Több mint 700 versenyregisztrációval büszkélkedhetett az íjászsport idei legszínesebb versenyhete. Gyulán zajlott ugyanis a HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokság mellett a Táv és Távcéllövő íjász Világbajnokság, és az Országos és Nemzeti Történelmi Íjászbajnokság. Ráadásként szintén az alföldi város adott otthont az Íjászat Napja nemzetközi fesztiválnak.

 

A Történelmi Íjász Világbajnokságon 3 különböző típusú lőpályán kellett versenyezniük az íjászoknak. A résztvevő 20 ország sportolói Gyula város határában elterülő erdős részen egy háromdimenziós célállat figurákból álló, majd 2 kilométer hosszú pályán; a városközpontban felállított 18 db lőlapos pályán; és a gyulai vár körül elhelyezett technikai célokkal (sínen mozgó lő tábla, bukócél stb.) színesített pályán mérkőztek meg egymással.

A Táv- és Távcéllövő Világbajnokság hatalmas térigényét a Békéscsabai Reptér elégítette ki. Itt az íjászok extrém távolságra adtak le célzott lövéseket (a legtávolabbi cél 120 méteren helyezkedett el), majd a sportolók a különböző erősségű íjaikkal – több kategóriában – azon versengtek, hogy melyik nyílvessző repül a legmesszebbre.

Hatalmas öröm és siker az, hogy a Magyar Íjász Szövetség, magyar földön tudta az első távlövő VB-t megszervezni, és hogy hazánk fiainak itthon tudtuk biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy ismét bizonyítsák, a magyarok a világ legjobb távlövői és immáron világbajnokai is. Legismertebb távlövő bajnokunk Mónus József és csapata is többször tudta meglengetni a Magyar zászlót a győztes jogán, többünknek elszoruló torkokat és hatalmas büszkeséget szerezve ezzel.

Nem kis sportteljesítményt vitt véghez több íjászunk is azzal, hogy a világbajnokságok mellett zajló Országos és Nemzeti Történelmi Íjászbajnokságon is lővonalhoz állt. A Vb pihenőnapjára szervezett, országos bajnoki címet adó verseny íjászai szintén a gyulai várkertben vetélkedtek egymással.

A Magyar Íjász Szövetség 2017-ben hívta életre az Íjászat Napja rendezvénysorozatot, amely azt a célt szolgálja, hogy ennek a technikai sportnak mind a 7 szakágát megismertesse az érdeklődő közönségnek. A 2018-as rendezvény kiemelt látványossága volt a Gyula belvárosában, a Kapus hídon megrendezett Nagy Párbaj elnevezésű verseny. A meghívott 16 íjász a hídról, a Fehér-kőrös folyón keresztül 60m távolságba lőtte ki nyílvesszőjét az elhelyezett céltáblára. A hatalmas kivetítőn is nyomon követhető versengés több száz városlakót és turistát szórakoztatott az augusztus 18-ai, szombati napon.

A hazai íjászsport idei legimpozánsabb hetének vendégei között tudhatták a szervezők Sárfalvi Péter helyettes államtitkárt, Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszonyt és a Kinzang Dorji Bhután korábbi miniszterelnökét.