Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szabadidősport – Az elmúlt évtized legnagyobb felmérése zajlott​​​​​​​

Régóta várunk erre! Az utóbbi tíz év legátfogóbb szabadidősportos közvéleménykutatása során hamarosan kiderül, hogy mennyit sportol a magyar.

A Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megrendelésére, az Aktív Magyarország támogatásával és Testnevelési Egyetem közreműködésével átfogó kutatás készül a magyarok sportolási szokásaival kapcsolatban.

A SZEOSZ információi szerint a felmérés során 1300 embert kérdeztek meg személyesen, amely reprezentatívnak számít. Külön figyeltek a fővárosi, a városi és a vidéki megoszlásra. Az elmúlt tíz év Eurobarométer felmérései szerint rendre igen alacsony a lakosság fizikai aktivitásban résztvevők aránya. A 2014-ben publikált adatok értelmében a magyar lakosság 44%-a soha nem sportol. Ritkán, ami azt jelenti, hogy körülbelül havi 3 alkalommal: 18%, kisebb rendszerességgel heti 1-4 szer: 23%. A most készülő felmérésből kiderül, mennyit sportolunk mi, magyarok, mit csinálunk legszívesebben a szabadidőnkben, számít-e az iskolai végzettség, és az anyagi háttér, ha a rendszeres sportolást vizsgáljuk. De fény derül arra is, mi tartja vissza azokat, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem sportolnak.

A kutatás a 2023-as év végén zajlott, az eredmények vizsgálata és összesítése jelenleg is zajlik. Az adatokat a Testnevelési Egyetem Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország Államtitkárság tavasz végén ismerteti a felmérés friss adatait.

0 Tovább

SZEOSZ – Teltházas és sikeres konferencia a szabadidősport rendezvényekről

Rangos konferenciát rendezett a SZEOSZ, azaz a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége.

A budapesti eseményen – amely teltházas volt – előadást tartott többek között Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Kocsis Árpád a Budapest Sportiroda vezérigazgatója és Zelcsényi Miklós az NN Ultrabalaton főszervezője.

A MOM Sportban lebonyolított az érdeklődők választ kaphattak arra, hogy mitől lesz sikeres egy sportesemény marketingje, szó esett a sportrendezvényekre köthető egészségügyi biztosításról, felmerült több felelősségi kérdés is, valamint feledhetetlen élménybeszámolót tartott Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős és kenus.

A SZEOSZ idén alakult és ez az első konferenciája. A szövetség 27 alapító tagja 2018-ban több mint 80 sportrendezvényt szervezett, és közel 240 ezer szabadidősportolót mozgatott meg. Az alapítók szervezőként mindennapi munkájuk során felismerték, hogy nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, legyen szó akár egy Ultrabalaton-szintű óriásrendezvényről vagy egy kisvárosban rendezett húsvéti nyuszifutásról. 

Bővebb információk a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségéről a www.szeosz.hu oldalon olvashatók.

Az előadók névsora:

 

-          Révész Máriusz (aktív Magyarországért felelős kormánybiztos - nyitóbeszéd)

-          Kocsis Árpád (Budapest Sportiroda Kft. - alapgondolatok 400 teljesített és 500+ megszervezett szabadidősport esemény után)

-          Zelcsényi Miklós (Balatonman Kft. - egy szabadidősport-esemény felépítése A-tól Z-ig)

-          Slett Tamás (ERGO-Ambulance Kft. - egészségügyi biztosítás a sportrendezvényeken)

-          Csányi László „Csanya” (Körtés Egyesület - Mitől lesz sikeres egy sportesemény marketingje?)

-          Szemán Róbert (Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft - Felelősségi kérdések egy sportrendezvény lebonyolítása kapcsán)

-          Rakonczay Gábor (többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős és kenus – élménybeszámoló)

0 Tovább

Új futópályák épülnek

Tizenkét futópálya épülhet az ország tizenegy településén annak a szakmai programnak a keretében, amelyet szerdán jelentett be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A budapesti sajtóeseményen elhangzott, hogy a program fele-fele arányban állami, illetve önkormányzati forrásból valósul meg a közelmúltban megalakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) szakmai iránymutatásával és közreműködésével.
A futópályák rekortán borításúak és egyenként legalább egy kilométer hosszúak. „Ezekkel a pályákkal kapcsolatban a célunk az volt, hogy minél többen tudjanak rendszeresen, kulturált körülmények között, biztonságosan futni” – mondta a kormánybiztos.
Amennyiben minden a tervek szerint alakul, Budapesten két pálya is épülhet, Kőbányán és Békásmegyeren. Ezen kívül Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár és Szolnok lakosai is futhatnak majd az új futópályákon, méghozzá díjmentesen.

Összefogás a szabadidősportért


Megalakult a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége, azaz a SZEOSZ. A szövetségben helyet kaptak Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseményszervezői. A SZEOSZ-t 27 alapító tag hozta létre azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket és hatékonyan képviseljék a szervezők érdekeit.
A szövetség alapító tagjai a tavalyi esztendőben összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majd’ 240 ezer szabadidősportolót mozgattak meg. Péter Attila, a SZEOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért várják szervezőtársaik jelentkezését.  
A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-események szervezésével foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely az egyesület honlapján (www.szeosz.hu) benyújtja csatlakozási kérelmét, és megfizeti az alapszabályban meghatározott, résztvevői létszámoktól függő éves tagdíjat. Alapkövetelmény: legalább 2 év szabadidősport-eseményszervezői múlt.

0 Tovább

A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke is népszerűsíti a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot

A szervezők bejelentették, hogy Czene Attila is csatlakozott a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége védnökeihez. A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) elnöke illusztris társaságban segíti az állatorvos-agrár sportnap népszerűsítését. Az őszi eseménynek ugyanis Dr. Sótonyi Péter a SZIE Állatorvos-tudományi Kar dékánja a fővédnöke, míg a védnöki testületben megtalálhatjuk dr. Magyar Zoltánt, a Nemzet Sportolóját, a MOB alelnökét, dr. Bognár Lajos, országos főállatorvost, dr. Gönczi Gábort, a Magyar Állatorvosi Kamara elnökét, Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, valamint Michl Józsefet, Tata város polgármesterét. Nagykövetként segíti a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos, aki a magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya.

Czene Attila Magyar Szabadidősport Szövetség

Dr. Bándy Pál, az esemény főszervezője elmondta a cél az, hogy az állatorvos-agrár sportnap minél hamarabb nemzetközi jelleget öltsön. „Már idén is jönnek résztvevők Amerikából, Erdélyből és Szerbiából is. A lényeg, hogy jól érezzék magukat az állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok, akik nap, mint nap együtt dolgoznak az agráriumban, egy minisztérium irányítása alatt. Innen is jött az ötlet, hogy legyen egy olyan rendezvény, ahol ezen szakemberek együtt sportolnak, pihennek, szórakoznak, családtagjaikkal közös élményekkel gazdagodnak.” – mondta Bándy Pál.

„A Magyar Szabadidősport Szövetségnél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a munkahelyi sportminél népszerűbb legyen. Ez ugyan nem minősül munkahelyi sportnak, de egy szakterületnek a sportos megmozdulása, így nem volt kérdéses az, hogy amennyire csak tudom, segítem az állatorvos-agrár sportnapot” – nyilatkozta Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is.

A szeptember 24-i sportnap helyszíne Tata, a vizek és virágok városa, a gyönyörű Olimpiai Edzőtáborral, Öreg-tóval, Angolparkkal.

Bővebb infók: www.oaas.hu

Czene Attila Magyar Szabadidősport Szövetség

0 Tovább

Világ Gyalogló Nap 2015- Kutyákkal gyalogolnak a Mecsekben

Ismét kutyákkal gyalogolnak a Világ Gyalogló Napon! A Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség ismét a Mecsekbe hívja a kutyásokat. „Természetesen a 10 kilométer körüli gyalogtúrán kutya nélkül is lehet indulni” – mondja Papp Csaba, a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke.

A Világ Gyalogló Nap eseményein egész hónapban részt lehet venni. A mozgalom célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a gyaloglásra, amely kitűnő eszköz az egészség megtartására.

A baranyai kutyás gyaloglást október 4-én, vasárnap, délelőtt 10 órától rendezik meg, a rajt helye pedig Pécs-Lapis lesz.

„Tavaly 70 indulónk volt, 50 kutyával. Idén bízom benne, hogy több kutyus és gazdi áll majd rajthoz a rendhagyó gyalogtúránkon” – nyilatkozta Papp Csaba.

További érdekes gyalogló programok a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján, a www.masporthu oldalon találhatók.

0 Tovább

Dr. Erbszt András szerint a rendszeres gyaloglás sok betegségtől megóv

Október a gyaloglás hónapja. A Magyar Szabadidősport Szövetség idén is megrendezi a Világ Gyalogló Napot, vagy ahogyan világszerte ismert: a World Walking Day-t. 2014-ben minden októberi túrázó kapcsolódhat a rendezvényhez. A cél az, hogy a minél nagyobb figyelmet kapjon a gyaloglás, mint a legegyszerűbb, de ugyanakkor nagyon egészséges mozgásforma, amelyről a mai felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

 

Dr. Erbszt András ortopéd-gerincsebész szerint a gyaloglás ugyan egyszerűnek tűnik, mégis rendkívül összetett mozgásforma, amelynek az egészségmegőrzés szempontjából nagy jelentősége van.

„A gyaloglás az egyik legkézenfekvőbb mozgásforma. A mozgás szervrendszerének karbantartásán túl a testsúlyszabályozásban is nagy szerepe van, jól átmozgatja az úgynevezett ’alvó’, különösen a gerinckörnyéki izmokat. A gyaloglás szisztematikusan megmozgat mindenkit. Senki se tartson hát a rendszeres gyaloglástól!” – tanácsolja dr. Erbszt András, a Dr. Fit Életmód Klinika igazgatója.

 

Az októberi gyalogláshoz a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján lehet csatlakozni. Információk és elérhetőségek a www.masport.hu -n.

 

0 Tovább

Kutyákkal a Világ Gyalogló Napon

Különös társasággal, ötven kutyával és 72 hozzájuk tartozó emberrel találkozhatott, aki vasárnap a Mecsekben kirándult. A Közös kutyagolás elnevezésű 10 kilométeres túrát a Világ Gyalogló Nap alkalmából rendezte meg a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség.

 „Tavaly is megrendeztük már ezt a sétát – mesélte Papp Csaba, a szövetség elnöke. – Az ötlet onnan jött, hogy október elején van az Állatok Világnapja is, én pedig kutyaőrült vagyok. Szövetkeztünk hát egy kutyaiskolával. Mi szerveztük a túrát, ők pedig ügyeltek arra, hogy ekkora falkával is zökkenőmentesen lemenjen. Ez sikerült is, pedig gazdából és kutyából is volt kicsi is, nagy is. Pécs széléről indultunk, szerencsére az idő is szép volt, felmentünk a Mecsekbe a Melegmányi vízesésig, mondhatom, gyönyörű helyeken jártunk. És a kiruccanáshoz tartozott egy kutyás totó is, amely során nyereményeket osztottunk.”

 

A Világ Gyalogló Nap az idén nevével ellentétben egész októberre kiterjed. A programokat összefogó Magyar Szabadidősport Szövetség 200 eseményen több mint 15 ezer résztvevőre számít. A baranyaiaknak sem a kutyagolás volt az egyetlen túrájuk:

 

„A tagszervezeteinkkel közösen rendeztünk már két kirándulást óvodásoknak, egyet iskolásoknak, most hétvégén pedig felnőtteket várunk egy túrára, ahol a nordic walkingot is kipróbálhatják. És október végén lesz még egy programunk. Így összesen 400-500 mozgatunk meg az idén csak a Világ Gyalogló Nap alkalmából.”

 

Egy-egy októberi gyaloglással még lehet csatlakozni a World Walking Day-hez. Információk a Magyar Szabadidősport Szövetség internetes honlapján: www.masport.hu. 

0 Tovább

Gyalogolj ezen a hétvégén – vagy a hónap végéig!

A Magyar Szabadidősport Szövetség 2014-ben is megrendezi a Világ Gyalogló Napot, vagy ahogyan világszerte ismert: a World Walking Day-t. Az elnevezés az idén lazábban értelmezendő: elsősorban az október 4-5-i hétvégére vonatkozik, ugyanakkor minden októberi túra része lehet a milliókat megmozgató rendezvénynek. 

Mintegy 200 eseményen legalább 15 ezer résztvevőre számítanak a szervezők a Világ Gyalogló Nap alkalmából. A helyszínek többsége kiegészítő programokat is kínál. Főként a helyi nevezetességek – múzeumok, művészek műhelyei, természeti látványosságok – megismertetése népszerű, amelyről több esetben szellemi totó formájában adhatnak számot a résztvevők. Sok helyen sportversenyekkel, tombolával, egészséges életmódot népszerűsítő bemutatókkal, fittségi mérésekkel lehet találkozni. A legkreatívabbnak egy iskola bizonyult, amely az idei fogászati látogatását a túra keretében bonyolítja le diákjainak.

 

Ízelítőül néhány a meghirdetett gyaloglások közül:

- A debreceni Nagyerdőben az október 5-i, 13 km-es gyaloglás után szalonnasütésre invitálják a kirándulókat.

- Október 5-én Pécsett mecseki kutyás séta indul.

- Szegváron október 6-án az aradi vértanúkra emlékezéssel egybekötött 5 km-es túra lesz.

- Október 9-én Petőfiszálláson 6 és 10 km-es túrákat szerveznek iskolásoknak, kiegészítésként madármegfigyeléssel és termésgyűjtéssel.

- Október 11-én a fővárosban a „MOCCANJ Hűvösvölgy!” program keretein belül nordic walking túrára várják a mozogni vágyókat.

- Békés megyében Mezőmegyeren az október 11-ei túra után karate bemutató színesíti a programot, Végegyházán pedig a 10 km-es gyaloglással egybekötve rongylabda bajnokságot tartanak.

 

Akik netán kedvet kaptak, hogy egy-egy októberi gyaloglással még csatlakozzanak a Világ Gyalogló Naphoz, forduljanak a Magyar Szabadidősport Szövetséghez, amely különféle díjakkal járul hozzá az eseményekhez. Információk és elérhetőségek a szövetség internetes honlapján: www.masport.hu.

0 Tovább

Szépkorúak Testébresztő Fesztiválja 2014

Több százan sportos közegben és sok mozgással ünnepelték meg az idősek világnapját. A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) szervezésében ugyanis Cegléden megrendezték meg a Szépkorúak Testébresztő Fesztiválját.


A Gál József Sportcsarnokban, és környékén, 14 megyéből több száz idősebb sportolni, mozogni vágyó vett részt a programokon. Nyugdíjas igazolvánnyal lehetett regisztrálni a játékos vetélkedőkre, amelyet öt korcsoportban bonyolítottak le. Volt gerinctorna, tánc, meridián torna és nordic walking – többek között.

Az idei szépkorúak mozgásfesztiválján több sporttal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadást hallgathattak meg az érdeklődők, valamint olimpiai bajnokok is erősítették a sportos vonalat. Ott volt Czene Attila, az 1996-os atlantai olimpia úszóbajnoka, aki egyben a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke is, valamint előadást tartott a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, Dr. Faragó Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázónk.

A Szépkorúak Testébresztő Fesztiválja kiemelt eseménye volt a NowWeMove kampánynak. A kezdeményezésnek, amelyhez Magyarország is csatlakozott, az a célja, hogy 2020-ig 100 millióval emelkedjen a rendszeres mozgást végző európaiak száma.

A Magyar Szabadidősport Szövetség következő nagy rendezvénye a 2014-es Világ Gyalogló Nap lesz, amelynek programjait ebben az évben bővítették. Az október 4-5-ei Világ Gyalogló Nap mellett valamennyi októberi túra része lehet a rendezvénynek.

0 Tovább

Mozgásfesztivál a régebb óta fiataloknak

Nemcsak a húszévesekre gondol a Magyar Szabadidősport Szövetség, amely – a szeptember eleji Családi Mozgásfesztivált követően – október 1-én rendezi meg a Szépkorúak Testébresztő Fesztiválját. Az ingyenes eseményre Cegléden kerül sor. Az MSZSZ a korábbi tapasztalatok alapján több száz mozogni vágyó nyugdíjast vár délelőtt 10 órától a Gál József Sportcsarnokba. 

 

A szervezők elmondása szerint hazánkban alig akad olyan sportrendezvény, amely kifejezetten az idősebbeket célozná meg, országos pedig egyáltalán nincs. Ezt az űrt igyekszik betölteni a szépkorúak sportfesztiválja. A cél, hogy a régebb óta fiataloknak segítsenek fiatalságuk megőrzésében, életminőségük javításában.

 

A nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező, vállalkozó kedvű résztvevőket 5 korcsoportban 50 sportos, de biztosan nem teljesíthetetlen próba várja. A programot színesítő előadások mellett 34 féle ingyenes szűrővizsgálat áll a jelenlévők rendelkezésére, idén először pedig az aktivitások utáni, termálvizes fürdőzési lehetőséggel is kedveskednek a szervezők. 

Az eseményről részletek a Magyar Szabadidősport Szövetség internetes honlapján, a www.masport.hu oldalon találhatóak.

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum