Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tíz éremmel, az országok versenyében a 10. legtöbb érmet szerezte meg a magyar csapat a 4. Európai Egyetemi Játékokon

A július 15-28-ig tartó Európai Egyetemi Játékokon a portugáliai Coimbrában evezés, kajak-kenu és judo sportágakban állhattak fel a dobogóra magyar egyetemista hallgatók, 2 arany, 1 ezüst és 7 bronzéremmel a 10. legtöbb érmet nyerték meg 30 ország közül. Az egyetemek versenyében a legjobb helyezést, 16. helyet a Széchenyi István Egyetem szerezte meg 1 arany-, 1 ezüst-, és 2 bronzéremmel a 291 résztvevő egyetem közül. Az országok versenyét az Egyesült Királyság, az egyetemek versenyét a hazai pályán küzdő Coimbrai Egyetem nyerte meg.

 

Az Európai Egyetemi Játékokon az egész kontinensről érkezett hallgatók 13 sportágban mérhették össze tudásukat. Magyarország egyetemistái hat sportágban (3x3 kosárlabda, kosárlabda, evezés, kajak-kenu, judo, tenisz) képviseltették magukat. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt.

30 ország, 291 egyetemének 3 293 hallgatója vett részt a Játékokon. Magyarországról 78 sportoló képviselte egyetemét; a teljes magyar küldöttséget 114 fő alkotta. A bírókkal, csapatvezetőkkel, egészségügyi személyzettel, és obszerverekkel együtt 4 027 fő akkreditált az eseményre. Ekkora esemény megrendezése nem lett volna sikeres a 672 önkéntes nélkül.

 

A portugálok 440 hallgatója, 13 egyetemről jött, ők állították ki házigazdaként a legnépesebb csapatot, őket követte Németország (369 egyetemista, 39 egyetemről), majd Franciaország (27 egyetem 294 atlétája képviselte hazáját). A 78 magyar sportoló 8 egyetemről (BCE – Budapesti Corvinus Egyetem, BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem, ME – Miskolci Egyetem, PTE – Pécsi Tudományegyetem, SZIE – Szent István Egyetem, SZE – Széchenyi István Egyetem, TE – Testnevelési Egyetem) érkezett.

 A magyar csapat érmesei:

 Aranyérem:

Juhász Adrián (SZE) – Simon Béla (SZE) -evezés – kormányos nélküli kettes

Krémer Eszter (BME) – Polivka Dóra (BME) – evezés – kormányos nélküli kettes

Ezüstérem:

Szabó Bence (SZE), Szigeti Roland (SZE), Szlovák Rajmund (SZE), Fiala Balázs (SZE) – evezés – könnyűsúlyú négyevezős

Bronzérem:

Gagyi Barbara (SZE) – evezés – egypárevezős

Kiffer Dorina (BCE) - evezés - könnyűsúlyú egypárevezős

Papp Gergely Márton (BME) – evezés – egypárevezős

Ocsenász Gergő (SZE) – Sőnfeld Álmos (SZE) – evezés – kormányos nélküli kettes

Horváth Noémi Eszter (TE) – kajak-kenu – K1 500 m

Kovács Márk (SZIE) – kajak-kenu – K1 200 m

Varga Réka (ELTE) – judo - +78 kg

További eredményeink:

 

4. hely:

Bakaity Attila, Fiala Balázs, Juhász Adrián, Ocsenász Gergő, Simon Béla, Sőnfeld Álmos, Szabó Bence, Szlovák Rajmund, Vajnorák Martin (kormányos) Széchenyi István Egyetem (SZE) – evezés – M8+

Szeiler Máté (TE), Horváth Noémi (TE) – kajak-kenu – K1 500 m vegyesváltó

 

5. hely:

Testnevelési Egyetem női 3x3 kosárlabda csapata (Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Miháczi Diána, Varga Barbara, edző: Boros Zoltán))

Monori Dániel (PTE) – judo – 60 kg

Windischmann Bence (PTE) – judo 73 kg

 

6. hely:

Pécsi Tudományegyetem férfi 3x3 kosárlabda csapata (Berkics Bence, Bíró Levente, Demeter Attila, Kővágó-Laska Márk, edző: Bán Gábor)

Horváth Noémi (TE) – kajak-kenu – K1 200 m

Szeiler Máté (TE), Horváth Noémi (TE) – kajak-kenu – K2 200 m vegyespáros

 

7. hely:

Szeiler Máté (TE) – kajak-kenu – K1 200 m

Balogh Daniella (ELTE) – judo – 57 kg

Boros Bence (PTE) – judo – 66 kg

 

9. hely:

Knetig Emőke (PTE) – judo – 52 kg

Tóth Ferenc (ELTE) – judo – 90 kg

Testnevelési Egyetem női kosárlabda csapata (Agich Arin, Czivinger Lilla, Fábián Anna, Herman Alíz, Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Miháczi Diána, Németh Alma, Szeli Dorina, Varga Barbara edző: Magyar Bianka)

 

11. hely:

Széchenyi István Egyetem női 3x3 kosárlabda csapata (Gyöngyösi Eszter, Nagy Rebeka, Perl Zsófia, Török Barbara, edzők: Barthalos István, Erős Csilla)

Testnevelési Egyetem női tenisz csapata (Meiszter Mercédesz, Szabó Laura, Tserteli Alexandra)

 

12. hely:

Testnevelési Egyetem férfi tenisz csapata (Tóth Péter, Tóth Zsombor, Valkusz Milán)

Miskolci Egyetem férfi kosárlabda csapata (Kopasz Márton, Orliczki Bence, Piukovics Bálint, Jurányi Ádám, Galló Márk, Homoki Donát, Lippai Szabolcs, Orliczki Márton, Orosz Bence, Szepesi Szabolcs, Takács Dániel, Varga Márton, edző: Drahos Gábor)

 

13. hely:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem férfi 3x3 kosárlabda csapata (Andrássy Géza, Dobos Viktor, Kiss Lajos, Szálas Gábor, edző: Bagi Melinda)

 

15. hely:

Kovács Márk (SZIE) – kajak-kenu – K1 1000 m

 

17. hely:

Testnevelési Egyetem férfi 3x3 kosárlabda csapata (Boinitzer Dávid, Novák Bence, Petrucsik Bence, Pintér Dávid, edző: Baksa Szabolcs)

 

Negyven egyetemről, 85 fő részvételével került megrendezésre az EEJ keretén belül a Rektori Konferencia ülése, ahol hazánkat Borhy László (ELTE rektor, MRK társelnök), Hamar Imre (ELTE rektorhelyettes, BEAC elnök), Mocsai Lajos (TE rektor), Tolnai Luca (TE) és Dr. Székely Mózes (MEFS főtitkár) képviselte. A kétnapos konferencia zárásaként az egyetemek rektorai aláírtak egy nyilatkozatot, mellyel vállalják, hogy a saját egyetemeiken megvalósítják és fejlesztik az élsportoló egyetemisták kettős életpálya modelljét (sport, tanulás, finanszírozás), sport-infrastrukturális fejlesztések bővítésére törekednek, annak érdekében, hogy minél több egyetemista a tanulás mellett sportolhasson és egészséges életmódot folytathasson.

 

A magyar delegáció az Európai Egyetemi Játékok keretén belül népszerűsítette a 2024-ben Miskolc -Debrecen városaiban megrendezésre kerülő EEJ-t, melyet idén nyert el a két város a Miskolci és a Debreceni Egyetemmel karöltve, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közreműködésével.

 

Az Európai Egyetemi Játékokon a MEFS csapatvezetésen kívül (Dr. Székely Mózes, Kovács György, Ducz Barbara, Varga Dávid), számos megfigyelő és kiemelt vendég is részt vett, mint például: Torma András (ME rektor), Deák Csaba (ME kancellár), Kiss János (Miskolc alpolgármester), Nagy Réka (Miskolc főosztályvezető), Rakaczki Zoltán (Miskolc sportigazgató, MEAFC elnök), Boda Péter (ME sportigazgató), Kása Tamás (MEAFC FB tag), Pöszmet Tibor (DE sportiroda vezető).

 

A sporteseményre az EUSA a következő magyarokat hívta meg: Édes Anna (Önkéntes Bizottsági vezető), Fodor Anett (Ellenőrző Bizottsági tag), Kovácsik Rita (BEAC, MCSZ alelnök), Nagy-Kismarci Bence (BEAC, MCSZ vezetőedző), Gulyás Eszter (önkéntes). A csapattal utazott még Nagy Viktor (ME) és Tóth Cecília (TE) kosárlabda bírók.

0 Tovább

Aranyosan csillognak a váltóban nyert érmek a világbajnok uszonyosúszók szemében

Éremesővel és nem mindennapi közösségi élményekkel zárta a belgrádi uszonyosúszó világbajnokságot az immár 11-szeres világbajnok Senánszky Petra, és a tavaly óta magyar színekben versenyző, élete első felnőtt vb-jén szerepelt Bukor Ádám. Az egyéni számokban szerzett arany- és ezüstérmek mellett mindkét sportoló számára különlegesen kedves a váltókkal elért, nagy küzdelmek árán kiharcolt harmadik hely.

 

A korábbi évekhez képest visszafogott felkészülés mellett is megvédte világbajnoki címét Belgrádban minden idők legeredményesebb magyar uszonyosúszója, Senánszky Petra. A kétszeres Világjátékok-győztes sportoló 50 és 100 méter uszonyos gyorson is első lett, és fontos szerepet vállalt a magyar váltók várakozáson felüli teljesítményében is.

„A vb abszolút úgy sikerült, ahogy terveztük, talán még jobban is. Idén kicsit visszavettünk a felkészülés erősségéből, mert a tavalyi Világjátékok előtti időszak nagyon sokat kivett belőlem. Az egyéniben szerzett aranyak mellett külön örültem a 4x100-as vegyes uszonyos gyorsváltóban elért bronznak, mert bár bíztunk benne, hogy meglesz az érem, nem volt egyértelmű esély rá. A csapatmunka adott egy pluszt az amúgy is remek hangulatú versenyhez” – összegzett a 24 éves debreceni világklasszis, aki 2021-ben szeretne újra Világjátékokat nyerni, így jövő évtől ismét teljes erőbedobással edz majd.

Hasonló tervei vannak a múlt heti belgrádi uszonyosúszó vb másik magyar aranyérmesének, a 400 méteres felszíni úszásban diadalmaskodó Bukor Ádámnak. A 2017 óta Magyarországot képviselő fiatal felvidéki sportoló évek óta hármasával szerzi az aranyakat a világversenyeken, első felnőtt vébéje lévén azonban nem letört a 800 és 1500 méteren szerzett ezüstérem miatt sem.

 

„A 400 méter volt az első számom, ahol nagyon szép versenyben, jó hajrával tudtam leelőzni az olasz ellenfelet. Sajnos azonban tönkrement az uszonyom, és egy teljesen újjal kellett versenyeznem másnap, ez meg is látszott 1500 méteren, ahol második lettem. Ugyanakkor nagyon jól sikerült a 4x200-as férfi felszíni váltó, utolsóként ugrottam a vízbe, és az ötödikről a harmadik helyre hoztam fel a csapatot. Sőt, jobb időt úsztam, mint a 200 méteres egyéni szám bajnoka. Azért is remek érzés volt, mert most először váltóztam magyar színekben, és rengeteg biztatást is kaptam” – fogalmazott a szlovákiai Galántán élő és edző sportoló.

Bukor Ádám a nyár végén kezdi el a felkészülést a három év múlva tartandó Világjátékokra, ahová 200 és 400 méteren szeretne kijutni, és ha már ott van, akkor legalább egyszer felállna a dobogó tetejére is.

