Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2020 a karate éve

Az idei esztendőben szerepel először a karate sportág az olimpia műsorán, Magyarország pedig korosztályos Európa-bajnokságnak ad otthont – a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Dr. Mészáros János ezért a karate évének tartja 2020-at. A sportvezető bízik benne, hogy a BOK Sportcsarnokban február 7. és 9. között sorra kerülő kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságon több magyar érem is születik, és a tokiói olimpiára is kijut majd magyar versenyző. 

Magyarország 2013-ban rendkívül sikeres felnőtt karate Európa-bajnokságot rendezett. Attól kezdve az MKSZ céltudatosan készült a lehetséges olimpiai részvételekre, aminek eredményeképpen hazánk elnyerte a mostani korosztályos Eb és a 2022-es felnőtt világbajnokság rendezési jogát.

"Az Európa-bajnokság beleillik a stratégiai rendezvényeink sorába" – fejtette ki Dr. Mészáros János. – "A célunk az volt, hogy a 2020-as olimpia évében olyan fiatalok lépjenek tatamira hazai környezetben, akik majd a két év múlva szintén Budapesten megrendezendő felnőtt világbajnokságon már a felnőttek között is sikeresek lehetnek. Nagyon jó az utánpótlásunk, több érmet is remélünk februárban." 

A jövőt tekintve is nagyon fontos rendezvény lesz a mostani korosztályos kontinensviadal – hangsúlyozta az MKSZ elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a 2024-es párizsi olimpiára a szervezők nem javasolták a karatét, ugyanakkor a háttérben folynak a tárgyalások, és a karatésok világszerte több tízmilliós tábora nem tett még le az újabb ötkarikás részvételről.

"Nem adtuk fel a reményt, reméljük, hogy Párizsban végül mégiscsak ott lesz a karate. Ehhez mi is megpróbáljuk a magunk részét hozzátenni. Ha Magyarország olyan Eb-t tud rendezni, ami erősíti a karate jó hírét, akkor remélhetőleg ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy egy nagyon sikeres tokiói olimpiai szereplést követően a NOB és a párizsi szervezőbizottság felülbírálja korábbi javaslatát és támogatni fogja, hogy 2024-ben a karate ott legyen az ötkarikás játékokon" – mondta Dr. Mészáros János.

0 Tovább

Világrekorder lett a magyar kick-boxos lány

Tizedik világbajnoki aranyérmét nyerte Kondár Anna a tavaly év végén Antalyában megrendezett kick-box vb-n. A magyar klasszis kilenc elsőséggel is a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője volt, az újabb diadallal viszont befogta honfi- és klubtársát, a kick-boxban abszolút rekorder Mórádi Zsoltot. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy ez még nem a végállomás a 28 éves hölgy számára – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Kondár Anna a törökországi világbajnokságon úgy nyerte meg a nők +70 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit, hogy valamennyi győzelmét technikai fölénnyel, tíz pontos különbséget elérve, idő előtt befejezve érte el. A kick-box szabályrendszerei közül a pointfighting specialistájának számító – valamennyi nagy sikerét ebben a szakágban érte el – magyar versenyző hat egyéni aranya mellett négy csapatdiadalt mondhat magáénak a kétévenkénti világbajnokságokon. Első vb-aranyát még 2007-ben nyerte, ezzel ő a legfiatalabb világbajnoka is a küzdősportnak.

"Álomszerűen indult a versenyzői karrierem" – emlékezett vissza a csepeli Halker-Király Team kick-boxosa. – "Nagyon korán és nagyon gyorsan jöttek a sikerek, hiszen első éves juniorként már felnőtt világbajnok lettem. És mivel fiatalon nagyon hamar el tud szállni az ember, a győzelmek után új motivációkat kellett keresni. Szerencsére mindig találtunk új célokat. Később egy térdsérülés miatt jött egy elég hosszú és komoly hullámvölgy, ami két évig tartott, de aztán azt is megoldottuk."

Az életét nagyon sokáig a kick-box köré építette fel, még az egyetem kiválasztásánál is szempont volt, hogy a Bajnáról származó lány tudjon edzeni budapesti klubjánál. A legnagyobb sikerei közül az egyik legkedvesebb a számára a 2017-ben a magyar fővárosban rendezett világbajnokság, ahol hazai közönség előtt állhatott a dobogó legtetejére. A pointfighting szakágban pedig azt szereti, hogy ott nem az nyer, aki nagyobbat tud ütni vagy rúgni, hanem aki túl tud járni a másik eszén, aki mentálisan erősebb. Neki ez az egyik erénye, a másik pedig a kitartás – vallja Kondár Anna.

"Még most is találkozom olyan megjegyzésekkel, hogy neked könnyű, mert úgyis nyersz. Persze Antalyában is minden meccsemet technikai KO-val nyertem, ezért kívülről úgy tűnhet, hogy ez megint könnyű volt, de rengeteg munka van benne, fizikai és szellemi is. Én tényleg nagyon sokat készülök fejben, ami a pointfightingban elengedhetetlen, hiszen sok új technikát már nem tudnak mutatni a versenyzők, mindenki tud mindent, így az adott pillanatban kell a másiknál jobbnak lenni. Szerintem, ha valaki megcsinálta becsületesen a felkészülést, akkor a siker a mentális dolgokon múlik. Én nagyon sokat fektetek ebbe, emellett hinni kell abban, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. És nyilván kell egy olyan háttér, mint ami Csepelen van, hogy ha lemegyek edzésre, ott húsz világbajnok közül választhatok, hogy kivel eddzek, és az edzői gárda is rendkívül profi módon építi fel az edzéseinket."

Kondár Anna úgy véli: a korát tekintve még akár két-három világbajnokság is benne lehetne a pályafutásában, azonban sok sérülést szedett össze az évek folyamán, ráadásul most már – pénzügyi területen – dolgozik is.

"Most nézünk elébe az edzőmmel, Jároszkievicz Krisztiánnal egy beszélgetésnek a jövőmről. Elárulom, úgy mentem ki a törökországi vb-re, hogy az lesz az utolsó és visszavonulok, de ezután, hogy legalábbis az eredményeket tekintve ennyire sima volt, bennem is felmerült, hogy érdemes lenne tovább csinálni. Egyelőre sok minden van a pakliban, az is, hogy ez volt a vége, az is, hogy még 2021-ben is ott leszek a vébén, de felmerült a Világjátékok is, hogy esetleg azt megcélozzuk."

A kick-boxos hölgy arról is mesélt, hogy időközben edzői papírra is szert tett. Mint mondta, szívesen dolgozna lányokkal, merthogy szerinte teljesen máshogy viselkednek, mint a fiúk, és látja azokat az alapvető problémákat, ami miatt nem mindegyikük tudja elérni azt, amire képes lenne – úgy érzi, ő ki tudná hozni belőlük a maximumot.

0 Tovább

Kecskeméten versenyeztek a legjobb szkanderosok

Sikeres országos bajnokságon vannak túl a szkanderosok. A sportágban idén Magyarország rendezi meg az Európa-bajnokságot, így minden egyes verseny az Eb jegyében zajlik.

Az országos bajnokságnak a kecskeméti Malom Center adott otthont, ahol több száz szkanderos állt asztalhoz. Dóró Zsolt szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott tagjainak többsége elindult az ob-n és jól szerepelt.

„Ebben az évben természetesen a hazai rendezésű Európa-bajnokság a legfontosabb számunkra. A kontinensbajnokságot Balatonfüreden rendezik meg májusban, így minden viadallal az Eb-re készülünk. Jó volt látni, hogy egyre több szkanderos van Magyarországon, a Magyar Szkander Szövetség kiváló munkája beérni látszik.” – összegzett Dóró Zsolt.

Az ob után a magyar válogatott a csehországi Európa Kupán indul. Dubňany-ban ugyanis megrendezik a hagyományos Golem’s Hand elnevezésű versenyt, ott népes csapattal vesznek részt a magyarok.

0 Tovább

Teke – Szerbiai magyar siker a világranglistaversenyen

Csak magyarok álltak dobogóra a világ egyik legnagyobb világranglistaversenyén. Szegeden több százan gurítottak.

A szerbiai magyar, Zavarkó Vilmos nyerte meg a 18. BB Mentor Kupát. A szegedi A-kategóriás világranglistaversenyen Zavarkó mögött klubtársa, az olasz Neumarkt játékosa, Kiss Tamás végzett másodikként.

A dobogó harmadik fokára Bárány Csongor (KK Belgrád) és Szél Tibor (Zengő Alföld Szeged) állhatott fel.

Karsai Ferenc főszervező elmondta: több száz tekés gurított a 18. BB Mentor Kupán. „A sportágban ez már hagyomány, hogy Szegeden indul az év a férfiak számára. Jó kis versenyen vagyunk túl, több nemzet, így a szerbek, a szlovákok és a magyarok is a teljes válogatottal vettek részt Szegeden.” – nyilatkozta Karsai Ferenc.

Az igazolt játékosokon kívül szép számban indultak seniorok és utánpótláskorú játékosok is.

Fotó: Frank Yvette

0 Tovább

Bekerült a kungfu az ifjúsági olimpiára

Sporttörténelmi bejelentést tett a kungfusok számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az ötkarikás szervezet elnöksége jóváhagyta, hogy a kínai eredetű küzdősport ott lehet a 2022-ben sorra kerülő ifjúsági olimpián, amelyet Szenegál fővárosában, Dakarban rendeznek.

A NOB közlése szerint a helyi szervezők kezdeményezték a kungfu – más néven a wushu –, valamint az ötfős baseball programba emelését kiegészítő sportágakként. Mindkettő első alkalommal szerepel olimpiai játékokon, és a bekerülés hatalmas fejlődési lehetőség a sportágak számára – hangsúlyozta a közlemény.

A wushu korábban már szerepelt a 2014-es nankingi ifjúsági olimpián, ám akkor még csak bemutató sportágkén volt jelen.

"Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen döntés született" – nyilatkozta Varga István, a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség főtitkára. – "Mérföldkő ez a sportág történetében, és bízunk benne, hogy egy nagy lépés is afelé, hogy a wushu ott legyen majd a nyári olimpiákon is. Tavaly év végén új elnököt választott a sportág nemzetközi szövetsége, aki azt hangoztatta, hogy a kínai sportirányítás eltökélt abban, hogy a wushu bekerüljön az ötkarikás programba. Ez a törekvés látszik most első körben megvalósulni. Idén nyáron lesz az ifjúsági világbajnokságunk, ahonnan minden bizonnyal kvalifikálni lehet majd Dakarra. A vb-n magyar csapat is indul, és mindent megteszünk azért, hogy legyen versenyzőnk az ifjúsági olimpián."

A Dakarban sorra kerülő multisport-eseményt 2022. október 22. és november 9. között rendezik meg.

0 Tovább

Teke – A nemzetközi élmezőny krémje Szegeden gurít

Rangos férfi tekeverseny zajlik Szegeden. A világ egyik legpatinásabb nemzetközi A-kategóriás viadalán a teljes magyar, szlovák és szerb válogatott is elindult. Ez a 18. BB Mentor Kupa.

A verseny 16-os döntőjét vasárnap rendezik meg, és három kategóriában hirdetnek majd eredményt. Az élsportolókon, azaz az igazolt tekézőkön kívül a senior, valamint az utánpótláskorúak között is győztest avatnak. A vasárnapi fináléba azonban csak a legjobb tekések kerültek be.

„Ebben a sportágban ez már hagyománynak számít, hogy a legjobbak Szegeden kezdik meg a szezont. Szépen lassan nagykorú lett ez az A-kategóriás verseny, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Több, mint 300 tekéző érkezett Szegedre, a világ egyik legrangosabb versenyének számít a BB Mentor Kupa” – nyilatkozta Karsai Ferenc, a verseny főszervezője. 

0 Tovább

Magyarországra jön a zumba királynője!

Február 1-én Budapesten lép fel Gina Grant, a zumba egyik legnagyobb alakja. Az amerikai zumba oktatót az ELTE Sportcsarnokban láthatják a mozgásforma megszállottjai, emellett a szervezők egésznapos programsorozattal készülnek.

„Célunk, hogy ezt a népszerű mozgásformát még több emberrel megismertessük. Gina Grant eddig egyszer járt Magyarországon. 2012-ben óriási show-t csinált, most pedig még nagyobbra készül. És természetesen mi is készülünk. Az érdeklődőknek egész napos programot tartunk a helyszínen, és lesz többek között ingyenes kipróbálási lehetőség is. A hosszú szürke január után tehát itt lesz egy remek alkalom, hogy a tavaszra mindenki felpörögjön, és adott esetben megismerkedjen a zumbával” – mondta dr. Faluvégi András, a Danza TáncStúdió vezetője, aki az esemény főszervezője.

A Zumba napról-napra egyre nagyobb teret hódít magának. A foglalkozás lényege, hogy a Fitnesst keverik a - főként - latin-amerikai táncokkal, mint salsa, rumba, flamenco, samba, merengue, hastánc, tango, hip-hop, cha-cha-cha, conga és még sorolhatnánk. A dél-amerikai, pontosabban kolumbiai mozgásforma Alberto „Beto” Perez nevéhez fűződik. Történetesen egy véletlennek köszönhető, mivel Beto annyira sietett egyik órájára, hogy otthon felejtette a válogatott zenéket. Így hát nem volt mit tennie, mivel a shownak mennie kellett tovább, és órát kellett tartani, a saját mp3 lejátszóján lévő kedvenc zenéi adták az óra ritmusát. Mivel ezek többnyire salsa és merengue számok voltak, a Fitness oktatónak rögtönöznie kellett, és egészen új mozdulatokkal dolgozni. A rendhagyó óra váratlan sikert aratott, és a csoporttagok közkívánatára többször is megismételték.

0 Tovább

Rekordlétszámú magyar csapat a budapesti karate Eb-n

Egy hónap múlva, február 7-én kezdődik és 9-ig tart a budapesti kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság. Hazánk korábban nem rendezett korosztályos Eb-t, és még arra sem volt példa, hogy egy Eb-n minden kategóriában legyen magyar induló. Különlegessége még a kontinensviadalnak, hogy éppen 2020-ban mutatkozik be a karate az olimpián. A szakvezetés kihirdette az induló magyar válogatottat, amelytől több érmet is várható – adta hírül a Magyar Karate Szakszövetség.

A BOK Sportcsarnokban sorra kerülő Eb-n rekordlétszámú magyar csapat vesz részt: 36 fiatal képviseli a hazai színeket. A kadet (14-15 évesek), a junior (16-17) és az U21-es (18-20) korosztály valamennyi súlycsoportjában tatamira lép küzdelemben (kumitében) magyar résztvevő, és formagyakorlatban (katában) is minden egyéni és csapat kategóriában lesz indulónk.

A válogatottban ott van az egy éve Dániában Európa-bajnoki címet nyert Ilankovic Aleksandra, akárcsak az aalborgi Eb-n második helyen végzett Bárdos Ádám. Az esélyesek közé tartozik a sportág első magyar olimpikonja, a 2018-as ifjúsági olimpiára kijutott Baranyi Zsófia, és a korábbi korosztályos Eb-ken már négyszer is dobogóra álló Czagány Dóra.

Roppant fontos verseny ez a magyar karate számára. Az olimpiai debütálás miatt nagyobb figyelem irányul a sportágra, egy jól sikerült Eb pedig lökést adhat a magyar karate további előretöréséhez – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

"Büszkék vagyunk rá, hogy most először állunk fel teljes csapattal. A klubok, a válogatott, a versenyzők és minden érintett maximálisan odatette magát, hogy jól sikerüljön az Európa-bajnokság, és így lesz ez a hátralévő egy hónapban is. Kötelez a hazai pálya, és bízunk benne, hogy több éremmeccsen is tud majd szurkolni a közönség a sportolóinknak. Emellett azért is fontos az Eb, mert ha jól sikerül, sok tekintetben elősegítheti a 2022-ben szintén Budapesten sorra kerülő felnőtt világbajnokság sikerét. Sőt, hogyha a nemzetközi karateélet különböző tagjai jó szájízzel mennek innen haza, abból még valamiféle plusz is származhat a májusi, párizsi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az utolsó tokiói kvótákat lehet megszerezni" – vélekedett a szövetségi kapitány.

Kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság, a magyar válogatott névsora: 

Kadetek:

Fiúk:
Kata: Bárdos Ádám (Sportingbudo)
52 kg: Sebők Áron (Bp. Honvéd)
57 kg: Csató Roland (Ganz-Kesjár)
63 kg: Szilágyi Bence (Bp. Honvéd)
70 kg: Vaskó Samu (KSI)
+70 kg: Varga Dániel (Ganz-Kesjár)
Lányok:
Kata: Kovács Dominika (MTK)  
47 kg: Lintz Alexandra (UTE)
54 kg: Bene Bianka (KSI)
+54 kg: Fleischer Dóra (Kono)

Juniorok:

Fiúk:
Kata: Mérő Bálint (Vasas)
55 kg: Baranyi Barnabás (MTK)
61 kg: Szabó Marcell (KSI)
68 kg: Deme Bálint (MTK)
76 kg: Schreiber Ádám (Sportingbudo)
+76 kg: Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár)
Lányok:
Kata: Kiss Zsófia (MTK)
48 kg: Jakubovics Dalma (UTE)
53 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
59 kg: Bihary Boglárka (UTE)
+59 kg: Benkő Zsófia (MTK)

U21-esek:

Férfiak:
Kata: Forgács Tamás (Vasas)
60 kg: Fehér Péter (MTK)
67 kg: Nichols Dávid (UTE)
75 kg: Botos Botond (MTK)
84 kg: Tálas Bendegúz (Szarvas)
+84 kg: Gyovai Roland (MTK)
Nők:
Kata: Fábián Csenge (MTK)
50 kg: Rónai Lili (UTE)
55 kg: Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: Takács Virág Vivien (Toriki)
68 kg: Czagány Dóra (MTK)
+68 kg: Pap Dorottya (UTE)

Fiú csapat kata: Bán Dominik (Vasas), Csicsay Gergely (Vasas), Mérő Bálint (Vasas)
Lány csapat kata: Kiss Zsófia (MTK), Kovács Dominika (MTK), Tóth Vanda (Justitia)

0 Tovább

Lenyűgözte a sportdiplomácia elitjét a magyar kick-boxos

Rangos nemzetközi fórumon vett részt a közelmúltban a tízszeres kick-box világbajnok Mórádi Zsolt. A magyar klasszis a monacói herceg nevével fémjelzett Peace and Sport szervezet jubileumi programján képviselte hazánkat Monte-Carlóban, ahol nagy sikerrel számolt be a kick-box világszervezet, a WAKO közreműködésével végzett karitatív edzői munkájáról. A diszkrimináció, a kirekesztés és az erőszak ellen küzdő szervezet ügyét olyan befolyásos sportolók képviselik, mint az amerikai elnöki tanácsadóvá lett legendás úszóolimpikon, Donna de Varona, vagy a BL-győztes elefántcsontparti sztárcsatár, Didier Drogba, aki személyesen gratulált Mórádi Zsoltnak - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A csepeliek tavaly visszavonult büszkeségét 2017-ben választották a Peace and Sport bajnok-nagykövetei közé – az első és máig egyetlen kick-boxosként és magyarként. Azóta vele is, és a WAKO-val is nagyot fordult a világ, hiszen utóbbit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte, Mórádi Zsoltot pedig a sportolói bizottság vezetőjeként beválasztották a világszövetség elnökségébe. Ráadásul főszereplője lett annak a WAKO, az ENSZ és a Peace and Sport együttműködésével megvalósuló programnak, melynek keretében menekült fiatalok között honosították meg a kick-boxot egy, a jordán fővárostól északra fekvő, 80 ezer szír lakta menekülttáborban. A 31 éves sportoló idén kétszer járt a szigorúan őrzött sivatagi táborban, ahol ma már heti három edzést tartanak a nagyjából 120 fős kick-boxos közösségnek.

„Elképedve hallgatták a beszámolómat Monte-Carlóban arról, mennyire jól működik a kick-box az agressziókezelésben, a feszültség levezetésében és a nehéz sorsú fiatalok motiválásában. A Peace and Sport nagyjából ötven bajnoka, köztük világsztárok jöttek el a fórumra, ahol az is újdonság volt a közönségnek, hogy a nem olimpiai sportágat képviselő, és így kisebb büdzséből gazdálkodó kick-box világszövetség milyen jól menedzsel egy ilyen programban való részvételt. Sokat kérdeztek az én munkámról is, így megosztottam velük, hogy nem ebből élek meg, hanem az motivál, hogy visszaadjak valamit a sportágnak, mert anélkül biztosan nem lennék ott előttük” – fogalmazott Mórádi Zsolt.

A kick-box történetének legeredményesebb versenyzője a többnapos diplomáciai út alatt egy gálavacsorán is beszédet mondott. Többszáz fős illusztris társaság hallhatta első nagyobb lélegzetvételű, angol nyelvű felszólalását, amely után a Peace and Sport alelnöki posztját ellátó futball-legenda, Didier Drogba személyesen köszönte meg a munkáját.

„Elmondta, mennyire örül ennek a menekülttábori programnak, és hogy a focin keresztül ő is próbál visszanyúlni elefántcsontparti gyökereihez. Nagyjából tíz percet beszélgettünk, leginkább a sport erejéről. Az ezt követő napon, a monte-carlói operaházban tartott partin pedig volt szerencsém szóba elegyedni magával Albert herceggel, a szervezet védnökével, aki szintén tisztában volt a munkámmal és elismerően nyilatkozott róla. Összességében kijelenthetem, hogy nagyon eredményes volt ez a látogatás a WAKO-nak, és ezáltal nekem is” – számolt be a sportdiplomatává lett magyar kick-boxos.

0 Tovább

Ignácz Ilona: holland örömmámor, komoly magyar gondok

Bár évtizedek óta Belgiumban él Ignácz Ilonka, az 1965-ös magyar világbajnok női kézilabda-válogatott tagja, de az országhatárok átjárhatósága és a kisebb távolságok miatt is nagyon sok időt töltött Hollandiában. Ott érte el edzői sikerei legjavát, s mindmáig szinte  mindent tud a holland női kézilabdázásról. A jochapress ezért kereste meg és kérte véleményét – az apropót a hollandok vasárnap esti, világbajnoki győzelme kínálta.

– Immár sok éve a világ élvonalában szerepel a holland női kézilabda-válogatott. Ön szerint mi a sikereik titka?

– Azzal kezdeném, hogy egész Hollandia örömmámorban úszik. Az országos sajtó, a rádió, a televízió zeng a szuperlatívuszoktól. A miniszterelnök, Mark Rutte, a királyi család és Willem-Alexander király szívből gratulált. Országos ünneplés fogadja majd a világbajnokokat. Biztosra veszem, hogy királyi kitüntetésben is részük lesz.

– 2005 táján történt, hogy összefogott a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Kézilabda Szövetség a kézilabda aktív fejlesztésére – folytatta. – Négy szóval foglalták össze a követelményeket: a játék legyen gyors, dinamikus, meglepő és effektív. Eldöntötték például, hogy serdülők mérkőzésein tilos hatosfalat védekezni. Ezzel kialakult az egy-egy elleni játék, a labda nélküli mozgások, a befutások fontossága. Következmény: létrejött a gyors, lerohanásokra alapuló holland játékstílus.

– Melyek a legfontosabb tényezők a holland csapatjátékában?

– A  lerohanásos játék, az egy-egy elleni eredményesség, az állandó betörések és a szélsők gólerőssége. Egy-egy kemény védekezés után nem várnak a játékvezetői sípra, hanem fektéből is továbbítják a labdát. Persze a sikerhez kellett egy olyan kapusteljesítmény is, mint amit Tess Wester nyújtott, aki a vb legjobb kapusa lett.

– Milyen a kiválasztási rendszerük, miben járnak legelöl a világ kézilabdasportjában?

– 2006-ban létrehozták a “Kézilabda Akadémiát”, ahonnan sok, tehetséges játékos került ki. Léteznek a megyei válogatottak, kötelezően a meghatározott irányelvek szerint edzenek. A bajnoki rendszerük hasonló a magyarhoz, az NB I-ben 10 csapat van.

– Milyen szerepük van a külföldieknek a holland bajnokságban?

– Hollandiában a női bajnokságban egyáltalán nem játszanak külföldiek és külföldi edzők sincsenek. A holland játékosok amatőrök, este munka vagy tanulás után edzenek. A rendkívül eredményes utánpótlás-nevelés legjobbjai felnőttként elmennek külföldre játszatni. Ezért a holland bajnokság színvonala elég szerény. A vb-re kiutazott a tizennyolc játékos közül egy sem játszik Hollandiában. Németországban nyolcan, Dániában öten, Norvégiában ketten profiskodnak, míg Oroszországban, Franciaországban és Magyarországon egy-egy holland válogatott játékos szerepel.

– Milyen az edzőtovábbképzés rendszere?

– Az edzők képzése a szövetséghez tartozik. A szakmai programokon túl a viselkedési szabályokat is pontosítják. Valamennyi edzőnek le kell tennie a játékvezetői vizsgát! Mindez digitális úton történik.

– Elképzelhető-e Hollandiában, hogy minden elszámoltatás igénye nélkül aláírnak egy válogatott mellé szerződő kapitánynak négyéves szerződést, mint ami nálunk simán megesett a dán Kim Rasmussen esetében?

– Ez kizárt dolog! Hollandiában nagyon megnézik, mire, kire és mennyi ideig költenek. Egy ilyen eredménytelen edzőnek már régen felmondtak volna.

– A magyarokról mi a véleménye?  

– Már 2016-ban, Malmőben, az Eb-n nyilvánvaló volt, hogy elképzelés nélküli, lassú, “mártogatós” a játék, gyors indítások, lerohanások nélkül. Már akkor kellett volna váltani, de semmi nem történt az eltelt három esztendő alatt. A mai, digitális világban bármelyik csapatot, tornát lehet követni, elemezni. Régen rá kellett volna jönni, hogy nincs Kovács Péter, de még Horváth Klári-szintű átlövőnk sem, viszont gyorsak vagyunk. Az, hogy három év nem volt elég legalább egy emberelőnyös figurát megtanítani, ez szinte hihetetlen! Olvasom, hogy Rasmussen durva kijelentései után ügyvéd útján próbál kibújni a felelősség alól.  Bárhogy is dönt majd az IHF, remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy a történtek után – amíg ő lesz az edző a magyar válogatott mellett – egyetlen nemzetközi játékvezető is mellénk fog állni. A románok javára, az utolsó pillanatban megítélt hétméteres már előre vetíti, hogy ezek után mi vár ránk.

(jochapress / Jocha károly)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum