Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar érmekkel kezdődött a nemzetközi kick-boxos idény

A hétvégén a hagyományoknak megfelelően a karlovaci Európa-kupával kezdte meg a 2023-as versenyszezont a kick-box világelitje. Az idén 32 ország közel 1500 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe a horvátországi megmérettetésen, ahol a – 2028-as olimpiai részvételre pályázó – sportág mind a hét szabályrendszerében avattak bajnokokat. A háromnapos viadal éremtáblázatán a nemzetek között Magyarország végzett az élen.

A felnőtteknél aranyéremmel folytatta tavalyi remeklését az elmúlt év legjobb hazai férfi és női kick-boxosa: Fésű Lajos a light-contact szabályrendszerben, Mezei Nikolett pedig kick-lightban állhatott fel a dobogó tetejére.

A legsikeresebb magyaroknak Karlovacban a korábbi világbajnok Bálint Martin és a tavalyi Eb-n három érmet is nyert Brebovszky Zoltán bizonyultak, miután mindketten két egyéni aranyérmet nyertek. Bálint Martin pointfightingban, Brebovszky Zoltán pedig formagyakorlatban diadalmaskodott.

Rajtuk kívül szintén megnyerte kategóriájának küzdelmeit kick-lightban a kétszeres világbajnok Száraz Gergő, aki emellett egy ezüstöt is begyűjtött. Szintén kick-lightban Debre Bence és Nagy Rita is nyerni tudott. Formagyakorlatban Mónus Viktor, Fedor Noémi és Halustyik Cintia nyakába akasztottak még aranyérmet, csapatban pedig a Halker-Király Team pointfighting együttese végzett az első helyen.

A ringesek között is lett magyar Európa-kupa győztes, mivel full-contactban Szachán Bolivár, low-kickben pedig Miklós Alexandra is megnyerte súlycsoportjának küzdelmeit.

 

A nemzetek között Magyarország nagy fölénnyel végzett az élen, megelőzve Bulgáriát és a házigazda horvátokat. A résztvevő 215 klub közül a legeredményesebb a Halker-Király Team lett két bolgár egyesület előtt. 

 

A jól sikerült szezonrajt a mieink számára biztató lehet az év további nagy versenyeit illetően, amelyek közül a két fő esemény a felnőtt világbajnokság és az utánpótlás Európa-bajnokság, de a magyar kick-boxosok ott lesznek az idei Európa Játékokon és a Küzdősportok Világjátékán is. És természetesen a hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezik az esztendő legrangosabb versenyei közé tartozó Magyar Kick-box Világkupát, amelyre júniusban kerül sor Budapesten.

 

Kick-box Európa-kupa, Karlovac, a felnőtt magyar érmesek:


Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 3. Viczián Dániel
74 kg: 1. Bálint Martin
79 kg: 1. Bálint Martin
+94 kg: 3. Koknya Péter
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Petró lili
+70 kg: 3. Török Dóra

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 2. Száraz Gergő
69 kg: 3. Molisz Zoltán
74 kg: 1. Fésű Lajos, 3. Bálint Martin
84 kg: 3. Holczmüller Bence
Nők:
50 kg: 3. Bécsi Nikolett
60 kg: 3. Klencsák Dóra
70 kg: 2. Straubinger Kitti, 3. Pallag Csenge
+70 kg: 3. Boros Petra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő
69 kg: 1. Debre Bence, 3. Molisz Zoltán
74 kg: 2. Veszelovszki Péter
84 kg: 3. Holczmüller Bence
89 kg: 2. Vida Ádám, 3. Bálint Zoltán
Nők:
60 kg: 1. Nagy Rita
65 kg: 1. Mezei Nikolett, 3. Fehér Virág
70 kg. 3. Straubinger Kitti és Szabó Anna
+70 kg: 3. Boros Petra

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor
Kreatív fegyveres: 1. Mónus Viktor, 2. Nagy István, 3. Schersing András
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán, 3. Nagy István
Nők:
Kreatív: 2. Fedor Noémi
Kreatív fegyveres: 2. Tar Petra, 3. Halustyik Cintia
Zenés: 1. Fedor Noémi, 2. Halustyik Cintia
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia, 2. Tar Petra

Full-contact:
Férfiak:
81 kg: 1. Szachán Bolivár
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna

Low-kick:
Férfiak:
67 kg: 3. László Barnabás
Nők:
52 kg: 1. Miklós Alexandra

K1:
Nők:
60 kg: 3. Plajos Dominika

0 Tovább

Duplázó magyarok a kick-box Szlovák Openen

A hétvégén 12 ország legjobbjainak részvételével rendezték meg a Szlovák Open rangos nemzetközi kick-box viadalt, amely a tatamis szakágakban – pointfighting, light-contact és kick-light – szereplő felnőtt magyar versenyzők számára pontszerző verseny volt. Közülük hárman is két aranyéremmel térhettek haza Pozsonyból.

A szlovák fővárosban a felnőtt magyar indulók közül duplázni tudott a korábbi világbajnok Bálint Martin mellett Bozók Szabolcs és Straubinger Kitti.

Bálint Martin pointfightingban a súlycsoportoktól független Grand Champion versenyszámban diadalmaskodott, mellette pedig a dobogó tetejére állhatott fel a light-contact szabályrendszerben is a 74 kilósok között.

Bozók Szabolcs is ugyanebben a két szabályrendszerben nyerte aranyérmeit: a 63 kg-os súlycsoportban mindkét küzdőmodorban a legjobbnak bizonyult.

A nőknél Straubinger Kitti a 70 kg-os kategóriát uralta: a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is az első helyen végzett súlycsoportjában.

A pozsonyi megmérettetésen a felnőttek mezőnyében még aranyérmet nyert Pemmer Balázs Ákos, Holczmüller Bence, Veszelovszki Péter, Kovács Laura Fanni, László Barnabás és Lakatos Péter.

A viadalon a nemzetek versenyében Magyarország, a klubok között pedig a Halker-Király Team lett a legeredményesebb.

 

Szlovák Open, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak

57 kg   1. Pemmer Balázs Ákos          LSP Team

            2. Kopp Szilárd                        Hunyadi SzSzSE

            3. Kozma Kornél                     Halker-Király Team

63 kg   1. Bozók Szabolcs                   Halker-Király Team

69 kg   3. Balog Marcell                     Hunyadi SzSzSE

Grand Champion:

            1. Bálint Martin                      Halker-Király Team

Nők

50 kg   2. Török Szonja                       Halker-Király Team

55 kg   3. Vakán Vivien                      Bajnai KBSzSE

Light-contact:

Férfiak

63 kg   1. Bozók Szabolcs                   Halker-Király Team

            3. Baráth Albert Károly           Esztergomi KBSE

74 kg   1. Bálint Martin                      Halker-Király Team

            2. Veszelovszki Péter             Combat „D” SC

79 kg   2. Kajtár Bence                       Esztergomi KBSE

84 kg   1. Holczmüller Bence             Agrobio Classic KBBC

Nők

60 kg   2. Kovács Laura Fanni            Combat „D” SC

            3. Nádasi Karolina                  Zrínyi Miklós KBA

70 kg   1. Staubinger Kitti                  Zrínyi Miklós KBA

Kick-light:

Férfiak

74 kg   1. Veszelovszki Péter             Combat „D” SC

3. Enyingi Ádám                     Halker-Király Team

84 kg   3. Holczmüller Bence             Agrobio Classic KBBC

            3. Szabó Dominik                    Veresegyház KBSE

Nők

60 kg   1. Kovács Laura Fanni            Combat „D” SC

            3. Nádasi Karolina                  Zrínyi Miklós KBA

70 kg   1. Staubinger Kitti                  Zrínyi Miklós KBA

Full-contact:

Férfiak

67 kg   1. László Barnabás                 Esztergomi KBSE

K1:

Férfiak

57 kg   1. Lakatos Péter                     Gönczi Team

60 kg   2. Budai Máté                        Gönczi Team

63,5 kg            2. Gönczi Alex                        Gönczi Team

0 Tovább

A tatamin harcos, a magánéletben visszafogott a világbajnok kick-boxos lány

Még csupán húszéves, de szülővárosában, Battonyán máris példaképnek számít a 2022 legjobb hazai női kick-boxosának választott Mezei Nikolett. A világ- és Európa-bajnok sportoló a kick-box mellett eredeti küzdősportjában, a taekwondóban is eredményes. Emellett egyetemre is jár, de úgy véli, hogy szorgalommal és odaadással minden összeegyeztethető. A csinos fiatal lány elmondása szerint csak a tatamin harcos, a magánéletben visszafogott. 

Mezei Nikolett még ötéves sem volt, amikor szülei – a kislány aktivitásának levezetése céljából – küzdősportra íratták be. A most húszéves sportoló azóta is ugyanazzal a lelkesedéssel jár edzésre, és négy éve a taekwondo mellett párhuzamosan a kick-boxot is űzi. Egyformán imádja mindkettőt – árulta el. 

"Szokták kérdezni, hogy egy fiatal lány miért ütteti szét magát. Én ilyenkor igyekszem elmagyarázni, hogy egyrészt nem üttetem szét magam, egy küzdelemben igyekszem én felülkerekedni, másrészt azért szeretem a küzdősportot, mert nagyon összetett, és mindig van hova fejlődni. Fejben, technikailag és fizikailag egyaránt fejleszteni kell magát annak, aki a versenyeken eredményes akar lenni. Nehéz mindhármat magas szinten művelni, de én pont ezt nagyon szeretem benne, hogy nem egyoldalú" – mesélte Mezei Niki. 

A kezdeteket követően a szőke kislány tehetsége hamar kiütközött, sok kisebb versenyt nyert az évek alatt, az pedig, hogy helye van a nemzetközi élmezőnyben is, 2017-ben mutatkozott meg először: a szófiai korosztályos ITF taekwondo Európa-bajnokságon nyerni tudott. Ezután a világbajnokságon is aranyérmes lett, majd belekóstolt a kick-boxba is, ahol érdekes módon a taekwondótól némileg eltérő kick-light szabályrendszerben bizonyult igazán eredményesnek. 

"Először izgultam, mert a kick-light másfajta küzdőstílus, hiszen például itt lehet combra is rúgni, és nem tudtam, hogy az újfajta kihívás hogy fog menni. De aztán nagyon megszerettem, és a 2018-as utánpótlás világbajnokságon sikerült is első helyezést elérnem."

És hogy a kick-light szabályrendszer mennyire bejött Mezei Nikinek, azt az bizonyítja, hogy 2021-ben már a felnőttek között is világbajnoki címet nyert, és a novemberi, antalyai kick-box Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott fel – ennek köszönhetően választotta meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a nőknél az Év Sportolójának.

Mezei Nikolettre büszke a román határ közelében fekvő, körülbelül 6000 lakosú Battonya városa is, ahol mindig megünneplik az ifjú klasszis kiemelkedő sikereit. 

"Összetartó kis város a miénk, odafigyelnek az emberre, és megbecsülik a jó eredményt. A polgármesterek például, ha elérek valamit egy világversenyen, mindig fogadást tartanak, ahol egy csokor virággal és szép szavakkal megemlékeznek a sikerről. De az ott élők is nagyon rendesek. Általában ismernek, és ha nyerek valahol, akkor egyből gratulálnak nekem vagy a szüleimnek. És mindig mondják is, hogy követik az interneten, hogy mit érek el, és ha jól sikerül egy verseny, akkor írnak nekem. Nagyon jólesik, hogy ott állnak mögöttem és szurkolnak, támogatnak."

Az edzésen a kisgyerekek számára pedig igazi példaképnek számít Mezei Niki, akiknek edzéseket is szokott tartani, ugyanis besegít az edzőinek, a Barátság SE egyesületet vezető testvérpárnak, Rádai Rolandnak és Rádai Imrének. A jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen kereskedelmet és marketinget tanuló sportoló a későbbiekben azt tervezi, hogy ő maga is megszerzi az edzői képesítést, mert mint mondja, a sport mindig az élete része lesz, legyen szó versenyzésről vagy tanításról.

Az egyetemi félévi vizsgákkal szeretne minél hamarabb végezni, hogy legyen ideje pihenésre is. Merthogy januárban már elkezdődik a felkészülés a versenyszezonra, amely igencsak sűrűnek ígérkezik, elvégre két sportágban is szeretne magas szinten teljesíteni. 

"Bevallom, nehéz összeegyeztetni a két sportágat és a tanulást, ugyanakkor úgy gondolom, hogy ha jól beosztom az időmet, és szorgalmas és odaadó vagyok, akkor lehet mindkettőben jó eredményeket elérni, sőt, még a tanulásban is. Emellett persze kell, hogy jusson idő a magánéletemre is. Van barátom, akivel teljesen más vagyok, mint a sportban. A tatamin küzdök és harcias vagyok, a magánéletben viszont átlagos, visszafogott lánynak tartom magam" – vallja Mezei Niki, aki azt is elárulta, hogy ha a kick-box 2028-ban bekerül a Los Angeles-i olimpia programjára, akkor mindenképpen szeretné megcélozni az azon való részvételt. 

0 Tovább

Busa Gabriella profi világbajnoki címet szerzett!

Sikerrel mutatkozott be Magyarországon a 2028-as olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO PRO). Teltházas gálán Busa Gabriella személyében magyar világbajnokot avattak, emellett további izgalmas meccseket láthatott a közönség.

Busa Gabriella profi világbajnok lett Budapesten. A háromszoros amatőr világbajnoki aranyérmes a Kellner Ferenc Sportközpontban megrendezett Royal 01 Küzdősport Gálán megnyerte a vb-címmeccsét 55 kilogrammban, a lengyel Marta Pyra ellen. Az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka a főmérkőzésen 12 menet után pontozásos győzelmet aratott full contactban.

A gálán a Világjátékok-résztvevő Pálfi Viktória K1 szabályrendszerben pontozással nyert 55 kilogrammban Miklós Alexandra ellen, míg Papp Tünde ugyancsak pontozásos sikert ért el Törő Eszterrel szemben (55 kg, low kick szabályrendszer).

A férfiaknál Száraz Gergő a szerb Milos Bogdant legyőzve, KO-győzelmet aratott 64.2 kilogrammban. Ezt az összecsapást full contact szabályrendszerben bonyolították le.

Fotó: Dobrovszki Dániel

0 Tovább

Busa Gabriella profi kick-box világbajnoki címért küzd vasárnap Budapesten

A 2023-as évvel profi kick-box rendezvénysorozat veszi kezdetét hazánkban, amelynek első eseményére január 15-én, vasárnap kerül sor. Az újdonsült kezdeményezésről kedden állapodott meg a 2028-as az olimpiai részvételre is esélyes kick-box sportág világszövetségének profi szakága (WAKO PRO) és a Magyar Kick-box Szakszövetség. A nyitó rendezvény fő mérkőzésén az amatőrként háromszoros világbajnok – és sokak által az Exatlon Hungary extrémsport reality-jéből is ismert – Dr. Busa Gabriella ezúttal a profi világbajnoki cím reményében lép ringbe.

A NOB által is elismert kick-box világszövetség, a WAKO legfontosabb célja, hogy a sportág ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Erre eséllyel is pályázik, hiszen a kick-box egyike annak a kilenc sportágnak, amelyek közül néhány a szervezők jóvoltából felkerülhet a programra. A WAKO vezetése – amelynek a magyar Király István az egyik alelnöke – ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a sportágnak profi "lába" is legyen, amelyet a WAKO PRO koordinál.

Ennek lesz a része az az új profi kick-box rendezvénysorozat, amely 2023-ban rajtol el Magyarországon – jelentették be kedden a WAKO PRO képviseletében Király István, valamint a hazai szövetség elnöke, Galambos Péter. A magyarországi sorozatot szervező Royal Promotion az idén 4-5 eseménnyel kalkulál, de terveznek külföldi, illetve a kick-box mellett profibox gálákat is tető alá hozni.

A nyitó rendezvény mindjárt különleges csemegét ígér: az amatőr pályafutásnak háromszoros világbajnokként búcsút intett Dr. Busa Gabriella a profik között is csúcsra érhet. Az Exatlon Hungary második évadának női bajnoka 2019-ben, harmadik vb-aranyát követően vonult vissza az amatőr kick-box karriertől, arról azonban nem tett le, hogy a profik között is bizonyítson.

A címmérkőzés pikantériája, hogy a full-contact szabályrendszer 55 kg-os súlycsoportjának világbajnoki címéért zajlik majd. Vagyis éppen azért a bajnoki övért, amelyet 2018-ban a szintén magyar Rákóczi Renáta szerzett meg, egy évvel később pedig sikerrel megvédett. A trón azonban mostanra megüresedett, hiszen az Exatlonban korábban szintén szerepelt bajnok időközben visszavonult. Reni azonban nem csak tétlen szemlélője lesz az utódjáról döntő csatának, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalatával Gabi felkészülését segítette.

 


A 12-szer 2 percesre tervezett ütközetben a lengyel Marta Pyra lesz Dr. Busa Gabriella ellenfele.

A gálán a fő mérkőzést öt másik profi kick-box összecsapás előzi meg, amelyeken a sportág hazai elitjéből többek között ringbe lép Góman Renátó, valamint a tavaly nyáron a birminghami Világjátékokat is megjárt Pálfi Viktória.

A Royal 01 elnevezésű rendezvény hivatalos mérlegelését szombat délután tartják a Westendben. A gála maga pedig vasárnap 17 órakor kezdődik Madárfészek Akadémián, hivatalos nevén az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban.

0 Tovább

A gondolkodást szereti a kick-boxban az Év Sportolójának választott Fésű Lajos

Azért szereti a kick-boxot, mert gondolkodni is kell benne - vallja a Magyar Kick-box Szakszövetség által a férfiaknál az Év Sportolójának választott Fésű Lajos. A csepeli Halker-Király Team 23 éves versenyzője azzal vívta ki az elismerést, hogy a novemberi, Antalyában megrendezett Európa-bajnokságon két szabályrendszerben, pointfightingban és kick-lightban is aranyérmet nyert, és őt választották az Eb legjobb tatamis férfi versenyzőjének.

Már a nagyapja is küzdősportolt, negyven évig volt nemzetközi ökölvívó bíró, de édesapja is bokszolt és kick-boxolt, ezáltal kézenfekvő volt, hogy neki is valamilyen küzdősportot válasszanak.

"Ötévesen először a kick-boxot próbáltam ki, és egyből beleszerettem. Itt ragadtam, és azóta is ugyanazzal a kedvvel és szeretettel csinálom" - mesélte a sportágat immár 17 éve űző Fésű Lajos, aki az évek múlásával szépen fejlődött, így került Ráckevéről a csepeli Halker-Király Teamhez.

"Mostani egyesületem Király István vezette csapata gyakorlatilag a második családommá nőtte ki magát. Tudom, hogy mindig számíthatok rájuk, és s szeretek az edzésekre járni, mint ahogy más közös programokra is. És az sem mellékes, hogy a csapatban többen is vannak, akik igazi példaképek, gondolok itt Jároszkievicz Krisztiánra, Mórádi Zsoltra, vagy a fiatalabbak közül Veres Rolandra és Bálint Zoltánra. Ők mind világbajnokok, és arra is kiváló példák, hogy miként kell űzni ezt a sportot, és milyen magas szintre lehet eljutni benne."

Magát a sportágat Fésű Lajos főként azért szereti, mert - miként fogalmazott - "itt nem elég nagyot ütni, nem elég gyorsnak lenni, hanem gondolkodni is kell".

"Szerintem a küzdőstílusomon is látszik, hogy a taktikus bunyót szeretem. Abszolút megfogott a kick-boxban, hogy sokoldalúság szükséges hozzá, át kell tudni látni a küzdelmet, gondolkodni az ellenfél fejével, és arra felépíteni egy jobb taktikát. A fő erősségemnek is azt tartom, hogy a küzdelmek során higgadt tudok maradni, képes vagyok végig százszázalékosan koncentrálni, és taktikailag jól összerakni a meccseket."

Élete legjobb eredményének Fésű Lajos a 2019-es világbajnoki címét, illetve a mostani két Európa-bajnoki aranyát tartja, pályafutása legkülönlegesebb pillanatának pedig az idei első Eb-fináléját.

"A pointfighting döntőben esélytelenebbként léptem tatamira. Ennek ellenére sikerült nyernem, ráadásul úgy, hogy az utolsó menetben hárompontos hátrányból fordítottam. Elmondhatatlan érzés volt!" - emlékezett vissza.

Az aranyérmek mellett a törökországi kontinensviadalon Fésű Lajos kvótát szerzett az egyaránt 2023-ban sorra kerülő Európa Játékokra és Küzdősport Világjátékokra. Legfőbb céljai között elsősorban ez a két multisport-esemény szerepel.

"Szeretnék aranyérmet nyerni mindkettőn. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez kemény és alapos felkészülésre van szükség, de készen állok rá, és mindent meg fogok tenni a siker érdekében. Ezeken kívül pedig minél több világ- és Európa-bajnoki címet akarok bezsebelni. Még a fiatalabb versenyzők közé tartozom, úgyhogy bízom abban is, hogy a kick-box 2028-ban bekerül a Los Angeles-i olimpiára. Ha ez valóban megtörténik, akkor elgondolkodnék azon is, hogy hátha még egy olimpiai bajnoki címet is tudnék nyerni."

 

Addig is a fiatalember a TF-es félévi vizsgáira összpontosít, hiszen a Testnevelési Egyetem ötödéves hallgatója testnevelő, gyógytestnevelő és egészségfejlesztő szakon. Fésű Lajos elmondása szerint szeretne majd tanítani, foglalkozni edzősködéssel, de más lehetőségeket is lát a sport terén, ezért mindenképpen tovább akarja még képezni magát. 

0 Tovább

Fésű Lajos és Mezei Nikolett az év legjobb hazai kick-boxosai

Az idén is megválasztotta a Magyar Kick-box Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál Fésű Lajos, míg a nőknél Mezei Nikolett érdemelte ki a címet a 2028-as olimpiai részvételre pályázó sportágban. Mindketten első alkalommal lettek  az esztendő hazai legjobbjai.

2022-ben tovább folytatta sportdiplomácia sikersorozatát a WAKO világszövetség irányította kick-box, és a magyarok sokadjára bizonyították, hogy a világ élvonalába tartoznak.

Az amerikai eredetű, modern küzdősport első ízben szerepelt a Világjátékok hivatalos programjában. A nem olimpiai sportágak legnagyobb eseményére ráadásul Boros Petra és Pálfi Viktória révén két magyar is kivívta a részvétel jogot. Jövőre újabb multisport-rendezvények következnek úgy a kick-box, mint a magyarok életében, hiszen az olimpiai szervezetekhez tartozó, négyévenkénti Európa Játékokra - ahol szintén most mutatkozik be a sportág -, valamint a Küzdősport Világjátékokra is kvalifikáltak magyar harcosok. Ezeken felül pedig a kick-box azon kilenc sportág között van, amelyek még pályáznak a 2028-as, Los Angeles-i ötkarikás játékokon való részvételre.

Az idei nemzetközi kick-boxos versenyszezon első fele a koronavírus járvány hatásai miatt még hiányosra sikeredett, az első nagy világverseny éppen a júniusi budapesti, 27. Magyar Kick-box Világkupa volt. Az őszi idényben került sor az utánpótlás világbajnokságra, ahol Magyarország az éremtáblázaton a második helyen végzett. Az évet novemberben Antalyában a felnőtt Európa-bajnokság zárta, ahol hét magyar aranyérem is született.

A törökországi Eb legeredményesebb magyar versenyzőjének Fésű Lajos bizonyult, aki két szabályrendszerben, pointfightingban és kick-lightban is aranyérmet nyert, és őt választották az Eb legjobb tatamis versenyzőjének. A Halker-Király Team kick-boxosa emellett a nyáron a dobogó legfelső fokára állhatott fel az Európai Egyetemi Játékokon is.

A nőknél a fiatal Mezei Nikolett lett az Év Sportolója itthon a nőknél. A battonyai Barátság SE klasszisa bizonyította, hogy nem véletlenül szerzett tavaly kick-lightban világbajnoki aranyat: az idei kontinensviadalon ugyanis Európa-bajnoki címet nyert.

0 Tovább

Szép eredmény körvonalazódik a kick-box Eb-n

A félidejénél már két felnőtt és öt veterán aranyéremnél tart a magyar válogatott a törökországi Antalyában kick-box Európa-bajnokságon. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó sportág hétfőtől szombatig tartó Eb-jén 39 ország több mint 900 versenyzője lép tatamira és száll ringbe, köztük 41 magyar versenyző.

A szerdai versenynapon befejeződtek a formagyakorlat versenyszámok, valamint a veteránok küzdelmei.

Formagyakorlatban Magyarország két arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel a második lett a nemzetek között. A két elsőséget csapatban szerezték a magyarok.

A veteránoknál az éremtáblázatom Magyarország lett az első, hat első, négy második és három harmadik hellyel. Az öregfiúk között Gábor Zoltán mindhárom számban, amiben elindult, a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Érdekesség, hogy az indulók között volt a pointfighting szakág vezetője, Csikós Péter, illetve a light-contact és kick-light válogatott egyik edzője, Olasz Attila is: előbbi arany-, utóbbi bronzéremmel zárt.

Kick-box Európa-bajnokság, Antalya, a magyar érmesek:

Formagyakorlat:

Európa-bajnok:

Kreatív csapat (Halustyik Cintia, Mónus Viktor)

Zenés csapat (Brebovszky Zoltán, Kotvics-Varga Máté)

Ezüstérmes:

Halustyik Cintia (zenés, zenés fegyveres, kreatív, kreatív fegyveres)

Brebovszky Zoltán (kreatív)

Bronzérmes:

Fedor Némi (zenés, kreatív)

Mónus Viktor (zenés fegyveres)

Brebovszky Zoltán (kreatív fegyveres)

Veteránok:

Európa-bajnok:

Diligens Klaudia (pointfighting 55 kg)

Gábor Zoltán (pointfighting, light-contact, kick-light 74 kg)

Mészáros Márk (pointfighting 84 kg)

Csikós Péter (pointfighting 94 kg)

Ezüstérmes:

Diligens Klaudia (light-contact, kick-light 55 kg)

Juhász Gergely (pointfighting +94 kg)

Csejtey Gábor (light-contact 63 kg)

Bronzérmes:

Csejtey Gábor (pointfighting 63 kg)

Olasz Attila (light-contact 84 kg)

Hesz Márton (kick-light 63 kg)

0 Tovább

Aranyesélyek a kick-box Európa-bajnokságon

Hétfőtől péntekig a törökországi Antalyában rendezik az idei kick-box Európa-bajnokságot, amelyen a sportág mind a hét szakágában osztanak érmeket. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó sportág Eb-jén 39 ország több mint 900 versenyzője lép tatamira és száll ringbe. Magyarországot 41 versenyző képviseli, köztük nyolc korábbi egyéni világbajnok. A klasszisokkal megtűzdelt csapattól kontinensbajnoki címeket és érmeket vár Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A magyar válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a nagy megmérettetésre. Mivel az MKBSZ még nem kapta meg az idei állami támogatást, így csak azok az Eb-re kvalifikált versenyzők tudtak kiutazni Törökországba, akik vállalni tudták a részvételi költségek előteremtését. A szokásos központi felkészítő edzőtábor helyett pedig – a klubokban folyó napi munka mellett – az egyes szakágak vezetői rövidebb összetartásokkal próbálták segíteni az utazókat a formába lendülésben.

Az Európa-bajnokságon, miként az elmúlt években megszokottá vált, a sportág mind hét szabályrendszerében – pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick, K1 és formagyakorlat – avatnak bajnokokat. Az Eb különlegessége, hogy nem lesznek ott az orosz, illetve a fehérorosz versenyzők, a magyarok közül viszont a nehézségek ellenére a vártnál többen, köztük világklasszisok is vállalták az indulást – mondta Galambos Péter.

"A mi szempontunkból a finanszírozási gondok rányomták a bélyegüket a felkészülésre. Nem tudtunk például központi edzőtábort tartani. A szakágak ezt igyekeztek a maguk lehetőségeivel megoldani, de kérdés, hogy mennyire fognak majd hiányozni a nagy, összevont tábor előnyei. Ennek ellenére úgy érzem, hogy felkészült válogatottal állunk ki az Európa-bajnokságon."

A csapat tagja a tavalyi vb-n két aranyérmet is begyűjtött Száraz Gergő, valamint a szintén világbajnoki címet nyert Szmolek Emánuel, Busa Andrea és Mezei Nikolett. Rajtuk kívül szintén volt már világbajnok Bálint Martin, Fésű Lajos, Veres Richárd és Kondár Anna – sőt, utóbbi tízszeres világbajnokként a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy ők mit tudnak, úgyhogy ígéretes csapatnak nevezném a magyar válogatottat, ahol a már bizonyított klasszisok mellett több más olyan versenyzőnk is van, akiktől érmek várhatók. A ringesek között például ott lesz Pálfi Viktória, aki a nyári Világjátékokon is képviselte a magyar színeket, a formagyakorlatosaink pedig évről évre egyre szebb eredményeket produkálnak. Bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy versenyzőink ezúttal is hozzák majd a jó eredményeket" – jelentette ki a magyar szövetség elnöke.

A felnőttek mellett a veteránok is tatamira lépnek az Eb-n: a magyar indulók között van a pointfighting szakág vezetője, Csikós Péter, illetve a light-contact és kick-light válogatott egyik edzője, Olasz Attila is.

Az Európa-bajnokságot a megszokott menetrend alapján bonyolítják le. Hétfőn délelőtt 10 órától kezdődnek el a selejtezők, majd zajlanak négy napon keresztül. Az első döntőkre csütörtökön kerül sor, szombaton pedig az utolsó egyéni finálék mellett a csapatküzdelmekkel zárul az Eb.

0 Tovább

Kick-box ob – színvonalas meccsek, foghíjas mezőnyök

A színvonalra nem volt panasz, de a körülmények miatt a megszokottnál jóval kevesebben indultak el az idei felnőtt és veterán kick-box magyar bajnokságon, mint az elmúlt években. A novemberi törökországi Európa-bajnokságra kvalifikáló versenyt Szombathelyen rendeztek meg a hétvégén, ahol a tatamis szakágak – pointfighting, light-contact, kick-light és formagyakorlat – bajnoki döntőit bonyolították le.

Több oka is volt annak, amiért foghíjasak lettek a mezőnyök az ob-n – számolt be róla Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

"Poszt-kovidosnak is nevezhetem a versenyt, lévén, hogy az idén az első féléves szezon a járvány miatt gyakorlatilag még kiesett, csupán a júniusi budapesti világkupát sikerült megrendezni, és az ősszel sem volt túlságosan sok elérhető verseny. Ezért aztán sokan nem tudtak kellően felkészülni, és vagy nem is neveztek, vagy neveztek, de úgy érezték, hogy nincs esélyük és visszaléptek, vagy pedig a sok visszalépés miatt végül nem volt ellenfelük" –fejtegette Galambos Péter.

Az is visszafogta a részvételi kedvet, hogy a szövetség még mindig nem kapta meg az idei működési támogatását, ami miatt az MKBSZ elnöksége kénytelen volt úgy dönteni, hogy a törökországi Eb-n a válogatottak csak úgy indulhatnak el, ha a klubok előfinanszírozzák a költségeiket.

"Sajnos, ez is olyan korlátozó tényező volt, ami közrejátszott abban, hogy kevesen léptek tatamira Szombathelyen. Ez szerencsére nem jelentette azt, hogy a magyar bajnokság színvonala alacsony lett volna, csak éppen sokkal alacsonyabb létszám gyűlt össze, mint általában" – mondta a szövetség első embere.

Mindazonáltal több, az Európa-bajnokság előtt bizakodásra okot adó teljesítményt látott a mb-n az elnök.

"Jól szerepelt s 2019-ben pointfightingban világbajnoki címet nyert Bálint Martin, aki három szakágban is győzni tudott. A nőknél light-contactban és kick-lightban is diadalmaskodott Nagy Rita. Ő a világversenyeken volt már a dobogósok között, de nyerni még nem tudott, remélem, hogy Antalyában ez is összejön neki, hiszen még mindig nagyon fiatal. A light-contactban tavalyról vb-arannyal rendelkező Szmolek Emánuel Szombathelyen két szabályrendszerben is esélyeshez méltóan szerezte meg az elsőséget, és az Eb-n is eséllyel indulhat. Mezei Nikolett is világbajnok lett 2021-ben kick-lightban, és most is meggyőző volt. Niki egy nagyon tudatosan készülő versenyző, megtestesíti azt az ideális sportolót, akire mindig lehet számítani, úgyhogy bízunk benne, hogy Törökországban is jól fog szerepelni. A formagyakorlat szakág itthon három-négy éve gyakorlatilag a semmiből indult, és lépésenként haladunk előre, de úgy tűnik, hogy már itt is vannak olyan ígéretes versenyzőink, akik képesek lehetnek érmet szerezni egy Eb-n" – értékelt Galambos Péter.

A sportvezető örömét fejezte ki, hogy a magyar bajnokságon a veteránok népes mezőnnyel képviseltették magukat, és több olyan kick-boxos is feltűnt köztük, akik felnőtt versenyzői pályafutásuk befejezését követően egy hosszabb szünet után tértek vissza. Közéjük tartozott Csejtey Gábor, Juhász Gergely és Lakatos Norbert, de elindult és a dobogó tetejére is állhatott fel a light-contact és kick-light szakágak egyik szakvezetője, Olasz Attila is.

A hazai kick-box ringes szakágak bajnoki döntőit szerdán bonyolítják le.

Felnőtt és veterán kick-box magyar bajnokság, Szombathely, az aranyérmesek:

Felnőttek:

Pointfighting:
Férfiak:
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
94 kg: 1. Koknya Péter (Hunyadi SzSzSE)

Nők:
50 kg: 1. Török Szonja (Halker-KirályTeam)
Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 1. Molisz Zoltán (Halker-KirályTeam)
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Szmolek Emánuel (Controll SE)
94 kg: 1. Vida Ádám (Combat „D” SC)

Nők:
50 kg: 1. Török Szonja (Halker-KirályTeam)
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Combat „D” SC)
60 kg: 1. Nagy Rita (Combat „D” SC)
+70 kg: 1. Höflinger Klaudia (Halker-KirályTeam)
Kick-light:
Férfiak:
69 kg: 1. Varga Martin (Controll SE)
74 kg: 1. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Szmolek Emánuel (Controll SE)
94 kg: 1. Vida Ádám (Combat „D” SC)

Nők:
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Combat „D” SC)
60 kg: 1. Nagy Rita (Combat „D” SC)
65 kg: 1. Mezei Nikolett (Barátság SE)
+70 kg: 1. Szabó Anna (Halker-KirályTeam)
Formagyakorlat
Kreatív:
Férfiak: 1. Kotvics-Varga Máté (Contact K.T.H.E.)

Nők: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.)
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor (Hlker-KirályTeam)
Zenés:
Férfiak: 1. Kotvics-Varga Máté (Contact K.T.H.E.)

Nők: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.)
Fegyveres:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán (Contact K.T.H.E.)


Veteránok:
Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 1. Csejtey Gábor (Agrobio Classic KBBC)
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
94 kg: 1. Juhász Gergely (Halker-KirályTeam)
Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 1. Csejtey Gábor (Agrobio Classic KBBC)
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Olasz Attila (Esztergomi KBSE)

94 kg: 1. Molnár László (Halker-KirályTeam)

+94 kg: 1. Lakatos Norbert  (Halker-KirályTeam)
Kick light:

Férfiak: 
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam)
84 kg: 1. Zenkó László (LSP Team)

94 kg: 1. Molnár László (Halker-KirályTeam)

+94 kg: 1. Vas Csaba (Combat „D” SC)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum