Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lőrinczék a világranglisták élén

A nemzetközi szövetség (UWW) a napokban közzétette mindhárom szakág hat-hat olimpiai súlycsoportjának legfrissebb világranglistáját. A magyar szempontból hagyományosan legerősebb kötöttfogásban nagy örömünkre mindkét Lőrincz fivér ott van a saját kategóriája élén.

A tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás (77 kg) megőrizte vezető pozícióját, noha ebben az évben nem indult az Eb-n, csak egy kubai nemzetközi versenyen, ahol a döntőtől visszalépve 2. lett. Öccse, Lőrincz Viktor (87 kg) idei római Eb-ezüstérmének köszönhetően előzte meg a sorban a 2019-es vb-döntőben őt legyőző ukrán Zsan Belenyukot. 77 kilóban még egy honfitársunk ott van az élbolyban, a szintén idei Eb-2. Lévai Zoltán a negyedik helyen.

A szabadfogásúaknál két honosított versenyzők szerepel a legjobbak között: a tavalyi vb-3., idei Eb-5. Muszukajev Iszmail (65 kg) a negyedik, az U23-as vb-5. és felnőtt Eb-5. Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik pozíciót foglalja el. A nőknél a 2013-as világbajnok, tavaly vb-5. Sastin Marianna (62 kg) a nyolcadik, érdekesség, hogy edző-férje, Wöller Ákos egy másik tanítványa, az indiai Vinesh Vinesh harmadik az 53 kilósok között.

0 Tovább

Egy évvel elhalasztják a Világjátékokat

2022. július 7. és 17. között kerül sor a soron következő, 11. Világjátékokra, amelyet eredetileg jövőre, 2021 júliusában terveztek lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A halasztásról a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) és a birminghami szervezők egyetértésben döntöttek.

Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévenkénti seregszemléjét azért kellett egy évvel későbbre tolni, mert az idei tokiói olimpia – a koronavírus világjárvány miatti – 2021-re kerülésével a két multisport-esemény időben részben ütközött volna.

Az IWGA és a szervezők közös javaslatát a játékok 2022-re történő halasztásáról az érintett sportágak nemzetközi szövetségei egyhangúan támogatták.

Az IWGA elnöke, Jose Perurena köszönetét fejezte ki rugalmasságukért és hatékonyságukért a birminghami szervezőknek. Joachim Gossow ügyvezető igazgató kijelentette: ugyanazt a sport programot fogják lebonyolítani, mint amit a 2021-es Világjátékokra terveztek.

Bár a település jelenleg a koronavírus járvánnyal küzd, továbbra is az a céljuk, hogy az eddigi legjobb Világjátékokat rendezzék meg – nyilatkozta Randall L. Woodfin, az alabamai város polgármestere.

A birminghami Világjátékokon várhatóan több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolója lesz érdekelt. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

Eltörölték a szkander Európa-bajnokságot is…

Törölték az idei szkander Európa-bajnokságot! A kontinensbajnokságnak Balatonfüred adott volna otthont május 16. és 24. között.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta, sok munkát fektettek ebbe a projektbe, most sajnálattal veszik tudomásul a törlést.

„Sajnos idén Eb már nem lesz. Sokat dolgoztunk azért, hogy a budapesti szkander-világbajnokság után olyan színvonalú Európa-bajnokságot rendezzünk, amilyenhez Magyarország esetében a világ sporttársadalma hozzászokott, a világjárvány aztán felülírt mindent, így nincs más dolgunk: tudomásul kell vennünk, és dolgozunk tovább.” – fogalmazott Csabai Attila.

A Magyar Szkander Szövetség 2017-ben rendezett világbajnokságot Budapesten. Az a vb a sportág legjobban megszervezett, és lebonyolított világbajnokságaként vonult be a sporttörténelembe. 

0 Tovább

Új időpontja lehet a Világjátékoknak

A koronavírus világjárvány miatt jövőre halasztott tokiói olimpia hétfőn bejelentett – 2021. július 23-tól augusztus 8-ig tartó – új időpontja részben ütközik a Világjátékokkal. Az ötkarikás programban nem szereplő sportágak legnagyobb, szintén négyévenkénti seregszemléjét jövő július 15. és 25. között tervezték lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) bejelentette: a napokban minden eshetőséget alaposan megvizsgálnak abból a célból, hogy a multisport-eseményt sikerrel bonyolítsák le.

Az IWGA végrehajtó bizottsága hétfőn telefonos konferenciát tartott, amelyen részt vett a birminghami szervező bizottság vezetője is. Ezen a résztvevők áttekintették az újonnan kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, hogy további részletes információk szükségesek a megalapozott döntéshez a Világjátékok esetleges időbeli áthelyezéséről – amely lehet egy jövő nyári, valamivel korábbi dátum, vagy egy hasonló, de 2022-es időpont.

A felek abban is megállapodtak, hogy a lehető leghamarabb döntésre kell jutniuk.

A közeljövőben újabb telefonos értekezletre kerül sor, amely során az IWGA tájékoztatni fogja javaslatáról a Világjátékok programjában érintett sportágak nemzetközi szövetségeit, és kikéri azok véleményét a kérdésben.

A birminghami Világjátékokra több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolóját várják. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

Ősszel rendezik meg a 2020-as NN Ultrabalatont

Ez Közép-Európa leghosszabb futóversenye!

Október első hétvégéjén rendezik meg a májusról elhalasztott 2020-as NN Ultrabalatont. A szervezők információi szerint a versenyközpont továbbra is Balatonfüred, a táv pedig 220 kilométer. A halasztás mellett az egész világot sújtó új típusú koronavírus-járvány miatt döntöttek a szervezők. 

Az NN Ultrabalaton szervezői csapata a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvényét ígérte májusra, terveik szerint ez nem is változik, csupán annyi lesz a különbség, hogy a májusi meleg helyett az októberi hűvösre kell készülniük a résztvevőknek. Az új versenykiírás szerint október 1-jén nyílik meg a versenyközpont az egyéni versenyzők és az ultratávot teljesítő 2-3 fős csapatok előtt, másnap, október 2-án pedig elrajtol a mezőnyük. Ugyanezen a napon, a délutáni órákban már a nagylétszámú csapatokat is Balatonfüredre várják a szervezők a szokásos tésztapartival és sportszakmai expóval, aztán október 3-án, hajnali 4 órakor elrajtol a verseny.

Zelcsényi Miklós versenyigazgató elmondta: a március első felében kihirdetett rajtidőpontokat a versenykiírás szerint átviszik az októberi versenynapokra. „Az októberi időpont egyik előnye, hogy a csapatoknak több ideje lesz felkészülnie a versenyre. A visszajelzések alapján a csapatok többsége számára megnyugtató távolságba került a jelenlegi egészségügyi vészhelyzettől a verseny és üdvözli, hogy 2020-ban nem marad el az NN Ultrabalaton”- mondta Zelcsényi Miklós.

Az egyéniek számában várható némi változás, ugyanis sok induló érvényes indulási joga van a szintén őszi időszakban megrendezésre kerülő Sparthatlonra. Ami már biztos, hogy az egyéni nevezéseket újra nyitják a szervezők, mert sok olyan sportoló kereste már az elmúlt pár nap alatt is őket, aki az októberi teljesítésre már vállalni tudja a 220 kilométeres kihívást.

A szervezők, ahogy korábban is, most is arra kérik a résztvevőket, hogy próbálják meg nem a jelenlegi pánikhelyzetből szemlélni a versenyt érintő történéseket; ők pedig tovább dolgoznak azért, hogy az idén a pótidőpontban meghirdetett NN Ultrabalaton is életre szóló élmény legyen.

Az NN Ultrabalaton 2020-ban 14. alkalommal rajtol októberben. A Balatont megkerülő egykörös verseny Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye és Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Teljesíthető egyéniben, váltóban, futva vagy bringával. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret. A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban 22 perc, de 2019-ben mindössze 6 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen a 2020-as esemény; és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva több mint 500 csapat jelentkezett a várólistára.

0 Tovább

Mórádi Zsolt: Mellbevágó volt szembesülni azzal, hogy milyen nagyot fordult a világ

Mórádi Zsolt alaposan meglepődött, amikor elhagyta az Exatlon Hungary-t. A tízszeres kick-box világbajnok a TV2 műsorának forgatása után hazatérve döbbent rá, hogy a világjárvány egyre nagyobb méreteket ölt, és több világsztár is meghalt, amíg a sport-realityben volt.

„Mi annyira el voltunk szigetelve, hogy még a telefonjaink sem voltak nálunk, így semmilyen hír nem jutott el hozzánk. Éppen ezért mellbevágó volt szembesülni azzal, hogy milyen nagyot fordult a világ, amíg az Exatlonban voltam. Gondolok itt a világjárványra, vagy olyan sportcsillagok távozására, mint Kobe Bryant, vagy Wichmann Tamás.” – mesélte Mórádi Zsolt a Hazai öltöző podcaston.

A világklasszis beszámolt többek között a Peace and Sport szervezetben betöltött szerepéről és arról is, hogy mitől tudnak olyan sikeresek lenni a magyar kick-boxosok. A sportágban ugyanis a magyarok a világ elitjéhez tartoznak, és rendre éremdömpinggel zárják a világ- és Európa-bajnokságokat.

A Hazai öltöző teljes adása itt hallgatható meg!

0 Tovább

Németh Szilárd: Közösen kell majd újra indítanunk a felkészülést, az edzéseket és a versenyeket

A világ sportja, összes sportága rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt, s ezen csak hatalmas kitartással, türelemmel, összefogással tud úrrá lenni, a felelős sportvezetők ezt hangsúlyozzák most a versenyzők felé. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd ennek szellemében írt levelet a hazai birkózócsalád tagjainak.

 „Tisztelt Magyar Birkózók!

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a tokiói ötkarikás játékok szervezőbizottsága kedden közös nyilatkozatban jelentették be, hogy a 2020-as olimpiát elhalasztják legfeljebb egy évvel. Mindezt a koronavírus okozta világjárvány miatt, a versenyzők és az összes résztvevő, a világ sportjának egészségét előtérbe helyezve.

Nenad Lalović, világszövetségünk (UWW) elnöke, a NOB tagja így fogalmazott: „Megértem, hogy a halasztás befolyásolja az előkészületeket, és ebben a pillanatban még rengeteg a bizonytalanság, de a prioritásunk továbbra is az egészség és a biztonság. Amint bármilyen konkrétum kiderül, naprakészen reagálunk rá: az elkövetkező hetekben a UWW büró videokonferenciát tart, amely után a globális egészségügyi és sporthelyzetet értékelve döntéseket hoz az idei versenyszezonról.”

Ebben a nehéz és rendkívüli helyzetben teljesen megértem csalódottságotokat és kiszolgáltatottság érzéseteket, hiszen erre az olimpiára verejtékezve, sok-sok lemondás árán készültetek évek óta. Már megszereztétek vagy megszerezhettétek volna az indulás jogát, a nemzeti olimpiai kvótát. Többötöknek – életkoránál fogva – már-már az utolsó lehetőség a bizonyításra. A bizonytalan új időpont, sőt, az egyéni védekezés és az egymástól való távoltartás szabályai pedig az egy évvel későbbi olimpiára való felkészülést is nehezítik.

Viszont tudomásul kell vennünk, hogy első az emberek élete, egészsége. A sportolóké, edzőké, a szurkolóké, a rendezőké, az időseké és fiataloké egyaránt. Be kell tartanunk az egészségünk megvédésére és társas viselkedésünkre vonatkozó szabályokat: otthonmaradás, alapos kézmosás, védőeszközök használata, rendezvények tiltása, stb. Ezekről a Magyar Birkózószövetség is intézkedett.

Kedves Barátaim!

Büszke vagyok Rátok, és köszönöm Nektek, hogy ilyen intelligensen kezelitek a helyzetet, és fegyelmezetten veszitek tudomásul, hogy most nemcsak sportolói, de egész nemzeti közösségünk érdeke előbbre való, mint a személyes elképzeléseink. Mert csak együtt sikerülhet csökkentenünk a vírus terjedésének sebességét, csak összefogással, közös cselekvéssel juthatunk túl ezen a vészterhes időszakon.

Néhány napja volt 99 éve, hogy 1921. március 16-án a magyar birkózócsalád hivatalosan is megalapította szövetségét. Pedig azelőtt legutóbb 1912-ben vehettünk részt az olimpián, az 1916-os berlini elmaradt az I. világháború miatt, az 1920-as antwerpenin pedig a háborúban vesztes országok nem indulhattak. Majd az 1940-es helsinkit és a négy évvel későbbi londonit sem rendezték meg a II. világháború okán. Mindezek ellenére 19 olimpiai aranyat szereztünk a nemzetnek, és a negyedik legsikeresebb hazai sportág vagyunk. Mindig jó példával jártunk elöl a jövő birkózónemzedéke, szurkolóink és más sporttársaink előtt a veterán bajnokok és mestereink megbecsülésével, edzőtársaink és ellenfeleink tiszteletével. A fegyelmezettségbe, a küzdelembe, az összekapaszkodásba és az elvégzett munkába vetett hit – előbb vagy utóbb – mindig meghozta a gyümölcsét.

Most is ezekre az erényekre van szükségünk, hogy túléljük, túltegyük magunkat a járványon, és újra kezdhessük, folytathassuk a normális sportolói életet. Közösen kell majd újra indítanunk a felkészülést, az edzéseket és a versenyeket. És közösen kell megnyitnunk a Kozma István Birkózó Akadémia csepeli csarnokát is. Addig is kitartást, hasznos otthoni időtöltést és jó egészséget kívánok mindannyiótoknak!

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyar birkózók!”

0 Tovább

A Világjátékokat is érintheti az olimpia elhalasztása

Még korai arról nyilatkozni, hogy a 2021-es Világjátékokat miként érintheti a tokiói olimpia egy évvel való elhalasztása – közölte a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége, az IWGA. Az ötkarikás programban nem szereplő sportágak legnagyobb, szintén négyévenkénti seregszemléje, a Világjátékok a tervek szerint jövő július 15. és 25. között lesz az egyesült államokbeli Birminghamben.

A tokiói olimpia koronavírus világjárvány miatti elhalasztása számos nagyszabású sporteseményt érint. A nemzetközi atlétikai, valamint úszó szövetség már jelezte is, hogy nyitottak sportáguk 2021-es világbajnokságának átütemezésére.

A jövő nyári Világjátékok megrendezését szintén befolyásolhatja az olimpia elcsúsztatása, az IWGA szerint azonban jelenleg még túl korai a multisport-eseménnyel kapcsolatban lehetséges változásokról beszélni.

"A konkrétumokhoz több információra van szükségünk, elsősorban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről" – írták közleményükben.

José Perurena, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége elnöke már korábban jelezte: elképzelhető, hogy a játékokat megelőző egyes kvalifikációs versenyeket törölnek vagy elhalasztanak a járvány miatt. Az máris biztos, hogy a szervezet idei közgyűlését április helyett novemberre helyezték át.

A 2021-es birminghami Világjátékokra 30 sportágban 100 ország 3600 sportolóját várják. Magyarországon az 59 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

NVESZ – 59 sportág egy könyvben

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) kiadványban mutatja be a tagszervezeteit, szövetségeit. Az 59 sportági szövetséget tömörítő köztestület minden egyes tagszervezete helyet kapott az igényes kiadványban, amelynek szerkesztését Járosi Péter, az NVESZ általános alelnöke jegyzi, a cikkeket pedig a szövetség sajtó munkatársai, Bányász Árpád és Turák Péter készítették el.

Járosi Péter szerint a Nemzeti Versenysport Szövetség elmúlt három évét felölelő kiadványban az volt a legfontosabb, hogy hiteles képet adjon a túlnyomórészt az olimpiai programban nem szereplő sportágakról.

„A hitelességen kívül fontos, hogy a könyv a legfrissebb adatokat közli a magyar sport értékes részét képviselő szövetségünk (NVESZ) tagjairól. Ez egyfajta adatbankként is funkcionál, hiszen egy-egy szövetség esetében sok más információ mellett, azt is megtudhatja az olvasó, hogy hányan űzik az adott sportágat itthon, vagy azt, hogy hol lehet bővebb információkat találni az egyes sportágakról” – mondta az alelnök.

A NVESZ kiadványban a sportágak legutóbbi évein túlmenően a jövőbeli terveiről is tájékozódhatnak a sportrajongók, a szakmai anyagokat pedig látványos és igényes fotókkal illusztrálták.

Járosi Péter kiemelte: a könyv bolti forgalomban nem kapható, a sportszakma pedig pozitívan fogadta.

„A Nemzeti Versenysport Szövetség hagyományos februári gáláján mutattuk be a 208 oldalas kiadványt, amelybe Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke írt előszót” – tette hozzá az NVESZ alelnöke, aki egyben a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.

A kiadványban a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége is bemutatkozik.

0 Tovább

Hidalj otthon!

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) a koronavírus-járvány közepette sem feledkezik meg a hazai birkózócsalád tagjairól, ezért közösségteremtő, valamint a jelenlegi korlátozott lehetőségek között is szakmai továbbképző céllal elindította a #hidaljotthon akciót.

Ennek első lépéseként elkészült egy videó a sportág korábbi és jelenlegi kiválóságai – Sastin Marianna, Varga János, Hegedüs Csaba, Sike András, Repka Attila, Ritter Árpád, Bárdosi Sándor, Lőrincz Tamás, Kiss Balázs –, valamint az MBSZ elnöke, Németh Szilárd részvételével, amely felhívja a figyelmet az otthonmaradás fontosságára, a higiéniai előírások betartására, és az idősebb korosztály védelmére.

A videó: https://www.facebook.com/magyarbirkozosport/videos/645513336018243/

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum