Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2013 - Ezüstérem zárásként

Ezüstérmes lett a magyar női strandkézilabda-válogatott a Világjátékokon. A kolumbiai Caliban megrendezett nem olimpiai sportágak világjátékán a magyar csapat így hat aranyat és négy ezüstöt nyert. Ez azt jelenti, hogy minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplését produkálta a magyar küldöttség Kolumbia harmadik legnagyobb városában, ahol a záróünnepséggel véget értek a játékok, folytatás 2017-ben, a lengyelországi Wroclawban.

A női strandkézilabda-válogatott Európa-bajnokként érkezett ki a Világjátékokra. Az első csoportmeccsen kikapott Brazíliától, onnan gyakorlatilag minden mérkőzést megnyerve menetelt egészen a fináléig. A mindent eldöntő meccset a táncsportos versenyekről jól ismert bikaviadal arénában rendezték meg 35 fokos hőmérsékletben, amelyhez elég nagy páratartalom társult.

A döntőbeli ellenfél a világbajnok Brazília volt, amely szétlövésben szerezte meg a Világjátékok-aranyat. Gróz János szövetségi kapitány szerint ma jobbak voltak a brazilok. „A braziloknál kiemelt sportágnak számít a strandkézilabda. Ezek a játékosok napi kettőt edzenek és fizetést kapnak ezért. Nálunk mindenki suli mellet, munka mellett kézilabdázik. Úgy gondolom, hogy ez a csapat erőn felül teljesített.” – mondta Gróz.

A Világjátékokon ezüstérmet szerző válogatott: Fekete Bozsana, Gróz Kitti, Győri Ágnes, Hajdú Ágnes, Kókai Ágnes, Kretz Fruzsina, Sidó Krisztina, Tóth Emese Szilvia, Zsigmond Adrienn. Szövetségi kapitány: Gróz János, edző: Rovnayi Mariann, technikai vezető: Langauf István.

A zárónapon további két sportágban voltunk még érdekeltek: tájfutásban a Lenkei Zsolt, Gyurkó Fanni, Kovács Ádám, Szerencsi Ildikó kvartett hetedik lett a váltóban, míg a siklóernyősöknél Bolyán Anikó ötödikként zárt, Kaszás Sándor pedig a 15. helyet csípte el.

A magyar csapatvezető a záróünnepség után kifejtette, hogy a nem olimpiai sportágak számára mozgalmas négyéves ciklus következik. „A Világjátékokon részt vett sportágak szövetségeitől szakmai beszámolókat várunk, ezzel párhuzamosan egy jövőképet is szeretnénk látni a szervezetektől. Tanulnunk kell a Caliban lezajlott Világjátékokból. A cél, hogy a 2017-es lengyelországi játékokon ugyanilyen jól, vagy ha lehet, akkor jobban szerepeljenek a magyarok” – zárta értékelését dr. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

A női strandkézilabda-válogatott és a magyar delegáció kedd este 22 óra 40 perckor érkezik a Liszt Ferenc Repülőtérre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar küldöttség érmei és pontszerző helyei a IX. Világjátékokon

Arany

Székely Lilla (búvárúszás) 100 m felszíni uszonyos

Csay Renáta (maratoni kajak-kenu) női kajak

Petrovics Máté (maratoni kajak-kenu) férfi kajak

Kövér Márton, Györe Attila (maratoni kajak-kenu) kenu kettes

Noé Bálint, Noé Milán (maratoni kajak-kenu) kajak kettes

Csay Renáta, Bara Alexandra (maratoni kajak-kenu) kajak kettes

Ezüst

Női strandkézilabda válogatott (Fekete Bozsana, Gróz Kitti, Győri Ágnes, Hajdú Ágnes, Kókai Ágnes, Kretz Fruzsina, Sidó Krisztina, Tóth Emese Szilvia, Zsigmond Adrienn)

Kalmár István (szumó) 115 kg

Kiss Tamás (maratoni kajak-kenu) kenu

Kiszli Vanda (maratoni kajak-kenu) női kajak

Negyedik hely

Kanyó Dénes (búvárúszás) 400 méteres felszíni úszás

Kanyó Dénes (búvárúszás) 200 méteres felszíni úszás

Aero-dance csoport (aerobik) Bakó Anett, Hegyi Dóra, Lendvay Dóra, Nagy Dorina, Szörényi Ágota, Kun Orsolya, Lendvay Réka és Hagymási Alexandra

Aero-step csoport (aerobik) Czinder Kinga, Tóth-Hosnyánszki Anita, Kovács Ramóna, Kőrösi Kitti, Szabó Júlia, Szilvás Angéla, Táskai Anita és Újvári Cecília Judit

Ötödik hely

Makai Erika (szumó), női nehézsúly

Makai Erika (szumó), női open kategória

Kakas István (terepíjászat) csupaszíj kategória

Sportaerobik csoport (aerobik) Bakó Anett, Hegyi Dóra, Lendvay Dóra, Nagy Dorina

Bolyán Anikó (siklóernyő)

Hatodik hely

Károlyi Csilla (búvárúszás) 200 méteres felszíni úszás

4X100 méteres női felszíni váltó (búvárúszás) Székely Lilla, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Debreczeni Hajnalka

0 Tovább

Kanyó lesz a vezér

Kanyó Dénes lesz a magyar csapat zászlóvivője a Világjátékok megnyitóján. A többszörös világbajnok búvárúszó csak úgy vállalta a megtisztelő feladatot, hogy gyakorlatilag a bevonulás után elhagyja a stadiont és visszamegy a szállására pihenni.

Kanyó Dénes első kolumbiai edzésén gondolkodik a rajtkövön

„Másnap reggel nekem már selejtezőt kell úsznom, így egyszerűen nem várhatom ki a megnyitó végét” – mesélte Kanyó. A szegedi versenyzőnek ez lesz a harmadik Világjátékok-szereplése. Korábban 1997-ben Lahtiban és 2009-ben Tajvanon vett részt a nem olimpiai sportágak seregszemléjén. Jó előjelnek számít, hogy Kanyó Világjátékokról érem nélkül még nem tért haza. Finnországban ezüstérmes volt váltóban, Kaohsiungban pedig bronzérmes lett 400 méteres felszíni úszásban. Dr. Nyíri Iván szerint az, hogy Kanyó viheti a zászlót, az hatalmas megtiszteltetés az egész sportágnak. „Ő világklasszis. A búvároknál olyan, mint úszásban Gyurta Dániel, vagy Cseh László. A szervezők állítólag minden zászlót a helyi önkéntesekkel vitetnek be, őket követik a zászlóvivő sportolók” – mondta a Magyar Búvár Szövetség elnöke.

A Világjátékok megnyitója helyi idő szerint csütörtökön este nyolc órakor kezdődik. Magyarországot 12 sportágban 58 sportoló képviseli.

 

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Előadást tartott a magyar világbajnok Caliban

A Kolumbiában tartózkodó Juhos Gergelyt felkérték egy előadás megtartására. Az egykori búvárúszó világbajnok Székely Lilla edzőjeként vesz részt a július 25-én kezdődő Világjátékokon. Mindketten már napokkal a MOB-iroda munkatársai előtt érkeztek meg Kolumbia harmadik legnagyobb városába, azóta akklimatizálódnak.

„Most volt Kolumbiában egy országos edzői konferencia, amire kaptam egy megtisztelő felkérést. Ennek eleget téve két témában is előadást tartottam. Elképesztő, hogy mennyire népszerű sportág a búvárúszás Dél-Amerika ezen részén. Caliban 13 nagy búvárklub van. A Világjátékok uszonyos és búvár döntőire pedig már nem lehet jegyet kapni” – mondta Juhos Gergely, aki Székely Lillától is és a magyar búváros különítménytől is szép eredményeket vár a nem olimpiai sportágak világversenyén.

Székely Lilla szerint megérte előbb kiutazni. „A magaslati levegőt meg kellett szoknom. Most, hogy így jó pár napja itt edzek egyre jobbak az időeredményeim. Jó formában vagyok” – nyilatkozta az Európa-bajnok Székely Lilla. A Világjátékokon a búvárúszáson kívül további 11 sportágban lesznek magyar versenyzők. A játékok megnyitója július 25-én lesz, míg a záróünnepséget augusztus 4-én rendezik meg.


0 Tovább

Világjátékok 2013 – Kaszás: Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk

A siklóernyősök egészen a kiutazás előtti napig edzenek. Kaszás Sándor és Bolyán Anikó a célraszállás kategóriában képviselik Magyarországot a nem olimpiai sportágak világversenyén. A felkészülésbe beépített viadalok mindkettőjüknek jól sikerültek, több érmes pozíciót is elcsíptek, azonban Cali magaslati levegője megnehezítheti a dolgukat.

Bolyán Anikó és Kaszás Sándor

„Kolumbiában nem olyan légköri viszonyok uralkodnak, mint itthon. Magyarországon, ahol edzünk, pár 100 méteres tengerszint feletti magasságról beszélhetünk. Caliban más lesz. Ritkább a levegő, másképp fog viselkedni a siklóernyő” – mondja Kaszás Sándor. „Több pilótával is beszéltem, aki már versenyzett ott, és más technikával készülünk. Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk. Július 29-én repülünk ki Caliba, de a 28-án még levegőben leszünk” – tette hozzá a tavalyi évben itthon az Év Siklóernyősének választott Kaszás.

A Világjátékokon azok a sportágak szerepelnek, amelyek nincsenek ott az olimpia programján (kivétel a ritmikus gimnasztika). Caliban július 25 és augusztus 4 között rendezik meg a játékokat népes magyar csapat részvételével. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint 58 versenyző kvalifikálta magát a Világjátékokra.

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Székely Lilla Kolumbiában edzett

Székely Lilla már Caliban edzett. Az Európa-bajnok uszonyosúszó a könnyebb akklimatizáció miatt edzőjével, Juhos Gergellyel korábban kiutazott a Világjátékok helyszínére.

A nem olimpiai sportágak világversenye július 25-én kezdődik, addig a magyar bajnok a helyszínen hangolódik a játékokra. „Kicsit hosszú volt a 11 órás repülőút, de összességében minden flottul ment, a csomagok is rendben megérkeztek. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. Rögtön segítettek az étkezés és az edzések szervezésében is”- mondta Székely Lilla, aki július 26-án kezdi meg a versenyeket az 50 méteres búvárúszással. A főszáma azonban a 100 méteres felszíni úszás, amelyet 27-én rendeznek meg Caliban. Kolumbia harmadik legnagyobb városában az uszonyos és búvárúszás nagyon népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy 13 búvárklubot működtetnek. 

Székely Lilla és Juhos Gergely után július 22-én, hétfőn utazik a következő magyar különítmény Caliba. Akkor a csapatvezetés, az orvosi stáb és a média munkatársai indulnak, majd 23-án útra kel az első nagyobb sportolókból álló csapat. Jövő kedden a szumósok, a búvárúszók, a táncosok és a RG-sek utaznak, kiegészülve dr. Kamuti Jenővel, a MOB elnökségi tagjával.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum