Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lendületben a Herczig, Ferencz kettős!

Az élmezőnyben autózik a Herczig, Ferencz páros a rali Eb-n. A Lengyel Rallye vasárnap zárul.

A rali Európa-bajnokság első futamán Lengyelországban ült autóba a ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse. Herczig Norbert és Ferencz Ramón a pénteki kvalifikáción a hatodik leggyorsabb időt autózta, a szuperspeciál után pedig a 14. helyről kezdte meg a versenyt.

„Meglátszik az a plusz verseny, amit Portugáliában, a világbajnoki mezőnyben teljesítettünk. Jó a tempónk a nyitófutamon és nagy kedvvel versenyzünk” – összegzett Herczig Norbert.

A páros a zárónapot az összetett hatodik helyről várja, ami ebben az erős mezőnyben kifejezetten jó pozíciónak számít.

„Nagyon kis különbségek vannak a negyedik helyezettől a kilencedikig. Igyekszünk mindent kihozni magunkból és az autóból az utolsó hat szakaszon.” – tette hozzá a négyszeres abszolút magyar bajnok.

A mezőny vasárnap Mikolajkiból az utolsó városi szakaszra Varsóba megy, és ott zárul a nagy presztízsű Lengyel Rallye, amelyet ezúttal századik alkalommal rendeztek meg.

0 Tovább

Uszonyosúszás - Ez volt minden idők legjobb magyar junior világbajnoki szereplése!

Egy arany, egy ezüst és egy bronz a végére. A magyar junior uszonyosúszó-válogatott minden várakozást felülmúlva 19 éremmel zárta a világbajnokságot Lignanóban. Ez volt minden idők legjobb magyar junior világbajnoki szereplése.

A zárónapon Kiss Nándor lett aranyérmes, miután a 800 méteres felszíni úszásban sem talált legyőzőre. Itt a dobogó 2. fokára is magyar versenyző állhatott fel, Pázmányi Sándor ugyanis ezüstérmes lett. A 4X100-as férfi felszíni váltó sem tért haza érem nélkül, a Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor kvartett ugyanis bronzérmes lett. A délelőtti selejtezőben Márton Balázs is segítette a váltót, az ő helyére ugrott be a fináléba Kiss Nándor.

A szakvezetés a vb előtt felhívta a figyelmet arra, hogy egy nagyon motivált, jó formában lévő magyar válogatott utazik ki Olaszországba. Az elvárásokkal kapcsolatban Kókai Dávid csapatvezető akkor úgy fogalmazott, hogy 15 érem is összejöhet a mieinknek. A vége 19 érem lett, amely jó bizonyítéka annak, hogy a Magyar Búvár Szakszövetségnél jó kezekben van az utánpótlás.

"Hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzéremmel zártunk. Ez minden idők legjobb junior világbajnoki szereplése, ami önmagáért beszél! Külön kiemelném, hogy az érmek jelentős részét olyan fiatalok szerezték, akik még jövőre is ebben a korosztályban versenyeznek. Négy váltó versenyszámban is érmet szereztünk, ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozottan erős volt a mostani junior-válogatott" – összegzett az utolsó eredményhirdetés után Veress András, az 5 aranyérmet szerző gyöngyösi kettős, azaz Kiss Nándor és Pernyész Dorottya edzője.

Junior uszonyosúszó-világbajnokság

Lignano/Olaszország

A magyar dobogósok:

-          Arany

férfi 400 m felszíni– Kiss Nándor (junior világcsúcs - 2:58,70 p.)

női 100 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (junior országos csúcs - 48,10 mp.)

férfi 1500 m felszíni - Pázmányi Sándor

200 m felszíni - Kiss Nándor (junior országos csúcs - 1:21,50 p.)

női 50 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya

800 m felszíni - Kiss Nándor

-          Ezüst

női 100 m felszíni - Suba Sára (junior országos csúcs - 40,18 mp.)

férfi 100 m uszonyos gyors - Lipők Larion

4x100 mix gyors - Pálfi János, Pernyész Dorottya/Szili Ágnes, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion (Szili a selejtezőben úszott)

női 50 m felszíni– Suba Sára (junior országos csúcs - 18,42 mp.)

férfi 400 m uszonyos gyors - Béres Attila

női 4x200 felszíni - Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára

férfi 4x200 felszíni - Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor

férfi 800 m felszíni - Pázmányi Sándor

-          Bronz

férfi 400 m felszíni - Pázmányi Sándor

női 200 m felszíni - Suba Sára

női 200 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (egyéni csúcs - 1:47,37 p.)

férfi 50 m uszonyos gyors - Lipők Larion

férfi 4x100 felszíni - Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor/ Márton Balázs (Márton a selejtezőben úszott)

0 Tovább

Rali Eb – Felbőgtek a motorok Lengyelországban

Elstartolt a rali Európa-bajnokság idei sorozata. A Lengyel Ralin a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a pénteki kvalifikáción a hatodik leggyorsabb időt autózta, ezek után a magyar duó a 10. rajthelyet választotta.

A mezőny túl van egy szuper speciálon is, amely már beleszámít a versenybe, itt a ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse a 14. idővel zárt, innen kezdődött a mai első szakasz.

A Lengyel Ralin ma nyolc, holnap pedig hat szakaszt teljesítenek a versenyzők.

0 Tovább

A paralimpia előtti utolsó világkupa következik

Legjobb parafekvenyomóink Dubajban versenyeznek. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint Mezei Katalin, Tunkel Nándor és Sedric Watchou indul az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában megrendezendő világkupán. Mezei 55 kilogrammban, Tunkel a 49, Sedric Watchou pedig a 88 kilósok között igyekszik maradandót alkotni. A dubaji VK a paralimpia előtti utolsó nagy nemzetközi verseny.

A magyar küldöttséghez tartozott volna még a +107 kilogrammosok között versenyző Sas Sándor is, de ő sérülés miatt nem lesz ott a VK-n.  

A legutóbbi Világkupán Tbilisziben Tunkel Nándor nagyot versenyzett, és aranyérmesként tért haza. A tavalyról idénre halasztott paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban.

0 Tovább

Gyerekfitnesz-vb: A magyarok megnyerték a nemzetek versenyét

Elsöprő magyar sikerrel ért véget a gyerekfitnesz-világbajnokság. A szerbiai Cacak adott otthont a világversenynek, ahol a magyar küldöttség 6 aranyérmet, 7 ezüstöt és 2 bronzot gyűjtött be.

A magyar csapatból Toók Abigél, Szabó Jázmin, Csépány Nikolett, Tóth Patrícia, Lengyel Fruzsina és Göbölös-Szabó Dorka lett aranyérmes.

A dobogó második fokára állhatott fel Lukács Gábor, Hegyesi Erik, Gál-Olasz Villő, Kovács Rita, Bárdi Rebeka, Lukács Kitti és Mercs Gréta, míg Fürjes Adél és Gulyás Eszter lett bronzérmes.

A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség információi szerint az érmeken túl több pontszerző helyet is elcsíptek a mieink.

A kiváló szereplésnek köszönhetően Magyarország az élen végzett a nemzetek rangsorában, megelőzve a dobogón Oroszországot és Ukrajnát. 

0 Tovább

A Magyar Birkózó Szövetség is a testnevelés oktatását segítené

A Nemzeti Alaptanterv 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három sportág, a birkózás a judo és a karate képvisel. Az érintett sportági szakszövetségek – valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete – összefogtak, és felajánlják segítségüket, hogy a küzdősportok iskolai oktatása hatékonyan és magas szakmai színvonalon valósulhasson meg.

A felajánlásról a szervezetek 2021. június 17-én sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, Bacsu Margaréta, az MJSZ sportágfejlesztési igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke és Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára szólaltak fel.

Küzdősportok a NAT-ban

A Nemzeti Alaptantervben 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása. A testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben azonban nem mindenhol valósulhatott meg a strukturált küzdősport képzés. Az iskolákban pedig a NAT-ban szereplő alacsony óraszám nem tette szükségessé a testnevelő tanároknak a magas szintű küzdősport oktatást.

Új helyzet állt elő

A 2020-ban megszületett új NAT testnevelést érintő tananyagában hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A klasszikus atlétika-torna-sportjáték mozgásműveltség tartalmak mellé az óraszám tekintetében felzárkóztak a küzdősportok – nevesítve a birkózás, a judo és a karate –, amelyeket immár hasonlóan magas óraszámban szükséges tanítani.

Küzdősportok előnyei a testnevelésben

A küzdősportok jellemfejlesztő szerepe vitathatatlan: fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek. Elsajátításukkal csökken a szorongás, nő az önbizalom. Ráadásul testnevelésórán a tanulók munkája csak kölcsönös toleranciával és egymást segítő gyakorlással valósulhat meg. A Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség egyetért abban, hogy a küzdősport hiánypótló a diákok testi és lelki fejlesztésében, és helye van a mindennapos testnevelésben.

A szövetségek felajánlják segítségüket

A három érintett szövetség tisztában van vele, hogy a testnevelő tanárok számára hatalmas kihívást jelent NAT 2020 szerinti magas szakmai színvonalon oktatni a küzdősportokat. Ezért a három szövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” címmel közös dokumentumot fogalmazott meg és írt alá, a küzdősportok magas színvonalú oktatásának segítését tűzve ki célul, amely – igény esetén – három területen valósulhatna meg:

- A szövetségek készek szakembereket delegálni az iskolákba, akik segítenek a testnevelő tanároknak az adott küzdősport oktatásában.

- Ott, ahol ez szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel segítik a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokat illető szakmai munkáját.

- Szakembereket biztosítanak a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére mindhárom sportágban.

A szakma is a kezdeményezés mellett

A Magyar Diáksport Szövetség a cselgáncsosokkal és a karatésokkal már dolgozott együtt akkreditált pedagógus továbbképzési programokon. Ezek tapasztalatai bizonyítják, hogy a testnevelők szívesen fogadnak olyan mozgásanyagot, amely integrálható a munkájukba. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is egyetért a küzdőportok oktatásának szükségességével, és a kapcsolódó továbbképzésekkel – ezért is írta alá mindkét szervezet a közös dokumentumot.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Tovább tart a magyar csoda Lignanóban

A magyar küldöttség eddig 5 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett

A magyar junior uszonyosúszó-válogatott már most túlteljesítette az előzetes várakozásokat. Mielőtt a csapat elutazott volna az olaszországi Lignanóba, Kókai Dávid csapatvezető úgy nyilatkozott, hogy 15 érmet is szerezhetnek a mieink. Nos, a csütörtöki versenynap után már 16 éremnél tart a küldöttség.

Az 50 uszonyos női gyors döntőjét Pernyész Dorottya nyerte meg, ezzel megszerezte a válogatott ötödik aranyérmét. Béres Attila is dobogóra állt egyéniben, miután a 400 uszonyos gyors fináléjában 2. lett, míg Lipők Larion harmadikként zárt 50 uszonyos gyorson. Suba Sára csütörtökön egy ezüstöt szerzett az 50 méteres felszíni úszás döntőjében, méghozzá 18.42 másodperces junior országos csúccsal.

Tovább remekeltek a váltók is: a Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára négyes ezüstérmes lett a 4x200 felszíni váltóversenyben, akárcsak a fiúk hasonló számában a Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor alkotta magyar kvartett.

 "16 éremnél jár a fiatal magyar csapat, ezzel már túl is szárnyaltuk az előzetes elvárásokat. Pernyész Dorottya újabb aranyérme mellett a váltók ezüstérme remekül mutatja, hogy milyen kiegyensúlyozott és erős ez a társaság! Külön kiemelném Béres Attila és Suba Sára egyéni ezüstérmét, mindketten remekül versenyeztek, csakúgy, mint Lipők Larion, aki bronzérmet szerzett!" – összegzett Szabó László, a magyar csapat edzője.

A magyar küldöttség eddig 5 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett a Lignanóban zajló világbajnokságon.

0 Tovább

Három küzdősportos szövetség a testnevelés oktatását segítené

A Nemzeti Alaptanterv 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három sportág, a birkózás a judo és a karate képvisel. Az érintett sportági szakszövetségek – valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete – összefogtak, és felajánlják segítségüket, hogy a küzdősportok iskolai oktatása hatékonyan és magas szakmai színvonalon valósulhasson meg.

A felajánlásról a szervezetek 2021. június 17-én sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, Bacsu Margaréta, az MJSZ sportágfejlesztési igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke és Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára szólaltak fel.

Küzdősportok a NAT-ban

A Nemzeti Alaptantervben 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása. A testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben azonban nem mindenhol valósulhatott meg a strukturált küzdősport képzés. Az iskolákban pedig a NAT-ban szereplő alacsony óraszám nem tette szükségessé a testnevelő tanároknak a magas szintű küzdősport oktatást.

Új helyzet állt elő

A 2020-ban megszületett új NAT testnevelést érintő tananyagában hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A klasszikus atlétika-torna-sportjáték mozgásműveltség tartalmak mellé az óraszám tekintetében felzárkóztak a küzdősportok – nevesítve a birkózás, a judo és a karate –, amelyeket immár hasonlóan magas óraszámban szükséges tanítani.

Küzdősportok előnyei a testnevelésben

A küzdősportok jellemfejlesztő szerepe vitathatatlan: fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek. Elsajátításukkal csökken a szorongás, nő az önbizalom. Ráadásul testnevelésórán a tanulók munkája csak kölcsönös toleranciával és egymást segítő gyakorlással valósulhat meg. A Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség egyetért abban, hogy a küzdősport hiánypótló a diákok testi és lelki fejlesztésében, és helye van a mindennapos testnevelésben.

A szövetségek felajánlják segítségüket

A három érintett szövetség tisztában van vele, hogy a testnevelő tanárok számára hatalmas kihívást jelent NAT 2020 szerinti magas szakmai színvonalon oktatni a küzdősportokat. Ezért a három szövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” címmel közös dokumentumot fogalmazott meg és írt alá, a küzdősportok magas színvonalú oktatásának segítését tűzve ki célul, amely – igény esetén – három területen valósulhatna meg:

-          A szövetségek készek szakembereket delegálni az iskolákba, akik segítenek a testnevelő tanároknak az adott küzdősport oktatásában.

-          Ott, ahol ez szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel segítik a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokat illető szakmai munkáját.

-          Szakembereket biztosítanak a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére mindhárom sportágban.

A szakma is a kezdeményezés mellett

A Magyar Diáksport Szövetség a cselgáncsosokkal és a karatésokkal már dolgozott együtt akkreditált pedagógus továbbképzési programokon. Ezek tapasztalatai bizonyítják, hogy a testnevelők szívesen fogadnak olyan mozgásanyagot, amely integrálható a munkájukba. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is egyetért a küzdőportok oktatásának szükségességével, és a kapcsolódó továbbképzésekkel – ezért is írta alá mindkét szervezet a közös dokumentumot. 

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Tovább tart a magyarok lendülete

Két arany, egy ezüst, két bronz szerdán…

Továbbra is remekelnek a magyar fiatalok az olaszországi Lignanóban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon. 

Kiss Nándor ott folytatta, ahol a vb első napján abbahagyta. A fiatal tehetség az uszonyosúszó-világbajnokság nyitónapján egy világcsúccsal és egy arannyal köszönt be, a második versenynap a 200 méteres felszíni döntőben junior országos csúccsal (1 perc 21.50 mp) világbajnok lett. Szerdán Pázmányi Sándor is aranyérmes lett. A magyar klasszis az 1500 felszíni kategóriában szerzett világbajnoki címet. Fantasztikus versenyt hozott a 4X100-as mix gyors. Itt a magyarok ezüstérmesek lettek. A Pálfi János, Pernyész Dorottya, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion alkotta kvartett csapott célba másodikként. A selejtezőben Szili Ágnes is helyet kapott a váltóban, helyette a délutáni programban Pernyész Dorottya úszott.

A nőknél a 200-as felszíni kategóriában Suba Sára bronzérmes lett, akárcsak a női 200 uszonyos gyors döntőjében Pernyész Dorottya.

Kókai Dávid csapatvezető szerint elképesztően izgalmas versenyek voltak szerdán „Az újabb 2 aranyérem nagyon jó helyre került. Csapatként is remekül vizsgáznak a fiatalok, csütörtökön további érmekre számítunk!" – összegzett a csapatvezető.

A magyar küldöttség jelenleg 4 aranynál, 3 ezüstnél és 3 bronzéremnél tart a Lignanóban zajló világbajnokságon.

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Eredményes nyitónap

Erős kezdés a junior uszonyosúszó-világbajnokságon. A magyar válogatott öt érmet, közte két aranyat szerzett a nyitónapon Lignanóban – tudósít a Magyar Búvár Szakszövetség Sajtószolgálata.

Az olaszországi vb-n Kiss Nándor 400 méter felszíni úszásban junior világcsúccsal (2 perc 58.70 másodperc) győzött. Ugyancsak a dobogó legmagasabb fokára állhatott Pernyész Dorottya, aki a 100 méteres uszonyos gyors női fináléjában junior országos csúccsal (48.10 mp) győzött.

100 méteres női felszíniben Suba Sára lett ezüstérmes, miután 40.18 másodperces országos csúccsal csapott célba, a 100 méteres férfi uszonyos gyors döntőjében pedig Lipők Larion szerzett ezüstöt. Az ötödik érmet Pázmányi Sándor szerezte, ő 3. lett a 400 felszíni fináléban.

Veress András, a két világbajnok gyöngyösi versenyző edzője így értékelt: "Nagy álmunk vált valóra, mindketten kitettek magukért, maximálisan elégedett vagyok! A teljes csapat kihozta a maximumot az első napból, izgatottan várjuk a holnapi folytatást!"

A magyar csapat 2 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzéremmel az éremtáblázat 2. helyén várja a folytatást!

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum