Bár a pétanque játékot legtöbben a francia filmekből ismerhetik, Magyarországon is létezik egy kis létszámú, aktív közösség, akik mindent megtesznek az elsőre talán kissé különösnek tűnő, de annál szórakoztatóbb sportág népszerűsítéséért. Május 11-én a budapesti Vérmező parkban rendezik meg a Magyar Pétanque Szövetség 2019. évi Egyéni Országos Bajnokságát, ahol a magyar pétanque-élet színe-java képviselteti magát – tudatta a rendező Budapest Pétanque Sportegyesület.

 

“Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon sokat ad és nem túl eszközigényes sport” – mondta sportágáról Stier Edit, női válogatott játékos.

Ma még viszonylag kevesen hódolnak ennek a sportnak Magyarországon, azonban május 11-én annak is érdemes ellátogatnia az eseményre, aki még sosem hallott erről a szórakoztató, francia eredetű golyós játékról, hiszen nézőként is könnyedén elsajátíthatóak a különböző taktikai fortélyok. A szervezők segítségével bárki megtanulhatja a játék alapjait. Az érdeklődők a Vérmező park Szitakötő játszótér felőli részén tehetik próbára ügyességüket 11 óra és 18 óra között.

A pétanque jó alkalmat ad egy kis beszélgetésre, új barátságok kialakítására is. Az esemény szervezőinek célja, hogy a párizsi parkokhoz hasonlóan Budapesten is megjelenjenek a játszó, beszélgető emberek. Ráadásul a pétanque egyik szépsége, hogy viszonylag rugalmas körülmények között játszható.

A Budapest Pétanque SE rendszeresen tart edzéseket, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.  A pétanque segít a csapatmunka fejlesztésében, alacsony eszközigénye miatt pedig akár iskolák, vagy akár fogyatékkal élők számára is tökéletes választás lehet. Ráadásul ebben a sportban bármilyen korosztály tagjai örömüket lelhetik, akár hobbiként, akár versenysportként űzik. Az alapjai már néhány parti után könnyedén elsajátíthatók, egyénileg és 2-3 fős csapatban is játszható.

A pétanque-hoz hasonló golyójátékok eredete a középkorig nyúlik vissza, már akkor rendkívül népszerűnek számítottak a katonák között. A legendák szerint az egészséges és sebesült francia katonák eleinte ágyúgolyókkal játszottak a csaták közti szünetben, a táborban, hogy így üssék el az időt. Az első, maihoz hasonló pétanque versenyt 1910-ben rendezték, ekkora már kialakultak a játék szabályai. Nagy előnye, hogy csak néhány fémgolyóra, egy kis célgolyóra és egy 12-15 méter hosszú, 3-4 méter széles sík, aprókavicsos területre van szükség hozzá. A játék neve azt jelenti franciául, hogy mozdulatlan lábak (pieds tanqués). Lényege, hogy a játékosok a fém pétanque golyókat a lehető legközelebb dobják a fából készült színes kis célgolyóhoz, az „öcsihez”. Ez közelítéssel vagy az ellenfél golyójának kilövésével érhető el.