Csengdu lesz a 2025-ben sorra kerülő, 12. Világjátékok házigazdája – döntött egyhangúan a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) közgyűlése. A kínai város a négyévente sorra kerülő multisport-esemény rendezőinek a sorában az egyesült államokbeli Birminghamet követi majd, amely 2021-ben több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolóját látja vendégül.

 

Az ausztráliai Gold Coastban megrendezett IWGA közgyűlésen a határozatot követően megállapodást írt alá a játékok lebonyolításáról Luo Csiang, a város polgármestere és a tekintélyes sportszervezet elnöke, Jose Perurena. A sportvezető az egyik legdinamikusabban fejlődő és előre tekintő kínai városnak nevezte Csengdut.

"Erre az eseményre nem pályáztunk, de a Nemzeti Versenysport Szövetség stratégiájában benne van, hogy Magyarország is rendezzen majd Világjátékokat" - reagált a hírre Dr. Mészáros János. Az NVESZ elnöke hozzátette: addig is az a cél, hogy a hazai sportolók minél jobban teljesítsenek a négyévenkénti megmérettetésen. 2017-ben Wroclawban hat arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel az esemény 36 éves történetének legeredményesebb szereplését produkálták a magyarok, akiktől az NVESZ vezetése azt reméli, hogy Birminghamben még ezt is képesek lesznek felülmúlni.

Szecsuán tartomány húszmillió lakosú fővárosa a Világjátékok mellett olyan más nagyszabású multiport-rendezvényeknek is otthont ad a következő években, mint például a Rendőr és Tűzoltó Világjátékok, valamint a Nyári Universiade.