Négy aranyat és két bronzot szereztek a magyarok pénteken a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxosoknál három, a szkanderosoknál pedig egy elsőség született, ezenkívül mindkét sportágban volt még egy-egy harmadik helyezés, így Magyarország jelenleg hat arannyal és négy bronzzal az éremtáblázat nyolcadik helyén áll Rijádban.

Kick-boxban – point fightingban – a nők 65 kilogrammos súlycsoportjában Busa Andrea, a férfiaknál Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ebben a sportágban már korábban eldőlt, hogy a negyedik érem az bronz lesz. Az a helyezés Kondár Anna (70 kg) nevéhez fűződik.

Az első kick-boxos finálét Zajácz Bence vívta a brit Jack Buckley ellen, és 7-6-ra nyert. Másodikként Fésű Lajos lépett küzdőtérre, őt a szlovénok klasszisa, Tilen Zajc várta, és egy szoros összecsapáson végül 8-7-re Fésű nyert. A harmadik aranyat kick-box-ban Busa Andrea szerezte, miután 10-9-re verte az olasz Elena Pantaleót.

„Mindent beletettem a felkészülésbe, és nagyon örülök, hogy kijött az eredmény. Itt volt a testvérem Busa Gabriella, mindenben segített, fontos támaszom volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan össze tudtam rakni magam, és most nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Busa Andrea.

Fésű Lajos elmondta, a legnehezebb meccse a fináléban volt. „Ahogy haladtunk előre az időben, egyre erősebbek voltak az ellenfelek. A döntőben hátrányból kellett fordítani, de sikerült. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és sok élményben volt részem, megszerettem ezt az országot...” – tette hozzá Fésű.

Zajácz Bence egy ilyen eredményhirdetést vizualizált, amely során őt szólítják utoljára a dobogóra. „Imádtam minden egyes percét ennek a küzdelemsorozatnak. És ezt már sokszor elképzeltem, hogy én állok a  dobogó legfelső fokán. Összetett volt ez az egész. Változatos meccseken győztem, mindig valami újat kellett előhúzni a kalapból.” – jegyezte meg az eredményhirdetés után  Zajácz Bence. A kick-boxos éremátadók között volt Király István, a sportág európai szövetségének elnöke is. 

Simon Dániel mindenkit meglepett. A paraszkanderos álló kategóriában aranyérmet szerzett Rijádban pénteken, ebben a sportágban dobogóra tudott még állni Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki harmadik lett a 65 kilósoknál, Barzsó Henrietta ugyanebben a súlycsoportban negyedikként zárt. A multisport verseny első szkanderos napján a balkezes küzdelmeket rendezték meg.

Simon Dániel a román Sergiu Tecu ellen döntőzött, akivel a nap folyamán már egyszer találkozott, és legyőzte. A fináléban sem adta alább a Szigetszkander SE versenyzője, így legkisebb súlyúként megnyerte az aranyérmet abszolútban.

„A versenykiírásnál a kategórialista az én nevemmel kezdődött. Meg is jegyeztem viccesen édesapámnak, aki az edzőm is egyben, hogy egy ilyen végeredménnyel kiegyeznék. Sikerült. Első lettem, nagyon boldog vagyok” – mondta az Európa-bajnok szkanderos, akinek éremkollekciója egy értékes arannyal gazdagodott. Az érmet Csabai Atillától, a hazai szövetség elnökétől vehette át Simon Dániel.

„Nemrég jöttem ki egy csúnya vállsérülésből. Még óvatosabban támadok, ez itt is meglátszott. Tudat alatt még ott van bennem egy kis félsz, hogy nehogy lesérüljek. A sportágunkban nagyon erős mezőny jött össze, hiszen a tavalyi világversenyeken lehetett kvalifikációt szerezni.” – értékelt Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki a legeredményesebb magyar szkanderos.

A női 65 kilogrammban egy magyar csata jött össze a 2. körben, hiszen Ivánfi Barzsóval küzdött, azt az összecsapást a hétszeres világbajnok, és tizennégyszeres Európa-bajnok Ivánfi nyerte.

Barzsó Henrietta így látta a pénteki napot. „Egy picit csalódott vagyok, mert a bal kezem az erősebb, így jobb eredményre számítottam. Egy szerencsésebb sorsolás után, ha később kerülök össze Brigivel, akkor én is érmet szerezhettem volna. Jobb kézzel folytatom szombaton.”

Rijádban a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen korábban Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)