Ebben az évben minden várakozást felülmúlt a szereplésük. A családfő,  Líbor Dezső világbajnok lett, felesége, Makai Erika vb-ezüstöt szerzett. A két szolnoki sportember jövőre szeretné megismételni - vagy ha lehet - túlszárnyalni a 2010-es eredményeket, az óévet pedig a már hagyományos szumós focival búcsúztatják.

Mindketten válogatott szumósok, de Magyarországon nem lehet ebből megélni, így főállásban egy bevásárlóközpontban dolgoznak. Erika kereskedelmi asszisztens, míg Dezső áruátvételi ellenőr. Mindezek mellett a családi gazdaságban is kiveszik a részüket a munkából. Száz hektárnyi földet művelnek meg, és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Edzésen egymás ellen is küzdenek, de ez nem az...

Az ünnepek alatt egy picit tudtak lazítani. „Nálunk nem elkoptatott közhely, a szeretet ünnepe. Szeretjük a karácsonyt, és imádjuk a családi összejöveteleket” – mondta Makai Erika. „Szilveszterkor semmiképp se hagynánk ki a nagy focimeccset. Az edzőterem melletti salakpályát megszálljuk, és egy végeláthatatlan meccs kezdődik. Persze azért megadjuk a módját a pálya mellett is. Nem hiányozhat ilyenkor a hurka, kolbász és a pezsgő sem. Ez afféle szumós hagyomány.”

Dupláztak itthon és Lengyelországban is nyertek

Makai Erika és Líbor Dezső is két magyar bajnoki címet szerzett idén. A szumósok a saját súlycsoporton kívül a nyílt kategóriában is indulhatnak. Erika a +80 kilósok között, Dezső pedig a +115 kilósok között győzött, mindezt megfejelték egy-egy, az open mezőnyben szerzett magyar bajnoki arannyal. A világbajnokságot megelőzően mindketten nyertek a Lengyel Nagydíjon, és az aranyak mellé fejenként begyűjtöttek egy ezüstöt is.

Dobogón a magyar világbajnok

Magyar szempontból a sportág legsikeresebb világbajnoksága

Lengyelországban megtört a jég. Líbor Dezső amerikai, bolgár és egyiptomi ellenfelek legyőzése után került szembe az oroszok 190 kg súlyú versenyzőjével, akit eddig mindössze egyszer tudott legyőzni 2004-ben, a szolnoki Európa-bajnokságon, végül Alan Karajev behódolt a magyar őserőnek.

Makai Erika a dobogón

Makai Erika az elődöntőben találkozott mumusával, az ukrán Olga Davydkóval, akit addig soha nem tudott legyőzni, de Lengyelországban sikerült. Makai végül ezüstéremmel zárt. A harmadik érmet Kálló Gyöngyi szerezte. A magyar válogatott kiválósága harmadik lett az open kategóriában.

Kálló Gyöngyi és Makai Erika

Jövőre Egyiptomban lesz a szumó-vb, az Eb-t pedig Észtországban rendezik meg, remélhetőleg a szumós házaspár sikereivel.

Merész ünneplés - Líbort dobálták a magyarok Lengyelországban