Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Táncsport – Két magyar arany a World Latin Dance Cup-on

Történelmet írt a húszéves egyetemista táncospár: Pék Máté és Nagy Edit Lilla a floridai Orlandóban két világbajnoki címet is bezsebelt.

 

A 2017-es Világjátékokon indult és végül pontszerző helyen záró magyar páros ezúttal Orlandóban megnyerte a bachata- és a salsa-világbajnokságot is.

„A tavalyi Világjátékokon salsában indultunk, fantasztikus élmény volt számunkra, hogy Magyarországot képviselhettük a nem olimpiai sportok olimpiáján. Azóta edzőnkkel, a mexikói származású, de Spanyolországban élő Javier Eduardo Padilla Vizcarra segítségével újrakoreografáltuk a táncunkat, és hát ez eredményesnek bizonyult. Kimondhatatlan érzés volt a dobogón meghallgatni a himnuszt.” – mondta Nagy Edit Lilla.

A magyar kettős mögött a salsa döntőben egy bolíviai duó szerezte meg az ezüstérmet, míg a bronzérem egy amerikai párosé lett.

A bachata-vb eredményhirdetésekor a magyar arany mellett Izrael legjobbjai vehették át a másodiknak járó ezüstöt, a bronzérem ebben a táncban is egy amerikai párosé lett.

0 Tovább

Szász-Kovács Emesével ajándékozott a Nagy Sportágválasztó

A Nagy Sportágválasztó egy fiatal vívót ajándékozott meg a #NekedAdom karácsonyi kampánya keretében. A 17 éves Lamos Virág Gabriella egy vívósisakkal és egy életre szóló élménnyel gazdagodott, miután Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó személyesen adta át neki az ajándékokat a Leon Paul Hungary-ben a Nagy Sportágválasztó munkatársai társaságában.

A kampány lényege az volt, hogy a Nagy Sportágválasztó munkatársai idén az egymás ajándékára szánt összeget egy rászoruló sportoló gyermeknek szerették volna felajánlani, hogy ezzel támogassák pályafutását. A szerencsés pedig Lamos Virág Gabriella lett, aki szóhoz sem jutott az ajándék átvételekor.

„Igaz, tudtam arról, hogy Szász Emese vívó boltjába jövünk, de nem gondoltam volna, hogy vele is fogok találkozni. Az, hogy ő adta át az ajándékot, az hab volt a tortán, sőt egyéb meglepetéseket is kaptam tőle. Nagyon boldog vagyok, és úgy érzem, hogy ez a karácsony, és Szász Emese megerősítette a sportba vetett hitemet” – mondta Lamos Virág Gabriella, aki 10 éve párbajtőrözik.

Szász-Kovács Emese elmondta, nem is volt kérdés számára, hogy az ügy mellé álljon. „Nagyon tetszett a Nagy Sportágválasztó kampánya, egyértelmű volt, hogy az ajándékozásban én is részt veszek” – összegzett az olimpiai bajnok, aki várhatóan az év elején tér vissza a pástra.

„Konkrét versenyt nem tudok még mondani, amin elindulok, ez annak a függvénye, hogy milyen formában leszek januárban. Jelenleg kondicionáló edzéseket végzek” – tette hozzá Szász-Kovács Emese.

Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó (NSV) ügyvezetője, Feith Tímea, az NSV munkatársa, Lamos Virág Gabriella, Kelényi Szandra, az NSV munkatársa, Szász-Kovács Emese, Ecsedi Zsuzsanna, az NSV munkatársa, és Lamosné Muhari Gabriella

(www.sportagvalaszto.hu)

0 Tovább

A Hősök Budapesten születtek

Film készült a budapesti birkózó-világbajnokságról, melyet október 20. és 28. között rendeztek a Papp László Budapest Sportarénában és amelyet Nenad Lalovic a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke minden idők legjobb birkózó-világbajnokságának nevezett.

 

"A film elsősorban az aranyérmes Bácsi Péter, az ezüstérmes Lőrincz Tamás és Korpási Bálint, illetve a bronzérmes Barka Emese szemszögéből mutatja be az eseményt, de persze a filmből az is kiderül, mennyi ember áldozatos munkájára volt szükség, hogy 8 napon keresztül fantasztikus hangulatban Budapest legyen a világ birkózó fővárosa." - mondta Világi Péter a világbajnokság sajtófőnöke. 

A 48 perces film karácsonykor, december 25-én 18:30-tól az M4Sport műsorán lesz látható.

Előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=i-mjjIrwNuI

0 Tovább

Az év kick-boxosai: Veres Roland és Busa Andrea

A korszakváltás éve volt 2018 a sportágban

A 19 éves létére már világklasszis Veres Rolandot és a többszörös Európa-bajnok Busa Andreát választotta az év sportolójának a Magyar Kick-box Szakszövetség. Mindkét versenyző halmozta idén a címeket, miközben karrierjükben – akárcsak a sportág hazai életében – új korszak kezdődött 2018-ban.

 

Sokkal felszabadultabban versenyzett idén, ennek is köszönheti kiemelkedő eredményeit – véli az év női kick-boxosának megválasztott Busa Andrea. A civilben tanárként dolgozó sportoló tavalyhoz képest kissé visszavett a tempóból, és 2018-ban arra koncentrált, hogy minden megmérettetést élvezzen. A Halker-Király Teamet erősítő versenyző tavaszra jó formába lendült, ennek köszönhetően három aranyérmet is elhozott a világkupa sorozat egyik legrangosabb állomásának számító budapesti viadalról, a Riminiben megrendezett világkupán pedig saját súlycsoportja mellett a Grand Champion címet is elnyerte. Utóbbihoz fűződik idei legemlékezetesebb mérkőzése, ahol életében először sikerült legyőznie egyik legnagyobb, olasz nemzetiségű riválisát.

Busa Andrea az őszi Európa-bajnokságokat is sikerrel vette. Októberben a pozsonyi kontinensviadalon a számára újdonságnak számító kick-light szabályrendszerben győzedelmeskedett.

„A 70 kg-ban indultam, vagyis 10 kilóval fentebb, mint a saját súlycsoportom, és ez volt az első világversenyem kick-lightban, szóval nagyon örültem, hogy sikerült behúzni az aranyat. Gondoltam, hogy van esélyem, hiszen robbanékonyabb és gyorsabb voltam az ellenfeleknél, de azért féltem a súlykülönbségtől” – emlékezett vissza a szegedi kick-boxos, aki a novemberi Eb-n pointfightingban is elsőséget szerzett.

 

Veres Roland is méltán érdemelte ki az év férfi kick-boxosa címet. A többszörös világbajnok bunyós 2018-ban rekordszámú, összesen tíz Grand Champion trófeát gyűjtött a nagy nemzetközi versenyeken. A nyáron sikeresen mutatkozott be a sportág őshazájának számító Egyesült Államokban is, az őszi Eb-kről pedig három aranyat hozott el. Tette mindezt azzal a szándékkal, hogy nyomdokába lépjen a nyáron visszavonult, minden idők legeredményesebb kick-box versenyzőjének tartott Mórádi Zsoltnak, sőt, túl is szárnyalja a sikereit.

„Nem mondom, hogy ez az évem volt a legsikeresebb, hiszen az edzőim, Király István és Jároszkievicz Krisztián úgy tanítottak, hogy a csapat az első, és idén nem tudtuk megnyerni az Európa-bajnokság csapatversenyét. Ennek ellenére nagyon kemény munkával egyéniben sikerült szinte mindent megnyernem. Korábban Mórádi Zsolt és a bátyjaim hozták el rendszerint a súlycsoportok felett álló Grand Champion versenyek első helyét. Idén viszont egy generációváltás által úgymond segítség nélkül maradtam, egyedül vívtam meg rengeteg döntőt, és erre nagyon büszke vagyok” – fogalmazott Veres Roland.

A csepeli sportoló hozzátette: jövő évi céljai között van a kick-box népszerűsítése és „énmárkájának” építése, ennek jegyében már készíti első dokumentumfilmjét a YouTube-ra.

A távolabbi jövővel kapcsolatban az év kick-boxosai egyaránt óriási sikernek nevezték, hogy a NOB novemberben elismerte a WAKO világszövetséget, és ezzel gyakorlatilag felvette a kick-boxot az olimpiai – bár az ötkarikás játékokon egyelőre nem szereplő – sportágak közé. Egy esetleges jövőbeli szereplés lehetőségéről Roland azt mondta, komoly esélyt lát arra, hogy a 2028-ban Los Angelesben ott legyen a sportág és ő még tatamira állhasson. Andrea ugyanakkor úgy vélte, habár az olimpiára kerülésig ő maga kiöregszik a versenysportból, nem akar elszakadni a kick-boxtól, így az sem kizárt, hogy edzőként a jövő nemzedékét szeretné majd látni az ötkarikás játékokon.

0 Tovább

Bácsi: Bízom benne, hogy edzőként és versenyzőként is lesznek sikereim még

Bácsi Péternek elsősorban a fiatalok felkészülését segíti a jövőben. Mindemellett a saját edzéseit is elvégzi. A kétszeres világbajnok birkózó a jövőbeli terveiről beszélt a DIGI Sport híradójának.

 

„A válogatottban vannak velem egyidős rutinos birkózók, akik saját maguktól is tudják, hogy mennyi edzésmunkát kell végezniük, így a jövőben nekem elsősorban nem Kiss Balázs, vagy Lőrincz Tamás felkészülését kell segítenem, hanem a fiatalokét.” – kezdte a budapesti birkózó-világbajnokság egyetlen aranyérmese.

A Magyar Birkózó Szövetség a közelmúltban jelentette be, hogy Bácsi Péter és Módos Péter segíti a jövőben Sike András szövetségi kapitányt a kötöttfogású válogatottnál.

„Ha jól számolom, akkor 1995 óta dolgozom együtt Sike Andrással. Igaz, eddig edző-versenyző munkakapcsolat volt közöttünk, a jövőben ez egy picit megváltozik. Igyekszem mindenben segíteni a közös munkát.” – mondta Bácsi Péter.

A Ferencváros versenyzője úgy gondolja, még nem dőlt el, hogy a következő világversenyekre milyen minőségben utazik majd. „Bízom benne, hogy edzőként és versenyzőként is lesznek sikereim még” – fogalmazott a kétszeres világbajnok, aki többek között két Európa-bajnoki arannyal is büszkélkedhet.

0 Tovább

Székely Pál és Erdei Nóra az év dartsosai

A Magyar Darts Szövetség díjazta a 2018. év legjobb hazai játékosait. A budaörsi eseményen a steel és a soft szakágakban – a gyermek korosztálytól a felnőttekig – az egyéni, páros és csapatbajnokságok, valamint a kupák során elért eredményeket jutalmazták. Az esztendő legjobb férfi játékosa Székely Pál, míg az év női dartsosa Erdei Nóra lett – adta hírül a Magyar Darts Szövetség.

 

 


A szövetség fennállásának legjobb esztendején van túl – jelentette ki Élő Norbert, az MDSZ elnöke.

„Nagy sikerrel bonyolítottuk le szeptemberben a steel Európa-bajnokságot. A rendezésnek nagyon jó nemzetközi visszhangja volt, ráadásul férfi csapatunk történelmi sikert ért el. A másik nagy rendezvényünkön, a Hungarian Open Weekenden pedig a korábbiaknál nagyobb mezőnyt láthattunk vendégül, és rengeteg hazai játékos elindult. Örömteli, hogy egyre nő itthon a darts népszerűsége, már 70 klubunk van, és a sajtó is kiemelten foglalkozott az Eb történéseivel.” – mondta a sportvezető.

 

A budapesti Európa-bajnokságon szerepelt válogatott tagjai közül többen is elismerésben részesültek. Ők adták az év férfi és női játékosát is, miután Székely Pál – aki részese volt az Eb-ötödik helyet szerzett együttes sikerének – és Erdei Nóra nyerte a férfi, illetve a női egyéni magyar bajnoki címet.

A csapatoknál idén a Sport DC bizonyult a legjobbnak, férfi párosban a Székely Pál-Pálos Tamás, a hölgyeknél pedig az Ihász Veronika-Ölei Annamária kettős diadalmaskodott. A Darts Liga első helyezette Major Nándor lett.

Az év utánpótlás játékosának Kovács Tamarát választották, aki a világranglista pontszerző Hungarian Open Weekend mindkét napján győzött korosztályában. Az év reménysége Nagy Dániel lett.

A soft szakágban a Pestújhely SC volt a legjobb csapat, egyéniben Takács Gábor és Erdei Nóra lettek elsők, a kupagyőzelmekért pedig Melisek Zsolt Ihász Veronika, Várady György és Erdei Nóra kaptak serlegeket.

A díjátadó kitüntetettjei:

SOFT SZAKÁG:

Miszlay Imre Soft Cricket Magyar Kupa:

Női egyéni:

5. Pajzák Szintia Agria Dragons DC
5. Kovács Erika ÚKDC
4. Harsányi Enikő WBSE
3. Bósza Emese POD
2. Csombok Krisztina Smile DC
1. Erdei Nóra POD

Férfi egyéni:

5. Hornyan Tamás Vecsés SE
5. Baji Károly POD
4. Szabados Attila PSC
3. Izsák Gábor DÖ-MIK
2. Nagy Csaba Soul DC
1. Várady György PSC

Meszes Norbert Magyar Kupa:

Női páros:

4. Harsányi Enikő-Mendelényi Linda WBSE-BEAC
3. Cserpes Ágnes-Szarka Zsuzsanna ÚKDC-Club 501
2. Csombok Krisztina-Németh Éva Smile DC-BEAC
1. Erdei Nóra-Bósza Emese POD

Férfi páros:

5. Váradi György-Üveges Krisztián PSC-BEAC
5. Tóth Péter-Csák Márton PSC-POD
4. Izsák Gábor-Eisenhoffer András DÖ-MIK DC
3. Prés Nándor-Lakatos Gergely Smile DC
2. Melisek Zsolt-Takács Gábor PSC-POD
1. Darányi Zoltán-Ihász Veronika Győri DC

Női egyéni:

5. Németh Éva BEAC
5. Magócs Éva Cívis DC
4. Erdei Nóra POD
3. Csombok Krisztina Smile DC
2. Cserpes Ágnes ÚKDC
1. Ihász Veronika Győri DC

Férfi egyéni:

5. Üveges Krisztián BEAC
5. Prés Nándor Smile DC
4. Nagy Csaba Soul DC
3. Szabados Attila PSC
2. Várady György PSC
1. Melisek Zsolt PSC

Soft Nemzeti Bajnokság:

Női egyéni:

6. Puskás Erzsébet Vecsés SE
5. Bogár Alexandra Cívis DC
4. Harsányi Enikő WBSE
3. Németh Éva BEAC SE
2. Cserpes Ágnes ÚKDC
1. Erdei Nóra Prince of Darts

Férfi egyéni II.o.:

6. Fodor Viktor Wekerlei Bocsa SE
5. Szőgyényi Ferenc Smile DC
4. Bródi Tibor Újvárosi DCSE
3. Kismartoni Dániel Soul DC
2. Takács József Wekerlei Bocsa SE
1. Csák Márton Prince of Darts

Férfi egyéni I.o.:

6. Várady György Pestújhelyi SC
5. Balogh Béla Club 501
4. Őri József Smile DC
3. Nagy Csaba Soul DC
2. Melisek Zsolt Pestújhelyi SC
1. Takács Gábor Prince of Darts

III. osztály csapat:

4. Balatonszőlős SE
Csapó András Dobos Bence Dobos Szilárd Farkas Gábor KlepeiszPéter Kötél Gábor Süle Balázs Ulrich Béla

3. BEAC
Kass Zoltán Dofka Attila Németh Éva Farkas László Üveges Krisztián Pacher Tamás

2. Prince of Darts
Erdei Nóra Mravik Bence Honti Márk Nyírő Kornél Csák Márton Szabó Milán

1. Veresi Farkasok ISE
Klemm Pál Gavló Zoltán Nagy Zoltán Cakó Tamás Kozáry-Biczó Dezső Gyócsi Tamás

II. osztály csapat:

6. Wekerle 300
Béres László Víg Tamás Fodor Viktor Takács József Bús Ádám Bottlik Csaba

5. Szombathelyi DCSE II
Horváth István Kovács Tamás Mányoki Krisztián Porpáczy Zoltán Németh Tamás Mányoki József Lóránt Gábor Lóránt Zsolt

4. Acéldarazsak SE
Gyurkó Tibor Viosz Tamás Haraszti János Zámbó Zoltán Ikker Péter Csernus Zoltán

3. ÚKDC
Darányi Tamás Dudás Tibor Kocsis Tamás Ádám Attila

2. Smile DC
Őri József Szabó László Bukovszki András Lakatos Gergely Prés Nándor Szőgyényi Ferenc Hudra József

1. Soul DC
Kismartoni Dániel Nagy Csaba Hudacsek Péter Szegvári Péter

I. osztály csapat:

6. Aramis DC
Alexits Tamás Kovács Balázs Grúber Béla Bendó András

5. Vecsés SE I.
Góczi Attila Juhász Béla Kozselka István Juhász István Nagy Mihály Hornyan Tamás

4. Szombathelyi DCSE
Kozmor József Pósfai Miklós Szűcs Károly Németh Albert Pálos Tamás Csóka András Moldvai Balázs

3. DÖ-MIK DC
Takács Gábor Izsák Gábor Nagy Gábor Fekete Nóra Eisenhoffer András Ruskó-Hunyadi Viktor
Mészáros Péter

2. Győri DC I.
Ihász Veronika Raszler József Füredi Balázs Rucska József Darányi Zoltán Tóth József Mészáros Ferenc Áprily Zsolt

1. Pestújhely SC
Borbély Richárd Melisek Zsolt Molnár László Tóth Péter Szabados Attila Várady György Végső János

STEEL SZAKÁG:

Steel Nemzeti Bajnokság Utánpótlás:

Gyermek:

6. Kánya Angéla Sport DC
5. Pataki Réka Sport DC
4. Sebestyén Bálint Smile DC
3. Nagy Ádám Attila Békéscsabai DSE
2. Rózsa Marcell Smile DC
1. Sepsi Ádám Partiscum DC

Serdülő:

6. Varga Bence Győri DC
5. Szabó Milán Prince of Darts
4. Kelemen Péter Győri DC
3. Papp Rajmund Békéscsabai DSE
2. Polonyi Zoltán Jászaladányi ESE
1. Nagy Dániel Agria Dragons DC

Ifjúsági leány:

4. Kelemen Jázmin Darányi KSE
4. Misik Lili Szombathelyi DCSE
4. Herczeg Vivien RKSK
3. Posztos Lilla Darányi KSE
2. Laczi Viktória Sport DC
1. Kovács Tamara Szolnoki Baglyok DC

Ifjúsági fiú:

6. Petrovics Bálint Körmendi DC
5. Serfőző Balázs Sport DC
4. Aranyi Marcell Cívis DSE
3. Szabó Dániel Békéscsabai DSE
2. Katona Bence Sport DC
1. Lakatos Gergely Smile DC

Ifjúsági páros:

6. Czipó Vivien-Kaiser Richárd Sport DC
5 Szabó Dániel-Papp Rajmund Békéscsabai DSE
4 Lakatos Gergely-Szűcs Levente Smile DC
3 Kelemen Dániel-Horváth Gergő Győri DC
2 Katona Bence-Petrovics Bálint Sport DC-Körmendi DC
1. Nagy Dániel-Gévai Péter Dávid Agria Dragons DC-Újvárosi DCSE

Serdülő csapat:

4. Smile Csepel
Demeter kristóf Lénárt Zsombor Rózsa Marcell Veres Tamás

3. Sport DC Párducok
Laczi Viktória Kovács Tamara Kánya Angéla Gubina Norina Pataki Réka Mazzag Márton

2. Smile DC I.
Szalai Zalán Sebestyén Bálint Hajas Ádám Balogh Dávid

1. Jászladányi ESE
Polonyi Zoltán Horváth Bence Adrián Szőke Péter Nagy Dániel László

Ifjúsági csapat:

4. Prince of Darts
Béres Péter Nyírő Kornél Honti Márk Szabó Milán Török Soma Keresztény Dániel

3. Smile DC
Lakatos Gergely Szűcs Levente Túróczky Péter Tóth Bence Gábor-Csapó Csaba Vojtek Tamás

2. Békéscsabai DSE
Szabó Dániel Papp Rajmund Ispán Alex Aranyi Marcell Ancsin László Pálvölgyi Gergő

1. Sport DC Tigrisek
Czipó Vivien Katona Bence Takács Dániel Serfőző Balázs Kaiser Richárd Neumajer Kitti Neumajer Gergő

Steel Magyar Darts Liga:

Dél-Dunántúl:

4. Sági Patrik T20 DC
3. Katus Ferenc T20 DC
2. Darók Béla Darányi KSE
1. Major Nándor Kaposvári DK

Észak-Dunántúl:

4. Raszler József Győri DC
3. Polgár Gergely Sport DC
2. Mészáros Ferenc Győri DC
1. Kaufmann Krisztián Wings DC

Nyugat-Dunántúl:

4. Szajkó Roland Szombathelyi DC
3. Huff László Körmendi DC
2. Halmosi Tamás Körmendi DC
1. Pósfai Miklós Szombathelyi DC

Északkelet-Magyarország:

4. Papp István Zsolt Arany Bikák DSE
3. Hegedűs Zsolt Mátraterenyei DBE
2. Nagy Zoltán Sport DC
1. Rábaközi Áron Mátraterenyei DBE

Középkelet-Magyarország:

4. Katona Bence Sport DC
3. Szitás Gábor Hírős Hunok DC
2. Forró Dániel Sport DC
1. Boros Gábor Sport DC

Délkelet-Magyarország:

4. Zsíros László BDSE
3. Nyiregyházki István Tótkomlósi DC
2. Petrács Gábor Partiscum DC
1. Szabó Ferenc BDSE

Közép-Magyarország:

4. Nagy Attila Szolnoki Baglyok DC
3. Izsák Gábor DÖ-MIK DC
2. Melisek Zsolt Pestújhelyi SC
1. Végső János Pestújhelyi SC

Döntő:

5. Végső János Pestújhelyi DC
5. Halmosi Tamás Körmendi DC
5. Raszler József Győri DC
5. Petrács Gábor Partiscum DC
3. Rucska József Győri DC
3. Szekrényes Viktor POD
2. Ihász Veronika Győri DC
1. Major Nándor Kaposvári DC

Steel Nemzeti Bajnokság:

Női páros:

5. Filyó Tünde-Szarka Zsuzsanna Békéscsabai DSE-Club 501 DSE
5. Popp Noémi Angéla-Pajzák Szintia Agria Dragons DC
5. Posztos Lilla-Karczagi Judit Darányi KSE
3. Erdei Nóra-Bósza Emese Prince of Darts
3. Németh Éva-Csombok Krisztina Beac SE-Smile DC
2. Czipó Vivien-Laczi Viktória Sport DC
1. Ihász Veronika-Ölei Annamária Győri DC-Békéscsabai DSE

Férfi páros:

5. Zámbori Attila-Detvay Gergő Piliscsabai SE
5. Mester Zoltán-Kovács Patrik Sport DC
5. Füredi Balázs-Mészáros Ferenc Győri DC
5. Petrács Gábor-Németh Szabolcs Partiscum DC
3. Váradi György-Üveges Krisztián Pestújhelyi SC-BEAC SE
3. Őri József-Vágó András Smile DC
2. Takács Gábor-Melisek Zsolt Prince of Darts- Pestújhelyi SC
1. Székely Pál-Pálos Tamás Budapesti Police SE-Szombathelyi DC

Női egyéni:

6. Csombok Krisztina Smile DC
5. Laczi Viktória Sport DC
4. Kovács Tamara Szolnoki Baglyok SE
3. Ölei Annamária BDSE
2. Németh Éva BEAC
1. Erdei Nóra POD

Férfi egyéni:

6. Rucska József Győri DC
5. Kovács Patrik Sport DC
4. Mester Zoltán Sport DC
3. Takács Gábor POD
2. Petrács Gábor Partiscum DC
1. Székely Pál Budapest Police SE

Női csapat:

5. Pécsi DC
Böhönyeiné Horváth Valéria Komárominé Hegedűs Dóra Keszthelyi Klaudia Ragoncsa Dóra

4. Wekerlei BSE
Harsányi Enikő Végső Adrienn Mendelényi Linda Kövesdi Andrea

3. POD DSE
Erdei Nóra Bósza Emese Mézes Barbara Demeter Andrea

2. Békéscsabai DSE
Filyó Tünde Ölei Annamária Ihász Veronika Csombok Krisztina Mészáros Edit Magócs Éva

1. Sport DC
Czipó Vivien Bata Bogdanov Daniella Vereczkey Dorottya Takácsné Fekete Franciska Laczi Viktória Kovács Tamara Németh Éva

Férfi csapat:

III. osztály:

6. EBDE Harrows
Császi Elek Csík Miklós Csík Balázs Gyomai Péter Jenei Gábor

5. Kaposvári DK
Major Nándor Böröczi Áron Fehér Gyula László Géza Böröczi Csaba

4. Prince of Darts DSE I.

Erdei Nóra Baji Károly Csák Márton Béres Péter Jagicza Gábor Szabó Milán Bánlaki Tasnád Réthelyi Attila

3. Arany Bikák Dara Darts Team
Papp István Zsolt Bartalos Barna Horváth Bence Adrián Goron Gergő Szilágyi Ádám Csécs Bálint Szilágyi Martin Szilágyi Attila

2. Sport DC Nagykőrös
Tóth Zsolt Ivády Ottó Boros Gábor Forró Dániel Tóth László

1. Paksi DSE
Égner Attila Tibai Attila Szordel Gábor Vidákovics Csaba Ignácz Attila Bogárdi István

II. osztály:

6. Sport-Hotel DC
Szuszai József Baktai Gábor Bujna Péter Bognár István Dusfi Viktor Horváth Szabolcs Erl Attila

5. Szolnoki Baglyok DC
Kovács Tamara Szántó János Kovács Tibor Polgár Péter Drávucz Róbert Végső Zoltán

4. Győri DC II
Mészáros Ferenc Horváth Gergő Áprily Zsolt Pálfy Péter Tóth József

3. Partiscum DC
Petrács Gábor Németh Szabolcs Beleznai Gábor Agócs Gábor Gémes Ferenc Dr. Jámbor Péter Dr. Szilágyi Csaba Sepsi Gábor

2. Darányi KSE
Darók Béla Somogyi István Nagy Barnabás Tóth Tamás Fáncsi Kornél Kisgéczi Károly

1. Békéscsabai DSE II
Zsiros László Szabó Ferenc Szabó Attila Papp János Papp Rajmund Sztvorecz László Filyó Tibor

I. osztály:

6. Smile DC I

Hegyi Krisztián Őri József Szőgyényi Ferenc Lakatos Gergely Prés Nándor Csirmaz Bence

5. Pécsi DC
Varró Gábor Németh Barna Kádár Krisztián Takács Imre Dervalics Attila Szalma Róbert

4. DÖ-MIK DC 
Fekete Nóra Takács Gábor Izsák Gábor Nagy Gábor Eisenhoffer András Hunyadi Viktor

3. Győri DC
Ihász Veronika Füredi Balázs Darányi Zoltán Rucska József Raszler József

2. Szombathelyi DCSE
Székely Pál Pálos Tamás Szajkó Roland Németh Albert Csóka András Moldvai Balázs

1 Sport DC I
Kovács Patrik Vereczkey Lajos Mester Zoltán Mészáros Zsolt Strbik Péter

Év reménysége díj: Nagy Dániel Agria Dragons DC
Év Utánpótlás játékosa: Kovács Tamara Szolnoki Baglyok
Év Női játékosa: Erdei Nóra Prince of Darts
Év Férfi játékosa: Székely Pál Budapest Police SE

0 Tovább

Fallabda - Chukwu Hannah és Cséffalvay Dániel nyert az idei utolsó versenyen

A nőknél Chukwu Hannah (Squashberek SE), a férfiaknál pedig Cséffalvay Dániel (Csé-Team SE) nyert a 2018-as év utolsó versenyén. A még junior korú Chukwu Hannah a szülés után visszatérő Kiss-Máté Csenge (Top Challenge SE) előtt szerezte meg az aranyérmet, míg a dobogó harmadik fokára Guti Judit (Budaörsi Labda Egylet) állhatott fel.

 

A férfiaknál A-kategóriás versenyt rendeztek a budapesti Head Squash Clubban. Cséffalvay Dániel kiélezett csatában nyert Boros Dávid (Egri Squash SE) ellen. A harmadik helyen a még junior játékos, Dévald Péter (Squashberek SE) végzett. Ez a verseny volt az első kvalifikációs viadal, amely válogató a tavasszal megrendezendő Európa-bajnokságra.

 

Közben eldőlt az is, hogy a sportágban a hölgyeknél Csókási Gabriella (Szegedi Tisza Squash SE), a férfiaknál Farkas Balázs (Squashberek SE) lett az év legjobb játékosa. Mindkét játékos megszerezte a 2018. év országos bajnoka címet.

0 Tovább

Fallabda – Indul az Eb-kvalifikáció

A fallabdázóknál megkezdődnek a válogatóversenyek a birminghami Európa-bajnokságra. A férfiaknak A-kategóriás versenyt rendeznek Budapesten, ugyanitt a nők is ütőt ragadnak a hétvégén.

Képes Gábor, a Magyar Fallabda Szövetség főtitkára elmondta, a férfiaknál minden bizonnyal a teljes hazai élvonal képviselteti magát. „Tavaly középpontba került a fallabda a férficsapat jóvoltából. A válogatott ugyanis bejutott az elitkörbe, így a birminghami Eb-n már az divízió 1-ben lépnek pályára tavasszal”.

A férfi és a női versenynek is a budapesti Head Squash Club ad otthont. A hétvégi események lesznek egyébként a fallabdázók számára az utolsó idei megmérettetések.

0 Tovább

Teke – Lesz magyar csapat a Bajnokok Ligája négyes döntőjében!

Negyeddöntőzhet a Szeged és a Zalaegerszeg férficsapata Bajnokok Ligájában. A nőknél a Rákoshegyi VSE, míg a férfiaknál a Répcelak búcsúzott a sorozat nyolcaddöntőjében.

 

A tekézők Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntők visszavágói rendezték meg, ahol a Szegedi TE hazai pályán 6-2-re győzött a visszavágón az olasz Neumarkt ellen, ezzel továbbjutott a legjobb nyolc közé, akárcsak a Zalaegerszegi TK, amely a német Bamberg otthonában ezúttal kikapott, a hazai győzelemmel összesítve várhatja a folytatást.  A negyeddöntő sporttörténelmi lesz, hiszen a zalaiak a szegediekkel csapnak össze a négy közé jutásért. Korábban az egyenes kieséses szakaszban soha nem találkozott a két csapat egymással. Mindez azt jelenti, hogy biztos lesz magyar csapat a Final Four-ban.

A Répcelak hazai pályán 5-3-as vereséget szenvedett a Maribortól, a nőknél pedig a Rákoshegyi VSE pályaválasztóként ugyancsak 5-3-ra maradt alul a cseh Slovan Rosicével szemben. A ZTE-ZÁÉV női csapata erőnyerő volt a nyolcaddöntők során, és negyeddöntőben csatlakozik a sorozathoz. 

A magyar negyeddöntő első meccsét január 26-án rendezik meg Zalaegerszegen, a visszavágóra pedig február 16-án kerül sor. A Bajnokok Ligája négyes döntőjét pedig áprilisban rendezik meg Zágrábban.

0 Tovább

Veres fivérek: hétből hét kick-boxos arany

Meghódította Rómát a kick-boxos Veres Roland és Richárd: a testvérek az olasz fővárosban kétfős csapatok számára rendezett nemzetközi versenyen hét kategóriában indultak el, és mindegyikben diadalmaskodtak. Az idén három Európa-bajnoki címet nyert Veres Roland elmondta: tavalyhoz hasonlóan idén is szeretne az Év Sportolója gálán részt venni, vagyis bekerülni az esztendő legjobb tíz hazai versenyzője közé.

 

A 2017 őszén megrendezett budapesti kick-box vb-n négy aranyat szerzett Veres Roland az idén is mindent megnyert, amit lehetett. Három Európa-bajnoki címe mellé súlycsoportjában első lett a Világkupa sorozatban, a római évzáró viadalon pedig méltóképpen búcsúztatta az idényt.

Az 1000 versenyzőt felvonultató olaszországi megmérettetésen a még mindig csak 19 éves fiatalember bátyjával, a szintén világbajnok Veres Richárddal alkotott legyőzhetetlen párt. A Halker-Király Team duója a pointfighting szabályrendszerben 69, 84 és +84 kg-ban is elindult, és ugyanígy tettek a szabad nevezéses versenyszámokban is: utóbbiban bárki bárkivel összeállhatott, mégsem sikerült senkinek felülmúlni őket. A csepeli klasszisok emellett egy másik szabályrendszerben, a light-contactban a 69 kilósok között is verhetetlennek bizonyultak.

„Látták, hogy fáradunk, és egyre inkább akartak legyőzni bennünket, de nem sikerült” – mesélte Veres Roland.

A magyaroknak ugyanis összesen 21 mérkőzésük volt, mind hat menetes, ami három-három perc küzdelmet jelentett a versenyzőknek. Ezáltal a Veres fivérek fejenként egy órát(!) töltöttek éles küzdelemben a tatamin.

„Jól sikerült az év, aminek a megkoronázása az lenne, ha ismét bekerülnék az Év Sportolója szavazáson a legjobb tíz magyar férfi sportoló közé. Évről évre szeretnék előrébb lépni, úgy, ahogy a most már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert sportággá vált kick-box presztízse is nő.” – jelentette ki Veres Roland.

0 Tovább

Magyar érmek a bresciai szkander Világkupán

Négy éremmel zártak a magyar szkanderesek a bresciai Világkupán. A Magyar Szkander Szövetség információi szerint a Dóró Zsolt szövetségi kapitány által irányított csapatból a junior Kozák Máté aranyérmet szerzett, miután a 80 kilósok között jobb kézzel nem talált legyőzőre. Ezüstérmes lett Nemes Levente ugyancsak jobb kézzel a junior +90 kilogrammos kategóriában és a nehézsúlyú Németh Róbert a felnőttek között (ballal). Németh a 2. helyezése mellé egy bronzérmet is begyűjtött jobb kézzel.

 

„Az érmeseinken kívül további értékes pontszerző helyezésekkel gazdagodtunk. Reinhofer Balázs (masters, 80 kg, jobb kéz) ugyanis 4. lett, akárcsak Németh Balázs (junior, 80 kg, jobb kéz). A felnőtt kategóriában Lőczi János (80 kg, bal kéz) hetedikként zárt” – nyilatkozta a Világkupa után Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

0 Tovább

Szumó – Végh Richárd lett 2018 legjobbja

Megvan a 2018-as év legjobbja a szumósoknál! A kitüntető címet idén Végh Richárd érdemelte ki. A válogatott versenyző idén a Taipeiben megrendezett szumó-világbajnokságon aranyérmes lett, akárcsak az észtországi Rakverében, ahol az Európa-bajnokságot bonyolították le.

 

Az érdiek klasszisa az U18-as korosztályban győzött mindkét világversenyen. Ebben a sportágban 2018-ban generációváltás volt. Egy sor fiatal tehetségről kiderült, hogy a nagy nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket.

„Jó volt látni, hogy Végh Richárdon kívül idén többek között Szilágyi Erik, és még sokan mások is nagyon odatették magukat a nemzetközi megmérettetéseken. Jövőre elindul az edzőképzés a sportágunkban, és utánpótlás Európa-bajnokságot is rendezünk. Úgy gondolom, hogy mozgalmas év van mögöttünk, de a hazai kontinensbajnokság miatt még több feladat lesz 2019-ben” – összegzett Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Főztek és sztoriztak a birkózók

Lőrincz Tamás a magyaros ízek megszállottja. A 2018-as budapesti birkózó-világbajnokságon ezüstérmet szerző klasszis kedveli a fűszeres ételeket, és az édesanyja főztjét, így nem meglepő, hogy a hazai birkózó-világbajnokság alkalmából a hazai könyvesboltok polcaira került kiadványban a paradicsomos húsgombóc elkészítését választotta. „Sok helyen megfordultam világszerte, de a magyar gasztronómia rabja vagyok. Azon belül is édesanyám főztje az, ami nálam az etalon. A vb előtt megjelent könyvben a paradicsomos húsgombóc receptjét taglalom” – mondta Lőrincz.

 

Az „Így főznek a magyar birkózók” című könyv Őszy-Tóth Gábriel szerkesztésében ezúttal 44 híres magyar birkózó mutatja be kedvenc ételét, illetve mesél gasztronómiai élményeiről. Az egyes fogásokhoz pedig neves magyar borászok ajánlanak borokat.

A kiadványban az elmúlt évek klasszisai mellett többek között a budapesti világbajnokság hősei is megjelentek, így kiderül az is, hogy az immár kétszeres vb-aranyérmes Bácsi Péter édesszájú, és kedvence a pisztáciás bejgli, valamint a somlói galuska, az ezüstérmes Korpási Bálint pedig már a norvég bálnasonkát is tesztelte, míg Barka Emese, aki bronzérmes lett a hazai világbajnokságon, az olasz konyháért rajong.

A kötet magyar-angol nyelven jelent meg az "Így főznek..." sorozat 14. részeként. A korábbi kötetekben – többek között – a kézilabdázók és az olimpikonok is fakanalat ragadtak.

Az „Így főznek a magyar birkózók” című könyvben neves sportolók és sportvezetők receptjei találhatóak. Többek között Bacsa Ferenc, Bacsa Péter, Bácsi Péter, Dr. Bakanek György, Barka Emese, Bárdosi Sándor, Farkas Péter, Farkas Tibor, Németh Szilárd, Németh Zsanett, Növényi Norbert, Repka Attila, Dr. Réczi László, Ritter Árpád, Sastin Marianna kedvenceit tartalmazza a könyv.

0 Tovább

Magyar világbajnoki aranyérem SUP-ban

Világbajnoki aranyérmet nyert Hasulyo Dániel. A magyar klasszis a SUP-világbajnokságon a technical versenyszámban (5 km) győzött. Ugyanezen a távon testvére, Hasulyo Bruno, a negyedik helyet szerezte meg a kínai Wanningban zajló világversenyen – írta meg a Sportágválasztó Magazin.

 

A Hasulyo testvérek évek óta a világ élvonalába tartoznak ebben a fiatal sportágban. Rendszeresen indulnak Világkupákon, ahol általában dobogós helyeken zárnak. A vb előtt Dániel a 7., míg Bruno a 9. helyen volt a 100-as világranglistán.

 „A SUP fiatal sportágnak számít, a szörfdeszkán állva evezés azonban egyre népszerűbb. A Hasulyo testvérek fantasztikus sorozatot produkálnak, köszönhetően a testnevelő szüleik által kifejlesztett sepa-edzésmódszernek” – nyilatkozta  Tancsa Péter, a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség sportágvezetője.

 A SUP, azaz a stand up paddle a hullámlovaglás egyik változata, amelyben a versenyzők állnak a szörfdeszkán, és egy lapáttal segítik az előrejutást. Ennek van hullámokon végzett, tengeri hosszú távú és síkvízi változata. A SUP szakágakban a Nemzetközi Szörf Szövetség, az ISA 2012 óta rendez világbajnokságokat.

(fotó: Pablo Jimenez/ isasurf.org )

0 Tovább

Hibátlanul kezdett a Viktor BLE a squash csb-n

A hétvégén rendezték a fallabda országos csapatbajnokság első fordulóját. Az első osztály együtteseit a budapesti City Squash Club látta vendégül. A mérkőzések során a Viktor BLE szerepelt a legjobban, amely mindhárom összecsapását 4-0-ra nyerte.

 

               

A korábbi években több példa is akadt rá, hogy némely klub külföldi játékosokkal megerősítve lépett pályára a csapatbajnokságon. Tavaly a Colosseum is jelentős mértékben annak köszönhette bajnoki címét, hogy két világranglista Top 10-es légiós segítette az azóta feloszlott együttest. Ezúttal csak a Gekko SE színeiben szerepelt két spanyol fallabdás: velük a debreceniek három mérkőzésükből kettőt meg is nyertek.

Az első forduló nagy meglepetéseket nem hozott, de némileg váratlan eredmény volt, hogy a Csé-Team 3-1-re győzött a tatabányai Squashberek ellen, utóbbi annak ellenére is esélyesebbnek számított, hogy nélkülözte legjobbját, a tavalyi Világjátékokat is megjárt Farkas Balázst.

A csapatbajnokság háromfordulós, a győztes indulhat jövőre a Bajnokok Ligájában. A csb  következő fordulóját január 26-án rendezik Szegeden.


Fallabda Országos Csapatbajnokság, 2018-19, I. osztály, eredmények:


Viktor BLE – Go Ahead I 4-0
Squashberek-Marostő I 4-0
Vidux-Tisza – CSC Junior 3-1
Etalon – Gekko I 2-2
Viktor BLE – Etalon 4-0
Squashberek – CSC Junior 3-1
Vidux-Tisza – Go Ahead I 3-1
Sport Elit I – Csé-Team I 2-2
Vidux-Tisza I – Etalon 3-1
Sport Elit I – Gekko I 2-2
Csé-Team I – Marostő I 4-0
Marostő I – Go Ahead I 1-3
Viktor BLE – Gekko I 4-0
Squashberek – Csé-Team I 1-3
Sport Elit I – CSC Junior 1-3

0 Tovább

Jakabos és Verrasztó vízimentő-világbajnokságon indult!

Magyar világbajnoki ezüstérem a vízimentők-világbajnokságán. A 2018-as világversenynek Adelaide adott otthont. A válogatott tagja volt – többek között – Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid is. A világbajnokságon a 4x50 méteres akadályváltó volt a legeredményesebb a magyar küldöttségből. A Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence, Keresztes Mátyás alkotta kvartett ugyanis ezüstérmes lett.

 

A Magyar Élet- és Vizimentő Szakszövetség információi szerint Verrasztó Dávid a surf race nyíltvízi számban éppen csak lecsúszott a dobogóról, és végül negyedik lett, míg Jakabos Zsuzsanna a 200 méteres akadályúszásban a 8. helyen zárt.

Zubor Attila szövetségi kapitány elmondta: "Magyar szempontból, az eddigi legsikeresebb világbajnokságon vagyunk túl. Versenyzőink megmutatták, hogy ebben a sportágban is tudunk a világ legjobbjai között végezni egy világversenyen. Biztató a két év múlva megrendezendő kvalifikációs világbajnokságra, de már most látjuk, hogy sokkal nagyobb létszámban kell rajthoz állnunk, hogy esélyünk legyen kijutni a Világjátékokra. Ennek a sportágnak – a versenyeken túl – van egy fontos üzenete, ez pedig az, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni, minél több emberhez jusson el, hogy kellő elméleti és gyakorlati felkészülés után merészkedjen csak ismeretlen, de akár ismert vizekbe is egyaránt. Ezért indult el a "Víz a barátod” és a "Legyél te is önmentő vízimentő" programunk – mondta Zubor Attila.

Az élet- és vízimentés egyébként a Világjátékok egyik látványos sportága. A Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára úgy vélekedik, a következő játékokon már ott lehetnek a magyar vízimentők is. „Egy nagyon összetett és kemény, látványos sportágról beszélünk. A Nemzeti Versenysport Szövetség támogatja a vízimentőket, különös tekintettel arra is, hogy a magas szintű versenyzés mellett a társadalmi üzenetek eljuttatásában is fontos szerepet vállal a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség. A gyermekek vízbiztonságának növelését, az úszás népszerűsítését is célzó "önmentő- vízimentő" programjuk kidolgozottságát tekintve egyedülálló. Néhány nyugat-európai országban a vízbiztonság-fokozás, a vízi önmentés oktatás egyes elemei fellelhetők, de a magyar modell jobban kidolgozott. Ennek megismertetését is támogatja az NVESZ. A válogatottat tekintve pedig bízom abban, hogy a 2021-es birminghami (USA) Világjátékokon már nekik is szurkolhatunk, és eredményeikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy ismét kiválóan szerepeljen a Magyarország képviseletében kiutazó magyar csapat. ” – értékelt Bóné Zoltán.

0 Tovább

Tíz magyar érem az erőemelő Eb-n

Tíz érmet szerzett a magyar válogatott a Kaunasban megrendezett erőemelő Európa-bajnokságon. A litvániai kontinensviadalon hazánkat kilenc sportoló képviselte.

 



Női nehézsúlyban az orosháziak tavaly Világjátékokat is megjárt erőemelője, Szabó Ágnes 537.5 kg-os új felnőtt országos csúccsal harmadik helyezést ért el az összetettben. Ugyanott Dr. Lombosi Melinda 143 kg-os új Európa-csúccsal megnyerte a fekvenyomást. Az 52 kilósoknál Lehóczkynè Fawal Margit újonc létére fekvenyomásban bronzérmes lett.

A junioroknál Veres Ádám az összetettben ezüstérmet nyert a 66 kilósok mezőnyében. A fogásnemenkénti versenyben a magyar fiatal fekvenyomásban első, felhúzásban harmadik lett. A +120 kg-ban Seres Zoltán összetett harmadik helyezést ért el. A nyíregyházi erőemelő begyűjtött egy-egy bronzérmet fekvenyomásban és felhúzásban is. Mindkét junior versenyzőnk összetettbeli eredménye felnőtt országos csúcs is.

Az ifjúsági korú fiúknál a 83 kg-os Tátrai Torda fekvenyomásban bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Sziget - Jövőre eljön a Foo Fighters

Jövőre a Foo Fighters is fellép a Sziget fesztiválon. A szervezők kedden a 2019-es rendezvény fellépői között a Florence + The Machine, a Twenty One Pilots, a The 1975, Martin Garrix és további tizenkilenc előadó nevét jelentették be.

 

    Tavaly egy olyan középtávú stratégiát dolgoztunk ki, amely egy csomagban kínálja a Sziget-élményt a legnagyobb nemzetközi neveket soroló line uppal - idézte Kádár Tamás főszervezőt az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.
    A világ egyik legnépszerűbb rockbandája, az amerikai Foo Fighters 2019. augusztus 13-án, a zárónapon fog fellépni a Sziget fesztiválon egy két és fél órás show-val. A frontember Dave Grohl, a Nirvana exdobosa által vezetett Foo Fighters tavaly húsz év után játszott újra a magyar fővárosban, a Sportarénában. A csapat tavaly adta ki legutóbbi lemezét is Concrete and Gold címmel.

 

A zenekarban Grohl gitározik és énekel, Nate Mendel játszik basszusgitáron, Pat Smear gitáron, Taylor Hawkins dobol és ütőhangszereket szólaltat meg, Chris Shiflett gitározik és vokálozik, a billentyűs pedig Rami Jaffee.
    A Foo Fighters előtt a 2018 legjobb popduó előadójaként Grammy-díjat kapott Twenty One Pilots fog koncertet adni a Szigeten. A jövőre tízéves, eddig öt lemezt készített formációban Tyler Joseph énekel és mindenféle hangszeren játszik, Josh Dun dobol.
    A szervezők már korábban bejelentették, hogy a 2019-es Sziget első napjának kiemelt fellépője a világhírű brit előadó, Ed Sheeran lesz. A kedden közzétett új headliner nevek egyike az augusztus 8-án színpadra lépő brit indie-pop csapat, a The 1975, amely már járt a rendezvényen. Augusztus 9-én a nagyszínpad főműsoridejében a világ legjobb dj-i közé sorolt Martin Garrix zenél és megvan már az augusztus 12-i nap fő fellépője is, a 2015 után a Szigetre visszatérő Florence + The Machine.
    A most nyilvánosságra került fellépők listáján ott van továbbá az angol énekes-zeneszerző Richard Ashcroft, a walesi indierock-posztpunk Catfish and The Bottlemen, a brit elektronikus-indie trio, a Chvrches vagy a londoni illetőségű, modern soulban utazó kollektíva, a Jungle. Néhány éve a Sziget egyik legnépszerűbb koncertjét adta és jövőre visszatér a Kodaline és szintén érkezik a Blaze, a Maribou State, az Idles, a Superorganism, a Pale Waves, a Parcels, Boy Pablo, a Frank Turner & The Sleeping Souls, az Of Mice & Men, a Frank Carter & The Rattlesnakes, a Gang Of Youths, Alma, Yungblud és a belga-egyiptomi Tamino.

0 Tovább

A szambó is a NOB által elismert sportág lett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége pénteki, tokiói ülésén – a kick-box és a lacrosse sportágak világszövetségei mellett – a FIAS (International Sambo Federation) szambó világszövetséget is elismerte.

Ez a döntés nagyon fontos a sportágnak és a szambó népszerűségének világszerte – reagált a hírre Papp Imre, a Magyar Sambo Országos Szakszövetség elnöke.

A sportvezető tájékoztatása szerint a világszövetségnek közel 100 tagországa van, és a kontinentális szövetségek is nagyon erősek. Hozzátette: itthon még új, ezáltal valamivel kevésbé népszerű a sportág, ennek ellenére már vannak jó magyar eredmények: egy Európa-bajnoki ezüstérmen kívül vb-5. és Eb-5 helyezések.

Papp Imre szerint egy központi edzőterem lehetősége sokat jelentene, amelynek ügyben támogatásra lesz szükségük. Bízik benne, hogy a 2019-es Európa Játékokra is kvalifikál hazai versenyző. A legesélyesebb erre Sirankó Ferenc, aki jelenleg – a december 15.-én megrendezendő Európa-kupa előtt – a kilencedik helyen áll az európai ranglistán.

“Amennyiben nemzeti kvóta felhasználására kerül sor, szövetségünk mindenképp őt javasolja a részvételre. Igyekszünk bevésni a magyar szambót a fejekbe és dicsőséget hozni hazánknak” – fogalmazott a Papp Imre.

A szambó orosz eredetű katonai birkózás, a cselgáncs és a szabadfogású birkózás ötvözete, amelyet ma már sportszerűen is művelnek. Néhány szambó sztár, mint például Fedor Emelianenko és Khabib Nurmagomedov küzdősportos körökben világszerte példaképnek számít.

0 Tovább

Bekerült az olimpiai családba a kick-box

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége pénteki tokiói ülésén úgy döntött, hogy hivatalosan is elismeri a WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) világszövetséget – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. A NOB ezzel gyakorlatilag felvette a kick-boxot az olimpiai – bár az ötkarikás játékokon egyelőre nem szereplő – sportágak közé.

 

A döntésről a NOB-elnöke levélben értesítette Francesca Falsonit, a WAKO ideiglenes elnökét. Thomas Bach gratulált és üdvözölte a kick-box világszövetséget az olimpiai családban.

Francesca Falsoni a WAKO hivatalos honlapján mérföldkőnek nevezte a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a 129 tagországgal rendelkező WAKO még 2016-ban folyamodott az elismerésért.

Mintha hirtelen bekerültünk volna egy elit klub tagjai közé – fogalmazott Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

„Ez a döntés az egész világon hatalmas presztízst jelent a kick-boxnak, és rendkívül sok területre kihat majd. Nincs ez másképpen Magyarországon sem, csak hogy egy példát említsek: eddig a diákolimpiákon és egyéb versenyeken elért eredményeink nem számíthattak be a középiskolai és egyetemi felvételik pontszámába. Ez az elismerésnek köszönhetően megváltozhat majd, így a fiatal sportolóinknak többet tudunk majd nyújtani. Emellett persze fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a sportágban kifejezetten jók állunk a sportdiplomácia területén, világszinten pedig az egyik legeredményesebb nemzet vagyunk.” – mondta Galambos Péter.

A tavalyi kick-box világbajnokságnak Budapest adott otthont, ahol a magyar válogatott második helyen végzett az éremtáblázaton. Szintén másodikak lettek fiataljaink az idei korosztályos vb-n, jövőre pedig hazánk rendezheti az utánpótláskorúak Európa-bajnokságát.

Közel vannak a tűzhöz a magyar sportvezetők is: az MKBSZ alelnöke, Király István egyben az európai szövetség első alelnöke, Szabó Gábor tagja a WAKO ringes bírói bizottságának, míg a sportág legeredményesebb versenyzője, a nemrég visszavonult Mórádi Zsolt a sportolói bizottság elnöke.

fotó: Kovács Tamás/MTI

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum