Egyéni bronzéremmel és Fighting Spirit (küzdő szellem)-díjjal zárta a magyar iaido-válogatott a Torinóban rendezett Európa-bajnokságot.

 

Az Iaido az egyetlen kardvágás művészete, őshazája Japán. Az iai találkozást jelent különféle váratlan helyzetekben az ellenféllel, a do pedig a szellemi utat fejezi ki a japán filozófiában. Magyarországon az iaido több mint harmincéves múltra tekint vissza.

A magyar iaido-válogatott kiváló eredménnyel zárta az Európa-bajnokságot. Az egyéni versenyek során Bota Norbert 3. dan kategóriában bronzérmet szerzett, míg Jurász Péter dan alatti kategóriában Fighting Spirit díjat kapott.

Csapatversenyben a magyar válogatott az első 8 közé jutott, ami elmarad a tavalyi bronzérem mögött, viszont a negyeddöntőbe jutásért – nagyon szoros meccsekkel – azzal a belga csapattal szemben maradt alul, amely végül az Európa-bajnok lett. A csapat tagjai Budavári Anita, Farkas Bálint, Csabai Ferenc és Vass Gergely. Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség (MKSZ) főtitkára és az iaido válogatott edzője elmondta, jó lett volna megismételni a tavalyi eredményeket, de mindenképpen komoly érdem, hogy a magyar válogatott tagjai végig koncentráltan és tudásuk legjavát voltak képesek nyújtani. A főtitkár arról is beszélt, hogy az is biztató változás, hogy érezhetően növekszik az érdeklődés eziránt a különleges és egyedi harcművészet iránt.