Ünnepeltek a sárkányhajósok. A sportág itthon 21 éves múltra tekint vissza, és a Magyar Sárkányhajó Szövetség tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A 2018-as esztendő különös jelentőségű volt, hiszen a Magyar Sárkányhajó Szövetség sportolói a világversenyeken összesen 45 érmet szereztek, valamint júliusban Magyarország megrendezte a sárkányhajózás történetének idáig legnagyobb létszámú IDBF Sárkányhajó Világbajnokságát. A szegedi világversenyen 5 kontinens 28 országának, 140 klub legénységének 6 200 versenyzője vett részt.

 

A budapesti ünnepségen  Sárfalvi Péter, nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte az elmúlt 21 évben többször is bizonyított a sárkányhajósport. „Tavaly egy fantasztikus hazai rendezésű világversenynek lehettünk részesei Szegeden. Ezen a vb-n a profi szervezés óriási magyar sikerekkel párosult, így nem is lehetett más, mint egy hatalmas sportos fieszta” – emlékeztetett Sárfalvi Péter minden idők legnagyobb sárkányhajó-világbajnokságára.

Mike Thomas, a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) elnöke elmondta, hogy a 21 éves magyar szövetségnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a sárkányhajósport nemzetközileg sokat fejlődjön. A sportvezető hangsúlyozta, hogy Magyarország három világversenynek is otthont adott már, ezzel kapcsolatban méltatta a magyar szövetség aktivitását, szervező munkáját.

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke a rendezvényen kitüntetéseket adott át azoknak a sportembereknek és támogatóknak, akik munkájukkal hozzájárultak az elmúlt 21 év sikereihez.

„Tagszervezete vagyunk a nemzetközi és az európai szövetségnek, itthon a Magyar Sárkányhajó Szövetség tagja volt a Nemzeti Sportszövetségnek, később a Magyar Olimpiai Bizottság nem olimpiai szekciójának, majd alapítói voltunk a Nemzeti Versenysport Szövetségnek, és mindenhol megálltuk, megálljuk a helyünket” – mondta köszöntő beszédében Járosi Péter.

A 20 éve evezünk együtt elnevezésű jubileumi ünnepségen bejelentették, hogy megjelent egy kiadvány, amely a Magyar Sárkányhajó Szövetség eddigi éveit öleli fel. A könyv címe: A sárkányhajósport 1+20 éve.