A világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a 2017. évi Európa-bajnokságát Magyarországon, a Balatonon rendezik meg 2017. szeptember 24. és október 1. között. A kontinensviadalra 8 országból egy híján 50 hajó és 250 versenyző nevezett. A mezőny igen erősnek ígérkezik, mert itt lesz az európai mezőnyből a tavalyi német világbajnok is. A magyar vitorlázók közül pedig a sokszoros magyar bajnok, 13 szoros Kékszalag-győztes, Soling világ- és Európa-bajnok Litkey Farkas mellett, számos magyar bajnok vitorlázó is hajóba ül majd, akik más osztályokban nemzetközi szinten is az élen vitorláznak.

 

 

A J24-es hajótípus a világ legnépesebb tőkesúlyos One Design hajóosztálya. Hazánkban 2008-ban rendeztek először Európa-bajnokságot, akkor 35 egység vett részt a viadalon. Azóta az osztály népszerűsége folyamatosan növekszik, és mára a Magyar Vitorlás Szövetség legnépesebb One Design hajóosztálya lett. A J24-es típus többek között azért is közkedvelt, mert az egységes és szigorú nemzetközi osztály-előírásoknak köszönhetően a hajók tényleg teljesen egyformák, ezáltal valóban sportos „versenyélményt” nyújt vele a vitorlázás. Nem csupán a hajók méretére és felszerelésére, de a legénység súlyára is pontos előírások vonatkoznak; 400 kg lehet a hajón a vitorlázók maximális összsúlya.

 

„Nagy öröm számunkra, hogy igen népes külföldi mezőny nevezett az Európa-bajnokságra, sőt miután ez egy nyílt Európa-bajnokság, az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore is itt lesz a mezőnyben. A Balatonon mára komoly presztízse van a J24-es osztálynak. Évről-évre kiemelt figyelem övezi a bajnokságainkat, komoly mezőny, nagy csaták és valóban sportos, magas szintű vitorlázás vár azokra, akik beülnek egy J/24-es hajóba. Egy 50 fős mezőnyben vitorlázni, hazai vízen, nemzetközi versenyen mindenképpen páratlan élményt kínál majd” – mondta Hercsel Erik, a Magyar J24-es Osztály kapitánya.

 

A J24-es magyar mezőnyben a Soling világ- és Európa-bajnok, Litkey Farkas mellett ott lesz majd, a Melges 24 Világbajnokság hatodik helyezett csapata Bakóczy Róbert kormányzásával, akik a múlt héten Medemblikben rendezett Európa Kupát nyerték meg. A kitűnő Laser versenyző, a 2016. évi londoni olimpiai kvalifikációt megszerző Tomai Balázs is hajóba ül. Az indulók között üdvözölhetjük Rauchenberger Miklóst is, a két hete rendezett Chentomiglia harmadik helyezett Extreme 40-es, RED nevű katamarán első emberét.

 

 Az Európa-bajnokság versenyvezetője is magyar lesz, Fluck Benedek személyében, aki már számos világversenyen töltötte be ezt a tisztséget, legutóbb szeptember elején a Balatonföldváron rendezett Finn Gold Cup-ot irányította.

 

Az Európa-bajnokság kiemelt támogatója az Audi Magyarország, aki mellett számos nemzetközi brand hazai képviselője is a sportesemény mellé állt: a QuantumSails Hungary, a JetTravel, a Julius Meinl, a hazai International képviselet a Ricky Sport és a BravoBoats is.