A Nemzeti Versenysport Szövetség a wroclawi eredmények előtt tiszteleg a Világjátékok 2017. című albummal, amelynek ünnepélyes könyvbemutatóját december 14-én tartották. Ez volt minden idők legeredményesebb magyar szereplése a Világjátékok történetében. A magyar küldöttség  hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerzett. A sportolók képviseletében Senánszky Petra a wroclawi Világjátékok legeredményesebb magyar uszonyos úszója vette át az első könyvet.

 

 

„Minden sportág életében van egy csúcsverseny, amely ciklikusan visszaköszön, amelyre kettőzött erővel kell készülni, mert úgymond az a „Verseny”. A mi sportágainknak, vagyis a Nemzeti Versenysport Szövetség alá tartozó szervezeteknek ez a Világjátékok.”- emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Mészáros János. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke hozzátette: „Sporttörténelmi sikereket értünk el Wroclawban. A tizennégy érem megerősítést és támogatást ad a munkánkhoz. Bíztam benne, hogy a korábbi Világjátékokhoz hasonlóan Wrocławban is lesznek érmes élményeink, hiszen versenyzőink, akik kiharcolták az indulási jogot a 2017-es játékokra, felkészült, nemzetközileg is elismert sportemberek. Mindenki kettőzött erővel készült a megmérettetésre, nem feledtük el azt a feladatunkat sem, hogy az eredményesség mellett tisztán, tehát a fairplay szellemében és doppingmentesen versenyezzünk. Büszkék lehetünk a magyar színeket képviselő valamennyi sportolóra, és arra is, hogy a Világjátékokon részt vevő 112 országból hazánk a 11. helyen végzett a nemzetek rangsorában.”

 

A Budapesti Amerikai Nagykövetség képviseletében David Newton helyettes konzul üdvözölte a résztvevőket. Elismerését fejezte ki a Magyar Csapat teljesítménye előtt, mely a nemzetek rangsorában közvetlenül az Egyesült Államok 10. helyezett csapata mögött végzett az összesített éremtáblán. A 2021-es Birminghami játékokat fontos állomásnak nevezte a Világjátékok történetében, hiszen az 1981 óta most először tér vissza a Világjátékok az Egyesült Államokba. A rendezőváros vonatkozásában külön magyar kapcsolódás is van, mivel Székesfehérvár és Birmingham testvérvárosok és aktív kapcsolatot tartanak. Az Amerikai Nagykövetség diplomatája a következő évekre eredményes félkészülést és kvalifikációs szereplést kívánt, és bízik benne, hogy izgalmas, sikereket hozó versenyeken lesz lehetőség figyelemmel követni a magyar sportolókat.

 

Sárfalvi Péter az EMMI utánpótlással foglalkozó helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az EMMI által biztosított támogatással, az újonnan alakult NVESZ és a tagszövetségek nagyon hatékonyan gazdálkodtak, ezt az eredményes versenyzés is igazolta. Az NVESZ által képviselt sportágak értékes részei a magyar sportnak, a wroclawi kiemelkedő eredmények, a Budapesten rendezett szkander, majd kick-box világbajnokság sikere egyaránt mutatja a tagszövetségek és az NVESZ erejét.

 

A jubileumi tizedik Világjátékokat Wrocławban rendezték meg 2017. július 20. és 30. között. A lengyel városban 31 hivatalos és 4 meghívott sportágban bonyolítottak le versenyeket, 112 ország 3500 sportolója részvételével. A magyar színeket 13 sportágban 60 versenyző képviselte. A magyar delegáció – sportolókkal, edzőkkel, bírókkal, sportvezetőkkel, az egészségügyi teammel és a csapatiroda munkatársaival együtt – összesen 118 fővel utazott ki. A küldöttség vezetője Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke volt, míg a csapatvezetői teendőket Bóné Zoltán NVESZ-főtitkár látta el.

 

A következő Világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben lesz 2021-ben.