Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eléggé egészségesek az egyetemisták?

Egyetemekre is eljut Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A 2018 - 2019-es tanévtől kezdve kiemelt célcsoportok közé tartoznak a felsőoktatási hallgatók, ebben partner a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is.

 

A Lágymányosi Eötvös Napok részeként az egyetemisták egészségügyi szűréseken vehettek részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ) és a MEFS szervezésében. A felsőoktatási hallgatók számára külön tájékoztató füzetet is készítettek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében, mely célja szerint fel kívánja kelteni a hallgatók figyelmét az egészségszűrés és az egészséges életmód fontosságára.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke úgy látja, a fiatalok esetében a preventív akciók a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapjanak. „Hatalmas a felelősségük a mai egyetemistáknak és főiskolásoknak, hiszen a jövőben ők képzik majd a társadalom értelmiségi rétegét.  Tetteiknek komoly véleményformáló hatása van. Örömteli, hogy egy ilyen komoly szakmai tapasztalattal rendelkező program részt tudott venni a Lágymányosi Eötvös Napokon. Bízom benne, hogy lesz folytatás” – fogalmazott a MEFS elnöke.

 

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának igazgatója szerint az egészség a legnagyobb érték egy ember életében, és ezt már fiatalok körében is tudatosítani kell. "A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségben egy olyan partnert tisztelhetünk, amely átfogja a hazai felsőoktatási intézményeket, valamint a sportra és az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt 10 évben közel hétmillió vizsgálatot végeztünk, jellemzően középkorú és idősebb korosztályok körében. Fontos célunk, hogy a fiatalokat is bevonjuk a preventív akcióinkba és nekik is szűrési lehetőséget biztosítsunk” – mondta Dankovics Gergely.

0 Tovább

Eb és közgyűlés előtt a táncosok

Május 25-én megrendezik az idei latintáncok Európa-bajnokságát. A magyar színeket az Eb-döntős Andrea Silvestri és Váradi Martinán kívül a Miha Zerjav, Karcagi Laura duó képviseli. Egy évvel ezelőtt Magyarország rendezte meg a kontinensbajnokságot.

 

Debrecenben Váradi Martináék az ötödik helyen végeztek. Az idei Eb-nek Párizs ad otthont. Az Eb-vel kapcsolatban Váradi Martinát kérdeztük. A klasszis táncos szerint jó úton haladnak, és több hónapja készülnek a kontinensbajnokságra.

„Az Európa-bajnokságra való készülést már az év elején elkezdtük, azóta túl vagyunk egy Grand Slam- versenyen, ahol mindössze 0.10 ponttal maradtunk le az 5. helyről. Addig két versenyünk lesz és utazunk külföldre a tanárainkhoz is. Minden táncban a pontosságára és a tiszta táncra szeretnénk koncentrálni, mert ezeken éreztük az utóbbi időben, hogy javítanunk kell. Ami az erősségünk a táncokban az a zeneiség és a ritmika, amit addig minél jobban szeretnénk hangsúlyozni és pontosabbá tenni” – mondta Váradi Martina.

A párizsi Európa-bajnokság előtt megszólalt a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke is. „Mindig kiemelt figyelmet kapnak a világversenyek, bízom benne, hogy a magyar táncosok ezúttal is megállják a helyüket. Itthon a szövetség életében fontos eseménynek számít az Eb-t megelőző tisztújító közgyűlés. Fontos mérföldkőhöz érkezett a szövetségünk, hiszen rendkívüli közgyűlés keretében szavaztak a tagszervezetek az új táncszakok megalapításáról. Ez egyébként törvényi kötelezettségük is, hiszen a WDSF új táncirányzatok felvételéről döntött az éves közgyűlésén, így a hazai sporttörvényt nekünk is be kell tartanunk” – mondta Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Magyar ezüstérem a karate Youth League-en

A második helyen végzett Istovics Ádám a cipusi Limassolban megrendezett Karate1 Youth League viadalon. A 2020-as olimpiai bemutatkozása előtt álló sportág ifjúsági – 12-17 éves versenyzők számára létrehozott – világkupa-sorozatának idei első állomásán 58 ország 1500 versenyzője lépett tatamira, köztük 27 magyar fiatal.

 

Az U14-es korosztály 55 kg-os súlycsoportjában küzdelemben Istovics Ádám eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el. A Budapesti Honvéd sportolója öt győzelemmel bejutott a döntőbe, ott azonban szoros mérkőzésen 1-0-ra alulmaradt lengyel ellenfelével szemben.

A többi magyar közül Bartos Norbert, Bihary Boglárka és Loyal Lili is a dobogó közvetlen közelébe került, végül mindhárman ötödikek lettek.

0 Tovább

Kállai Ákos: Nagy meglepetés a Guzi-Kardos kettős érme

Meglepetés ezüst Székesfehérváron! A Guzi Blanka, Kardos Bence kettős második lett a vegyesváltók versenyében. A másik magyar duó, Alekszejev Tamara és Regős Gergely hetedik lett.

 

A verseny után Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya elmondta, mindkét kettős jól versenyzett, a Guzi-Kardos páros sikere pedig hatalmas meglepetés.

„Az az érdekes az egészben, hogyha egyetlen párost indíthattunk volna, akkor nem az újdönsült ezüstérmes egység lett volna az. Guzi Blanka és Kardos Bence nagyszerű teljesítményt nyújtott egy nagyon kiélezett versenyben. Az Alekszejev-Regős páros is jól ment egész nap, nagyon közel volt a dobogóhoz, mindössze kisebb hibák miatt csúsztak a hetedik helyre”- összegzett Kállai Ákos.

Az idei székesfehérvári öttusa világkupán ez a második magyar érem. Korábban Alekeszejev Tamara a nők versenyében aranyérmet szerzett.

Vasárnap a mixváltók versenyében a Pien Jü-fej, Han Csia-hao kínai kettős lett aranyérmes.

A Magyar Öttusa Szövetség a fehérvári vk-t gyakorlatilag a budapesti vb tesztversenyeként rendezte meg. A világbajnokságnak a Kincsem Park ad otthont szeptember 2. és 8. között.

0 Tovább

Újabb sportcsillag a Pesti Magyar Színházban

Knoch Viktor után újabb téli olimpiai bajnok lép színpadra a Pesti Magyar Színházban. Az „Amiről még nem meséltem…” sorozat vendége Hunyady Emese lesz, aki gyorskorcsolyázóként gyakorlatilag mindent elért. Összesen hat téli olimpián lépett jégre, olimpiai világ- és Európa-bajnok.

Az est házigazdája, dr. Elbert Gábor állítja: egy újabb sportcsillag történetével, gondolataival ismerkedhet meg a közönség. „Nekem fontos, hogy olyan vendégekkel beszélgessek ebben a sorozatban, akik a sportban és azon kívül is nagyot alkottak és példaképként állíthatók a mai gyerekek elé. Hunyady Emese ilyen. Kíváncsi vagyok például, hogy magyarként milyen lehetett neki osztrák himnuszt hallgatni a dobogó tetején, miközben Ausztria lobogóját húzzák fel a zászlórúdra?” – számolt be a május 6-i estre készülve a korábbi szakállamtitkár, akinek gondozásában és vezetésével egy rangos sorozattá nőtte ki magát a beszélgetős műsor a Pesti Magyar Színházban.

„Úgy gondolom, ilyen példaképekre nagy szüksége van a társadalomnak. És direkt nem sportos közeget említettem, mert ezek a sportteljesítmények motiválóak lehetnek egy könyvelőnek, boltvezetőnek, vagy egy sofőrnek is, – egyszóval mindenkinek, aki munkát végez, de leginkább a gyerekeknek és a szülőknek ” – tette hozzá dr. Elbert Gábor.

Hunyady Emese lesz az „Amiről még nem meséltem…” sorozat 26. vendége. A vele folytatandó beszélgetést május 6-án, 18 órától láthatja a közönség.

0 Tovább

Fallabda csapat Eb: búcsú rekordhelyezéssel

Nyolcadik lett a magyar férfi válogatott a Birminghamben rendezett fallabda csapat Európa-bajnokságon. Az együttes utolsó találkozóján 3-1-re maradt alul Svájc ellen, így jövőre a másodosztályban folytathatja. A kiesés ellenére ez a sportág történetének legjobb magyar helyezése, és a mutatott játékkal is elégedett a szakvezetés.

 

Az eddigi rekord squashban a 10. helyezés volt a kontinensen, amit tavaly értek el legjobbjaink, első ízben kiharcolva, hogy idén az elitmezőnyben szerepelhessenek. Az angliai nyolccsapatos divízió I-es Eb záró fordulójában a mieink 3-1-re kaptak ki az addigi másik nyeretlen együttestől, Svájctól. Elégedett az Eb-n nyújtott teljesítménnyel – hangsúlyozta Krajcsák Márk, a válogatott játékos-edzője. 

"A svájciak ellen a probléma elsősorban az volt, hogy derékfájdalmaim miatt nem tudtam a csapat rendelkezésére állni, ha pedig a második számú játékos kiesik, akkor a mögötte lévőknek erősebb ellenfél jut. Ennek ellenére szoros csatákat vívtunk, és Hoffmann Péter hozott is egy meccset. Lehetett volna még szorosabb is, de nem lehetünk csalódottak, hiszen először játszottunk itt, az elsőosztályban, ahol látványosan jobbak az ellenfelek, és ha utolsó hely is lett a vége, akkor is két hellyel megjavítottuk az eddigi legjobb magyar eredményt. Sajnálom, hogy volt két sérülésünk, ami tovább nehezítette a dolgunkat, de összességében elégedett vagyok a teljesítménnyel, mert többen is felülteljesítettek” – értékelte a szakvezető a Farkas Balázs, Krajcsák Márk, Sebők Benedek, Hoffmann Péter, Boros Dávid és Cséffalvay Dániel összeállítású csapat szereplését.

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöki teendőit is ellátó korábbi remek játékos arról is beszélt, hogy valamennyiük számára nagy élmény volt világklasszisok között játszani.

"Én legalább 17 Eb-n voltam pályafutásom során, amiből 16 másod- és harmadosztály volt, úgyhogy tisztában vagyok vele, hogy mi ér többet, és abszolút el tudom helyezni ezt az eredményt. Nagyon jó érzés  volt, hogy itt játszhattunk a legjobbak között, érzelmileg is egészen más volt, mint máskor. Persze, az még jobb lett volna, ha valamelyik csapatot sikerül legyőzni" – nyilatkozta Krajcsák Márk.

0 Tovább

Martinek: Marosinak az Eb és a vb lesz az idei év fő versenye

Marosi Ádám a legjobb magyar versenyzőként a 13. helyen zárt a székesfehérvári öttusa világkupán. A szombati döntőben Málits István 25., Demeter Bence 35. lett.

 

Martinek János szerint Marosi Ádámnak ebben az évben ez volt az első komolyabb versenye. „Ha ezt nézzük, akkor nem rossz ez az eredmény, ráadásul úgy, hogy Marosi jól úszott, és a vívást is jól kezdte, aztán jött egy rövid blokk. Ne feledjük, hogy Marosi Ádám a formaidőzítést tekintve, az Eb-re illetve a vb-re koncentrál. Málits István teljesítménye meglepett, nem gondoltam volna, hogy döntőzni fog, bízom benne, hogy az előtte álló versenyeken felül tudja múlni a mostani teljesítményét is. Demeter Bence a felépülése kellős közepén van, a felkészülési időszakban neki kimaradt több hónap, így tőle az is nagy eredmény, hogy bejutott a döntőbe” – mondta a férfiak szövetségi kapitánya, aki beszámolt arról is, hogy a székesfehérvári világkupán két magyar mixváltó indul. „Kardos Bence és Guzi Blanka, valamint Regős Gergely és Alekszejev Tamara indul a vegyesváltók versenyében vasárnap.” – tette hozzá Martinek János.

A fehérvári öttusa vk szombati napján a nők versenyében Alekszejev Tamara aranyérmet szerzett, Réti Kamilla pedig a 31. helyet szerezte meg.

0 Tovább

Negyedik lett a Herczig-Ramón páros a Kanári-szigeteken

Kiegyensúlyozott versenyzéssel az első napi hatodik hely után a nagyszerű negyedik helyet szerezte meg a MOL Racing Team két versenyzője Herczig Norbert és Ferencz Ramón a Rally Európa-bajnokság idei második futamán a Kanári-szigeteken.

 

„Borzasztó komoly meccs volt ma az élmezőny tagjai között. Minden pillanatát nagyon élveztem, leszámítva az utolsó előtti gyorsasági szakasz utolsó 3-4 kilométerét, amit egy defekttel tettünk meg. Nagyon sajnálom a dolgot, mert nem tudom hol szedtük össze. Így visszaestünk az ötödik helyre, de szerencsére az utolsó gyorsaságin még egy helyet előre tudtunk jönni.” – kezdte Herczig Norbert.

„Elégedett vagyok, hiszen mindössze második alkalommal versenyeztünk a Kanári-szigeteken a Volkswagen Polo GTI R5-el ez volt az első aszfaltos versenyünk, ráadásul 4 év után ismét Michelin gumikkal mentem. A végeredménynek is örülök, de ami igazán optimistává tesz, az az, hogy végig nagyon közel voltunk az élen haladókhoz. Volt olyan 15 km-es gyorsasági szakasz, ahol mindössze 2-3 mp-re voltunk az elsőktől.” – fejezte be mosolyogva a MOL Racing Team pilótája, aki legközelebb Lettországban áll rajthoz az EB harmadik futamán május 24-26. között.

0 Tovább

Jövőre ismét a másodosztályban játszhatnak fallabdázóink

Az angliai Birminghamben zajló divízió I-es fallabda csapat Európa-bajnokság helyosztói során Wales ellen sem tudott nyerni a magyar férfi válogatott. A kontinens legjobb nyolc nemzeti együttesének vetélkedésében a mieink 4-0-ra maradtak alul, ezzel biztossá vált, hogy visszacsúsznak a második vonalba.



A magyarok tavaly sporttörténelmet írtak, amikor kivívták, hogy az idén az elitkörben szerepelhessenek. Az idei Eb csoportmérkőzésein elszenvedett három vereséget követően az 5-8. helyért a walesiek ellen játszott a Krajcsák Márk vezette gárda. A Farkas Balázs, Hoffmann Péter, Boros Dávid és Krajcsák Márk alkotta négyes a helyosztón 4-0-ra maradt alul. Az utolsó mérkőzésen Svájc lesz az ellenfél, amely a mieinkhez hasonlóan nyeretlen az Eb-n.

„A walesi nálunk jóval előrébb jegyzett csapat, úgyhogy még az is meglepetés lett volna, ha meccset nyerünk ellenük. Farkas Balázs például a világranglista 13. helyén álló játékossal mérkőzött, én pedig két szoros játszma után derékfájdalom miatt fel kellett, hogy adjam, és kérdéses az is, hogy az utolsó fordulóban pályára tudok-e lépni. A vereséggel biztossá vált, hogy búcsúzunk az elsőosztálytól, hiszen a hetedik helynél előrébb már nem tudunk végezni, a hetedik és nyolcadik csapat pedig egyaránt kieső. Nyilván a cél azért az, hogy győzelemmel zárjuk az Eb-t” – mondta Krajcsák Márk, aki egyúttal a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöki teendőit is ellátja.

0 Tovább

Nyolc gyorsasági után a hatodik helyen állnak Herczigék

Nyolc gyorsasági szakaszt követően a hatodik helyen áll a MOL Racing Team két versenyzője Herczig Norbert és Ferencz Ramón a Rally Európa-bajnokság második futamán a Kanári-szigeteken. AZ idei első aszfaltos versenyen a Volkswagen Polo GTI R5-el versenyző páros kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

 

„Ez az első aszfaltos versenyem ezzel az autóval. Ráadásul 4 év után mentem ismét Michelin gumikkal, de nagyon élveztem a versenyzést. Elégedett vagyok, mert közel vagyunk az élmezőnyhöz.” – kezdte Herczig Norbert.

„Az utolsó két gyorsasági szakaszon volt egy kis gond a turbónyomással. Többször megtorpant az autó, de remélem a folytatásban már nem lesz vele gond. Természetesen támadni fogunk, hiszen nagyon jó lenne felállni a dobogóra.” – fejezte be mosolyogva a magyar pilóta.

Szombaton újabb 8 gyorsasági szakasz vár a magyar párosra, akik idén a 8 futamból álló Rally Európa-bajnokságon 7 futamon is rajthoz állnak, köztük a magyar EB futamon Nyíregyházán 2019. november 8. és 10. között.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum