vela Riva által rendezett versenyen 11 nemzet 37 hajója vitorlázott, köztük négy magyar is. Litkeyék az első naptól kezdve vezették az összetett eredménylistát, fokozatosan növekvő előnnyel.

Az utolsó nap előtt 7 és 8 ponttal álltak az osztrák Felzmann - Felzmann - Schuch és az ukrán Jusko - Picsugin - Szeverianov triók előtt. Ugyan a nyolcadik futammal az osztrákok három pontra közelítették meg a magyar hajót, de a kilencedikkel Farkasék bőségesen „visszahizlalták” előnyüket. Ha tízedik futamot rendeztek volna, már rajt nélkül is övék lett volna az aranyérem.

Wossala György, a fia Kristóf és Németh Pepe jól vitorlázva 3. hellyel kezdték a vasárnapi futamokat, de nem volt esélyük megelőzni az utolsó két napra megtáltosodott, zsinórban három futamot nyerő Peter Hall vezette kanadai hajót, így maradtak összetettben az 5. helyen.

Varjas Sándor, Kovácsi László és Meretei Gábor végig az első tízben voltak és a 9. helyen végeztek. A Szűcs István - Gyulai Gábor - Szűcs Péter hármas pedig a 29. lett.

0 Tovább

540 kilogrammos teljesítménnyel Eb-aranyat nyert a 72 éves legenda!

Fábri János 2017-ben is legyőzhetetlen, a magyar erőemelő-legenda megnyerte a 11. Eb-aranyát.

 

 

Fábri János fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a masters erőemelő Európa-bajnokságon.

A csehországi Plzenben a 72 éves szarvasi sportember guggolásban 180 kilogrammig jutott, fekvenyomásban 120, felhúzásban 240 kilogrammot teljesített, ezzel 540 kilós teljesítménnyel megszerezte a tizenegyedik Európa-bajnoki címét.

Fábri János mögött a svéd Mattila Kari végzett 425 kilogrammal, így a magyar kiválóság 115 kilós előnnyel győzött.

0 Tovább

Letették az esküt a Világjátékokra utazók

Egy héttel a wroclawi Világjátékok kezdete előtt megtartotta ünnepélyes fogadalomtételét a magyar csapat. A július 20. és 30. között sorra kerülő, négyévenkénti multisport-eseményen 13 sportágból 60 versenyzőnk vesz részt. A szakvezetés a korábbi Világjátékokon elért eredmények felülmúlásában bízik.

 

Az idei Világjátékokon a magyar delegáció – edzőkkel, bírókkal, sportvezetőkkel, egészségügyi teammel és a csapatiroda munkatársaival együtt – összesen 116 fővel vesz részt. A küldöttség vezetője Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke lesz, míg a csapatvezetői teendőket Bóné Zoltán NVESZ-főtitkár látja majd el.

A fogadalomtétel szövegét az aerobikos Hegyi Dóra és a sporttáncos László Csaba mondta el. A MOM Kulturális Központban rendezett eseményen köszöntötte az utazókat Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

„Több sportág esetében az olimpiákig a Világjátékokon keresztül vezet az út” – hangsúlyozta beszédében Szabó Tünde. Az államtitkár példaként hozta, hogy a triatlon 2000-ben került be az ötkarikás játékokra, míg a karate 2020-ban mutatkozik majd be az olimpián.

Hasonló gondolatokat vetett fel Kulcsár Krisztián MOB-elnök is, aki szerint a Világjátékok mára a világ egyik legelismertebb sporteseményévé nőtte ki magát. „Ez az esemény a legtöbb sportág számára az olimpiai programba kerülés útjának egyik kiemelt állomása, tulajdonképpen az olimpiai mozgalom előszobája.”

"Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a sportágaink számára a Világjátékok egyre fontosabb – emelte ki Dr. Mészáros János. – A szövetségek már kifejezetten készülnek rá, mindent elkövetnek, hogy ott legyenek és a legjobb eredménnyel zárjanak. A sportolóknak pedig hatalmas fegyvertény kijutni a Világjátékokra, ott helytállni vagy érmeket szerezni pedig nekik ugyanazt jelenti, mint az olimpikonoknak az olimpián való jó szereplés. A cél, hogy mindenki tisztán és a fair play szellemében sikeresen zárja a rendezvényt, és bízunk abban is, hogy versenyzőink Wroclawban felmúlják az előző Világjátékokon elért magyar eredményeket. A sportolóinkban rejlő lehetőségek alapján erre van is remény."

A magyar versenyzők közül az uszonyosúszó Kanyó Dénes és Károlyi Csilla, valamint a táncos László Csaba számít a legtapasztaltabb résztvevőnek, hiszen ők korábban három-három Világjátékokon szerepeltek. A sportága élő legendájának számító Kanyó Dénes ráadásul már ott volt az 1997-es, Lahtiban megrendezett játékokon.

Az ergométeres Pétervári-Molnár Bendegúz személyében olimpiát megjárt versenyző is indul Wroclawban, hiszen a 24 éves sportoló tavaly evezésben ott volt a riói ötkarikás játékokon.

Bár a sportágakat sokféleségük miatt nem lehet megfelelően összehasonlítani, a sportolók közül a legeredményesebbnek mégis a kilencszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Senánszky Petra és a négy-négy világ- és Európa-bajnoki címet nyert vitorlázó műrepülő Tóth Ferenc számít. Nagy sikerrel büszkélkedhet az ötfős aerobik csoport is, amelyik 2015-ben aranyérmes lett az Európa Játékokon.

A küldöttség legfiatalabb tagja az általános iskolát éppen csak befejezett uszonyosúszó Kothencz Petra, aki még nincs 15 éves. A rangidős az ötvenedik életévét a tavasszal betöltött vitorlázó műrepülő Szilágyi János.

A Világjátékokon 31 hivatalos és 4 meghívott sportágban rendeznek versenyeket 111 nemzet több mint 3000 sportolója számára. A jövő csütörtöki megnyitó ünnepségen jelen lesz Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is. A megnyitón a magyar zászlót Senánszky Petra viszi majd.

A magyar sportolók névsora:

 

Aerobik: Bali Dániel, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Mazács Fanni, Szőllősi Panna, Deák Anna, Lőcsei Zoltán, Bökönyi Klaudia, Szalóki Emese, Szabó Júlia, Etényi Zsófi, Kőrösi Kitti, Táskai Anita, Erdősi Dániel, Szenes Boglárka, Szilvás Angéla, Varga Dorottya

 

Ergométer: Fekete Beatrix, Pétervári-Molnár Bendegúz, Tamás Bence

 

Erőemelés: Szabó Ágnes

 

Fallabda: Farkas Balázs, Kis-Máté Csenge

 

Íjászat: Kakas István, Buzás Károly

 

Ju-jitsu: Szűcs Kristóf

 

Karate: Tadissi Martial

 

Strandkézilabda: Balogh Ádám, Vitáris Norbert, Kun Attila, Gyene Norbert, Vizes Patrik, John András, Nagy András, Priczel Bence, Zakics Bence, Gábori Máté

 

Szumó: Forgó Fruzsina, Makai Erika, Sárkány Vivien

 

Tájékozódási futás: Gyurkó Fanni, Weiler Virág, Bakó Áron, Baumholczer Máté

 

Táncsport: László Csaba, Páli Viktória, Andrea Silvestri, Váradi Martina, Pék Máté, Nagy Edit Lilla

 

Uszonyosúszás: Károlyi Csilla, Kanyó Dénes, Senánszky Petra, Kosina Gergő, Varga Krisztina, Dimák Dávid, Kothencz Petra, Gruber Kornél

 

Vitorlázó műrepülés: Tóth Ferenc, Szilágyi János

0 Tovább

Véget ért a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj

Balatonfüred, 2017. július 8. – Szombaton reggel kilenc órakor hivatalosan is véget ért a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj, Európa leghosszabb távú tókerülő versenye. Az 526 nevezett hajóból 395 ért érvényesen célba, az utolsó hajó pénteken 23.59 perckor. A versenyt Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte 10 óra 05 perc 17 másodperces idővel. 

A verseny túlnyomórészt gyenge szélben zajlott, s a célba nem érő hajók többsége azért adta fel a küzdelmet, mert nem látott reményt arra, hogy 48 órán belül célba érjen. Történt néhány technikai hiba is, egy hajó a déli parton zátonyra futott, s csak a motor használatával tudott lejönni a homokpadról, egy másik hajónak a rajtnál történt ütközés nyomán kitört az árboca. Egy hajót pedig éppen emiatt az ütközés miatt kizártak a versenyből. 

Az 526 hajóból álló mezőny csütörtökön kilenc órakor rajtolt Balatonfüred előtt Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén. A viszonylag gyenge szélben a várakozásoknak megfelelően a kéttestű hajók azonnal az élre álltak. A két esélyes szinte egy időben érte el a Balatonkenese előtt található pályajelet. Siófokon és a Tihanyi-szorosban Litkeyék vezettek, ám az Opel Fifty-Fifty a nyugati medencében felzárkózott.

A Keszthelyi-öböl bejáratánál a Festipay az északról érkező kissé erősebb szélben faképnél hagyta a többieket és délután három órakor mintegy 15 perc előnnyel fordult Keszthelynél. A Balatonfüredre visszafelé vezető vitorlázás során azonban a különbség egyre apadt a második helyezett, Józsa Márton vezette Fifty-Fiftyvel szemben. 

Ám Tihanyi-szorostól a Festipay ismét növelni tudta előnyét, és a két hajó „párosversenyét” megnyerve 19 óra 05 perc 17 másodperckor ért célba. Ezzel azonban rögtön nem dőlt el az első hely sorsa, mert a Fifty-Fifty jelezte, hogy óvást kíván beadni. Az óvást az óvási bizottság azonban végül elutasította, így érvényben maradt a pályán elért eredmény. Az Opel Fifty-Fifty egy pénteki nyilatkozatában sportszerűen elismerte, hogy egy később megtekintett filmfelvétel igazolta óvásuk alaptalanságát, és gratuláltak a Festipay győzelméhez. 

A befutás sorrendjében második az Opel Fifty-Fifty Józsa Márton kormányzásával, harmadik pedig a Black Jack nevű katamarán, amelyen a fedélzeten volt Roland Gäbler sokszoros katamarán világbajnok. Negyedikként az Eurovit nevű hajó (Váradi Szabó János), ötödikként pedig a svájci Safram csapata futott be. 

A mezőny nagy része sportszerűségből jelesre vizsgázott, hiszen a forrósában és a gyenge szélben is kitartva végigküzdötte a távot. A végeredmények megtalálhatók a http://www.kekszalag.hu/verseny/eredmenyek/ honlapon, az eredményhirdetés 18.00 órakor a balatonfüredi Gyógy téren less, ahová a szervezők minden érdeklődőt és szurkolót szeretettel várnak. Az eseménysorozatot a díjkiosztó után hagyományos utcabál zárja.

0 Tovább

Teljes a Világjátékokra utazó magyar csapat

Kialakult a végleges keret a Világjátékokra utazó magyar csapatnál. A férfi strandkézilabdázóknál is kijelölték az utazók névsorát, utolsóként pedig az ergométeres evezősök kerültek fel a listára, amelyről ugyanakkor hiányzik egy uszonyosúszó: Sincki Ádám vállsérülés miatt nem lehet ott a Wroclawban.

 

Az idei Világjátékokon 13 sportágban 60 magyar versenyző indul. A legnépesebb csapattal, 17 fővel az aerobikosok utaznak a Lengyelországban július 20. és 30. között sorra kerülő multisport-eseményre.

A sportolók ünnepélyes fogadalomtételére július 13-án kerül sor.

 

A magyar sportolók névsora:

Aerobik: Bali Dániel, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Mazács Fanni, Szőllősi Panna, Deák Anna, Lőcsei Zoltán, Bökönyi Klaudia, Szalóki Emese, Szabó Júlia, Etényi Zsófi, Kőrösi Kitti, Táskai Anita, Erdősi Dániel, Szenes Boglárka, Szilvás Angéla, Varga Dorottya

Ergométer: Fekete Beatrix, Pétervári-Molnár Bendegúz, Tamás Bence

Erőemelés: Szabó Ágnes

Fallabda: Farkas Balázs, Kis Csenge

Íjászat: Kakas István, Buzás Károly

Ju-jitsu: Szűcs Kristóf

Karate: Tadissi Martial

Strandkézilabda: Balogh Ádám, Vitáris Norbert, Kun Attila, Gyene Norbert, Vizes Patrik, John András, Nagy András, Priczel Bence, Zakics Bence, Gábori Máté

Szumó: Forgó Fruzsina, Makai Erika, Sárkány Vivien

Tájékozódási futás: Gyurkó Fanni, Weiler Virág, Bakó Áron, Baumholczer Máté

Táncsport: László Csaba, Páli Viktória, Andrea Silvestri, Váradi Martina, Pék Máté, Nagy Edit Lilla

Uszonyosúszás: Károlyi Csilla, Kanyó Dénes, Senánszky Petra, Kosina Gergő, Varga Krisztina, Dimák Dávid, Kothencz Petra, Gruber Kornél

Vitorlázó műrepülés: Tóth Ferenc, Szilágyi János

0 Tovább

Megvan Magyarország legizmosabb egyeteme!

Július 11-én veheti át az 1.000.000 forintos díjat az ország legizmosabb felsőoktatási intézménye. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) korábban meghirdetett kampánya során kereste Magyarország legizmosabb egyetemét.

 

Huszonhat tagintézményében, 36 helyszínen, a MEFS és az intézmények sportirodáinak közös szervezésében, és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával zajlott a verseny, amelynek lényege az volt, hogy egy 2, illetve 4 kg-os kettlebellel kellett minél többet guggolni, figyelembe véve nemcsak a megemelt súlyt, hanem a kampányba regisztrált hallgatók és az adott intézmény létszámát is. A szabályok alapján egy hallgató csak egyszer regisztrálhatott, de bármennyi kilogrammot emelhetett az intézmény által kiválasztott napon 0-24 óráig.

Az 1 millió Forintos fődíj abszolút győztese a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola lett: 245.118 kg emelése 53 fővel (a hallgatói létszám 76,8%-a). A díjátadót július 11-én tartják Budapesten, a „Tekerj az EFOTT-ra” sportesemény megnyitóján.

Második lett a Pető András Főiskola: 44.324 kg emelése 153 fővel (a hallgatói létszám 55,2%-a)

Harmadik helyen az Eötvös József Főiskola végzett: 116.242 kg emelése 267 fővel (a létszám 21,3%-a)

A legaktívabb szervező díját a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára, Szaplonczay Máté kapta.

Rekordok/érdekességek:

Fiú hallgató abszolút rekorder Gyurkovics Imre, Szegedi Tudományegyetem: 12 960 kg

Lány hallgató abszolút rekorder Virovecz Lilla, Nemzeti Közszolgálati Egyetem: 12000 kg

Tanári rekord: Bohner-Beke Alíz, Eötvös József Főiskola: 4000 kg

Résztvevő intézmények: Állatorvostudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Campus, Eszterházy Károly Egyetem, Kaposvári Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Kodolányi János Főiskola, Miskolci Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pallasz Athéné Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pető András Főiskola, Soproni Egyetem, Semmelweis Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Szent István Egyetem, Testnevelési Egyetem (MEFS tagok, 182.206 fős hallgatói létszámmal).

0 Tovább

Világcsúccsal nyert Bukor Ádám az uszonyosúszó Eb-n

Továbbra is százszázalékosak a magyarok a Wroclawban zajló uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A szerdai versenynapon Bukor Ádám az 1500 méteres felszíni úszásban világcsúccsal diadalmaskodott.

 

A szlovákot nemrégiben a magyar válogatottra felcserélő fiatal versenyző 12:09.74 perces időeredménnyel csapott célba, ezzel közel négy másodperccel javította meg a világ eddigi legjobb idejét, és majdnem húsz másodpercet vert a második helyezettre.

Az Eb első, keddi versenynapján Bukor Ádám 400-on is győzött, míg Senánszky Petra a női 100 méteres uszonyos gyorsúszásban nyert aranyérmet.

A többszörös világbajnok és világcsúcstartó debreceni „sellőlány” a két hét múlva – szintén Wroclawban – sorra kerülő Világjátékok miatt ezúttal csupán egy versenyszámban állt rajthoz, míg a Világjátékokon érdekelt többi magyar kihagyta a kontinensviadalt.

0 Tovább

Elrajtolt a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye

Balatonfüred, 2017. július 6. – Csütörtökön 9 órakor elrajtolt Európa leghosszabb távú vitorlás versenye, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye. A versenyre idén 526 hajó nevezett, amelyek a Balatonfüred előtt kitűzött mintegy hat kilométeres rajtvonalról Balatonkenese irányába indultak, hogy teljesítsék a légvonalban 155 kilométeres távot. A további útvonal Siófok, majd a Tihanyi-szoroson át Keszthely, ahonnan a hajók a balatonfüredi célba vitorláznak vissza.
 

Reggel a térségben gyenge volt a légmozgás, ám az előrejelzések szerint a verseny további időtartamára jól vitorlázható szél várható. Elképzelhető, hogy lesznek zivatarok is, amelyek erős szelet is hozhatnak, de éjszakára már inkább gyenge szeleket jósolnak a meteorológusok. 

A verseny legnagyobb esélyese a magyar fejlesztésű Opel Fifty-Fifty katamarán, ám ahogy Litkey Farkas, a verseny tizenkétszeres győztese fogalmazott, „aki a Fifty-Fiftyt legyőzi, megnyeri a Kékszalagot”. Több olyan hajó is van, amely képes lehet erre. Köztük Litkey Festipay nevű katamaránja, az RSM nevű víz feletti szárnyalásra is alkalmas kéttestű hajó, vagy az Extreme Sailing Team 40 lábas vitorlása. Sőt, indul a versenyen a két évvel ezelőtti győztes svájci Safram csapata is, valamint a Black Jack nevű magyar katamarán a sokszoros világbajnok német Roland Gäbler kormányzásával.

A Kékszalag Erste World Nagydíjon azonban nemcsak a leggyorsabb hajók versenyeznek, hanem több mint harminc osztályban mindazok a vitorlázók, akik vállalják ezt a komoly erőpróbát, amelynek során nemcsak egymással, hanem az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük. Ez csak alapos felkészüléssel és kitartással sikerülhet. 

Az első hajókat – a jelenlegi Kékszalag-rekord 7 óra 13 perc 57 másodperc – kora délutánra várják a balatonfüredi célban. A verseny szombaton kilenc óráig tart.

0 Tovább

Zágrábi Világkupa - Gyémánt ékszerért szkanderozott Ivánfi Brigitta!

Hét érmet nyertek válogatott versenyzőink

 

Két aranyérmet szereztek a magyarok a zágrábi szkander Világkupán. A két elsőségen kívül további öt érmet hoztak haza a budapesti világbajnokságra készülő válogatott tagjai.

 

A 20 ország 200 versenyzőjét felvonultató rangos viadalon Ivánfi Brigitta a 70 kilósok között jobb kézzel első lett, rajta kívül a mozgássérült kategóriában Rojkó Zoltán szerzett aranyérmet.

A 78 kilogrammos kategóriában Somogyi Dávid bal kézzel ezüstérmes lett, ugyanebben a súlycsoportban Fábián Zsolt bal kézzel bronzérmet nyert, Bene Mihály pedig ugyancsak ballal harmadik lett. Rojkó Zoltánnak az arany mellé egy ezüst is jutott, amelyet jobb kézzel szerzett.

Ivánfi Brigitta elmondta, rendhagyó verseny volt a zágrábi VK, már csak a díjazás miatt is. „Ezúttal nem pénzdíjazás volt, hanem egy 1000 dollár értékű gyémánt ékszert kaptam. Hasznos verseny volt, jól haladok, a cél, hogy minél tökéletesebb állapotba kerüljek a vb-re” – mondta Ivánfi Brigitta.

A hazai rendezésű világbajnokságot szeptember 2. és 11. között bonyolítják le a fővárosban.

0 Tovább

Két magyar elsőség az uszonyosúszó Eb-n

Százszázalékosan teljesítenek a magyar versenyzők a Wroclawban zajló uszonyosúszó Európa-bajnokságon: Senánszky Petra és Bukor Ádám is megnyerte versenyszámát az Eb első napján.

 

A világbajnok és világcsúcstartó debreceni „sellőlány” a női 100 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében majdnem egy testhossz előnnyel csapott célba. A férfiaknál a friss magyar állampolgárságú Bukor Ádám a 400 méteres felszíni úszásban diadalmaskodott

A kontinensviadalon a két hét múlva – szintén Wroclawban – sorra kerülő Világjátékok miatt csupán kétfős magyar küldöttség vesz részt.

A szlovák színekben korábban korosztályos világ- és Európa-bajnok Bukor Ádám azért utazott el Lengyelországba, mert ő nem indul a Világjátékokon, Senánszky Petra pedig ismét saját világrekordját próbálta megdönteni.

A magyar uszonyosúszó válogatott többi kerettagja pihen és készül a rangos multisport-eseményre.

0 Tovább

Magyar érmek az ifjúsági karate világkupán

Egy ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok a horvátországi Umagban megrendezett Karate1 Ifjúsági Világkupán. A monumentális verseny – amelyen közel 80 ország 2500 fiatal versenyzője mutatta meg tudását – a Karate Világszövetség, a WKF hagyományos nemzetközi edzőtáborának lezárása volt.

 

 

A magyarok eredményei közül kiemelkedik Sterck Laura U21-esek között elért harmadik helye. Korábban ugyanis hivatalos WKF világversenyen és korosztályban női formagyakorlatban magyar versenyző még nem állhatott a dobogóra.
 

A fiatalabbak mezőnyében Hecker Bojána ezüst-, Jakubovics Dalma és Loyal Lili bronzérmet nyert.


Az umagi edzőtáborba 5 kontinens 69 országából – köztük több magyar klubból – érkeztek a jövő reménységei, akik a hét során a közelmúlt legnevesebb kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem) versenyzőitől, világ- és kontinensbajnokoktól tanultak.

Karate1 Ifjúsági Világkupa, a magyar érmesek:

U21:
Női formagyakorlat: 3. Sterck Laura

 

U14:
Lány küzdelem 47 kg: 3. Jakubovics Dalma


U12:
Lány küzdelem 35 kg: 2. Hecker Bojána

Lány küzdelem 40 kg: 3. Loyal Lili

0 Tovább

Mórádi megnyerte a kick-box US Opent!

Mórádi Zsoltot a tengerentúlon sem tudták megállítani. Nyolc világbajnoki aranyával a kick-box sportág legeredményesebb versenyzője az amerikai nyílt bajnokságon indult, ahol a súlycsoportját és a Grand Champion kategóriát is megnyerte.

 

A csepeli Halker-Király Team versenyzője az őszi hazai rendezésű világbajnokságra való felkészülési programjába iktatta be az orlandói viadalt, amely az amerikai kontinens legrangosabb versenye. A 84 kilogrammos kategóriában Mórádi magabiztos győzelmet aratott, a súlycsoportgyőzteseknek kiírt versenyt, azaz a Grand Champion kategóriát pedig a döntőben technikai fölénnyel elért győzelemmel fejezte be.

Remek zárása volt ez a szezonnak számomra. Csúcsra tudtam járatni magam a versenyszezon végén is, ami jó előjelnek számít az év hátralévő részére. Nagyon jól sikerült a formaidőzítés. Hasznos állomás volt ez a verseny a budapesti kick-box világbajnokságra való felkészülésben” – mondta Mórádi Zsolt az eredményhirdetés után.

Érdekesség, hogy a Grand Champion viadal döntőjét a Night of Champions gála programjának főmérkőzésén tartották meg, amelyet élőben közvetített az ESPN egyik csatornája.

0 Tovább

Gazdag és színes sportprogramok az EFOTT-on

Minden eddiginél színesebb sportprogramokkal várja látogatóit idén az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, vagyis az EFOTT július 11. és 17. között.

 

sport

A zsinórban harmadszor is Velencén megrendezésre kerülő fesztiválon a rengeteg színvonalas zenei program mellett a mozgás szerelmesei is megtalálhatják számításaikat. A Hervis Sportközpontban olyan „újhullámos” sportágakban is kipróbálhatják magukat a résztvevők, mint például a teqball, melynek első világkupa-versenyét a közelmúltban rendezték Budapesten. Emellett a fesztiválozók többek között beerpongban, wakeboardban, buborékfociban, vízifociban vagy éppen frizbiben is megmérkőzhetnek, de a hagyományos sportágak nyári változatait, így a strandvízilabdát, a strandkézilabdát, a strandröplabdát és a sárkányhajózás izgalmait is élvezhetik.

Emellett érdemes lesz az egyes állomásokon gyűjteni a pecséteket, hiszen minden egyes nap értékes nyereményeket lehet nyerni. Sorsolás 17 órakor a sportközpont színpadán!

EFOTT – Csak szabadon…sportolva is!

0 Tovább

Wakeboardozással készül Nagy Réka és Jabin Peti az EFOTT-ra

Együtt kapták lencsevégre Nagy Rékát és Jabin Petit, amint a Velencei-tó partján wakeboardoznak. Mint kiderült, a képernyős-modell lábára most először került deszka, így inkább csak próbálgatta a dolgot, a fiatal DJ pedig készségesen vezette be őt a sport és az egyéb nyári kalandok rejtelmeibe. Az önfeledt vízparti pillanatokhoz Metzker Viki is csatlakozott. S hogy mi köti össze a három főszereplőt? Öt betű: EFOTT.

efott

 

Két régi motoros és egy fesztiválszűz találkozásának színhelyévé avanzsált a minap Velence. A még csendes vízpart hamarosan óriási buliterületté változik, és ebben része lesz a Fem3 műsorvezetőjének, Nagy Rékának, valamint Jabin Peti és Metzker Viki DJ-knek is. Előbbi idén veti bele magát először a fesztiváléletbe, így minden alkalmat megragad arra, hogy jobban megismerje, mi is vár rá.

‒ A fesztiválozás eddig valahogyan teljesen kimaradt az életemből, de most úgy érzem olyan leszek, mint egy gyerek a játékboltban, mindent ki akarok majd próbálni. Vikiék sok hasznos ötletet adtak, és persze a barátaim is folyamatosan ellátnak atyai jótanácsokkal. A fesztiválszettjeimet és az átélni vágyott koncertlistát már fejben összeraktam. A Punnany Massif és a Tankcsapda kihagyhatatlanok a számomra, de amit igazán várok, az a Hurts, óriási rajongójuk vagyok. Bár nem vagyok az az őrülten bulizós típus, Viki és Peti partijaira biztosan ellátogatok.

‒ De csak mert eddig nem velem buliztál! – vette át a szót Jabin Peti. – Tudom, hogy a csajoknál ez másképp működik, de szerintem egy fesztivál túléléséhez három dolog kell: a bankkártya, a napszemüveg és az atléta, minden más csak körítés. 2013 óta minden évben fellépőként is részt veszek az EFOTT-on, és ebben sérüléseim sem állíthatnak meg. Tavalyelőtt például egy szerencsétlen wakeboardos esés miatt törött bokával toltam végig a fesztivált. A bulikat a színpad közepén ülve, a mankómmal csápolva tartottam, de még így is óriási volt – mesélte a DJ, aki azt is elárulta, bár mára szinte profi szinten űzi ezt a sportot, az elején ő is megküzdött az elemekkel, olyan intim sérüléseket szerezve, amelyekről nem is gondolta, hogy lehetségesek.

Metzker Viki szintén hosszú évek óta efottozik. Ő, mint mondja, szerencsés helyzetben van, mert összekötheti a kellemest a hasznossal: megtartja a buliját, aztán ott marad még kikapcsolódni. Idén ismét az egyik nagy külföldi fellépő, a Vinai előtt lép majd fel, akiket egyébként is meg szeretett volna hallgatni.

A hathatós segítségnek köszönhetően, Réka minden bizonnyal könnyedén feltalálja majd magát a rendezvényen, újonci elköteleződését pedig még egy tetoválással is megpecsételte.

EFOTT – Csak szabadon…

0 Tovább

Ez történt a 2017-es Fehér Szalagon

A 2017. évi Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj győztese az Opel Fifty-Fifty. A Józsa Márton csapata által vitorlázott Pauger 50-es katamarán 11 óra 25 perc 46 másodperckor ért célba. Tehát a Kékszalag csúcstartó hajó 1 óra 55 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Tihany - Balatonfüred távot.

Az élénk szélben Kenesénél a sokszoros német  katamarán világbajnok Roland Gäbler vezette Black Jack fordult elsőnek, őket Litey Farkas Festipay néven nevezett DC 35-öse követte. A tavalyi Kékszalag-győztes azonban nem sokkal később egy technikai hiba, a fockfelhúzú szakadása miatt kiállni kényszerült. Az élen haladókat után a két Extreme 40-es, Kaiser Kristóf Extreme Sailing Team-je és a Rauschenberger Miklós kormányozta Red vitorlázott.

Józsa Mártonék a Siófok - Tihany szakaszon vették át a vezetést, és nem is engedte ki a kezéből a továbbiakban.

Az élboly eredménye:

1. Fifty-Fifty, érkezési időpont: 11.25.46

2. Extreme, 11.31.42

3. Black Jack 11.34.01

4. The Red

5. Bogi

6. RSM

Az új arculatú Fifty Fiftybe nemrégiben C-alakú emelő uszonyokat építettek be a Pauger műhelyben, de mivel a próbákon és a Pünkösdi Regattán ezek nem hozták a várt eredményeket, ezért még időben visszaépítették az eredeti egyenes uszonyokat.  A mai eredmény alapján ez jó döntésnek tűnik...

Józsa Márton a verseny után a következőket mondta.

„Reffelt, csökkentett felületű vitorlákkal indultunk, a rajtnál inkább óvatosan léptünk ki, illetve bíztunk benne, hogy a szél még visszaerősödik. A kurtított vitorlák nagyobb stabilitást adnak a hajónak az erősödésekben és meglepően láttuk, hogy hasonló sebességet tudunk így menni, mint a többi katamarán teljes vitorlázattal. A kenesei bójánál már felhúztuk teljesen az egyik nagyvitorlát, majd Siófoknál minden vitorlánkat a maximumra feszítettük. Más választásunk nem volt, hiszen az egyik erősszeles orrvitorla felhúzója kiakadt, így azt már nem tudtuk tovább használni. A 18-20 csomós erősödésekkel frissülő szélben is tudtuk kezelni a hajót, nagyon jól dolgoznak az új vásznaink. Elégedett vagyok, és bízom a nekünk kedvező széljárásban a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon is. Vasárnap még egy öbölkerülő versenyen indulunk, várhatóan valamivel gyengébb szélben. Reméljük minden ellenfelünk rajthoz tud állni és újból összemérhetünk!”

A klasszikusoknak kiírt "Classic Round" futamot a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló nyerte, a második helyen a Sirocca, a harmadik helyen pedig a Lillafüred végzett. A Capella 12.21.55-kor futott be, de a klasszikusok számára a rajt 30 perccel korábban volt.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum