Régóta várunk erre! Az utóbbi tíz év legátfogóbb szabadidősportos közvéleménykutatása során hamarosan kiderül, hogy mennyit sportol a magyar.

A Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megrendelésére, az Aktív Magyarország támogatásával és Testnevelési Egyetem közreműködésével átfogó kutatás készül a magyarok sportolási szokásaival kapcsolatban.

A SZEOSZ információi szerint a felmérés során 1300 embert kérdeztek meg személyesen, amely reprezentatívnak számít. Külön figyeltek a fővárosi, a városi és a vidéki megoszlásra. Az elmúlt tíz év Eurobarométer felmérései szerint rendre igen alacsony a lakosság fizikai aktivitásban résztvevők aránya. A 2014-ben publikált adatok értelmében a magyar lakosság 44%-a soha nem sportol. Ritkán, ami azt jelenti, hogy körülbelül havi 3 alkalommal: 18%, kisebb rendszerességgel heti 1-4 szer: 23%. A most készülő felmérésből kiderül, mennyit sportolunk mi, magyarok, mit csinálunk legszívesebben a szabadidőnkben, számít-e az iskolai végzettség, és az anyagi háttér, ha a rendszeres sportolást vizsgáljuk. De fény derül arra is, mi tartja vissza azokat, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem sportolnak.

A kutatás a 2023-as év végén zajlott, az eredmények vizsgálata és összesítése jelenleg is zajlik. Az adatokat a Testnevelési Egyetem Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország Államtitkárság tavasz végén ismerteti a felmérés friss adatait.