Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Debreceni sikerrel zárult a Medikus Kupa

Három nap alatt több mint háromezer, orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgató mérte össze tudását öt sportágban a Medikus Kupán, melynek idén a Debreceni Egyetem volt a rendezője. A Medikus Kupát a legtöbb pontot összegyűjtő Debreceni Egyetem vihette haza.

 

Március 31-én zárult a 47. Medikus Kupa Debrecenben, a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, ahol három napon át magyar orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgatók versengtek egymással. Több mint háromezer hallgató érkezett az ország minden szegletéből, hogy részt vegyenek a népszerű sporteseményen március 29-31. között. A házigazda idén a Debreceni Egyetem volt.

A Debreceni Egyetem mellett a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem diákjai mérték össze erejüket és ügyességüket öt népszerű sportágban: kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda és kispályás labdarúgás.

 

Az óriási létszámra való tekintettel, a mérkőzéseket különböző helyszíneken tartották. A kézilabdázók a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, a kosárlabdázók az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, a röplabdázók a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában, a kispályás labdarúgók a Klinikai campus műfüves pályáján, míg a vízilabdázók a hajdúszoboszlói Árpád uszodában és a Debreceni Sportuszodában szálltak versenybe a pontokért.

A Debreceni Egyetem négy év után hódította el ismét a kupát. Az összesített pontversenyben a hazaiak 28 ponttal végeztek az élen, a Semmelweis Egyetem 24, a Pécsi Tudományegyetem pedig 23 ponttal követte őket. 

A Hódos Imre Rendezvénycsarnokban tartott ünnepélyes díjátadón jó hangulat uralkodott a lelátókon, a város utcáit pedig az egyetemisták hangja töltötte be. A záróeseményen dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntötte és biztatta a lelkes fiatalokat: „Nagyszerű dolognak tartom, hogy a sport képes ilyen módon összehozni az embereket. A sport összekötő erejét soha ne felejtsétek el. Mindenki élményekkel gazdagodva térhet haza.”. A rendezvény prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke is részt vett, mint egyik fő támogató és díjakat is adott át.

Háttér:

A Medikus Kupát 1972 óta minden évben más egyetemi városban rendezik. Négy orvosi egyetem hallgatói egy hétvégén át küzdenek a Kupáért. Közel 400 sportoló és több ezer szurkoló négy sportágban közel 40 mérkőzés keretében, hatalmas küzdelemben mérkőznek meg egymással, miután a feszültséget az esti fergeteges bulikon vezetik le.

(forrás:mozduljra.hu)

0 Tovább

Fontos mérföldkő előtt a hazai táncsport

Grand Slam-döntőt táncolt a magyar bajnok. Andrea Silvestri és Váradi Martina a WDSF Grand Slam-sorozat bukaresti állomásán a latin mezőnyben bejutott a legjobbak közé, ahol végül a hatodik helyen zárt. Váradi Martináék eredménye volt a legjobb magyar helyezés a román fővárosban.

A rangos versenyen részt vett Zsámboki Marcell, a Magyar Táncsport Szakszövetség elnöke is, aki a román szövetség meghívására érkezett Bukarestbe. A versenyt követően egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezik a hazai szövetség, hiszen rendkívüli közgyűlés keretében szavaznak új táncszakok megalapításáról.

„Ez törvényi kötelezettségük is, hiszen a WDSF új táncirányzatok felvételéről döntött az éves közgyűlésén, így a hazai sporttörvényt is betartva bővülhet a táncsport színes palettája. A táncágak közül a standard és latin táncok, valamint a salsa és az akrobatikus rock and roll a Világjátékok versenyprogramjában szerepel a break pedig az ifjúsági olimpia sportja, valamint 2024-ben a nyári olimpiai játékok részese is lehet” – nyilatkozta Zsámboki Marcell.

0 Tovább

Véget ért a 29. Téli Universiade

Az ünnepélyes záróünnepséggel befejeződött a 2019-es Téli Universiade. A szibériai Krasznojarszkban megrendezett „egyetemisták olimpiája” magyar szempontból sporttörténelmi volt, hiszen 53 év óta először szerepelt a játékokon az egyetemi jégkorong-válogatott, amely győzelemmel mutatkozott be a multisport eseményen. Vass Márton, a 2008-as sapporói győztes csapat tagja, most szövetségi kapitányként hallgatóinkat a 9. helyre hozta fel. 

 

Jégtáncban Emily Monaghan (Fairfield University, USA) és Ilias Fourati (Purchase Collage State University of New York) képviselte a magyar színeket, a páros végül a 10. helyet szerezte meg. Ezen kívül biatlonban, sítájfutásban és rövidpályás gyorskorcsolyában indult magyar Krasznojarszkban. Utóbbi sportágban Tiborcz Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója 1500-on 33., 500-on 24., míg 1000 méteren szintén 24. lett.

Büki Ádám (Budapesti Corvinus Egyetem) biatlonban egy 29., egy 32. és egy 33. helyezést gyűjtött be a 12,5 kilométeres üldözéses, a 10 kilométeres, illetve a 20 kilométeres versenyben.

A téli Universiadék történetében először szerepelt a sítájfutás, ebben a sportágban Szász Botondért szurkolhattunk. A Soproni Egyetem hallgatója végül az üldözéses versenyben 41., míg 10 kilométeren 42. lett.

A 9. helyen végzett és egyben a Téli Universiadén a legjobb eredményt elért magyar jégkorong csapat összeállítása: Kapusok: Ágoston Olivér (Testnevelési Egyetem), Dobos Kristóf Dániel (University of Nevada Las Vegas, USA), Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Védők: Bálint Tamás (Óbudai Egyetem), Bernáth Milán Kristóf (Budapesti Gazdasági Egyetem), Bukor Rajmund (Budapesti Gazdasági Egyetem), Darabos Krisztofer (Debreceni Egyetem), Herner Olivér (University of Maine, USA), Inglis Ákos (Testnevelési Egyetem), Lakatos Levente (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Oroszi Álmos Gábor (Semmelweis Egyetem) Támadók: Czakó Barna (Testnevelési Egyetem), Csiki Attila (Budapesti Gazdasági Egyetem), Erőss Zoltán (Curry College, USA), Könczei Áron (Állatorvostudományi Egyetem), Lőczi Árpád (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Németh Árpád (Testnevelési Egyetem), Rózsa István (Budapesti Corvinus Egyetem), Schmál Kristóf (Budapesti Metropolitan Egyetem), Szlama Dániel (Testnevelési Egyetem), Tóth Renátó (Babes Bolyai Tudományegyetem), Turbucz Martin Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Varga Tamás (Budapesti Gazdasági Egyetem)

A 29. Téli Universiadén hatvan ország 3000 sportolója vett részt, Magyarország pedig minden eddiginél nagyobb delegációval, 40 fővel képviseltette magát.

Az eseményen részt vett dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségének tagja, aki a MEFS főtitkárával, dr. Székely Mózessel közösen átadta a magyar küldöttség ajándékát Pavel Kolobkovnak, aki az Universiade Szervező Bizottságának elnöke, Oroszország Sportminisztere, olimpiai bajnok párbajtőröző.

0 Tovább

Bravúros 3-2-es győzelmet aratott a magyar Universiade jégkorong-válogatott

Az idei Téli Universiade nyitó napja előtti első csoportmérkőzésen a magyar egyetemi jégkorong válogatott bravúros 3-2-es győzelmet aratott a japán egyetemi csapat felett.

 

Az egyetemisták olimpiájának számító Téli Universiadén 1966 óta először szerepel magyar jégkorong válogatott. A jégkorongtornán tizenkét csapat vesz részt, ezeket két csoportba sorolták. A magyar egyetemisták az A-csoportba kerültek. Ellenfeleink sorrendben a következők: Japán, Egyesült Államok, Csehország, Oroszország, Szlovákia. Mindenki játszik mindenkivel, ennek alapján kerül be az első két helyezett az elődöntőbe. 

Helyi idő szerint 12:30-kor rendezték meg a magyar-japán találkozót, amely végül 3-2-es magyar sikerrel zárult. Az első harmad 0-0-s döntetlent hozott, a második játékrészben 3-0-val ért véget, miután Könczei Áron az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) hallgatója kétszer, míg Lőczi Árpád (ELTE) egyszer talált be. A záró harmadban a japánok ugyan két gólt is lőttek, de egyetemistáink újra megerősödő védekezésével, 3-2-es magyar győzelemmel zárult az Universiade első magyar vonatkozású mérkőzése.

A japánok egyébként a tőlük megszokott stílusban játszottak: jól korcsolyázva, ám nem fizikális hokit nyújtva. A csapat edzője az az Okita Teruhiko, aki a decemberi, U20-as Divízió I/B vb-n szerepelt együttest is irányította. Vasárnap az amerikai válogatott lesz a következő ellenfél.

 

Nyilatkozatok:

Könczei Áron (ÁTE): „Fantasztikus érzés volt, az egész csapat nagyon jól küzdött. Szorossá tettük a végét, mert elhittük, hogy megvan a meccs, több lövést és teret hagytunk nekik. Kibírtuk a végéig, nagyot küzdöttünk és győztünk. Nagy megtiszteltetés, hogy a nyitóünnepségen én vihetem a zászlót, és én képviselhetem a magyar hokit és az országot.”

Lőczi Árpád (ELTE): „Nyerni mindig jó, de ilyen kemény munkával pedig különösen. Jól küzdöttünk, odatettük magunkat és magyaros módra nyertünk. Az elején kicsit izgultunk, hiszen sok néző volt, nagy hangulatot teremtettek, de utána ezt le tudtuk vetkőzni, és felszabadultan játszottunk. A sorunkban megvolt a kémia, hiszen a klubcsapatban is együtt szerepelünk, ez kellett a jó játékhoz.”

(Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség)

0 Tovább

Magyar jégkorong-válogatott a Téli Universiádén!

Először szerepel magyar jégkorong válogatott a Téli Universiadén, amelyet az oroszországi Krasznojarkszban rendeznek március 2-től 12-ig.  A téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar csapat, melynek közel felét jégkorongozók alkotják. Az eskü szövegét is Csiki Attila, a jégkorong válogatott támadója, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta, még Budapesten február 19-én.

 

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség információi szerint a válogatott keretet Végh Benedek csapatvezető hirdette ki, az együttes hétfőn utazott el Szibériába. A 29. Téli Universiadén a jégkorongon kívül a következő sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégtánc, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya és sítájfutás.

Az utazó magyar csapat tagjai 18 egyetemről érkeztek, hogy képviseljék hazánkat a legrangosabb multisport egyetemi versenyen.

 

Kapusok:

Ágoston Olivér (Testnevelési Egyetem)

Dobos Kristóf Dániel (University of Nevada Las Vegas, USA)

Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

 

Védők:

Bálint Tamás (Óbudai Egyetem)

Bernáth Milán Kristóf (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Bukor Rajmund (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Darabos Krisztofer (Debreceni Egyetem)

Herner Olivér (University of Maine, USA)

Inglis Ákos (Testnevelési Egyetem)

Lakatos Levente (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Oroszi Álmos Gábor (Semmelweis Egyetem)

 

Támadók:

Czakó Barna (Testnevelési Egyetem)

Csiki Attila (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Erőss Zoltán (Curry College, USA)

Könczei Áron (Állatorvostudományi Egyetem)

Lőczi Árpád (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Németh Árpád (Testnevelési Egyetem)

Rózsa István (Budapesti Corvinus Egyetem)

Schmál Kristóf (Budapesti Metropolitan Egyetem)

Szlama Dániel (Testnevelési Egyetem)

Tóth Renátó (Babes Bolyai Tudományegyetem)

Turbucz Martin Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Varga Tamás (Budapesti Gazdasági Egyetem)

 

A program (GMT+1)
Március 1.: Magyarország-Japán 06:30
Március 3: Egyesült Államok-Magyarország 06:30
Március 5.: Csehország-Magyarország 06:30
Március 7.: Magyarország-Oroszország 10:00
Március 8.: Szlovákia-Magyarország 03:00
Március 11.: Elődöntők
Március 12.: Döntő és bronzmeccs

Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

0 Tovább

Új sorozat

Új rali-márkakupa sorozat indul 2019-ben Magyarországon. A Kia Rally Cupban egyforma autókkal versenyezhetnek az indulók, hogy ne a technikán, hanem a versenyzők és a navigátorok valódi tudásán múljon, ki a jobb. A sorozat az Eger Rallye-val rajtol el, március 29-e és 31-e között.

 

„Amikor megálmodtam ezt a sorozatot, az volt a legfőbb célom, hogy elérhető árú belépő kategóriát hozzunk létre azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a raliban. Emellett az is motivált, hogy legyen egy sorozatunk, amiben valóban össze tudja mérni az ember a tudását a másik pároséval, hiszen a körülmények – vagyis az autók – teljesen egyformák” – nyilatkozta a Yellow Flag Mediának Jobbágy Ákos, a sorozat jogtulajdonosa.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség rali szakágának vezetője, Berényi Ákos is üdvözölte a kezdeményezést.

„Nagyon örülök, hogy létrejön egy olyan sorozat rali2-ben is, amilyen eddig ebben a kategóriában nem volt. Fontos, hogy legyen egy egységes kupasorozat, az pedig külön öröm, hogy női versenyzőket is láthatunk majd, akik üde színfoltjai a magyar ralinak. Bízunk benne, hogy mindezzel még több nézőt szerzünk a magyar ralinak.” – mondta a sportvezető.

0 Tovább

Esküt tett a 29. Téli Universiadéra utazó magyar csapat

Negyven fős sportolói magyar csapat vesz részt a 29. Téli Universiadén – hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten. A multisport-eseménynek a szibériai Krasznojarszk városa ad otthont, ahova a téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar egyetemi csapat. Az eskü szövegét Csiki Attila a jégkorongozó csapat támadó játékosa, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta.

 

Prof. Dr. Kiss Ádám – a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében kiemelte egyre nagyobb presztízse van az Universiadéknak.

„Az olimpia után az Universiade, vagy ahogy mi hívjuk az egyetemisták olimpiája a legnagyobb multisport esemény a világon. A magyar csapat közel 60 ország 3 000 válogatott élsportolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. A Téli Universiadékon a magyar csapat eddig összesen 11 érmet szerzett, ezen belül is a téli játékok történetében a 2013-as évben Trentinóban a legtöbbet, ahol Knoch Viktor és Burján Csaba is a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjaiként váltak Universiade-bajnokokká. Egyetemistaként alapozták meg ezzel a sportkarrierjüket, majd nyertek olimpiát 2018-ban” – mondta az elnök.

Krasznojarszkban az alábbi sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya és sítájfutás. Az eskütételen bejelentették: 2019-ben tizennyolc egyetemről indulnak egyetemisták a legrangosabb multisport egyetemi versenyen.

 

Az eseményen felszólalt Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Vlagyimir Szergejev magyarországi orosz nagykövet, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, az Unviersiadéra utazó csapat vezetője.

Az orosz nagykövet kiemelte: Krasznojarszk mögött a teljes orosz föderáció ott áll a 29. Téli Universiade megszervezésekor és lebonyolításakor. Sárfalvi Péter beszédében kitért arra, hogy a nyári sportágak mellett a téli sportok is egyre népszerűbbek Magyarországon.

A Testnevelési Egyetem rektora szerint a TE a jövőben az Universiade-válogatottak központjává válhat. „Mindannyiunk reménye, hogy Magyarországon a felsőoktatásban rang legyen egyetemi sportolónak lenni. Sportolónak, aki fémjelzi az adott sportágat, egyben képviseli az egyetemet, főiskolát” – mondta Mocsai Lajos.  

A Téli Universiade versenyei március 2-án kezdődnek és 12-éig tartanak.

0 Tovább

Hét Eb-futamon áll rajthoz Herczig Norbert

2019-ben a lehetséges 8-ból 7 futamon áll rajthoz a Rally Európa-bajnokságon (ERC) a MOL Racing Team pilótapárosa Herczig Norbert és Ferencz Ramón. A korábbi négyszeres abszolút magyar bajnok elmondta, hogy a költségvetésük nem teszi lehetővé, hogy más sorozatban is induljanak, viszont majdnem teljes Eb-szezont futnak.

 

"Már a nyitófutamon, március közepén az Azori-szigeteken rajthoz állunk. 8-ból 7 futamon ott leszünk, egyedül az olasz állomást hagyjuk ki, és ami számomra nagyon nagy öröm, hogy bekerült a programba egy magyar verseny, a Nyíregyháza Rally is, ott fogjuk befejezni az évet novemberben."  - mondta Herczig Norbert.

Az előző évben az Európa-bajnokságon 6. helyen végzett páros 2019-re márkát váltott és idén egy Volkswagen Polo GTI R5-el versenyez.

"Büszke vagyok rá, hogy egy vadonatúj fejlesztésű autóval indulhatunk és hogy a rallysportan hatalmas hagyományokkal és sikerekkel rendelkező Volkswagen márka bizalmat szavazott nekem." - fejezte be a MOL Racing Team pilótája. 

 

0 Tovább

Táncsport – Profik és amatőrök egy parketten

Nemzetközi ProAm-verseny és jótékony Danza Bál a fővárosban. A Budai Várban található Hilton Szálloda ad otthont február 16-án az idei Budapest Opennek, amelyen Európa több országából érkeznek ProAm-versenyzők. Ebben a műfaj olyan párok lépnek parkettre, amelynek az egyik tagja amatőr, a másik pedig profi.

 

„A ProAm-ről azt kell tudni, hogy egyre népszerűbb világszerte. Profik és amatőrök fantasztikus hangulatot tudnak teremteni a parketten. A versenynapot egy látványos Danza bál zárja, amelynek lesz egy jótékony küldetése is. A bál profitját a Tábitha Gyermekhospice Háznak ajánlottuk fel.” – mondta dr. Faluvégi András, a Danza Tánciskola vezetője.

A Danza Bálon fellép Budai László és Pility Andrea, argentin tangó világbajnok páros, dr. Faluvégi András és Kaló Tímea, latin-amerikai showtánc profi magyar bajnokság 2018-as bajnokai, Fésűs Ákos és Wei Chen Yao (Yaya) – Junior I. B standard duó. Az est háziasszonya Mikes Anna.

Bővebb infók: http://danza.hu/

0 Tovább

Táncsport - Duplázott a Silvestri-Váradi duó

Andrea Silvestri és Váradi Martina győzött a magyar bajnokságon. A latinpárosnak ez volt a 11. magyar bajnoki címe, a duó ráadásul megnyerte a Hungarian Dance Opent is.

Budapest adott otthont a TáncSport Magyar Bajnokságoknak, ahol több kategóriában és korosztályban avattak bajnokot. A legnagyobb érdeklődés a felnőtt latin magyar bajnokságot övezte, ahol a világ- és Európa-bajnoki döntős Andrea Silvestri, Váradi martina kettős lépett parkettre. A világklasszis páros esélyeshez méltóan győzött, majd elindult a Hungarian Dance Openen és végül ott is aranyérmet szerzett. A felnőtt standard magyar bajnokságon Fodor Norbert Csanád és Vaszi Réka Beáta végzett az első helyen.

Andrea Silvestri elmondta: a céljuk az, hogy a nemzetközi élmezőnyben további sikereket érjenek el, és már most készülnek 2021-es évre. „Két év múlva ismét Világjátékokat rendeznek, ahol szeretnénk újra Magyarországot képviselni. Bízom benne, hogy addig még jobban megerősítjük a pozíciónkat a világ elitjében, hiszen ebben a sportágban a Világjátékok nagyon fontos megmérettetésnek számít” – nyilatkozta Andrea Silvestri.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum