Levezényelte a magyar csapat eddigi legsikeresebb Világjátékát, saját maga és tagszövetségei révén is komoly sportdiplomáciai eredményeket ért el, a hozzá tartozó sportágak közül pedig több is sikeres hazai világversenyt rendezett – ez az első évfordulóját ünneplő Nemzeti Versenysport Szövetség 2017-es mérlege.

 

Több szempontból is erős évet zárt a 2016 decemberében létrehozott NVESZ. Megalakulása után fél évvel rögtön a Világjátékokon bizonyított, ahol sikeresen támogatta a Wroclawban remeklő csapatot. A sportolók a megmérettetés 36 éves történetének legjobb magyar szereplését produkálták, hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerezve.

A sportdiplomácia terén is komoly eredményeket könyvelhetett el az NVESZ 2017-ben. Vezetői többek között felvették a kapcsolatot a Világjátékokat rendező IWGA elnökével és főtitkárával is.

„Kifejezetten nyitottak voltak az együttműködésre, amiből én azt szűrtem le, hogy várják Magyarország jelentkezését, és támogatni fognak minket, hogyha Budapest a jövőben ismét úgy dönt, hogy pályázik a Világjátékok megrendezésére, és ha ehhez a kormányzat forrást biztosít” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke. Dr. Mészáros János emlékeztetett rá, hogy a magyar főváros már a 2017-es rendezésre is komoly esélyes volt. – „Wroclawban úgy éreztük, hogyha ez a Világjátékok Budapesten lett volna, akkor az amúgy történelminek számító 14 éremnek akár a dupláját is megszerezhettük volna.”

Az év során az NVESZ belépett a kontinens hasonló szövetségeit összefogó ENGSO-ba (Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szervezete), és rögtön megpályázta az ifjúsági tagozat titkárságát, amelyet Ausztria és Olaszország előtt meg is nyert. Így Budapesten, az NVESZ irodájában kap helyet ENGSO Youth titkársága, és februári első elnökségi ülésüket már itt tartják meg.

A Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei közül több is hasonlóan komoly előrelépést tett a sportdiplomácia terén – hívta fel rá a figyelmet Dr. Mészáros János.

A sportvezető a nemzetközileg is fontos pozíciók kapcsán kiemelte, hogy a Magyar Szkander Szövetség elnökét, Csabai Attilát és a Magyar Sárkányhajó Szövetség első emberét, Járosi Pétert is alelnökének választotta a sportága világszövetsége. A Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke, Király István az európai szervezet alelnöke lett, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget irányító Oláh Gyárfást kinevezték a FIA offroad bizottságának elnökévé, az aerobikos Sinkó Andrea pedig ismét megbízatást kapott az Európai Torna Szövetség aerobik technikai bizottságában.

Az egyéni sikerek mellett házigazdaként is bizonyíthattak az NVESZ-hez tartozó szövetségek, hiszen több világversenyt rendezett 2017-ben Magyarország ezekben a sportágakban.

„Budapesten volt az idei szkander és kick-box világbajnokság is, amelyeket nagy sikerrel, hatalmas létszámmal és remek magyar eredményekkel sikerült lebonyolítanunk. Azt gondolom, hogy fantasztikus időszakot zártunk a sportdiplomácia területén. Ez volt az alapok lerakásának az éve, így az esztendő végén már nyugodtan mondhatom, hogy jól sikerült.” – mondta Dr. Mészáros János.

Az NVESZ elnöke hasonlóan jó folytatást vár 2018-ban. Szerinte hatalmas eseménynek ígérkezik a jövő évi szegedi sárkányhajó világbajnokság is, amelyre több ezer versenyzőt várnak, így idegenforgalmi szempontból is nagy jelentőségű lehet. Hozzátette: más sportágak is folyamatosan pályáznak vb-k és Eb-k megrendezésére, és az NVESZ kiemelt céljának tartja a versenyek hazánkba hozatalát.

„Ha a sportági világszövetségek észreveszik, hogy Magyarországon valóban stratégiai helyzetben van a sport, akkor egyre többen fogják támogatni, hogy egy-egy világversenyt itt rendezzenek meg. Folyamatosan ezért dolgozunk, és szerencsére ebben az állam is segít minket, hiszen azok a szövetségek, akik nemzetközi verseny lebonyolítására vállalkoznak, általában bírják az állam támogatását is.” – fogalmazott Dr. Mészáros János.