Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megrendezték az 1. Európai Sport Platform konferenciát

Az Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szervezete (ENGSO) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében Budapesten lezajlott az 1. Európai Sport Platform konferencia.
 

 

Az eseményen megjelent Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sport fontosságát hangsúlyozta. “A mai gyermekeket annyi impulzus éri ebben a rohanó világban az internettel és a különböző technikai dolgokkal, hogy ehhez muszáj alkalmazkodnia a sport világának is. Sok minden visz el a sporttól, ezért fel kell hívni a figyelmet a mozgás fontosságára. – mondta az államtitkár.

A konferencián részt vett az ENGSO elnöke is. Carlos Cardoso arról beszélt, hogy hidat kell képezni a tradicionális sportágak és sporttevékenységek, illetve az újak között. Hangsúlyozta: a konferencia egyik feladata ennek a kapcsolatnak a feltárása.

Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke kiemelte: az ENGSO és a Nemzeti Versenysport Szövetség között jó kapcsolat van, amelyet az is jól jelez, hogy az ENGSO ifjúsági szervezetének titkársága az NVESZ budapesti irodájában működik.

Bóné Zoltán szerint a konferencia sikeres volt. Az NVESZ főtitkára elmondta: elismert nemzetközi szakértők bevonásával sikerült több Európában jelentkező társadalmi kihívást azonosítani, valamint megoldási alternatívaként már a legújabb körülmények között is működő modelleket bemutatni. „Kérdés, hogy az elmúlt évtizedek szemléletmódját mennyire sikerül meghaladniuk a sport, nevelés és az egészségügy területén dolgozó szakembereknek, politikusoknak. A ’modern sportklub’ témakör nyitóelőadása arra mutatott rá, hogy a sportklubok, egyesületek tagsága a gyerekek életkorát tekintve 11-éves kornál tetőzik, majd onnan egyre intenzívebb ütemben csökkenni kezd. Középiskolás korra már jelentősen alacsonyabb a sportegyesületekben sportolók száma. Kutatások azt is megerősítették, hogy a fiatalok sportolási motivációjának legfontosabb eleme az öröm, élményszerzés. Amennyiben a fiatal korosztályt egészséges életmódra, mozgásra akarjuk ösztönözni, biztosítani kell számukra az öröm/szórakozás „fun” élményt”- összegzett Bóné Zoltán.

A másik témakör „e-sport és sportklubok” felvezetője dán példán keresztül mutatta be országos kiterjedésű programmal, hogy a 12 éves korosztály nagy számban fordul az e-sportok irányába, és tervezéssel, kis befektetéssel sikeres programot lehet kialakítani, mely a fiatalokat az e-sportokon keresztül a sportklubokhoz vonzza, ott tartja őket és a fizikai sportokhoz is visszatérnek.

„Számomra ez a kapcsolódás az egyik legfontosabb szempont az e-sport magyarországi támogatásánál. Továbbra is törekedni fogok arra, hogy ezen a területen szintén megosszuk a legjobb külföldi, és lokális hazai tapasztalatokat, valamint működő programokat formáljunk az e-sport és sport témakör lehetőségeinek kihasználására” – tette hozzá Bóné Zoltán.

0 Tovább

Neves sportolókkal teszik ismertebbé a doktori képzést: együttműködési keretmegállapodást kötött a MEFS és a DOSZ

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám és a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke Szabó Péter együttműködési keretmegállapodást írt alá. A megállapodás a XXI. Nemzeti Sportstratégiában megfogalmazott elveket, a „Sport és Sportoló Nemzet” ideálképét helyezi fókuszba. Eszerint „A sport és tudástársadalom olyan új típusú együttműködésére van szükség, ahol az elméleti tudások, hagyományok közvetlenül kapcsolódhatnak a gyakorlathoz, hozzájárulhatnak a sportban részt vevők tanulási képességének és tudásának növekedéséhez”.

 

A MEFS és a DOSZ a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése iránt egyaránt elkötelezettek, egyaránt magukénak érzik a sport, a minőségi testnevelés és a rendszeres testmozgás ügyének fontosságát. A keretmegállapodás értelmében a két szervezet együttműködik a sportolói és tudományos kettős karrier modell kidolgozásában. Ez illeszkedik az „A sportolói kettős karriert támogató regionális központ” európai projekthez, melynek keretében a DOSZ jogsegélyszolgálatánál előforduló precedensek alkalmazásával segíteni lehet az élsportoló doktoranduszokat és gyakorlati segítséget nyújt a doktori képzésben való részvételhez. Mindkét Szövetség fontosnak tartja a doktori képzés népszerűsítését a sportolók körében, tekintettel arra, hogy nemzetgazdasági érdek a sportolók integrálása a munkaerőpiacra. A doktoranduszok körében pedig a sporttevékenységeket népszerűsítik, ösztönzik a doktoranduszok MEFOB (Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság) versenyeken, illetve nemzetközi egyetemi sportversenyeken (Egyetemi Világbajnokság, Egyetemi Európa Bajnokság, Európai Egyetemi Játékok, Universiade) való részvételét.

0 Tovább

Bácsi Péter a tengerben birkózott

Családi körben, Hurghadában pihente ki a vb fáradalmait Bácsi Péter. A budapesti birkózó-világbajnokságon aranyérmet szerző kötöttfogású klasszis igyekezett feltöltődni, és rápihenni az előtte álló időszakra. Hazatérése után ugyanis folyamatosan nyilatkozik, hiszen a média nagyon is kíváncsi az egyetlen magyarra, aki a budapesti vb-n aranyérmes lett.

 

„A világbajnokságot megelőző időszak sem volt egyszerű, aztán jött a vb. Hónapok teltek el úgy, hogy a családdal nem tudtam eltölteni huzamosabb időt nyugiban. Elmondhatatlanul jó volt csak a gyerekekkel foglalkozni Egyiptomban, ahol nagyokat fürödtünk a tengerben, és természetesen a nagy családi birkózások sem maradhattak el” – számolt be késő őszi nyaralásáról a 82 kilogrammos kategóriában világbajnoki aranyérmet szerző Bácsi.

 

A Ferencváros válogatott birkózójának ez volt a második világbajnoki címe. Korábban 2014-ben Taskentben lett vb-aranyérmes, emellett 2008-ban és 2014-ben is Európa-bajnok lett.

Minden idők legjobb világbajnokságán Bácsi aranyérme mellett két ezüst és egy bronzérmet gyűjtött be a magyar válogatott. A dobogó második fokára a kötöttfogású Lőrincz Tamás és Korpási Bálint állhatott fel, a nőknél Barka Emese pedig harmadikként zárt.

0 Tovább

Szatmári András: Jól sikerült kampányon vagyunk túl

Befejeződött a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség „MozduljRá! Belefér?! Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed!” szlogenű kampánya, melynek nagykövete Szatmári András, Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a BGE hallgatója volt, aki szerint az elmúlt hónapokban a fiatalok körében sikerült ráirányítani a figyelmet az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra.

A vívó számára a hétvégén elkezdődik a szezon, amely már a tokiói olimpiai kvalifikációs VK-sorozat felvezetése.

 

„Úgy gondolom, hogy sok fiatalhoz sikerült eljuttatni az alapinformációt a kampánnyal. Heti 3x45 perc mozgás mindenkinek az életébe belefér, és gyökeresen megváltozik az élete – jó irányba. Fittebb, egészségesebb lesz, ezek után pedig jobban megy a munka és a tanulás is” – mondta Szatmári András a kampányról.

„A magyar ember a kifogások bajnoka, mert mindig van egy logikusnak tűnő kifogása arra, hogy miért ne sportoljon. Szatmári András közreműködésével szeretnénk bebizonyítani, hogy az élsport, tanulás és magánélet mellett az ő életébe is belefér az a mozgásmennyiség, amit kikapcsolódásként a szabadidejében végez, hiszen nemcsak világklasszis élsportoló, hanem emellett a Budapesti Gazdasági Egyetem marketing szakos hallgatója is. Az elmúlt időszakban ugyan egyre többen sportolnak, de sok a teendő még azért, hogy a rendszeres mozgással kapcsolatos lehangoló statisztikai adatok javuljanak. Ezért is fontos a Belefér?! kampányunk, mert ha a jövő értelmiségével sikerül megértetni mindezt, akkor nyert ügyünk van” – olvasható a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség(MEFS) állásfoglalásában.

A szeptember 20-án indult kampányt a Magyar Vívó Szövetség is támogatta. A kampány a budapesti helyszíneken kívül roadshow keretében vidéki egyetemekre is eljutott, a programsorozat utolsó állomása a Budapesti Gazdasági Egyetem volt. A kampány során több mint 106,000 emberhez jutott el az üzenet, közel kétszázan fotózkodtak Andrással, vagyis a „Belefér” kaput választották és töltötték fel a képeket az egyetemisport facebook oldalára, melyet 185-ször osztottak meg és közel félezer reakciót váltott ki a poszt. Idén ez volt a legkomplexebb és legeredményesebb, a szabadidősportot és a rendszeres testmozgást népszerűsítő kampánya a MEFS-nek.

Szatmári András az előttünk álló hétvégén Algírban lép pástra. „Hosszú versenymentes időszak után indulok ismét Világkupán. A felkészülésem jól sikerült, és nagyon várom, hogy versenyezhessek. Az algíri állomás sokat el fog árulni az állapotomról, aztán keményen edzünk tovább, hiszen jövő tavasszal már olimpiai kvalifikációs Világkupák következnek” – nyilatkozta Szatmári.

0 Tovább

Besenyei Péter megreptette Tölgyessy Csabát

Szenzációs élményben volt része az Éjjel-Nappal Budapest korábbi szereplőjének, Tölgyessy Csabának, amikor Besenyei Péter műrepülő világbajnok elvitte repülni.

 

„Gyerekkorom óta a repülés szerelmese vagyok. A Hármashatár-hegy mellett nőttem fel. Amikor megláttam egy repülőt, már rohantam is nézni őket. Annak idején én is beiratkoztam egy vitorlásrepülő tanfolyamra a szüleim tudta nélkül, de aztán sajnos nem vizsgázhattam a szülői engedély hiányában. Később viszont siklóernyőzni kezdtem, ez a mai napig az egyik legnagyobb szenvedélyem. Nemrég egy rendezvényen találkoztam a műrepülő világbajnok Besenyei Péterrel, aki felajánlotta, hogy valóra váltja gyerekkori álmom és repülhetek vele. Életem egyik legjobb kalandja volt, és ennek köszönhetően újra beiratkoztam vitorlásrepülő tanfolyamra” – mondta Tölgyessy.

0 Tovább

Köszöntötték a III. Nomád Világjátékok résztvevőit

A kirgizisztáni III. Nomád Világjátékokon négy arany-, négy ezüst-és négy bronzérmet szerzett magyar küldöttség tagjait köszöntötték a Hadtörténeti Múzeumban. A multisport eseményen öt földrész, több mint 80 országa 2000 sportolóval vett részt. Magyarországot a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői és tradicionális, íjász, lovasíjász és mandala sportolói (szellemi taktikai sport), a Nemzeti Versenysport Szövetség íjász, szkander, szumó, sambo szövetségei által delegált valamint bothúzó versenyzők és sportvezetői képviselték.

 

 

„Első alkalommal érkeztünk hivatalos sportolói csapattal a Nomád Világjátékokra és járultunk hozzá hazánk méltó képviseletéhez. Büszkék lehetünk a magyar színeket képviselő valamennyi sportolóra, és arra is, hogy a III. Nomád Világjátékokon részt vevő 80 országból hazán a 6. helyen végzett a nemzetek rangsorában.”- emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Mészáros János. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke hozzátette: „A Nomád Világjátékok globális multisport eseménnyé nőtt és tovább fejlődik. 2020-ban Törökország rendezheti a IV. játékokat. A Nemzeti Versenysport Szövetség lehetőségeihez mérten támogatja tagszövetségeit a méltó szerepléshez szükséges felkészülésben, a sportolói csapat kialakításában”

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke egyben a Kurultáj főszervezője elmondta: „A 2014-ben Kirgizisztánban indult Nomád Világjátékok rendezvénysorozat alapötletét a Magyarországon szervezett Kurultájtól vették. A rendezvény hatalmasat fejlődött négy év alatt, mind a résztvevő országok, sportolók, hagyományőrzők számát tekintve, mind a nemzetközi ismertség vonatkozásában.  A sportrendezvénnyel párhuzamosan egy konferenciát is rendeztek, ahol Türk országok vezetői mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vett. Meggyőződésünk szerint a hagyományőrzők és a Nemzeti Versenysport Szövetség összefogásával a szükséges források biztosításával még eredményesebben fogunk szerepelni 2020-ban Törökországban. De nemcsak az eredményes versenyszereplést érdemes kiemelni, hanem az odavezető folyamatot is, ilyen a Magyar Turán Alapítvány és a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködése is, mint ahogy ezt a mai rendezvény is tükrözi.”

Boné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség delegációjának vezetője köszöntőjében elmondta: „Különleges teljesítmények állnak a 12 érem és a helyezések mögött, melyek  megerősítést és támogatást adnak a munkánkhoz. A jó szereplésnek kiemelkedően fontos részét képezte, hogy az állami forrásokat sikerült hatékonyan felhasználni. Köszönet illeti az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságát, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályát a kiutazáshoz nyújtott támogatásért.”

A Világjátékok főbb történéseit bemutató kisfilm levetítése után a versenyzők és felkésztőik elismerő oklevelet vettek át.

 

A magyar küldöttség érmesei:

Arany:

Nahóczki Péter íjászat (kirgiz szám)

Koczka László íjászat (koreai szám)

Mónusné Ruszin Annamária íjászat (távlövészet)

Vermes Balázs lovasíjászat

Ezüst:

Kőváriné Ivánfi Brigitta szkander (75 kg )

Csáki Roland  íjászat (koreai szám)

Koczka László íjászat (kirgiz szám )

Koczka László íjászat  (török puta szám)

 

Bronz:

Mónus József íjászat (távlövészet)

Varga Fanni Rebeka bothúzás (65 kg)

Benácsi Szandra bothúzás (85 kg)

Deli Tamás bothúzás (105 kg)

0 Tovább

Magyar a világ leggyorsabb rúgója

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond, mint "a világ leggyorsabb köríves rúgása" cím büszke tulajdonosa. A magyar válogatott karatés ezt a múlt héten megrendezett madridi világbajnokság alkalmával érdemelte ki. 

 



A hivatalos Guinness Rekord küldöttség abban a reményben utazott Madridba az idei karate világbajnokságra, hogy a világ legjobbjait felvonultató eseményen találnak olyan versenyzőt, aki megjavíthatja a fennálló időrekordot. Nem tévedtek, ráadásul a KSI kiválósága nem is akármennyivel döntötte meg a csúcsot: a korábbi legjobb időeredmény 0.70 másodperc volt, ezt írta át 0.476 másodpercre.

"A hét során először csak szórakozásból próbálkoztunk meg ezzel a kihívással" - mesélte Nagy Botond. - "Aztán láttam, hogy az  időeredményeim jobbak, mint bárkié, a többiek meg biztattak, hogy álljak oda a hivatalos mérésre is. Így is lett. A több mint száz próbálkozó közül az első idővel kerültem be a legjobb ötbe, vagyis a döntőbe, majd ott is sikerült a leggyorsabbnak lennem."

A vb-n a formagyakorlat versenyszámban indult 23 éves fiatalember ezzel kivívta a jogot, hogy Guinness Rekord-kísérletet hajthasson végre. Elmondása szerint küzdőállásból fényjelzésre kellett szabályos, hátsó lábas köríves rúgással eltalálnia egy célpontot.


"Nagyon hivatalos volt az egész. Lemértek mindent, a magasságomtól kezdve azt, hogy milyen távol álljak és milyen magasan legyen a célpont. Nem volt szabad bemozdulni sem. Három szabályosat kellett rúgnom egymás után, ezek átlaga lett a hivatalos pontszám. Aztán visszanézték az egészet videón, hogy minden megfelelt-e a szabályoknak."

Nagy Botond a helyszínen diplomát is kapott a földkerekség leggyorsabb rúgásáról. Ugyanakkor a küldöttség azt is megígérte neki: elküldik a hivatalos dokumentumot a csúcsról, akárcsak azt a Guinness Rekordok könyvet, amelyikben már ő is benne lesz.

0 Tovább

A birkózók megköszönték

A budapesti birkózó-világbajnokság érmesei, Bácsi Péter (világbajnok, kötöttfogás, 82 kg), Korpási Bálint (ezüstérmes, kötöttfogás, 72 kg), Lőrincz Tamás (ezüstérmes, kötöttfogás, 77 kg) és Barka Emese (bronzérmes, női, 57 kg) a teljes magyar birkózó-válogatott nevében szeretnék megköszönni azt a fantasztikus szurkolást és segítséget, amelyet az egész világbajnokság során kaptak a magyar közönségtől, a támogatóktól és a médiától.

0 Tovább

Lengyelországban vendégeskedtek legjobb kick-boxosaink

A hazaiak legjobbjaival mérkőzött meg Lengyelországban a magyar kick-light válogatott. A Kartuzy városában rendezett kick-box gálán összességében 5-4-es hazai siker született, de a magyar versenyzők is nagyszerűen küzdöttek és a megmérettetés néhányuk számára jó erőpróba volt a hónap közepén sorra kerülő Európa-bajnokság előtt - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

 

 

A független lengyel állam kikiáltásának századik évfordulója alkalmából számos rendezvényt, köztük sporteseményeket tartanak a napokban. Ezek egyike volt a Balti-tenger közeli városban lebonyolított kick-box gála, amelyen a sportág szakágai közül a félerős ütéseket és rúgásokat alkalmazó kick-light szabályok szerint zajlottak a küzdelmek.

 

A válogatott összecsapáson a legutóbbi Európa-bajnokság éremtáblázatán a kick-light szakágban második helyen végzett magyar nemzeti együttes volt a vendég. A mieink közül Debre Bence, Bárdosi Sándor, Szmolek Emánuel és Szabó Dávid egyformán egyhangú pontozással nyert, míg akadt olyan csata, amelynél valamelyest lejtett a pálya a hazai versenyző javára.

„Kitettek magukért a versenyzők, jól bunyózott mindenki” – értékelt a válogatott egyik edzője, Olasz Attila. – „A gála nagyon jól szervezett volt és ehhez méltó színvonalú mérkőzések zajlottak, amelyek közül kettő véleményes volt, azokon szerintünk a mi sportolónk volt a jobb, de most ez egy olyan esemény volt, amelyen érezni lehetett, hogy a lengyeleknek kell győzniük. A tervek szerint valamikor a jövő tavasszal mi fogadjuk majd őket és akkor visszavágunk.”

 

Olasz Attila – aki a korábbi sokszoros világbajnok Dancsó Zoltánnal együtt irányítja a kick-light és a light-contact válogatottak munkáját – arról is beszámolt, hogy a tatamira lépett magyarok közül hárman indulnak majd a közelgő Eb-n is. Mariborban Bárdosi Sándor full-contactban, míg Szmolek Emánuel és Vida Ádám light-contactban méretteti meg magát.

„Jó volt ez a gála arra is, hogy szokják a stresszhelyzetet és éles küzdelemben kelljen teljesíteniük. Szerencsére ők is és a többi magyar is sérülés nélkül hozta le a meccseket” – mondta a szakember. Hozzátette: hétfőn Tatán már kezdődik is az Eb-re felkészítő edzőtábor, és jövő vasárnap utaznak Szlovéniába, a kontinensviadal helyszínére.  

 

Kick-box gála, Kartuzy, a mérkőzések eredménye:

63 kg: Grünczeisz Patrik-Kacieja 0-3

69 kg: Debre Bence-Bieus 3-0
74 kg: Bálint Zoltán-Nizejewski 1-2

74 kg: Bárdosi Sándor-Durma 3-0
79 kg: Szmolek Emánuel-Kryszewski 3-0

84 kg: Kis Balázs-Puczynski 0-3

84 kg: Szabó Dávid-Wisniewski 3-0

89 kg: Vígváry Viktor-Wypchal 1-2

+94 kg: Vida Ádám-Grzesiak 0-3

0 Tovább

Díjazott a Magyar Búvár Szakszövetség

Rendhagyó díjátadón köszöntötte élsportolóit a Magyar Búvár Szakszövetség. A budapesti eseményen a 2017-es és a 2018-as évek legjobbjai vehettek át díjat. Az ünnepségen dr. Nyíri Iván, a szövetség elnöke megköszönte a versenyzőknek, a sportvezetőknek és nem utolsósorban a szülőknek azt, hogy alázatos munkájuknak köszönhetően a nem olimpiai sportágak közül a búvárok a legeredményesebbnek mondhatják magukat.

 

Senánszky Petra mindkét évben az év legjobb női uszonyosúszója lett, elmondása szerint már most nagyon készül a 2021-es Világjátékokra. A szövetség az uszonyosúszókon kívül a víz alatti rögbiseket, a víz alatti hokisokat és a tájékozódási búvárúszókat is díjazta. Utóbbi sportágban Balázs Péter duplázott. A klasszis versenyző az élsport mellett sportvezetőként is jelen van a Magyar Búvár Szakszövetség életében, ugyanis alelnökként tevékenykedik.

 

A legjobbak:

Uszonyosúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Kanyó Dénes

Utánpótlás leány kategória:

Hamlin Dorothy

Utánpótlás fiú kategória:

Mozsár István Alex

2018

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Bukor Ádám

Utánpótlás leány kategória:

Szabó Anita

Utánpótlás fiú kategória:

Lengyeltóti Bence

Víz alatti rögbi

2017

Felnőtt női kategória:

Rozovics Éva

Felnőtt férfi kategória:

Vizsolyi Pál

2018

Felnőtt női kategória:

Markovics Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Szűrös Márton

Víz alatti hoki

2017

Felnőtt női kategória:

Árendás Vivien

Felnőtt férfi kategória:

Simon Tamás

Utánpótlás leány kategória:

Karlovecz Kamilla

Utánpótlás fiú kategória:

Pap Bálint

2018

Utánpótlás leány kategória:

Gál Kata

Utánpótlás fiú kategória:

Simon Péter

Tájékozódási búvárúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Berekméri Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

2018

Felnőtt női kategória:

Hatházi Katalin

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás leány kategória:

Hofmeister Alíz

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum