Rekordlétszámmal, 139 ország 1200 sportolójának részvételével rendezik keddtől vasárnapig Madridban a karate világbajnokságot. A sportág 2020-as tokió olimpiai bemutatkozását megelőző utolsó vb-n Magyarországot tíz karate és négy para-karate versenyző képviseli. A hazai szakvezetés több érem megszerzésére is képesnek tartja a csapatot.

 

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint elsősorban Tadissi Martialtól, Hárspataki Gábortól és Molnár Dánieltől várható kiemelkedő eredmény az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beszámító vb-n. Mindhárman többször is dobogóra állhattak idén a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria – kisebbfajta világbajnokságokkal felérő – állomásain, legutóbb október közepén éppen az olimpia helyszínén, Tokióban.

 

„Van három sportolónk, akik az elmúlt időszakban a nehéz körülmények ellenére is bebizonyították, hogy súlycsoportjuk legszűkebb élmezőnyébe tartoznak.” – hangsúlyozta Dr. Mészáros János.

Ütőképes csapattal indulunk a világbajnokságon, nem úgy megyünk, ki, hogy hátha valami összejön – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

„Tadissi Martial két éve ezüstérmes volt a vb-n, Hárspataki Gábor az idei Karate1 sorozat érmei mellett az Európa-bajnokságon is ezüstérmet tudott nyerni, Molnár Dániel pedig kézsérülése után dobogóra állhatott Tokióban. Ennél a három fiúnál egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy nem éremesélyesek. Végigutaztam velük az idényt és láttam, hogy nem a véletlen műve, amilyen eredményeket elértek. A többiek közül a tapasztalt Bartha Nikola és Molnár Réka, a férfiaknál György Dániel, illetve a katás Nagy Botond és Sterck Laura egy jó sorsolással egyaránt képes lehet helyezést elérni, míg a fiatal Fehér Péternél és Czagány Dóránál még inkább a tapasztalatszerzés a cél.”

A világbajnokság égisze alatt sorra kerülő para-karate vb-n magyar részről az idei Eb-n is részt vett négy versenyző indul. Közülük Novi Sadban Csatári János második, Dobos Réka pedig harmadik lett.

Karate világbajnokság, Madrid, a magyar indulók:


Kata (formagyakorlat):
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Kumite (küzdelem):
Férfiak:
60 kg: Fehér Péter
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Molnár Dániel
Nők:
55 kg: Molnár Réka
61 kg: Czagány Dóra
+68 kg: Bartha Nikola

Para-karate:

Dobos Réka (kerekesszékes)
Molnár Zsolt (kerekesszékes)
Csatári János (tanulásban akadályozott)
Kárpáti Petra (tanulásban akadályozott)