A magyar uszonyosúszó válogatott addig is büszkélkedhet az idei belgrádi világbajnokságon megszerzett 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmével.

0 Tovább

Torna Eb – Felkészült csapat utazik a kontinensbajnokságra

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke tisztes helytállásra számít a glasgow-i Európa-bajnokságon.

 

Dr. Magyar Zoltán szerint a nemzeti csapatot lelkes és jól felkészült tornászok alkotják. „Egy Európa-bajnokság mindig fontos szerepet tölt be a tornászok életében. Ahogy láttam, a felkészülés során jó munkát végeztek a fiatalok, meg a szakmai stáb. Sajnos a férfiaknál és a nőknél is van egy-egy nagy hiányzó: Kardos Botond és Kovács Zsófia nem tud indulni, mindketten sérülés miatt nem lesznek ott Glasgow-ban.” – mondta az elnök, aki hozzátette, hogy a pontszámokat elnézve – ha mindenki hibátlant nyújt – tisztes helytállásban bízhatunk.

„Fontos, hogy nem csak a felnőttek lesznek ott az Eb-n. A fiatalok szintén szerekhez lépnek a kontinensbajnokságon. Bízom benne, hogy esetükben még egy-két meglepetés-eredményben is részünk lehet.” – mondta dr. Magyar Zoltán. 

A glasgow-i Európa-bajnokságot július 30. és augusztus 12. között rendezik meg. Skócia legnagyobb városa egyébként egy multisport Európa-bajnokságnak ad otthont, hiszen a tornászokon kívül az úszók, a golfozók, a triatlonisták, a kerékpározók és az evezősök számára is Eb-t rendeznek.

0 Tovább

Érmekért utaznak a juniorok az uszonyos Eb-re

Alig ért véget a felnőtt világbajnokság, máris újabb kihívás vár a magyar uszonyosúszókra, hiszen a 18 éven aluliak jövő hétfőtől Isztambulban szerepelnek a junior Európa-bajnokságon.

 

A 14 fős csapatban ott lesz a tavalyi junior világbajnokság mindkét női főszereplője, ugyanis az akkor 2-2 elsőséget szerző Szabó Anita és Hamlin Dorothy még idén is az utánpótlás csapatot erősítik, így az egyéni versenyszámok során ők számítanak a leginkább aranyesélyesnek. 

Szabó Anita az idei szezonban már öt Világ kupa elsőséget is begyűjtött, így érthetően optimistán várja a kontinensviadalt:

„Jól sikerült a felkészülésem, itt az utolsó napokban már csak néhány technikai elemet gyakorlunk, és igyekszem magam a lehető legfrissebb állapotba hozni. Év közben jól mentek a versenyek, de a nyári fő esemény mindig más, jól kell összerakni magamban mindent ahhoz, hogy mindhárom egyéni versenyszámomban és a váltókban is kihozzam magamból a maximumot. 50 és 100 uszonyos gyorson olyan időket szeretnék úszni, amikkel reményeim szerint az aranyéremért leszek harcban.”

A magyar küldöttség csapatvezetője a Debreceni Búvárklub edzője, Kókai Dávid lesz, aki a teljes magyar csapattól eredményes szereplést vár:

„A junior mezőny mindig tele van meglepetésekkel, szeretnénk mi is szolgáltatni néhány kellemeset ezekből. A fiatal csapat legrutinosabb tagjai, rangidősei és egyben csapatkapitányai Szabó Anita és Semostyán Róbert lesznek, akik igazán erős csapatot hivatottak összefogni. Akadnak közöttük még csak elsőéves ifjúsági korú, de már döntőre esélyes hölgyek, tapasztalt „öreg” juniorok és fiatal újoncok egyaránt. A lányoknál szinte mind a kilencen éremesélyesek, rendkívül erős, egységes generáció ez a mostani. Összességében 8 érem megszerzése reális célkitűzés a csapatnak, amiből 3-4 aranyéremben is joggal bizakodhatunk.”

Az Európa-bajnokság medencés versenyeit hétfőtől csütörtökig rendezik, a nyíltvízi hosszútávú futamokat pedig pénteken, ahol szintén indulnak magyar fiatalok. 

0 Tovább

Torna Eb: Hétfőn indul a női csapat

Hétfőn utazik a magyar csapat a glasgow-i Európa-bajnokságra. A kontinensbajnokság selejtezői augusztus 2-án kezdődnek.

 

A Magyar Torna Szövetség információi szerint a nőknél Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Makra Noémi, Fehér Nóra és Péter Sára utazik az Európa-bajnokságra, míg a junioroknál Bácskai Csenge, Schermann Bianka, Székely Zója, Medved Regina és Szujó Hanna kapott bizalmat.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára elmondta, hogy a hónap végén megrendezendő pódiumedzések után dönt a szakmai stáb arról, hogy „mi lesz a szólítási rend az egyes szereken”.

A felnőttek selejtezője augusztus 2-án lesz, Böczögőék itt a negyedik csoportban kaptak helyet, 3-án pedig a juniorok lépnek a szerekhez, ők a harmadik csoportban lesznek.

A héten eldőlt az is, hogy a férfiaknál Vecsernyés Dávid, Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Ryan Sheppard és Kiss Balázs indul az Eb-n, míg a fiataloknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Vízlendvai Máté és Tomcsányi Benedek utazik. A férfiak augusztus 6-án repülnek el Glasgow-ba.

A glasgow-i Európa-bajnokságot július 30. és augusztus 12. között rendezik meg. 

0 Tovább

Bárdosi Sándor és Hajnal Tamás virtuális Forma-1-es autóba ült

Bárdosi Sándor és Hajnal Tamás együtt hangolódott a 33. Forma-1-es Magyar Nagydíjra. Az olimpiai ezüstérmes birkózó és az 59-szeres válogatott futballista Wéber Gábor autóversenyző és televíziós szakkommentátor társaságában szimulátorozott a budapesti Andrássy úton található TagHeuer Butikban, amelyet most nyitottak újra.

autósport

Bárdosi és Hajnal a nürburgringi pályán koptatták a képzeletbeli aszfaltot. „Vérbeli sportemberekről van szó, így mindkettőjüknél azonnal lehetett érezni a versenyszellemet. Jó volt látni, hogy mindketten a végső győzelemre hajtottak” – összegzett a szimulátorozás után Wéber Gábor.

Hajnal Tamás elmondta, hogy a németországi légióskodás során szeretett bele a Forma-1-be. „Amíg versenyzett és Michael Schumacher rajongó voltam. Annak idején Dortmundban volt szerencsém Forma-1-es autóban is ülni. Érdekes világ. A Forma-1-es Magyar Nagydíj alkalmából jó volt beülni egy szimulátorba” – mondta Hajnal Tamás.

Bárdosi Sándor a Forma-1-es Magyar Nagydíjnál jobban már csak az idei birkózó-világbajnokságot várja jobban. „Persze, hogy nagyon várom azt, hogy a világ legjobb birkózói Budapesten lépjenek szőnyegre. Ez októberben lesz, de szerintem minden sportembert megérint minden hazai rendezésű nagy nemzetközi világverseny is. Ilyen a Forma-1-es Magyar Nagydíj is. Az év ezen időszakában jobban figyelem, hogy mi történik az F1-es pályákon” – jelentette ki Bárdosi Sándor.

autósport

 

0 Tovább

Hidalás a hídon!

Július 28-án szombaton 15 órától 16:30-ig birkózók veszik birtokukba a forgalom elől lezárt Szabadság hidat. A sportolók rekordkísérletet hajtanak végre, több mint kétszázan egyszerre próbálnak majd lemenni hídba, ezen kívül az érdeklődők birkózó bemutatók során testközelből láthatják a speciális birkózó fogásokat is.

A "Lehidaltok tőlünk!" elnevezésű rendezvény célja a Budapesti Birkózó Világbajnokság népszerűsítése, melyet október 20. és 28. között a budapesti Papp László Sportarénában rendeznek.

A hidaláshoz válogatott birkózók is csatlakoznak, ott lesz többek között Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Kiss Balázs, Bácsi Péter, Szabó László, Szilvássy Erik, Lám Bálint, Ligeti Dániel és Veréb István.

Az esemény házigazdái Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó, és Világi Péter rádiós, televíziós műsorvezető lesznek.

"A hidalás lényege, hogy ne verjenek tussal, vagyis, hogy ne kerülj két vállra. Ha nem hidalsz jól, akkor a hátadon fekszel, és az a birkózásban nem előnyös" - mondta mosolyogva Bárdosi.

"A jó hidaláshoz elsősorban a nyakat és a gerinc melletti mélyizmokat kell erősíteni. A birkózók ezt gyerekkorban kezdik. Biztos vagyok benne, hogy a hangulatra nem lesz panasz, mert a birkózók száma és a vidámság egyenesen arányosan növekszik. Ahol sok birkózó van, ott mindig jó a hangulat." - fejezte be az olimpiai ezüstérmes.

Az eseményen ott lesz Champlion a birkózó oroszlán, a Budapesti Birkózó Világbajnokság kabalafigurája is.

A vb honlapja:

https://budapestwrestling2018.com/

0 Tovább

Közeleg az Ítélet Napja!

A Magyar Szkander Szövetség nem tölti tétlenül a nyarat.

szkander

Csabai Attila elnök vezetésével a szeptemberi Világkupára készül a sportág. A Judgement Day elnevezésű világversenyt Verőcén rendezik meg. Elkészült a Világkupa promó videója.

 

0 Tovább

Címvédésre gyúr a budapesti világkupa legjobb női kick-boxosa

Mindössze két hetet lazított a versenyszezonban megszokott tempóján a májusi budapesti és a júniusi, Riminiben megrendezett világkupán remeklő Busa Andrea. A Halker-Király Team kick-boxosa a rövid nyári szünetet követően máris edzőtáborba vonult, ahol különleges körülmények között készül az év végi Európa-bajnokságra.

 

A fiatal szegedi klasszis a kick-boxosok nagy múltú csongrádi edzőtáborában edz a novemberi szlovéniai Eb-re, ahol címvédőként lép tatamira a pointfighting szakág 65 kg-os női versenyében. Vetélytársaival azonban már hamarabb is találkozhat, hiszen a magyar csapattársak mellett külföldi sportolókkal is megosztja majd az edzőtermet Csongrádon.

„Három hónap van az Európa-bajnokságig, ez a kondiszerzés, a formába lendülés időszaka. Amikor a nagyobb riválisok is eljönnek, akkor ez a pár hét nagyon jó alkalom arra, hogy együtt edzünk, kicsit jobban megismerjük egymás stílusát, és emberileg is többet tudjunk meg a másikról. Én nagyon szeretem ezt a részét is, persze a napi három edzést figyelembe véve nincs igazából nyaralás hangulata az edzőtábornak, de a közösség miatt mégis mindenképp megéri lemenni” – fogalmazott Busa Andrea.

A civilben testnevelő tanárként dolgozó sportoló elmondása szerint nehezen induló, ám annál sikeresebb versenyszezont tudhat a háta mögött. A tavaly novemberi vb-szereplése ugyanis nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, tavaszra viszont megjött a formája. A világkupa sorozat idei legrangosabb, budapesti versenyén a legeredményesebb magyar női versenyzőnek bizonyult a megszerzett három aranyéremmel, a júniusi olaszországi állomáson pedig a súlycsoportoktól független Grand Champion kategóriában is győzedelmeskedett.

„Bár már sokat javultam ezen a téren, de még mindig izgulok a versenyek előtt, így itthon kicsit nehezebb dolgom volt, mert a barátaim és a családom is megnézték a mérkőzéseimet. Pesten a Grand Champion versenyre már nem jutott elég erőm, de Riminiben az abszolút kategória bunyóit is megnyertem, és a döntőben egy olyan olasz lányt vertem meg, akit eddig még sosem sikerült, így erre kifejezetten büszke vagyok.”

A Halker-Király Team kick-boxosa ősztől újabb sebességbe kapcsol, hiszen visszatér testnevelő tanári munkájához is, és egyre intenzívebben készül a novemberi Európa-bajnokságra, ahol a célja a címvédés.

0 Tovább

Torna Eb – Megvan a férfi keret!

Eb-csapatot hirdettek a férfiaknál, valamint megvan az ifi keret is. A Glasgow-ban megrendezendő Európa-bajnokságon a férfiak mezőnyében Vecsernyés Dávid, Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Ryan Sheppard és Kiss Balázs indul, míg az ifiknél Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Vízlendvai Máté és Tomcsányi Benedek utazik.

 

A kerethirdetést egy nemzetközi csapatverseny előzte meg, amelyet Tatán rendeztek meg. Itt a felnőtteknél a magyar csapat a második helyen végzett, mindössze 0.75 század ponttal a románok mögött, megelőzve a lengyeleket. A fiatalok megnyerték a csapatversenyt, 8 ponttal megelőzve a második helyen záró románokat.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára elmondta, hogy az Európa-bajnokságon elsősorban egyéni összetettben lehetnek döntős reményeink.

„A fiataloknál nehéz megtippelni, hogy milyen teljesítményre képesek a mieink és az majd mire lesz elég a kontinensbajnokságon” – mondta a sportvezető.

A glasgow-i Európa-bajnokságot július 30. és augusztus 12. között rendezik meg.

0 Tovább

Universiadé Nemzetközi Bajnokság: Senánszky Petra két aranyérmet nyert

Két aranyérmet, két ezüstöt és egy bronzérmet szereztek a magyarok a belgrádi Universiadé bajnokságon.

 

Senánszky Petra az Universiadé Nemzetközi Bajnokságon is remekelt. A világklasszis magyar uszonyosúszó a belgrádi világbajnokságon megszerzett két vb-aranya után elindult az Universiadé-viadalon, amelyet ugyancsak a szerb fővárosban rendeztek meg. A Debreceni Egyetem hallgatója az 50 méteres uszonyos gyorsúszást megnyerte, majd 100 méteren is diadalmaskodott.

A 800 méteres felszíni úszásban Kosara Géza ezüstérmes lett, akárcsak a 4X100 méteres felszíni váltó. Ebben a kvartettben Kosarán kívül Gruber Kornél, Dimák Dávid és Bukor Ádám kapott helyet, míg a 200 méteres felszíni úszás döntőjében Gruber Kornél harmadikként zárt.

Az Universiadé Nemzetközi Bajnokságot megelőzően a magyar uszonyosúszó-válogatott a sportág világbajnokságán három aranyéremmel, három ezüsttel és három bronzzal zárt.

0 Tovább

Dübörögnek itthon az OCR-versenyek!

A magyar szempontból sikeres Európa-bajnokság után a Terepakadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) tovább folytatja azt a szakmai munkát, amely egyre népszerűbbé teszi itthon is a terepakadályfutást. A OCR-szabályrendszerre épülő versenyekből hármat is rendeznek az ősz folyamán.

Szeptember 1-én kupafutamnak ad otthont Celldömölk. A Military Survival Run jóvoltából bonyolítják le ezt a viadalt, a verseny neve pedig Vulcan Run lesz, valamint szeptemberben további két bajnoki futamot rendeznek – jelentette be Rozina Tamás, a TEFUTSZ alelnöke.

„Ebben az évben nagyon komoly változás lesz a versenyszervezés illetve az OCR akadályok tekintetében. Az Európa-bajnokság után nagyon sok versenyzőben beindult az OCR iránti érdeklődés ezt az utat kell a szövetségnek követni” – mondta Rozina Tamás.

A bajnoki futamok:

  • Szeptember 15. – Brutálatom – Paks – középtáv (8+ km)
  • Szeptember 22. – Extreme trail – Tokaj – hosszútáv (15+ km)

Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amelyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell le küzdeniük. Az akadályok lehetnek különböző épített és természetes. A futóversenyeken gyakran összekeverik a nyomvonalakon lévő akadályokat. Törekedve arra, hogy a futásból kialakult sebességet, és lendületet megtörjék. Az épített vagy természeti akadályok a versenyző szellemi és fizikai képességét kifejezetten megterheli. Az akadályok magukban foglalják az akadályok mászását, nehéz tárgyak mozgatását, saját testsúly mozgatását, és a vizes akadály leküzdését.

Bővebb infók a versenyekről itt!

0 Tovább

Szumó-vb: Végh Richárd junior világbajnok lett!

Fantasztikus magyar siker a Taipeiben zajló szumó-világbajnokságon! Végh Richárd a juniorok 85 kilogrammos kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

Az érdiek 17 és fél éves klasszisa imponáló magabiztossággal versenyezett egész nap, a döntőben aztán az ukrán Makszim Csibulnyak ellen lépett küzdőtérre, ahol – döntetlen után – megismételt fináléban, kiélezett küzdelemben megszerezte az aranyérmet. Szilágyi Erik is közel volt az éremszerzéshez, de végül a junior mezőny 115 kilogrammos kategóriájában végül ötödik lett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, a Taipeiben jelenleg küzdőtérre lépő magyar válogatottban több olyan alapember van, akik a jövő magyar szumósai lehetnek.

„Végh Richárd teljesítménye fantasztikus. Ő is, és Szilágyi Erik is indult már korábban – többek között – felnőtt versenyeken is, ahol szintén letették a névjegyüket. Bízom benne, hogy Végh sikere erőt ad a többi magyar indulónak is, hiszen ne feledjük: Ázsiában egy nagyon népszerű sportágról beszélünk. Nagyon erős mezőny jött össze gyakorlatilag mindegyik súlycsoportban.” – nyilatkozta Ancsin László.

Kovács János aranyérmes tanítványán és Szilágyi Eriken kívül Forgó Fruzsina (65 kg), Kerstner Róbert (open kategória), Molnár Tamás (115 kg), Délceg József (85 kg) és Nemes Dávid (+115 kg) szerepel a világbajnokságon.

A szumósknál egyébként már zajlik a Világjátékokra kvalifikáló sorozat is, a magyar válogatott eddig több ilyen Európa-kupán vett részt, ahol több érmet szerzett. A következő Világjátékokat 2021-ben, az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg.

0 Tovább

Sárkányhajó-vb: A Tiszát is felavatták a dragonosok szombaton

Mozgalmas éjszaka után mozgalmas délelőttel folytatódott a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság. Egyetlen éjszaka alatt átköltözött a világbajnokság a Maty-éri pályáról a Tiszára, hogy Szeged belvárosát is megtöltse a lelkes hazai és nemzetközi szurkolók hangja – tudósították a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatát a szervezők.

 

Az egész nap ingyenesen látogatható esemény a kánikula ellenére sokakat kicsalogatott a Huszár Mátyás rakpartra, ahol izgalmas és látványos futamokat láthattak a szurkolók. A fergeteges pillanatok holnap 10 órától tovább folytatódnak az élő Tisza vizén.

A rendkívül erős mezőnyben a magyarok két aranyéremmel gyarapították az eddigi érmek mérlegét, melyeket a Dunai Sárkányok Vác (senior A mixed standard boat) csapata és a Dunai Sárkányok Vác (Senior A open standard) legénysége szereztek.

0 Tovább

Weiler Virág egyetemi világbajnok lett

Óriási meglepetésre aranyérmet szerzett Weiler Virág, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója Finnországban. A Kuortane-ban zajló XXI. Tájfutó Egyetemi Világbajnokságon a Világjátékok-résztvevő Weiler a rendkívül melegnek mondható időjárás miatt különösen nehéz versenyben, a 3,5 km-es sprint távon győzött – tudósít a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

 

A mezőny másik magyarja, Egei Petra (ELTE), az 54. helyen ért célba. A verseny erősségét mutatja, hogy az első 16 helyezett 1 percen belüli különbséggel ért célba.

Az eredményhirdetés után Weiler Virág elmondta: az első hatba várta magát. „A két nappal korábbi sprintváltó alapján tudtam, hogy fizikailag ott vagyok az élmezőnyben, ezért igyekeztem a minél hibátlanabb tájékozódásra koncentrálni. Az első 6-ba vártam magam, de arra nem gondoltam, hogy nyerhetek is.” – mondta az újdonsült világbajnok.

Háttér:

Tájfutó Egyetemi Világbajnokság

A kétévente megrendezésre kerülő Universiadék közötti években kerülnek lebonyolításra az Egyetemi Világbajnokságok. Érdekesség, hogy 1986-ban Miskolcon rendezték meg az első Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot, majd 20 évre rá, 2016-ban ugyancsak ez a város adott otthont a XX. Tájfutó Egyetemi Világbajnokságnak, amely abban az évben a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) szerint a világ legjobb egyetemi világbajnoksága volt. Sajnos akkor nem sikerült magyar győzelemnek örülni, Weiler Virág a sprint számban a 13. helyen végzett. Az eddigi legjobb egyéni helyezés Lenkei Zsolté (NKE) volt, aki 2012-ben a Spanyolországi Alicantéban középtávon (5.4 km) szerzett ezüstérmet.

XXI. Tájfutó Egyetemi Világbajnokság

Az idei versenyen 11 magyar egyetemista vesz részt a világbajnokságon.

Becze Rita (PTE) - középtáv, hosszútáv

Egei Petra (ELTE) - középtáv, sprint

Fehérvári Dániel (TE) - középtáv, sprint, sprint váltó, A váltó

Mantuano Eszter (BME) - sprint, hosszútáv

Miavecz Balázs (BME) - középtáv, hosszútáv, B váltó

Peregi Dániel (BCE) - sprint, hosszútáv, B váltó

Porgányi Márk (BME) - középtáv, hosszútáv, B váltó

Szuromi Luca (KGRE) - középtáv, sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

Tölgyesi Tamás (ME) - középtáv, sprint, A váltó

Tugyi Levente (ME) - sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

Weiler Virág (BME) - középtáv, sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

0 Tovább

Weiler Virág Magyarország első egyéni egyetemi tájfutó világbajnoka

Óriási meglepetésre aranyérmet szerzett Weiler Virág, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a finnországi Kuortane-ban július 17-21. között megrendezett XXI. Tájfutó Egyetemi Világbajnokságon.

 

Weiler a rendkívül melegnek mondható időjárás miatt különösen nehéz versenyben, a 3,5 km-es sprint távot nyerte meg. Öt tized másodperccel előzte meg a svájci Martina Ruch-ot és 10,5 másodpercet vert a harmadik helyezett lengyel Aleksandra Hornikra a 89 fős mezőnyben.
A mezőny másik magyarja, Egei Petra (ELTE), az 54. helyen ért célba. A verseny erősségét mutatja, hogy az első 16 helyezett 1 percen belüli különbséggel ért célba.

Az eredményhirdetés után Weiler Virág elmondta: az első hatba várta magát. „A két nappal korábbi sprintváltó alapján tudtam, hogy fizikailag ott vagyok az élmezőnyben, ezért igyekeztem a minél hibátlanabb tájékozódásra koncentrálni. Az első 6-ba vártam magam, de arra nem gondoltam, hogy nyerhetek is.” – mondta az újdonsült világbajnok.

Háttér:

Tájfutó Egyetemi Világbajnokság

A kétévente megrendezésre kerülő Universiadék közötti években kerülnek lebonyolításra az Egyetemi Világbajnokságok. Érdekesség, hogy 1986-ban Miskolcon rendezték meg az első Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot, majd 20 évre rá, 2016-ban ugyancsak ez a város adott otthont a XX. Tájfutó Egyetemi Világbajnokságnak, amely abban az évben a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) szerint a világ legjobb egyetemi világbajnoksága volt. Sajnos akkor nem sikerült magyar győzelemnek örülni, Weiler Virág a sprint számban a 13. helyen végzett. Az eddigi legjobb egyéni helyezés Lenkei Zsolté (NKE) volt, aki 2012-ben a Spanyolországi Alicantéban középtávon (5.4 km) szerzett ezüstérmet.

XXI. Tájfutó Egyetemi Világbajnokság

Az idei versenyen 11 magyar egyetemista vesz részt a Világbajnokságon.

Becze Rita (PTE) - középtáv, hosszútáv

Egei Petra (ELTE) - középtáv, sprint

Fehérvári Dániel (TE) - középtáv, sprint, sprint váltó, A váltó

Mantuano Eszter (BME) - sprint, hosszútáv

Miavecz Balázs (BME) - középtáv, hosszútáv, B váltó

Peregi Dániel (BCE) - sprint, hosszútáv, B váltó

Porgányi Márk (BME) - középtáv, hosszútáv, B váltó

Szuromi Luca (KGRE) - középtáv, sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

Tölgyesi Tamás (ME) - középtáv, sprint, A váltó

Tugyi Levente (ME) - sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

Weiler Virág (BME) - középtáv, sprint, hosszútáv, sprint váltó, A váltó

0 Tovább

Európa-bajnokságra hangolva

Európa-bajnokságra készülnek a magyar tornászok. A kontinensviadalt Glasgow-ban rendezik meg augusztus elején. Skócia legnagyobb városa egyébként egy multisport Európa-bajnokságnak ad otthont, hiszen a tornászokon kívül az úszók, a golfozók, a triatlonisták, a kerékpározók és az evezősök számára is Eb-t rendeznek.

 

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára elmondta, hogy előbb a junior lány, és a női versenyeket rendezik meg, majd a junior fiú, és a férfi mezőny következik.

A tavalyi Eb-n kimagaslóan szerepeltek a mieink, bízom benne, hogy ezúttal is lesz esély az éremszerzésre. Most Glasgow-ban elsősorban a nőknél az ugrás hozhat számunkra sikereket. Sajnos Kovács Zsófia egy korábbi sérülése miatt nem lehet ott az Eb-n, ugyanis az ő őszi világbajnoki indulását nem akarjuk kockáztatni.” – mondta Altorjai Sándor.

A tavalyi Európa-bajnokságnak Kolozsvár adott otthont, ahol Berki Krisztián lólengésben megszerzett ezüstérme mellett Kovács Zsófia összetettben ezüstérmes, Dévai Boglárka pedig ugrásban bronzérmes lett. 

A glasgow-i Európa-bajnokságot július 30. és augusztus 12. között rendezik meg.

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz

Bukor Ádám ezüstérmével zárult – magyar szempontból – a belgrádi uszonyosúszó-világbajnokság. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint Bukor 800 méteres felszíni úszásban lett második.

 

A női 4X100 méteres váltó jól selejtezett: a negyedik legjobb idővel bejutott a fináléba. A Varga Krisztina, Blaszák Lilla, Szűcs Rebeka, Senánszky Petra kvartett a döntőben végül a hatodik helyet szerezte meg.

A belgrádi uszonyosúszó-világbajnokságon Magyarország az éremtáblázaton a negyedik helyen zárt, miután a magyarok 3 aranyat, 3 ezüstöt és 3 bronzérmet szereztek.

A világbajnokság után, ugyancsak Belgrádban versenyeznek a legjobb egyetemi sportolók. Szombattól rendezik meg azt a nemzetközi egyetemi uszonyosúszó-bajnokságot, amelyen magyar színekben Senánszky Petra, Gruber Kornél, Dimák Dávid és Kosara Géza áll rajtkőre.

0 Tovább

11. IDBF Klub Legénység sárkányhajó vb - 500 méteren is remekeltek a magyar legénységek

A világbajnokság feléhez érkeztek a dragonosok a csütörtöki versenynap sikeres teljesítése után. A szegedi vb harmadik versenynapján ismételten több alkalommal örülhettek a magyar szurkolók. A korábbi napok pozitív mérlegét csütörtökön egy aranyéremmel, két ezüsttel és két bronzéremmel gazdagították a hazai legénységek.

 

Bár a pénteki nap még a Maty-éri 500-as futamokról szól majd, fejben már a versenyzők és a szervezők is a szombati 2000 méteres versenyekre készülnek. Szervezési szempontból nem kis feladatot jelent majd a pénteki nap zárását követően a versenypálya átköltöztetése, hiszen az Olimpiai Központ után szombaton és vasárnap a belváros szívében a Tisza partról szurkolhatnak majd az érdeklődők a csapatoknak.

Magyar sikerek a vb első 500 m-es napján:

Dunai Sárkányok VÁC senior A open, 500 m       standard             aranyérem

Dunai Sárkányok Vác senior B mixed 500 m        small                     bronzérem

Dragon Aqua SE senior B mixed 500 m                  standard             ezüstérem

Dragon Steel Junior A mixed, 500 m                       small                     ezüstérem

Körös Dragon SE Junior A mixed 500 m                 standard             bronzérem

0 Tovább

Európai Egyetemi Játékok - Két arannyal, egy ezüsttel és négy bronzéremmel nyitott a magyar egyetemi evezős csapat Coimbrában

A Juhász-Simon duó hozta a „kötelező” aranyérmet, a BME-s lányok meglepetés-győzelmet arattak Coimbrában a július 15-én kezdődött Európai Egyetemi Játékokon evezésben.

 

A portugáliai esemény első versenyszámai között az evezés szerepelt, melyben Juhász Adrián és Simon Béla (Universiade és világbajnok páros, a Széchenyi István Egyetem hallgatói) férfi kettesben 7:06.73-as eredménnyel első helyen végeztek, maguk mögé utasítva Moritz Korthalst, Simon Krammot, a stuttgarti egyetem hallgatóit. A dobogó harmadik fokára szintén a Széchenyi István Egyetem hallgatói Ocsenász Gergő - Sőnfeld Álmos páros állhatott 7:12.06-os eredménnyel.

A Krémer Eszter, Polivka Dóra (BME) női kettesben meglepetés született, hiszen nemcsak az előfutamukat, de a döntőt is nyerték nagy csatában német és holland egyetemistákkal. A Krémer-Polivka kettős indul az augusztus 10-12 között megrendezésre kerülő sanghaji evezős egyetemi világbajnokságon is.

A Szabó Bence, Szigeti Roland, Szlovák Rajmund, Fiala Balázs (Széchenyi István Egyetem) alkotta férfi könnyűsúlyú négypárevezős csapat második helyen végzett az Oxfordi Egyetem mögött 6:40.83-as eredménnyel. A dobogó harmadik fokára a francia egyetemisták állhattak 6:41.00-el. A Szabó-Szigeti-Szlovák trió Furkó Kálmánnal kiegészülve szintén indul az augusztusi evezős egyetemi világbajnokságon Kínában.

Gagyi Barbara (Széchenyi István Egyetem) női egyesben saját előfutamában második lett 8:39:65-el, s a negyedik legjobb idővel került a döntőbe, ahol végül a bronzérmet szerezte meg. Őt csak két német tudta megelőzni, Duell (University of Bochum) 8:09.79-es eredménnyel és Neerschulte (University of Munster) 8:16.96-al.

Kiffer Dorina (BCE) könnyűsúlyú egypárevezős előfutamában a harmadik helyen végzett, ezzel nem jutott egyből döntőbe, de vigaszágon folytatta, ahol futamát nyerve kvalifikálta magát a döntőbe. A július 18-i döntőben a 8:26.63-as eredménye a bronzéremig repítette. A portugál Joana Isabel Bela Branco arany, míg a holland Tosca Kettler az ezüstérmet vihette haza.

Papp Gergely Márton (BME) egypárevezős a második előfutamban a második helyen végzett, így egyből a döntőbe jutott, ahol végül a bronzérmet szerezte meg 7:32.33-as eredményével. A litván Zygimantas Galisanskis 7:27.09-es eredménnyel végzett az első helyen, a másodikon pedig a finn Joel Naukkarinen 7:29.61-el.

A Bakaity Attila, Fiala Balázs, Juhász Adrián, Ocsenász Gergő, Simon Béla, Sőnfeld Álmos, Szabó Bence, Szlovák Rajmund, Vajnorák Martin (SZE hallgatói) alkotta férfi nyolcas saját előfutamukat megnyerve jutottak a döntőbe 6:06:36-os idővel. A döntőben sajnos ez a bravúr nem sikerült, így a negyedik helyen végeztek az angol, holland és német csapat mögött, lemaradva ezzel a dobogóról.

A július 28-ig tartó Európai Egyetemi Játékokon nyolc egyetem hetvennyolc sportolója verseng, hogy Európa legjobbja legyen. A magyarok az evezésen kívül 3x3 kosárlabda, kosárlabda, judo, kajak-kenu és tenisz sportágakban képviselik egyetemeiket ezen a multisport eseményen.

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Senánszky győzött, Varga 2. lett

Senánszky Petra megszerezte a második világbajnoki aranyérmét Belgrádban. A magyar világklasszis az 50 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében győzött. A kétszeres Világjátékok-győztes Senánszkynak ez volt a 11. felnőtt világbajnoki aranyérme.

 

Varga Krisztina is dobogóra állt a vb harmadik versenynapján, miután – a korábbi világcsúcson belül úszva – a 400 méteres uszonyos gyors kategóriában ezüstérmes lett.

A slusszpoént a 4X200 méteres felszíni váltóban a férficsapat szolgáltatta: a Kanyó Dénes, Mozsár Alex, Gruber Kornél, Bukor Ádám kvartett a döntőben bronzérmes lett. Ez gyakorlatilag hat magyar klasszis sikere volt, ugyanis az előfutamban Hamlin Matthew és Dimák Dávid is úszott. A finálé előtt azonban a Belgrádban dolgozó magyar edzői stáb döntése értelmében a kvartettbe Kanyó és Mozsár került be.

A 400 méteres uszonyos gyors kategóriában Stadler Bence az 5., míg 400 méteres búvárúszásban Mozsár Alex a 6. helyen végzett.

A vb harmadik versenynapja után Magyarország 3 arannyal, 2 ezüsttel és 3 bronzzal az éremtáblázat negyedik helyén áll. A lista élén az oroszok állnak, megelőzve a kínaiakat és az ukránokat. A belgrádi világbajnokságon eddig 13 nemzet versenyzői szereztek érmet.

0 Tovább

A vb 2. napján is voltak magyar érmek

Bár az időjárás erősen próbára tette a sárkányhajósokat, a magyar csapatokat ez egyáltalán nem zökkentette ki egy pillanatra sem. Kisebb-nagyobb szünetekkel ugyan, de gördülékenyen zajlott a 200 méteres Maty-éri futamok teljesítése a 11. IDBF Klub Legénység sárkányhajó vb szerdai versenynapján. A mérleg ismételten pozitívan zárult a magyarok számára, kik között a fiatalok kiemelten jól teljesítettek.

 

A Körös Dragon SE Junior A open kishajóban szerdán az egyetlen aranyérmet zsebelte be a magyarok számára. Ám a bronzérem is fényesen csilloghatott két magyar legénység számára is. Az egyiket a Körös Dragon fiataljai Junior A women kishajóban, míg a másodikat a Dragon Steel SE legénysége gyűjtötte be junior A open standard boatban.

A szerdai nap első magyar érmét a Dunai Sárkányok Vác csapata szerezte meg standard hajóban, ahol senior A mixed kategóriában egy ezüsttel indították a délelőttöt.  A váciak mellett a szerdai versenynap a Dragon Aqua csapatának is kedvezett, akik szintén ezüstérmet szereztek senior B open kategóriában.

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy különösen nagy öröm a szövetség számára, hogy a fiatalok ilyen energikusan, és elszántan küzdöttek a futamokon. Az elmúlt két nap alatt a 200 méteres távokon a magyar legénységek összesen 3 db aranyat, 3 db ezüstöt és 3 db bronzérmet szereztek, ami azért nagy teljesítmény, mert „mi magyarok elsősorban a 2000 méteres távokon vagyunk igazán erősek” – összegezte az elmúlt két napot a hazai szövetség elnöke.

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Továbbra is jól teljesítenek a magyarok

Újabb magyar érmek a 20. belgrádi uszonyosúszó-világbajnokságon. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a világbajnokság második napján a magyarok egy ezüstöt és egy bronzot szereztek, ezzel Magyarország továbbra is az élbolyban található az éremtáblázaton.

 

Bukor Ádám megszerezte a második érmét az idei világbajnokságon, a 400 felszíni arany után ezúttal 1500 méteres felszíni úszásban ezüstérmes lett. Bukor 12 perc 22.76 másodperccel csapott célba. A szám világcsúcsát egyébként a magyar versenyző tartja.

Bukorhoz hasonlóan Varga Krisztina is megszerezte a második vb-érmét Belgrádban: a magyar klasszis legutóbb a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében harmadik lett. A férfiaknál ugyanebben a számban Stadler Bence a 7., a 200 méteres felszíni kategóriában Mozsár Alex a 4., míg Hamlin Matthew az 1500-as felszíni versenyszámban a 6. helyet szerezte meg.

A világbajnokságon eddig 10 nemzet versenyzői szereztek érmet. Magyarország továbbra is az élbolyban van. Az éremtáblázat élén Oroszország található, a második helyről az ukránok, a harmadik helyről pedig a kínaiak várhatják a folytatást. Magyarország két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal a negyedik.

0 Tovább

Két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal nyitották a magyarok a sárkányhajó-világbajnokságot!

A klubzászlók színkavalkádjának felvonulásával nyitotta meg kapuit a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Szegeden, ahol a fergeteges megnyitóünnepség vidám hangulata a keddi versenynap kezdéseként is kitartott.

 

A rendkívül látványos futamok első versenynapja kedden a Maty-éri Olimpiai Központban zajlott, ahol a 200 méteres távokon mérettették meg magukat a csapatok. A futamok reggel 8 órakor kezdődtek és este 19:00 óráig folyamatosan zajlottak, melyet a hirtelen jött kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt félórás szünettel kellett megszakítani délután.

A világbajnokság első magyar aranyát a Dragon Steel SE csapata szerezte meg, junior A mixed kategóriában. A csapat bejutott a nagydöntőbe, ahol rendkívül jó időeredményüknek köszönhetően a dunaújvárosiak nyakába került az aranyérem. Nem sokkal később a Dunai Sárkányok Vác csapata is éremszerző lett: a senior A openben a váciak rendkívül erős mezőnyben utasították maguk mögé a többi csapatot és szintén hazai aranynak örülhettek a magyar szurkolók. Senior B mixed 10-es hajóban egy ezüstérmet nyertek a váciak, míg a Körös Dragon SE Junior A legénysége mixed kategóriában egy bronzéremmel gazdagította a magyar éremkollekciót. Az izgalmas megmérettetések szerdán tovább folytatódnak a Maty-éren, ahol ismételten 200 méteren bizonyíthatnak a legénységek.

0 Tovább

Szkander Európa Kupa: Négy arany, egy ezüst, négy bronz

Négy arannyal, egy ezüsttel és négy bronzéremmel fejezték be a magyar szkander-válogatott tagjai a szlovákiai Európa Kupát, amelynek Dobrá Voda (Jókő) adott otthont.

 

A Magyar Szkander Szövetség információi szerint Barzsó Henrietta négy aranyérmet szerzett. Előbb a 60 kilogrammosok mezőnyében, majd a +60 kilogrammos kategóriában gyűjtött be két-két elsőséget, miután mindkét súlycsoportban jobb kézzel és bal kézzel is diadalmaskodott.

Az ezüstérem Verbóczki Luca nevéhez fűződik, aki a junior 60 kilogrammosok között jobb kézzel lett második, ő egyébként bal kézzel egy bronzot is begyűjtött.

További bronzérmesek: Pálmai Tamara, Barzsó Alex, és Gergely András.

Az Európa Kupa az októberi Antalyában megrendezendő szkander-világbajnokság egyik felkészülési állomása volt. A válogatott számára augusztus 25-én kezdődik egy edzőtábor, a magyar közönség pedig a szeptemberi Judgement Day elnevezésű Világkupán láthatja őket. A verőcei világversenyre eddig 15 ország jelezte a részvételi szándékát.

0 Tovább

Birkózó-vb - Varga János: látványos birkózásra van szükség

Varga János számára az idei év az ünneplés jegyében telik: a kötöttfogású birkózó 50 évvel ezelőtt nyerte meg olimpiai bajnoki címét.

"Legalább két okom van arra, hogy ünnepeljek idén. Az egyik, hogy kereken 50 évvel ezelőtt Mexikóvárosban a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában én lettem a legjobb, a másik pedig, hogy ebben az évben a sportág világbajnokságát Budapest rendezheti meg, ami óriási dolog" - mondta Varga János az MTI-nek.

A legenda szerint a mostani birkózókon nagy a felelősség.

"Most ők a birkózás reklámarcai. Akciódús, mozgékony, látványos birkózásra van szükség, mert csak így adhatják el a sportágat. A mostani válogatottban nagyon bízom, ahogy hallom, jól haladnak a felkészüléssel. Minden feltételt megteremt számukra a szövetség. Nekik egy dolguk van: a világbajnokságra kell koncentrálniuk" - nyilatkozta Varga János, aki még most is kilátogat a nagyobb versenyekre.

"Olyankor természetesen én is ott vagyok a birkózócsarnokban, amikor valamilyen nagyobb verseny van. Ezenkívül a vívó viadalokat is rendszerint meglátogatjuk, mert a lányom révén érdekelt vagyok ebben a sportágban is" - tette hozzá a kétszeres Európa-bajnok vívó, Varga Gabriella édesapja.

"Igyekszem a világbajnokságon is a helyszínen szurkolni a magyaroknak. Nekem sajnos nem adatott meg az, hogy hazai közönség előtt birkózzak egy vb-n, de nem panaszkodom, összességében elégedett vagyok a pályafutásommal. Olimpiát nyertem, ezenkívül van két-két világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmem" - mondta.

A budapesti birkózó-világbajnokságot a Papp László Sportarénában rendezik meg október 20. és 28. között.

0 Tovább

Uszonyosúszó-világbajnokság: Két arany, egy bronz

Két arannyal és egy bronzéremmel kezdtek a magyar válogatott tagjai a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon.

Senánszky Petra esélyeshez méltó versenyzéssel megnyerte a 100 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjét. Ennek a számnak egyébként a világcsúcsát is a „debreceni sellőlány” tartja. A 45.16 másodperces rekordot a tavalyi Világjátékokon állította fel, most Belgrádban 46.33 másodperccel csapott célba. Ugyanebben a számban Varga Krisztina szintén bejutott a döntőbe, ahol az ötödik helyet szerezte meg.

A 400 méteres felszíni úszás döntőjében két magyar volt érdekelt: a bombaformában lévő Bukor Ádám és Mozsár Alex. Bukor végül 2 perc 58.22 másodperccel ért célba, ezzel újabb aranyérmet szerzett, Mozsár negyedikként zárt.

A Stadler Bence, Halmin Matthew, Varga Krisztina, Senánszky Petra alkotta kvartett is dobogóra állt Belgrádban, miután a 4X100 méteres mix uszonyos gyorsváltó a harmadik lett. Az aranyérmet az oroszok szerezték meg az ukránok előtt.

„Nagyon bíztunk a két aranyban, hiszen mindkét magyar versenyzőnek jól sikerült a felkészülése. A váltó dobogós helyezése viszont egy nagyon kellemes meglepetés” – összegzett az első nap után Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyosúszó szakosztályvezetője.

Magyarország így két arannyal és egy bronzzal az éremtáblázat második helyéről várja a folytatást. Az éremtáblázat élén az oroszok találhatók, a harmadik helyet pedig Ukrajna birtokolja.

0 Tovább

Karnyújtásnyira volt csak a dobogótól Kiss Norbert

Két negyedik helyet szerzett a szlovákiai hétvége első két futamán a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző.

Értékes pontokat szerzett a kamion-Európa-bajnokság negyedik hétvégéjén Kiss Norbert. A kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző a szombat délelőtti időmérőn az ötödik helyet szerezte meg a superpole-ban, majd mindkét versenyen hajszállal maradt csak le a dobogóról a Dunaszerdahely melletti Szlovákia Ringen.

A szombati első futamon a gumikkal szenvedett, egy helyet azonban így is tudott javítani.

“Arra számítottam, hogy gyors rajt lesz, hiszen egy MAN ment a pole-ból induló Adam Lackó mellett, de nem az lett, lassú tempót diktált a gördülőrajtnál a mezőnynek. A szabály szerint 55 és 70 km/h közötti sebességgel kell rajtolni, mi 55-tel mentünk. Reméltem, hogy lesz annyi helyem, hogy fel tudok majd gyorsítani és lesz turbónyomásom, de nem lett. Nagyjából a hatodik hely környékén voltam az első körben, onnan kellett visszaküzdeni magam. Az első egy-két kanyar nem volt jó, nagyon csúszkált az autó, de utána összeszedték magukat a gumik. Sikerült később még előzni párat, így negyedik lettem, viszont az első szektorban még mindig nagyon sokat veszítünk” - mondta a Tankpool24 csapat magyar versenyzője.

A fordított rajtrácsos második futamnak szintén ötödik helyről vághatott neki, eseményekből ezen a versenyen sem volt hiány.

“A rajtnál tudtam egyet előzni, de volt egy kis csetepaté - nem az én hibámból, mert teljesen nyitva hagyták előttem az ajtót, csak mentem, és oldalról rámhúzták a kormányt. Ezzel vesztettem egy helyet, mert Jochen Hahn rögtön megelőzött, így ugyanott voltam, ahonann indultam, az ötödik helyen. Jó volt a tempó, egyértelmű már, hogy nekem kopik a legkevésbé a gumim a mezőnyből, és a futam végére az én sebességem a legjobb. Élveztem, hogy tudtam támadni is, de nagyon nehéz előzési pozícióba kerülni, mert le vagyunk korlátozva. Mégis büszke vagyok rá, hogy Sasha Lenzet úgy tudtam megelőzni, hogy hozzá sem értem, és végül negyedik lettem.”

A nap végére Kiss biztatóbbnak látta a helyzetét, mint az első futam után. “Picit jobbnak éreztem magunkat, mint az első versenyen, de összességében nem vagyok elégedett. Az időmérős ötödik hely katasztrófa, nem is értem, hogy tavaly hogy tudtunk itt időmérőt nyerni, ráadásul nem is kicsi előnnyel. Alapvetően nagyon elégedetlen vagyok ezzel a két negyedik hellyel. Ugyanakkor a beállítást jónak érzem, az autó is jó az elvárásokhoz képest, de ennyire korlátoz minket, hogy nem tudjuk alkalmazni a 160-as sebességkorlátozást, mert nincs meg az ahhoz szükséges programunk, hogy mi is 2.7 mp-ig 160 km/h fölött mehessünk. Viszont már tartanak az egyeztetések arról, hogy eltörlik ezt a szabályt, úgyhogy a szezon második felében már nem is foglalkozunk ezzel.”

A kamion-Európa-bajnokság szlovákiai programja vasárnap 8.30-kor warm uppal, 10 órától időmérővel, majd 13.35-től a harmadik, 17.20-tól pedig a negyedik futammal megy tovább.

0 Tovább

Szkander - Ezúttal Horvátországban versenyzett a válogatott egy része

A magyar szkander-válogatott tagjai összesen hét ezüstérmet és két bronzérmet szereztek a zágrábi Világkupán – tudtuk meg Csabai Attilától, a Magyar Szkander Szövetség elnökétől.

Horvátországban Károlyi András (jobb kézzel), Kulcs Vivien (jobb és bal kézzel), Kulcs Dzsenifer (jobbal ballal), a paramezőnyben pedig Hernyák Imre (jobbal, ballal) lett második. Fábián Zsolt és Helyes Csaba harmadikként zárt. Az open kategóriát a kazah Dimitry Trubin nyerte meg.

„A horvát versenyen, amelyet Alexander Jakovac, a Horvát Szkander Szövetség elnöke szervezett, a magyar indulók profi Világkupa-versenyzőkkel is tudtak küzdeni, és megállták a helyüket az erős mezőnyben”-  összegzett Csabai Attila.

0 Tovább

Európai Egyetemi Játékok - Hat sportágban lesznek magyar indulók

Népes magyar csapat vesz részt a Coimbrában megrendezendő Európai Egyetemi Játékokon. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a július 15-én kezdődő portugáliai multisporteseményen Magyarországot nyolc egyetem versenyzői képviselik hat sportágban. Coimbrában többek között vízre szállnak olyan evezős kiválóságok is, mint a világ- Európa- és Universiade-bajnok Simon Béla és Juhász Adrián.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy az induló felsőoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedő eredményekkel itthon és Európában is növelje elismertségét ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához.

Magyarországról 78 sportoló egyetemista utazik Coimbrába, a teljes magyar delegáció létszáma pedig 114 fő.

A következő egyetemek képviseltetik magukat Coimbrában: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem és Testnevelési Egyetem.

Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló: kosárlabda, evezés, cselgáncs, kajak-kenu és tenisz. A játékok július 28-ig tartanak.

0 Tovább

Senánszky Petra mosolygós aranyakat szerezne a világbajnokságon

Július 14. és 21. között Belgrádban rendezik a 20. Uszonyosúszó Felnőtt Világbajnokságot, ahová 11 fős, világ-, és Európa-bajnokokkal teletűzdelt magyar csapat kvalifikálta magát. Senánszky Petra pályafutása 10. felnőtt világbajnoki címéért ugrik vízbe.

„Nagyon várom már a versenyt, egyáltalán nem nyomaszt az esélyesség terhe, bízom benne, hogy színvonalas, jó versenyeket láthatnak majd az érdeklődők. Az idei évi célkitűzéseimet már majdnem mindet elértem, hiszen feltöltődtem, nagyon sok új edzésfeladaton vagyok túl, jó versenyeim voltak, már csak annyi hiányzik, hogy jól érezzem magam a világbajnokságon is. A formám a vártnál is jobban alakul, a lelkesedésemmel minden rendben, úgyhogy mosolyogva szeretném megszerezni a 10. és a 11. felnőtt világbajnoki címemet is, hiszen nem titkoltan így lennék igazán elégedett.”

A valaha volt legeredményesebb magyar uszonyosúszó ezúttal a váltók mellett két egyéni versenyszámban, az 50 és a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban indul, amiken nemcsak címvédőnek számít, de 2011 óta egyetlen nemzetközi versenyen sem talált legyőzőre, ráadásul mindkét számban jelenleg is világcsúcstartó.

A hölgyek mezőnyében ott lesz a kaposvári Varga Krisztina is, aki többszörös világ-, és Európa-bajnoki érmesnek számít, és ezúttal is dobogós helyekért küzdhet.

Rajtuk kívül a felnőttek között még újoncnak számító, de a junioroknál korábban komoly nemzetközi rutint szerző Blaszák Lilla és Szűcs Rebeka lesznek a váltó tagjai.

A férfiaknál a tavalyi Világjátékok győztese, a szegedi „Delfinember” Kanyó Dénes mellett Bukor Ádám számít favoritnak, aki mindhárom egyéni versenyszámában esélyes a végső győzelemre is.

Az erősebbik nem képviselői közül minden magyar esélyes a döntős helyekre, így Mozsár Alex, Stadler Bence, Hamlin Matthew, Gruber Kornél és Dimák Dávid is pontszerző helyen végezhet, valamint hosszú idő után komoly éremesélyes a 4x200 méteres férfi felszíni váltó is.

A medencés versenyek július 16-án, hétfőn kezdődnek, majd 4 napon át tartanak a belgrádi uszodában, délelőtt az előfutamok, délután pedig a döntők mezőnyével.

0 Tovább

Véget ért az egyetemi öttusa-vb

Taroltak az egyiptomiak a budapesti egyetemi öttusa világbajnokságon. A Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében lezajlott világversenyen a magyarok pontszerző helyezésekkel gazdagodtak.

A negyedik helyen végzett a Réti Kamilla (Eszterházy Károly Egyetem), Boros Alexandra (Eszterházy Károly Egyetem), Farkas Martin (Pannon Egyetem), Bruckmann Gergő (Testnevelési Egyetem) összeállítású magyar csapat a budapesti öttusa egyetemi világbajnokság zárónapján. Ez volt a Ludovika Egyetemi Campusán rendezett négynapos viadal legjobb magyar eredménye. A csapatverseny másik hazai kvartettje (Józan Beáta (Pécsi Tudományegyetem), Ormándi Rebeka (Szegedi Tudományegyetem), Brázda Gábor (Testnevelési Egyetem), Pataki Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem)) hetedik lett. Korábban női egyéniben Réti Kamilla (EKE) ötödik, míg Zs. Tóth Anna (TE) kilencedik, férfi egyéniben Horváth Norbert (OE) hatodik, Farkas Martin (PE) pedig tízedik volt. A mix-váltók küzdelmében az Ormándi Rebeka, Brázda Gábor duó hetedik, a Józan Beáta, Bruckmann Gergő kettős a kilencedik lett.

Budapesten az egyiptomiak voltak a legeredményesebbek. Az afrikai kontinens öttusázói egy aranyéremmel, egy ezüsttel és két bronzzal az éremtáblázat élén végeztek, megelőzve a lengyeleket és az olaszokat.

Kármán Sándor, a szervező bizottság vezetője elmondta, sporttörténelmi világbajnokságot rendezett Magyarország. „Ez volt az első egyetemi öttusa vb, és nagyon örülünk, hogy ennek a sporttörténelmi eseménynek Budapest adhatott otthont. Úgy gondolom, hogy rendezés szempontjából magasra tettük azt a bizonyos lécet…” – összegzett Kármán Sándor.

A következő hazai rendezésű egyetemi világbajnokság a kajak-kenu sportágban lesz, melyet a MEFS a Kajak-Kenu Szövetséggel és a Neumann János Egyetemmel együtt szervez augusztus 10. és 12. között Szolnokon.

Öttusában jövőre Budapest újabb világbajnokságnak ad otthont. 2019. szeptember 3. és 9. között kerül sor ugyanis az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságra.

0 Tovább

Zsámboki Marcell: Az MTáSz profiljában egy új ág jelent meg…

Török Enikő bízik abban, hogy a lehető legjobb eredménnyel térhet majd haza az ifjúsági olimpiáról. A játékokat októberben rendezik meg Buenos Airesben. A magyar breaktáncos olimpiai részvétele mérföldkőnek számít a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ) életében is.

 Török Enikő elmondta, hogy rajta kívül 11 breaktáncos lesz ott - a lányok között - Buenos Airesben. A magyar versenyző kettőzött erővel készül a játékokra.

„Tizenkét lány jutott ki az ifjúsági olimpiára. A pontozási szempontok nagyon összetettek, de bízom benne, hogy ezen a sporttörténelmi ifjúsági olimpián sikerül jól szerepelnem. Heti hat edzéssel készülök életem egyik legfontosabb versenyére” – mondta Török Enikő.

Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a szövetség életében kiemelt szerepet kap az ifjúsági olimpiai részvétel.

„ A Magyar TáncSport Szakszövetségnek a profiljában egy új ág jelent meg, ez a divattánc, illetve a speciális páros táncok. Ebbe beletartozik a breaktánc is. Nagy örömünkre szolgál, hogy az októberi ifjúsági olimpián lesz magyar induló ebben a kategóriában. Egy hosszú kvalifikációs időszak végén derült ki, hogy Török Enikő is ott lehet Buenos Airesben. Nagyon szurkolunk neki, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy azt az edzőjével eltervezték” – nyilatkozta Zsámboki Marcell. 

A 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékokat október 6. és 18. között rendezik meg Buenos Airesben.

0 Tovább

Fábri aranyérmes lett az Eb-n, jöhet a felnőttek fekvenyomó kontinensbajnoksága

Fábri János ismét maradandót alkotott. A 73 éves sportember megnyerte a 12. Európa-bajnoki aranyérmét.

 

A csehországi Plzen adott otthont az idei masters erőemelő Európa-bajnokságnak, ahol Fábri János ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel – tudtuk meg Rónaszéki Andrástól, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökétől.

Fábri János a magyar erőemelő sportág emblematikus alakja. Ő bebizonyította, hogy ezt a sportot gyakorlatilag bármeddig lehet csinálni – akár versenyszerűen is. Az a legfantasztikusabb az egészben, hogy Fábri ugyanolyan formában van, mint 15 évvel ezelőtt. Azóta 12 alkalommal szerzett Európa-bajnoki címet” – mondta Rónaszéki András.

Fábri Jánoson kívül Standinger István is dobogóra állhatott a kontinensbajnokságon, miután ezüstérmes lett a kategóriájában. Standinger István jelenleg 68 éves.

A Magyar Erőemelő Szövetség alá tartozó szakágak rendre jól teljesítenek a nagy nemzetközi versenyeken.

„Gőzerővel készülünk a fekvenyomó Európa-bajnokságra. Idén a franciaországi Bordeaux lesz a házigazda. Ez az egyik legerősebb fogásnemünk, így bizakodóan tekintünk a felnőtt Eb elé” – jelentette ki Rónaszéki András.

0 Tovább

Visszavonul a magyar kick-box legenda

Befejezi pályafutását minden idők legeredményesebb kick-box versenyzője, a magyar Mórádi Zsolt. A 30 éves klasszis a novemberi budapesti világbajnokságon két aranyérmet is nyert, ezzel összesen tíz vb-elsőséggel büszkélkedhet. Ennyit a sportág története során rajta kívül soha senkinek nem sikerült szereznie. Mórádi Zsolt visszavonulását követően sem szakad el a kick-box világától: a jövőben tapasztalatait szeretné átadni és segíteni a sportág fejlődését.

 

A Facebookon hozta nyilvánosságra döntését Mórádi Zsolt, amire rögtön özönlöttek a reakciók: a világ különböző pontjairól írták, hogy a csepeliek korszakos alakja volt a példaképük, akinek a produkciója sarkallta őket egyre jobb eredmények elérésére.

A Halker-Király Team sportolója kiújult nyaki gerincsérülése miatt döntött a búcsú mellett.

Még 2003-ban egy baleset következtében tizenkét órás életmentő műtétet hajtottak végre rajtam. Ezután hamar rendbejöttem, olyannyira, hogy 2004-ben megnyertem első korosztályos világbajnoki címemet, majd egy évre rá a szegedi felnőtt világbajnokságon is dobogóra állhattam.” – emlékezett vissza Mórádi Zsolt.

Nem sokkal később a pointfighting szabályrendszerben szinte egyeduralkodója lett súlycsoportjának, amelyet számtalan másik diadala mellett tíz világbajnoki címe is jelez. Első vb-aranyát 2007-ben szerezte, és azóta egész hihetetlen módon veretlennek bizonyult a világbajnokságokon. Az utolsó két diadalt tavaly hazai közönség előtt aratta: a BOK Sportcsarnokban fantasztikus szurkolás közepette nyerte meg egyéni súlycsoportjának küzdelmeit, majd a magyar pointfighting csapatot is aranyhoz juttatta.

A világbajnokság hónapjában az MRI-vizsgálat nyaki gerincsérvet mutatott ki, és az orvosom azt tanácsolta, hogy hagyjam abba a versenyzést. Ekkor még bíztam abban, hogy rendbe jövök, és a speciális rehabilitációs gyakorlatoknak köszönhetően tavasszal úgy is éreztem, teljesen egészséges vagyok. Egy nagy amerikai versenyen elért győzelmem is ezt sugallta, de sajnos az újbóli vizsgálat továbbra is sérvről tanúskodott.” – mesélte.

Mórádi Zsolt végül úgy döntött, lezárja káprázatos sportolói karrierjét, amelynél – ahogyan fogalmazott – senki nem kívánhat szebbet.

Felmérve, hogy kicsi, de állandó fájdalmat érzek a nyakamban, ami küzdelem közben is zavar, és hogy egy nagyobb behatástól akár le is bénulhatok, úgy döntöttem, hogy a csúcson hagyom abba. Szeretnék egészséges, teljes életet élni és a családommal lenni. Hálás és szerencsés vagyok, hogy ilyen pályafutást tudhatok magam mögött, amelyért elsősorban edzőmnek, mentoromnak és barátomnak, Király Istvánnak szeretnék köszönetet mondani.”

A sportágtól azonban – mint mondja – nem akar elszakadni. Sőt, visszaadná mindazt, amit kapott a kick-boxtól. Szeretné megosztani tapasztalatait, tudását a következő generációval, és azon dolgozna, hogy a sportág egyszer eljusson az olimpiára is.

A vállalás amúgy sem idegen Mórádi Zsolttól, aki eddigi tevékenységével már bizonyította ebbéli alkalmasságát. Eredményessége mellett sportemberként is a legkiválóbbak közé tartozott, aminek köszönhetően az elmúlt évben a tekintélyes Peace and Sports szervezet békenagykövete lett – egyedüli magyarként és egyedüli kick-boxosként. Nemrég pedig a sportág világszövetsége, a WAKO sportolói bizottsága elnökének választották. Emellett az évek során tagjává fogadta a világhírű amerikai küzdősport csapat, a hollywoodi megaprodukciókban is rendre segédkező Paul Mitchell Team, és egyik főszervezője volt az év egyik legrangosabb kick-box viadalának, a május budapesti világkupának.

A jövő hónapban Argentínában tartok szemináriumot, aztán megyek majd Spanyolországba is, és szervezés alatt áll egy ausztrál meghívás is. De hangsúlyozottabban tudom majd képviselni az európai és a világszövetség sportolói bizottságát, akárcsak a Peace and Sportot. És persze még aktívabb szerepet töltök majd be a budapesti világkupák, valamint a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokság szervezésében, mint ahogyan azon is dolgozni fogok, hogy minél több világversenyt hozzunk Magyarországra.” – körvonalazta elképzeléseit Mórádi Zsolt.

0 Tovább

Birkózó-vb - Ritter: "céltudatos és sikerre éhes a női válogatott"

Ritter Árpád, a női válogatott szövetségi kapitánya érett birkózást vár versenyzőitől az októberi budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen várhatóan mind a tíz kategóriában lesz hazai induló a mezőnyben – tudósít a Magyar Távirati Iroda.

    A keretben jelenleg hat versenyző, Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Németh Zsanett (76 kg) és a szülés után visszatért Sastin Marianna (62 kg) vb-helye tűnik biztosnak. A további négy súlycsoportban fiatal birkózó szerepel majd a Papp László Arénában, a szakvezető azonban addig nem hozza nyilvánosságra jelöltjei nevét, amíg a magyar szövetség elnöksége el nem fogadja javaslatát.

    A válogatott tagjai több nemzetközi edzőtáborban és versenyen vettek, vesznek részt a felkészülés során. Az eddigi közös munka során pedig Ritter Árpád pozitív tapasztalatokat szerzett versenyzőiről.

    "Jól motiválhatók, nem kell attól tartani, hogy kényesebbek lennének, mint a fiúk. Céltudatos és sikerre éhes női válogatott készül októberre" - szögezte le az MTI-nek a szakvezető.

    A kétszeres Európa-bajnok, egykori kiváló versenyző a hazai vb-n nem titkoltan érmet vár csapatától.

    "Összességében mindenkitől azt várom, hogy érett birkózást mutasson be, persze annyira nem leszek csalódott, ha kevésbé tetszetős küzdelmekkel több érmet is nyerünk majd a világbajnokságon" - jegyezte meg Ritter Árpád.

    A budapesti birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között rendezik a Papp László Sportarénában.

https://budapestwrestling2018.com/

0 Tovább

Fantasztikus győzelemmel tért vissza Szvoboda Bence

Két hónap kényszerszünet után a dobogó tetejére tért vissza a HTS Team klasszisa. Ez volt karrierje első királykategóriás győzelme Csehországban.

Szvoboda Bence szenzációs motorozással nyert Dalecinben! A 26 éves magyar motorversenyző sokaknak meglepetést okozott ezzel az eredménnyel, még önmagának is. Két hónapot kényszerült kihagyni április végi csuklótörése miatt, de ez cseppet sem látszott meg a motorozásán, pedig ebben a sportban különösen igaz, hogy minden kihagyott verseny komoly veszteség az ellenfelekkel szemben!

“Nem is tudom mit mondhatnék az elmúlt hónapok után! Nehéz volt ez az időszak, pechesen indult a szezon, nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok valójában az MX1-es motoron. A mai napon sikerült törlesztenem, nagyon jó érzés volt újra hallani a Himnuszt a dobogó tetején a sérülésem utáni első versenyen. Karrierem egyik legemlékezetesebb győzelme volt ez!” - nyilatkozta elérzékenyülten a magyarok legjobbja.

Szvoboda győzelme jelzés értékű lehet a csehek verhetetlen bajnokának és a kategória jelenlegi Európa-bajnokának, Martin Micheknek, hiszen a magyar fiú tisztán legyőzte őt mindkét futamban. Bence sikere azért is meglepő, mert ez az első éve ebben kategóriában, korábban a kisebb teljesítményű motorokat felvonultató MX2-es géposztályban versenyzett, ahol tavaly a bajnoki címig jutott, de MX1-ben nem számoltak vele komolyan az év kezdetén. Ezzel a győzelemmel viszont bizonyította, hogy a “királykategóriában” is a legjobbak között kell őt számon tartani!

Dalecin egyébként különleges helyszín Szvoboda karrierjében, mert a 80-as években világbajnoki versenyeknek helyt adó földcsíkon még nem veszített futamot pályafutása során, és ennek a páratlan sorozatnak a kategóriaváltása sem vetett véget!

Szvoboda Bence parádés győzelme mellett a hétvége másik magyarja is elégedett lehet a teljesítményével. A junior korú Jakob Kristóf (15) két pontot szerzett a felnőttek MX2-es kategóriájában 19. helyezésével, ami tapasztalatlansága és technikai hátránya tudatában komoly eredmény!

A cseh bajnokság mezőnyének nincs pihenő, hétvégén már a negyedik fordulót rendezik a lengyel-cseh határnál fekvő Petrovicében.

Cseh MX1-es bajnokság 3. forduló, Dalecin:

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont

2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont

3. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 38 pont

4. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 35 pont

5. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont

A 8 fordulós bajnokság állása 3 verseny után:

1. Martin Michek - 141 pont

2. Vaclav Kovar - 125 pont

3. Tomasz Wysocki - 101 pont

4. Marek Sukup - 100 pont

5. Szvoboda Bence - 90 pont

(htsteam.com)

 

0 Tovább

Szatmári András: Mindenkinek az életébe belefér heti 3X45 perc mozgás!

Szatmári András igazi példakép lett. A világbajnok kardvívó az élsport mellett egyetemi tanulmányait végzi, emellett komoly szerepet vállal a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) hamarosan induló, a rendszeres testmozgást népszerűsítő kampányában.

 

„Nekem fontos, hogy minél több fiatalhoz eljuttassam azt az alapinfót, hogy jobb lesz minden, ha rendszeresen sportol”- mondja a legutóbb Újvidéken Európa-bajnoki címet szerző vívó. A kontinensbajnokságon a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta csapat 25 év után nyert Eb-aranyat Magyarországnak.

„Ha bemegyek az egyetemre, azt látom, hogy sok fiatal bizony a mozgás minden formáját elkerüli, és onnantól már csak egy lépés a túlsúly és mindenféle betegség. Én az élsport mellett, ha úgy tetszik, ’szabadidősportoló’ is vagyok, kikapcsolódásként is elmegyek úszni, vagy futni. Ezt kellene tennie mindenkinek: hetente legalább háromszor 45 percet sportoljon!” – tette hozzá Szatmári, aki lélekben már a tokiói kvalifikációs szezonra készül.

„Kemény időszak lesz, azért mindent megteszek, hogy kijussak az olimpiára. Sőt, további terveim is vannak, hiszen egyre többet gondolok a párizsi játékokra is”.

Szatmári Andrásnak egyébként a közeljövőben is bőven lesz feladata. A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója természetesen pástra lép a világbajnokságon, a napi edzések mellett pedig készül a hamarosan induló MEFS-kampányra, valamint többek között az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) egy kerekasztal-beszélgetésen is találkozhatnak vele a hallgatók.

„Jó lenne, ha minél több felsőoktatásban tanuló magyar fiatal ébredne rá arra, hogy a szervezetüknek tényleg kell az a heti 3x45 perc mozgás. A MEFS-sel karöltve nagyon készülünk az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjára (#IDUS2018), amely szeptember 20-án lesz. Ennek az eseménynek a központi rendezvényét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán tartják” – tette hozzá Szatmári András.

0 Tovább

Sárvári szkander országos bajnokság – nemzetközi mezőnyben avattak bajnokokat

Nemzetközi mezőny a szkanderosok országos bajnokságán! A sárvári ob-n ugyanis bolgár, orosz, ukrán és török versenyzők is asztalhoz álltak.

 

A magyar válogatott tagjai közül többen is eredményesek voltak. Az ob ismét remek lehetőséget biztosított arra, hogy a megváltozott korosztály- és súlycsoportváltásokat nemzetközi mezőnyben ’tesztelhesse’ a szakvezetés.

„Ezen az ob-n fantasztikus mezőny jött össze. Több feltörekvő klub bizonyította, hogy remek munkát végeztek az elmúlt időszakban. Több érdekes eredmény is született, többek között a masters korosztályú Dobrocsi József a felnőtt korosztályban is elindult, és ott bronzérmes lett. A paraversenyző Simon Dani pedig – a saját kategóriáján kívül – a juniorok között is győzni tudott. Visszatérve a klubokra: a szkander-társadalom egyre szélesebb. Győrben, Bakonyszentivánon például egyre többen sportolnak a korábbi meghatározó klubok mellett” – összegzett Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke azután az ob után, amely csapatversenyét a Dóró Team nyerte meg.

A szkander-válogatott a nyár folyamán folytatja a felkészülést a hazai rendezésű Világkupára, a Judgement Day-re, amelyet szeptemberben rendeznek meg Verőcén.

0 Tovább

Nehézkes vasárnap

Amilyen jól sikerült a szombat, olyan balszerencsés lett a vasárnap Kiss Norbert számára a Kamion Európa-bajnokság németországi hétvégéjén.

A Tankpool24 csapat magyar versenyzője kőkemény csatákba keveredett, technikai hibával is küzdött, ráadásul a szakszerűtlen mentés következtében is megsérült Mercedes kamionja.

A szombati harmadik és negyedik hely után ígéretesnek tűnt a vasárnapi kezdés a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyzőnek: a vasárnapi időmérőn harmadik lett. Később aztán minden összeesküdött a szombathelyi pilóta ellen.

“Nem a mi napunk volt. Az időmérőig még jól ment, sikerült javítanom az előző napihoz képest és harmadik lettem, de a verseny már nem alakult jól. A rajt és az első kanyar még rendben volt ugyan, de a második kanyarban René Reinert be tudta dugni mellém az autója orrát, a harmadik kanyarhoz érve elfékezte magát és nekem jött. Csak a negyedik-ötödik helyre tudtam visszajönni, közben Adam Lacko hátulról ütközött nekem. Továbbmentünk, akkor már Steffi Halmot támadtam és meg is tudtam előzni, de defektet kapott rajtam, emiatt később mehettem a versenyirányításhoz, büntetést végül nem kaptam. Egy darabig a negyedik helyen autóztam, aztán a kormánymű hibája miatt fel kellett adnom a versenyt.”

Ekkor még nem ért véget Kiss Norbert drámája, kamionja mentése közben ugyanis a szakszerűtlen vontatás miatt a Mercedes előbb pattogni kezdett, majd leesett a vontatóról, ez pedig extra károkat okozott a járműben.

“Tönkrement a gumi, a kormánylengéscsillapító is. A csapat jól összerakta a kamiont, de  valami rejtett hibát nem vettünk észre, ezért nem volt benne elég erő az utolsó futamon. Ezen a versenyen a végéről indultam, a kilencedik helyre sikerült feljönni, voltak még előttem büntetések, így a hetedik helyen zártam. Szereztünk ugyan néhány pontot, de összességében katasztrofális nap volt. Nem volt szerencsénk, ez a legrosszabb napunk eddig az idei szezonban.”

Kiss Norbert három versenyhétvége után a harmadik helyen áll a bajnokságban 88 ponttal. Jochen Hahn 137 ponttal vezeti az összetettet, Adam Lacko a második 95 ponttal.

Két hét múlva, július 13-a és 15-e között a Budapesttől alig 150 km-re fekvő Slovakia Ringen, Dunaszerdahely mellett folytatódik a Kamion Európa-bajnokság.

0 Tovább

OCR Eb – Martyin hibátlan teljesítménnyel a 8. lett

Sikeres magyar debütálás az OCR Európa-bajnokságon! A dániai Esbjerg adott otthont az idei OCR Európa-bajnokságnak, amely a magyar terepakadályfutók számára sporttörténelmi volt. A magyarok ugyanis – a hazai szövetség megalakulása után – először indítottak versenyzőket ilyen nagy versenyen. Erdősi Tímea Terézia és Martyin László 15 kilométeren indult és mindketten célba értek.

 

„Hihetetlenül kemény a verseny. Örülök, hogy mindketten egészségesen beértek, Laci hibátlanul teljesítette 15 kilométer 52 akadályát, Timi 10 százalékos rontással zárt, úgyhogy büszke vagyok rájuk. Számunkra elsősorban a tapasztalatszerzés volt a cél ezen a kontinensbajnokságon” – összegzett Zimányi Gábor csapatvezető.

Martyin hibátlan teljesítménye a 8. helyre volt elég, ami kimagasló eredménynek számít – tudtuk meg Rozina Tamástól, a Terepakadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) alelnökétől. (Terepakadályfutásban csak azon versenyzőket rangsorolják, akik hibátlan teljesítményt nyújtanak)

“Ez az Európa-bajnokság sporttörténelmi volt számunkra. Örülök, hogy tudtunk versenyzőket indítani, és annak meg különösen, hogy nem vallottunk szégyent. Sőt! Úgy gondolom, hogy a kezdeti lépések után szövetségi szinten sikerült jó alapokat leraknunk. Már az elején eredményes munkakapcsolatot sikerült kialakítani a nemzetközi szövetséggel (OCR), ezt a munkát kell folytatnunk. Ezen a kontinensviadalon is kiderült, hogy ennek a fiatal sportágnak a krémje, azaz az élversenyzők már nem ‘bulifutással’ töltik az idejüket az akadálypályán. Persze fontos a terepakadályfutás szabadidősportos része is, de az elit kategória az igenis prémiumkategóriás sportágnak számít” – mondta az alelnök. Esbjergben egyébként fesztiválhangulatban zajlott az Eb. A dániai városban több mint 3000 terepakadályfutó állt rajthoz a különböző távokon.

0 Tovább

Újabb pontok

Újabb fontos pontokat szerzett a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző.

A Kamion Európa bajnokság harmadik hétvégéjén a Nürburgringen állt rajthoz Kiss Norbert, a Tankpool24 versenyzője. A szombathelyi pilóta a Hungaroringen megszerzett második és harmadik helyezések után rögtön egy dobogóval nyitott Németországban, értékes pontokat szerezve a kamionsport hazájában.

A rendhagyó menetrend szerint az első időmérő edzésre pénteken került sor, Kiss Norbert ezen a negyedik helyet szerezte meg, amit aztán dobogóra tudott váltani a szombati első futamon. 

“Az időmérőn sajnos csak negyedik lettem, de az első verseny aztán egész jól kijött. Láttam a lámpát, a külső íven meg tudtam előzni René Reinertet, aki aztán mögöttem bajba is keveredett, úgyhogy kis előnnyel, de meg tudtam tartani a harmadik helyet. Jó volt látni, hogy megvolt a tempónk. A fordított rajtrácsos versenyen így a hatodik helyről indultam. Nagyon kalandos volt az egész futam, főleg az első néhány kanyar. Feljöttem a negyedik helyre, sikerült a tavalyi csapattársamat megelőzni, utána utolértem Adam Lackót, de hiába volt nagyon lassú, nem volt lehetőség az előzésre, kilökni meg nem akartam. Egész versenyen nem találtam rajta fogást, így nem sikerült felállni a dobogóra, de sok pontot szereztem. Összességében jó volt, jól jöttem ki a mezőny közepi csatározásokból” - nyilatkozta Kiss Norbert a második futam után.

0 Tovább

Megvan Magyarország első karatés olimpikonja!

Baranyi Zsófia lesz az első karatés, aki Magyarország képviseletében olimpián szerepelhet! Az MTK 16 éves versenyzője a sporttörténelmi tettet a horvátországi Umagban vitte véghez, ahol kiharcolta, hogy részt vehessen sportág első ötkarikás eseményén, az őszi ifjúsági olimpián. 2016 augusztusában vált hivatalossá, hogy a karate bemutatkozhat a 2020-as tokiói olimpián, majd ugyanazon év decemberében a NOB arról is döntött, hogy az idén október 6. és 18. között sorra kerülő Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is ott lehet a sportág.

 

Az ifjúsági olimpián karatéban három fiú és három lány súlycsoport küzdelmeit rendezik meg. A kvalifikáció során először a világranglistáról kategóriánként két versenyző szerzett indulási jogot. Melléjük csatlakoztak az Umagban megrendezett kvalifikációs torna fináléba jutott sportolói. Érdekesség, hogy a horvát tengerparti kisvárosban két egymást követő napon két külön versenyre került sor, vagyis dupla esély kínálkozott a kvótaszerzésre.

A 96(!) ország fiataljait felvonultató umagi torna első versenynapján Baranyi Zsófia egy győzelem után kikapott marokkói ellenfelétől, és kilencedik lett.

A második megmérettetésen aztán ellenállhatatlan volt: legyőzte olasz ellenfelét, majd túljutott hongkongi és osztrák riválisán is. A perui Lopez elleni bírói döntéses győzelem pedig azt jelentette, hogy a korábbi kadet Eb-ezüstérmes és Gymnasiade-második magyar lány ezen a roppant fontos viadalon is döntőbe jutott, így ő lett hazánk első karatés olimpikonja. A döntőben aztán a világranglista negyedik helyén álló Baranyi szintén bírói döntéssel verte a szerb Perovicsot és a dobogó tetejére állhatott fel.

"Nehéz volt, mert itt mindenki jó volt és mindenki nagyon akarta a döntőbe jutást, de végül is sikerült. Nagyon boldog és megkönnyebbült vagyok, de még nem sikerült feldolgozni, hogy kijutottam az ifjúsági olimpiára. Azt pedig, hogy ezzel én vagyok a sportág első hazai olimpikonja, főleg fel kell még dolgoznom, de nagyon jól hangzik... Nagyon el kellett hinnem magamról, hogy képes vagyok rá és tényleg a legjobbak közé tartozom, hiszen mégiscsak ott vagyok a világranglista elején és az előző években vertem már meg olyanokat, akik kijutottak. Végül sikerült elhinnem és úgy álltam oda, hogy most igazán megmutatom, hogy ez vagyok én és nyernem kell. Az ifjúsági olimpiára pedig igyekszem úgy gondolni, mint bármelyik eddigi versenyemre és bízom benne, hogy ott is összejöhet valami. Érmet szeretnék nyerni Buenos Airesben." - nyilatkozta Baranyi Zsófia.

Tanítványa fegyelmezettségét emelte ki edzője, Fischer Mihály, aki egyben a felnőtt válogatott edzője is. 

"Borzasztóan örülünk és talán még fel sem fogtuk az eredményt, de hát ezért jöttünk, ez volt a cél. Zsófi taktikailag nagyon fegyelmezett volt, végig tartotta magát a megbeszéltekhez. A döntőbe jutás és a döntő megnyerése is annak volt köszönhető, hogy nem ment bele azokba a helyzetekbe, amikben az ellenfél nagyon jó, de így is tudta irányítani a küzdelmet mindkét meccsen, így a bírói döntés a javunkra dőlt el. Vele kapcsolatban amúgy is azt tudnám kiemelni, hogy roppant fegyelmezett küzdelem közben, és talán ettől egy kicsit jobb a többieknél. A riválisokat edzői szemmel nézve pedig már most tudom, hogy miként lehetünk még eredményesebbek. Most lesz elég időnk felkészülni az ifjúsági olimpiára és nagyon sokat fogunk dolgozni, rajtunk nem fog múlni. Érmet várok tőle, hogy az milyen színű, az remélhetőleg majd ott kiderül." - mondta Fischer Mihály.

A kvalifikációs tornán Magyarországot három másik versenyző is képviselte. Botos Botond (53 kg), Pintér Dániel (+68) és Papp Dorottya (+59) remekül helytálltak, valamennyien több mérkőzést vívtak meg sikerrel, és az első versenynapon Pintér Dániel az előkelő ötödik helyen végzett.

Ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny, Baranyi Zsófia eredményei:
A 16 közé jutásért: -Cavallaro (olasz) 3-1
Nyolcaddöntő: -Tam (hongkongi) 3-1
Negyeddöntő: -Topalovic (osztrák) 1-1, első szerzett ponttal Baranyi győzött
Elődöntő: -Lopez (perui) 0-0, bíró döntéssel Baranyi győzött
Döntő: -Perovics (szerb) 0-0, bírói döntéssel Baranyi győzött

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum