Budapest, 2017.11.16. - Konferenciát tartottak Budapesten az elektronikus sport és a hagyományos sportok jövőjéről, kölcsönhatásairól. A felszólalók szerint vérfrissítést hozhat az online és technikai kultúrával való találkozás a hagyományos sportok világába. A jövő sportja a sport jövője című rendezvényen a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködési megállapodást írt alá az Egymillióan a magyar esportért Egyesülettel.

 

Bíró Balázs az Egymillióan a magyar esportért Egyesület elnöke szerint tudomásul kell vennünk, hogy életünk egyre nagyobb része zajlik az online világban. A hagyományos közösségek szerepét egyre inkább kiegészítik az online közösségek, amelyek a közösségi oldalak időszakában a fénykorukat élik. Egyre többet használjuk az online világ lehetőségeit a hétköznapjainkban. Az online világ tehát nem ellenség, amitől félni kell, hanem egy új, fantasztikus lehetőség, amelyet – mint minden tudományos felfedezést – ésszerűen kell tudni használni. A videojátékokról sok téves elképzelés él az emberek fejében. Ma már számos tudományos kutatás alátámasztja a videojátékok vagy e-sportok hasznosságát a fiatalok képességeinek fejlesztésében. A szem-kéz koordinációra, gyors helyzetfelismerésre, reflexekre, döntéshozatali képességre, stratégiai-logikai gondolkodásra és a csapatmunkára épít. Viszont a profi e-sportolóknak szigorú fizikai edzéstervük is van. A játékosok nem egy gép ellen játszanak, hanem egymás ellen, mint a fociban. Nemcsak mentálisan, de testileg is fittnek kell lenniük, - emelte ki az egyesület elnöke.

Az e-sport kapcsán a szellemi sportok legújabb generációjáról beszélhetünk, – mondta köszöntőjében Bóné Zoltán a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára Magyarország első e-sport konferenciáján. A sportolók napi-8-10 órát edzenek, így van ez az e-sport világában is: a profi sportolók ebből élnek, így számukra ez épp olyan hivatás, mint bármely más sportoló számára. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a digitális világ térnyerését az élet minden területén, mint ahogy azt sem, hogy a fiatalok mennyire vonzódnak a számítógépes játékokhoz, alkalmazásokhoz. A Nemzeti Versenysport Szövetség kiemelt célja, hogy az e-sportolókat/gamereket bevonjuk a fizikailag fokozott aktivitással járó sportok világába, így a fiatalok megismerjenek és kiválasszanak számukra vonzó sportágakat, valamint megértsék, hogy a fizikai képességek fejlesztése az egészségmegőrző hatások mellett fokozza az e-sport teljesítményt.

Deutsch Tamás a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte: „A kormány felismerte a digitális világ, és ezen belül az e-sportok jelentőségét, és egy korszerű, nemzetközi mércével mérve is előremutató döntést hozott a magyarországi e-sport támogatásáról. A világ vezető országaiban az e-sport már régebb óta jelentős anyagi támogatásban részesül, mert egy új, korszerű lehetőséget látnak benne, amely jelentős mértékben hozzájárulhat egy ország digitális kultúrájának fejlesztéséhez, végső soron a nemzetközi versenyképesség fokozásához.”

Nemzeti Versenysport Szövetség

 A Nemzeti Versenysport Szövetség megalakulására a Sporttörvény 2016. novemberi változása miatt volt szükség, amely előírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottságtól az önálló köztestülethez kerül át. Így 2016. december 21-én a nem olimpiai sportágak tagozata megalakította a Nemzeti Versenysport Szövetséget, amely ezzel kivált a MOB-ból és 2017. január 1-jével átvette annak feladatait. Az NVESZ-nek a biliárdtól a ju jitsuig nemcsak azok a szövetségek a tagjai, amelyek sportága nem szerepel az olimpia műsorán, hanem olyan ötkarikás sportágaké is, amelyek érintettek a Világjátékokon, vagy van nem olimpiai szakáguk. Öt olyan sportág – baseball-szoftball, görkorcsolya, hullámszörf, karate, sziklamászás – szövetsége található a tagjaik között, amelyek a tokiói olimpia műsorában is szerepelnek.

 

Esportmilla - Egymillióan a magyar esportért Egyesület

 Az Egymillióan a magyar esportért Egyesület azért jött létre, hogy az e-sport társadalom alulról szerveződő mozgalmaként egy platformon egyesítse a hazai kompetitív közösséget és együttesen dolgozzon a hazai egységes e-sport környezetért és a magyar e-sport előretöréséért. Magyarországon 200-250 ezer főre tehető az e-sportolói bázis.