Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó - Három magyar bronz az észtországi Európa-kupán​​​​​​​

Folytatták remek szereplésüket a hazai szumósok. A sikeres január után, ebben a hónapban újabb nemzetközi dobogós helyekkel büszkélkedhetnek a válogatott tagjai. Ezúttal a West Viru Openen léptek küzdőtérre a  magyarok.

Három szumós érem Észtországban! A Vinniben megrendezett Európa-kupán két magyar szumós indult. Szilágyi Erik (100 kg) és Kotricz Dávid (115 kg). Szilágyi súlycsoportjában és openben is dobogóra állhatott, miután mindkét mezőnyben harmadik lett.

Kotricz Dávid a súlycsoportjában szerzett bronzérmet. Ebben a sportágban az egyes kategóriákban megrendezett küzdelmek mellett nyílt versenyt is rendeznek, ahol súlycsoporttól függetlenül sorsolják össze a mezőny tagjait.

A szumósok az évet egy sikeres hazai nemzetközi eseménnyel nyitották Érden, ott több magyar győzelem is született.

0 Tovább

Szumó – Magyar győzelmek az érdi nemzetközi versenyen

Sikeres szezonkezdet a szumósoknál! Érden megrendezték az Aquatherm Zsigmond Kupát. A rangos nemzetközi megmérettetés egyben Tar Mihály Emlékverseny is volt.

Többek között német, azeri, lengyel és norvég szumósok léptek küzdőtérre a több, mint 170 nevezést felvonultató viadalon.

A több magyar sikert hozó eseményen aranyérmes lett Berta Mike (70 kg), Zsivnovszky Péter (85 kg), és Délceg József (100 kg), Varga Dániel (115 kg), Végh Artúr (+115) – mondta el Sipos Árpád főszervező.

„Úgy gondolom, hogy sikeresen kezdte a sportág az évet, külön öröm, hogy például női vonalon, ahol generációváltás zajlik le éppen, a Kaszás lányok aranyérmesek lettek Érden. Kaszás Elza a 60, Kaszás Lilla pedig a 73 kilogrammos kategóriát nyerte meg” – fogalmazott Sipos Árpád.

Ancsin László szerint a sikeres 2023-as év után remélhetőleg idén is hozzák a magyarok a nemzetközi eredményeket. „Persze idén nem lesznek multisport eseményeink, de világversenyeken küzdőtérre lépünk. A sportág sajnos  lekerült a Világjátékok programjáról, idén a nemzetközi sportdiplomáciánk arról szól, hogy a visszakerülés lehetőségeit megvizsgáljuk, és azért mindent megtegyünk. Távlati céljaink között szerepel az, hogy Magyarország felnőtt világversenynek adjon otthont” – összegzett a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke, a sportágat irányító európai szövetség alelnöke.

0 Tovább

Ünnepeltek a szumósok

A Magyar Sumo Szakszövetség megtartotta év végi díjátadóval egybekötött rendezvényét. A Magyar Sport Házában kiderült az is, hogy az év női versenyzője Elekes Enikő lett, míg a férfi kategóriában Buzás Patrik vehette át a díjat. Az est során egyébként közel 50 sportember kapott oklevelet.

„Sikeres évet zártak versenyzőink, ezért fontosnak tartottuk, hogy egy szerény ünnepségen köszöntsük mindazokat, akik eredményesek voltak 2023-ban. Soha rosszabb évet, hiszen többek között megszületett idén az első női magyar vb-arany, volt éremszerzés a Küzdősportok Világjátékán, és a különböző utánpótlás kategóriákban is jól szerepeltek válogatottjaink” – összegzett Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Buzás Patrik bronzérmes lett Rijádban

Megvan az első magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A szaúd-arábiai Rijádban zajló multisport versenyen a szumós Buzás Patrik bronzérmes lett a 85 kilogrammosok között. Pap Arnold a nehézsúlyúaknál a hetedik helyet szerezte meg – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Szempontunkból jól indult a rijádi világverseny. Az első magyar érdekeltségű napon már volt éremszerzés Buzás Patrik jóvoltából. Az Érdi Spartacus SC szumósa nagyot küzdött, közel volt ahhoz, hogy még ennél is fényesebb érmet szerezzen, de végül felállhatott a dobogó harmadik fokára úgy, hogy a vert mezőnyben többek között ott volt a japán világbajnok Oku Tomohisa is.

„Sikerült a formaidőzítésem. Edzőmmel, Kovács Jánossal jó taktikát raktunk össze a Világjátékokra, amely a legtöbb esetben működött. A japán vb-aranyérmestől tartottam a legjobban, de az, hogy a második meccsen nyerni tudtam ellene, hatalmas önbizalmat adott. Kis túlzással gyakorlatilag a világbajnokságról érkeztem meg a Világjátékokra. Japánban ötödik lettem, és ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton járok.” – értékelte saját teljesítményét a 2023-as Küzdősportok Világjátékán az első magyar érem tulajdonosa.

Pap Arnold egy kicsit csalódottan nyilatkozott. „Többet vártam magamtól, azzal a nem titkolt céllal érkeztem ide, hogy érmet szerezzek. Ez most, a súlycsoportomban nem jött össze. Folytatás következik openben.” – mondta a Pécsi Sumo Club Sportegyesület versenyzője, aki a sportág történetének talán az egyik leghosszabb meccsét produkálta az amerikai Gilberto De La Torre ellen. Annak az összecsapásnak ugyanis háromszor ugrottak neki, csak harmadik újrakezdés után tudott nyerni végül Pap.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke az érem miatt elégedetten értékelt. „Soha rosszabb sorozatot. Nemrég a szumó-világbajnokságon két érmet szereztünk, megszületett az első női világbajnoki arany, Elekes Enikőnek köszönhetően, most pedig a World Combat Games-en is lett egy magyar érem. Mindez azt mutatja, hogy versenyzőink továbbra is tudnak maradandót alkotni a világ élvonalában. Patrik teljesítménye előtt le a kalappal, Arnold is nagyot küzdött, de ilyen ez a sportág nincsenek könnyű meccsek...” – mondta Ancsin László.

A Rijádban zajló Küzdősportok Világjátéka október 30-áig tart. Az eseményen a magyar színeket 9 sportágban 18 versenyző képviseli. Szaúd-Arábia fővárosába egyébként 120 ország 1500 sportolója érkezett. A hónap végéig összesen 16 sportágban avatnak bajnokot. Magyarországon a játékokra utazó csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálta/koordinálja, a magyar delegációt és a csapat utaztatását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

18 éves Gyuricza Marcell, a szumó-vb magyar bronzérmese

A Tokióban a napokban lezajlott 24. Szumo Világbajnokság első magyar érmét Gyuricza Marcell szerezte. A Tökölön élő junior vb-bronzérmes október 11-én, szerdán ünnepelte 18. születésnapját. A gratulációt követően eddigi sportkapcsolatairól kezdtük beszélgetésünket.

– Nyolc éves koromban volt az iskolában egy birkózó bemutató ami rögtön magával ragadott. 2014-től birkózom a Tököli Birkózó SE-ben, s mivel Iváncsics Géza bácsi megszerettette velem a sportágat, így meg is maradtam birkózónak. Mellette elkezdtem szumózni is, 2019-ben már az U14-es Eb-n aranyérmes lettem. A legnagyobb riválisom a szigetszentmiklósi Zsivnovszky Peti volt, akitől előzőleg mindig kikaptam, a döntőben először sikerült nyernem ellene.

– Ettől a sikertől függetlenül a birkózás mindmáig elsőbbséget élvez?

– A birkózás sokkal nehezebb sportág, ott a sikerekért is jobban meg kell szenvedni, ott nincsenek olyan villámgyorsan véget érő küzdelmek, mint a szumoban és mégis nagyobb a vonzereje, mert olimpiai sportág. Ott szabadfogásban versenyzek, a 97 kilósok mezőnyében. Tavaly volt az eddigi legsikeresebb szezonom, hiszen három országos bajnoki cím mellett, Európa-bajnoki, és világbajnoki 5. helyezett lettem birkózásban, és megnyertem az U23-as Európa-bajnokságot szumoban. Súlyomnál fogva Tökölön nincs edzőpartnerem, ezért évek óta a Budapest XVI. kerületében működő Kertváros SE és a KIMBA edzéseit látogatom, a mellett, hogy megmaradtam a Tököli Birkózó SE versenyzőjének. Egyébként a szabadfogás áll közelebb hozzám, azt a stílust a szumóban is tudom kamatoztatni. Birkózásban idén már vége az egyéni versenyeknek, a csapatbajnokságokra novemberben kerül sor, ahol vendégjátékosként fogok szerepelni a Kertvárosi SE színeiben. Hosszabb távú terveim is vannak, amelyek végén egy sikeres olimpiai szereplésben bízom. Akár már 2028-ban is.

– Tökölről a XVI. kerületbe járni edzésekre, nem egyszerű dolog lehetett.

– Mivel gyakorlatilag minden nap ott edzettem, az odaút két óra volt, a visszautazást edzőm Iváncsics Géza bácsi intézte, aki mindig értem jött. A hosszú utazások ideje alatt leginkább tanulok vagy telefonálgatgok. A Csepelen működő, sporttagozatos Baptista Gimnázium tanulója vagyok.

 A 2022-es, sikeres év 2023-ban is folytatódott?

– Idén nem voltam bevethető, mert megoperálták a jobb vállamat és ezért közel egy fél évig nem versenyezhettem. Az első, komolyabb eredményem a Tokióban a hét végén megszerzett szumo vb-bronzérem.

– A gimnázium, a birkózás, meg a hosszú utazások mellett mire marad még ideje?

– Nagyon szeretek horgászni, de erre a passziómra legfeljebb havonta egy-két alkalommal tudok időt szakítani. Több helyen is megfordulok, így Dunavarsányban és a környéken működő számos magán horgásztó is választási lehetőséget kínál. Messzebbre is eljutok olykor, Tiszakécskén például családi lehetőségünk is van a horgászásra.

– A most lezajlott vb-re miként gondol vissza?

– A brazil sráctól kikaptam, de ha az európai bíró elengedi az első rajtot, sokkal jobb helyzetbe kerülhettem volna, s talán a döntő is megnyílt volna előttem. Az ázsiai bírók sokkal rugalmasabbak, mint az európaiak, ők bármelyikük is elengedte volna az első rajtot, amint lenn van minkét versenyző mindkét kézfeje a doion. Az európaiaknak ez nem elég, ők személy szerint akarják megadni az engedélyt a rajtra. Ami pedig általánosságban illeti a versenyeket, a japánok egyértelműen kimagaslottak a 28 ország képviselői közül. Egészen más a testalkatuk is, és ráadásul nagyon erősek is. Bizonyára sok mindent alapvetően másként csinálnak a felkészülés során is, mint a többiek.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Szumó – Van már női világbajnoka Magyarországnak​​​​​​​

Elekes Enikő sporttörténelmi sikere Japánban. A Tokióban zajló szumó-világbajnokságon Elekes a 65 kilogrammos mezőnyben aranyérmes lett. Korábban nem volt női világbajnoka Magyarországnak ebben a sportágban. Buzás Patrik a legerősebb mezőnyben, a 85 kilogrammosok között közel volt az éremhez, végül 5. lett. Ugyancsak ötödikként zárt Baljer Roxána középsúlyban (65-73 kg),  és a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold, Berregi Balázs alkotta férfi csapat is. Openben Szilágyi Erik indult, ő hetedikként fejezte be a vb-t. Az U18-asok között Gyuricza Marcell a 100 kilós mezőnyben bronzérmesként végzett. Baljer Kitti (60 kg) pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint Elekes Enikő teljesítménye több szempontból is figyelemre méltó.  „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, kiváló eredményei vannak birkózásban is. Eddig többször bizonyított szumóban is, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta nevét a szumó sporttörténelmébe.  Rajta kívül nagyon értékesek a pontszerző helyek” – mondta Ancsin László.

A szumósok következő nagy megmérettetése a Küzdősportok Világjátéka lesz a Szaúd-Arábiai Rijádban, ahol Buzás Patrik és Pap Arnold képviseli a magyar színeket. A játékok október 20-án kezdődnek és a hónap végéig tartanak.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Egy csapat és hat egyéni érem!​​​​​​​

Hét bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokságon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg). Az Eb zárónapján pedig a Végh Artúr, Molnár Tamás, Végh Richárd, Pap Arnold összeállítású férfi csapat is dobogóra állt, miután a bronzmeccsen 2-1-re verte a norvégokat, így harmadikként zárt.

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett. Pap openben is indult, és ott is Eb-ötödik lett, akárcsak Szilágyi Erik.

A szumó Európa-bajnokságokon rendszerint osztanak Fair Play-díjat. A férfi kategóriában idén Molnár Tamás kapta.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés volt a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora. Idén is mi adtuk a Fair Play-díjat, ezt korábbi Európa-bajnokságon Pap Arnold és Szilágyi Erik is kiérdemelte, ez sok mindent elárul a magyarok versenyzéséről.” – mondta a sportvezető.

A világbajnokságnak október 7-8-án Tokió, míg a Küzdősportok Világjátékának október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont.

A teljes magyar delegáció kiutazását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja, a csapat koordinációját pedig a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el.

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Féltucat érem Lengyelországban​​​​​​​

Hat bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokság szombati versenynapján. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg).

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett.

A világbajnokságnak Tokió, a Küzdősportok Világjátékának pedig a szaúd-arábiai Rijád ad otthont.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés lesz a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora” – mondta a sportvezető.

Vasárnap az open- és csapatversenyekkel folytatódik az Eb. 

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Csúcsrajáratott szumósok képviselik a magyar színeket Rijádban​​​​​​​

Két szumós, Buzás Patrik (85 kg) és Pap Arnold (nehézsúly) indul a Szaúd-Arábiában megrendezendő Küzdősportok Világjátékán. Mindketten prémium kategóriás felkészülési állomásokkal hangolódnak a multisport versenyre, hiszen előbb az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon bizonyíthatnak.

 

Buzás Patrik abban bízik, hogy tud majd meglepetést okozni. „Az egész évem a Küzdősportok Világjátékára lett összerakva. Az Eb-n és a vb-n is az a cél, hogy a szaúdi játékokra legyek csúcsformában. Ismerve az ellenfeleket, úgy gondolom, hogy egy-két meglepetéssel tudok majd szolgálni” – mondta Buzás.

Pap Arnold az éremszerzésben reménykedik. „Az élsportban közel 20 évem van benne. Sokat várok a Küzdősportok Világjátékától. Jó formában vagyok, heti háromszor edzem szűkebb környezetemben Pécsett, emellett Érdre is elmegyek rendszeresen válogatott tréningekre, és a hazai szumó atyjához, Rovnyai Jani bácsihoz is járok” – nyilatkozta Pap Arnold.

„A legutóbbi multisport versenyen többször nem jött ki nekünk a lépés, ideje, hogy forduljon a kocka” – ezt már Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke mondta. „Az Európa Játékokon több ötödik helyezés volt, közel voltunk sok dobogós helyhez, ezúttal bízom abban, hogy a magyar szumósok markánsabb nyomot hagynak majd...”- tette hozzá a sportvezető.

A szumó Eb-t a lengyelország Krotoszinban, a vb-t pedig Tokióban rendezik meg.  

Magyarországon a hazai csapat koordinációjáért a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) felel. A szervezet korábban grapplingesek, szkanderosok, és egy jiu-jitsus indulását jelentette be az október 20-án kezdődő játékokra, melynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijad ad otthont, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Európa Játékok – Csapatezüst a szumósoktól​​​​​​​

Újabb érmet szereztek a magyar szumósok a lengyelországi Európa Játékokon. A bemutató sportágként szereplő szumósok ezüstérmesek lettek a férfi csapatversenyben, amely kimagasló eredménynek számít. Kluczében, a magyar csapatban Szilágyi Erik, Végh Artúr, Molnár Tamás és Laczkó Benedek kapott helyet.

Az aranyérmet az ukránok szerezték meg  a magyarok és a georgiaiak előtt. Korábban két bronzérmet nyertek a magyarok ebben a sportágban. Baljer Kitti és Lackó Benedek is dobogóra állt. Előbbi versenyzőnk a női 60 kilogrammosok mezőnyében lett harmadik, míg utóbbi a 100 kilósok között lett éremszerző.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a lengyeleknél jó minősítést kapott a sportág. „Dariusz Rozum, az Európai Sumo Szövetség elnöke bejelentette, hogy a sportág életében ez egy újabb mérföldkő volt. Bemutatkozhatott az Európa Játékokon és jó esély van arra, hogy a következő kontinentális multisportversenyen teljes jogú tagsággal bírjon” – mondta Ancsin László, aki egyben az európai szövetség alelnöke is.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum