Immár negyedik Világjátékok-részvétele előtt áll a világ- és Európa-bajnok búvárúszó Kanyó Dénes. Az augusztus végén negyvenedik életévét betöltő sportoló jobban érzi magát, mint valaha, és éremben gondolkodik a nem olimpiai sportágak legnagyobb, négyévenkénti multisport-eseményén.

Az uszonyos- és búvárúszásban a június végi voloszi világbajnokságon lehetett kvótát szerezni a jövő nyári Világjátékokra. Görögországi eredményei alapján Kanyó Dénes kivívta a jogot, hogy a 400 méteres felszíni úszásban, illetve a 4x100-as férfi váltó tagjaként ott lehessen Wroclawban.



A Szegeden már egy bő évtizede edzőként is tevékenykedő Kanyó Dénes pályafutásának különlegessége, hogy az idén tavasszal megrendezett országos bajnokságon megnyerte karrierje századik(!) ob-aranyát.

„Én is meglepődtem, amikor felhívták a figyelmem az év elején arra, hogy már kilencvenötnél tartok” – mondta az első országos bajnoki címét 1989-ben szerző Kanyó Dénes. – „Ezért aztán öt számban indultam az ob-n, és sikerült is teljesítenem a százat. Egy ideig igazi aranyhalmozó voltam itthon, de aztán visszavettem egy kicsit, főleg, mert nem egyszer a saját tanítványaim elől halásztam el az aranyakat, de most ez az álomhatár újra kedvet csinált.”

A szegedi búvárúszó 1997-ben vett rész pályafutása első Világjátékok eseményén, a jövő évi pedig már a negyedik lesz számára. Eddigi legjobb eredménye egy ezüst és egy bronz, ugyanakkor sportágában kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, emellett kétszer is volt világcsúcstartó. Elmondása szerint két világbajnoki címre a legbüszkébb: Szentpéterváron éppen 33. születésnapján tudott nyerni, míg 2011-ben a hazai rendezésű vb-n világrekorddal diadalmaskodott Hódmezővásárhelyen.

Ahogyan fogalmazott, azóta sem következett be nagyobb állagromlás, úgyhogy bízik benne, hogy a dobogón végezhet a jövő évi Világjátékokon.

„Nagyon szeretem a búvárúszást, és mint tudjuk, hogy a szerelem mindent legyőz. Komolyra fordítva, fontos, hogy egészséges vagyok, ezért tudom ilyen szinten csinálni. Ebben ugyanakkor annak is szerepe van, hogy ez egy vízben űzhető sport, kíméli a testemet, tinédzserkoromban több sérülésem volt az iskolapadban való görnyedés miatt, mint most. Mondhatnám, hogy egyre könnyebb...”

Egyedülálló pályafutásához hozzátartozik, hogy Kanyó Dénes különösen oda figyel magára: étkezésére, alvására, életmódjára.

„Vannak dolgok, amiket tanulok és kipróbálok, és ha beválik, megtartom. Például nem favorizálom a fűtést, úgyhogy télen előfordulhat öt fokos hőmérséklet a hálószobában. A testi képességek kis visszafejlődését ezek az ismeretek kompenzálják, és az eredményeket szinten lehet tartani.”

Nagy öröm van mostanában az egyesületnél – mondja a sokak által csak Delfinemberként emlegetett sportoló („roppant szimpatikus állat számomra a delfin, a vízben az egyik példaképem”), merthogy tanítványai közül a váltókban hárman szintén eljuthatnak a Világjátékokra.